Jag avskyr att prata politik men nu går det inte riktigt att låta bli

10:10 11 Feb 2016

twittercitat från dagenJag avskyr att prata politik och debatter går jag helst kring och förbi om jag kan (ändå halkar jag in på såna ibland, huu). Jag har en vän som en gång kallade politisk debatt för ”smutsig syltburk som man inte vill stoppa fingrarna i” och det tycker jag var väldigt bra sagt.

Politik är en smutsig syltburk

Men nu när det luktar 30-tal i Europa så känner jag att det är ett extremt dåligt läge att inte prata och då tänker jag en hel del på till exempel ”oskyldiga” saker som tyvärr duggar rätt tätt omkring oss och som får allvarliga konsekvenser om det får stå oemotsagt.

Till exempel tänker  jag på all sortens ”oskyldiga” rasistskämt (tex skämt om att muslimer/flyktingar skulle vara en belastning/sämre/dummare/snålare/i vägen)

Varför är rasistskämt farliga?
– För att de är elaka, sårande och för att såna skämt bidrar till att avhumanisera och trivialisera självklart fullvärdiga människor och få dem att framstå som till exempel snåla, våldsamma och som icke fullvärdiga människor,  vilket i sin tur gör att vi inte reagerar på övergrepp som utförs mot dem på samma sätt som vi skulle göra om det gällde en i ”egna gruppen”. Och det, mina vänner, är katastrof.

Om du mot förmodan skulle ha missat att det pågår en avhumaniserng och svartmålning av till exempel ensamkommande flyktingpojkar och flyktingar i allmänhet (som är oroväckande långt gången) så kan det hända att dina ögon sitter djupt inne under armhålorna.

Invänd alltid på rasistskämt. Även när du anar att personen ifråga bara kommer att skratta åt dig, eller bli arg och kanske, ve och fasa, påstå att du saknar humor.

twittercitat från dagen
”Oskyldiga skämt” bidrar till detta.

Detsamma gäller blint delande av politisk rassepropaganda med bristfällig källa som  har en agenda att svartmåla människor som är mörkare i huden än till exempel jag.

Varför är politisk rassepropaganda farligt att dela?
– För att det är vansinne.

Källor till sådan propaganda kan vara till exempel avpixlat, fria tider och Mattias Karlssons (SD) facebook (Mattias Karlsson länkar gärna till etablerade medier, men han gör det ofta på ett sätt som subtilt eller helt öppet hetsar mot muslimer/flyktingar).

Informera personen som sprider sånt att det är vedervärdigt.


 

Alltså, minns ni när vi var små och man tyckte att nazisterna var helt dumma i huvudet och att deras anti jude-propaganda var så pinsamt genomskinlig, att man undrade hur i hela friden tyskarna kunde gå på en sån uppenbar svartmålning av ett helt folk?

Och nu så inser man precis hur det gick till och att vi i Sverige visar tydliga tecken på att vara exakt lika dumma huvudet som tyskarna var under sin mest genomdumma tid.

Så det verkar som att till och med vi som är konflikträdda mähän måste försöka prata mer än vad vi egentligen känner oss riktigt bekväma med. Att det springer omkring maskerade huliganer på våra gator som misshandlar random medmänniska på grund av ”han ser ut att komma från en annan kultur”  är katastrof. Det förstör och trasar sönder människor och relationer – på riktigt.

Hur är det för alla som känner sig i riskzonen för att bli utsatt för våldshuliganer?  Vad gör den här otryggheten med vuxna, deras barn, hela familjer? Hur känns det att inte veta om skolpersonal, grannar och bekanta tycker illa om en, om de kommer ge sig på en, ens barn, ens man, på grund av ens hudfärg?

Jag vet inte, för jag har aldrig behövt uppleva det, men det behövs ingen särskilt stor inlevelseförmåga för att komma fram till att otrygghet och osäkerhet skapar reaktioner som försämrar oddsen till att känna glädje i livet.

Vi har en plikt att se till att se till att alla ska känna sig så välkomna och trygga som möjligt.

 

bibelcitat jesaja 21:14-15

Och eftersom jag är kristen så ber jag gärna bön så fort det är nåt
Kära Gud. Hjälp mig att bidra till ett land som är tryggt för alla. Öppna mina ögon för orättvisor och ge mig mod att påverka. Hjälp oss att se människor så som du ser människor, och hjälp oss att se vad som är gott. I Jesu namn, Amen.

Lästips: ”Någons barndom pågår här” (Andrev Walden, Café)

19 kommentarer | “Jag avskyr att prata politik men nu går det inte riktigt att låta bli”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Alf skriver:

    Skulle inte förvåna mig om de ”alternativ media” du nämner har skumma finansiärer österifrån då det ligger i Rysslands intresse att se ett mer splittrat Europa. Dock har jag lika lite tillförlit till den vänstervridna statsmedian.

    Kolla upp profetian om tredje världskriget av Emanuel Minos på youtube. Han återger en profetia från en 90-årig kvinna i Valdres i Norge. Den profetian går bara mer och mer i uppfyllelse tycker jag.

  2. Theresia skriver:

    Bra Sonja!!!

  3. Ahmed skriver:

    Tack Sonja, som en praktiserade muslim har jag fått uppleva hur det har blivit allt mörkare i Sverige, känns ibland som alla hatar en. Skönt att du förklarar som det är :)

  4. Isa skriver:

    Tack Sonja!!!!!

  5. Monna skriver:

    Amen!

  6. Ralle skriver:

    Böner hjälper knappast, öppna ditt hem för flyktingarna istället, det är vad jesus skulle gjort.

  7. Stina W skriver:

    Alf: ja just det ja, det är PRECIS det som smygrassarna brukar hävda, att ”all media ägs av kommunister” – när det istället förhåller sig så att det mesta av den stora median i Sverige ägs av det borgeliga blocket. Faktagranskningskurs kanske innan du skriver? Ja tack!!!! Är själv utbildad och verksam journalist så vet vad jag talar om.

    Och Sonja, ja ibland är det så att man bara måste! =) Bra av dig!

    Ralle: Bön har räddat många, men har DU öppnat ditt hjärta och din famn för en ensam och rädd flykting? Det har jag, och vad mycket man får tillbaka! =)

    1. Alf skriver:

      Jag tycker faktiskt inte jag behöver bry mig så mycket om vad vissa brukar säga, jag säger bara som jag ser det. Och vem äger förresten då det ”borgerliga blocket”? De lutar också åt vänster. Sverige är så långt åt vänster att det som ska vara höger är också det till vänster. Och nej jag är varken rasist eller Sverigedemokrat. jag har pratat med människor som växt upp i råkommunistiska länder där Kristna suttit i fängelse bara för att de är Kristna, som i alla kommunistiska länder. De säger att de ser samma mönster nu i Sverige 2016 som i de länder de växte upp i.

      Man har en stor stat som kontrollerar allting och folket har inte mycket rättigheter eller friheter. Ett folk som ser upp till sin stat istället för till Gud. En stat som kontrollerar sitt folks tankar och beteenden med olika kanaler som media, TV etc.

      Jag skulle önska vi hade en gudfruktande kung över oss istället för alla dessa politiker som förmodligen tjänar helt andra intressen än Sverige. Först är det socialdemokrater sedan är det moderater sedan upprepar sig samma om och om igen. Tänk om det är två sidor av samma mynt? Jag tror på Bibeln och den säger att hela världen ligger i ondska. Varför skulle ett land som Sverige vara i goda händer när vi kastat och kastar ut allt som har med Gud att göra?

      Kolla upp Bilderberg förresten.

      Jag vet inte riktigt vad du menar när du skriver att media ägs av det borgerliga blocket. Så vitt jag vet så är det privata familjer som t.ex Bonnier som äger det mesta.

      Ta USA som exempel, där var det om jag inte minns fel, ett femtiotal företag som ägde all media på femtio-talet, nu är det fem stycken. Hela vårt samhälle är ett pyramidsystem. Och vem som är i toppen kan du få en ledtråd till i följande bibelvers:

      ”Tidigare levde ni i dem på den här världens vis och följde härskaren över luftens välde, den ande som nu är verksam i olydnadens söner.” – Efesierbrevet 2:2

      Mvh Alf

  8. Ralle skriver:

    Stina W: tror du på att vi kan be böner så försvinner nöden? det hjälper möjligtvis ditt eget psyke, men knappast den man ber för.

    Jag har öppnat min plånbok för flyktingarna och eu migranterna och alla de andra som behöver hjälp. Tyvärr så kommer min plånbok inte räcka för alla, så du måste nog hjälpa till är jag rädd och då menar jag inte med böner.

    1. Hej Sonja skriver:

      Bön gör stor skillnad, och som Johan skriver så står inte bön i motsats till handling!

      1. Ralle skriver:

        Exakt vad har du Sonja gjort för att hjälpa dom utsatta och svaga, mer än att be för dem.

        1. Hej Sonja skriver:

          Gud vet :)

          1. Ralle skriver:

            Med andra ord inget alls, som vanligt mycket snack o lite verksta.

          2. Hej Sonja skriver:

            Alltså Ralle… :)

          3. Kakao fairtrade skriver:

            Bön eller tanke. Våra tankar/böner formar våra handlingar.
            Fortsätt be(tänka) du som tror på en gud, forsätt tänka (be) du som inte tror på någon gud, men kanske människans förmåga till kärlek.
            Innan jag frågar andra vad de gör kanske jag bör fråga mig själv först. Kanske inser jag då att frågan är ovärdig. Vem är jag att döma?

  9. Vilhelmi skriver:

    I Jesu namn, Amen

  10. Johan från Karlskrona skriver:

    Bön står inte i motsats till handling.
    Kyrkor är ofta också hjälporganisationer.
    Vi måste alla hjälpas åt.
    Det har byggts för lite under lång tid
    och skurits i välfärden, det var problem som nu blivit allvarligare. Men flyktingkris har de i Irak och Syrien. Och i Jordanien, Libanon, Turkiet och Grekland.

  11. Mr izzio nilsson skriver:

    Du kanske har rätt, men vi har ingen ålderskontroll i Sverige, ingen medicinsk. Se på mördaren av tjejen på flyktingboendet, han sa att han var 15 men nu i rättegången gjordes en medicinsk undersökning och nu är han 18+ och ska dömas som en vuxen.
    Vad tror du händer med alla 30+ flyktingbarn som säger att de är 15? Tror du det kommer gå bra för dem? Tror du de kommer tillföra Sverige något?
    Jag förstår att du oroar dig men akta dig för att bli för naiv. Det går faktiskt att också måla på endast positiva egenskaper på invandrare och flyktingar som många gör.
    Bara för du är flykting är du ingen god människa. De kan även vara våldtäktsmän och islamister som du såg i Stockholm och Köln.

    1. Hej Sonja skriver:

      Ålderskontroll har visat sig vara otillförlitligt och kränkande och det är såvitt jag sett väldigt ovanligt att man målar flyktingar och invandrare med endast goda egenskaper.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg