Annons
Annons
9:00 5 Maj 2015

Minns den där sommaren när grillad majs fick nytt värde för mig. Ofta när man får in nytt blod i vänkretsen följer det även med några droppar nytt blod in i ens matlagning, och just den mexikanska gatumatsmajs jag beskriver nedan är en sådan rätt. När majs är gott är det fan så jäkla gott. Här kommer två goda saker du kan göra med majs:

1. Mexikansk majs! Skölj majskolvarna i sin blast i kallt vatten, lägg på en varm grill. Låt de ligga där i fem-tio minuter. Plocka upp och dra av blasten från kolvarna och pensla på rikligt med smör som du blandat cayennepeppar i eller valfri mer autentisk chiliflinga i. Lägg tillbaka på grillen och låt de få önskad färg. Plocka upp kolvarna, pensla på mer smör, ös på riven parmesanost och pressa över lime.

2. Rostade färska majskorn. Skala majskolven och skär alla kornen av den. Lägg ut på ett bakplåtspapper och en aning olivolja över och strö med flingsalt. Rosta i ugnen på 200 grader tills de är gyllene. Ät till vad som helst!

Som vanligt när jag en liten förhoppning om att det jag delat med mig ska generera att ni vill dela med er av era bästa tips. Hit me tack.
/Slaktarn

8:49 4 Maj 2015

Eftersom jag har ena foten i Malmö och andra i Stockholm åker jag en hel del tåg. Jag älskar att åka tåg, så länge det inte hör ihop med förseningar och ”löv på spåret” eller andra bedrövligheter. Mellan Stockholm och Malmö går det gamla tyska Snälltåget. Det tar lite längre tid, men har en mycket trevligare restaurangvagn än andra tåg. Inte bara är maten godare och dryckesmöjligheterna fler, du får dessutom en liten lampa på varje bord (och vem vill inte ha det). För att inte tala om att de ofta spelar härlig och lågmäld musik när man sitter och tuggar i sig sin lunch.

Hur mysigt detta tåg än är så är det en god idé att ha med sig lite lektyr för att inte krevera av tristess. Får man en sekund över innan avgång kan man sondera terrängen på pocket shop eller pressbyrån, vilket är precis vad jag gjorde. Jag har två tips. Båda riktar sig till den matintresserade läsaren, detta är ju trots allt en matblogg.

1. Matmolekyler har kommit ut som pocket
Har du inte läst Lisa förare Winbladh och Malin Sandströms informationsbomb ännu så är det dags. Finns på Pocket Shop för en oansenlig summa.

2. Svenska mattidningsbranschen har fått ett uppsving!
Detta är EXTREMT efterlängtat. Det  har varit sjukt kasst och framörallt okreativt på mattidningsfronten i vårt lilla land. Utbudet gar varit begränsat och vansinnigt omodernt, och riktar sig till en publik som uppskattar rubriksättning i stil med ”Nu BÄR det av mot blåbärstider”. Här får ni exempel på några nya tidningar att upptäcka (min egen favvo är Hunger, som är en systertidning till Filter).

Klart slut.
/Slaktarn

Annons
11:09 2 Maj 2015

Hej alla töntar, coola och mittemellan.

Nu är ett nytt nummer av Nöjesguiden ute! Kul! Grattis till alla! Jag vill slå ett slag för en text jag skrivit till Malmöupplagan. Det är en intervju med killen som ligger bakom facebooksidan Matfusket. Vi pratade om vad som ledde till att han startade sidan, vad matfusk egentligen är och varför det är, men framförallt: vad är det som är så dåligt med matfusk?

Övrningsuppgift:
Du har en råvara. Den är inte av ett fantastiskt exemplar. Du har ett e-ämne som inte är skadligt för någons hälsa som gör att råvaran smakar godare och ser mer attraktiv ut. Du lägger till den i mixen och skriver ut det på innehållsförteckningen. Är detta matfusk? Varför är det dåligt? Diskutera i smågrupper.

Här hittar du artikeln. Detta är obligatorisk hemläxa. Tentamen är nästa gång du befinner dig i en mataffär med en kundkorg i handen.

Annons
6:25 29 Apr 2015

Sitter här och jagar upp mig över hatet mot matbilder! Ja, det är tröttsamt när feeden på de sociala forum man nyttjar svämmar över av bilder på rostad bröd och eggs benedict. Men tänk om man blir glad av mat? Då kan det väl vara lägligt att både trycka gilla och posta själv. Eller ska man ställa sig till den hånande skaran trots att hela bildarkivet i telefonen är fullt av bilder på olika ramenskålar, ramslökspestoklickar och brunchtallrikar?

För några dagar sedan dök en bild upp på hemgjord hallonglass i en feed nära mig. Det såg precis ut som en mosad hjärna i en glasburk. Tycker att det är fullt relevant att posta en bild på en sådan praktfullt utförd aktivitet, men kanske är det passande att lägga till en bildtext av typen “Titta, jag gjorde glass. Det ser precis ut som en mänsklig hjärna. Men den blev jättegod”. Det värsta är när folk lägger upp matbilder som uppenbart är noggrant arrangerade och kanske till och med har ett sånt där filter på sig som är lite oskarpt i över- och underkant och därmed får allt på bilden att se ut som att det är fotat i en liten dockhusvärld. Och sedan, efter att omsorgsfullt detaljproducerat denna lifestylebild, skriver en bildtext som lyder “ursäkta matbild, men jag måste bara dela med mig av den här grymma lunchen!!!”. Bullshit.

Något som är roligt och som samtidigt spär på självhatet över att man postar matbilder är bloggen amateur food porn has got to stop. Den illustrerar precis vad som är fel med detta hetsiga dokumenterande av vad man proppar i sig. Fast är det verkligen de fula bilderna som är problemet, det är väl för sjutton snarare bilden av att alla äter mat som är så satans piffig hela tiden? Bilder där folk för att gardera sig lägger till “ursäkta matbilden” i tillhörande kommentar. Är det trevligare med vardagsrealism av typen stor slafslig skål med makaroner? Är det bättre med intressant än fint? Ja det har vi väl redan konstaterat. Men är det alltså fult att njuta av det som är fint då?

Det är taskigt att snobba sig mot de som tar matbilder. Förhoppningsvis kan ju de som tar matbilder också vara lite realistiska i sina framställningar av den där maten de tuggar i sig. Typ, skriva att det som ligger på min tallrik är jättegott men det ser ju verkligen ut som en uppkräkt sork på ett hav av sperma. Eller en mosad människohjärna med svarta klumpar i sig. Eller ibland, den finaste egenhändigt hopknåpade prinsesstårta någon skådat. Det måste väl också få vara okej.

8:00 28 Apr 2015

Den här bloggen handlar på olika sätt om mat. Det är ändå något vi alla har gemensamt vare sig vi vill eller inte. Det är livet, politiken och näringen liksom. Nu när jag fått ur mig detta är det dags för en liten… bekännelse. Ibland kommer det också dyka upp annat här. Saker som är oätliga och som inte ens snuddar vid att vara det. Det kan till och med vara sjuka målningar från medeltiden. Och kan ni tro – just idag är en sådan dag! Jag har under en tid ägnat mig åt att samla in olika medeltida bilder som inte kan beskrivas på något annat vis än obegripligt flippade. Några är mer begripliga, men i princip alla är så bisarra att jag inte i min vildaste fantasi kan förstå uppkomsten till dem. Vi kör.

1. Denna apa som oförklarligt fått en pil i rumpan?

2. Another one (en slags sjöjungfruman?) bites the dust

3. Djur som beter sig illa är stort. Här är en oxe som vet hur man hanterar jobbiga riddare.

4. Denna överdimensionerade snigel gillar inte heller riddare.

5. En kråka har kommit på hur man vinner över ett lejon (återigen detta pil i röv-tema?)

6. Här kommer vi till kategorin avbilda toalettbesök i knepiga situationer. Ibland mitt under bönen.

7. Så jobbiga kollegor.

8. Detta är bara obegripligt.

9. Här är en slags medeltida breakdance.

10. Ännu en sjöjungfru, denna gång med horn, tar det lugnt på en udde utanför något random slott.

11. Den här kvinnan är uppenbart på en highway to hell

12. Sist men inte minst, en ledsen katt utan byxor spelar luta. Typiskt medeltiden.

Det var allt från medeltidsnytt för denna gång. Vi ses snart igen och delar mer medeltida flams!
/Slaktarn

Annons
Annons