Gina Dirawi kritiserar SAS och får mothugg.

19:00 3 Maj 2017

Gina Dirawi:

(null)

(null)

Gina Dirawi kritiserar SAS på sin Instagram efter att ha nekat en kvinna arbete om hon inte tog av sig sin sjal och menar att det är förlegat i sitt tankesätt då de inte kunde tänka sig att inkorporera en sjal i uniformen.

Många av hennes följare menar på att det som är förlegat är traditionen att bära slöja och hyllar SAS som sätter ner foten mot det kvinnoförtryck de anser att slöjan är.

Jag får lite samma känsla här som jag får av barnmorskan som stämt Jönköpings kommun efter att hon inte fått vägra utföra aborter i sitt yrkesutövande – fast en lightversion av det.

Borde man anpassa sitt yrkesval efter de rådande uniformer som finns eller ska man få ha slöja i ett arbete där det inte finns något i utbudet? 
Och om man får ha slöja på sig, får man då också ha regnbågsfärgat hår, ansiktstatueringar a KnivMicke eller en stor kätting mellan septumringen i näsan och örsnibben?
Frihet att få uttrycka sig borde väl i så fall gälla alla – inte bara de som hävdar religion som anledning, eller?

Obs. Det här är ett känsligt ämne så tänk efter innan ni postar kommentarer då de inte spårar ur och blir rasistiska eller främlingsfientliga för det kommer jag inte tolerera!

226 kommentarer | “Gina Dirawi kritiserar SAS och får mothugg.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Deo skriver:

    Där kan jag hålla med dig, ingen ska bli nekad utan tillåter man en grej så ska allt tillåtas!
    Jag har ingenting emot slöja, däremot kan det kanske vara svårt med hygienen inom tex vården om man har långa ärmar och då kan jag förstå att det inte tillåts.

    1. Anonym skriver:

      Vi hade en student som gjorde sin sjuksköterskepraktik på min arbetsplats (akutvård). Hon hade en speciell slöja/huvudduk beställ från tvättlagret som förser oss med arbetskläder och i övrigt hade hon de vanliga arbetskläderna med kort ärm. Vad jag vet så var det inga kollegor eller patienter som ställde sig frågande till det – inte vad jag hörde i alla fall.

      Ringar och armband är däremot inte någon höjdare inom vården. Vem vet vad som gottar sig där under? Hurrr…..

  2. Lisa skriver:

    Det är SAS som bestämmer och människor får anpassa sig därefter. Ta seden dit du kommer – av med slöjan eller stå utan.

  3. ML skriver:

    Har jobbat med uniform. Bara företag kläder fick bäras, helt ok med septum och tatuering dock. Fick däremot samtal med chef en då jag valde att ha andra byxor (fast i samma färg) på mig några dagar. För dem var det superviktigt med att kläderna var likadant. Fattade aldrig riktigt varför dock, men hade aldrig andra byxor igen.

  4. Anonym skriver:

    Jag tänker att det finns en stor skillnad mellan barnmorskan och detta. Att barnmorskan inte ville utföra aborter gjorde att hon inte kunde utföra vissa uppgifter som ingår i en barnmorskas arbete. Men hur hindrar en slöja en flygvärdinna i dennes yrke? Förmodligen inte alls. Idag blev jag betjänad av en person på apoteket som hade slöja, och jag kan meddela att detta gick utmärkt och skilde sig inte ett dugg från att bli betjänad av någon utan slöja.

    1. M skriver:

      Bra för dig. Men för mig vars mor flydde från Iran när jag var liten är det mer komplext. I mina ögon är slöjan ett plagg för att förtrycka kvinnor. En kvinna som bär slöja anses, i min kultur, vara bättre, renare och ha mer heder. Jag hade avstått från att köpa tex preventivmedel eller antidepressiva läkemedel om en kvinna i slöja stod i kassan. Tyvärr. Jag tycker inte man ska tillåta religiösa symboler i arbetet… det gör att folk delas upp i bättre och sämre.

      1. Anonym skriver:

        Varför skulle du avstå att köpa preventivmedel och antidepressiva för att personalen bär slöja?

        1. M skriver:

          Därför att för en troende muslim är det haram. Och det muslimska samhället i Sverige bygger på ryktesspridning och kontroll. Jag bor i en förort där alla muslimer har koll på varandra. Att jag och min mamma inte bär slöja ses inte på med blida ögon, men skulle jag dessutom köpa preventivmedel = ha sex utan att jag är gift så skulle vi bli utstötta, de skulle inte prata med oss, kasta sten på oss osv. Antidepressiva läkemedel är också haram och min mamma skulle antagligen få höra att hon borde se til att jag blir gift och anständig och att jag mår dåligt för att jag är en lössläppt flicka. Därför. Slöjfrågan handlar inte bara om att kvinnor tycker den är en fin accessoar, det ligger hela strukturer bakom som en svensk ickemuslim kan ha svårt att se. Men för alla oss invandrare som flytt förtrycket en gång måste ni försöka.

          1. anonym skriver:

            Fast det är tystnadsplikt för all apotekspersonal. Man får inte ens nämna att du varit inom dörrarna på apoteket. Bryter man mot det är det brott mot tystnadsplikten och alltså skäl för minst ett väldigt allvarligt snack med chefen. Det får helt enkelt inte förekomma.

        2. Paa skriver:

          Det känns som du ”anonym” missar M:s poäng helt och hållet. Det handlar inte om tystnadsplikt..

          1. caroline skriver:

            Håller med! anonym du missade helt poängen här. Det är inte som M är omedveten om att det råder tystnadsplikt….Det är inte det som är problemet

    2. M. skriver:

      Varken på SAS eller Norwegian får du visa några tatueringar, så har du en tatuering på insidan armen så måste du alltid ha långärmat. Det är ju sånt man får ta om man vill jobba inom det yrket, alla ska likadana ut när det gäller uniform.

      1. Vee skriver:

        Men hur svårt är det att tillverka en slöja i samma tyg och färg som uniformen?

        1. No name skriver:

          Menar du att företaget ska bekosta det?

          1. Em skriver:

            Haha för ett företag som SAS skulle det vara en minimal kostnad.

          2. No name skriver:

            Ja, EN duk är en minimal kostnad. Men att tillåta en person få en specialanpassad uniform gör att ALLA ska få samma rättigheter vilket i längden blir dyrt.

        2. Elsa skriver:

          Jag förstår din tanke, håller först med. Men tänker sen varför? Varför skulle ett privat företag bekosta att sy upp och tillverka en ny del i deras uniform bara för att någon hänvisar slöja till en >2000 år gammal bok.

          1. Vee skriver:

            För att man vill ha en god människosyn och inkludera alla kulturer religioner och människor?

          2. Anonym skriver:

            Vee: att inte tillåta några religiösa symboler är inte begränsande för någon religion.

          3. Anonym skriver:

            Vee: att inkludera alla religioner innebär även specialgjorda uniformer för de som tillhör buddhism, hinduism, judendom, satanister, wiccas, voodooanhängare, scientologer, pastafaris, asatroende, sikher, och så vidare. Att enbart erbjuda slöjor till muslimska kvinnor är särbehandling och diskriminering av alla andra grupper.

    3. Anonym skriver:

      Är man så radikal att man bär slöja (en stor del av muslimska kvinnor gör ju inte det) så kan det vara en markering/varning att det kan komma fler begränsningar. Som att inte hantera en hund om det skulle behövas, eller vad det nu kan vara. Ortodoxa muslimer följer en hel del levnadsregler som kan ställa till det i vardagen. Som en elev på restaurangskola som krävde (och fick rätt av DO tror jag) att inte hantera griskött.
      Nu tror jag att just detta fall uteslutande handlar om uppmärksamhet. Tjejen har ju bilder utan slöja. 15 minutes of fame helt enkelt. Det tradiga är stt hon förstör för typ alla med muslimskt/arabiskt klingande namn. Av rädsla för sådana idiotiska skandaler lär många arbetsgivare helt enkelt ignorera ansökningar från personer som kan misstänkas kräva särbehandling och springa till DO. Särskilt små arbetsgivare har inte råd med vare sig skadestånd eller mefiedrev. Detta ökar givetvis segregationen på arbetsmarknaden och många helt normala arbetssökande blir orättvist – men helt förståeligt – bortvalda.

    4. Molly skriver:

      Det handlar ju inte bara om just barnmorskans eller flygvärdinnans förmåga att göra ett gott jobb. Det handlar om de som köper tjänsterna, patienten och resenären. Att bära slöja visar att man är religiös, att man har mer heder och är renare än en kvinna utan slöja. Ett sätt att skapa ”vi” och ”dem”. I sin yrkesutövning är det såklart inte bra, där ska man vara neutral och resenären ska inte känna sig mindre värd för att man inte bär slöja tex. Av samma anledning bör inte flygpersonal bära politiska emblem eller tröjor med text. De ska vara så neutrala som möjligt och lägga bort sin religiösa, etniska eller politiska identitet.

  5. anonym skriver:

    Tycker arbetsplatsens regler gäller och i det här fallet SAS. Söker man ett arbete får man anpassa sej till hur det företaget vill man ska vara klädd.

    1. Linda skriver:

      Ja så enkelt är det.

      1. Vee skriver:

        Självklart är det så, jag själv bär stora islamiska kläder och skulle inte ta på mig en uniform likt en pilots även om de gjorde en liten slöja till, och därför skulle jag aldrig få för mig att bli pilot. Men är inte detta ett religionsfritt land? Om det inte är det så får det väl va så, men ska man gå runt och stoltsera med att här får minsann alla samma rättigheter man får tro hur man vill och leva som man vill så måste man faktiskt leva upp till det också.

        1. Anonym skriver:

          Du missuppfattar religionsfrihet. Det innebär att staten inte får förfölja eller straffa sig för din religion. Du får heller inte bli särbehandlad pga den. Den här tjejen behandlades som alla andra sökande. Hon kvider för att hon inte får särbehandling.

        2. Nadia skriver:

          En fundering.. om du är arbetslös, räknas det då som att du står till arbetsmarknadens förfogande om du vägrar ta vissa jobb för att du inte får ha på dig dina muslimska kläder?

          1. Vee skriver:

            Jag är inte arbetslös och har aldrig vart det, studerar på högskola och jobbar. Det finns många jobb för kvinnor som mig i Sverige där vi inte behöver kompromissa med vår religion, dock så kan det som vi ser bli bättre.

          2. Anonym skriver:

            Vee, du svarar inte på frågan.

          3. Hanna skriver:

            Men Aye som inte fick jobbet är arbetslös. Jag läste en intervju med henne på svt.se där hon sa att hon fått flera jobberbjudanden efter det här men fokuserar på det här fallet i stället och driver det.
            Liksom, man har
            Fått erbjudanden men tackar nej pga man har för mycket att göra. Hoppas Ayes arbetsförmedlare läser vad hon sa. Att tacka nej till jobb leder till utebliven ersättning.

        3. Hanna skriver:

          Religionsfritt betyder att vi är fria från religion i landet. Det är vi inte. Men vi har religionsfrihet. Och religionsfrihet innebär INTE att man kan sätta spelregler i alla situationer med hänvisning till som religion. Som någon skrev ovan, religionsfrihet innebär att du inte förföljs av staten, inte att man kan gråta ut i pressen för att man inte fick ett jobb pga en policy.

        4. kati skriver:

          Vee, Vi har religionsfrihet i Sverige, men om det framkommer att religionen skadar människor, förminskar människor så är det enligt lag inte rätt. Jag är uppväxt i en sekt, så jag vet. Jehovas Vittnen bär på enorm blodskuld för sina övertygelser. Få religioner som inte har blodskuld på sina fingrar.

          1. Pandan skriver:

            Hur menar du att jehovas vitten bär på en blodskuld? Genuint nyfiken då jag också växte upp som vittne.

          2. Vee skriver:

            På vilket sätt förminskar man kvinnor som valt att täcka sitt hår genom att låta dem välja yrke?

          3. kati skriver:

            Pandan, då borde du veta hur många barn o ungdomar som har dött pga av att inte ta emot blod.

            Sjalen är religiös o ett sätt att visa blygsamhet inför mannen, det är ju inte för att Allah vill det, för hen kan ni ju inte prata med.

  6. Anonym skriver:

    Är helt på linjen att religion inte bör betraktas som något mer än vilken annan hobby som helst. Det är en självvald livsåskådning. Och då är jag ändå praktiserande religiös.

    1. A skriver:

      Praktiserande religiös vad?

  7. 😺 skriver:

    Sök inte jobb på en arbetsplats där det ej är ok med slöja, lätt som en plätt

    1. rebecca skriver:

      Fast hon fick ju inte reda på att hon inte skulle tillåtas bära slöja i yrket förrän i slutskedet av rekryteringen. Dessutom kände hon en kvinna som hade en likadan tjänst som den hon sökte som bar slöja.

      1. anni skriver:

        Men va? Faller inte lite hela fallet då? Om det redan jobbar en kvinna som bär slöja där, så lär det ju inte vara för att hon har slöja som hon inte fick jobbet eller? Nu blev jag förvirrad…

  8. Käxchoklad skriver:

    Enligt ett beslut av Europeiska unionens domstol har arbetsgivare rätt att vägra anställda bära religiösa, filosofiska och politiska symboler under arbetstid. Slöjan för mig är en förtryckarsymbol, att någon annan/något annat styr vad kvinnor skall göra och inte göra. Kan inte förstå hur man kan se slöja som en vördnad inför något ( något-som är en fantasi skapade av män för att hålla kvinnor nertryckta.

    1. aVac skriver:

      Men det är ju per definition det man gör.. styr vad kvinnor ska och inte ska göra genom att förbjuda kvinnor att ha slöja.

      1. Anonym skriver:

        Fel. Policyn styr vad alla anställda har att rätta sig efter. Kvinna som man, hindu som pastafarian. Det kallas likabehandling.

  9. Vee skriver:

    Det känns ju väldigt trångsynt och absolut inte religionsfritt att man ska behöva anpassa sitt yrkesval efter hur de rådande uniformerna ser ut? Isåfall hade muslimska kvinnor aldrig kommit in i svenska samhället och arbetsmarknaden eftersom det innan den första muslimska kvinnan fick jobb på vilken arbetsplats som helst inte fanns ngn uniform för henne? SL och flera andra lokaltrafik-företag runt om i landet har lagt till en slöja till deras uniform, även t ex Ikea. Vad är det med hennes sjal som gör att hon inte kan utföra arbetet?

    1. Lisa skriver:

      Varför ska det vara så svårt att anpassa sig till kulturen hon befinner sig i? Hon bor i Sverige så varför måste hon gå runt i slöja och sedan gråta ut i tidningarna om att SAS har behandlat henne illa? Gör om gör rätt.

      1. Anonym skriver:

        Här är tydligen en nyhet för dig: islam är idag en ganska vanlig del av Sverige, jag tänker till och med vara så radikal att säga att det ingår i den svenska kulturen. Så personer med slöja behöver inte ”anpassa sig” eftersom dom är redan en del av ett mångkulturellt Sverige, där det finns muslimer både med och utan slöja.

        1. Malin skriver:

          Islam ingår inte i den svenska kulturen!

          1. Anonym skriver:

            Jo det gör det! Välkommen till dagens Sverige 🙂

          2. A skriver:

            Exakt, absolut inte!

        2. Lisa skriver:

          Svenska kulturen? Jadu har man det resonemanget förstår jag varför Sverige ser ut som det gör. Så du anser att hon har rätt att bära slöja och driva frågan vidare bara för att hon ska vinna och bevisa sin rättighet till att bära slöja? Då kanske du borde åka till arabländerna och bära kortkort och se vad som händer. Och så kanske jag borde stämma alla företag som nekar mig arbete genom att välja en invandrare istället.

          1. Anonym skriver:

            Va? Jag förklarade bara att islam idag är en del av Sverige (vilket tydligen inte var känt för dig). Vet inte riktigt hur du fick in arabländer i detta, vi pratade ju om Sverige…

          2. Lisen skriver:

            Asså ja?! Tycker du att det är okej att vi lever i en värld där den enskilda kvinnan inte har rätt att bestämma vad hon själv vill ha på sig? Självklart ska du/någon annan ha rätt att få jobba ÄVEN om du har kortkort/sjal! Oavsett land/yrke tycker jag att du har rätt att kräva att du inte väljs bort pga dina kläder?

            Eller är det på riktigt någon här som tror att kvinnors kunskaper sitter i kläderna? Självklart ska DO behandla ärendet, skillnad om de hade ett skäl till VARFÖR sjal inte funkar på arbetsplatsen, tyvärr håller det inte att man inte har en sjal i sin nuvarande dresscode.

            I min bok är det väldigt tragiskt att man fokuserar på kvinnorskläder. Igen. Kan vi fokusera på deras egenskaper?

          3. Anonym skriver:

            Men snälla Lisen. Företag bestämmer hur alla ska klä sig, inte bara kvinnor. En sikh-turban är inte heller tillåtet. Så det är onödigt att försöka göra detta till en kvinnofråga, för det är det inte.

      2. Vee skriver:

        Men vadå anpassa sig till kulturen man befinner sig i? Jag är svensk same som konverterat till islam – vad är det för kultur jag befinner mig i nudå som jag ska anpassa mig till? Eller får jag inte välja religion själv utan ska anpassa mig till den här nationaliteten jag fötts in i?

        1. Johanna skriver:

          Du kan inte vara feminist och muslim. Välj en av dem. Hur känns det att underkasta sig en patrialkalisk struktur som islam? Aye är en islamist som försöker pusha fram islamska levnadsregler och ett ”vi och dem” kultur.

          Läs detta: http://www.expressen.se/debatt/de-kraver-muslimska-kvinnors-frihet-att-forneka-friheten/?social=twtr

          1. Vee skriver:

            Jag har inget intresse av att kalla mig feminist heller, var fick du det ifrån? Jag ser det som frihet att jag får klä mig som jag vill och dyrka vad jag vill. Jag vill klä mig i hijab för att det står i Koranen och jag vill följa den, är inte det min rättighet?

          2. Lisa skriver:

            Vee: Jag vill bli bebådad som Maria för det står i Bibeln. Men inte fan blir jag det inte så jag känner mig tämligen kränkt.

          3. Anonym skriver:

            Vee. Ingen kränker din rättighet att bära hijab
            Att få jobb på SAS är ingen rättighet.

    2. Anonym skriver:

      Långt ifrån alla muslimska kvinnor bär slöja.

      1. Vee skriver:

        Just för att Sverige utger sig för att vara ett religionsfritt land. Är inte Sverige det så tycker jag inte att de ska skylta med det. Jag som svensk tjej som valt islam som min religion i vuxen ålder tycker inte att jag ska behöva lägga alla mina drömmar och mål på hyllan för det? Ifall jag flyttade till ett land där det öppet inte är tillåtet för kvinnor att utöva vissa yrken så får jag väl gilla läget. Men kom inte och säg att vi alla har samma rättigheter när det uppenbarligen inte är så.

        1. Anonym skriver:

          Att du inte får ha slöja överallt hindrar dig inte från att vara muslim.

        2. Ö skriver:

          Om din religiösa tro står och faller med en bit tyg på ditt huvud har jag en del att säga om din lojalitet…

          1. anonym skriver:

            Jag tycker man bär religionen inom sej i sitt hjärta. Tycker inte att klädesplagg har med det att göra. Ett plagg är bara ytligt. Men religionen är för sinnet och själen.

    3. Anna skriver:

      Det som gör att hon inte kan utföra arbetet är att hon vägrar ta på sig arbetsuniformen.

      1. Vee skriver:

        Jag uppfattar det som att hon visst vill ha på sig uniformen men vill ha en sjal till?

        1. Anna skriver:

          Ja men då har hon ju nte SAS uniform, då har hon en egen variant av den. De vill ha en enhetlig, lättigenkälig och neutral personalstyrka för att de ska vara lätta att känna igen.

        2. Lisa skriver:

          Varför ska SAS bekosta det? Hon får väl flytta tillbaka då om det inte passar.

          1. Anonym skriver:

            Hur vet du att hon är född någon annanstans än i Sverige??

          2. Anonym skriver:

            Lisa:Flytta tillbaka till? Tänk om hon faktiskt otroligt nog är född i Sverige…
            Sug på den du!

        3. Amba skriver:

          Jag gillar rosa och vill att min uniform ska vara rosa, hur tror du det skulle se ut? Lyssna på ordet UNIFORM. Uni, samma, lika, alltså ett klädesplagg som ska vara likadant för alla – neutralt både i religion, kultur, politiska åsikter och annat.
          Kan man inte förstå detta ska man inte bära uniform, med andra ord, söka ett annat jobb.

  10. Ö skriver:

    Jag tycker man borde förbjuda all religion rakt av men jag inser att inte är möjligt. Folk skulle bara hålla den hemlig. Men all offentlig religös utövning samt symboler borde vara förbjudna, på sin höjd kan jag acceptera ett halssmycke.

    Men problemet i just det här fallet är att SAS aldrig sa något om slöjan förän vid sista intervjuen. Hon hade tydligen slöja på sig redan på första bilden hon skickade in samt på gruppintervjuen och den var aldrig ett problem. Först när de ville erbjuda henne jobb tog de upp slöjan som ett hinder i anställningen. De skulle varit tydliga mycket tidigare.

    1. förbjuda religion helt är ju en helt galen tanke? att människor inte får tro och träffas tillsammans för att prata om sin tro? va? sp typiskt sverige att vara så extrema.

      jag är kristen men rätt liberal.. politiskt sätt. Jag är väldigt kluven angående denna fråga men lutar mot att hon behöver anpassa sig efter företagets regel, men tycker definitivt det är en svår fråga. men att säga att man ska förbjuda religiösa tecken är ju helt absurt. så förbjuder vi politiska tecken ockås då. eller pride-flaggor och färger eller feministiska symboler? förstår du – det är ju helt orealistiskt.

      att man ska anpassa sig efter kulturen man flyttar och företaget man söker jobb på och samtidigt ha religionsfrihet är en svår balans men ta bort religiösa tecken är för mig att gå alldeles för långt.

      enligt mig är sjal ursprungligen en symbol för kvinnoförtryck även om många kvinnor väljer att ha på sig den. menar du att ett kors runt halsen eller som jag – jag har en tatuering av målningen ”man and god” på min arm. ska det förbjudas? Jag täcker mina tatueringar i jobbsammanhang för respekt för min arbetsplats men inte för att de de är ”religiösa”.

      Hur som helst, svår fråga allt detta, men att förbjuda religion är absurt. sålänge religion inte påverkar politiska beslut (som i usa – ani abort etc) så får folk tro vad du vill enligt min åsikt.

      1. Ƭĥe real Hmm skriver:

        Hanna: Nu vet jag inte om det är så här Ö menar, men jag själv vill förbjuda alla religiösa symboler och utövande i statlig, kommunal eller landstingsmiljö. Så var det tex i Turkiet innan nuvarande diktator kom till makten.

        Vad folk gör i sitt hem och på sin fritid borde dock vara upp till var och en så länge det inte strider mot landets lagar.

        1. ML skriver:

          Plus en på det!

      2. kati skriver:

        Jehovas vittnen är förbjudna i Ryssland, alltid en början. Tycker inte om förbud, men när religion tar över ett sekulärt samhälle o trycker till oss, bör vi börja med att oroa oss.

  11. ah skriver:

    Tycker inte hon har något att uttala sig om gällande utseende efter att hon själv opererade näsan och först nekade till det i en halv evighet och sen sa att hon hade gjort det, men att det var pga andningssvårigheter.

    Alltså. Nä. Då har man förbrukat sin rätt vad gäller att uttala sig om något gällande utseende.

  12. Emma skriver:

    Vill bara säga att jag tycker du haft en bra mix av bloggare idag Cam! Roligt när du tar till dig den (konstruktiva) kritiken!

  13. Anette skriver:

    Jag bär mina kristna vigselringar . Har jobbat!

    1. Maria skriver:

      Men skärp dig. En vigselring är inte en religös symbol.

      1. Anette skriver:

        Jo för mig är det! Är gift i kyrkan.

    2. Molly skriver:

      Okej fast på väldigt många arbetsplatser får man inte bära smycken. Varken ”kristna” vigselringar eller vanliga vigselringar.

      1. Ö skriver:

        Förbudet mot ringar, alla ringar, är uteslutande på grund av hygien- eller säkerhetsskäl och inget annat.

  14. Anonym skriver:

    Always so humble-Elaine har återigen uppenbarat sig; de som inte har samma åsikt som henne om fönster är tydligen ”känsliga”.

    Var tvungen att läsa igenom kommentarerna till fönsterinlägget och de flesta tipsar bara om att det kan vara svårt att få bygglov till att byta fönstren så som hon önskar. Oh well.

  15. Anonym skriver:

    Jag tycker snarare tvärtom, har vi inte kommit längre 2017 än så här? Att kvinnor fortfarande bär slöja och där religion tar alldeles för stor plats i samhällen?

    1. Molly skriver:

      I länder som Iran, Afghanistan och Saudiarabien kämpar kvinnor för att få gå ut utan att bära slöja. De straffas hårt, i vissa fall med dödsstraff. Tycker alla kvinnor borde ta av sig sina slöjor en dag för att visa solidaritet med sina systrar i dessa länder. Och självklart ska inte slöja bäras när man utövar en yrkesroll som inte är religiös.

      1. Ö skriver:

        Och på vilket sätt skulle alla förtryckta kvinnor i dessa länder hjälpas av att vi andra tar på oss slöjor?

        1. Anonym skriver:

          Du läste nog lite för fort nu Ö

        2. Molly skriver:

          Det skulle vara en symbolisk gest som earth hour eller internationella kvinnodagen eller den där dagen då svenska kvinnor uppmanades att ta PÅ sig en slöja för att stötta muslimska kvinnor.

          1. Molly skriver:

            Ja som ovan skrev, så uppmanade jag kvinnor att ta av sig slöjan en dag och inte tvärtom.

          2. Ö skriver:

            Ja, jag läste fel, men ditt förslag blir ännu konstigare om alla kvinnor (antar att du menar alla muslimska kvinnor?) ska ta av sig slöjan. Muslimska kvinnor i Sverige vill i de allra flesta fall ha på sig slöjan och har nog inte så stor förståelse för just den delen i exempelvis saudiska kvinnors frihetskamp.

          3. Pandan skriver:

            Ö: hur vet du att dom flesta muslimska kvinnor med slöja i Sverige vill det själva?

        3. D skriver:

          Du kanske ska läsa igen? Hon skrev ju att de borde ta av sig slöjan…

          1. Ö skriver:

            Tack ”D”, som du ser ovan har det redan påpekats två gånger att jag läste fel…. Du kanske kan ge mig fem minuter att svara också?

          2. D skriver:

            Nu fanns inte svaren där när jag skrev mitt inlägg, är det så svårt att klura ut?

      2. anonym skriver:

        Tycker jag med att visa sin solidaritet mot andra kvinnor. Mycket bra skrivet. Vi har ju kämpar så länge att bli jämlika den kampen vill nog många behålla. Ett jämlikt Sverige är viktigt.

  16. Anonym skriver:

    Varför ska muslimska kvinnor med slöja inte behöva följa arbetsgivarens krav på uniform och klädsel? Och är det något som är bakåtsträvande och förlegat så är det väl att dölja hår och kropp med tygstycken för att män och Allah kräver det.

    1. Anonym skriver:

      Själv tycker jag att det är bakåtsträvande och förlegat att inte respektera andra människors livsval, där religion ingår, på ett sådant sätt att man förlöjligar och dumförklarar dem. Inte alla kvinnor som bär slöja gör det för att en man har tvingat dem. En del kvinnor tänker själva, till och med muslimska kvinnor, till och med muslimska kvinnor i slöja (obs ironi, för att ingen ska missförstå).

      1. Anonym skriver:

        Vad härligt för dom! Det menar jag. Men jag tycker också att slöja är förlegat, och då tänker jag inte på de kvinnor som minsann väljer det själva, utan på de kvinnor som tvingas ha slöja och som utsätts för bestraffningar om dom inte gör det. Att främja de kvinnornas rättigheter anser jag väger tyngre än att strunta i debatten bara för att det finns vissa kvinnor som väljer att ha slöja själva.

  17. Lisa skriver:

    På mitt jobb har vi uniform. Vi får inte under några omständigheter visa olika sorters personliga åsikter eller religionval genom vår klädsel på arbetet. Oavsett om det är slöjor elr elr någon annan utsmyckning tillhörande någon annan religion. Däremot så får vi ju ha tatueringar, roliga frisyrer elr smink och dyl.

    1. ML skriver:

      Vi kanske har jobbat på samma jobb? 😉

      1. Lisa skriver:

        Hm, ja vem vet? 😉 Iofs så tror jag det är så på rätt många arbetsplatser..

  18. Lynx skriver:

    Off t. Är hon kvinna eller flick(e)barn?

  19. Moa skriver:

    Jag är all for religionsfrihet och att människor ska få praktisera sin religion på privat. Men SAS har rätt att ha vilken uniform de vill. Religiös neutralitet på jobbet anser jag vara självklart och jag tycker inte att religion hör hemma på en arbetsplats om det inte tillför någonting till arbetet (dvs om du inte jobbar i en kyrka/moské/synagoga/etc).

  20. Wolfie skriver:

    Tycker SAS gjorde rätt men jag är så förbannat jävla trött på att snacket om att ”slöjan är kvinnoförtryck!!!!!!!!!!!”

    1. emma skriver:

      fast.. det är ju det? till 100%..

      1. Anonym skriver:

        Nej… Läs på, i prata med folk så ökas din kunskap!

        1. emma skriver:

          Tack jag är påläst! Har flera muslimska vänner som vägrar slöja för att de vet att de inte kommer från deras tro utan är grundat i förtryck 🙂

          Titta vad som hände i Iran på 70 talet. Tydligt bevis på att när kvinnor på RIKTIGT har ett eget val så väljer dem den INTE.

        2. anonym skriver:

          Känner muslimska kvinnor som vill ta av slöjan men får det inte för sin man ja hela släkten skulle gå emot. Det är jobbigt för dom och dom har så strikta regler.

        3. Jessica skriver:

          Hur menar du nu?

  21. Malins bilder skriver:

    Jag tycker det är hemskt förlegat att promota antisemitism och att jämföra Israel med Hitler oavsett om man är ung och naiv eller äldre. Jag köper inte hennes bortförklaringar, vill hon ha en seriös debatt kunde hon varit seriös själv från början. Vi kanske kan tillåta samernas kalott eller skatekulturens kepsar också om vi nu ska tillåta slöjor?

  22. Hmm.. skriver:

    Alla kvinnor med slöja är inte förtryckta. Sådana kommentarer visar bara på vilken okunskap och västerländsk hjärntvättning många av er verkar lida av. Man kan inte säga att detta gäller alla kvinnor. Okej kvinnor i Saudiarabien, jag köper det och är 100% mot all typ av förtryck. Men det är lite pinsamt när man uttrycker sig om att det ska gälla alla. Att vuxna människor inte söker en bredare syn och kunskap kring ämnet. Känner massor av kvinnor som bär slöja och tro det eller ej – men de har VALT det. Det om något är kränkande då att folk ska gå runt och se alla kvinnor med slöja som offer.

    1. Anonym skriver:

      Just det faktum att de har valt slöja gör att det blir jättemärkligt när de börjar agera som offer dvs klaga över att de inte får använda den i alla sammanhang de önskar. Om jag skaffar en kontroversiell hobby, säg bondage, får jag ju vara införstådd med att jag inte kan utöva den fullt ut överallt. Jag blir dock inte mindre bondageutövare av att jag inte får jobba naken med rep virade runt tuttarna.
      Och nej, i praktiken är det absolut ingen skillnad på bondage och en religion man valt.

      1. Molly skriver:

        Sen är det ju så att många kvinnor väljer att bära slöja för att ses som rättfärdiga, ärbara, har heder och oskulden i behåll. Klart man väljer slöja då om ens kultur säger att kvinnor utan slöja är mindre värda. I muslimsk kultur är en kvinna en juvel som ska gömmas för männens blickar. Eller en godis som ska vara i sin förpackning. Att man då väljer slöja är inget konstigt, man vill vara ärbar och behålla sin heder.

        1. Ö skriver:

          Tjejer i muslimska länder har lika lite valt att ha slöja på sig som västerländska tjejer väljer att ha långt hår…. Det är en norm, en förväntan som vi inte ens inser formar oss.

        2. kati skriver:

          just det som är så sorgligt

    2. Käxchoklad skriver:

      Ja, det har ” valt” själva för att de är uppväxta med att alla kvinnor i deras familj och släkt har slöja, har man ett val då? Har de verkligen ett val eller är det ett skenval? Att bära slöja/dölja håret är att tex lägga ansvaret på kvinnan för att inte locka mannen till orena tankar. Man kan inte simplifiera frågan genom att bara säga att kvinnor som själva valt slöjan inte är offer. De ÄR offer för yttre faktorer såsom ett väldig patriarkalt religiöst system ( och det är inte muslimska kvinnor ensamma om, finns en väldig stark hierki i de flesta religioner, där kvinnor står längst ner i hierakin)

      1. Wolfie skriver:

        Vad får dig att tro att alla muslimska kvinnor bär slöja? Och tänk om dem tänker samma sak om oss – ”dem tror att dem är befriade, men egentligen är det ett skenval” Jag tycker att SAS gjorde rätt MEN hur är det mer ”befriande” att gå omkring i shorts & linne än i hijab?

        1. Pandan skriver:

          ”Shorts och linne”? På riktigt? Jämför du kläder som kvinnor, män och barn bär i varma väder med en slöja? ooookej 👌🏼

          1. Wolfie skriver:

            Ja, det gör jag. Vad är skillnaden? Vi bär shorts och linnen för att det är varmt, för att vi vill det. Muslimska kvinnor bär hijabs, abayor, chadors, niqabs eller vad dem nu bär för att dem vill det – för att dem VÄLJER det. Precis som vi väljer att inte bära det. Vad är skillnaden?

          2. VaC skriver:

            * … tänk om DE tänker samma sak.
            * … DE tror att DE är befriade.

            Herregud, du misshandlar svenska språket i varje inlägg. Orkar inte ens räkna hur många felaktiga ”dem” du tryckt in. Googla skrivregler.

          3. Wolfie skriver:

            VaC: Av allt det jag skrivit i min kommentar, så är det *grammatiken* du väljer att ifrågasätta?

          4. Pandan skriver:

            Skillnaden är att den ena är en religiös övertygelse som går 2000 år tillbaka i tiden och den andra baseras på vad det är för väder för dagen. Den ena grundar sig i att mäns lust för kvinnor inte kan kontrolleras på annat sätt än att täcka kvinnan och den andra är fortfarande väderbaserad and so on.

        2. emma skriver:

          Du har verkligen ingen aning vad du snackar om Wolfie. I varma länder finns det INGET vettigt syfte med att gå runt i heltäckande kläder. Det är otroligt varmt och obekvämt.

          Ta en titt på Iran under 70-talet. När det mer västerländsk slutade DIREKT kvinnorna bära heltäckande kläder och slöja. För när de fick valet ville de självklart inte ha det 🙂

          1. Wolfie skriver:

            För det västerländska är det enda som är correct… right?

          2. emma skriver:

            Svar till dig Wolfie: Nej det västerländska är inte det ända som är rätt. Men i västerländsk kultur har oftast kvinnor ett fritt val vilket jag tycker är fantastiskt 🙂

          3. Sombromesa skriver:

            Så länge det fria valet ej handlar om att bära hijab…? =)

          4. Anonym skriver:

            Tvärtom, det mest svalkande du kan bära i varmt väder är heltäckande lösa kläder.

        3. anonym skriver:

          För mej låter det mycket mer lockande att ha shorts sedan behöver kroppen tanka d vitamin.

    3. Anonym skriver:

      Håller helt med dig ”Hmm..”. Okunskapen är slående, liksom fördomarna. Jag slår vad om att majoriteten som hävdar att ALLA muslimska kvinnor med slöja är förtryckta aldrig i sitt liv har pratat med en muslimsk kvinna i slöja.

      1. Käxchoklad skriver:

        Men istället för ett fördömande över vår ”okunskap”, vad är det som gör, enligt dig, att en muslimsk kvinna i 2017 år Sverige ( som har flytt från krig= förtryck, fötts av någon som flytt från krig=förtryck) väljer att ”helt fritt” och ”utan inflytande från släkt/familj/vänner” att täcka en del av sin kropp, som enligt en religion -som är skapad av män för män-sexualiserar denna kroppsdel så till den milda grad att den kan väcka lustkänslor hos det motsatta könet. Jag hade köpt rakt av om det hade varit snippan vi pratade om! Men håret?

        1. Wolfie skriver:

          Därför att… kanske dem VILL det? För att dem känner att det är rätt? Suckkkkkkk. Och nej, Islam är inte till för att sexualisera kvinnor – det var faktiskt Muhammed som gav kvinnor deras rättigheter kring 600-talet, INNAN vi i västvärlden hade gett dem några. Och innan du börjar snacka Saudi – många muslimer är emot det Saudiarabien håller på med.

          1. Käxchoklad skriver:

            God dag yxskaft! Läs om och läs rätt är du rar. Nämner inte Saudi och säger inte heller att Islam sexualiserar kvinnor….Suck säger man bara när argumenten tryter ( och när man är 14 år och inte får som man vill).

          2. Ƭĥe real Hmm skriver:

            Wolfie: Så länge som majoriteten av muslimska kvinnor lever i länder där det inte är deras eget val ifall de ska bara slöja eller inte så blir det omöjligt att säga att det är ett fritt val. Vi lever i en global värld.

            Sen får vi inte glömma att även i Sverige har kvinnor som tagit av sig slöjan blivit mördade därför.

          3. Wolfie skriver:

            Nej, du om någon borde ”läsa om och läsa rätt”. Jag sade aldrig att du hade nämnt Saudi, men jag misstänkte ATT du skulle göra det. Därför skrev jag och *INNAN* du nämner Saudi…. xx.

            Och vaddå att du inte säger att Islam sexualiserar kvinnor – du skrev ju – och nu copy pastar jag *din* kommentar – ”som är skapad av män för män-sexualiserar denna kroppsdel så till den milda grad att den kan väcka lustkänslor hos det motsatta könet”. Du skriver ju i princip att ”Islam skapades av män för att sexualisera håret”. Eftersom att endast kvinnor ombeds att täcka håret i Islam säger du alltså at Islam sexualiserar kvinnor.

            ”Suck” säger jag för att jag är så. trött. På denna diskussion. Grejen är, att alla som säger att hijab är kvinnoförtryck är lika ignoranta som (en stor del) dagens feminister vill få männen till. ”Män våldtar, men lyssnar inte, dem säger bara att vi leker offer, ”alla män våldtar inte” etc etc. Och ja, många män ÄR ignoranta. Men alla kvinnor som ignorerar alla de hijabis som hela tiden säger ”Nej, vi är inte förtryckta. Nej, jag blir ej tvingad. Ja, jag bär den av fri vilja” är lika ignoranta som de män som aktivt ignorerar när vi pratar om orättvisorna mellan män och kvinnor i samhället.

          4. Wolfie skriver:

            TrH: Självklart, i vissa muslimska länder är det ej ett val – det är hemskt. Absolut, hemskt. Men – är det lika rätt då att vi förbjuder någon att bära den? Hur är det – alltså att förbjuda kvinnans egna vilja att klä sig på ett viss sätt – mer befriande än att tvinga? För i båda fall raderar man kvinnan egna vilja – i det ena fallet att ej vilja täcka sig, det andra att vilja täcka sig.

          5. Käxchoklad skriver:

            Aja, du argumenterar på det sättet, att du ‘misstänker’ att någon ska skriva något (innan man gjort det eller för den delen har intuitionen att göra det). Du omtolkar genom att skriva att ‘ jag i princip menar’. Och om du finner sådana här diskussioner så tröttsamma, varför ge sig in i dem då? Du har överhuvudtaget inga argument för vad som skulle kunna ligga bakom detta ”fria” sjal val-sakfrågan, du focuserar på att omformulera, omtolka och försöka sänka kompetensen på någon som kritiserar, vilket är ett dåligt försök till härskarteknik.

          6. Wolfie skriver:

            Jag sade det i förebyggande syfte.

            Jag ger mig in i denna diskussion för att jag tycker den är viktig. Jag tycker muslimska kvinnors rätt att bära hijab är viktig, trots att jag själv ej gör det.

            Och yes, jag har ett argument som borde vara solklart för alla angående hela ”hojab grejen” – den fria vilja. Muslimska vinnor *väljer* att bära hijab. Det är deras fria vilja. Varför har vi rätten att ta ifrån dem den? T.ex – hur är det mer rätt att förbjuda någon att bära hijab, än att förbjuda någon att INTE bära hijab? I båda fallen ignorerar man vad individerna säger, utan utgår istället från sin egen okunskap.

            Du väljer att tro att att hijaben är ”kvinnoförtryckande”, och ignorerar då alla de muslimska hijabis som varje dag gör ett eget, fritt val att bära den. Du ser den som förtryckande och förminskande, medan dem ser den som befriande. Har du rätt att bestämma vad andra ska känna?

          7. Ƭĥe real Hmm skriver:

            Wolfie: Inte en del. Majoriteten. Vi pratar majoriteten av ca 1 miljard människor.

          8. Sombromesa skriver:

            TrH: Vad är din källa på det? =) Och även om det nu faktiskt är så – majoriteten – så finns de fortfarande fria muslimska länder, där det är frivilligt. Ska vi bara ignorera kvinnorna i dessa länder som frivilligt har på sig hijaben, för att vissa regeringer i *majoriteten* av de ”muslimska” länderna helt ignorerar Koranen och dess budskap?

          9. Sombromesa skriver:

            Obs glömde: Sombromesa – Wolfie = samma person. (olika namn för Macbook / iPhone)

          10. Ƭĥe real Hmm skriver:

            wolfie: Jag kan inte ge dig en källa till det på rak arm, vi får gå igenom land för land där det bor många musslimer för att kunna faställa det. I vissa länder är det lag, som tex många länder i Mellanöstern, i andra är det ”bara” ren tradition att hålla efter varandra där man håller efter varandra och har egna (ibland olagliga) domstolar men där man straffas enligt familjens förlorade heder etc.

            Frågna för mig blir hur många det är som faktiskt gör det frivilligt i förhållande till dem som inte har något val. På samma sätt som att jag inte kan motivera prostitution pga att ca 5-15% gör det frivilligt men har en negativ påverkan på de övriga 80-95%.

  23. Anonym skriver:

    Har en arbetsplats regler om uniform så är det det som gäller känner jag. Det ingår inte i SAS uniforms policy att bära slöja och då får man respektera det. Sedan handlar det inte om att hon inte är kompetent eller inte. Jag var på Karolinska sjukhuset på en magnetröntgen för ett par veckor sedan där världens gulligaste tjej tog hand om mig, hon var super proffsig och verkligen jätteduktig på sitt jobb. Som kristen (icke troende dock) störde hennes slöja mig inte alls, men på KS får man alltså ha slöja på sig super men på vissa arbetsplatser gäller gemensam uniform och då får man respektera det. Det handlar inte heller om vem som skulle stå för att sy upp en slöja åt hon som sökte sig till SAS, det är väl det minsta problem vem som skulle bekosta den men man får som sagt respektera att vissa arbetsplatser inte tillåter slöja, synliga smyckeskors osv. På min arbetsplats tex har vi strikt uniformspolicy, skulle aldrig falla mig in att börja tjafsa om den. JAg skulle inte kunna glida in på min arbetsplats i mjukisbrallor hur gärna jag än skulle vilja, det får jag bära på min fritid och ingen snack om saken.

    Nu vill jag inte vara den. Men skulle vara intressant att se om jag tex flyttade till ett muslimskt land om jag skulle tillåtas bära ett synligt kors tex. Eller om det skulle vara strikt nej där. Om man liksom vänder på frågan.

    1. Anonym skriver:

      Menar du att vi borde behandla vår muslimska minoritet lika illa som de kristna minoriteterna i vissa muslimska länder behandlas? För annars förstår jag inte ens varför du tog upp just det scenariot.

      Hur är man ens icke-troende kristen, förresten?

      1. Anonym skriver:

        Det var absolute inte det jag skrev eller menade. Bara att läsa om min mening.

        Ja du låt mig se hur ska jag förklara kristen men icke troende eftersom det tydligen var svårt för dig att fatta. Jag föddes alltså in i den religionen eftersom mina föräldrar är kristna, det gör väl mig till kristen inte sant?!. Men jag är inte troende, går inte kyrkan, tror inte att en bok i detta fall Bibeln ska leda mig och tala om för mig hur jag ska leva. Blev det klarare nu eller?!

        1. Anonym skriver:

          Det var kanske inte det du skrev, men det blir ju kontentan? Jag undrade ju faktiskt vilken annan anledning det kan ha funnits till att ens ta upp det scenariot, istället för att gå i försvarsställning hade du kunnat förtydliga. Du verkar ganska fientlig.

          Jag förstår bara inte varför man kallar sig själv kristen om man inte ställer upp på kristendomen? Mina föräldrar tyckte att det var lämpligt att döpa mig, men jag har aldrig kallat mig själv kristen.

          1. Linda skriver:

            Haha är du seriös nu?! Jag skrev ju klart och tydligt att tjejen som tog hand om mig på KS var supergullig och trevlig. Hur är det att vara fientlig? Du vet ju inte ens om mitt ursprung mer än att jag är född kristen. Om jag inte är kristen med kristna föräldrar vad är jag då? Ett ufo från mars eller? Måste man vara troende för att få kallas kristen?

          2. Lisa skriver:

            Sverige räknas som ett kristet land. Är man ateisk så är det vanligast att man säger att man är kristen om man är född i Sverige/kristen familj, men inte troende. Alltså inte religiös.

            Lika väl som många säger ”vi är muslimer, men inte troende”.

  24. Rebecka skriver:

    Säger som Gina – ”har vi inte kommit längre” – men syftar då på att det är 2017 och det fortfarande finns människor som är religiösa och tror på sagoböcker.

    Är det viktigare att få ha religiöst klädesplagg på sig eller att få ett jobb och tjäna pengar och leva?

    1. Anonym skriver:

      Word! Om jag sa att jag är häxa och måste ha trollkarlshatt på jobbet, hade jag fått jobba i incheckningsdisken på SAS då? Skulle inte tro det.

      1. Milly skriver:

        Haha trollkarlshatt 😂

      2. Lisa skriver:

        Åh! Kan inte jag få arbeta med dig då? Jag tror på påskharen och vill ha en sådan huvudbonad på mig 🐰

    2. Anonym skriver:

      Återigen, har vi inte kommit längre när det 2017 finns människor som inte vill respektera att andra har en tro som de själva inte har (syftar på första delen av din kommentar).

      1. Anonym skriver:

        Lolololol som att religösa i allmänhet har respekt för att andra har en annan tro? Kom tillbaka när ateister startat lika många krig mot religion som de religösa startat mot varandra.

        1. Sombromesa skriver:

          Vet många religösa människor som har mycket mer respekt än vad du verkar ha.

          1. Anonym skriver:

            Dom kommer säkert till himlen också och det gör garanterat inte jag. Så grattis till dom!!!

      2. emma skriver:

        Hellugnt så länge de inte ballar ur om att inte får jobb eftersom att deras sagotro säger till dem att de ska täcka håret 🙂

      3. A skriver:

        Ingen som har sagt att hon inte får tro på det hon vill, dock så har ju slöjan inget med islam att göra enligt koranen. Det är ett hittepå och en efterkonstruktion.

  25. M skriver:

    Klart det är upp till SAS. Alla som flyger ska känna att personalen är neutral på alla sätt och vis. Ingår inte slöja i uniformen så ingår inte slöja. Hade hon istället nekats pga av hennes namn eller religion så hade det varit en annan sak.

  26. Tassen skriver:

    Har för mig att jag läst någonstans att det även finns en säkerhetsaspekt i det hela, enligt SAS- i och med att en slöja täcker öronen och att det i sin tur kan påverka hörseln vilket bidrar till en säkerhetsrisk?

  27. Anna skriver:

    Jag undrar lite över det där med att man har slöja, men sedan supertajta jeans, där inget kan undgå en! I alla fall tycker jag SAS gjorde helt rätt! De har en uniformscode! Själv jobbat i uniform många år och på vissa ställen fick man sätta plåster på sina tatueringar… inget konstigt i mina ögon!

  28. Jupiter skriver:

    Helt rätt av SAS, deras policy är att inte ha några som helst religiösa symboler på arbetsplatsen. Acceptera det och gråt inte, de lät dig gå vidare eftersom att de ville se om du kunde arbeta utan slöjan. Är det inte ändå bra?
    Sen så vet jag inte hur det är med ansökningen på SAS hemsida, står det inte att man acceptrerar deras policyn och att de får ta del av informationen som du knappar in (precis som när man blir medlem på FB)? Sen så är det vettigt att kolla upp deras policyn innan man skickar en ansökan, det är därför dem finns. Om kag har en sjukdom och söker ett jobb så är det mitt ansvar att kolla upp och se att det inte ställer till det (tex epilepsi, då kan man inte få köra bil oftast).
    I vilket fall så finns sådana här dresscodes överallt, så är Gina arg på detta så får hon gå med shorts och linne tilö en moské. Det hade hon inte gjort eftersom att det är emot deras ”regler”. Och detta kommer från mig, som var muslim i mer än 15 år.

    1. Jupiter skriver:

      För att tillägga så finns dessa ”regler” överallt. Inte går man som lärare med värsta urringningen och visar brösten för barnen?
      En sak är jag säker på dock, eftersom att den här händelsen har spridit som löpeld över världen så har hon med stor sannolikhet fått massa erbjudanden från andra bolag (Turkish airlibes osv.)

  29. Ae skriver:

    Haha… i sverige gråter en tjej ut i media om att hon INTE får ha slöja, samtidigt strider miljontals kvinnor för att få ta av sig dem… slöjan är en symbol för förtryck, ingenting annat

    1. Jannike skriver:

      Och på första maj (arbetardagen) var det ett gäng stollar som demonstrerade _för_ rätten att bära slöja. En av dem avbröt till och med statsministern med sitt gapande. Megafån.

  30. Julia skriver:

    Miin make är kirurg, skulle han vägra använda anpassad klädsel inom sitt jobb skule han helt enkelt inte få ngt jobb inom det området. Det är inte rasism, det är klädkod.

  31. Jannike skriver:

    Varför tar hon inte bar av sig slöjan? Det är ju inte som att hon kommer att bli våldtagen bakom biljettdisken.

    Sedan kan jag tycka att man måste anpassa sig till det landet man har valt att bo i, det i grunden kristna men numera sekulära Sverige. Om jag flyttar till Iran eller Saudi vet jag att jag måste ha på mig den där skiten och inte får köra bil. Bara att gilla läget. Och i Iran och Saudi finns ingen DO, däremot religiös polis.

    1. Saris skriver:

      Patetiskt att du jämför Sverige (som är en demokrati med religionsfrihet) med länder som Saudiarabien. Varför inte ta upp ett muslimskt demokratiskt land som Bosnien där det också finns religionsfrihet och man får klä sig hur fan man vill oavsett vilken religion som råder.

      Saudiarabien är ett jävla apartheid-land där du måste bära ett ID-kort som anger vart du kommer ifrån samt vilken religion du har, och man har heller inte samma rättigheter som infödda saudier.

      1. Lisa skriver:

        Personen tog upp ett exempel och det är precis så det är. Åker vi till arabländerna är det slöja och långa kjolar som gäller för oss. Kan de ändra sig om de vill? Absolut men det är deras regler och vi måste anpassa oss. Hon kan väl också anpassa sig och alla andra som går i burka och skit.

  32. Saris skriver:

    Men herregud vad fan är grejen?! Det känns som om bara bakåtsträvande Flasback-människor har hittat hit..Försvinn!

    1. Anonym skriver:

      Eller så tycker de flesta helt enkelt att företag ska ha rätt att förbjuda religiösa symboler i sin klädkod.

  33. Anonym skriver:

    Jag tycker att vissa viftar med rasistkortet utan att ens vilja förstå vad det handlar om.

    Religiösa symboler oavsett ursprung ingår inte i klädkoden. Punkt slut. Vad är det att diskutera?

  34. Mo skriver:

    Alla dessa smygrasister, undrar om ni hade sagt detta om ni inte vore anonyma.
    Svar: NEJ.

    1. Linda skriver:

      Att man inte behöver söka jobb där en viss klädsel är ett krav? Eh JO, för det är inte ett dugg rasistiskt. Att ha svårt för religion och dess bakåtsträvande patriarkala idéer (ALL religion, btw) gör en inte heller till rasist. DÄR har vi en debatt jag är fett less på.

    2. Ƭĥe real Hmm skriver:

      Mo: Jag kan garantera dig att jag för fram mina åsikter om religion i mitt namn som du hittar i mina id-hadligar i västvärlden.

      Däremot så för jag en kamp i bl a tex Tunisien för att kvinnor ska slippa frötrycket från att behöva bära slöja som jag inte vågar göra i mitt eget namn. Du vet säkert varför?

    3. kati skriver:

      alla som inte bär slöja är rasister/ amen

  35. Lena skriver:

    Så länge en arbetsgivare följer lagar och regler så är det upp till arbetsgivaren att sätta ”spelreglerna” för arbetsplatsen. De ”köper en tjänst” i form av att anställa folk och de måste rimligen ha rätt att bestämma uniformens utseende då det är en del av bolagets image. Tror att de även skulle neka någon med ex vis rosa mohikan frysyr. Och det helt utan politiska eller religiösa motiv. Det är i mitt tycke det diskussionen ska handla om. Sedan slöjans vara eller icke vara i andra sammanhang är en annan diskussion.

  36. two of a kind skriver:

    Team SAS all the way. Nån måtta får det vara på daltandet med folk, antingen accepterar man klädkoden på det aktuella jobbet eller så gör man det inte. Förstår mig inte på Gina D känner jag, ibland känns hon så bakåtsträvande att man skäms…

  37. Anonym skriver:

    Jag orkar inte längre. Detta öppnar bara upp för folk att spy ut fördömanden, förlöjliganden och fördomar mot allt vad religion heter.

    1. Linda skriver:

      Religionerna klarar sig nog trots lite kritik. I Sverige är det möjligen lätt att glömma bort att världsreligions-anhängarna är inga jäkla underdogs, det är vi ateister som är det.

      1. Anonym skriver:

        Religion klarar absolut kritik. Men då ska man väl kunna komma med lite mer sakliga och intelligenta argument, än att jämföra religion med sagor och trollkarlar.

        1. Anonym skriver:

          Bibeln och Harry Potter (för att ta två exempel) är väl båda böcker med mer eller mindre fantastiska berättelser? Och både Jesus och Harry kunde väl trolla? Bara för att du tror att den ena boken är sann men inte den andra betyder det inte att det inte är en högst relevant jämförelse.

        2. Ƭĥe real Hmm skriver:

          Sejd (fornnorska/fornisländska seiðr) var en sorts trolldom, som främst utövades i nordisk förkristen tid. 🙂

          https://sv.wikipedia.org/wiki/Sejd

          ——–
          Hoodoo är en form av folkmagi i främst sydöstra USA med huvudsakligen afroamerikanska, kristna och indianska rötter som i mycket hög utsträckning använder personligheter från Bibeln som symboler i riterna. Denna folkmagi, som även går under namnet ”conjure”, har mest utövats av afroamerikaner, i mindre utsträckning av vita, indianska och latinamerikanska ”hoodoo doctors”. Förekomsten av denna folkmagi har främst påvisats i de amerikanska delstaterna Alabama, Arkansas, Florida, Georgia, Illinois, Louisiana, Mississippi, North Carolina, South Carolina, Tennessee, och Virginia.

          Hoodoo är en folktro som helt saknar hierarkisk struktur. Riter, myter och traditioner har förts vidare från generation till generation eller lärts ut i sociala kontakter. De moraliska och etiska värderingarna har i hög utsträckning hämtats från Gamla Testamentet, något som framför allt framkommer i tilltron till Guds försyn och uppfattningen att Gud är bestraffande.
          ——–

          Ect 🙂

    2. Anonym skriver:

      Religion som instutition har gjort sig förtjänt av fördömanden och förlöjliganden efter allt ont som gjorts i religionens namn i världshistorien. Härligt att folk äntligen ifrågasätter tycker jag!

      1. Anonym skriver:

        Fast det var just detta jag menade (skrev kommentaren du svarade på). Att detta inlägget öppnar upp för sådant som inte alls var meningen (som jag tolkar det). CamCams fråga handlade om vad man får ha på sig på en arbetsplats, inte om att ifrågasätta religioner!

        1. Anonym skriver:

          Läs vad Camcam skrivit sist i inlägget. SJÄLVKLART förväntade hon sig sådana diskussioner. Och det är fritt fram att ifrågasätta och kritisera religion bäst man vill i Sverige oavsett vad du tycker om det. Halleluja!

          1. Anonym skriver:

            Men en gång för alla, det är väl klart att man får ifrågasätta religion, men frågan HÄR var: ”Borde man anpassa sitt yrkesval efter de rådande uniformer som finns eller ska man få ha slöja i ett arbete där det inte finns något i utbudet?” Arbetskläder, handlade detta om, inte huruvida kvinnor som bär slöja är förtryckta, eller att alla som tror på en Gud tror på sagor.

  38. Maggan skriver:

    Varför ska en kvinna bära slöja egentligen?
    Är det pga att männen blir kåta annars?!?! 😳

  39. Ess skriver:

    Jag vill upplysa folk om att denna artikel är fake. Skickar med länk. http://uvell.se/2017/05/03/nya-offensiven-fran-muslimska-aktivister/

    Läs och bli mörkrädd.

    1. Ess skriver:

      OBS. PS. Fake är fel ord. Men det är en tanke bakom. DS.

    2. hej skriver:

      Mörkrädd över vad, exakt? Att hon vill uppmärksamma detta?

      ”De muslimska aktivisterna som koordinerade sina attacker mot SAS ” jävlar vad Uvell får detta att låta som att låta som rena rama 9/11

      1. Ess skriver:

        Att det inte framgår i artikeln att allt var en kupp från början? Att det doldes? Att människor sitter och skapar grupper på FB för att gemensamt genomföra och sprida något som är helt snedvridet? När det inte ens handlar om religion utan om säkerhet i första hand?

        1. hej skriver:

          En kupp? Nej, det är såhär saker och ting uppmärksammas av den grupp som blir utsatt. Folk med samma åsikter pratar om det och tar det vidare. Nej det är ingen kupp bara för att många ser det som ett problem, att många pratar om det på det där sättet

          1. Ess skriver:

            Har du ens läst vad artikeln handlar om? Jag får svårt att tro på trovärdigheten pga bristen på deras argument och handlingar. De vill inte lyfta något problem, utan. få det till att handla om religion. När så inte ens är fallet från SAS sida?

            Tack och hej från mig. Källkritik är ett ord folk borde göra sig bekanta med.

    3. Anonym skriver:

      Bra grävt av Uvell som vanligt. ”Follow the money”.

  40. RMY skriver:

    Men jag förstår verkligen inte varför det ska lipas i media om en sån här sak….
    SAS har en dresscode.
    Dresscoden är en del av deras varumärke och det är SAS som väljer hur deras varumärke ska representeras.

    Jag ser inget konstigt i det…Så är det ju i alla branscher och som anställd så får du anpassa dig. Det handlar inte bara om slöjor utan allt från håruppsättningar, skor, färger, piercingsmycken, längd på kjolar, storlek på bältesspänne mm.

  41. Ann skriver:

    Jag blir tokig.
    Vi är sverige. Våra ”män” tvingar oss inte till att bära slöja. Är det så svårt att fatta.
    Jag hade blivit skogstokig ifall en slöjbärande kvinna kommit och serverat mig. Nej tack. Och jag är inte rasist kan jag tillägga. Men det får vara nog nu.

    1. Amanda skriver:

      ”Jag är inte rasist, men…”, well hello there, det var ett tag sedan 🙂 så sig mig, vad skulle du själv definiera dig som?

      1. Lisa skriver:

        Om personen har den åsikten så låt den ha det. Alla är vi olika och jag har inte heller någon lust att bli serverad av en som bär slöja. Har någon slöja i en butik jag handlar i så går jag ut och handlar någon annanstans. Den bakåtsträvande symbolen har jag ingen lust att se.

    2. hej skriver:

      Du skulle tvinga henne att ta av den istället? Så godhjärtat!

    3. Izabella skriver:

      Blir genuint ledsen att se all racism i den här tråden. Varför försöker vi rädda någon som inte bett om att bli räddad? På vilket sätt är du en bättre person för du vill tvinga en person att gå utan sjal, än en person som tvingar på någon en sjal?

      Och att alla dessa smyg-racister får så många likes, mitt hjärta brister.

      Heja Aye!

      1. Anonym skriver:

        Har inte sett en enda kommentar där någon försöker rädda Aye.

  42. We found Rihanna skriver:

    Att jämföra att bära sjal som flygvärdinna och att inte utföra aborter som barnmorska är för mycket av en reach. Det finns ingenting som hindrar någon från att utföra sina arbetsuppgifter bara för att den bär slöja. En jämförelse hade krävt att flygvärdinnan inte vill servera mat.

    Skulle det handla om att bojkotta religiösa symboler på företaget skulle SAS behöva hålla sig borta från bilder på tomtepiloter, ta bort högtidserbjudanden (på t ex påsk och jul) tillsammans med mycket mer. Men nu riktar man sig bara mot en religiös symbol, vilket är diskriminering.

    1. Anonym skriver:

      Vilken religiös text figurerar tomten i?

    2. Moa skriver:

      Religiösa symboler gäller i detta fall deras anställda, inte deras marknadsföring/försäljning. Du hade inte fått jobbet om du gick runt med ett stort kors runt halsen heller, eller om du vägrade ta av dig en tomteluva (även om det inte är en religiös symbol) då det inte ingår i SAS dresscode.

    3. Anonym skriver:

      Fel, de riktar sig mot samtliga religiösa symboler. Men det är bara Aye som gnäller. Det är inte en cild gissning att SAS har massor av muslimska kvinnliga anställda. Men de flesta klarar sig utmärkt utan en påhittad offerroll som kan ge 15 min i rampljuset.

    4. Ƭĥe real Hmm skriver:

      Hur blev du rosa i ramen och ditt nick?

      1. Ƭĥe real Hmm skriver:

        Never mind. Såg nu att du har en blogg på NG. 🙂

  43. Elma skriver:

    En fundering.. Kan man bära peruk istället på arbetsplatser där det krävs att man ar religions neutral som slöjbärare? (De kan ju vara gjorda i plast eller silke)

    1. Ƭĥe real Hmm skriver:

      En hidjab täcker mer än håret så för muslimer så skulle det inte vara en lösning som det är för ortodoxa judar tex. De bär peruk men då för att de har rakat av sitt eget hår.

  44. Saga skriver:

    Jag ställer mig neutralt till den här debatten (det finns bra argument på båda sidorna), men: VARFÖR tror alla att de vet att inga muslimska kvinnor vill ha slöja på sig och att det är män som tvingar dem? De kan ju ha rätt, men hur skulle de vara om ni frågade några muslimska kvinnor om det. Att man känner några sådana betyder inte heller att det är representativt. Att jämföra det med sjuksköterskan som inte ville utföra abprter tycker jag haltar litet eftersom slöjan inte hindrar henne från att utföra sitt jobb.

  45. Anna skriver:

    Ur NE:

    uniform
    subst. ~en ~er
    ORDLED: uni-form-en
    • enhetlig klädedräkt som bärs för att visa tillhörighet till och ställning inom viss organisation och som har ett i detalj reglerat utseende

    En uniform är alltså såklart precis vad det betyder.

    Tror att SAS-kvinnan har gjort både muslimska kvinnor och muslimer i allmänhet en otjänst genom att högljutt kräva i media att hon som muslimsk kvinna inte ska behöva anpassa sig efter gällande regler. D v s att reglerna ska anpassa till islamsk tro.

  46. Amba skriver:

    Jag själv jobbar som Pilot och våra uniforms krav är väldigt strikta. Inga synliga tatueringar, piercingar eller liknande. Samt inga synliga religiösa symboler. Inom flygbranschen är det oerhört viktigt att lämna både kultur och religion på marken/hemma. Exempelvis så ska ens beteende i cockpit och gentemot sin besättning inte påverkas eller fördunklas av sin kultur eller religösa tro, det är rent av livsfarligt. Och detta gäller inte bara för oss som jobbar uppe i luften utan även de på marken. Allt ska hållas neutralt. Det är inte svårare än så. Håller man inte med om detta får man helt enkelt söka sig ett annat jobb. Alla jobb passar inte alla.

  47. Kicki skriver:

    Men herregud vad alla missar målet här!!! Detta är INTE en religionsfråga. Vissa yrken har klädpolicy o det är bara att acceptera. Hon får väl ha vilken tro hon vill. Min far var yrkesmilitär, inte kunde han dyka upp i sin julslips till jobbet. Uniform= UNI FORM. Alla ska se lika ut av diverse skäl som förtroende o säkerhet tex.

    1. Ess skriver:

      Äntligen en av få vettiga kommentarer. (Y)

  48. Anonym skriver:

    Tillåter man EN religös symbol så måste man tillåta alla. Är det ok med slöja så är det också ok med symboler från tex satanism, wicca, voodoo, och pastafari. Man kan inte tillåta slöja utan att samtidigt tillåta att folk jobbar med durkslag på huvudet. Hävdar man att slöjan inte är religös utan enbart kulturell, så har den fortfarande inget i en uniform att göra. Är det tillåtet att arbeta med slöja av kulturella skäl, så är det då också automatisk tillåtet att arbeta med samemössa till arbetskläderna.
    Man ska givetvis inte diskrimineras för att man är muslim, men man kan inte kräva att bli särbehandlad heller.

    1. Anonym skriver:

      Exakt. Varför kräver Gina och kvinnan hon skriver om att muslimer ska särbehandlas?

  49. Majda skriver:

    Alla företag har olika regler, vissa har klädpolicy eller uniform, oavsett vad så ska dessa klädkoder följas. Detta handlar inte om diskriminering utan om företagets policy. Samma diskussioner över allt, den ena ska särbehandlas den andra känner sig diskriminerad osv osv, hur svårt ska det vara att anpassa sig efter landet/kulturen/normen man bor i.

  50. Anonym skriver:

    Visar sig att det troligtvis var en noga planerad och utförd kupp. Radikala islamister som Rashid Musa sprider nu en fejknyheten om diskriminering hos SAS till Turkiet och wahabistiska Saudiarabien. Kanske hoppas de på en ny karikatyrskandal.

    1. Anonym skriver:

      http://uvell.se

      Gediget grävande får man ju säga

  51. S. skriver:

    Gillar inte liknelsen. Barnmorskedebatten går så mycket djupare och rör införande av samvetsfrihet för vårdpersonal när det gäller preventivmedelsförskrivning och abort, ivrigt sponsrat av amerikansk prolife rörelse. Samvetsfrihet som i ex Italien försvårar kraftigt för kvinnor att kunna göra abort. Något som skambelägger och skadar kvinnor på grund av tro skall inte förekomma i svensk sjukvård. Vad gäller hijabtjafset. Bedöms det vara en säkerhetsrisk på något sätt (tyg i ögonen eller risk för konfliktstartare, whatever) är det klart olämpligt. Annars skitsamma vad folk har på sig.

  52. Mia skriver:

    Fast alla förväntas utföra sina arbetsuppgifter medan klädkod på företag kan vara olika. Låter som ett stort (om inte omöjligt) åtagande att man ska kolla klädkoder hos alla potentiella arbetsgivare innan man utbildar sig.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG