Annons
Annons
10:43 28 Aug 2016

I maj detta år utvidgade snabbmatskedjan KFC sin produktlinje med något så otippat som nagellack, och gav därmed sin slogan ”finger lickin’ good” helt annan tyngd. Det speciella med lacket var nämligen att det var smaksatt med kedjans egna kryddblandningar, i utförandena Original och Hot & Spicy.

kfc finger

Nu tar KFC ytterligare ett revolutionerande steg i sin kamp att ge friterad kyckling erkännande även utanför tallriken – med en solskyddskräm, som utlovar användaren en ”extra crispy lifestyle”. KFC:s marknadschef Kevin Hochman tänker såhär: “Suntan lotion always smells like lotion. So we thought—why not make it smell like fried chicken?”

Tyvärr blir nog den som är sugen på att lukta som friterad kyckling medan man steks i solen besviken att höra att solkrämsflaskorna endast tillverkades i tretusen exemplar. De kunde beställas gratis från nätet, och tog snabbt slut.

/Slaktarn

12:22 24 Aug 2016

På dagis fick jag och mina kamrater lära oss att ”inte slänga skräp i skogen, för fåglarnas skull”. Vi brukade göra utflykter där vi gick i långa led, två och två och hand i hand, för att plocka skräp i skogsdungar och vid vägkanter. En dag berättade vår dagisfröken om Svanenmärkningen. Sedan satte vår dagisfröken upp en stor plansch på väggen, där det var en bild av Svanenmärket, och under den ett slags rutmönster. Etthundraen rutor. På den sista rutan var det en bild på en grön tårta. ”När vi har samlat in hundra svanenmärken ska vi äta tårta med grön grädde” sa hon. Vi, barnen alltså, skyndade oss hem den kvällen och klippte svanenmärkningar ur allt vi kunde komma över. Jag gick igenom hela skåpet under vasken och klippte ut botten på papperskassarna vi förvarade där. På morgonen hittade min mamma den här lappen på matbordet.

barn_1138650922_9102270

En påminnelse om att ”ta mä miljömärken”. Inte så mycket för fåglarnas skull kanske, utan mer för den där grönfärgade tårtans skull. Allt detta var långt innan begreppet växthuseffekt gick från hot till sanning, och långt innan grön karamellfärg kanske inte kändes som det bästa sättet att uttrycka sin vördnad för naturen.

Plastförpackningarna i alla fall, de där vi plockade upp från vägkanten som barn för att sedan som tonnåringar slänga ner igen. De svämmar över. Fattar ni hur mycket emballage människors liv ständigt kräver? Just precis nu, i skrivande stund, sitter jag och äter en Bibimbap ur en engångsförpackning plast. Ikväll när jag går och handlar kommer jag plocka ner saker i korgen som samtliga är inplastade, på ett eller annat vis.

Nu har ett gäng forskare vid USA:s jordbruksdepartement tagit fram ett förpackningsmaterial som är tillverkat av mjölkproteinet kasein, tänkt att ersätta plastförpackningar för mat. Det är genomskinligt, kan göras lika tunnt som plast, tål väta, och stänger ute syre femhundra gånger mer effektivt än plast vilket skyddar maten bättre. Bonus: du kan äta upp förpackningen, om du nu inte riktigt blivit mätt av maten den skyddat. Bioligiskt nedbrytbara förpackningsmaterial är ingen nyhet, men de flesta tidigare framtagna sådana har varit baserade på stärkelse. Men stärkelse är poröst, och står inte emot påfrestningar särskilt bra.

Förutom att mitt inre svanenmärkessamlande barn jublar betyder detta att jag också vilt kan börja spekulera i smaksättningar på förpackningar! I nuläget säger forskarna att materialet inte smakar någonting alls, men de är inte främmande för att addera smaker och kryddningar såväl som vitamin- och mineraltillskott.

Kossorna levererar. ”För fåglarnas skull”.
/Slaktarn

12:15 23 Aug 2016

Jag var och handlade mat idag. Kom bland annat hem med en stor klump griskött. Det var längesedan jag åt fläsk på det där viset, säkert ett halvår sen, trots att fläskkött när det är vällagat är land det godaste som finns. Något att älska. Tydligen älskar människor fläskkött oerhört mycket, för det är, trots att det är bannlyst av två av världens största religioner, det kött vi äter mest av i världen. Följt av kyckling. Jag finner det dock svårt att älska den stora mängd blekrosa sladdriga fläskfiléer som reas ut i kyldiskar för trettiotvå kronor stycket. Jag vet varför de kostar trettiotvå kronor, och det är svårt att älska något som påminner om Saw-filmerna.

Grisar har, om de tas om hand på rätt sätt, rosarött kött. Ju mörkare, desto mer motion har djuret fått. Den bit jag bar hem idag var ett praktexemplar och kostade flera årslöner. Målet med handlingsprojektet var att brässera i ugn. Inte som en pulled pork eller så, utan mer som något i stil med den här rätten, som var Mao Zedongs favoriträtt.

Jag kom hem, delade köttet i stora bitar, och lade de i en ungsform tillsammans med mycket hackad ingefära, vitlök, hackad vårrlök, salt, chiliflingor och sist men inte minst: en öl. Alltid så uppiggande att hälla öl över mat! Formen täcktes med folie, sedan in i ugnen på 130 grader. Hela processen tog fem minuter. Efter detta fortsatte jag med dagens bestyr i ungefär fem timmar, och så var det plötsligt klart.

Brässera fläsk kan man göra lite hur som helst. Det är gott, känns märkligt lyxigt och är mindre ansträngande än att ringa efter en pizza. Du kan hälla i äppelcider och smaksätta med plommon, timjan och grovkornig senap, eller kanske sherry, rosmarin och morötter? Vad vet jag. Världen är din fläsksida.

Tänk! På fem Saw-fläskfiléer får du en enastående fläskbog! Det väljer du väl any day, kan jag tro!

/Grisslaktarn

8:50 16 Aug 2016

foodies1

”Bland vita dukar och hisnande restaurangnotor lever kulinariska jet-setare i en värld som är stängd för de allra flesta av oss och de har kommit att bli en stor maktfaktor i matvärlden. Vi följer fem av världens mest högprofilerade matbloggare på jakt efter världens mest exceptionella och extrema matupplevelser.”

Den som inte redan sett dokumentären Foodies har nu sin chans! Ligger på SVT Play till och med tjugoförsta september.

/Slaktarn

7:30 12 Aug 2016

Minns du Vienetta? En rokokoprålig glasstårta med spritsad grädde och choklad. Dök upp som efterrätt både här och där, köptes djupfryst i sin blå kartong i affären. Du kanske fortfarande köper Vienetta. Isåfall köper du säkert glassbåtar också. Finns de ens längre? Du kanske vet. Jag vet inte.

Det är fredag och solen skiner, så jag tycker inte det är helt olämpligt att kicka igång helgen med en video som visar hur det går till när Vienetta tillverkas. Det är en hypnotiserande och djupt tillfredställande process.

God helg,
/Slaktarn

Annons