02:57 vaken med urinvägsinfektion

03:02 2017-02-12

 

Vem fotar sig själv när hen ligger på kudde i golvvärmen med sin lelle tranbärsjuice och grymtar? Jo, jag!!! För annars räknas det väl inte?

Fick en sjukt kränkande fråga från kollega tidigare i veckan som bah ”skulle du klara att vara med om fem stora upplevelser så som resor etc. utan att publicera det någonstans?”. Blev SÅKLART superkränkt och tyckte han var så otroligt självgod/fördomsfull…….

MEN så ligger jag här med urinvägsinfektion mitt i natta en lördagsnatt och fotar mig själv. Skulle iofs inte kalla detta en ”stor upplevelse”, men en upplevelse är det ju trots allt. Att kissa rakblad och känna sig kissnödig 24/7. Tror aldrig jag haft något liknande?

Men OM man ska svara ärligt på min kollegas fråga så är det såklart inga problem att behålla upplevelser för mig själv – meeeeen när jag mår dåligt/är sjuk etc. så har jag ett enormt behov av att blogga om det….  jag tror det handlar om att jag behöver sympati? Överlever liksom på den. Kanske för att det är brist på det i mitt egna hushåll….. skoja…. eller…. närå. Heheeee.

Puss på er

Och jo, har ni någon huskur mot detta helvete, förutom tranbärsjuice, HOJTA!!

55 kommentarer | “02:57 vaken med urinvägsinfektion”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. A skriver:

    VÄRME!!!!! Ha dubbla trosor och brallor och termobyxa när du måste gå iväg och hemma värmekudde, täcke osv. Annars är ju vårdcentralen queens med uvi oftast, skriver ut medicin direkt. Kämpa!!!!!

  2. Madeleine skriver:

    Drick c-vitamin i brus (helst citron) i överflöd. Verkligen smoke it out. Gärna 2-3 stora glas direkt på varandra. Kissa kissa kissa. Pressa verkligen ut allt (vänd dig gärna bakochfram på toaletten för då kommer mer kiss ut).

    För mig går det över på ett par timmar när jag gör detta. PS- ät/drick inget sött.

    Mvh,
    Erfaren urinvägsinfektionare

    1. Amanda skriver:

      Alltså JA. C-vitaminbrus är det _bästa_ ///// Erfaren gäri nr 2

  3. Ulrike skriver:

    Masse masse masse appelsinjuice, og varmeflaske mellom beina. God bedring!

  4. E skriver:

    Har hört ( källkritiken ej på topp men detta funkande för mig iaf) att man ska dricka citronvatten istället för tranbärsjuice för att undvika socker. så drick massa vatten och kissa ofta även om det svider, då ”rensar” man ut bakterierna. Krya!

    1. 'lisa skriver:

      Det är så sant! Drick endast citronvatten och undvik transbärsjuice pga sockret. mvh en som haft urinvägsinfektion hundra gånger

  5. Helena skriver:

    Det är MYCKET vätska som gäller. För mig har det varit lika effektivt med vanligt vatten som typ tranbärsjuice, det är mängden vätska som gör grejen. Drick så mycket du bara kan, alltså litervis, då sköljer man bort skiten. Men om det inte funkar, märks efter några timmar så akuten och meds

  6. Sofia skriver:

    Tipz är att de flesta tranbärsjuicer innehåller asmycket socker, och socker gör urinvägsinfektionen värre. Så skippa den om det inte är ren juice! Men annars vätska vätska vätska i sjuka mängder så släpper det plötsligt! <3

  7. Emma skriver:

    Drick drick drick! och sen för att lindra det värsta om nätterna kan man ta en liten handduk och fukta den (jag tycker om kallt vatten men det är en smaksak kanske) och kila in mellan bena. Funkar jättebra!

  8. Signe skriver:

    Drick sura saker! Det går att mota bort en riktigt elak UVI bara man dricker mängder av supersurt citronvatten. Det smakar inget vidare men funkar :) ( Ha absolut inget socker i, därav funkar inte tranbärsjuice man köper i butik då den är för söt)

  9. Sofie skriver:

    Min kompis som JÄMT hade urinvägsinfektion ett tag sa alltid två cider, helst sjunollor, men fyrfemmor funkar nog i brist på annat. Det brukade funka på henne. Men annars antibiotika är ju ett bra tips!

  10. Yoyo skriver:

    Tranbärskapslar! Finns på apoteket. Ta dubbla dosen och en ipren. Smörj in dig med nån fet salva
    Lägg dig i sängen och försök sova bort skiten.
    Det är inte bra att springa och småkissa helahela tiden.

  11. E skriver:

    Gå till vårdcentral! Uvi kan vara farligt om man går med det för länge, då kan den gå upp i njurarna. Jag har haft minst 40 urinvägsinfektioner och ingenting förutom medicin har bitit på dem. Riktigt utvecklade infektioner är svåra att dricka bort.
    Lider med dig!

  12. Karro skriver:

    Drick äppelcidervinäger (utblandad med vatten såklart)! Inte jättegott men i detta lidande är man ju beredd att ta till vad som helst. Som några fler skrivit så innehåller tranbärsjuice socker i de flesta fall och socker är inte bra vid en infektion!! Bakterierna jublar av socker! (Källa mamma……..) Citronvatten fine, men äppelcidervinäger är det enda som funkar på mig. Om det inte visar sig vara på pass allvarligt att man måste till doktorn:( Hoppas du slipper det!!!!!! Krya på dig<3<3<3

  13. Johanna skriver:

    Citron/Lime vatten i massor, gärna varmt! Om du är kissnödig hela tiden prova kissa bak och fram på toastolen, alltså med ansiktet mot toastolsryggen vilket känns rätt konstigt men brukar göra att man kan få ut samlat urin som ligger kvar i urinblåsan. Hoppas du mår bättre snart!

  14. Sjuksköterska skriver:

    * Om det finns osötad tranbärsjuice, drick det.
    * Pressa citron och blanda ut med lite vatten. Det får smaka surt, blanda med vatten med så liten mängd att det just blir drickbart.
    * Spola med varmt vatten upp mot underlivet när du kissar.
    * Ha en varm handduk/filt/dylikt uppvikt mellan benen som en blöja. Värmer skönt.
    * Blås med hårfön mot underlivet, alternativt sitt bredbent framför en värmefläkt.
    * Drick massor med vatten och undvik socker!

    Annars är läkemedel väldigt bra! Går man länge med obehandlad UVI kan den krypa upp till njurarna = njurbäckeninflammation. Eller ännu värre med urosepsis! Har man normalt immunförsvar så brukar kroppen kunna hantera en vanlig okomplicerad UVI ganska bra ändå.

    Läkemedlen mot UVI är bra och effektiva, jag brukar oftast må bättre redan andra behandlingsdagen. Vanligast att få utskrivet är Selexid (går även under namnet Penomax) tre gånger om dagen i fem dagar. Ganska biverkningsfritt och oftast effektivt. Jag gillar inte att ta mediciner men ibland är det väldigt viktigt. UVI är en lätt infektion men är väldigt besvärligt att ha..

    Lycka till!

    1. Hanapee skriver:

      <3 <3 <3 <3 SÅ bra tips! TACK fina du!!!!!

  15. vanja skriver:

    Ojojoj. Vatten och vårdcentralen. Att inte alltid bara gå och kissa så fort du har ett pyttelitet behov. Sen är det tyvärr så att det är lättare att få det om en haft det förut (som jag förstått det), och mitt tips är då att vara superuppmärksam. Så fort du känner en liten ilning i fiffi så ska du dricka och vila massa. Tänk att du ska rensa ut nåt litet jävligt. Få kanske det håller i sig i nåt dag bara, och så kan du få känna att du motat bort en helt jävla virus på egen hand

  16. PK skriver:

    Jag ar drottning av urinvagsinfektioner (hade dem kroniskt I flera ar) – och vill bara saga att tranbarsjuice funkar I stort sett inte alls (vetenskapliga tester anvander typ 1000 liters juice koncentrerat till piller nar de ”bevisar” att set hjalper). Anledningen till att det svider ar for att kisset ar sa surt, sa det hjalper verkligen att dricka ett glas vatten med en tesked bakpulver for att neutralisera surheten. Smakar bajs men hjalper!

    Vanta inte for lange med att ga till vardcentralen heller, mina gick oftast inte over av sig sjalvt.

  17. Josefina skriver:

    Hej bästa Hanna!!! Aldrig kommenterat på din blogg förut men har följt den slaviskt i flera år :))))) vill också tipsa om bikarbonat/bakpulver i ett glas med vatten eller citronvatten! Och sen: antibiotika. Är seriöst det enda som funkat för mig när jag haft helvetesonda uvi:s. Krya!!!

  18. Tale skriver:

    Appelsinjuice funker fordi det er surt, husker ikke hvorfor, har hatt urinveisinfeksjon 3 ganger men det er noen år siden nå. Utover det bør man som regel ta antibiotika etter å ha levert en urinprøve..

  19. Sofia skriver:

    Lingondricka ska vara the shit! Halvsäker källa från kompis partner som pluggar till sjuksköterska.

    Krya på dig ❤

  20. Kristin skriver:

    Här kommer det bästa och viktigaste tipset främst för framtida urinvägsinfektioner men även nu: hoppa bak i toalettstolen, sträck på ryggen, kissa stenhårt med full kraft! Inget mesande, det ska höras! Detta gör att blåsan töms och bakteriet kan mekaniskt tas bort av kisstrålen. Men om du har det väldigt jobbigt nu tycker jag att du ska gå till vårdcentralen. Men drick mycket nu och kissa enligt beskrivningen ovan.

  21. Hanna skriver:

    Drick så mycket du bara orkar. Då kissar du mer varje gång och det gäller att skölja ut alla bakterier. Och som många redan skrivit drick inget sött. Det gör bara att det gör mer ont i magen.
    Har haft njurbäckeninflammation några gånger och det är inte något trevligt alls. Fick tipset från en läkare att när du kissat klart ställ dig upp och sätt dig sen igen och försök kissa ut det sista. man får inte ut allt om man sitter ner men om man reser sig upp när man är klar så rinner det ner lite till. Ju mindre som finns kvar för bakterierna att föröka sig i desto bättre.
    Och börjar det göra ont längre upp på ryggen så se till att få medicin direkt. Kry-appen kanske kan funka så slipper du lämna toaletten och slipper alla andra sjuka människor i väntrummet på vårdcentralen. Lycka till och krya på dig.

  22. Matilda skriver:

    Finns tyvärr inga huskurer. Att bakterierna skulle ”rensas” ut med vatten etc stämmer inte. Det enda som gäller är antibiotika. Mvh sjuksköterska

    1. Katrin skriver:

      Lyssna på ovanstående, Hanna. Allt annat må lindra men inte bota. Kör en antibiotikakur ögonaböj. Dock kan denna kur ge svampinfektion. Viva Vagina! Lol.

    2. frida skriver:

      fast… det stämmer ju inte?! blåskatarr- som jag förstår det som är den vanligaste formen av uvi, går ju absolut att självbehandla och det svaret får man ju ofta först höra från vårdcentral med. Sen om det inte går över på några dagar eller om man får feber ont i njurarna osv så finns det ju risk att det gått över i njurbäckeninflammation och då absolut ska man ju få antibiotika.

      1. Hanapee skriver:

        Ja precis, förstår inte varför folk är GALNA i att jag måste dra till vårdis? Förstår att det KAN bli farligt och att det är av välvilja, men vanlig blåskatarr går ju oftast över. Nu är det tex mycket bättre för mig, avvaktar någon dag och ser om jag KANSKE behöver gå till vårdis.

    3. Sara skriver:

      Det står till och med på 1177 att urinvägsinfektion allt som oftast går över av sig själv inom ett par dagar? Och det är något man ofta hör på vårdcentralen också? Det står även att om besvären är >för storakan< de behöva antibiotika. Om besvären är för stora alltså.

      Jag har dessutom haft urinvägsinfektion måååånga gånger och om jag alltid skulle få antibiotika riskerar jag att få resistenta bakterier. Vilket jag haft tidigare.

      Jag blir väldigt tveksam när man hör från en sjuksköterska att det INTE skulle gå över av sig själv.

      http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Urinvagsinfektion/

    4. snart läkare skriver:

      Fast man ska undvika att behandla uvi:er som inte har några komplicerande faktorer, de läker oftast ut av sig själva och antibiotikan kortar knappt ned sjukdomstiden. Vi måste vara rädda om våra antibiotika och inte hjälpa resistensutvecklingen på vägen.

      Sen är det klart att det ska behandlas när det behövs men det är inte givet att det måste göras. :)

  23. Tove skriver:

    Äppelcidervinäger är bäst mot urinvägsinfektion! För ett par år sen hade jag uvi ca 4 ggr på ett år, och genom att dricka detta blev jag av med det. Tror dock det är lite halvtaskigt mot tänderna, så sugrör är att rekommendera.

  24. V skriver:

    Gå till vårdcentralen och få antibiotika.

    Med vänlig hälsning, en som väntade för länge en gång vilket resulterade i sjukhus med onda njurar.
    Nu för tiden klättrar infektionen upp till mina njurar snabbt som bara den. Medicin <3

    1. Frida skriver:

      Jag fick besvär när vårdcentralen var stängd. Gick in på Uvisens hemsida, https://www.uvisens.se. Fick recept inom 10 minuter, superenkelt!

  25. HM skriver:

    Tranbär är bästa grejen, men såklart inte typ ”Ocean spray” som är sötad men en sådan kallpressad 100% osötad tranbärsjuice från hälsoaffären är att rekommendera. Juicen är surt som fan, blanda 1 dl juice med 1 dl vatten och häll i bara.Annars så köp tranbärstabletter, dock är de inte lika effektiva. Citronjuice, vatten i mängder eller antibiotika, javisst men sura tranbärsjuicen slår alla! Krya på dig!

  26. Milla skriver:

    Det finns Äppelcidervinägertabletter att köpa. När jag får minsta lilla aning om att en UVI lurar bakom hörnet så tar jag ett par tabletter med ett stort glas vatten. (På engelska kallas UVI för honeymoon sickness..!) Gärna på kvällen så att det kan verka under natten. Är en riktigt snabb så går det över på första försöket. Det blir så surt så bacillerna dör. Enda sk biverkningen är att det tar på magen, så om en har känslig mage så ta någon form av medicin innan.

  27. Hanna skriver:

    Alla tips här är bra men det bästa tipset är RING DIN VÅRDCENTRAL! När jag hade uvi fick jag recept på telefon. BEHÖVDE ALLTSÅ INTE ENS GÅ DIT! Sen är det bara att dricka på, hela tiden dricka, spelar ingen roll vad, drick nåt du gillar så du kan dricka mycket. Sen något varmt mot snippis, det känns skönt.

    Lycka till! <3

  28. Amanda skriver:

    Förhoppningsvis har det gått över vid det här laget, men om inte (eller som tips för framtida bruk) funkade Mjölontabletter för mig en gång när jag hade en seg jäkel som återkom trots två antibiotikakurer ?

    Köpte på något oklart ekoapotek i Italien men såg att dessa finns http://www.apotea.se/uva-%C3%B6rt-100-tabletter (pluspoäng för retro förpackning) samt typ som nedmalda torkade blad hos ”Örtagubben”. Pluspoäng om du handlar av Örtis för att du då lättare kan identifiera dig med de som lyssnar på din podcast via webbläsare

    http://www.ortagubben.se/orter/torkade-orter/mjolon-80g

  29. Julia skriver:

    När det gör som ondast (typ alltid på natten av någon anledning) brukar jag sätta mig i duschen och rikta den varma strålen mot magen. Funkar också att ligga i ett varmt bad och försöka pressa ut de sista dropparna.

    Men efter tusen uvi-omgångar vet jag att det enda som hjälper mig är antibiotika tyvärr.

  30. Sara skriver:

    Jag läste någonstans att tranbärsjuice (och andra sura drycker, det behöver ju inte vara tranbärsjuice) är en myt och egentligen inte hjälper mot urinvägsinfektion. Det skulle bara fungera om man drack extremt mycket och det är inte realistiskt. Jag har ingen källa på detta så man får tro vad man vill om det.

    Hur som helst har jag haft urinvägsinfektion 15+ gånger och jag vet hur jävligt det är. Senaste gången för någon månad sedan. Mitt absoluta råd för att råda bot på urinvägsinfektion är: drick MASSOR! Vad som helst; vatten, té, kaffe, gärna koffeindrivande drycker som rinner igenom snabbt. Drick massor och vänta tills du är jättekissnödig tills du går på toa. Genom att göra detta så tömmer du blåsan på kiss och därmed bakterier. Om man kissar lite nu och då finns en risk att det kiss som är kvar blir bakteriefyllt och gottar sig. Detta är enligt min erfarenhet det bästa man kan göra. För mig funkar denna metod och då behöver jag inte ens antiobiotika utan infektionen går över på ett par dagar som snabbast och på en vecka som längst. (I värsta fall kan dock urinvägsinfektionen sprida sig till njurarna och då måste man definitivt ha antibiotika. Men detta har bara hänt mig en gång och man märker om det händer, man mår riktigt dåligt då). Hur som helst: krya på dig! UVI suger men det brukar gå över efter ett tag!

  31. Jennie skriver:

    KÖP UVA ÖRT! Naturläkemedel som säljs på Apoteket. Funkar för mig varje gång om det är lindrigare urinvägsinfektioner, annars är det nog tyvärr penicillin som gäller :(((

  32. Lovisa skriver:

    Tips från en med kronisk uretrit som också låg uppe hela natten inatt med smärta

    1. Drick litervis med vatten (asså verkligen litervis) för det späder ut kisset och gör att det inte svider lika mycket

    2. Varmvattenflaska eller vetevärmare på urinröret

    3. Undvik all form av socker och drick citron istället för tranbär

    4. Torka snabbt efter att du kissat så att inte urin finns kvar runt urinröret. Om papper gör för ont brukar jag ha en vattenflaska och ”skölja rent” istället för att torka

    5. Vårdcentralen

    Lycka till!:)

  33. Maja skriver:

    Lime/citron shots! Brukar pressa typ 10 lime (om inte fler) och shotta det så fort jag kan. Väldigt surt men sen brukar det försvinna efter typ två tre kiss! Kanske fyra.

  34. Emelie skriver:

    Har ej testat detta själv men har hört att detta funkar: ställ dig hukandes (naken) över en skål med kokat vatten och låt det ångas i fiffi!??

  35. Surri skriver:

    Fyll en 1,5 l petflaska med varmvatten och lägg mellan bena. Drick citronvatten i mängder, magen kan bli sur så brukar jämna till de med salta chips. Inbillar mig att de funkar. Testa två dar ska du se de blir bättre och du slipper vårdis, selexid som i sin tur ger svamp 3/5 ggr. Heja master från en uvi vän till en annan.

  36. Sara skriver:

    Hej, hoppas du mår bättre nu!
    Jag måste bara få kommentera att det här tjatet om att undvika socker är nonsens. Om du inte har diabetes kommer kroppens egen insulin att reglera ditt blodsocker så att det ligger på hyggliga nivåer oavsett om du dricker en liter juice eller äter en påse plockgodis. Då kommer inget socker ut i urinen.

    1. Sara skriver:


      Däremot regleras kroppens syra-basnivå delvis av njurarna genom att göra sig av med syra i urinen. Så du kan nog påverka urinens ph genom vad du äter och dricker.
      Om det gör att infektionen läker ut snabbare vet jag tyvärr inte. Men absolut är det ok att vänta ut en UVI någon dag om man är frisk för övrigt. / en kunnig

      1. Hanna skriver:

        Av egen erfarenhet så gör det mycket mindre ont om man inte dricker eller äter något sött innan man blivit av med urinvägsinfektionen. Tror inte att det gör någon skillnad för hur fort man blir av med det men om man kan få det att göra lite mindre ont så är det ju bara bra.
        Riktigt stor skillnad märkte jag när jag hade njurbäckeninflamation två gånger under 1,5 månad. Andra gången var det en på Apoteket som tipsade mig om det och ojoj vilken skillnad det var. Har testat det vid senare urinvägsinfektioner och det har verkligen gjort mycket mindre ont.
        Kan iofs bero på att ja dom tidigare gångerna ätit mer sött än vanligt för att jag har tyckt synd om mig själv för att jag har mått dåligt ?

  37. N skriver:

    Men HP, hur roligt är det att läsa om dina sjukdomar? Hur kul är det att ge någon sympatier? Nu kanske du kommer svara ”min blogg, get outta here om du inte gillar!” och ja jo fair point men du har ju så jävla snygg stil, det är ju det. JAJJA krya på dig så jag slipper läsa om skiten!

    1. Hanapee skriver:

      Är du full

      1. N skriver:

        Är inte full, däremot lite irriterad på ditt svar. Jag har läst din blogg jättelänge och brukade tycka att den var smart och humoristiskt samtidigt – och det är få som lyckas med både och! Nu verkar du lyckas med varken eller. ”Sluta läs då” brukar vara din respons på kritik så nu gör jag det.

        1. Hanapee skriver:

          Låt bli flaskan :(

  38. Sara skriver:

    Du har fått många bra råd på hur man ska behandla men det är också bra att veta hur man kan förebygga. Nu beror det ju såklart på orsaken till UVI:n men för mig hör det allt som oftast ihop med sex. Det har väl kanske något att göra med killens bakterier och att jag har en känslig bakterierflora? Jag vet inte riktigt… men det som hjälper mig mycket är att försöka att alltid kissa efter sex och såklart tvätta av sig. Så man får bort bakterier. Detta hjälper inte alltid, t ex om man är i början av ett förhållande och inte är van vid dens bakterier, då räknar jag med en UVI liksom, men i vanliga fall hjälper det allt som oftast.

  39. Ammiz skriver:

    Be om att få en remiss till gynekolog om du ofta har ”känningar” som kanske går över. Obalans i underlivet (bakteriell vaginos), kan ge urinvägsinfektions-liknande symptom (näst intill identiska för vissa) och då kan man få antibiotika som man stoppar in i fiffi. Jag har haft ””””urinvägsinfektion”””” OFTA, i flera år. Ätit otaliga antibiotikakurer som hjälpt mer eller mindre bra, blivit diagnostiserad med svamp där behandlingar inte hjälpt osv. Sedan gjordes en undersökning hos en superbra gynekolog som skrev ut behandling mot bakteriell vaginos, hon avfärdade direkt att mina besvär skulle bero på svamp eller att jag hade konstant UVI, (vilket det känts som att jag haft, vissa gånger kunde jag inte kissa normalt på veckor…) och sedan dess (snart ett år sedan) har jag inte haft besvär en enda gång!!!! Så värt att kolla upp om du inte är säker på att det är UVI! För mitt liv blev så mycket bättre när jag väl fick denna ”diagnos”. Det är ingenting farligt så inget att noja över, mer bara en tanke från en erfaren taggtråds-kissare! Krya!!

  40. Amanda skriver:

    Smörj in hela alltet med kokosolja, kallpressad…

    Drick rumstempererat vatten med kokosolja i!

    Har haft infektion flera gånger om året i 10 år. Detta är det enda som hjälpt mig i kombination av tranbärstabletter och citronvatten..
    Smärtlindring nästan direkt!

    Vet de va ett tagsen men som kvinna lär man ju få det någon mer gång 🙈

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG