Lista: De 12 bästa kultserierna att minnas och följa!

10:30 2 Sep 2014

Amerikansk tv mår rent kreativt bra i nuläget, det hintade nomineringar i förra veckans Emmy-gala om. Samtidigt sjunker tittarsiffrorna vilket har gjort kabelkanaler som HBO till maktspelare, då de inte är lika beroende av sin publik som de ordinarie kanalerna. Detta har gett upphov till ett mer kultmässigt och kanske smått snobbigt tv-tittande när det amerikanska folket har över 200 serier att dela på. Genom forum och kommentarsfält har en prestige vuxit fram i att upptäcka de bästa serierna först, vilket kan liknas med den moderna musikhipsterns lust för att finna de trendmässigt mest pricksäkra banden före alla andra.

Detta nya tankesätt kan absolut appliceras på två serier som kommer firas samt sörjas denna helg – såklart är de båda en del av HBO:s alltid lika stjärnspäckade söndagar. Damon Lindelofs The Leftovers verkar ha funnit popularitet bland Reddits konspiratoriker men inte den stora skaran, vilket gör söndagens säsongsavslutning till ett kultförankrat event. Samtidigt är det även början på slutet för Terence Winters gangsterepos Boardwalk Empire, en Sopranos för 1920-talet där den massiva succén uteblev men en tapper skara av fans hänger än kvar.

Därför känns det passande att vi ser tillbaka på de serier som bland annat la grunden i en tid då tittarsiffrorna för ett avsnitt av Arkiv X kunde toppa Breaking Bads serieslut. Antingen var de massivt populära under sin tid och är än idag eller så mynnade populariteten ut förutom hos ett fåtal. Detta är kultserierna vi minns och fortfarande följer.

Testa dig själv: är du en del av kulten? Facit i botten! 

1. Undeclared

Alla känner säkerligen till Freaks and Geeks, men det kan kanske krävs en äkta tv-konnässör för att minnas Judd Apatows andra tv-serie Undeclared. Denna spirituella uppföljare till den 80-talsskildrande coming of age-sagan tar dig rakt in i hjärtat på den osäkra universitetstonåringen. Hela Apatow-maffian plus en ung Charlie Hunnham är närvarande men lyckades – precis som sin föregångare – inte överleva mer än en säsong.

Undeclared är dock fortfarande en påminnelse om att det amerikanska collegelivet är mer än en Hollywood-klyscha och kan hanteras med lite integritet. Serien fann patos där andra fann upplägg till pubertetsdoftande sexskildringar och lyckades därmed ge upphov till genuina känslor bland sin publik – kanske är det på grund av detta serien har ett starkt kultfölje än idag.

Är du en del av kulten? Du kan sortera in varenda skådespelare i minst fem filmer producerade av Judd Apatow. Vilken av dem tar första pris?

2. Battlestar Galactica

Inte att misstas för Star Trek eller Stargate – detta är den av alla Star-serier du kan tjata om för dina vänner utan att skammen skall behöva krypa längs med ryggraden. De summerade det kanske bäst i Portlandia när Fred Armisen och Carrie Brownstein sa upp sina jobb för att konsumera fyra säsonger av detta moderna sci-fi-epos. Skaparen Ronald D. Moore gjorde något nytt med 70-talsförlagan och kan väl numera liknas med en gud bland nördar.

Är du en del av kulten? Frak betyder vad?

3. Twin Peaks

Kom igen, säger inte denna intervju Nöjesguiden gjorde med Stockholms Twin Peaks-festival allt om seriens långlivade popularitet? Sagan om mordet på flickan Laura Palmer – signerat Mark Frost och surrealismens gudfader David Lynch – skulle komma att bli ett populärkulturellt fenomen menat att förändra tv för evigt. En stor faktor i detta var The Water Cooler Effect – en term som under 90-talets början blev synonymt med denna genreöverskridande såpopera då människor rusade till jobbet efter helgen för att kunna diskutera senaste avsnittet vid vattenkylaren. 

Tyvärr skulle folkets lust att finna mördarens identitet bli seriens förfall. Efter ett tag krävde tv-bolaget helt enkelt ett svar från Lynch vilket resulterade i ett efterskalv karaktiserat av förfärligt urflippade narrativ. Dock dog aldrig charmen och lever än idag kvar i den dimmiga landsbygden med denna historiska tv-milstolpe.

Är du en del av kulten? Av alla stadens invånare har du förmodligen förälskat dig i Dale, Audrey, Laura, Donna, Bobby eller Shelly – men du hatar med all säkerhet James. Frågan är dock vilken fantom som spelade Audreys kärlek i andra säsongen?

4. Arkiv X

Början av 90-talet var en annan tid, svår att föreställa sig. Reddit var endast något för drömmar när internet sakta men säkert började få ett fäste i tv-tittarnas medvetanden. Ett av fundamenten för dagens tv-kultur på internet är Arkiv X, vars usenet-baserade forum var så pass inflyttelserikt att seriens skapare Chris Carter fann ett flertal idéer där. Bland annat hade karaktärer som Deep Throat och Cigarette Smoking Man aldrig burit dessa namn om de inte vore för hängivna författare som FoxyMulder76.

Över 20 år senare står det klart att Arkiv X var instrumental i dedikerade tv-fans immigration till det vida nätet. Utöver faktiskt påverkan på serien resulterade även kärleken till FBI-agenter Mulder och Scully i en mainstreamexplosion av fanfictions. Denna series gångna fanfölje måste liknas vid en utopi av nutidens gedigna beundrare.

Är du en del av kulten? Du tog dig igenom de två sista säsongerna – och gillade dem. Oväntat nog skrev fortfarande skaparen av Breaking Bad för serien under den tiden. Vad är hans namn?

5. Lost

Före The Leftovers lurade Damon Lindelof in oss i en labyrint av mysterier tillsammans med vännen Carlton Cuse. 2000-talets största frågetecken Lost var till en början en enorm succé och kanalen ABC:s flaggskepp. Serien hyllades då för sina karaktärsdrivna avsnitt, kännetecknade av flashbacks till livet innan Oceanic Flight 815 kraschlandade på en öde ö. När mytologin började växa okontrollerbart med galna bohemer till forskare, tidsresor och ett mystiskt rökmonster gav dock en stor del av fanskaran upp, medan ett fåtal blev lämnade i förtvivlan ropandes ”we have to go back”.

Är du en del av kulten? Bland de över 100 obesvarade gåtorna finns en del galna teorier. Den egyptiska symboliken invecklad i mytologin? Att serien är en enda stor allegori på boken Watership Down? Och var Jack, Kate och de andra döda sen första avsnittet? Frågetecknen är många men vi fick svar på några. Vem var till exempel den mystiska gestalten med den filosofiska pseudonymen Jeremy Bentham?

6. It’s Always Sunny In Philadelphia

Uppsättningar av musikaler, crackrökande och fejkandet av ens egen död – gänget i denna serie gör allt annat än att driva sin bar Paddys Pub. Beundrarskaran har sen 2005 vuxit kring dessa smått sociopatiska vänners fruktansvärda eskapader. Även galenskaper bakom kameran likt skaparen/skådespelaren Rob McElhenneys viktuppgång inför seriens sjunde säsong har bidragit till den svarta komediens popularitet.

Det skall även nämnas att budgeten för serien är enormt låg – även för en sitcom – vilket har gjort den till en finansiell guldgruva för hemvisten FX. Ha det i åtanke nästa gång du konsumerar kanalens dyrare och mer pretentiösa satsningar.        

Är du en del av kulten? På förfest är alltid denna alkoholhaltiga dryck, förvarad i en tom colaburk, en hit!

Facit – är du en del av kulten?
 
1. Undeclared: Knocked Up, utan tvekan.
 
2. Battlestar Galactica: Fuck!
 
3. Twin Peaks: Billy Zane.
 
4. Arkiv X: Vince Gilligan.
 
5. Lost: John Locke.
 
6. It’s Always Sunny In Philadelphia: Rödvin!

Listan fortsätter på torsdag! Någon serie du inte vill att jag ska missa? Lämna en kommentar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp