Stockholm läser 2016

5:32 26 Jan 2016
stockholm-laser-blogghuvud.gif
 
Imorgon 18:00 på Stadsbiblioteket i Stockholm tillkännages vilken bok som är årets Stockholm läser bok. Hittills har man via Stockholm Läser’s sida fått flera ledtrådar för att kunna gissa sig till vilken bok det är. Kluriga ledtrådar. In och läs och se om ni tror ni kan lista ut författare och titel. Berätta gärna för mig i kommentarerna också vad ni tror det är.
 
Det är ytterst få utvalda som vet vilken bok det är innan så på jobbet har gissningarna haglat. Det året vi hade Lena Anderssons bok Var det bra så? hade jag förmånen att få veta boken innan eftersom jag skulle läsa den och hålla i öppna bokcirklar men iår är jag icke på något sätt inblandad. 
 
Även om jag inte gissat mig fram till någon titel så tror jag att jag har kokat ned det till två potentiella författare: Jan Mårtensson eller Klas Östergren… och detta baserar jag på ledtrådarna och ska jag vara ärlig så kan jag med 100 % ha helt fel för jag är inte helt hajj på det här med Stockholmslitteratur. 
 
Vad är då Stockholm läser? Det är projektet där vi försöker få en hel stad att läsa en och samma bok. Det är varje år bokcirklar, författarsamtal och andra evenemang med anknytning till en utvald bok. Boken kommer att diskuteras i öppna bokcirklar på biblioteken, i paneldebatter och författarsamtal. Även stadsvandringar och andra evenemang med anknytning till boken arrangeras. Boken brukar snabbt bli en av de mest utlånade på biblioteken.
 
Det är flera kriterier boken ska uppfylla och en jury går igenom förslag och tar fram en bok. Kriterierna är:
 
  • Helt eller delvis utspelar sig i Stockholm eller är skriven av en författare med tydlig Stockholmsanknytning,
  • Är äldre än 15 år
  • Lockar både män och kvinnor till läsning,
  • Inte är alltför omfångsrik,
  • Berör ett eller flera ämnen som uppmuntrar till diskussioner som alla kan delta i utan specialkunskaper eller specialintressen,
  • Lämpar sig för att ligga till grund för olika typer av programaktiviteter såsom författarsamtal, debatter, stadsvandringar
  • Gärna går att omarbeta till lättläst och därför inte har ett alltför brett persongalleri och en inte alltför komplicerad kronologi/struktur.
 
Förra årens böcker har varit:
2015 Kungsgatan av Ivar Lo-Johansson
2014 Barnens ö av P C Jersild
2013 Var det bra så? av Lena Andersson
2012 En dåres försvarstal av August Strindberg
2011 Norrtullsligan av Elin Wägner
2008 Tackar som frågar av Jennie Dielemans
2007 I skuggan av ett brott av Helena Henschen
2006 De i utkanten älskande av Johanna Nilsson
2005 Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri
2004 Änglarnas stad av Heidi von Born
2003 Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström
2002 Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
 
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg