Is it too late now to say sorry?

12:11 28 Mar 2016

Fanny Lyckman verkar ha insett att deras val av tema för sin gemensamma födelsedagsfest inte var helt lyckat och ber om ursäkt till alla och ingen som kan tänkas ha blivit kränkt av det.
 
 Tycker ni att detta är något att be om ursäkt för eller har det gått lite för långt?
 Vad man än skriver så kommer ju någon bli kränkt på ett eller annat vis – kan man verkligen ta hänsyn till allt och alla som kan tänkas kränka folk eller målar man som bloggare in sig i ett hörn?
 
 Vad tycker ni?

17 kommentarer | “Is it too late now to say sorry?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. C skriver:

    Jag tycker det är löjligt. En sån här fest uppmärksammar väl snarare kulturen för en grupp människor som annars säkert aldrig kommit i kontakt med den. Festen var väl knappast i syfte att förlöjliga kulturen? Tycker att det går för långt med det här att folk blir kränkta till höger och vänster. Känns i de flesta fall som ett i-landsproblem och de borde rikta sin energi till att göra något vettigt istället!

    1. Frida skriver:

      Fast du har inte tolkningsföreträde för alla icke-vita kulturer om vad som kränker eller inte.

      1. A skriver:

        Och det har du?

        Jag som judinna skulle aldrig bli kränkt om någon hade lagade judisk mat, lyssnade på judisk musik eller bar judiska symboler, så länge personen respekterar mig.
        Därför utgår jag från att det är okej för mig att fullkomligt vältra mig i andra kulturer, så länge jag respekterar dom.

  2. A skriver:

    Snart får man be om ursäkt för att man existerar.

  3. Hanna skriver:

    Har folk ingen humor?

    1. Frida skriver:

      Klart folk har humor, men varför ha roligt på ens kulturs bekostnad som får utstå förtryck likt många andra icke-vita kulturer. Och nej, här har inte DU tolkningsföreträde vad som kränker och inte.

      1. cajsa skriver:

        Kan du sluta tjata om tolkningsföreträde. Avskyr människor som uttrycker sig på det sättet. Det är för jössenamn upp till individen om man VILL tolka eller inte, du bryter inte direkt mot någon lag för att du väljer att göra det. Alla präglas väl inte av samma åsikter och värderingar, etik, moral. Tro inte att du kan säga åt folk vad de ska göra och inte göra, du kan gärna TYCKA att folk inte bör ha tolkningsföreträde, men du kan inte säga promt att de inte får ha det, för det får jag och det tänker jag ha. Förresten är det gruppen som ev förtrycks som ”bestämmer” om det kränker eller inte, inte du din nisse. Helt otroligt hur du kan vara bombsäker på att en hel kultur nu känner sig förtryckt pga en maskeradfest.

      2. Jev skriver:

        Men snälla, det finns inget pinsammare än vita som skriker CA eller ska föra en hel kulturs talan i vad som är kränkande eller inte. Det blir så tydligt hur enkelt och smärtfritt ens egna liv är när man ska föra andras kamp. Vill du göra nytta så var tyst och lyssna på vad människor som tillhör kulturen tycker i stället. Vi vita har faktiskt den fördelen att kunna stå bredvid och observera.

      3. Frida skriver:

        Cajsa och Jev: som sagt, det är inte JAG som upplever detta kränkande. Utan det är de som gör det och det var folk som skrev till dom att de upplever detta kränkande mot deras kultur.

      4. C skriver:

        Har svårt att se hur de roar sig på kulturens bekostnad.

      5. Linda skriver:

        Cajsa, du skriver precis kring vad det som tolkningsföreträde handlar om, ändock förkastar du ordvalet? Jag antar att du helt enkelt inte förstår ordet. Det handlar om att vi som majoritet (i detta fallet) inte har rätten att skrika om vad som är okej eller inte okej när det kommer till minoriteter/andra kulturer/etniciteter. Såvida du inte tillhör den aktuella kulturen så har du alltså ingen rätt att uttala dig kring vad som är okej eller inte.

        Personligen väljer att således att inte lägga några värderingar i detta men nog är det en aningens konstigt att det i så många fall handlar om majoriteter/vita/medelklassare/heteronormativa personer som lyckas trampa i klaveret.
        /Linda

  4. Elli skriver:

    CA är något som enligt mig inte är ok, och det är dessutom inte svårt att undvika. Det är inte så jävla svårt att inte ha ”Bollywood-tema” eller att inte klä ut sig till ex. indian på halloween. Det kanske inte var meningen med festen att kränka någon, men vad trodde dom skulle hända egentligen när en grupp icke-indier ”klär ut sig” sådär. Det är en kultur, inte en fucking maskeraddräkt. Och det är just det, genom att klä ut sig sådär nedvärderar ni en hel kultur. Skäms på ER.

    1. cajsa skriver:

      Det är människorna i den kulturen som avgör om det nedvärderar eller inte, inte du. Är rätt säker på att en hel kultur inte anser att de känner sig nedvärderade, vissa skulle nog till och med uppskatta det. Det är olika från individ till individ. Försök att inte snacka i så stora termer nästa gång, du framstår som väldigt ointelligent då.

      1. Elli skriver:

        Wow. Nej, jag avgör inte om det är nedvärderande, det är ju inte min kultur. Men jag har läst om oändligt många som hör till den kulturen, att det är fan inte okej att använda nån annans kultur till att roa sig själv. Och det är ju en ganska simpel grej att förstå.

  5. Antonia skriver:

    Förr i världen höll det vackra folket, brats och allt vad de kallas sina fester privata så vi slapp irritera oss på deras utklädnader och allmänna griserier.
    Nu ska allt fläkas ut i bloggar och på Instagram och Snapchat så det blir offentligt fär alla att ta del av.
    Jag tror att det alltid funnits saker att irritera sig på men som man inte fått veta något om. Kanske har det varit bäst så.

  6. Ella skriver:

    Tycker att det är helt och hållet upp till människorna med den kulturen att bestämma om detta är okej eller inte, det är inget någonannan ska uttrycka sig om är kränkande eller inte, spelar ingen roll vad du som är född och uppvuxen i Sverige med svensk kultur anser. Det är kränkande att sätta orden i munnen på dom det faktiskt rör.

    1. Alltså skriver:

      Och de har uttalat sig om vad de tycker! Tror du att det är vita som vräker ur sig detta?

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG