Annons
Annons
8:18 4 Jun 2017

Vakna (check), fixa sig (check), stressa till bussen och jobba (check). Mina morgnar ser likadana ut. Senare, medan solen fortfarande står mitt på himlen passar jag på att promenera. Oftast går jag i skogen. Det är min nya, eller egentligen återfunna, fristad. Jag beundrar de åldrande träden, njuter av att höra fåglarna kvittra, andas in den friska luften och tänker hur synd det är att jag inte går på denna ojämna mark oftare.

Vissa dagar skippas promenaden och jag sover istället. Bara en liten stund, intalar jag mig själv. En halvtimme blir till tre timmar, och jag vaknar till det varma och sköna kvällsljuset. Jag ligger kvar i sängen, tittar på serier, läser böcker, planerar i huvudet att jag behöver köpa växter och fixa skrivbordsytan. Ibland är skymningsljuset ännu vackrare och jag kan inte motstå behovet av att dokumentera det. 12 bilder senare, öppnar jag dörren till vår lilla lilla balkong och förlorar mig själv i den sockervadsfärgade himlen. Jag andas in den friska kvällsluften och tänker ”jag kanske klarar det här ändå”.

Jag ställer mig på kopparfärgade bönemattan. Försöker dra all min fokus åt bönen och avskärma allt annat. Ibland går det, för det mesta inte. Men det gör inget, jag får bara försätta försöka. 00:30. Vänder mig om, har svårt att somna. För ljust. Drar täcket över ansiktet. För varmt. Drar ner det. 02:15. Går upp, tar ner den svarta sjalen från kroken, knyter den om ögonen och tänker ”jag måste hitta min ögonmask imorgon!!!”. Finally. Mörker. Försöker somna igen, lyckas denna gång. Om tre timmar upprepas denna rutin igen.

9:14 22 Maj 2017

Hade man frågat mig för tre år sen ”honeyy vad vill du göra efter gymnasiet?” Hade jag svarat: bo i London ett tag, flytta hemifrån, plugga till psykolog och bo utomlands. Jag hade tråkat ut er med mina livsplaner, för jag hade många. Nu två år senare har inget av allt jag planerat skett och det känns som om jag fast. Som om jag inte kan röra mig, min kropp har frusit till is och min hjärna hemsöks av en storm. Tankarna växer till kraftfull orkan som sköljer bort allt hopp.  Det känns som om någon har tryckt en paus knapp och stoppat mitt liv. Jag kämpar för att ta ett steg fram, men det går inte. Jag är frusen, stel, fast. Hur hamnade jag här?

Jag vet att min depression är anledningen till jag befinner mig i detta tillstånd. Jag vet att det är okej att inte veta vad man vill göra när man är 20. Det är ingen stress. Jag försöker trösta mig själv med att jag en dag kommer må bättre. Att jag en dag kommer kunna göra allt jag vill. Att livet kommer erbjuda mig mer. Jag försöker att inte jämföra mig med andra.  Men det är svårt att komma bort ifrån den känslan.

Alla omkring mig lever, lever på riktigt. Deras liv flyter på, de reser, pluggar, jobbar. De vet vad de vill med deras liv. Medan jag sitter här, helt oförmågan att klara av något så enkelt som att gå till affären. Jag vill plugga, jag vill resa, jag vill jobba. Jag vill klara av min vardag. Jag vill vara lycklig. Men vart börjar jag ens? hur kommer jag dit? Är det såhär mitt liv ska vara? mörkt, hopplöst och tråkigt. Ett enda röra av meningslösa dagar spenderandes i mitt rum. Jag vill bara reda ut det här. Reda upp denna röra som är mitt liv.

Annons
10:51 18 Maj 2017

Det är lätt att glömma bort att ens dagar är räknade, glömma bort att denna dunya är en illusion, lätt att försumma det spirituella. Oviktiga saker tar upp all ens tid och energi och det mest viktiga, ens relation med Allah, glöms bort. Man måste stanna upp och rannsaka sig själv, fråga sig själv, vad är min högsta prioritet just nu? Vad kan jag göra för min akhira*? Ramadan är en ny chans, ett tillfälle att börja om och det gäller att tillvara på den chansen. Planera, sätt upp mål, vad vill du åstadkomma denna ramadan? Vad vill du fokusera på? Hur ska du stärka din relation med Allah?

Till skillnad från tidigare har jag denna gång satt upp en realistisk plan på vad jag vill åstadkomma denna månad. Jag vill och ska, inshallah, utnyttja denna månad på bästa möjliga sätt för att stärka mitt religiösa och spirituella jag. Min avsikt är att jag ska komma Allah närmare. Jag ska be mina böner regelbundet, läsa quran oftare och få ut det mesta av mina dagar. Jag kommer även minska användning av sociala medier för mår mycket bättre när jag gör det, samt får mer tid över att göra andra saker. Jag ska äta bra så att jag faktiskt orkar göra mer än att ligga i sängen hela dagen.

Fler saker man kan göra denna ramadan:

 • Recitera 4 sidor av quranen efter varje bön för att komplettera Quranen under 30 dagar.
 • Lyssna på föreläsningar. Kan tipsa om grymma Yasmin Mogahed.
 • Göra mer Dhikr.
 • Ha en-sociala-medier-detox, allt från att inte checka mobilen ofta till att ta bort, inte nödvändigtvis konton, men apparna från mobilen.
 • Gör en lista på de sakerna du vill försätta göra även efter denna månad och hur du ska nå de målen.
 • Spendera mer tid i mosken.
 • Be tarawih varje natt av ramdan. (glöm inte att ha med vattenflaska)
 • duaa, duaa, duaa.
 • För icke-muslimer, passa på att läsa detta inlägg, alltid relevant.

Glöm inte att förnya dina asvikter och må allah underlätta och belöna vår fasta.

 

*Akhira – livet efter döden.

Annons
9:21 16 Mar 2017

I väntan på varmare dagar sitter jag och drömmer mig tillbaka till värmen i dubai. Hur kan man inte sakna 44 graders värme när både ens kropp och själ fryser till is under vintern i Sverige.

dubai1 dubai2

I slutet av augusti förra året åkte jag och ma clique till dubai. Något jag är riktigt glad att vi gjorde. Vi bodde i marinan och hade en sjukt overklig utsikt.  Första dagen gjorde vi inte så mycket, eftersom vi inte hade fått någon sömn under resan så sov vi bort dagen. På kvällen försökte vi upptäcka marinan, det slutade med att vi gick vilse och hamnade till slut i Nandos (godaste maten eveeeeer).

dubai3

Andra dagen spenderas mest på stranden, och eftersom det var en måndag var hela stranden endast öppen för kvinnor. Vilket var fett nice för man kunde både bada och sola. SAKNAR!

dubai8

Andra ställen man spenderade mycket tid i var hotellets spa avdelning och JBR. Eftersom vi bodde så nära kunde vi promenera dit på kvällen för äta eller bara sitta och chilla vid stranden.

dubai6

Eftersom jag är en liten diva så bestämde jag mig för att unna mig en dag utan mitt gäng, så bokade in mig i ett hotell mitt i JBR. Hade denna utsikt från balkongen, spenderade hela dagen på att sitta där och typ reflekterade över mitt liv. Det var rätt skönt att bara få vara. Mot kvällen träffade jag upp tjejerna för att äta på shake shack, som btw var en besvikelse :/

dubai4dubai5

Fjärde dagen åkte vi till Abu Dhabi för att besöka Sheikh Zayed mosken. Vi var framme runt 6 tiden så vi hann inte se den under dagen, men det var lugnt för den var lika vacker på kvällen. Hade även en jätte fin bränna och snygg sminkning som jag självklart var tvungen att fånga i en selfie.

dubai7

Vi var tillbaka i dubai runt 10 tiden på kvällen så vi begav oss till hotellet för att fräscha upp oss lite sen fikade vi i Cheesecake Factory. Ett tips är att testa deras red velvet cheesecake, ni kommer inte att ångra det! Promise!!

dubai9 dubai11

Sjätte dagen hade vi både Burj Khalfia och ökensafari planerade.  Vi började md Burj Khalifa och åkte upp till 124 våningen, därifrån hade man utsikt över hela staden. Det var rätt coolt, men tbh något jag hade kunnat skippa. Något som var NICE var att vi käkade five guys (<3) i dubai mall, dör för deras pommes, like wow? Och det var så mycket och tog aldrig slut <3 Efter att ha stress ätit åkte vi tillbaka till hotellet och därifrån varit vi upplockade av vår safari guide. Om man är Dubai får man verkligen inte missa ökensafari, det var såååå roligt.

dubai12dubai13 Sjunde dagen spenderas mestadels på shopping. Först i Souk Al Dahab, ett självklart stopp om man vill köpa abayor och på kvällen i dubai mall. Sista dagen börjades med att chilla i hotellets spa en lång stund och packning. Runt 15:00 checkade vi ut, eftersom vårt flyg inte skulle åka förens 02:00 så hade vi massvis med tid att döda. Så vi begav oss mot Dubai mall för att äta, fönstershoppa och se på vattenfontänen. När vi hade tröttnat på det, tog vi en taxi till JBR och hamnade i Tim Hortons för att fika och ångra att vi inte hade förlängt vår resa.

3:24 14 Mar 2017

Jag känner att jag har ett ansvar, speciellt med tanke på den plattformen jag har, att alltid vara kritisk och ärlig. Att säga ifrån när något inte stämmer. Att vara sann mot mig själv, men också mot andra. För mig är det är viktigt att man backar sina ord med handlingar.

Igår publicerade Nöjesguiden en intervju med Kakan Hermansson och Alexander Bard. Det jag inte kan riktigt förstå är hur man okej med att:

 1. Ge en person som flertals, jag upprepar, flertals gånger uttalat sig islamofobiskt, rasistiskt och kvinnohatande ett utrymme i TV.
 2. Att nöjesguiden är okej med att intervjua honom + ha honom på omslaget. Nöjesguiden som för två år sen gick ut med numret Hatet, ett nummer om rasism i Sverige, ger nu Bard utrymme att synas och höras.
 3. Att kakan ställe upp på denna intervju. Hur kan man som antirasist säga  ”Hon pratar så underbart dålig svenska” om LaGaylia sätt att prata och tycka att Bard ”är mycket gulligare än vad han brukar vara” det går inte ihop för mig.

En intervju som denna är både farlig och motsägelsefull.  Vi borde inte ge mer utrymme och plats till personer som sprider giftiga och farliga åsikter. Speciellt i en tid som denna. Just idag gav EU-domstolen ett uttalande om det är okej för arbetsgivare att förbjuda slöja på arbetsplatsen. Denna utveckling bådar inte gott. I tider som denna måste alla ta sitt ansvar. Både Nöjesguiden och Kakan är/har stora plattformer och når ut till många, de har en skyldighet att vara kritiska och medvetna om vilka personer och krafter de lyfter upp.  Samt använda dessa plattformer till ett gott syfte.

Jag bara känner mig besviken, arg och otrygg. Utrymmen som jag tidigare betraktat som trygga verkar bara krympa och krympa för varje dag som går.

Annons
Annons