Lucköppning 8: Min politiska åsikt

16:14 2013-12-12

Gick som femtonåring med i Ung Vänster, läste medlemstidningen och skrev insändare i Aftonbladet och hade mitt första ”riktiga” politiska uppvaknande. Med tanke på att min familj är politiskt intresserade (åt helt olika håll) så var det väl bara en tidsfråga innan det skulle ”brinna till” i mig med. 

Men sen dog det där ut i några år. Hade väl annat att intressera mig för, kompisar, teater och hur jag skulle lyckas imponera på Anton. Idag har det där vänt och jag skulle nog säga att jag är mer politiskt intresserad än jag någonsin varit. Kanske också tack vare SD’s ingång i riksdagen.

Det blev någon slags ögonöppnare för att en människofientlig regering är möjlig och att en demokrati som ser människor som människor är hotad. Opinionsmätningar som visar SD som Sveriges tredje största parti ger mig enorm ångest i perioder och bara tanken på att vi närmar oss en regering som Danmark och Norge gjort är för jobbig att tänka. 

Förutom den nog fruktansvärda främlingsfientligheten och ”vi och dom” -tänket som hela SD’s partiprogram präglas av, så kränker partiet ett av mina personliga stora engagemang; feminismen. I partiprogrammet står det klart och tydligt hur de inte bara vill stänga ner hela genusvetenskapen på universiteten, men också slopa genuspedagogiken i förskolorna. 

Känner ni sparken i magen hos alla som kämpar för en human och rättvis värld?

 

Ut med rasisterna, in med feministerna. 

21 kommentarer | “Lucköppning 8: Min politiska åsikt”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. ida skriver:

    hej master! skulle det komma ut något klipp från när gudrun var och pratade med er? har för mig att du sa det!

  2. camilla skriver:

    Well spoken sis!

  3. Victoria skriver:

    På tal om feminism! En amerikansk mamma har skrivit ett öppet brev till tonårsflickor om provokativa bilder med sexuella anspelningar på facebook, fast jag kände ändå när jag läste brevet att det hade en väldigt dömande ton och en släng av slut-shaming. Hon tycker exempelvis att det är fel när tjejer tar bilder på sig själva utan bh under sin pyjamaströja till exempel (sen när blev en bh-lös tjej en onaturlig och provokativ tjej liksom?), och hon blockerar tjejer som postar liknande bilder på facebook så hennes söner inte ska bli ”dåliga” män som dregglar över tjejers bilder på nätet.

    Vad tycker du?

    länk:
    http://www.viralnova.com/a-concerned-mothers-letter/

  4. Hanna skriver:

    Jag var säker på att jag skulle rösta på Feministiskt initiativ 2014, men sedan kom jag på att det kanske inte är så smart och att en istället borde rösta på något riksdagsparti som har större chans att konkurrera ut SD……….?? Hade känts mest rätt i hjärtat att rösta F!, men ja, jag vet inte. Hur tänker du? Tror du att Feministiskt initiativ har någon chans till en riksdagsposition?

  5. Fine skriver:

    Jag kände mig aldrig speciellt politiskt engagerad förrän jag upptäckte feminismen. Nu vet jag exakt var jag står och vad jag vill kämpa för :’)

  6. maja skriver:

    du är så bra på att sätta ord på saker och ting. love u

  7. Maya skriver:

    Hon körde samma föreläsning när hon var på vår skola och pratade, så himla bra <3333

  8. Anna skriver:

    Hej Hanna. Jag hade gärna tagit del av dina tankar kring vad jag tycker är lite av ett moraliskt dilemma. Såhär: Du skrev tidigare om t.ex Afghanska kvinnor där 85 % blir misshandlade av männen i familjen. Fruktansvärt och nästintill obegripligt. Men, vad händer när dessa Afghanska män och kvinnor flyr/invandrar till Sverige? Hade du skrivit att 85% av alla Afghanska invandrare i Sverige misshandlar kvinnor så hade det ju setts som ett rasistiskt påhopp, som skapar ”dåligt” debattklimat. Vad sker vid svenska gränsen, när antirasism vinner över feminism, om du förstår vad jag menar? Jag tycker att detta är svårt, men tänker att det måste kunna vara okej att säga att ”vår” kultur trotts allt är bättre, just på grund av sådana saker, (men såklart utan att hävda att en INDIVID är bättre eller mer värd än en annan) för säger vi inte det så säger vi ju indirekt att en kultur som är baserad på kvinnoförtryck och förakt är helt okej. Hur är det praktiskt möjligt att förespråka tolerans för dessa kulturer, samtidigt som vi förespråkar feminism. Jag tycker att denna frågeställning sällan diskuteras, kanske just för att det blir för svårt, utan man diskuterar antigen feminism eller rasism. Jag skulle gärna vilja veta hur du resonerar kring detta för jag tycker själv att det är väldigt svårt. Måste ju vara andra som upplever det svåra i det här och känner frustration? Tack på förhand.

  9. R skriver:

    måste motvilligt säga att jag, som feminist, tyvärr har lite vi och dom tankar ibland när jag tänker på rasisterna. Jag tänker att DOM är ju så där och så där och klumpar ihop dom till en massa. Farligt det där. Rasismen är mer komplex än att allt är av ondo. Min familj är väldigt rasistisk..och det ger mig fruktansvärd ångest, senast nyss. Vill gråta och hata mina familj..men kan inte. Så jag älskar rasister…tyvärr. Men jag hatar dom också..

  10. Ellen skriver:

    Jag är också lite kluven, likt Hanna ovan. F! är ju det bästa, älskar feminism och Gudrun och vill inte ha något hellre än jämställdhet, men valet nu(är förstagångsröstare wii) känns som en sån big deal- SD ska få så lite makt som möjligt. Och för att det ska fungera känns det ”vettigare” att rösta på typ M eller S. Eller? Är det det? Hur tänker du? kram master!

  11. R skriver:

    @Anna. Åh du skulle ha vart på min föreläsning idag gällande hedersvåld. Vi diskuterade varför vi alltid tänker att det är ANDRA kulturer som slår sina kvinnor och att vi i sverige har det så mycket bättre. Men vet du vad…vi har samma problematik i sverige, kanske inte lika utbrett. Vi har det inte så jävla mycket bättre och vi har ett patriarkalt samhälle där män tar sig rättigheter över kvinnor vi också..vi är bara så jävla blinda för det! Ett tydligt exempel på att vi har en ”heders kultur” här i sverige är att vi ständigt ska försöka kontrollera kvinnors sexualitet genom att säga att tjejer är horor och slampor som ligger och raggar på flera killar. Vi ska alltid hålla koll på vad tjejer gör och skiter i vad killar gör och det är alltid tjejer som ska vara så ordentliga. Tjejerna ska hålla sig inom normen för annars är dom ”slampiga odrägliga brudar”. Jag önskar att jag kunde skriva och förklara bättre men kontentan är att vi ska inte stå här i sverige och peka på andra kulturer och etniciteter att ”dom” gör fel. Vi är minst lika jävliga och vi måste fortsätta kämpa för att stärka kvinnors maktposition i vårt samhälle.

  12. Rebecca skriver:

    R: jag håller med dig helt och hållet! Kvinnor är såå förtryckta här med, men man märker det inte för det hör till ens egna kultur. Är dock ganska mycket värre (ja, faktiskt lite med pekpinnen här ändå, sorry) i andra länder. I vissa länder är ju kvinnor underlägsna även i lag. Tex får inte köra bil, åka utomlands utan en mans tillåtelse osv. Vi MÅSTE få kritisera detta! Det är vidrigt! (Precis som allt förtryck, av alla).

    Vill f.ö. också lägga min röst på F!, men känner att sen nog gör mer nytta på S eller V för att trycka undan SD.

  13. elise skriver:

    <3!

  14. J skriver:

    R: Va du på samma föreläsning som mig då mån tro? ;) (Mehrdads)

  15. ccamilla skriver:

    Om alla som röstar på ett annat parti än FI för att det ”gör mer nytta”: tänk om alla dom skulle lägga sin röst på FI istället? ========= win winw win win win. Vill du helst rösta på FI? RÖSTA på FIIIIiiii!!

  16. Hilda skriver:

    Håller med er här under som är nervösa över röstsplittring i valet 2014!! Även om mitt hjärta kanske ligger hos Fi och jag verkligen vill stötta dem, så är det ju ett så otroligt känsligt val pga SD’s mycket oroväckande framgångar.. Förstår att Fi aldrig kommer komma in om en aldrig röstar, men 4% är så mycket.. Och om en röstar på dem och de inte kommer in känns det som ”bortkastade” röster, som istället hade kunnat ge SD några färre mandat, eller gjort de rödgröna till egen majoritet oberoende av SD osv. Känns som prio 1 är att få kontroll över rasisterna, och sen in med feministerna! Vad tror du master?? Är verkligen kluven!

  17. Markus skriver:

    @Anna, Jag kan förstå hur det du beskriver kan upplevas som en problematik, men när den bryts ner är det väl fortfarande bara ett uttryck för mäns förtryck av kvinnor? Att detta förtryck sedan tar sig olika uttryck i olika länder eller kulturer kan väl stämma men det beror väl i sådana fall på omgivande strukturer och är inte något som finns inneboende i personer tillhörande kulturen. Det är ju heller ingenting som sker ”vid den svenska gränsen”, det handlar fortfarande om män som förtrycker kvinnor, att sedan till exempel säga ”85% av Afghanska invandrare i Sverige utövar våld mot kvinnor” blir inte rättvisande, för de gör det inte i funktion av att vara invandrare utan i funktion av att vara män. Det är inte invandrare som slår, det är män. Förstår du hur jag tänker?

  18. Malin skriver:

    Ser att många är kluvna om ni ska rösta på F!, som ni kanske allra helst vill, eller ett riksdags parti för att försöka ge SD så lite plats som möjligt. Jag förstår verkligen dilemmat. Brinner ni, som jag för feminism? Då vill jag bara informera att vänsterpartiet är det enda riksdagsparti som säger att de är ett feministiskt parti i partiprogrammet. Och Ellen som var första gångsväljare, du ville rösta F!, men ville ge SD mindre utrymme och frågade om det var vettigare att rösta på M eller S. Du behöver inte välja på något av de två största riksdagspartierna för att få den regering du vill då vi har block nu för tiden. En röst på tex V eller MP, kommer hjälpa fram till en röd-grön regering lika mycket som en röst på S, detsamma gäller tex en röst på FP för att hjälpa alliansen. Detta visste ni säkert, men jag har stött på en del som tror man måste rösta på något av de största för att få slagkraft

  19. Ellie skriver:

    Trodde du var med i SSU?

  20. Linnea skriver:

    En röst på F! är ALDRIG en bortkastad röst, det är en markering mot ett djupt patriarkalt samhälle, där kvinnor fortfarande är andra klassens medborgare. En röst på F! är ett sätt att visa att vi kräver en feministisk politik. Så nej, att hävda att en röst på Feministiskt Initiativ är ”bortkastad” anser jag är helt fel, däremot förstår jag absolut er som hellre röstar på ett av riksdagspartierna för att tvinga ut SD. Själv röstade jag på F! i mitt första val 2010 och kommer rösta på F! i detta val också då jag anser att Vänsterpartiet i manga lägen saknar den feministiska analys som F! har.

  21. Lisa skriver:

    Jag vill bara kort säga hur otroligt mycket du inspirerar mig. Min feminism känns starkare och tryggare än någonsin. Det är du som har hjälpt och många andra bloggar. Whinar.se inspirerade mig till att äntligen våga söka högskola till nästa höst. Yeyeye!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg