”Vad använder du för preventivmedel Hanna?!”

20:27 2016-01-14

skarmavbild_2016-01-14_kl._17.13.46.png
*testar om Pelle har ägglossning*

Som många av er förmodligen vet vid det här laget har jag sen 16-års ålder haft problem med p-piller och hitta rätt preventivmedel (inlägg från 2012 om det här). Det har varit en jävla djungel med hormoner och sen typ 8 år tillbaka så äter jag inget som innehåller hormoner.

”Men hur gör man då? Om man inte vill ha en unge?!?!” Undrar ni förskräckt.

Jo, kondomer är ju såklart bra …och ingen nyhet. Jag är fan STARK promoter av kondomer pga ansvaret över skydd hamnar för en gångs skull på en kille + inga könssjukdomar om man ligger runt.

Men just nu lever jag monogamt och risken för könssjukdomar är ju ….relativt liten. Så! För en månad sen så skickade Nöjesguiden en liten present till mig, nämligen en:

P-DATOR!!!!

!!!!

Min ”lilla vän” heter kort och gått Daysy och är en p-dator som du kopplar till mobilen som i sin tur har en app där du kan se din temp och fertilitet. Varje morgon tar du tempen och anger om du har mens eller inte, sen är det Daysys uppgift att avgöra om du är fertil eller inte.

Superenkelt och det bästa av allt; hormonfritt 8-)

Hur det har gått då?

Jo, jag är ju inte gravid ännu. Vilket är helt enligt plan *dricker direkt ur vinboxen och firar*

25 kommentarer | “”Vad använder du för preventivmedel Hanna?!””

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Sanna skriver:

  Det är så himla surt att man ”måste” fylla sin kropp med hormoner, min p-piller gör mig okåt – hur kul är det liksom!?! Men jag tycker det är viktigt när man skriver om p-datorer och liknande att man är tydlig med att det inte klassas som preventivmedel än (om jag inte är ouppdaterad, socialstyrelsen gör en utredning tror jag). P-datorer har ju inte samma säkerhet som kondomer/p-piller och för tjejer som är yngre kan det ju bli väldigt traumatiskt med en oönskad graviditet. Meen! Jag ska läsa på alltså, för vill slänga mina p-piller in i väggen så fort något bättre finns! Du äger.

 2. linn skriver:

  Heeej Hanna! Jag undrar hur det går med din svamp? Jag har upptäckt att det är ett jävla helvete. Hur håller du den borta? Och vad gör du när du får det?
  P.S du är bäst!

 3. Matilda skriver:

  Hej Hanna! Help me! Min pojkväns pappa är helt 100 på att det till 99% är utländska män som våldtar och begår sexualbrott. Han skrattar och suckar åt feminister på nätet som säger att det också är svenska män som gör det. Han har seriöst flashback som främsta källa. Vill bara skrika för själv har jag 50% av gångerna jag blivit tafsad på blivit tafsad på av just svenska män. Vet inte hur jag ska hantera detta?? Vad ska man säga för att få honom att fatta att han har fel?? Är absolut sämst på att argumentera, allt(känslor osv) sitter i huvudet men får inte ut det i ord. Blir bara ledsen och behöver hjälp eller i alla fall pepp..

 4. J skriver:

  Till Matilda:
  Kopierade in ett svar jag skrev till en man med liknande åsikter på instagram:

  Det är en vanlig myt att invandrade män misshandlar, men faktum är att 8 av 10 kvinnor som utsätts för våld i nära relationer har en partner som är född i Sverige. Merparten av mördarna är infödda svenska män. Det är socioekonomiska faktorer som ligger bakom och inte etniska. Ta bara Sveriges värsta serievåldtäktmän som heter Niklas, John, Andreas och Anders.
  Om du vill undvika fler myter läs ROKS rapport ”det är bara att lämna honom”.

 5. emma skriver:

  Matilda: Men om det är utländska män till 50% så tyder det ju på att de är överrepresenterade. 50% av alla män är ju inte invandrare…

  Tror knappast att någon påstår att det inte finns svenska idioter också utan det handlar ju om att det är en (ev) överrepresentation statistiskt sett av folk från vissa kulturer

 6. M skriver:

  Till J: Läs gärna emmas kommentar där hon framför en viktig poäng.
  Känner att jag även måste kommentera innehållet i ROKS:s rapport. Visst de skriver som du säger, men de nämner även att invandrarkvinnor är extra utsatta. Du kan ju själv tänka dig hur mörkertalet blir större om det är kvinnor som själva tror på den patrialkalastukturen, saknar kunskap om sina rättigheter och svenska lagar, eller att man tom saknar förtroende för polisväsendet (som ofta domineras av män, särskilt i andra kulturer).

  Dessutom är det väl motsägelsefullt att påstå att patririalkala maktstrukturer är det som leder till mäns våld mot kvinnor, men att samtidigt hävda att män från kulturer med starkare patriarkat utövar mindre våld mot sina kvinnor? Logiken går tyvärr inte ihop…

 7. mb skriver:

  Igår läste jag en gammal artikel om en kvinna som blev gravid efter oralsex, och nu tänker ni: bullshit. Och ja, delvis. Det var en gåta för läkarna varför hon var gravid för hon hade inte haft den typen av sex som krävs, och det vet dem pga det var fysisk omöjligt (minns ej vad men hon hade inte en öppning utan bara ett minimalt hål eller något). Sen upptäcker dem att hon 9 månader tidigare kommit in på sjukhus efter att ha blivit knivhuggen i magen………………………………………. Så spermerna i hennes MAGE tog sig på något sätt via såret till livmodern. Alltså simmare som hade legat nära MAGSYRA. Vill verkligen att det här ska vara en urban legend men det är det inte, och nu tänker man ba på att det kan ligga potentiella bebisar i ens system även på gröna dagar och blir helt sjuk av tanken. Nu kan även ni i kommentarsfältet noja över det, varsågoda.

 8. Malin skriver:

  Rekommenderar kopparspiral – inga hormoner och seriöst det bästa jag någonsin gjort!

 9. Hannah skriver:

  Hurra för hormonfria preventivmedel! Inte bara dåligt för kroppen utan även en av våra största miljöbovar (eftersom hormonerna läcker rakt ut i havet då inga reningsverk tar hand om dem).

  Vill också tipsa om att det är jättelätt att lära sig att se på sina flytningar om en har ägglossning eller inte. Det är på ett sätt säkrare än temp-metoder också eftersom de ofta går på att ”lära sig” ens menscykel, och då om den av någon anledning skulle hoppa av mönstret någon månad finns det en liten risk att en missar några fertila dagar :)

 10. Kristina skriver:

  Till ”mb” och andra: Inte en fysisk chans = En sak mindre att oroa er för. Jag lovar.

 11. Emma skriver:

  OBS som sagt att p-datorer enl Socialstyrelsen ännu inte får klassas som preventivmedel (endast som fertilitetshjälp typ) pga osäkert, speciellt när en är ung och kanske har oregelbundna cykler. Om det fungerar är det ju fett bra, men var försiktigaaaa alla kids därute.

  Förutom kopparspiral finns också en ny sorts hormonspiral, som ju då innehåller hormoner men i mycket mindre mängd så att den endast verkar lokalt i livmodern och knappt ger några mätbara hormonnivåer i övriga kroppen -> mkt mindre biverkningar! Himla bra grej om man inte kan ha kopparspiral pga tex rikliga blödningar eller mensvärk.

 12. mags skriver:

  mb: Eh va? Länk kanske? Låter fullkomligt och 100% påhittat.

 13. Miranda skriver:

  Finns det något liknade som inte kostar 3000kr??? Tycker den verkar helt fantastisk då en kopplat ihop telefon och termometer. Har testat blondinbellas natural c men den är lite dyr och krånglig, tacksam för svar! Kram!

 14. Fanny skriver:

  Vänta vänta vänta! Till t.ex. Emma; Ang. kopparspiral: varför kan man inte ha det om man har riklig mens eller mensvärk? Och varför skulle det gå sämre än med hormonspiral? OBS endast nyfiken pga funderar på att byta p-metod.

 15. Fanny skriver:

  Vänta vänta vänta! Till t.ex. Emma; Ang. kopparspiral: varför kan man inte ha det om man har riklig mens eller mensvärk? Och varför skulle det gå sämre än med hormonspiral? OBS endast nyfiken pga funderar på att byta p-metod.

 16. Lina skriver:

  Fanny: om man redan har problem med mensvärk och stora blödningar så finns risken att du fårännu ondare och blöder väldigt mkt mer. Jag hade obefintlig mensvärk och minimalt med blod innan jag började med kopparspiral. Nu får jag helt galet ont vid mens och kan knappt stå upprätt vissa dagar då det känns som en melon försöker pressa sig fram där inne, blöder också otroligt mycket mer än innan. Har funderat på att ta ut den men hinner glömma hur jävla ont det faktiskt gör mellan menserna. OBS detta gäller antagligen inte för alla men det är min upplevelse!

 17. Ulrika skriver:

  Det där med temperatur ska en ta med en nypa salt. Visst, i genomsnitt höjs kroppstemperaturen med 0,4 grader under ägglossning men kroppstemperaturen varierar med nästan 1 grad över dygnet.
  Termometrar brukar även ha en viss felmarginal.

 18. Lovisa skriver:

  Åh, Hanna kan du snälla uppdatera mer om denna när du använt den längre tid? Om du får många gröna/röda dagar och om hur appen är och så? Visst finns bara appen bara för iPhone? Har för mig det när jag kollat upp om p-datorer. Har den batterier eller laddar man den förresten?

  Tack för att du förespråkar kondomer också <3 Något exakt ALLA borde använda om det inte gäller en exklusiv sexparter, men också funkar bra som preventivmedel med en pojkvän. Tänk på de tjejer som hade sluppit livmoderhalscancer om alla hade varit bättre på att använda kondomer.

  Angående att termometrar har en viss felmarginal så tror jag att dessa produkter som säljs för att mäta kroppstemperatur som preventivmetod har en väldigt liten felmarginal.

 19. Sara skriver:

  Så allergisk mot de här osäkra (”nya”) p-metoderna som marknadsförs under falska och oseriösa premisser, och som vinner poäng genom att anspela på användares rädslor.

  Som Emma påpekat är p-dator inte ett godkänt preventivmedel, i bästa fall ett extremt osäkert fertilitetshjälpmedel. Sånt är viktigt att understryka. Hormonfritt preventivmedel sedan länge etablerat är däremot kopparspiral, vars användning och effekter under lång tid är väldokumenterat. Kopparspiral har dessutom ett av de bästa Pearl Index (ett sätt att mäta oönskade graviditeter per användare) av alla preventivmedel på marknaden. (P-dator och ex natural cycles har ett Pearl Index jämförbart med ”naturlig familjeplanering”…)

  Däremot har kopparspiral en vanlig biverkning med ökade blödningar och ökad menssmärta första sex månader, som vanligtvis därefter minskar tillbaka till den nivå man hade tidigare. Hormonspiral verkar lokalt (som nämnt ovan) och kan för en del användare ge minskade blödningar (t o m helt upphörda). Att nämna är också att kombinations-p-piller har en cancerskyddande effekt. Min slutkläm är nämligen att det finns så många dimensioner och aspekter att ta hänsyn till.

  Prata med din barnmorska så får du bra rådgivning av utbildad vårdpersonal. Undvik medicinsk rådgivning från reklambyråer.

 20. Sara skriver:

  Plus. Kopparspiral är GRATIS.

 21. Ina skriver:

  Kopparspiral är inte alltid så jäkla bra som en tror även om det inte pratas om det: http://kopparspiral.blogspot.se/
  Men det kan absolut vara ett bättre alternativ än andra alternativ som finns ute på marknaden.
  Det är en redig djungel därute :( yeay för kondom typ.

 22. Ulrika B skriver:

  P-dator och nc er alltså inte preventivmedel, för att de på inga sätt förhindrar graviditet. De säger bara när det är möjligt att bli gravid, med cirka lika stor felmarginal som om man bara lärde sig själv sin cykel och kroppens egna tecken (t.ex flytningar, pms och längden på cykeln).

  Det finns alla möjliga preventivmetoder utöver p-piller. Jag började med p-piller pga akne, men var så dålig till att ta de regelbundet så fick frågan om jag ville ha hormonspiral. Många får mycket mindre eller nästan inte mens alls med hormonspiral, och som sagt generellt färre biverkningar än p-piller. Jag hade läst på (!!! googla!!!) och fick istället p-ring. Bästa beslutet jag gjort länge! Kan skjuta på mensen/hoppa över den, ingen skillnad i mensvärk eller mängd, lika säkert som andra hormonpreparat (dock rätt hög risk för blodproppar som allt annat hormon-relaterat), och det ska bara ”kommas ihåg” en gång i månaden. Aslätt.

  Det jag försöker säga är, lita inte på storbloggare som ofta får sponsrat (på olika sätt) dessa p-datorer och liknande. Googla, läs vad andra tycker om deras preventivmetoder, läs på om bieffekter, läs på om vilket sätt som funkar bäst för dig, och rådfråga gynekolog! (Ja gynekolog, min läkare var helt övertygad om att jag skulle ha hormonstav även om jag tydligt sa att jag hade läst på statistik och att jag inte ville ha det, men gynekologen jag gick till hade inga personliga preferenser utan gav bara rådgivning, inget ”men alla jag har satt hormonstav i får ingen mens längre” som min läkare sa.. När statistiken säger cirka 25% …..)

  Kram! Ge inte upp! Vi förtjänar också att må bra och ha kvar sexlust och inte lida för att vi är sexuellt aktiva! (Btw så trodde jag att min sexlust gick ned jättemycket med min p-ring.. men sen gjorde jag slut med min gamla kille, fick en ny kille och VIPS så hade jag jättemycket sexlust. Dvs inte p-rings-relaterat utan förhållande-relaterat ;) )

 23. Agge skriver:

  Jag blev oönskat gravid och blev rekommenderad att sätta in en kopparspiral av barnmorskan i samband med aborten. Kunde inte använda hormonpiller för att jag blivit väldigt deprimerad av dem. Hon pushade väldigt mkt för den där jävla kopparspiralen så jag gick med på det tillslut, även om jag egentligen hellre ville vara helt fri och köra på kondom men med bättre diciplin.

  Två dagar senare fick jag SJUKT ont i livmodern. Det blödde stört mkt. Fick en akuttid två dagar senare på gyn och låg i forsterställning och bara andades tills dess. När jag kom dit skrattade gynekologen till och sa ”jag behöver inga verktyg, den är redan ute. din kropp har krystat ut den”.
  Hade inte fått nån info alls om att den kunde stötas ut på det sättet. Det var sjukt! Kommer nog aldrig våga prova något preventivmedel annat än kondom efter det. Och fyfan vad dålig jag är på att ha kondom….

  //kommersäkertblimorsasnart

 24. L skriver:

  Jag körde med ”avbrutet sex” och ”säkra perioder” men jag blev gravid… I samband med aborten tipsade min barnmorska mig om en ny hormonspiral som heter jaydess, alltså det är som att ta ett minipiller i månaden. Den är skitbra!! Hade ont vid insättningen ochnågra dagar efter. Men annars inget! TIPS TIPS!! Mycket säkrare än p datorer och i och med att den är lokalverkande och innehåller så lite hormoner tycker jag att den är skitbra! Jag tog p piller för ett par år sedan men det fuckade upp mig men den här är asbra!!

 25. sofia skriver:

  i diskussioner om hormonfria p-metoder så är det som att alla glömt bort att kondomer finns. det är mitt lilla tips. kondomer finns! de är dessutom, till skillnad från säkra perioder, p-datorer, sekretkonsistens och annat, säkra. puss!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp