Läskigt med is.

15:00 1 Mar 2017

Pernilla Wahlgren:

img_5177-920x690

Pernilla och familjen spenderade helgen med att åka skidskor på isen utanför Lidingö och jag tänker spontant att ”HUUUUUUUU!!”

Det kan väl inte bara vara jag som är hysteriskt rädd för att gå på is – oavsett hur tjock man säger att den är?
Det kan finnas hål, sprickor och liknande och ni vet ju vid det här laget att om det är någon som kommer hitta ett sådant och ramla i så är det ju CamCam ”klantigast i stan” Gervide.
Samma sak med mörkt vatten. Jag avskyr det. Inte att vara på en båt men att simma ut eller ligga på en luftmadrass i havet utan att kunna se botten.

Please, tell me I am not the only one?
Är det här en fobi förresten?
Är inte en fobi mer av omotiverad rädsla?
Den här är i högsta grad motiverad om ni frågar mig!
MAN KAN DÖÖÖÖÖ!!!

43 kommentarer | “Läskigt med is.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Jahopp skriver:

    Nej fy f*n för vatten. Min största skräck är att isen skulle brista under mig och sen att isflaket skulle täppa till hålet igen så att det varken syns att någon druttat i eller att jag kommer upp igen.

    Mörk/svart vatten ger mig rysningar.

  2. Sofia skriver:

    Nä fy, skulle aldrig åka/gå på is så.. för farligt! Var ju tre som dog utanför Vetlanda igår som varit så isen. Så himla tragiskt!! 🙁

  3. Ida skriver:

    Livrädd för att gå på is. Uuuuh så obehagligt

  4. Johanna Grahn skriver:

    Jag är livrädd för hav/sjöar/vatten generellt och skulle inte ens pruttfull toucha isen med tårna mot betalning typ. Har åkt skridskor på ute på en sjö en gång och jag hade typ dödsångest hela turen ??

    http://www.johannagrahn.se

  5. Mikaela skriver:

    Gått på en isig sjö en gång i mitt liv, det lär ju inte hända igen!

  6. Korvis skriver:

    Högst motiverad rädsla. Finns människor som är galet rädda för havet, för att det är ”det stora okända” medans jag önskar att man kunde få andas under vatten och bo där äventyret är istället. Nästa steg är ju liksom rymden. Fram med foliemössorna!!

  7. Johanna skriver:

    Bor också på Lidingö och har sett (när det var mera is) att många åkte skridskor ute på isen. Skulle aldrig våga själv

  8. Em skriver:

    Tycker det är riktigt obehagligt/äckligt med hav/sjö över huvud taget. Huuh. Men ännu värre med mörkt vatten.

  9. JJ skriver:

    Thallassofobi – Rädsla för mörka djup. 😀 Har detta, aldrig att jag badar där jag inte kan se något av botten.

  10. M skriver:

    Runt jul så körde vi förbi en sjö med typ slask-is lite här och där och sen resten ingen is alls och jag skämtade att här ska man åka skridskor! Men så såg vi faktiskt ett par som gjorde det och jag är fortfarande rädd att dom antagligen föll i… where are you now, adventurous couple?

  11. Ensamvargen i skogen skriver:

    Jag ÄLSKAR både vatten och is!
    Är året-runt badare, och dessutom (sport) fiskare :).

    Ska ni ut på isen så tänk på att ALLTID ha isdubbar på er! Bättre än både flytväst och flytoverall.
    Länk för er som inte vet vad det är:
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Isdubbar

  12. anonym skriver:

    Håller med men gick som tonåring kom ihåg det knakade om isen och vattnet var beckmörkt under den. Hua! Nu skulle jag inte våga. Krama kissarna från mej o ha själv en bra vecka.

  13. Lisa skriver:

    Nej det undviker jag gärna! Jag älskar havet och vågorna lugnar mig när jag är stressad men jag är rädd för öppet hav och vad som lurar på botten. Jag skulle aldrig bada eller surfa om jag hade bott i hajrika områden exempelvis.

    För många år sedan var jag på Sicilien och besökte Stromboli som är en liten stad man tar sig till med båt för att se på vulkanen men det var bara det att arrangemanget blev försenat så vi åkte hem alldeles för sent så stora vågor slog mot båten och alla kräktes. Det delades ut spypåsar både till höger och vänster och det enda jag tänkte på var Titanic och Estonia haha. Fick världens panik!

    1. Anonym skriver:

      Och jag har emetofobi (spyfobi) så jag skulle hoppat av båten och drunknat istället 🙂

      1. Lisa skriver:

        Men nej haha! Då hade vi räddat dig genom att låsa in dig någonstans tills vi var framme ❤

      2. Anonym skriver:

        Åh, samma här!

        Hoppas magsjukesäsongen är över snart!

        För den nördige och inbitne kan man följa calicirapport på folkhälsomyndighetens hemsida, veckorapporten uppdateras varje onsdag eller torsdag: https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistikdatabaser-och-visualisering/sjukdomsstatistik/calicivirus-veckorapporter/

        1. ida skriver:

          Lisa: gulle haha ❤❤
          Anonym: I knooow!!! Kollar ständigt… Värsta perioden för oss är vinterhalvåret, trodde jag va ensam om det!! Hoppas det inte kontrollerar dig allt för mycket. Tänk på att du har en sis här ute som vet vad du känner 🙂 kram ❤

  14. Saga skriver:

    Jag älskar både hav och sjöar, speciellt att simma i. Att skida eller skrinna på is är också kul. Är typ noll rädd för vatten. Kanske inte så konstigt då jag sedan jag föddes varit med och seglat i några veckor varje sommar och varit på isen varje vinter. Isdubbar är dock ett måste. Om mina föräldrar säger att isen håller går jag på den.

  15. Anonym skriver:

    Aldrig! Är livrädd för sånt

  16. Eh skriver:

    Sambons föräldrar tjatar alltid att mitt barn ska få åka skoter på isen med dom till påsk. Fan heller säger jag. Här har graderna gått från – 30 till + grader fram och tillbaka. Folk har lagt ut bilder på FB hur det har gått hål i isen. Sen har jag en släkting som höll på att dö när han körde ner i isen. Slutar de inte tjata snart så får barnet aldrig mer åka dit! Hemska tanke att se ett litet barn som inte ens kan simma åka genom isen för att släktingar vill köra FÖR SIN EGNA SKULL. För barnet blir lika glad av att prutta runt på gården i gångfart.

  17. Emma skriver:

    Åh fyfan, mörkt o djupt vatten är typ min största skräck! Kan få panik när jag flyger, inte bara för att man kan störta, men tänk om man störtar i havet!!! Tänk o ligga där o inte veta vad som är under fötterna på en! Är lika rädd för att det ska va en stor val, en båt eller en fucking haj. Usch usch usch! ???

  18. Stina skriver:

    Charlotte Perelli är i Åre med hashtags #colmar överallt. Hela familjen verkar ha nya skidkläder.

  19. Susawoo skriver:

    Jag älskar att gå på isen! Men jag är uppväxt i en by i skogen där vi lärde oss hur en ska gå (gå i bredd, inte på rad), isen är som svagast vid kanterna, ha med saker för att kunna ta sig upp, hur en ser vad en bra is är osv. Hade jag inte de kunskaperna sedan barnsben skulle jag nog känna annorlunda.

    1. Karoline skriver:

      Ah, nu har jag lärt mig något nytt 😀 Visste inte att man skulle gå i bredd… tack!

      1. Iceball skriver:

        Och trillar man genom isen ska man försöka ta sig upp åt hållet man kom ifrån. Där höll isen men man vet inte hur den är åt de andra hållen.

  20. MiaD skriver:

    Näää usch för is och mörkt vatten. Livrädd.

  21. Nea skriver:

    När jag var liten gick vi på Vänern mellan olika öar när det var riktigt kallt och det hade frusit. Tycker det är härligt särskilt när man tänker på att man åkt båt på samma ställe.

  22. Soffan skriver:

    Jag är också en vatten knäppis!
    Jag skulle aldrig bada utan skor, eller om där är något i havet – en sten under vatten skrämmer LIVET ur mig, till den grad att jag som 11-åring med lite mod i bröstet simmade ut till en badflotte 200m ut i havet, såg där var stenar under flotten, satt på flotten i 5h innan brandkåren hämtade mig med båt ?

    Är likadan om jag inte ser botten heller, allt under vatten skrämmer skiten ur mig..?

    1. Haha skriver:

      Hahaha!!!!!!!! Jag är också livrädd för stenar under vattnet. ? Speciellt om dom är stora!

  23. vvv skriver:

    Min högstadieskola låg vid en sjö och skriskor är en del av betyget så jag var illa tvungen…huva

  24. Anonym skriver:

    Och här har vi isvägar på vintern. Bor i en ort vid Torneälv, med Finland på andra sidan älven. Det finns broar över på vissa ställen, men som längst kan närmsta bro ligga bra många mil bort. Vintertid löser man det med isvägar! Isarna kontrolleras noga och spolas med extra vatten så isen ska bli tjockare. Men absolut, visst känns det otäckt!

  25. Bloggbevakning skriver:

    Jag är så chockad över att det är så många som känner precis som jag! Det trodde jag aldrig. Och att det fanns ett ord för min rädsla. Det här får hamna i facket ”Saker man lär sig på nätet”…

    Nu är jag hemma förresten. Ni är många som har hamnat i moderering även fast jag bara satte 2 Ip-nummer och något enstaka ord där. Märkligt.

    1. Anonym skriver:

      Tre st dog ju idag/igår när de gick igenom isen. Såg det på nyheterna nu kl 19 så du har helt rätt i att det är livsfarligt

  26. Emmsi skriver:

    Hatar djup. Alltså hatar hatar HATAR!! Vägrar att ens simma ut på 4metersdjupet i poolen på badhuset!

  27. Kanin skriver:

    Läste bara rubriken och trodde du var rädd för terrorister haha ?

  28. Norrlandsskadad skriver:

    För mig är is på sjön det bästa med vintern. Som barn var det skoteråkning, pimpling och grillning (ja man gör iordning eld på isen) och nu som vuxen är det promenader och längdskidor. Jag vet exakt hur man ser is och avgör dess tålighet och de kommer ju ifrån min uppväxt, så jag jag förstår att jag inte förstår dem rädsla andra känner. Däremot så blir jag rädd när jag ser andra röra sig på isen under förhållanden som jag kan se inte är säkra.

  29. Anonym skriver:

    När jag var liten trodde jag alltid att det skulle komma hajar i poolen på äventyrsbadet. För många Bond-filmer?

    1. Vic skriver:

      Haha, började tänka så när pappa när berättade att han varit rädd för det när han var liten. Då gick det i arv till mig(jag var 10) han fick så dåligt samvete när jag berättade det för honom sen?Va ju inte riktigt meningen att skrämma upp mig ?

  30. Ellen skriver:

    Kommer direkt att tänka på pappan å de två sönerna som gick igenom isen häromdagen. Fyfan… 🙁

  31. Anonym skriver:

    Äsch. Det är en sjö de är på och isen r är jättetjock (plogas skridskobana med plogbil) och alltid massor med folk som kan rädda en om man ramlar i.

      1. Anonym skriver:

        Hörru det är Lidingö vi pratar om. Om isen inte skulle bära hade kommunstyrelsen sett till att sjön spärrades av. Vi kan inte riskera att börs vd:ar, bloggare och musikalartister går igenom!

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG