Borde eller borde inte?

09:00 14 Sep 2017

Annica Englund:

Först och främst vill jag bara säga att jag är emot djurtester helt, jag tycker att det är fruktansvärt. Men mitt jobb är att testa och recensera produkter och sedan är det upp till var och en att ta ställning till om de vill köpa produkter som är djurtestade eller inte. Hade jag fått bestämma skulle det vara helt förbjudet i hela världen med djurtester men tyvärr ser det inte ut så, än. Men till dess gör jag mitt jobb och sedan får varje individ bestämma vad de köper och inte, okej!? 🙂//Annica

Annica vill kunna testa och recensera alla typer av smink på sin blogg, inte bara de som är cruelty free – alltså inte djurtestade – utan att bli påhoppad då hon tycker att djurförsök är fruktansvärda. Sen anser hon att det är upp till var och en att avgöra vilka typer av produkter man vill köpa.
Läsarna håller inte med och tycker att Annica har ett ansvar som stod skönhetsbloggare och att hon kan göra skillnad om hon skulle vägra skriva om djurtestade produkter.
Det skulle det säkert, men samtidigt så skulle det begränsa henne något oerhört och inte ge hennes blogg den bredd som den har i nuläget.

Jag tänker som så att den som vill läsa om enbart smink som är cruelty free enkelt kan hitta det inne hos Therése Lindgren och att den som vill läsa om alla sminkmärken gör det inne hos Annica..
Man väljer själv…på samma sätt som man väljer vilket smink man vill köpa…

55 kommentarer | “Borde eller borde inte?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Anonym skriver:

  Men det är ju först när alla som ”tycker det är fel” med djurtester gör nåt åt det som vi kommer se skillnad! Tänk om plötsligt alla skönhetsbloggare som ”tycker det är fel” bara SLUTAR skriva om märken som testar på djur. DÅ skulle kanske saker hända hos företagen också!
  Att fortsätta använda produkterna samtidigt som man påstår att man tycker det är etiskt fel är hyckleri på högsta nivå.

  1. Sascha skriver:

   Håller med! Tänk om alla stora sminkbloggare vägrade recensera djurtestade produkter. Det skulle bidra till förändring i sminkindustrin och dra uppmärksamhet till ämnet. De har ju makten att påverka, varför inte använda den?

 2. 😤 skriver:

  Jag tycker att det är bra att hon är öppen med det och kanske kan berätta vid varje recension om det är djurtestat eller inte och på så sätt visa hur mycket onödigt som faktiskt testas på djur.

  1. Anonym skriver:

   Synd bara att hon är så otroligt feg att hon skyller på att hon ”bara gör sitt jobb”. Hon styr ju sitt jobb själv, hon har alla möjligheter att välja bort djurtestat. Det kanske skulle påverka hennes inkomst en aning dock, och det är väl det som är problemet. Djurtester är hemska, men inte så hemska att hon är villig att förlora spons 🙄

  2. Lottta skriver:

   Jag håller med. Om hon tydligt kunde märka dom produkterna som är testade på djur (typ med en stor döskalle) så kan hon fortfarande recensera allt men samtidigt ta (visserligen lite ljummen) ställning i frågan. Och framförallt så vet läsarna vad som är vad.

 3. Kiwi skriver:

  Jag vill bara önska alla människor här inne som på ett eller annat sätt underhåller mig dagligen en riktigt bra dag! 🌸 Kämpa på med vad det än är 👊🏻

  #Merkärlekåtfolket #imorgonärdetfredag #youmakemyday

  1. Lisa skriver:

   Jag hoppas du har en bra dag! 🦄🌸

 4. anna skriver:

  Men vilket skämt! Det är som att jag, som ställningstagande vegetarian, skulle äta & sedan promota kötträtter med den enkla anledningen att ”jag blev ju BJUDEN”.

  1. 👍🏼 skriver:

   👏🏼👏🏼

 5. M skriver:

  Vill man sätta press på industrin så kan man och det är ännu lite lättare om man har en stor plattform att sprida sitt budskap på. Har hon inte lust att ta fighten så har hon inte lust, men då får ju hennes följare som anser att det är en viktig fråga sluta ge henne klick för att liksom ta samma fight från deras håll. Tappade hon tillräckligt många följare/läsare så skulle hon säkert tänka om…

 6. Valentina skriver:

  Här är det pengar som talar. Inget annat. Varför skulle hon annars ens vilja ta i dessa produkter med tång? Kanske kunde hon samtidigt med recensionen lägga upp lite laboratoriebilder med de djur som lider under försöken? Typ som cigarrettpaket med bilder av cancertumörer…?

  Money talks. Tyvärr.

 7. L2 skriver:

  Alltså, om man är emot djurtest är det inte svårt att inte köpa produkter som blivit testade på djur. CF-smink är allt som inte säljs i Kina (något förenklat, men ändå). Alltså, håller du dig borta från L’oreal, Maybelline, Maxfaktor och de dyrare internationella märkena så kommer du ganska långt. Isadora, Idun, Inglot, Nabla, Viva la diva, Urban Decay, Too faced, Tarte, Becca, Lumene, Nyx, Kat von D och The body shop är märken som är cruelty free (CF) och även har veganska produkter. Man får en ganska stor valmöjlighet ändå, kan jag tycka.

  Sen rekommenderar jag bloggen killer colours eller spindelsven, veganska skönhetsbloggare. Thomas Sekelius använder bara CF-smink. Det är inte direkt brist på innehåll hos dom?

  1. M skriver:

   Nyx har dock valt att gå in på den kinesiska marknaden nu. Tyvärr.

   1. L2 skriver:

    NEEEEEEJ :((((

    1. Sandra skriver:

     L2, du verkar insatt! Vet du varför Kina har dessa krav?

     1. L2 skriver:

      Jag har mest bara kollat på Therese Lindgren och liknande som fått in mig på detta! Jag tror Kina har lagstiftat att alla skönhetsprodukter ska testas innan de säljs för att garantera konsumentens säkerhet, dvs att (importerade) produkter inte är giftiga/farliga. Dessutom måste företaget betala för att testa sina produkter av kinesiska aktörer = klirr i kassan.

      Jag _tror_ att det är såhär. Ska försöka backa upp mina påståenden med länkar, brb!

     2. L2 skriver:

      https://www.djurensratt.se/internationellt-arbete/djurforsok-i-europa-och-varlden

      Lite om djurtester generellt och att det fasas ut i EU.

      http://www.crueltyfreekitty.com/cruelty-free-101/animal-testing-china/

      Cruelty free Kitty har bra koll och är en säker källa inom detta. Här finns alla lagar och direktiv samt en kort förklaring av varför djurtesterna sker 🙂

    2. M skriver:

     Ja, supertrist. Jag och många andra framförde vår besvikelse på instagram. De besvarade kritiken med att det var en ekonomiskt viktig marknad för att många konsumenter bor där. De lät pengarna vinna helt enkelt.

   2. Anonym skriver:

    Du menar nog NARS

    1. M skriver:

     Ja gud! Blandade ihop dem totalt där i all hast i morse! Helt rätt!

  2. Imra skriver:

   Jag skulle säga att det är ganska svårt. Body shop ägs visserligen inte längre av l’Oreal men skriver själva att de har som mål att alla ingredienser ska vara garanterat fria från djurtester 2020. Inom EU är det förbjudet med djurtester på färdiga sminkprodukter men det finns fortfarande inte förbud vad gäller alla ingredienser för sig.

   1. L2 skriver:

    Alltså, man väljer själv var man vill dra sin etiska gräns. ALLA kemikalier innan 2009 som används i kosmetika har under utvecklingsprocessen testats på djur. det finns inget sätt att garantera att de produkterna du använder inte har ingredienser som någon gång testats på ett djur. För mig är det viktigt att inte bidra till AKTIVA djurtester, dvs tester som sker i realtid. Därför köper jag inte smink av ex. Mac eller L’oreal, däremot från undermärken som inte säljer i Kina. Men, det är mina värderingar som sätter upp dessa gränser.

  3. L2 skriver:

   http://www.crueltyfreekitty.com/list-of-cruelty-free-brands/

   En lista med (internationella) CF-märken. Njut av valmöjligheterna!

 8. Anonym skriver:

  Hade JAG fått bestämma hade det varit förbjudet med barnarbete, men nu är det tyvärr inte det, så då tänker jag fortsätta köpa saker som tillverkats av barn i sweatshops.

  Hade JAG fått bestämma hade det varit förbjudet att säga N-ordet, men nu är det tyvärr inte det, så då tänker jag kalla människor för det ändå.

  Hade JAG fått bestämma hade det varit förbjudet att vara otrogen, men nu är det tyvärr inte det, så då tänker jag ligga runt bakom min killes rygg.

  Herregud vilken jävla bra ursäkt! Den rättfärdigar ju att man gör PRECIS vad som helst som man EGENTLIGEN tycker är fel, utan att man behöver ta ansvar!

 9. Anonym skriver:

  Om man är en stor influenser så har man makt, man kan påverka. Varför då inte använda den makten och sätta press på sminktillvetkarna? Om alla sminkinfluencets sa stopp till djurförsök och talade högljudd om det men även om skadliga kemikalier som finns i sminket så skulle det bli skillnad.
  Hon är ignorant. Det är hennes val men ursäkter är som maskrosor, de ploppar upp överallt men gör ingen nytta. Gör vad du vill liksom men kom inte och ursäkta dig.

  1. Anonym skriver:

   Vart lite stavfel, sorry. Skriver fort från mob.

 10. Anonym skriver:

  Hon ”är emot djurtester helt” men köper/testar det ändå? Inte fan är hon emot det då, hon rättare sagt STÖDJER det. Hyckleri kallas det!

  Vill hon testa och köpa så fine, men att säga att man är ”emot” det är bara patetiskt och genomskinligt.

 11. Camimami skriver:

  Jag som inte är så himla insatt i ”sminkindustrin”… men innehåller inte alla skönhetsprodukter i princip samma ”grundämnen”… med lite variation. Grejor som sedan länge redan är testade.
  Typ… krämer innehåller mineraloljor eller oljor som är växtbaserade. Sedan stoppar man in lite andra grejor, som sedan länge är testade.

  Ofta när det görs reklam på TV om olika ”nya” hårprodukter… är de till 99,9999999 likadana som föregångaren. Men enligt reklamen är de helt nya.

  Likaså läppstift. På hur många revolutionerande nya sätt kan man tillverka dem… förutom att variera färgerna och hur mycket glans eller inte.

  Många tankar hos mig.

  Någon som kah förklara för en gammal käring, som bara använder Nivea på kropp och i ansiktet. Schampo… köper jag lite vad som helst. Just nu, Tresemme, för det var på extrapris på ÖB.

  Återgår till grundfrågan. Är inte alla ingredienser i skönhetsprodukter redan allergitestade?

  1. Anonym skriver:

   Hur förklarar du då att en del är allergiska mot vissa produkter men inte andra? Om alla redan är allergitestade och innehåller samma saker?

   Det är bara att läsa innehåll så ser du hur lika och olika de är.

   1. Camimami skriver:

    Borde man då inte hålla koll på vilka ämnen man är allergisk mot? Både de som inte är testade på och de som var/är djurtestade.

    Exempelvis vet jag att jag inte tål AHA-syror… efter jag fick ett prov en gång.

    Det finns ju innehållsförteckning på allt.

 12. Ronja skriver:

  Varför blir folk alltid så upprörda över djurtester och läder men har inga problem med att käka kött?

  1. yeaah.. skriver:

   för folk är ignoranta hycklare.. 🙂

  2. Anonym skriver:

   Det är en helt annan diskussion, och personligen äter jag inte kött heller. Men jag gissar att det är för att det är uppenbart att läderprodukter och djurtester är onödiga, och att de bara är till för lyxprodukter (bortsett från mediciner då), medan kött är en matprodukt, och vi behöver mat för att överleva.
   Lyxprodukt vs överlevnad
   Inte särskilt svårt att förstå att folk gör skillnad på dem. Självklart är inte kött I SIG nödvändigt för överlevnad, utan det går alldeles utmärkt att utesluta (som jag sa, jag äter inte kött själv), men det är en produkt som ger näringsämnen vi behöver, och som vi blivit intalade är nödvändig.

   1. malin skriver:

    Jag tror också att en stor del i detta är att folk inte förstår hur mycket lidande djur utsätts för inom kött-, mejeri- samt äggindustrin.

    Djurtester är uppenbart smärtsamma, medan folk förmodligen oftast tror att djur springer runt utomhus och har det bra fram tills den dagen de blir slaktade. Och att köper man ägg och mjölk så bidrar man inte till död och lidande (säg det till de tuppkycklingar som mals ner levande och de biprodukter av mjölk, dvs kalvarna, som slaktas bara några dagar gamla).

  3. M skriver:

   Folk och folk… personligen äter jag varken kött eller köper smink som är testat på djur men tror det är bra att inte börja tjata om allt på samma gång. Ingen blir mer mottaglig av att man talar om att de minsann borde använda annat smink OCH ändra sina matvanor. Tror på att de flesta måste få smälta sådant här i sin egen takt och på sitt eget sätt. Det är ju superbra om man orkar ta en fight istället för ingen alls, som första steg.

   1. anonym skriver:

    M håller med. Måste få smälta det i sin egen rakt. Jobbigt med detta hetsande som leder till mer stress det är inte bra.

   2. Sascha skriver:

    Håller med M här. Jag har varit vegan i fem år (och då menar jag att jag inte äter något från djur, inte bär kläder gjorda av djur eller köper djurtestat smink eller hushållsprodukter som är testade på djur) och jag blir superglad varje gång någon vill sluta köpa djurtestat smink, sluta äta kött eller sluta bära päls. Men så kommer ju alltid nån som ska påpeka att ”men du använder ju allt det andra som kommer från djur” och stressar/hetsar personen som ville ta ett bra steg! Ett steg i taget är bättre än inget alls, heja alla som tar avstånd från djurtester även om ni fortfarande äter kött.

  4. Anna skriver:

   Upprörs du av det och gör du nånting över huvud taget mer än att klaga på dom som inte gör allt?

   1. Suss skriver:

    Vad tycker du att CamCam ska göra? Vad gör du åt saken förutom att klaga på allt?

 13. E2 skriver:

  Hade hon tyckt att det var så hemskt hade hon avstått. Titta på Therese Lindgren tex

 14. Djurförsök används i Sverige både vid biologisk forskning samt vid läkemedelstester. Hur ställer sig folk till detta? Är det ”mer ok” att testa på djur för vår hälsas skull än för skönhet? Frågar du på Apoteket om just ditt läkemedel är djurtestat och om alternativa läkemedel isf finns? Ingen kritisk eller dömande fråga, men intressant att se hur folk resonerar. 🙂 /Sjuksköterskan

  1. Anonym skriver:

   Hur tänkte du nu när du jämförde dessa två?

   Det är väl klart att djurförsök där hälsan står i fokus går före lyxprodukter som är helt onödiga för människan? Vilken hardcore vegan som helst hade intagit en medicin om denne verkligen hade behövt det för sin hälsas skull.

   Djurtester för kosmetika är HELT onödiga och förbjudna inom EU. De märken som låter utföra djurtester på sina produkter är de som vill sälja i länder (exempelvis Kina) där lagarna kräver att produkterna testas på djur.

  2. Anonym skriver:

   Jag äter inte kött, använder inte skinn, köper inte djurtestat osv. Däremot är jag kroniskt sjuk och äter medicin dagligen. Jag har aldrig frågat om min medicin har framställts med hjälp av djurförsök, men jag förutsätter att den har det.
   Dock gör jag skillnad på det jag behöver för att överleva och det som bara är ren lyx, och som jag lika gärna kan vara utan.

  3. anonym skriver:

   Hur tänker du? Alla kan bli drabbad av allvarlig sjukdom jämför inte det med smink. Det är inte det samma.

  4. Johanna den äldre skriver:

   vilket korkat inlägg från en sjuksköterska. Överlevnad kontra ansiktsmålarprodukter. Är det ens något att diskutera?

   1. Jag jämför inte alls? Det var en fråga hur andra tänker kring djurtester och en fråga som debatteras i forskning. Finns patienter som vägrar djurtestade läkemedel… Djurtestet är ju detsamma, oavsett vilket ändamål det används till, men som du och flera andra verkar tycka så är djurtest ok så länge det räddar ditt liv och därmed något som är korkat att diskutera… Dock, djurtest som djurtest.

    1. Anonym skriver:

     Jo, det var en riktigt korkad jämförelse i min värld.

     Enligt svensk lag måste alla läkemedel testas på djur för att kunna finnas på marknaden. Man har således inget val egentligen och i dagsläget finns inte alternativa (godkända) metoder till djurförsök – vilket jag hoppas forskningen bidrar med i framtiden dock. Klart det gör oerhört ont i hjärtat av att se de där små krabaterna genomgå försök efter försök, men samtidigt räddar det livet på ofantligt många människor. Man får nog här jämföra vems liv som är mest värt: en råttas eller en människas?

     Att sen utsätta djur för lidande för att människan ska kleta på sig en mascara är en helt annan femma. Finns ju en anledning till att EU har förbjudit djurtester för kosmetika, etc – eller hur? Men det går inte ens att jämföra med ovanstående. Only greed and money talks here.

 15. Leonidas skriver:

  Att säga att jag bara gör mitt jobb, är samma ursäkt som nazister sa om sin medverkan i jude utrotningen. Du har ett personligt ansvar att inte bida till andra individers lidande. Skyll inte ifrån dig på någon annan.

  1. Cajsa skriver:

   Sjukaste jämförelsen

 16. Jenny skriver:

  Om hon nu är så emot djurtester, visa det då!
  Har en stor plattform som influencer och har alla möjligheter att visa industrin vad hon tycker.
  Om fler bojkottade dessa varor skulle tillverkarna såsmåningom behöva ändra tillverkningsprocessen.

  Jag skulle ha mer respekt för en influencer som tydligt sade ifrån och visade sin ståndpunkt än en som ”skyller på” att det är hennes jobb.

  1. Anonym skriver:

   Särskilt när det är HON SJÄLV som bestämmer vad hennes jobb är….
   Hon kan bestämma nu i denna sekund att hennes jobb är att testa och recensera icke-djurtestade produkter om hon vill, men hon väljer att fortsätta stötta djurtestat eftersom det är bättre för hennes plånbok.

 17. Anonyma skriver:

  Det är faktiskt inte alls svårt att hitta Cruelty free-smink. Finns många märken i olika prisklasser: (Anastasia, BareMinerals, Body Shop, Isadora, Viva La Diva, Wet’n’wild osv) och många hittar man dessutom i ”vanliga” affärer dvs man slipper beställa 🙂 Är det ett nytt märke som jag är osäker på så kollar jag petas Cruelty free-lista. Visst, ibland går det inte att köpa en produkt som man är nyfiken på, men då brukar jag tänka att jag snart hittar en liknande, fast icke djurtestad. Svåraste är dock parfymer då jag ofta (innan alltså) köpte parfymer från stora modehus. Tar gärna emot tips om nån vet parfymer 😍

 18. RMY skriver:

  Jag köper inte alls hennes ursäkt.
  Precis som flera ovan skrev: Hon har en möjlighet att påverka med tanke på hur många läsare hon når ut till….
  Det är alltid konsumenterna som styr och om hon anser att djurtestat smink är fel så har hon möjlighet att ”välja sida” och stå upp för sin sak.

  Jag tror helt enkelt att det är pengarna som styr och om hon börjar välja bort djurtestat smink så blir det mindre annonsintäkter= mindre pengar i plånboken.

 19. annan skriver:

  Sticker nog ut hakan väl långt. Varför smink överhuvudtaget? Jobbigt att sätta på och ännu värre att ta av. Och så kliar det så förbenat.
  Japp, jag har varit osminkad de senaste 20 åren och bara sparsamt innan. (Fast mitt besluts togs mest av att allt kliade och orkade till slut inte testa mer.)

  1. M skriver:

   För många är det ett intresse och ett sätt att uttrycka sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla