Dessie ska bli mäklare.

19:00 1 Maj 2017

Dessie:

Jag antar att jag inte var den enda som lyfte på ögonbrynen när Dessie skrev på sin blogg att hon ska utbilda sig till mäklare då hon inte ens gått ut gymnasiet, men tydligen ska hon gå en så kallas ”uppdragsutbildning” där en arbetsgivare köper en utbildningsplats till någon man vill anställa.
Då behöver man inte ha någon gymnasieutbildning men när jag läste på lite så ville de flesta arbetsgivare att man ska ha jobbat 7-8 år efter gymnasiet men Dessie verkar ju ha hittat någon som vill betala för hennes utbildning så hon har nog duckat för det kravet.
Utbildningen är inte CSN-berättigad så det kan vara en bra idé för Dessie att inte slopa bloggen helt än då hon kan behöva en sidoinkomst som student.

Jag tycker att det är både starkt och modigt av Dessie att satsa på ett yrke som hon verkar brinna för. Många är skeptiska bland hennes kommentarer men jag undrar om inte dessa skeptiker är samma personer som sagt till henne att ”växa upp och skaffa sig en utbildning”.
Var det bara inte den typen av utbildning eller arbete som de hade tänkt sig?

Mäklar-Dessie?
Vad tror ni om det?

93 kommentarer | “Dessie ska bli mäklare.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. anonym skriver:

    Men herregud vad katterna o hunden hos Tyra hade för mycket päls. Min syster ställde ut maincoon men aldrig hade dom så mycket päls o ta bort. Har man djur ska man sköta om dom.

  2. Sacha skriver:

    Tror det är bra för hennes personliga utveckling. Att se hur världen ser ut utanför HTML-koder m.m.

  3. anonym skriver:

    Och jag ska bli austronat och åka till mars och hoppas THK vill följa med. Her we go!! Ska gå kurs nästa vecka lördag och söndag! Sen är jag austronat och får ett intyg. Bra va!!

    1. Bea skriver:

      Men för helvete, om du nu prompt ska kommentera varje inlägg med meningslös skit så lär dig stava! ASTRONAUT.

      1. anonym skriver:

        Men för helvete om du ska vara så jäkla elak så sök hjälp vad ond du är. 😠😠 människofientlig.

        1. Lilo skriver:

          Du börjar ju faktiskt att vara elak eftersom du hånar Dessie med din kommentar.

          1. anonym skriver:

            Hånar?? Jag skämtar vilka dom flesta går grovare änn mej dygnet runt här. Påhopp på både den ena o andra. Så antingen är du Dessie själv eller vän till henne. Och då förstår jag det hela. Annars problem is coming. Vi har alla våra åsikter.

          2. Anonym skriver:

            Maria, vaddå ”problem is coming”?! :O

          3. Lilo skriver:

            Går inte att förstå vad du skriver tyvärr :)) / Inte-Dessie

          4. Lotta skriver:

            Jag uppfattade den första kommentaren som ironi mer än hån och den var rolig nog att fnissa högt åt – även om den var lite felstavad. (kommentarerna som följer känns mer onödigt aggressiva)
            Fler TaKattenTillRymdenUtbildningar för oss drömmare!!

            Tycker att det är positivt att Dessie har ett nytt mål med sitt liv och jag hoppas det går bra för henne. Det är starkt att ta beslut om att göra något nytt och säkert lite skrämmande för sin framtid.

          5. Lilo skriver:

            Lotta – Möjligt att du uppfattar den som rolig, men om man vet att personen som skrivit den är totalt galen och har terroriserat först Dessies kommentarsfält i flera år och nu fortsätter här så blir det inte lika kul längre.

          6. Lotta skriver:

            Ja, jag kan ju inte påstå att att jag känner ”anonym” och drar därför inga slutsatser att personen ifråga kanske är totalt galen och har terroriserat kommentarsfält i flera år.

            Men om så nu är fallet, tror du inte att du själv, genom att du kommenterar tillbaka, uppmuntrar till det som uppenbarligen irriterar dig?

      2. Anonym skriver:

        Bea: och som den perfekta staverska du är upptäckte du inte ens att ”here” är felstavat… 😂

        1. Bea skriver:

          Vad är ‘staverska’? Jo absolut, men det störde mig inte lika mycket som ett felstavat astronaut.

        2. anonym skriver:

          Menar med problem is coming att man måste se ibland 2 sidor av en sak. Annars kan livet bli jobbigt. Första gången jag skrev till Dessie vänligt o berätta att jag gått utbildning till undersköterska var svaret från henne har du!? Det var inte trevligt. Men sen nu jobbar jag på kontor o även där gått utbildning. Men sen varit påläggskalv o fått arbeta mej uppåt. Det krävs mycket o det har det varit värt. För jag fått mycket tillbaks. jag och några har verkligen försökt stötta dessie men aldrig ens fått ett tack. Och tycker bloggen i perioder varit tyst och utan bloggande. Men det gett henne massa pengar. Att hon nu vill för sätta med dom kommentarer hon får? Att hon orkar? Är ett mysterium för mej. Som sagt jag menar inget illa. Men hört hon betalade många tusen för att intyg som var uruselt enkel utfört. För en helg. Bättre o gått på typ ABF o lärt excell några veckor. eller datakörkortet. Nåväll livet rullar på trevlig maj.

  4. Mupperiet skriver:

    Alla var på dessie om att skaffa sig en utbildning då hon (förmodligen) inte kan leva på bloggen för all framtid. Och nu när hon väl gör det.. varför inte gratulera henne och komma med tips? Om hon har lyckats hitta något som inte kräver gymnasiekompetens so good for her, om det nu kan gå till på det viset 🙂 Tror att den branschen passar henne jättebra faktiskt. Jag är inget fan av dessie men här måste jag faktiskt ge henne beröm.

    1. Anja skriver:

      Jag tror också att mäklaryrket kommer passa Desiree perfekt! Hon verkar även vara genuint lyckligare än hon någonsin varit. Jag tror inte hon mår bra av bloggvärlden och blogg-Desiree, så jag tycker för hennes skull det är bra att hon tar ett steg ur rampljuset. Vore jag henne hade jag dock fortsatt bloggat lite då och då för att tjäna pengar samt berätta lite om mitt jobb/dagens outfit, men inte så mycket annat.

  5. Milly skriver:

    Tycker det är modigt av henne att försöka studera till mäklare! Tror att hon kommer passa som det. Lycka till Dessie! Plugga hårt så kommer du nå dit.

  6. Anonym skriver:

    Bra att hon utbildar sig, men känns lite som hon får åka i en gräddfil för att hon är bloggkändis, om jag var chefen på mäklarfirman så hade jag ställt krav på gymnasiebetyg i svenska och matematik och att hon jobbat minst ett år som mäklarassistent på byrån innan hon fick gå den ”sponsrade” mäklarutbildningen.

    1. Linn skriver:

      Tror du på riktigt att en mäklarfirma för det första känner till henne som ”bloggkändis” och för det andra väljer att satsa på henne i mäklarbranschen för att hon är ”bloggkändis”?

      Please.

      1. Anonym skriver:

        Man brukar utgå från CV när man anställer någon och vad står på Dessies CV om inte bloggen och kanske modelljobb.

        1. EnsamvargISkogen skriver:

          Det står nog mer än så, bla. säljare eller liknande då hon har erfarenhet från att sälja sin produkt=blogg.

  7. M skriver:

    Super om hon satsar på det men jag tvivlar på att hon klarar av att läsa 120 hp när hon inte ens tagit sig igenom gymnasiet. Plugga utan studievana, ensamstående mamma och jobba samtidigt? Rent krasst; inget jag sett av Dessie får mig att tro att hon pallar det.

    1. anonym skriver:

      M håller med. Sedan kan man se hur hon sköt bloggen så tror jag det går igen hur man sköter jobbet. Nej kan inte se henne ha ansvaret som mäklare. Inte alls hennes typ av jobb.

      1. Tipstelefon skriver:

        Men du som är utbildad studie och yrkesrådgivare kan väl isåfall tipsa Dessie vilket annat yrke som hon ska försöka sig på?

        1. M skriver:

          Hon borde satsa på att läsa in gymnasiet först.

      2. Anonym skriver:

        Maria, varför sitter du och smörar för dessie på hennes blogg och snackar skit om henne här? Känns så falskt

        1. a-c skriver:

          Så gör Maria i alla bloggar.

          1. anonym skriver:

            Kan du nämna något exempel. Trist det dras hit sådana som är elaka för man är vänlig och har humor. Jag är en jättesnäll människa. Och faktiskt här är den enda plats någon kan säga så till mej utan att ha träffat mej och känna mej. Tragiskt. och jag är omtyckt på dom andra bloggarna o dom skulle aldrig släppa igenom kommentarer som dina. Vad har du själv o komma med? synd du mår så dåligt puss o kram.

        2. anonym skriver:

          Alltså en person skriver jag galen o terroriserat dessie. Grovt förtal. Jag stöttat henne som fan länge. O du som skriver jag smörar på hennes blogg. Du jag är 35 plus när jag skriver är det från hjärtat. Och då kan ni andra förstå hur hon ljuger om mej som skrivit att jag gjort illa dessie. Förtal! Och varför ??jag är akademiker o har inte tid för sånt. Jag är också en snäll människa med humor. Men förtal tar jag inte. Usch vad ledsen jag blev. Men det var väll det du ville som förtalde mej är du lycklig nu? antagligen o det för stå för dej som människa men du respektera andra människor du inte känner. Den här bloggen o camcam är rolig. Men sånt där är o gå för långt. Känner många som skriver här o sådant du skriver skulle dom inte ens tänka om någon annan. Gå ut o solen och ge dej själv en chans o bli en vänligare människa. Men det är ditt beslut.

          1. Susawoo skriver:

            Alltså jag dör 😂😂😂

          2. Anonym skriver:

            Haha du skriver virrigare än vanligt kurtmaria, har du tagit några glas eller?

          3. TP skriver:

            1. Akademiker?
            2. Lär dig vad förtal är för något.
            3. Gå ut i solen klockan 21?

          4. Bea skriver:

            HAHA! Är du akademiker är jag en enhörning 🦄

  8. PE-Mee skriver:

    Härligt för dessie!

    Men undrar om hon inte har samma jobb som min vännina hade under gymnasietiden: hon cyklade till visningarna, la fram den lilla skylten (visning pågår) la fram skoskydd, fixade med några fruktskålar med citroner och la blommor i vatten, fixade med gardiner och ljussättning men hon höll aldrig i någon visning utan var mer den som rodda med detaljerna före och efter en visning🤔

    1. Milly skriver:

      Det är väl ett jättebra sätt att få in en fot i branschen?! Känner många som började som assistenter men sedan fick allt bättre tjänster genom internrekrytering. Smart av Dessie.

    2. anonym skriver:

      TP du är dödens ängel. Om du skriver så om någon du inte träffat hur är du då mot människor i verkligheten. stackars dej. Puss o kram.

  9. kati skriver:

    Behövde Madonna sånglektioner, Fredrik körde porr ett tag, Schulmans är uppväxta i en fördels familj! Kör Dessie!

    1. anonym skriver:

      Dom skötte alla sina jobb går inte att jämföra. Läs bloggen bakåt ett tag så förstår du.

  10. Anonym skriver:

    Jag känner ju inte Dessie, så jag vet inte om hon passar som mäklare eller ej. Däremot tycker jag att hon ofta är uppkäftig mot läsare, både de som har positivt och negativt att säga så fort lite svårare ord används, verklighetsfrånvänd och allmänt inte särskilt beläst (t.ex. om hur skattesystemet fungerar). Där känner jag att kontakt med människor kanske inte är det bästa, men jag känner ju som sagt inte Dessie, utan detta är vad jag har observerat via bloggen.

    Hon kan ju ha hållit på med att läsa upp betyg, jobba extra på mäklarkontoret osv. när bloggen har ekat tom. Det är ju ingenting vi vet någonting om.

  11. Camimami skriver:

    Heja Dessie! Jag tror att du skulle bli en fenomenal mäklare, när du är klar.

      1. Lilo skriver:

        Varför inte?

      2. Camimami skriver:

        För att hon vill göra något annat än att ”bara” vara bloggare och det är väl jättebra om hon utbildar sig till något som hon gillar.
        Att det sedan är en skitjobbig utbildning, hoppas jag hon tar med i beräkningen.

        1. anonym skriver:

          Men hur är bloggen skött läs själv och tyck sedan. Minsta ansträngning men pengar är det som drar. I verkliga livet får man jobba häcken av sej på ett arbete. Kontorsarbete är krävande. Det visar sej med tiden.

  12. Kantarellsås skriver:

    Det är väl skitbra att hon utbildar sig, så håll igen era bittra kommentarer. Fan, heja på flickungen istället för att stjälpa! Utbildning är bara av godo, borde ju inte gå att hitta något negativt att säga om det, men tydligen!

    1. anonym skriver:

      Just det flickungen säger allt. !😂😂

      1. Kantarellsås skriver:

        Fokus på huvudfråga eller bara märka ord? De svagsinta väljer det senare, lyder ett bra ordspråk.

        1. M skriver:

          Hur lyder det ordspråket? Har aldrig hört det.

          1. Kantarellsås skriver:

            Va?? Helt ok, då stryker vi det ordspråket…om du inte hört det då, då..nä då finns det inte. Finns Gud? Nope, har aldrig hört av honom!
            Men hur det lyder…? Precis vad det står: fokus på huvudfrågan etc. Exakt så lyder ordspråket.

        2. anonym skriver:

          😂😂 nej men känner till mer änn du. Jag gjort karriär och jobbar hårt. För o kunna få en bra inkomst o vara nöjd. Det gör många bloggare med. Sen om man tycker ett inlägg i veckan från en bloggare är ok ja tyck det då. O njut av det.

          1. Bea skriver:

            Vem anställer en person som skriver på en 8-årings nivå?

        3. Anonym skriver:

          Haha menar inte att bråka men undrar också om det finns något vedertaget ordspråk som går så??

        4. M skriver:

          Eh, vaddå ”stryker det det”? Jag frågar hur ordspråket lyder för jag har aldrig hört ett ordspråk som lyder: ”Fokus på huvudfråga eller bara märka ord? De svagsinta väljer det senare”.

          1. Anonym skriver:

            Jag tror ”Kantarellsås” menar ”att märka ord är den svages hämnd” men blev lite förvirrad på vägen… Inte många rätt direkt.

  13. Majs Krok skriver:

    Toppen med utbildning! Och jag vet många som inte fixat eller inte orkat fixa gymnasiet, men när de hittat sin passion så har allt varit svinenkelt. Hoppas att det blir så för Dessie också. Hejjarop från mig i alla fall.

    1. Millan skriver:

      Hoppas också att det ska gå bra men med tanke på alla andra ”projekt” som Dessan satt igång så känns det inte som att oddsen är på rätt sida här…
      Modigt dock av det företag som vågar satsa på henne, tycker förvisso inte att det känns helt seriöst, normalt sett får man fasen inte ett städjobb idag när man har betalningsanmärkningar

      1. Sofia skriver:

        Men vad har betalningsanmärkningar med att få jobb att göra? Har aldrig haft en arbetsgivare som gjort en kreditupplysning på mig…

        1. Nea skriver:

          Sökte en tjänst på ett försäkringsbolag, där ville de ta kreditupplysning på mig (plus utdrag ur brottsregister och narkotikatest). Antar att det var pga att man skulle utreda skador och betala ut ersättning till försäkringstagare. Men har inte varit med om det i andra fall.

          1. Malin skriver:

            Även om du klarar utbildningen måste du vara ”redbar” osv för att få mäklarregistrering. Det är mycket pengar man har ansvar för och har på konto… så betalningsanmärkningar är ingen bra ide. Men det kanske hon inte har när utbildningen är klar 🙂

        2. No name skriver:

          Har fått kreditupplysning gjord på mig trots att arbetet gällde kundtjänst, så det är nog väldigt relevant i mäklarvärlden.

        3. anonym skriver:

          Det min vän spelar roll vad du söker för arbete. Är det akademiskt o tex inom vården kollar dom upp allt.

          1. Hehe skriver:

            Vad kollar dom upp inom vården? Vet många jag jobbar med som har skulder så där kollar dom inte upp nåt. Samt alla vikarier som dom drar in från gatan i stort sett kollas inte heller upp i varken brottsregistret eller hos fogden.

          2. Cornelia skriver:

            Till ”Hehe”: inom vården kollar de brottsregister på alla. Kreditupplysning gör de inte.

        4. Millan skriver:

          Det är extremt vanligt, och speciellt om du ska arbeta där det finns pengar inblandat

  14. Mäklare i Sthlms innerstad skriver:

    Den utbildningen är rätt tuff om man inte har någon studievana sedan tidigare, plus att uppdragsutbildningar ofta har ett högre tempo samtidigt som det är högskolestudier.

  15. J skriver:

    All pepp till henne! En måste våga för att vinna.

  16. Malin skriver:

    Eftersom Dessie inte har slutfört så mycket av det hon påbörjat, så nja, jag är verkligen tveksam till detta. Pluggade hon inte något precis, typ matte? Slutfördes det?
    Känns som att hon hoppar på mycket och är såå himla taggad, sen ger hon upp om det tar emot lite.

    1. Anonym skriver:

      Därför är det ju bra om du peppar henne Malin, kan ju vara just du och dina peppande ord som får henne att nå målet just denna gången! Tänk va!

      1. anonym skriver:

        Tro mej jag och andra försökt peppa henne. Alldrig fått något tillbaks det säger en hel del. Även hjälp andra som varit så tacksamma o fina av stödet. Och vem har dessie peppat?

        1. V skriver:

          Varför ska du få något tillbaka för att du peppar på hennes blogg? Ska en ta betalt för att vara snäll? Kanske ska ta en tjuga varje gång jag hjälper någon att öppna dörren, eller en vän i nöd. Förvänta dig inte något tillbaka så kan det bli en god överraskning när det händer. Den som väntar på något gott….

      2. Malin skriver:

        Tror inte det spelar så stor roll om andra peppar en eller inte, handlar ju om att ha den inställningen själv. Och det ska bli spännande att se till hösten hur det går, men som sagt har man ju sina tvivel 😉

  17. M skriver:

    Får hon inte CSN så går det ju inte ut över oss andra skattebetalare om hon klarar det eller inte. Fritt fram för henne att testa och kul för henne om hon känner sig taggad. Bra att det finns alternativa vägar fram för de som inte hade gymnasiet som ”sin grej” tycker jag. Alla är inte mogna för studier eller stora beslut om framtiden i den åldern utan för vissa är det bättre att testa sig fram på annat sätt. Önskar henne lycka till.

    1. Cornelia skriver:

      Poängen med välfärden är ju att alla ska få ta del av den, inte att vissa utvalda eller att bara de som klarar allt ska få göra det…

  18. M. skriver:

    Lite konstigt ändå, för läser man t.ex. hos Fastighetsbyrån så har dom dessa ”krav”: – Du har minst tre års arbetserfarenhet.

    – Du har en bakgrund inom försäljning eller liknande.

    – Vi rekommenderar att du har allmän behörighet för högskolestudier.

    – Du har en grundläggande studievana (så du klarar av att arbeta och studera samtidigt) då utbildning är på distans och kräver självdisciplin.

    – Ditt självklara mål är att bli fastighetsmäklare.

    Om man inte ens klarat gymnasiet känns det ju inte så att dessa vill betala för en utbildning? Någon som vet vilken mäklarfirma det handlar om..

    1. Anjal skriver:

      Det är inget krav men en rekommendation att man har studievana och slutförd skola.

      Som företagare är den viktigaste egenskapen passionen. Ser jag att en person har passion och vilja, då tvekar jag inte på att anställa dessa och utbilda samt utveckla dem, oavsett om de har gått klart gymnasiet eller inte. Sånt är sekundärt. Sedan skulle jag vilja säga att Desiree har marknadsfört sig otroligt bra, både på gott och ont. Hon har 10 års erfarenhet av bloggandet och har dessutom hållit sina läsare, trots att många ogillar henne har de ändå fortfarande tryckt in sig på bloggen.

      All credd till henne! Jag tycker det är otroligt kul att hennes mäklardröm troligtvis förverkligas. Jag tror hon mår bättre än vad hon gjort på riktigt länge och jag hoppas inte folk har tänkt sig att förstöra för henne.

    2. Anonym skriver:

      Har en bekant som ska gå utbildningen som Dessie ska börja nu (om inte så en väldigt liknande). Hon är frisör i grunden och har ingen utbildning efter gymnasiet, och tror inte att hon har fullständig högskolebehörighet eftersom inte alla frisörutbildningar (åtminstone när hon gick) gav högskolebehörighet. Men hon fick komma in på utbildningen för att dom trodde på att hon är perfekt för yrket.

      Kan vi inte bara hoppas på att det går bra för Dessie nu? Ni som inte tror på att hon kommer att lyckas: ni gör det inte lättare för henne genom att skriva ut det, förmodligen är hon här inne och läser.

      1. anonym skriver:

        Och vadå? Vi har läst hennes blogg o betalat hennes inkomst. Jag följt henne kortare tid. Men många i alla år. O ja ni för läsa själv och göra bedömning vad ni tycker. är ju kristen o då är ju ödmjukhet tycker jag en viktig sak i livet. O ha respekt o vara ärlig.

  19. Joanna skriver:

    Jag tror hon skulle passa utmärkt som mäklare, jag vet inte riktigt varför. Men det är ett yrke jag tror passar henne!
    Däremot, som någon skrev längre upp, håller jag med om att det går så ”lätt” för henne, eller asså… att hon glider på en räkmacka har jag fått som intryck. Men mycket av det hon gör verkar glida ur sanden till slut.

    Här sitter en annan som just nu läser upp Engelska 7 för att höja mina meritpoäng. Jag vill komma in på Kriminologiprogrammet i Lund är tanken..
    Jag fick läsa ett år extra på gymnasiet för att mitt gymnasie jag gick på först, gick i konkurs mitt i vårterminen, lärarna lovade mycket men ingen av oss elever fick hjälp av dem, dem svarade inte oc skickade inte våra arbeten till nästkommande skola, vilket resulterade i att läsa upp massa betyg på nästa skola vi hamnade på. Så jag läste upp ca 900-1000 poäng på ett år. Nu får jag läsa ännu mer, segt när man märker att andra glider på räkmackor eller som på ”gräddfil” (haha!), men fan, in på Kriminologiprogrammet – det ska jag! 😎

    1. H-O skriver:

      Hej! Har gått Krim i Lund, alla tre åren. Vi var 60 i min klass som tog examen och var 5 som fick jobb.. de andra läser om.

      Krim var as kul! Verkligen, förutom att man behövde sparka vissa lärare i baken när det kom till studenträttigheter. Men vill bara du är säker och galet motiverad till att läsa detta (för de var de 5 som fick jobb, de ÄLSKADE utbildningen så mycket så de kunde dessutom sälja in sig till arbetsgivare)

      Förlåt om jag rain on your parade 😞
      Önskar dig all lycka till!

      1. Joanna skriver:

        Hej! Tack så mycket för att någon ville läsa och tog sig tiden att svara! Alltid kul med någon som har erfarenheten av det & kan dela med sig! 😀

        Usch, vad tråkigt att läsa att många av din klass fick läsa om på annat och att behöva ”sparka” lärarna i baken för sina rättigheter. Hur gick det för er/dig? Gick era rättigheter som elever igenom? Vad var det som strulade?
        Har två stycken jag känner som pluggar där nu, har dock inte så bra kontakt med dem så jag kan inte höra med dem hur de har det på linjen.

        Tack så jätte mycket för dina tips och råd, absolut något att tänka på ☺️ Jag är galet intresserad av brott och straff, rättsystem i olika länder samt vårt eget, jag vill ingenting annat än detta. Jag brinner för det området och jag vill inte ge upp, mitt mål är att få komma in på programmet. Men jag vill tacka för alla dina ord, det värmde, både på gott och ont om man säger så, tråkigt att höra med strulet med både lärare och jobb. 😕

        Men jag tänker inte ge mig, det yrket vill jag vara en del av. Det är det jag kämpar för att uppnå. Återigen, tack!! 🙂

        1. Anja skriver:

          Har du funderat på juridik, där du kan välja att specialisera dig i straffrätt/kriminologi? Om du inte har betygen kan du läsa UJIKEN (distanskurs från Lund), en juridisk introduktionskurs som är öppen för alla. De 20 som klarar sig bäst i kursen får erbjudande om direkt plats (antagning) till Juristprogrammet. 🙂

        2. H-O skriver:

          Mest typ rätten för att få saker inläst hur tentor ska rättas och så! Men det ska vara bättre, vår klass var pain in their asses 😛

          Men ja du borde satsa på juridik i stället tycker jag det känns som! När jag läser det du skriver! På den rättssociologiska delen (det huvudämnet jag valde, man väljer mellan sociologi eller rättssociologi) så läser man mer om det du skriver än på sociologin. Men det låter fortfarande som du nog skulle tycka juridiken är roligare. Så föreslår samma UJIKEN och sedan välja till rättssociologi/Kriminologi som valbarkurs! Du ska veta att de sänkte antagningsplatserna på Krim i Lund (medans de i andra städer ökade för det är så populärt) för att det är väldigt svårt att få jobb på den examen! Men är detta nått du brinner för så säger jag ändå på nått sätt GO FOR IT, för då kan du säkert få allt att funka 😊 lycka till!

          1. E skriver:

            H-O Berätta mer om krim-utbildningen!
            Tycker det verkar superintressant, men vet inte om jag borde söka in till det.
            Hur var programet, vad kan du få jobb inom efter etc. Vill veta allt! 🙂

          2. H-O skriver:

            Krim utbildningen i lund är uppdelad i att man föst läser 30hp Sociologi:Kriminologi sedan 30hp rättssociologi (man pratar om lagar och sociala normer hur de hänger ihop och hur de inte hänger ihop) sedan ska man välja huvudämne antingen sociologi eller rättssociologi. Jag valde rättssociologi. Så då läser man b kursen 30 hp. Sedan läser du 15 poäng straffrätt för samhällsvetare och 15 poäng valbart (alla i min klass iprincip valde rättspsykologi) sedan har du 30 hp valbart ( de flesta väljer praktik, men du måste skaffa platsen själv dock) sedan läser du din c kurs i ditt huvudämne och skriver din c-uppsats. Det är viktigt att tänka på att du inte blir kriminolog, det är ingen yrkesexamen, utan du får en kandidatexamen i kriminologi. Du kan jobba ex på migrationsverket, skatteverket, försäkringskassan, brottsförebyggande rådet, kriminalvården, försäkringsbolag men drömjobbet brukar vara civil utredare inom polisen. Problemet med utbildningen är att ingen riktigt vet vad du har läst eller vad du gör. och det gör att många arbetsgivare väljer personer med beteendevetenskap eller socionom (vilket är väldigt närliggande det man läser på krim) för att de vet vad det är för något. Ett annat problem med att söka som civil utredare på polisen är det är inte många sånna tjänster. Dessutom behöver man inte gått just kriminologi för att få ett jobb där, beteendevetare, jurist etc passar också. Vilket gör att kriminologi kräver att du kan hävda dig väldigt mycket, att du är duktig på att ”sälja” dig själv. Jag suger på det så jag läser nu socionom och hoppas min kandidat i kriminologi blir till min fördel när jag söker jobb sen. Kriminologi är kul och intressant, speciellt rättssociologi. Men det är svårt att få jobb just för ingen vet vad utbildningen egentligen innehåller och så. Jag brukar rekommendera att är man inte tvärsäker på att man kan make it work eller känner att man är duktig på att ”sälja” sig själv till arbetsgivare är det bättre att kanske läsa ett program som tillåter att man kan välja till valbara kurser och läsa kriminologi då. Men är man ute efter att bara glida ut på arbetsmarknaden direkt utan att kämpa lite så är det inte rätt val. Jag tyckte utbildningen var kul, men lixom sökte vad som kändes 1 miljon jobb och alla bara nej, nej, nej, nej och några av mina kompisar som varit på intervjuer på olika myndigheter har fått nej för att arbetsgivaren valt en beteendevetare eller socionom istället. Det kanske går mot bättre nu när programmet är så populärt, men det tar ju lite tid innan det blir vad man ska säga känt på arbetsmarknaden och bland arbetsgivarna. Programmen har gått händelserna lite i förväg.

            Hoppas det hjälpte!

  20. Sofia skriver:

    Jag tror att hon kommer fixa det där och bli mäklare om det verkligen är vad hon vill och om hon bara ger sig fan på att lyckas. Man ska inte underskatta folk. Att man inte klarat gymnasiet behöver inte betyda att man aldrig kommer klara en utbildning. Hur mycket lättare är det inte att ta sig igenom en utbildning som faktiskt ger en något och där man får plugga de ämnen man är intresserad av?

    Jag tänker i alla fall bara glädjas för hennes skull, oavsett om hon lyckas eller inte. Att hon ens har ett hum om vad hon vill göra och försöker ta sig dit är en framgång. 🙂

  21. Sara skriver:

    Har Dessie ens gått ut grundskolan? Trodde att hon hoppade av den i åk åtta?

  22. Kantarellsås skriver:

    Va?? Helt ok, då stryker vi det ordspråket…om du inte hört det då, då..nä då finns det inte. Finns Gud? Nope, har aldrig hört av honom!

    Men hur det lyder…? Precis vad det står: fokus på huvudfrågan etc. Exakt så lyder ordspråket.

    1. anonym skriver:

      Inte förvånad att du inte hört av honom. Som sagt det krävs en del. 😊😊😇😊

  23. Viktor Den Store skriver:

    Dessie, kom ihåg vad jag har sagt:
    Ett bollhav av citroner på visningen!

  24. Johanna skriver:

    Det är väl både grundskole- och gymnasiekompetens hon saknar?₩

  25. vvv skriver:

    Jag hoppas hon klarar det, även om utbildningen kan vara lite hård. Hon behöver verkligen plugga lite och byta bana i livet. Jag hoppas detta går bra och att hon inte ger upp.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg