Vad är det jag inte fattar?

13:45 21 Aug 2016

Annica Englund:

Varför är detta djurplågeri?
Är det att hästen måste dra vagnen? Att det är varmt?

Jag förstår inte. Jag har aldrig sett detta som djurplågeri men jag kanske har missat nått?
Lite som när man måste tänka ett eller två steg längre för att förstå att det är djurplågeri att simma med delfiner. (Jag har dock simmat med fria delfiner – det var mäktigt)
Inte förrän jag såg Black Fish så insåg jag hur vedervärdiga Sea World är. Jag hr själv lallat omkring på Sea World i San Diego och tittat på Späckhuggare utan en uns av konsekvensanalys för hur djuren egentligen har det.

Och var går gränsen?
Är akvariefiskar djurplågeri? Orm i terrarium?
Ingenting av det är ju naturligt för djuren egentligen..

annica

39 kommentarer | “Vad är det jag inte fattar?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Tanja skriver:

    Jag bor i ett land där de kör runt med turister i häst och vagn titt som tätt i över 40 graders värme. Ingen annan orkar röra sig i den värmen så varför ska hästarna göra det? De flesta hästar är också mer eller mindre halta och de har nog aldrig varit i närheten av en hage. De bor i stall i städerna. Så ja det är ingen verksamhet som jag vill stödja iallafall.

    1. P. skriver:

      Bor du på Malta möjligtvis? 🙂 Där är det verkligen djurplågeri med dom där vagnarna då djurhållningen är otroligt dålig

      1. Tanja skriver:

        Ja precis. Förstår inte alla turister som tycker det är okej att sponsra det här.

    2. P. skriver:

      Nej fy fan håller med.. Mår dåligt när man ser dom stackarna stå där i solen.. Är turisterna totalt blinda, hästarna är ju magra och ser dessutom vanvårdade ut, förstår inte hur dom kan tycka det är okej att betala för att åka runt på sånt där.. Dock är de många som protesterar emot det så förhoppningsvis är de ändring på gång.. men när de sker är ju frågan..

    3. Lisa skriver:

      Jag jobbar för en organisation som gör världen bättre för djur och vi lyckades äntligen få regeringen på Malta att ändra sina lagar gällande både hästar och åsnor så nu måste dem ha både skuggor och vattenbås längs vägarna och hästarna måste få vila minst 20 minuter vid varje vattenbås – tack och lov!

      1. Dennina skriver:

        Fy va fint av er!!!!! Ni gör världen en bättre plats.

      2. P. skriver:

        Lisa! Åhh var det ni som gick runt med listor både online och på gatorna man skulle skriva på? Skriv på den direkt! 🙂 Sjukt bra gjort av er! 😀

      3. Lisa skriver:

        P: Yes det var vi! Tusen tack för att du skrev på betyder mer än du tror! ?

      4. Lisa skriver:

        Tusen tack Dennina och jag hoppas det ❤ jag arbetar ideellt för dem för huvudkontoret ligger inte i samma stad där jag bor men vi har presterat mycket och kämpar vidare. Just nu arbetar vi med regeringen i Rumänien så de slutar slakta gathundar på grund av rädsla för rabies och vi är ett steg närmre att få TripAdvisor att sluta erbjuda underhållning med djur till sina turister. Ibland känns det som världen inte alls står på vår sida men vi får aldrig förlora hoppet.

  2. J skriver:

    När vi ändå är inne på ämnet så har jag en undran till er hästmänniskor. Ibland kör det förbi hästsläp med häst i där det låter som att hästen skramlar runt hej vilt i hela släpet. Är det så?? Eller hur står hästarna i släpen egentligen? Är det omöjligt att få de att ligga ner? Annars känns det som att det hade varit skönare. Tänker mig att de får lite känslan av att stå som vi får av att stå i ett rullande tåg? haha förlåt för säkert korkad fråga…

    1. Jess skriver:

      Hästar ligger ner väldigt sällan, naturligare för dom att stå upp. Dom gör sig av med mer energi av att ligga ner än att stå, och att åka släp är ju inte så naturligt så att få en häst att ligga ner går emot deras flyktinstinkt (står man upp kommer man från faran snabbare).
      Så hästarna står upp med en vägg emellan och fastbundna i grimman längst fram. Så dom kan röra sig ganska fritt men utan risk att dom vänder på sig. ?

    2. Erika skriver:

      Nej, det går inte att få en häst att ligga i ett släp. Det är väldigt olika hur hästar upplever att åka i släp, en del har t ex sämre balans och rör sig mkt pga det. Andra har haft dåliga upplevelser och blir oroliga pga det. Vanligast är att hästen står med huvudet framåt i transporten, i ett ganska smalt utrymme. De kan alltså inte röra sig särskilt mkt, vilket är en säkerhetsfråga. De flesta hästar föredrar dock att åka baklänges. Anledningen till att det inte går att få dem att ligga är flyktinstinkten. Blir hästen rädd/orolig/stressad vill den stå för att kunna fly så snabbt som möjligt.

      1. J skriver:

        Tack så mycket för svar! 🙂 Så det som låter är alltså inte att hästen ”flyttas runt” utan kanske mer att den stampar då eller liknande?

    3. Erika skriver:

      Ja, precis. En del hästar gör det pga obehag, medan andra gör det pga balans, och ytterligare andra pga att de blir otåliga och rastlösa. Beror lite på situation och häst så klart 🙂

  3. Charlotta skriver:

    Ja det är djurplågeri. Kolla bara på lite filmer om hur hästarna behandlas i new york t.ex. Det krävs ju inte någon större intelligens för att inse att de flesta djuren behandlas som skit av oss människor.

  4. Sabi skriver:

    Solklart djurplågeri om du frågar mig. Hästar som får dra runt på dumma turister på stengator utan vila, skugga eller vatten. Undernärda (ofta utomlands) är hästarna många gånger också.

  5. sanna skriver:

    Att hålla djur i fångenskap för underhållning, publikt eller för en själv, är rent plågeri.
    Vi har husdjur, katter, hundar osv, som vi fött upp enkom för att hålla som sällskap, inte för att djuren själva önskar det.
    Vi kan dessvärre inte bara släppa ut alla husdjur och låta dom vara fria eftersom vi även avlat bort mycket av deras överlevnadsinstinkt och de skulle ha mycket svårt att överleva på egen hand i det fria.

    Lek med tanken att djur kunde tala. Vad tror du att en häst skulle svara om du frågade om livet som dragdjur var det bästa alternativet kontra livet som ett fritt djur.

  6. Julia skriver:

    I Chania postat kreta hade de väldigt mycket häst och vagn som man kunde åka runt i om man ville. Jag som hästmänniska studerade dem skeptiskt men alla hästarna såg välskötta ut, var lagom runda och välmusklade och hade jättefina hovar (det lättaste tecken på vanvård). Ingen haltade. Att gå på kullersten/asfalt klarar de också bra om de är vana vid det. Blev mkt positivt överraskad. Hästar tål också värme betydligt bättre än människor.

    Annars har jag nog bara sett hästar i Thailand för en sådär 10 år sedan och det var inte speciellt kul…

    1. Julia skriver:

      Haha såg nu att hon är i Chania, inte konstigt att jag tänkte skriva att de såg ut lite som hästen på bilden.

      Tror även all utrustning kan se avskräckande ut men i mina ögon är den hel, ren och komplett = den som har ansvar är mån om säkerhet och hästens bästa.

    2. Jag är i Chania nu och såg dessa hästar igår. Håller med om att de ser sunda ut, diskuterade det med mitt sällskap efter att vi klappat dem och fått ge dem morötter så jag såg heller absolut inget fel på den. Däremot vet jag ju inget mer om deras förhållanden och är heller inte intresserad av att åka med dem.

  7. KisseKatt skriver:

    Jag tänker väl att människor i regel ser på djur som något som ska användas till saker.
    Jag tror knappast att en fisk vill spendera sitt liv i ett akvarium, utan det är ju något som människan bestämmer att den ska göra.
    Djur i bur och djur som hålls instängda är för mig djurplågeri. Just för att man tagit ifrån djuren rätten att bestämma över sig själva och leva ett liv som de mår bäst av. Det är ju aldrig acceptabelt att hålla en människa instängd och tvinga den att utföra saker. Men när det gäller djur ser många annorlunda på just det.
    Så jag hoppas iaf att folk någon dag slutar köpa djur för att sedan stoppa in dem i akvarier och burar åtminstone!

    1. Vad anser du om hundar då? Som vi har i koppel och lägenheter? Och ridskolehästar, som står i boxar och hage delvis, och sen får röra sig med ryttare på ryggen enligt dennes villkor? Vad är ”instängd” enligt dig? Tycker det är intressant att höra hur folk drar gränserna då jag vet dem som tycker tex ridning är plågeri men hund i huset ingen fara. Jag tycker båda dessa exempel på djurhållning är helt okej. Husdjur och idrotter är ok, underhållning är det inte.

      1. KisseKatt skriver:

        Ja alltså mitt tänk är att jag inte tycker att någon har rätt att bestämma över någon annans liv. Och den åsikten är säkert lite extrem på så vis att många inte håller med. Jag har själv katter, men jag anser inte mig stå över dem. Lägenheten är deras trygga vrå, men de får lämna den och göra precis vad de vill när de vill. Hund planerar jag att skaffa den dagen jag bor i hus med stor tomt och egen mark där hunden kan gå fritt. Hundar är ju också flockdjur som själva vill vara med sin flock hela tiden av dygnet. Och den väljer ju att följa med in i huset när det är läggdags för att den vill följa med. Och det är väl lite så jag tänker, hade djuret velat göra det här om det hade fått välja själv?
        Ridsport kan jag inte påstå att jag gillar så värst. Där tycker ja att hästarna används väldig mycket som just redskap och har väldigt lite inflytande över sina egna liv.

        Men sen är saker aldrig så svart eller vitt heller. Det är svåra frågor och ibland vet jag knappt själv. Ibland måste man ju bestämma över andra varesig det är som förälder eller djurägare. Frågan är ju var gränsen går. Vissa tycker att katter ska hållas inomhus för att de kan skadas på ena eller andra viset. Men det kan ju även barn, men inte håller man dem instängda hela livet för det. Där nånstans har man passerat gränsen med råge enligt mig iaf.

      2. H skriver:

        Inom alla sporter och bland alla djurägare finns det rötägg men vi har lagar som ska skydda djuren från dem. Majoriteten av alla djurägare älskar sina djur och vill inget annat än att de ska må bra. Hästar, katter, hundar och många andra djur har avlats fram under tusentals år till att vara de djur vi har idag och de allra flesta av dem skulle inte klara sig själva i vilt tillstånd. Rent krasst kan man säga att de gav upp sin frihet i utbyte mot trygghet, mat, kärlek och omvårdnad. Vi som har djur idag kan inte skyllas för hur hårt man har avlat fram arter, det vi kan göra är att ta hand om dem på bästa sätt. Dessutom, vi applicerar alltför lätt mänskliga egenskaper på djur. En hund eller häst blir inte lyckligare för att vi släpper dem fria, de saknar inte friheten för de förstår inte konceptet. De vill ha utrymme nog att motionera, mat, skydd från väder, vind, insekter och rovdjur, och en flock som ”familj”. Så länge vi tillhandahåller det är de så lyckliga och välmående som de kan bli.

  8. Lisa skriver:

    Jag förstår inte hur du inte kan se det här som djurplågeri. Hästar drar runt turister i droskor en hel dag och det är mellan 30 till 40 grader och de får knappt någon möjlighet till vare sig skugga eller vatten.

    1. Fast vatten brukar de ju få mellan varje vända på de ställen jag sett. Skugga är det värre med.

      1. Lisa skriver:

        Nej det får de inte och definitivt inte på Malta.

  9. Cajsa skriver:

    Tycker allt handlar om hur väl man sköter djuren. Häst och vagn behöver väl automatiskt inte betyda djurplågeri så länge man tar bra hand om hästarna ger dem skugga, vatten och låter dem vila emellanåt. Sen såklart mycket annat runtikring. För mig är fiskar i ett akvarium inte heller djurplågeri så länge man tar väl hand om dem. Sen att de är instängda är en annan sak men skulle inte kalla djurplågeri. Frihets/rörelsebegränsade.

  10. Marja skriver:

    I Malta vet jag att det har varit ett problem med att hästarna inte har tillgång till vatten under dagen. Att arbeta i den värmen och inte ens ha tillgång till vatten tycker jag är grymt. Att ha hästar som rena arbetshästar mitt inne i en modern stad tycker jag känns onödigt om det bara är ett turistnöje. Om djuren behandlas väl, har rimliga ”arbetstider” (med en välbehövlig siesta när det är som varmast), tillgång till vatten och foder, är välskötta i övrigt samt får gå och beta resten av tiden, DÅ vore det OK. Så tror jag tyvärr aldrig det ser ut för dessa djur. Jag har som princip att aldrig använda mig av turistattraktioner där djur är en del av aktiviteten. Man kan åka och titta på vilda djur i sanctuaries eller där man ser dem i sin naturliga miljö, då bidrar man till något som är positivt för djuren.

    1. K skriver:

      På Malta inte i Malta heter det.

  11. anne skriver:

    I en kommentar Annica svarade på var det just att hästen stod i stekande sol och inte hade vatten som hon reagerade på.

  12. Eino skriver:

    Intressant läsning om gränsdragning. Har egentligen ingen åsikt destuvidare utom att djur plågas i många sammanhang jaa. Däremot har djur genom tiderna använts som redskap vid hårt arbete, distanser och skydd. Vid industrialiseringen ersattes djuren av maskiner som däremot till stor del använder olja, som också är en naturprodukt. Största problemet som vi återkommer till är överpopulation och människans dominerande övertag av jorden. Så…det finns ju inte kanske någon lösning som är rättvis för alla. Kan vi rädda någon?

  13. Eino skriver:

    Glömde visst och tillägga att jag personligen inte accepterar djurplågeri, precis som vilket som helst plågeri. Och undviker personligen det till många mått, inte alla dock. Men loppis är ett utmärkt verktyg då produkterna som säljs där ofta går till välgörenhet plus att man kan rationalisera på många sätt att man inte bidrar i samma mån till materialism. Men det är också begränsat koncept och kanske en smula inskränkt tankesätt. Dunno. Flummar på.

  14. Lina skriver:

    Jag kommer ihåg när jag var liten o ville åka häst o vagn på Mallorca så ville inte mamma det av den anledningen att hästarna sprang runt på asfalt utan skor med halva hovar o hovröta i 40graders värme. Därför är det djuplågeri för under dom omständigheterna som dom lever i o hur dom behandlas är vidrigt.

  15. Tatiana skriver:

    Hunden har varit domesticated sedan lange. Jag har hund. Jag gör mitt basta for att ge henne ett bra liv.
    Jag har också simmat med delfiner, fria delfiner, pa Maui.
    Gick pa SeaWorld en gang. Aldrig mer. Har bojkottat zoon också.
    Tanker man efter sa vet man att det ar fel att ha djur i fångenskap som måste uppträda for folk. Hoppas att dokumentärer som just Blackfish far folk att inse.
    http://www.usatoday.com/story/money/2016/03/17/seaworld-orcas-killer-whales/81900498/
    Nat annat jag tycker ar fel ar Horse and Carriage rides i Central Park NYC. Tycker jävligt synd om dom hästarna.
    Vill tacka alla människor som jobbar for att djuren ska fa det bättre.

  16. Linda Lidberg skriver:

    Varför? Jag får nästan hjärnblödning av ilska över hur man inte kan fatta att det är djurplågeri.
    Hur otroligt många djur, inte bara hästar, som får lida för att turister är så urbota jävla genomblåst korkade!!

    Klappa tigrar, åka häst och vagn, rida på elefanter, gå på sea world. Oh så trevligt. NEJ!! Det är vidrigt, smutsigt, elakt och idiotiskt.

    Hur kan man inte tänka längre än näsan räcker är vad jag undrar.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg