Sök mer jämställt

1:34 29 Nov 2016

Har du själv provat bildgooglat ett yrke någon gång, eller något liknande ämne i jakt på så kallade ”genrebilder”? I journalistyrket är inte detta bara vanligt förekommande, utan jag skulle utan större överdrift säga att det är en av mina vanligaste förekommande arbetsuppgifter. Problemet med resultatet av dessa är att de är just det, genrebilder, och ofta väldigt stereotypa åtminstone på den första sidan sökresultat.

Igår lanserades det nya webbläsartillägget Re-Search för de flesta webbläsare. Tillägget är utvecklat av svenska Semcon och gör att du får ett mer jämställt resultat när du bildsöker på olika yrken.

När du använder Re-Search och googlar (eller ”bingar”, lol) på exempelvis ingenjör, förskollärare eller något annat klassiskt könsstereotypt yrke görs en parallell sökning som visar ett mer jämställt resultat. Detta presenteras i ett extra fönster där bilder som annars hamnar långt ner lyfts fram. Se skärmdump nedan.

semcon_re-search_browser_03-kopia

Förhoppningen från Semcons sida är att Re-Search ska göra ingenjörsyrket attraktivt för fler, då många kvinnor idag arbetar som ingenjörer men inte syns i sökresultaten.

Här kan du läsa mer om Re-Search och installera tillägget för ett gäng olika webbläsare. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG