Annons
Annons
1:00 22 Jan 2017

Nordiska rådet har nyligen publicerat en studie av nordbornas matvanor som visar att vi äter allt sämre, och att det idag är lika vanligt att vara överviktig som normalviktig.

I studien, som påbörjades 2011 och avslutades 2014, har man övervakat förändringar i kostvanorna över tid hos knappt 18000 vuxna (18-65 år) och nära 5000 barn (7-12 år). Resultaten visar att det jämfört med 2011 är tjugo procent fler som äter ohälsosamt, och att andelen som äter hälsosamt minskat med tio procent. Den största andelen med ohälsosamma matvanor fanns i åldersgruppen 25 till 44 år, och män hade generellt sämre matvanor är kvinnor.

Studien visar också på en positiv förändring i nordiska barns kostvanor: det konsumerades jämförelsevis med 2011 mer fisk, frukt och grönsaker, samtidigt som man konsumerade mindre socker. Det verkar dock som att den positiva ökningen inte i samma utsträckning gäller barn som kommer från mindre priviligerade hem. Bland barn vars föräldrar hade kort utbildning har andelen som äter ohälsosamt ökat från 12 till 24 procent. Bland de barn som hade föräldrar med en högre utbildningsnivå var trenden den motsatta – år 2014 åt 10 procent ohälsosamt, medan det 2011 var 14 procent. Hälsoklyftorna ökar alltså, trots att den generella trenden bland barn ser positiv ut.

/Slaktarn

PS. Relaterad läsning: Hur viktig är egentligen familjemiddagen, denna folkhälsans heliga graal? Jag dyker ner i ämnet här. Ha så kul.

12:23 21 Jan 2017

Det är dags för föreningen Äkta vara att utse vinnaren av den inte så åtråvärda titeln Årets matbluff 2016. Förra året var det en mejeriprodukt som ställdes i skamvrån, nämligen Valios laktosfria kefir, som såldes dyrt till laktosintoleranta samtidigt som man i hemlighet sålt exakt samma laktosfria kefir billigt (på vilken de också modifierat innehållsförtäckningen något) i det vanliga sortimentet.

På Äkta Varas sajt kan man rösta bland de fem nominerade, som samtliga har som otrevlig gemensam nämnare att de utlovar innehålla en huvudsmaksättning av något som inte alls eller bara marginellt finns där: mandelpepparkakor som ”kan innehålla spår av mandel”, tusendelstryffelbearnaise, hallonfritt hallonbubbelvatten och oxbuljong nästan helt utan den utlovade oxen.

Rösta kan man göra här fram till den måndag tjugotredje januari. Då vet vi vilken bluff som är årets bluff.

/Slaktarn

Annons
4:05 20 Jan 2017

Som det välkända ordspråket lyder: den som inte kan/orkar/hostar för mycket för att skriva själv får tipsa om andras alster, och just precis det tänkte jag göra nu.

Tycker du liksom jag att det är kul att fundera över vad och varför saker är fin- eller fulmat och har några minuter över bör du läsa skribenten Margit Richerts senaste krönika i Fokus, där hon funderar över den enorma och knäpptysta motpolen till ”foodie”(hatar verkligen det ordet)-kulturen.

Smaka på det här citatet tillexempel:

”Aldrig har matlagningsanalfabeterna varit så marginaliserade i debatten som nu. Aldrig tidigare har de dock haft ett sådant fantastiskt utbud att botanisera bland i butikerna – det är som om marknaden vet något om oss som vi inte själva riktigt vill erkänna”

På återseende, förhoppningsvis snart och då med något eget att säga.
/Slaktarn

Annons
6:12 19 Jan 2017

I influensans vidriga klor ligger jag här, platt på rygg sedan två dagar. Utöver att hosta, gnälla och äta värktabletter har temat för denna sjukdomsperiod varit två saker: kolla på serier som handlar om ladies  och äta kyckling.

Ja, kyckling. Innan insjuknandet lyckades jag med en tajming som var som en mirakulös skänk från ovan investera i en hel kyckling. Denna bar jag hem och kokade buljong på, som värsta supermänniskan, så nu har jag både buljong och en stor mängd kyckling. Effekt = obegränsad tillgång till ramen med kyckling och kycklingmackor i ändlös variation, vilket ju alla vet är matvärldens motsvarighet till penicillinet.

k1

Kycklingbröst är i all sin milda menlöshet den perfekta bäraren av andra smaker. I en röra med creme fraiche, skivade cornichons och dijonsenap tillexempel, eller uppradad på ett knäckebröd toppad med en salsa på ananas, vårlök, limejuice, färsk koriander och mycket röd chili. Kycklinglår däremot passar utmärkt som de är i en soppa, kompett med nudlar och gochujangfräst svamp.

k2

Nu ska jag återgå till lidandet och kvinnoserierna. Bless you.

/Slaktarn

11:40 16 Jan 2017

Nu ska vi göra en övning som går ut på att du tänker på dig själv som ett superbär. Visualisera: till synes oansenlig, men med ett inre som vid mer ingående studier visar sig vara exceptionellt, kanske till och med undergörande (att ingen orkar konsumera så mycket av en för att kunna tillgodogöra sig de undergörande effekterna är en annan femma – ett vanligt problem med diverse ”supermat” tyvärr). För mig är du den mjukisbyxklädde grannen jag hejjar motvilligt på i hissen, men vilket slöseri – du är ju inte vilken vattnig växthustomat som helst – du är källkoden, hela jäkla afabetet, lösningen på gåtan! Frågeställningen dock, idag igår och imorgon: Hur får du mig att läsa mellan raderna? Hur blir du en supermänniska och inte bara en formstöpt zombie? Jo, du väver ett nät av berättelser, skapar bilder som stimulerar och jagar upp fantasin, tätar dina fula sprickor med de känslor som uppstår i mig när jag dras in i ditt antioxidantrika universum. Du tar till den ädla konsten i att skapa mervärde med hjälp av en bakgrundshistoria, i marknadsföringssammanhang även känt som storytelling.

Det handlar om att hitta den där magiska dramaturgin kring produkten som gör att just den, och inte den snarlika från det konkurrerande märket, hamnar i varukorgen och får färdas vidare till självscanningens pärleport. Var god ursäkta min tidigare superbärsreferens, men de är ett utmärkt (och gravt uttjatat) exempel – begrunda tillexempel detta: hur kommer det sig att det gamla hederliga nordiska blåbäret, som ju faktiskt är ganska så mirakulöst i sin näringssammansättning, skamset fick lämna sin plats på den hälsomedvetnes tallrik för det mer exotiska gojibäret, och det mitt på närproduktionsvurmens peak? Bläddra fram till facit och läs där i stora gojibärsröda bokstäver: Storytelling.

När allt finns i överflöd och i ändlös variation måste en känsloanknytning till. Du har något jag känner igen, något jag kan relatera till, något jag vill ha. Autencitet kanske. En bit av det förflutna. Ett löfte om framtidens goda hälsa förankrat i hundraårigt gojibärsknaprande? Idag har vartenda storföretag värt namnet en story som ess i rockärmen, allt som oftast sann enligt någon definition, och allt som oftast både sockrad och saltad. Det är inget fult i att berätta en berättelse, tvärtom. Det är den bästa presenten, som dessutom har den fantastiska egenskapen att vara vansinnigt klibbig – en bra berättelse fastnar på allt och alla som en självhajpande igel. Perfekt i PR-syfte alltså.

Raljerandet ovan härstammar i att jag idag såg en video gjord för att promota en startup på crowdfundingsidan Kickstarter, som är ett klockrent exempel på storytelling som på alla sätt gått för långt. Varsågoda, promotionvideon för kniven ”//SKID”:

Det är alltså en kniv i trä med en yttre skena av metall. Den påstås vara miljövänlig som sjutton (sparar in trettio liter vatten per tillverkad kniv – lika mycket som en fyra minuters dusch!) och vara lika hygienisk som en vanlig kniv på grund av träets antibakteriella egenskaper (det tror jag inte på, och därför är de där trettio litrarna vatten nog ganska kvickt ikappvaskade på grund av rengöringsmanin som uppstår vid bruk). I ett försök att hålla sarkasmerna i styr vill jag också tillägga detta: den är fin. Ibland räcker det kanske med att bara säga: ”här är en kniv som jag gjort, jag tycker den blev fin, tycker inte ni? Ska vi köra?”, snarare än att göra en video vars voice over låter som manuset till ett game of thrones avsnitt. Here in these woods my grandfather and his father before him used to roam free, blacksmiths seeking answers in the fire and the melting metal etcetera.

Jag vill avsluta med ett ganska dåligt skämt jag skräddarsytt för denna text:

Fråga: Vad kallar man storytelling som surnat?
Svar: Storysmelling.

/Slaktarn

Annons
Annons