Gudrun Schyman nailed it så att säga

20:40 2013-11-22

 

Ok vet att jag kommer låta som typ Blondinbella nu, men jag är faktiskt sällan sådär supernervös. Har liksom något slags inre övertro på mig själv i vissa tillfällen och bah ”jajajaja det blir bra lalala”. Men idag var jag fan NERVÖS när jag skulle träffa Gudrun Schyman. Någon jag beundrat sen jag började få något slags samhällsengagemang i början av högstadiet. Och det är ju farligt det där med att se upp till personer och göra dem till gudar för att sedan träffa dem. Kan ju så lätt gå i kras menar jag. Så känner jag ju varje gång jag träffar en läsare (ja, jag ser mig själv som er gud….).

Men Gud(hehe)run slog verkligen ingen dröm i kras. Slagkraftig, tydlig och mitt i prick tände hon hela publikhavets feministiska glöd. Aldrig har jag sett mina vänner sitta så storögt och tysta? Men det var ju så BRA. Älskar denna kompromisslösa, orädda och smarta människa. Är lite allergisk mot överanvändandet av begreppet ”geni”, men med Schyman känns det passande. 

Lyckades inte få med ungefär sista halvtimmen i lajv-streamingen, men det kommer i en film senare – en film med kunskap ni får sprida till era vänner och familj, och kanske framförallt använda som pepp när den feministiska kampen känns långt borta eller svår att orka med. Eller helt enkelt behöver påminnas om feminismens kärna. 
 

*Mys*

16 kommentarer | “Gudrun Schyman nailed it så att säga”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Elin Elsa Andersson - 17år och snart Madridbo skriver:

    Åh alltså du + Gudrun = himla bra kombination

  2. alexandra skriver:

    åh!! av whiteboarden att döma var det typ samma som föreläsningen hon gav på su för ett par veckor sedan = ASBRA!! var helt uppfylld av politisk pepp när jag gick därifrån. gudrun <3 <3 <3

  3. Lise skriver:

    Alltsåååå. Så mycket kärlek, till dig och till Gudrun.

  4. Lajndance skriver:

    Hej Hanna!
    Hoppas du kommer att förstå min poäng med denna något röriga kommentar :D

    Jag fick nyss en hemsk insikt om mig själv (samhället), angående inlägget du skrev om att vi automatiskt är mer kritiska mot kvinnor som skribenter osv.
    Har du känt den där känslan någon gång, att du har hittat en låt som du bara älskar. ALLT med den är så braaaa, du kan lyssna på den hundrafemtiogånger på rad och sjunga med varje gång och det är liksom den bästa låten du någonsin hört utan tvekan! Så kommer en kompis förbi och du säger ”Har du hört den här låten, den är så jävla grym!” och medan du spelar upp den och inväntar kompisens reaktion så börjar dina öron bli mer och mer kritiska till vad de hör. Texten verkar inte så genialisk som förut och melodin kanske är rätt trist egentligen…….???? Du vill nästan ursäkta dig och gardera, skydda från kritik och säga ”JAG tycker iaf att det här är bra…” *nervöst leende*

    Nyss när jag och min sambo tittade på TV var det några sketcher, först med en man och både jag och min sambo asgarvade. Sedan kom en sketch med en kvinna, och jag fattar i efterhand att jag blev mer och mer kritisk medan scenen pågick. Nästan letade efter fel och kände typ ”KOM IGEN NU visa att vi kvinnor också är roliga!!!” eller dylikt. Kände typ *oj min kille kanske inte gillar det här, det här var kanske inte så kul*.

    Grejen som jag kom på då, när jag efteranalyserade mitt mentala beteende *mogenpoäng* att det är OKEJ för en man att vara tråkig. Han blir liksom accepterad. Det var trist som fan att titta eller lyssna, men okej, han försökte det är huvudsaken… En kvinna måste alltid prestera för att inte ge kvinnohatarna rätt. Om en kvinna (sketchen kvinnan spelar i) råkar vara tråkig är det hennes fel, FÖR ATT hon är kvinna.

    En tråkig man = en tråkig man. En tråkig kvinna = ALLA KVINNOR ÄR TRÅKIGA.

    ?????? Fattar du någonting av hur jag menar?

    Känns som att jag borde knyta ihop säcken här.
    Visst var det bra att jag drog metaforen om favvolåten, kändes väldigt relevant nu när jag läste igenom allting :D
    Hoppas du har en mysig fredagskväll!
    //Liina

  5. Nina Ruthström - skjuter från spinnsidan skriver:

    Underbart! Jag måste börja smida planer för att få hit henne till Gotland.

  6. Annie skriver:

    Ni två!

  7. Jessica så skriver:

    Är så jävla ledsen att jag gråter (på riktigt) efter att ha varit i diskussion med min familj gällande genus och en del annat ikväll. Känns ändå skönt att läsa sånt här när hoppet är obefintligt. Fyfan

  8. Fine - en 21årings syn på sex, kärlek och relationer skriver:

    Gudrun <33

  9. elise skriver:

    ååh, du måste rama in och förstora upp och hänga upp på väggen i typ en GU(L)D(run)RAM (eh?)
    !!!

  10. Laura skriver:

    Vad kul med en sådan peppande träff :) Inväntar filmsnutten!

  11. Matilda skriver:

    Hej!

    Ramlade över helt helt otrolig krönika, skriven av en tjej där hon på ett helt sjukt sätt redogör varför hon hatar order Hen och tycker att jämnställdhet har gått för långt(?) att vi kvinnor bör ta några steg tillbaka och låta ”män få vara män” haha helt sjukt! Men vore kul att göra det ta upp detta och ge denne krönikör ett svar, så hon kan få inse hur jävla fel hon har!

    /Matilda
    http://nyheter24.se/noje/kronika/757377-vi-behover-riktiga-karlar-och-man-inga-javla-hen

  12. Oskar skriver:

    Finaste Gudrun. Får träffa henne själv den 2/12 :)

  13. åsa skriver:

    Fan vad grymt! Roligt:D!!

  14. Jo skriver:

    Menskoppsmaster! Du borde tipsa dina läsare om menskopp till billigt pris. :)
    http://letsdeal.se/deal/1288060

  15. tilda skriver:

    Hihi kan det vara Anton man skymtar. .?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG