Analys av Jon Olssons vloggar

11:41 2016-08-26

Jag har sett dem alla. Idag blir det totalt 133 stycken och runt 22 timmar material som jag plöjt mig igenom. Oftast nattetid, då Anton somnat och jag legat och kikat på mobilen i jakt på rogivande tittning.

Jag pratar om Jon Olssons vloggar. Den gamla extremskidåkaren som jag känt till det senaste decenniet, men som jag nu på riktigt (alltså: PÅ RIKTIGT RIKTIGT) börjat intressera mig för.

En vlogg per dag gör han. Tillsammans med sin inhyrda(!) kameraman och numera vän Markus. Det är oftast Jon, Markus och flickvännen Janni som syns i vloggarna. Janni har inte bara har en stor blogg, utan också ett utseende som verkar vara gjord i någon slags fabrik för perfekt DNA.

Efter 22 timmar vloggtittande skulle jag säga att Janni är en stor del till anledningen bakom varför jag tittar. Hon verkar tuff, rolig, knäpp och smart. Såg henne på en dagsfest på musikaliska i somras och stod såhär -> O_O

Aja. En analys var det ja (sjukt att jag gör det här, men NÅGON måste ju, visst då?).

Så tja, vad ska man säga? På mindre än ett halvår har följarantalet gått från ett par tiotusen till över 200 000 prenumeranter. Och det folk fastnar för är:

  1. Kvaliten. Herrejävlagud vad bra Leicakamerorna är.
  2. Berättandet. Mycket påminner om världens(?) största vloggare Casey Neistat med snabba miljöfilmningar och housiga låtar, men skillnaden är att Jon Olssons vloggars faktiskt är…. bättre?
  3. POSITIV ATTITYD. Jag är ju i princip immun mot sånt här sen jag jobbade på tidningen Egoboost, men finns det någon vlog där Jon inte säger att ”THIS DAY IS GOING TO BE AMAZING” eller ”I JUST LOOOOOVE TO DO FUN STUFF!” eller ”WOW I FEEL SO ENERGIZED TODAY!” osv. osv.
  4. Kameramannen Markus ”sköna attityd”. Han sover länge, är inte lika bra på sport som Jon, men är superhunkig och kan klippa vloggarna gudomligt. I kommentarsfälten ÄLSKAS Markus.

 

…Varför JAG tittar är väl ungefär samma anledningar, men också för att Jons oskyldiga pojkighet fascinerar mig på ett obehagligt sätt. Han känns så otroligt mycket som en… liten… grabb.

Jag gick alltså från att störa mig så otroligt mycket på när han kallade viss träning för ”girlie” (och syftade på något dåligt) eller den vloggen då han sa att ”Janni inte är som andra tjejer, hon blir aldrig arg” – till att ömma för honom.

Det är något med blicken! Som att han helt enkelt bara är….. snäll. Och helt sig själv. Lite osäker ibland och vill bara vara omtyckt! Som oss alla. Och när hans sömnproblem och extrema energi ibland lyser igenom som lite jobbigt för honom, ja då vill jag ge honom en kram och förlåter all icke-påläsning i Genusböckerna.

Och jag kan ju tyvärr inte blunda för det; förutom den där opålästa biten och störiga energin så påminner han liiiiiite om min Anton. Prylfixeringen, jakten på nästa nivå och att vara sådär otroligt ambitiös hela tiden.

Övriga frågor/tankar kring vloggarna:

 

  1. Hur klarar Jon och Jannis förhållande av att ständigt umgås med kameramannen Markus? Man kan ju ändå TÄNKA SIG att ett sexuellt umgänge med dem tre ihop inte är långt borta? Å andra sidan dricker de inte alkohol, så det kan ju inte bli något roligt fyllemisstag :-(
  2. Hur mycket ser egentligen Jon upp till Jannis pappa? Han slutade dricka pga honom, han säljer grejer för att ”Jannis pappa har sagt att man ska sälja grejer så fort någon vill köpa”. Hela hans nya livsglada attityd känns som om det kommer direkt från farsan.
  3. Kommer Jon komma till insikten att även om han som barn plockade blåbär för att kunna åka på skidläger – ändå sitter på en hel del privilegier som gjort att han är där han är?
  4. Hur ser ekonomin ut? Jag menar, Jon var bra på skidor för 10 år sen, och Redbull kan väl inte ge SÅ mycket för att någon ska bära en keps? Och väskföretaget han driver riktar ju sig trots allt mot sportpersoner som ändå är sponsrade med den typen av prylar och inte vill köpa grejer? Jag är såklart övertygad om att vloggen görs för att fortsätta kunna upprätthålla livsstilen och att tex hotellet på Bali är sponsrat för att de ska filma där (OBS inget fel med det).
  5. Hur stort är hans rädsla för att bli sedd som en ”lat jävel” ? Har nämligen tappat räkningar på antalet gånger han sagt ”vi filmar inte när vi jobbar, jag svarar på mejl tidigt varje morgon, lägger ner själ och hjärta i arbetet, har projekt på gång” osv. osv. osv. JA VI TROR DIG JON.

 

Slut på denna sinnessjuka analys. För den här gången det vill säga. för vad jag vet så kommer ju ytterligare 232 vloggar innan vloggåret tar slut.

Och japp, jag kommer se varenda bildruta.

 

jon olsson vlogg

26 kommentarer | “Analys av Jon Olssons vloggar”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Anonym skriver:

    Hej Hanna, en svår fråga.
    Jag och min pojkvän har varit i processen att göra slut i nästan två veckor. Han ska flytta iväg och plugga och jag vill inte ha distans för vi har haft det förut och det knäckte mig nästan. Jag erbjöd mig att flytta med men han var osäker så jag åkte hem till mig och vi skrev med varandra i ungefär en vecka utan att ses(bor egentligen i olika städer fortfarande). I lördags ringde jag och han sa att det nog var bäst om vi gjorde slut. Jag blev förkrossad men tänkte att jag känner honom och hade en förhoppning om att det skulle ordna sig när vi sågs igen.
    I måndags drog mina kompisar med mig på en resa och när han fick reda på det tänkte han att jag försökte komma över honom, blev så jävla ledsen och svinfull och låg med någon annan. En gammal kk som somnat i hans säng på efterfest.

    Han berättade för mig igår och är helt förstörd. Säger alla dom där sakerna jag visste att han kände och att han barabara vill ha mig tillbaka. Hur mycket han älskar mig, att jag är hans bästa vän. Etc.
    Jag vet inte vad jag ska göra. Känner mig så oerhört trasig men han är mer. Jag står inte ut med tanken på att det här avslutar vårt förhållande men samtidigt så har han legat med någon annan. Jag fattar det knappt. Får gå upp och kräkas när det slår mig. Han som alltid alltid velat ha mig.
    Världens längsta fråga men jag har alltid sett otrohet som något svartvitt, och nu kunde han inte sårat mig eller vårt förhållande mer om jag försökte. Men jag är inte alls redo att sluta älska honom. Hur gör jag? Vad tänker du? Måste det här betyda att man inte kan gå vidare? Är helt förtvivlad.

  2. Sara skriver:

    Jag kommer ihåg när du skrev på Twitter att du störde dig på honom, då visste jag inte att han vloggade men gick in och blev fast! Jag ville inte gillat, men det går inte att motstå precis som du skriver.
    Det är så underhållande! Han är alltid så glad! Han ler hela tiden! Han verkar snäll!
    Läste att han har ett samarbete med LeoVegas och får över en miljon per år i fyra år TYP. Så han har väl en hel del inkomstkällor vi inte tänker på…

  3. patricia skriver:

    Haha jag älskar detta! Har pendlat mellan besatthet och hat-kärlek för denna människa sen 2009. Bara slukar allt han gör. Sån jävla kvalité på materialet. Men nu är det Janni som är stjärnan enligt mig!

    Ps.Har aldrig skämts så mycket som när jag tappade ankarliften och han stod efter mig i kön och SUCKADE SÅ DJUPT ATT MIN HJÄLM TYP FLÖG AV???? Överdrev. Men sucken har liksom ekat kvar i mig. Dog.

  4. Bea skriver:

    Haha, så kul att läsa– och jag håller verkligen med dig i alla tankar och funderingar gällande detta par. Följer dem lite sporadiskt, både på deras bloggar, Instagram och nu deras videos, och kan verkligen inte komma underfund med vad jag egentligen tycker. Å ena sidan älskar jag det jag ser– det är ju oerhört kvalitativt, drömskt och positivt (som du säger)– å andra sidan kan jag bli lite provocerad över att deras inställning till livet känns lite…. för enkelt och oproblematiskt. Som om att de lever i en egen bubbla där allt funkar, rullar på, är vackert, hälsosamt och gott etc. etc. Det skaver absolut ingenstans. Men, det är klart, jag vet att jag bara ser en del av deras liv via deras kanaler (det de väljer att dela med sig av) så det är klart att det finns annat bakom kulisserna också. Aja, kul analys i alla fall! <3

  5. Anna Dahlgren skriver:

    Kul att läsa! Har också kollat på mycket av hans klipp. Visste du förresten att Janni också vloggar? Det är inte varje dag utan mer någon gång i veckan.

    P.S Finns det något inlägg på din blogg där du skriver om ditt arbete på Egoboost? Detta var nämligen en nyhet för mig..

    Ha det bra!

  6. Julia skriver:

    Haha fan va rolig du är! Bra att du tar ansvar för att dessa analyser skrivs <3

  7. N skriver:

    Haha JAAAAA håller med i ALLT!!! Min kille kollar och där med har jag alltså börjat kolla med honom och redan diskuterat allt du tog upp! Så träffande!

  8. Camilla skriver:

    Hanna! Tycker det är as-nice att du skriver om Jon (och Janni). Har följt dem lite sen du nämnde henne i somras när du tog outfitbilder? Känner liksom dig och de andra som kommenterat: sjukt watchable people, som en inte kan sluta titta på, men vars positivitet liksom fastnar i halsen med jämna mellanrum. Den plus sunkiga kommentarer som den om ”girlie” träning, eller ”alla tjejer gör så och så”, och ”jag och Marcus förstår oss inte på TJEJER.” Det känns i alle fall skönt när en som är så bra på att sätta ord på samhällsfenomen/händelser som du tar tag i såna här ämnen?

  9. Saga skriver:

    Alltså, ÄLSKAr detta!!!

  10. Emma skriver:

    Hahahaha!!! Alltså jag har också kollat alla avsnitt (nyligen) och har undrat över PRECIS samma saker som du! Hoppas så innerligt att Janni skaffar en fiat 500 då.

  11. Nesha skriver:

    Janni? SMART?!?!?! Hon verkar ju helt tom och har i princip aaaaldriiiiig något att säga. ”Yeah!” ”Cool!” ”Let’s go!” ”Ciao!” hahahahaha, båda två verkar helt världsfrånvända

    1. Hanapee skriver:

      Meh, nu är du bara elak din bittra jävel

  12. Lina skriver:

    Hahaha alltså jag DÖÖR! ÄLSKAR den analys! Så jävla spot on! <33333

  13. Linnea skriver:

    Är det bara jag som tycker att Jon ibland är skrämmande lik Tom Cruise??

  14. Anna skriver:

    Redbull har ju större marknadsföringsbudget än cocacola, så han drar förmodligen in fett med cash om han sponsras av dem :D

  15. Anna skriver:

    Tycker inte jon och janni verkar så kära, det stör mig lite för annars är ju filmerna perfekta. De liksom gullar aldrig med varandra utan verkar mer vara kompisar.

    1. Emma skriver:

      Hur ofta ska man gulla när man varit ihop så länge som dom?? Speciellt framför en kamera! Klart dom Inte är nykära och liksom så att dom inte kan hålla fingrarna i styr, men tycker allt att dom tar på varann tillräckligt mycket för vad ”normen” säger att man ”borde” i ett förhållande.

      1. Anna skriver:

        Äh lägg ner! Var ju inte menat som någon kritik mot dem, de gör ju vad de vill såklart och behöver inte ändra sig för min skull haha. Jag tror bara jag hade fastnat mer för filmerna om de varit lika gulliga som kenza och alex (även fast det inte är ”normalt” enligt dig).

  16. We found Rihanna skriver:

    Läste detta igår och har inte gjort annat än att titta på vloggen sen dess. Känner exakt samma!!!

    En fråga för nyinsatta: är Markus och Janni släkt? Exakt samma mun och leende.

  17. Ebba skriver:

    Men ja!! Så jäkla behagligt att titta på? Jon är typ cool men ändå så mänsklig och o-världsvan och impad av småsaker ändå? Verkar vara ett skönt gäng!

  18. Nicole skriver:

    Det här med janni, hon är ju verkligen världens jävla snyggaste. Men hur kan du se sådant utan att få lite ångest? Jag fick ha en genomgång av min instagram för ett tag sedan där jag avföljde henne och många andra (Kenza, Angelica blick, tungården osv) för jag kände att jag blev så jävla påverkad negativt. Tyckte mindre och mindre om mig själv, kände mig ful och tjock när jag såg dessa ”perfekta” tjejer och deras bilder i mitt flöde.

    Detta är ingen kritik utan en ärlig fråga: hur ska man förhålla sig till sånt här utan att få ångest och må dåligt? Jag vill så gärna bli inspirerad istället för må dåligt. Om du fattar?? Även jag har avföljt många så finns de fortfarande kvar i flödena. Kanske det blir bättre med åren, men är snart 25 och känner inte att jag har blivit mer bekväm med min kropp sen jag var 20 utan typ tvärtom?

    Hur ser du på detta master??? Vill hörde dina smarta tankar.

    1. ida skriver:

      Hej Nicole! Nu kör jag ett svar ist för Hanna. Men kan det inte vara så att man påverkas negativt av olika saker beroende på vart man är i livet och vad man har för olika komplex? När jag var yngre kunde jag bli som du, deppig över att jag inte var lika snygg som många andra. Jämförde mig hela tiden med de snygga människorna och så. Kände mig alltid ful och otillräcklig utseendemässigt. Men någonstans vid 25 vände det helt (är 30 nu).

      Nu får jag istället ångest över perfekta hem och personer som lägger ut bilder på sina extremt stylade hus och vackra trädgårdar. Det känns ouppnåeligt att jag någonsin kommer ha det sådär snyggt hemma och jag blir stressad. Följer därför inga inredningskonton längre på insta.

      Hanna kanske har andra grejer som är triggers för hennes ångest och stress tänker jag?

      Hur som helst hoppas jag att det blir bättre för sig med utseendeångesten och att du kommer inse hur jäkla grym din kropp är, för det är den. Och försök tänka på att det i slutändan ändå är vad du har innanför pannbenet som är det som betyder mest! Ok, så vidrigt klyschigt, jag vet, men vad fan, det är ju sanningen!

      Kram!

      1. Nicole skriver:

        Tack tack tack för pepp och svar!!!! Kram <3<3

  19. Emma skriver:

    Det här med att bli ”inspirerad” kan ju va världens sämsta ord. Varför ska vi ens behöva bli inspirerade att försöka göra oss snyggare och snyggare.. vi måste bli mer nöjda istället. Jag tycker det var sjukt klokt av dig att avfölja personer som bara ger dig ångest. Dessa personer jobbar med utseende och kan lägga hur mycket pengar och framförallt TID (vem fan annars har tid att hela tiden springa till frissan, göra spraytan, fixa naglarna, ögonbrynen etc, när man ska jobba heltid för att ens ha råd med detta – sån jävla paradox) på detta, så att en ”normal” människa ska försöka uppnå detta är ju stört omöjligt och ger bara stress och ångest.

  20. Amanda skriver:

    Jag stör mig mest på att dom pratar på engelska med varandra och att det därför blir så himla stela och korta samtal mellan alla tre, smdet blir superkonstigt flyt i vloggarna. Och tycker även janni och jon är väldigt privata, känns inte som att man lär känna dom som man upplever med andra som vloggar. Men jon har verkligen superbusig blick och är såå charmig

  21. Malin skriver:

    Om ni gillar Jons vlog finns det en vlog som är väldigt lik hans fast på Svenska! Söker man på ”Rich & Wicked Life” på youtube så får man upp deras kanal, ha det gött!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg