Förmånsdeklaration vare hääääääär!!!

13:00 19 Apr 2017

Egoina:

Jag har tänkt att jag måste fira min sista dag på jobbet och mitt nya liv som egenföretagare på något sätt och kom på att det ultimata vore att åka på spa. Därför hörde jag av mig till Ystad Saltsjöbad för några veckor sedan och frågade om de ville bjuda mig på ett besök och det ville de! Blev så glad!//Egoina

Det är lite märkligt ändå – Egoina är okej med att tigga till sig en vistelse på Ystad Saltsjöbad för att publicera i bloggen men att IvyRevel hör av sig och vill sponsra henne med kläder tackar hon avböjde med orden:

Tackar alltid nej till sånt. Kan inte betala hyran med kläder liksom.//Egoina

Rent spontant känns det inte riktigt konsekvent att säga att hon alltid tackar nej till sådant när hon nu så uppenbarligen accepterat tiggt till sig en vistelse utan ekonomisk kompensation – en vistelse som försvinner upp i tomma intet men som ändå ska förmånsbeskattas medan kläder finns kvar och kan användas för en lång tid framöver.

Så rent ekonomiskt känns det ju märkligare att acceptera en gratis vistelse framför ett gäng kläder som enda ersättning, tycker ni inte?

Tack för tips, Pe-me!

65 kommentarer | “Förmånsdeklaration vare hääääääär!!!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Lisa skriver:

    Men det är väl ändå viss skillnad när företag hör av sig till henne med erbjudande, och när hon väljer att skapa ett samarbete för något hon ändå tänkt betala för annars och verkligen vill ha.

    1. Anonym för en dag eller två skriver:

      Tänker som du.

      Bra val gjorde hon också. Det är väldigt fint där. 🙂

      En natt där behöver inte kosta så mycket heller. Beror på vad de bjuder henne på.

      Alltifrån 600-2500 kr är summan som hon ska skatta på. Blir inte så mycket. 🙂

    2. E skriver:

      Precis!

      Tycker också att det är bra att hon är öppen med att hon kontaktade dem. Finns så många bloggare som inte är fullt så ärliga, men läser man inläggen två gånger inser man att det är spons.

    3. Joanna skriver:

      Fast, det var ju hon som hörde av sig till dem och inte tvärtom? Eller är jag ute och cyklar nu? 🤣

      1. Kattis skriver:

        Ja och det är ju det som anses positivt?

    4. anonym skriver:

      Nej vadå för skillnad vara som vara ja dessa bloggare dom är bra på att gama åt sej. Så trött på det.@

  2. Pe-me skriver:

    Det är så löjligt att det inte finns. ”Skapa ett samarbete”, hade jag som privatperson ringt och sagt ”hej jag vill bli bortklemad mot positiv publicitet, ska vi starta ett samarbete”hade de drämt telefonen och lagt på. Men detta känns så uppenbart att utnyttja sitt kändisskap för att slippa betala för något ”hon ändå velat besöka för kompisar har tipsat”. Credd för hon var öppen med det men så räkmacka att det inte finns. #villocksåhagratis

    1. Anonym för en dag eller två skriver:

      Nja jag är inte riktigt säker på att du har rätt om att de skulle drämma luren i örat på dig.

      Just nu har de sin största lågsäsong. De har gott om rum som står tomma. Om du kom upp med en bra anledning till varför de skulle bjuda dig på en övernattning så tror jag att det inte skulle vara omöjligt.

      Jag vet att de har skänkt bort nätter till vanlig anonym förr i gott PR syfte. 🙂

      1. Pe-me skriver:

        Jag testade faktiskt att ringa 2-3 samtal till olika hotell i rent undersökningssyfte. Visserligen i STHLM men ja, får tyvärr sova hemma😂

        1. Anonym för en dag eller två skriver:

          Ha ha, ja men jag kan tänka mig att Stockholm är det lite annonrunda.

          Men visst, jag tror inte det går lätt någonstans. Något fullgott skäl får du nog ha. 🙂

          Coolt att du testade. 👍🙌😸

        2. M skriver:

          Stockholm är extra svårt, vet jag av egen erfarenhet då jag genom jobbet vet att barteravtal t.o.m är jävligt svåra att få till just här och då pratar vi alltså i utbyte av mer än bara ett blogginlägg.

    2. Fluffis skriver:

      Men nu ringde inte Regina i egenskap av privatperson, eller för att ”utnyttja sitt kändisskap”. Hon erbjöd hotellet exponering i sina kanaler i utbyte mot att bo där gratis. Det innebär att hon skapar content till sin blogg (alltså sitt företag) samtidigt som hotellet når tusentals potentiella kunder. Anser du att resejournalister också ”utnyttjar sitt kändisskap”? Att blogga (seriöst) är ett jobb att jämföra med att skriva för ett livsstilsmagasin – det är också därför vi ska ställa höga krav på att samarbeten märks ut ordentligt. Vilket Regina har gjort i det här fallet!

  3. D skriver:

    Så galet pinsamt att ens ringa det samtalet!

    ”Ehm hej, jag har en blogg. Kan jag få något gratis?”

    1. Pe-me skriver:

      Ja men eller hur! Jag tänker även hur reaktionerna hade blivit om det var Dessie eller BB. Jag ser ingen skillnad på detta och på LDs swish-gate.

      1. Anonym för en dag eller två skriver:

        Systerhotellet i Falkenberg är Belllas återkommande ställe att semestra på varje sommar. 😉

        1. Patricia skriver:

          Bella & Co har även varit på Ystad Saltsjöbad. Det var i juli 2014 och 2015.
          Man får förmoda att det var vistelse i utbyte mot reklam även där.

      2. M skriver:

        Skillnad mellan Blondinbellas spons och LD:s ”swish-gate” är att Blondinbella erbjuder ett företag en möjlighet att marknadsföra sig inför 350k Instagram läsare och Gud vet hur många bloggläsare och får hon pengar och en hotellvistelse i utbyte skattar hon för det. LD ville bara ha pengar av sina läsare för att köpa en dator (och en växt). Ingen marknadsföring eller förmånsbeskattning.

        1. Anonym för en dag eller två skriver:

          Jag håller med om att stödet till LD borde prövas i skattesyft, men det är pga att jag anser att hennes läsare faktiskt tycker de får något i utbyte mot pengarna de skänkt. Inte för att de inte får det.

    2. Lisa skriver:

      Men hon får det ju inte gratis. Hon gör reklam för dem vilket är värt mycket pengar. Så hon ger ju en motprestation, inte riktigt samma som att tigga.

      Dessutom skriver hon klart och tydligt att det är ett samarbete, detta visade hon även på snap. Så ingen läsare blir på något sätt lurad.

      1. Greta skriver:

        Och just genom motprestationen blir vistelsen skattepliktig inkomst av tjänst.
        Hotellet ska skicka kontrolluppgift och betala arbetsgivaravgift.
        Alternativet är barter för egna företagare dvs man skickar en faktura med moms och hotellet skickar motsvarande faktura som sen kvittas. (Vistelsen blir sen skattepliktig förmån i den egna rörelsen för företagaren men det tror jag inte många bryr sig om).
        Tar man emot ersättning i pengar eller in natura för utfört arbete kallas det inkomst av tjänst och inte gåva eller present.

      2. D skriver:

        Hon skrev på instagram att de inte krävde någonting utav hennes vistelse, nu valde hon ju att skriva om det men hon kunde ju lika gärna ha låtit bli?

        Jag anmärkte på hur pinsamt det är att tigga en sån här sak, att jag skulle känna mig lurad har ingenting med saken att göra.

        1. Antonia skriver:

          Det där är det som Kenza också försöker krypa bakom dvs att skriva att det inte finns något samarbete med krav på motprestation i form av reklam och exponering.
          Hur dumma tror de att läsarna är? Man blir inte bjuden på något i bloggvärlden om inte avsikten är att det ska återbetalas. Kanske inte direkt men på sikt. Många väntar någon vecka med att lägga upp reklamen för att det inte ska vara så genomskinligt. Petra Tungården t ex är bra på sånt.

  4. Mynta Basilika skriver:

    OT: Book diskuterar alkoholvanor nu så här strax efter senaste förmodade brakfyllan. Hon anser sig dricka isvatten med mynta i men inte fanken är det mynta i glaset – det är ju helt klart basilika. Vad den genomskinliga vätskan är är det ju inte lika lätt att genomskåda. Underbart kul är det i alla fall.

    1. Hannah skriver:

      Hahaha var tvungen att kolla, varför skriver hon att det är mynta när det helt klart inte är det? 😂 Love it

      1. Mynta Basilika skriver:

        Ja visst är det kul. Om man glor ännu närmare så ser man också att is saknas och att det faktiskt också finns melonbitar och inte bara jordgubbar i glaset.

        1. Anonym skriver:

          Vad det än är så får ni ju inte glömma att det är FÄRSKT! Hade ju varit förskräckligt om någon trodde att det va fryst… eller för den delen från pulver…!! 😲😂

          1. Matilda skriver:

            Blir så jävla provocerad av färska jordgubbar den här tiden på året. Kan inte alla bara komma överens att sluta med sånt?

    2. Anonym skriver:

      Ja detta är kul på riktigt. Det mest spännande är ju att fundera på om det är vodka eller vatten som hon blandat basilikan med. Det där försvarstalet om alkohol som hon höll tyder på det förstnämnda.

  5. M skriver:

    Tycker att det är bra att hon är ärlig och inte låtsas att hon blev ombedd att komma. Kräks på sånt (även om det säkert händer lika ofta som det är resultat av tjat). MEN, lite sjukt att hon inte bara kan gå dit och betala för sig om hon nu är sugen på spa. Undrar när man blir sån som är bekväm med att begära att få göra saker gratis i utbyte mot räckvidd i sociala medier? Hur ”känd” ska man vara för att inte ta fram skämskudden där liksom?

    1. Lisa skriver:

      Men hon gör det ju inte gratis. Hon gör det i utbyte mot reklam som troligtvis är värt mycket mer än vad hotellet kostar. Så snarare Ystad Saltsjöbad som får ut mer av det.

      1. M skriver:

        Hon skriver ju själv att hotellet inte bett om något i utbyte! Det skulle jag kalla gratis… sen att hon väljer att kanske skriva om besöket i bloggen är ju hennes eget fria val.

        1. Antonia skriver:

          De tror att det är så det fungerar nu för tiden om man vill slippa skattekonsekvenser och reklammärkning.
          Några har börjat sprida ut den informationen dvs finns det inget avtalat samarbete och inget krav på viss prestation så kan det inte anses som reklam eller spons.
          Helt fel. Bloggare och företag ingår ett avtal genom att man kommer överens om att vistelsen inte ska debiteras. Den bloggare som sedan inte återgäldar ”vänligheten” kommer inte att få samma möjlighet igen och ryktet kommer att spridas att det inte lönar sig att bjuda en viss bloggare.
          Men varför bjuda någon på en vistelse om man inte vill ha något i utbyte? Av människokärlek?
          I så fall skulle väl hotellen bjuda även andra än ”influencers” kan man tycka.

  6. Angie skriver:

    Har du sett att Blondinbella ställt in dotterns födelsedagsfirande för att gå ut och äta med fyra grann-mammor.. #åretsmorsa

    http://www.isabellalowengrip.se/2017/04/en-drom-blir-sann/#respond

    1. Fluffis skriver:

      Nu var det väl ändå för att Sallys presenter inte hade levererats, och de tänkte att hon är så pass liten att hon inte märker om hon blir firad en dag senare med både tårta OCH presenter? Jag tycker inte att det är orimligt.

      1. Anonym skriver:

        Inte orimligt men såå slappt! Sally kanske inte förstår att det är hennes födelsedag men det vet ju alla andra vuxna, det borde kännas lite fel?
        Har man rimliga själ att skjuta på firandes så visst, men nu är det bara slapphet. Hon har uppenbarligen tid till att köpa/få underkläder och äta med vänninor. Har man inte tid då att fixa något på dotterns födelsedag?

        1. Anonym skriver:

          Fast hon har ju beställt presenter via internet som inte kommit. Hur är det slappt?

          1. MR skriver:

            Hon hade kunnat beställa presenterna i tid… Hon shoppar kläder online varje kväll efter att barnen gått och lagt sig säger hon som förklaring till att hon har nya kläder VARJE DAG. Då borde hon rimligtvis ha rätt bra koll på hur just online shopping och leveranser fungerar.

  7. Greta skriver:

    Ystad Saltsjöbad är väldigt aktiva på sociala medier och det är många bloggare som fått vistelser där i utbyte mot rapporter i respektive kanal. Förmodligen ett väldigt billigt sätt att marknadsföra sig.
    Hotellet tillhandahåller t o m en detaljerad lista som Skatteverket direkt kan ta del av om man vill påföra någon ett skattepliktigt värde av vistelsen eftersom den blev ersättning för arbete:
    http://www.ysb.se/om-oss/bloggat-om-ystad-saltsjobad/

  8. ah skriver:

    Jag tycker bara det blir så falskt och fult gjort på något sätt.

    De är bloggare eller nåt som de har hittat på och kallar för ” influencer”. De har oftast inte vanliga jobb vid sidan av sina bloggar/youtubekanaler. De tjänar mer än vi som har vanliga jobb – så varför ska de få allt gratis?

    Jag som läsare och ev. framtida kund kräks på alla samarbeten och gömd reklam som företagen och bloggarna håller på med. Det blir i mina ögon oärligt och framkrystat. Och framför allt att de blir sponsrade med gratisgrejer när de har råd att köpa det själva.
    Skulle aldrig åka till ett ställe som ystad sjöbad efter det här.

    1. Izabella skriver:

      Fast nu var det ju inte gömd reklam eftersom Egoina klart och tydligt har märkt ut att det är ett samarbete?

      Och helt fel bloggare att beskylla för stt inte ha ett ”riktigt” jobb på sidan av bloggen, hon har precis sagt upp sig från sitt jobb för att nu testa på att leva fullt på bloggen, och det krävs en hel del inkomster för att ens gå +/-/0 på bloggandet.

      Samarbeten och reklam är en stor del av bloggarnas inkomst så jag tycker du ska sluta vara så bitter för att de gör sina jobb!

    2. T skriver:

      Känner faktiskt lite samma. Varför ska jag betala dyra pengar när en annan person bara kan ringa dit och be om att bli bjuden, liksom …

      Det känns som om en ny samhällsklass har skapats ”influencern vs icke influencers”. För mig är man influencer när man har en stor blogg/många följare på sociala medier och därmed kan påverka andra, inte bara för att man har en blogg. ( Har man en blogg som typ enbart mamma och syrran läser så är man enligt mig ”bara” bloggare) Som influencer ger sociala medier fördelar, som att man blir bjuden på event, samarbeten, etc.

      Det är ibland svårt att förhålla sig till. Och nej, det är inte jämförbart med tidningar eller andra som har massor ev pressetiska regler att förhålla sig till och som inte har hittat på sin titel själva.

  9. Anonym skriver:

    Camcam, kan du inte skriva om att Bella inte firar sin dotter idag på hennes födelsedag?
    Får lite ont i magen av att se att hon istället för att fixa ihop någon/några presenter, väljer att gå ut och äta med några vänninor. Visst ungen bryr sig nog inte, men jag hade skämts sååå mkt om jag inte firade på rätt dag, iaf lite.

    1. ida från kramphult skriver:

      men varför då? Ungen borde ju vara i fokus och det är ungens upplevelse om räknas? vad jag vet har tvååringar ingen tidsuppfattning men kan hänga med på att tårta, presenter och ballonger är kul.
      Och varför skulle barnet få ännu mer paket bara för att få fira på rätt dag? Har ett barn som fyller år i november och han får typ paket från sin födelsedag fram till jul för att det alltid är någon som inte hunnit ge i samband med födelsedagen, det om något blir skevt i ett barns ögon (om jag inte vore en vek själ och älskar att se honom öppna paket hade jag sparat allt till jul)

    2. Bloggbevakning skriver:

      Kommer.

  10. Det är en skillnad på när motprestation krävs och när det inte gör det. När Ivyrevel hörde av sig till mig ville de att jag skulle välja kläder ur ett visst sortiment och att skulle blogga om det och lägga ut en rabattkod i bloggen och på Instagram. Det vill säga att de ville ”betala” mig med kläder för att jag skulle göra reklam. De krävde en motprestation för sin ”gåva”. Ivyrevel (eller vem som helst…hehe) får gärna skicka kläder till mig, men då ska de inte kräva något i gengäld, för då ska jag minsann ha betalt 😉

    I detta fall så kräver YSB ingenting. De har inte kommit med några riktlinjer och inte ens önskemål, det är alltså helt fritt vad jag eventuellt lägger upp eller inte lägger upp. Detta bör alltså ses som ett ”pressutskick” eller en recension/reportage (precis som tidningar gör). Jag är alltså inte ens säker på att jag hade behövt vara övertydlig med att märka ut det som en sponsring högst upp och inte bara skriva det i inlägget. Men då jag själv kontaktade dem och det på ett sätt såklart är underförstått att jag kommer visa upp något i mina kanaler kändes det mest korrekt att göra så. Det är första gången jag ”tigger” efter något. Men tycker helt ärligt att jag var värd en spadag och dessutom skapar det content till mina sociala kanaler – winwin. Resejournalister gör det, varför kan inte jag?

    Tycker det är så himla tråkigt att allt fokus just nu ligger på att ”sätta dit folk” som en häxjakt nästan. Jag förstår ju att det blivit så eftersom så många inte följer reglerna och det är viktigt att detta belyses. Men när någon uppenbarligen försöker följa alla regler och göra rätt för sig (som jag, hehe) borde väl folk vara nöjda? Alla vet hur det ligger till, ingen är lurad.

    Vad gäller förmåner så har jag en revisionsbyrå som hjälper mig. De har superkoll, så ska se till att allt blir korrekt. No worries 😉

    Aja. Ha en bra dag allihop. Ska ut och tigga nu! 😉 😉

    1. D skriver:

      Du tyckte att du var värd en dag på spa?
      Ja, de tycker nog de flesta att de gjort sig förtjänt utav, men de får nog betala de själva!

      1. Hatar lipsillar som bara gnäller utan att agera skriver:

        Men om dom vill ha det gratis (hur man nu kan tro att det inte ligger något jobb bakom blogginlägg är helt otroligt idag 2017) så får väl dom skapa en egen blogg. Betala dom pengarna som behövs för webbhotell, design och domännamn. Sen skapa sig en så stor läsarskara att företagen vill ge dom en spadag gratis.

        Sitt inte och lipa över att du jobbar så många timmar och har ett sååååå jobbigare liv blabla. Ändra din livssituation då jävla lipsill

    2. Anonym för en dag eller två skriver:

      Jag är på din sida och om du åker med någon som du är bekväm att ha hudkontakt med, boka in dig på Creak experiens. Väldigt mysigt och lite annorlunda. 🙂

    3. Antonia skriver:

      Du har väl sett listan på bloggare m fl som skrivit om Ystad Saltsjöbad efter sponsrade vistelser där:
      http://www.ysb.se/om-oss/bloggat-om-ystad-saltsjobad/
      Vad får dig att tro att ytterligare en reserapport behövs just från det stället?
      Jämför dig inte med journalister som skriver för etablerade medier med ansvarig utgivare och utgivningsbevis.
      Bloggare är inte press (med undantag för det fåtal med presskort som jobbar för etablerade medier).

    4. ida från kramphult skriver:

      bra svar Regina, tycker du alltid är supertydlig i din blogg och inte ska behöva ta hundhuvudet för alla som inte sköter sig.
      Visst är det bittert för oss som inte kan få en spavistelse i utbyte mot jobb men å andra sidan slipper vi förmodligen massa saker som bloggare tar för självklarheter.

      1. Emmy skriver:

        ”…och inte ska behöva ta hundhuvudet för alla som inte sköter sig.”
        Vad betyder det?
        Är det något som skurit av en hunds huvud eller vad?

          1. ida från kramphult skriver:

            jag satt och funderade på om det inte hette bära hundhuvudet men tyckte ta hundhuvudet lät roligare. såg framför mig hur det var någonslags stafett där hundhuvudet var pinnen

    5. Anonym skriver:

      Så du menar att du skulle skriva en helt oberoende recension? Kanske till och med en mestadels negativ recension och uppmana folk att inte åka dit? Du har ju aldrig varit där förut, så det skulle ju kunna hända. Men det är ju väldigt lustigt att bloggare som får grejer gratis aldrig har något negativt att säga. Gratis är gott eller vad det heter.

      Dessutom har jag för mig att du kontaktat något matföretag tidigare ”eftersom ni ändå behövde handla” och minns att det var en diskussion då hur man går tillväga när man skickar iväg ett sånt mejl, alltså vad skriver man, hur lägger man liksom fram det? Eller?

      1. Linn skriver:

        Linas matkasse har dock mailat till i princip ALLA bloggare med fler än 100 läsare.
        Istället för att handla på Ica/Coop/Willys etc så kan man få en kasse från Linas att visa upp på bloggen. Bara losers som använder egna pengar till mat!

        1. Anonym skriver:

          Läsförståelse var det ja. Det var inte huruvida Linas Matkasse eller liknande hade hört av sig till Egoina utan huruvida Egoina hade hört av sig för att få gratis käk. Hon skriver själv att hon aldrig tidigare tiggt, men jag tycker mig minnas att hon visst gjort det tidigare.

    6. Petra skriver:

      Handlar inte om att göra rätt eller fel eller redovisa etc handlar om att vara girig

    7. Anonym skriver:

      Så sinnessjukt ocharmigt och drygt svar, kom ner på jorden kanske?

      ”Jag tycker faktiskt jag var värd en dag på spa”, ja, det tycker nog de flesta om sig själva men då pröjsar man för sig.

      Om du ska satsa heltid på bloggen gör du nog dig själv en tjänst genom att sluta gnälla och vara så extremt självömkande, både i kommentarer och i blogginlägg.

  11. Belen skriver:

    Catrin Hedlund försöker idag framställa sig som ett offer: ”Jag gjorde fel, och fick min dom och straff som nu är avklarat.” Synd bara att hon glömde skadeståndet och den nya rättegången …

    1. Anonym skriver:

      Och attityden i kommentarerna, typ: ”Jag kommer ändå aldrig kunna betala tillbaka allt jag stulit från brottsoffren”…

  12. Denise skriver:

    Hugo och Paula var ju också där nyligen.. Snart har nog halva bloggeliten varit där innan högsäsongen drar igång.. 🙂

  13. Anonym skriver:

    Låter som att hon har inspirerats av Mogi 😀

  14. Jenny skriver:

    Fick Paula och Hugo också vistelsen gratis?

  15. Linnea skriver:

    Jag rodnar ner till tårna när jag tänker på hur ett sånt samtal går till. ”Hej, jag bloggar. Jag vill bo hos er gratis”. Eller applicera på vad som helst egentligen. Jag vill ha gratis biljetter/ restaurangmat/ kläder/ inredning/ leksaker/ frisörbesök/ smink mm. mm.
    Många bloggare skriver inlägg om grejer de heller aldrig skulle handlat privat men nu fick de ju en fet summa pengar för det… typ nån elmätare (?) för nåt år sen som många skrev om eller vegoprodukter när de äter kött sju dagar i veckan i övrigt. Det har klingat så falskt och hopdiktat hittepå så många gånger att man fått dålig smak i munnen.
    Det känns lite osunt hur högt bland molnen de svävar och inte har kontakt med verkligheten. Om det är ok att bli sponsrad med silikontuttar och fettsugning, var går då gränsen?
    En begravning är skitdyr, ska man då få spons av Fonus när farmor dör? Sälja ut sitt bröllop bara man slipper betala själv?
    Det känns då integritetslöst och slaskigt att sälja sig på det sättet…

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG