5 grejer jag beställer i baren

18:09 2016-01-23

Älskade!

Fick ett mejl från en tjej som bah: ”HANNA JAG HAR FYLLT 18 MEN VAD FAN BESTÄLLER MAN I BAREN!?!?”

Som gammal krogräv sen nio år tillbaka ser jag det som min plikt att svara! (Eller ja, egentligen 11 år pga hade falskleg som 16-åring – men det måste väl vara preskiberat nu…?)

Här nedan kommer mina favoriter, skriver dem också med uttalförslag eftersom man alltid blir så nervös av alla *hippa* bartenders (ofta killar) som ska kalla en ”lady” eller ”fröken” och då jävlar vill man säga rätt.

Och gärna lägga till ett ”unge herr” som om man spelar ett parti av Löjliga familjen. 

1. ”En Amaretto Sour” [Amma-rätto sa-ue-(amerikanskt R)]
Min favvodrink alla kategorier. Smakar typ kubb dvs. bittermandel och sen massa surt på det. Mmmm. Ska göra en ikväll tror jag.

2. ”Ett glas Cava” [Kava]
Billigare än champagne men smakar ju TYP samma sak om man inte är nån finsmakare (vilken ingen under 40 kan hävda att de är). Också hört något om att man blir mindre bakis om man börjar varje utekväll med mousserande. Förmodligen 100% osant.

3. ”En GT” [Ge-te alt. ginn n tånnick]
Ah! Klassiker. Barndom. Tänker på farsan i någon skinnfåtölj en lördagkväll. Obs! Ofta farligt stark, ta bara 1-2. 

4. ”En ljus lager i flaska”
GILLAR verkligen att dricka öl ur flaska pga känner mig lite cool då……… ……….  Men är så dålig på öl och vill mest bara dricka någon ”fruktig IPA” eller ”ljus lager”. En bra fråga är ”vad har du för ljusa lager på flaska?” så väljer du bara någon som hen säger.

5. ”Ett glas vin” 
Husets. Rött eller vitt. Drick.

OCH LITE ANDRA TANKAR OM ATT VA PÅ KROGEN:
*Var aspackad om du känner för det såklart, men ibland är det ju så jävla tråkigt att vara bakis eller att inte minnas så mycket. Typ 4 öl och nån drink kan ju räcka för att va lite på lyset och ha kul en fredag. Men det där är ju såklart individuellt.
*Åk aldrig svarttaxi 
*Vill du va nykter, beställ alkoholfri öl så slipper du bli ifrågasatt jämt
*Gå inte ensam hem (förjävligt att det ska vara såhär)
*Om någon behandlar dig dåligt, prata med bartender/vakt/personal på momangen
*Ifrågasätt inte vakter som behandlar dig märkligt där på plats, skriv skit om de på sociala medier och kontakta krogen dagen efter
*HA KUL!!! SES I BAREN!!!!

14 kommentarer | “5 grejer jag beställer i baren”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. fanny skriver:

  HAHAHA tack för att du fick mig att tänka på löjliga familjen!!!!!!!! gud vad jag tvingade mormor att spela det med mig jämt när jag var liten. minns också nån gång när jag försökte ”snatta” med mig kortleken hem. blev upptäckt och grät så mycket att ingen skällde.

 2. Louise skriver:

  Underbart!! Varför fanns inte denna lista när jag var 16 och sprang på Ljungrens och beställde ”sex on the beach”(??!!)

 3. fanny2 skriver:

  En annan bra grej som en kan glömma är att hålla koll på styrkan på drinkarna. En får ju faktiskt välja själv = håller koll på hur mkt alkohol en får i sig + hur mycket allt kostar (eftersom starkare drink oftast är dyrare drink). 4 cl eller 6 cl är standard! Jag brukar beställa ”en sexa gt” pga vill bli full men har bara råd med en drink, dyr engångskostnad men mkt sprit för pengarna.

 4. Jenny skriver:

  En annan drink som är god är Mojito (uttalas Mohito), om man vill ha något starkare så blir man glad av Tequila shot, Fishermans shot eller Hallon/lakrits shot. De två senare shotsen smakar inte lika mycket alkohol så de är bra att börja lära sig shotta med om man skulle vilja göra det. Tequlia smakar ganska starkt men den är som ett glädjepiller, så om man behöver komma igång eller bli riktigt glad en kväll så kan man dricka det :) Men man ska ju alltid dricka alkohol med måtta för att ha en rolig kväll! Med mig så behövs bara 3-4 shots på en hel kväll på 6 h, då är förkrök inkluderat

 5. ulrika skriver:

  Kan bara säga att ”standard” för en drink i Danmark är 2cl, inte 4 eller 6 som hemma i Sverige! Sjukt konstigt. Många av deras shottar är också lakrits shottar med t.ex granatäpple eller liknande. De är ofta bara omkring 20%, inte som vodka/tequila eller annat som är 40%…

 6. Anna skriver:

  Fyller också snart 18 och VAR GÅR MAN? Vilken ställen i stockholm kommer man in på och vilka är dina pärlor?
  Kramar från en förvirrad ungdom

 7. Hanna skriver:

  Denna lista! KÖNGLIG!

 8. Catharina skriver:

  Ett annat tips för den som inte vill ha alkohol men inte pallar diskussionen är att beställa sprite eller sodavatten med muddlad lime och/eller mynta. Då får man den i drinkglas, och jag lovar att en halvfull kompis som vill smaka inte känner skillnad på om det är sprit i eller inte.

 9. Linnea skriver:

  Jaaa!! Vill ha mer vuxenskola! Är inte så himla lätt att veta vad som är rätt att säga/göra första gångerna. Bra lista!

 10. E skriver:

  Bra lista! p2 är även den god!

  Men även att hålla koll på sin dricka!!!(!) är väldigt viktigt. Så tråkigt att det är så, men håll alltid i den och lämna inte ur sikte! Är så förbannat trött på att alltid vara rädd för att bli drogad när en är ute i krogmiljö.

 11. ida skriver:

  åh vilken härligt kommentarsfält. Önskar också att denna tråd fanns när jag va 18 och funderade på om hembränt verkligen kunde vara så kass som päronen hävdade.. (OBS OBS, JA dom hade rätt, smakar även skit testa ej).

  En annan sak man kan tänka på när man är ute och svirar är att man måste göra sig syyyyynlig i baren, annars kan man stå där som ett mähä halva kvällen och bli armbågad i sidorna i väntan på drinks! Räds ej de balla personerna i baren, du e minst lika ball själv.

  GT är köng, redbullvodka är det inte. :-) :-) :-)

 12. Anna skriver:

  Tycker det är överdrivet med ”gå inte hem själv”! Är uppvuxen i sthlm och har gått hem själv från krogen i 10 års tid. Åker typ alltid tunnelbana (även 4-5 på natten) och har under tiden bott både längst ut på gröna och i innerstan. Det är fortfarande större risk att råka ut för en trafikolycka än att bli överfallen på väg hem från krogen! Är inte värt att vara rädd!

 13. Anna skriver:

  Och drick aldrig lakritsshots på krogen! De tar slattar från typ all spritrester som finns i baren sen döljer de smaken med lakrits! Blä och Hej baksmälla!

 14. S skriver:

  Älskar denna lista, kan du inte göra samma fast kafé/kaffe/restaurang osv? och vad man inte ska beställa/göra på krogen?? <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp