Takk for alt

01:27 2017-06-25




Aldrig tidigare har jag upplevt en sån äkta, nära, modig, rolig och stark samtidsskildring som SKAM. Varje avsnitt har berättat något nytt för mig, fått mig känna och tänka, väckt nyfikenhet och förstått saker.

Kom på mig i förra veckan med att prata intresserat med en polare om Ramadan och bah ”ja det är ju nu nån gång” och hon bah ”jaha och det vet du pga SKAM eller?”

…heheeeee japp.

Fan vad SKAM har gjort viktiga grejer med en ändå? Förutom att vara träffsäkert i samtidsskildringar och äkthet i alltifrån skådisar till teknikanvändandet och musikval så har serien väckt nya tankar hos mig.

Av dialogerna och situationerna hos ett gäng gymnasieelever, liksom.

Den här fjärde och sista säsongen med Sana fick mig att rent praktiskt börja koppla ihop hijab med någonting annat än kvinnoförtryck och en värld jag är totalt oinsatt i, och i ärlighetens namn; lite rädd för. Det jag inte förstår räds jag ju. Men Sana gjorde det förståeligt och bakom skärmen fick jag tydligare än nånsin syn på mina fördomar. Det Sana känner förstår jag ibland såpass tydligt att jag själv KÄNNER det, där är kläder, religion, kultur etc. sekundärt.

Det finns tusen fler saker att säga om SKAM och tankar att ventilera om i princip varenda avsnitt. Men egentligen bör man väl bah avsluta med:

Takk for alt.

Alt er love.

Livet er nå.

17 kommentarer | “Takk for alt”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. B skriver:

    Hur ska vi överleva utan är frågan ❤️

  2. Ronja skriver:

    HUR HAR DU KUNNAT SE REDAN???

    1. Hanapee skriver:

      Skambloggen…? http://skam.p3.no/

  3. Martine skriver:

    Livet er NÅ <3

  4. Lovisa skriver:

    ❤️💛💚💙💜

  5. Hanna skriver:

    Helt SKAM-frälst. Vad ska jag göra nu liksom???

  6. rasha skriver:

    bara att börja kolla om säsongen nu då <3

  7. Sofia skriver:

    Åh, ja! ♡♡♡

  8. HNina skriver:

    Har du inga muslimska vänner eller bekanta whatsoever? Hur kan man inte vara medveten om när ramadan är i ett land där det bor nästan 5 procent muslimer, speciellt när man bor i en multikulturell storstad?

    1. Hanapee skriver:

      Har vänner med muslimska föräldrar men inga vänner som i vuxen ålder är muslimer, nej. Ja du, handlar väl om att jag är uppvuxen i superhomogen landsbygd?

      1. Emma skriver:

        Det finns visst muslimer i Sundsvall, jag kommer själv därifrån och har många muslimska vänner och bekanta.

        1. Hanapee skriver:

          Jag är inte från Sundsvall, jag uppvuxen i en by 4 mil utanför och gick grundskola med noll muslimer, på mitt gymnasium fanns det inte heller en enda muslim(!) Sjukt märkligt att behöva ”försvara” sig i det här, men samtidigt verkar några kräva en förklaring? Vet inte riktigt vad jag ska svara? ”Förlåt”….?

          1. E skriver:

            Klart du inte ska behöva be om ursäkt för det. Individer kan inte bära ansvar för allt. Ps skolsyrran hade något ”hanapee gör tokiga karaktärer 2012” över sig. Mycket kul! ds

    2. S skriver:

      Fett dömande kommentar. Är uppvuxen i Sthlm och har invandrar-föräldrar från mellanöstern (ena är ex-muslim) men vi/jag känner inga muslimer idag (tråkigt såklart). En multikulturell storstad som Sthlm är också segregerad, men okunskap/icke-muslimska vänner behöver inte betyda att en väljer bort det.

    3. Ulrika skriver:

      Jag har inga muslimska vänner eller bekanta.. Har några studiekamrater som jag i princip aldrig umgås med som är muslimer (både gymnasiet och universitetet) men inga som jag har regelbunden kontakt med. Bor i ett invandrartätt område med troligtvis väldigt många muslimer (baserat på klädsel) men det är ju ingen av dem som går fram till mig på gatan och berättar när ramadan är?

      Jag vet när ramadan är (ungefärligt, typ som att jag vet ungefärligt när påsk är och vilken dag som är skärtorsdag/palmsöndag osv.) pga sociala medier.

      Önskar att jag hade fler muslimska nära vänner, men vill inte heller bara skapa en vänskap med någon bara för att de är muslimer. Jag har som sagt studerat med en del muslimer, och vissa har jag snackat med och gjort projektarbeten med osv. men vi har bara aldrig klickat så att vi har blivit närmre vänner.

  9. t skriver:

    Finaste avsnittet! Vet man 4 sure att det inte kommer fler säsonger?

    1. Hanapee skriver:

      Japp, tyvärr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg