Vem fan orkar med kreativa människor?

7:49 12 Okt 2016

Det här inlägget blir någon konstig form av självförakt. Men! Härom veckan var jag ute och gick med snygg-Hedvig, den enda personen jag känner i Göteborg, i just Göteborg. Plötsligt sa hon: Filip, du är väldigt kreativ! Och ja, tänkte jag, det är jag fan.

Tänk vad med grejer som händer. Jag och Karin håller i full kajuta på att skriva vad Karin hävdar är en radioteater men som jag menar är en humorserie för P3. Den kommer att gå i tre delar på P3 i deras program Humorhimlen Labb eller nåt där dom testar nya program. Det mesta som sänds där – på absolut sämsta sändningstid dvs lördagar 16.00 är skit. Och det finns inga garantier för att vårt program kommer att bli annorlunda. Men vi ska försöka!

Samtidigt håller vi på att etablerar vår podcast Karin & Filip som finns ”där poddar finns” som poddare brukar säga. Det händer en jävla massa grejer helt enkelt.

NÅVÄL. En kreativ människa alltså? Inte långt efter min och snygg-Hedvigs promenad så klickade jag in på nån sajt där det stod 18 saker du bör känna till om kreativa människor.

Sällan har en sida lyckats med så väl riktad marknadsföring. Jag klickade direkt. Jag orkar inte ta alla punkter utan här är de viktigaste:

3. ”Kreativa individer är hellre autentiska och äkta än populära bland andra människor. Att vara ärliga mot sig själva, utan att kompromissa är en viktig linje till hur de definierar sin framgång; även om detta ofta betyder både missförstånd och en risk för marginalisering.”

Ja, det stämmer ju. Hela mitt liv har ju gått ut på att vara jobbig. På högstadiet startade jag ett team på Playahead (motsvarar en Facebook-sida för lantisar och 00-talister) som hette ÄKTA EMO. Jag var lack på alla på min skola som lyssnade på Good Charlotte och hävdade att det var emo. Emo var ju Emotional Hardcore!! Jag tyckte inte ens om emo så mycket, men det skulle ju vara äkta!

4. ”Att hålla sig inom ramarna är inte de kreativas starkaste sida och istället erhålls energi av att ständigt påbörja nya saker, samt att ta stora mentala språng. Påbörjade projekt omvandlas ofta till tråkigt slit medan löften om någonting nytt och spännande tenderar att fånga deras uppmärksamhet.”

Haha, wow. Det här är så träffande. Så fort jag påbörjar något nytt vill jag börja med någonting annat. Mitt huvud är fullt av idéer som jag aldrig kommer att realisera. Och när jag väl måste börja ta tag i dom blir det bara jobbigt och då hoppar jag på nästa.

6. Ingen människa klarar av att ständigt köra på, utan någon som helst paus eller omladdning; och på samma sätt behöver kreativa människor tid till att förnya och reflektera över sina inspirationskällor och drivkrafter. Ofta krävs ensamhet och isolering under vissa tidsperioder, vilket kan vara viktigt att känna till som utomstående.

Det var vid den här punkten som jag började tänka… Vem fan vill umgås med en sån här människa? Alltså en person som är jobbig, inte kan kompromissa, inte kan avsluta saker ordentligt och som från ingenstans kräver ensamhet och isolering för att man känner för det helt oavsett vad nån annan tycker.

Ändå envisas vi med att lyfta dessa sociala missfoster till några slags profeter. Hela artikeln handlade ju om hur alla andra ska anpassa sig till de kreativa. Näe! Kanske borde vi som Karin brukar förespråka ta ett avsteg från den här sjuka individualiseringen och praktisera lite hederlig gammal jante.

PUSS

/ Filip

2 kommentarer | “Vem fan orkar med kreativa människor?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Trx skriver:

    ”Alltså en person som är jobbig, inte kan kompromissa, inte kan avsluta saker ordentligt och som från ingenstans kräver ensamhet och isolering för att man känner för det helt oavsett vad nån annan tycker.”

    Alla får inte energi av andra människor. För vissa är det dränerande att umgås bland allt kackel och skitsnack och den falska gemenskap som grundas i att ingen vågar vara ensam.

    Att man dessutom skulle ”kompromissa” med hur, när och hur mycket man socialiserar låter ju som ett sjukt Stureplan-fenomen.

    Om du stör dig på att någon isolerar sig så ligger problemet hos dig själv.

  2. Mac skriver:

    Världens mest kidnappade uttryck, ”kreativ”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg