Det här med att Hope börjar med både dam- och herrstorlekar i alla plagg

1:41 11 Jan 2017

hope-sizing

Från och med att SS17-kollektionen landar i butik kommer Hope att märka samtliga plagg med både dam- och herrstorlekar. Det är tänkt att ”göra det lättare” för deras kunder att ”välja hur de vill uttrycka sig oavsett kön.”

Super! Men nu undrar jag – efter att ha suttit som en galen forskare ett tag och förvirrat mig i storlekssystemet, helt fast i en oändlig spiral av siffror – hur det ska fungera? Jag får inte ihop det.

Om vi alla vill ha en tight blus, en blus som ska sitta riktigt snortight (nu vet jag inte om Hope någonsin gör något snortight men som exempel) på en dam och en herre, är det fullständigt omöjligt att den kan märkas som 36(wom) och 46(man) på samma gång? Vilket bilden på den nya lappen indikerar, att det är så det kommer märkas. Men en ”dam” S är enligt standardmått inte detsamma som en “herr” S. För att dubbelmärka ett plagg, för att visa på att det inte endast är till för en “wom” eller en “man” utan för både och, krävs ett helt nytt storlekssystem? Ett storlekssystem som i så fall behöver förklaras grundligt för jag har svårt att se hur alla dessa shoppare klurar ut det på egen hand, hur det blir lättare, då 36 alltid har indikerat en S dam och 46 alltid indikerat en S herr.

Om den där blusen är tänkt att se ut på ett visst sätt- tex snäv all the way blir en 36 wom kanske detsamma som en 42 man, inte 46? Så, är tanken att wom-personen (du “standard” 36a) ska bära plagget mer oversized, och att man-personen (du standard 46a) ska bära det snävare? Eller betyder 36 och 46 någonting helt nytt, helt nya mått? Eller ska det inte spela någon roll? Tanken kanske är att du ska ignorera siffrorna 36&46, och bara testa dig fram och välja passform helt fritt. Vilket kanske är vad som gör det hela normbrytande. Att det blir diffust hur plagget ska sitta, helt upp till en själv, det finns inget ”rätt” eller ”fel”? Eller?

Hjälp tack.

Hur som haver, jag tänker/tycker att, vill en verkligen bryta normer hade de två (ping två kön) storlekarna tagits bort helt. I en drömvärld hade Hope gjort helt nya storlekar och ett helt nytt storlekssystem, baserat på helt nya undersökningar och mätningar, den genomsnittliga människan(?) inte average hon/han. Ett enormt storlekssystem á la A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö. Ett storlekssystem som inte är uppdelat i två slags storlekar utan en variant som sträcker sig från det minsta möjliga till det största möjliga. Så hade en fått ta reda på sin bokstav, sin nya moderna storlek, och shoppa därefter- helt fritt såklart, du kanske hittar en bralla som är tight i “din” enligt dina mått storlek K men vill att brallan ska sitta så mini att du ej kan andas eller så stort att du drunknar så då väljer du A eller Ö.

Och sen hade hela världen apat efter det nya Hope-storlekssystemet och så hade (kläd)kategorierna hon och han inte funnits längre!

Men ja, en drömvärld.

Ps. hängde någon med i den här dialogen?

En kommentar | “Det här med att Hope börjar med både dam- och herrstorlekar i alla plagg”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Binki skriver:

    Jag vill bo med dig i klädstorleksdrömvärlden <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG