Tonårsdrama möter Twin Peaks? I trailern till Riverdale är ingenting sig likt

8:00 29 Nov 2016

riverdale-archie-veronica-jughead-betty

Nästa års mest vågade serietidningsadaption är en ungdomsserie långt ifrån Skam och allt annat.

Den ungdomsgestaltande tv-kanalen CW har nått stora framgångar med DC Comics-superhjältar. Till skillnad från filmernas dystra och nästintill sinistra tolkningar har CW istället satsat på en mer lättsam ton, nära till ursprungsmaterialet, vilket har lyckats fånga in fans i alla åldrar. Kanske har kanalen nu tröttnat på tryggheten The Flash och Arrow inbringar, för nästa år gör de en helomvändning med en serieadaption mer vågad än alla andra.

Image result for archie comics

Likt en tidskapsel har Archie Comics, en av världens äldsta serietidningar och utgivare, vilat kvar i en bubbla av 40- och 50-talsnostalgi. Huvudkaraktären Archie Andrews – eller Acke Svensson som är namnet ett fåtal svenska läsare kanske känner honom vid – kom till liv genom skaparen Bob Montanas sketchbok under 30-talets gymnasieår. Efter andra världskrigets slut utvecklades sketcher till serietidningar där Montana skildrade sin ungdom i den fiktiva staden Riverdale, en plats där tillvaron alltid vilar i en trygg och älskvärd balans.

Det utopiska småstadslivet är dock ett CW verkar vara redo att vända upp och ner på för att sedan spräcka den där bubblan av bedårande nostalgi. Från skaparen av Dawson’s Creek och CW:s alla superhjälteserier kommer nämligen nästa år ett tonårsdrama mer uppfostrat på Twin Peaks än serietidningen den är baserad på. I Riverdale har numera den ljusblåa himmeln gått förlorad bland dimma och när den väl lättar uppenbarar ett mord sig.

På endast 30 sekunder illustrerar tv-seriens första trailer att detta är en helt annan värld än vad den amerikanska tidningsklenoden har skildrat. Okej visst ser vi chromade bilar, snygga cheerleaders och fler klyschartade visioner av ett romantiserat high school-liv blixtra förbi, men när de krockar med bilder av blodiga händer, uppgivna ögon och nattliga äventyr bland flimrande ficklampor ser vi glimten sig något annat.

Mixen av ”typisk ungdomsserie” från Gossip Girls gamla hemvist och ett fängslande mysterium känns med det korta smakprovet både kontrastfullt och spännande, ett vågat försök att ta ett välkänt populärkulturellt verk och fylla den med en atmosfär helt främmande för föregångaren.

riverdale-archie-fred

Tonårsdramat lär säkerligen vara ett stort fokus, då det trots allt är CW, men om man ska tro de tidiga recensionerna besitter tv-serien såpoperaesquea ambitioner inte helt främmande för en värld där allt mer tycks inspireras av Twin Peaks – vilket borde glädja oss alla. Ser vi sedan till själva mordmysteriet, där skolans populäraste grabbar har mött sitt öde en sen natt till sjöss, blir influenserna ännu mer uppenbara. Att både Luke Perry från Beverly Hills, 90210 och Mädchen Amick från Twin Peaks kommer medverka talar ännu mer för hedrande och fängslande genreöverskridning.

Nästa år återvänder den redan nämnda kultserien för en tredje säsong efter att först ha lämnat tv-rutorna för över 20 år sen och väntan är något outhärdlig. Kanske har vi det perfekta botemedlet för den utdragna tristessen med Riverdale och om inget annat kan vi behöva lite omskakande amerikansk teen noir efter att ha förlorat oss i den norska trygghet vi känner vid namnet SKAM.

Image result for skam maybe gif

En kommentar | “Tonårsdrama möter Twin Peaks? I trailern till Riverdale är ingenting sig likt”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Janet Anderson skriver:

    Hej allihopa. Jag såg kommentarer från personer som redan har fått sitt lån från CHRISTY WALTON och sedan bestämde jag mig för att söka efter deras rekommendationer och för några timmar sedan bekräftade jag på mitt eget bankkonto ett totalt belopp på $ 30.000 som jag bad om. Det här är verkligen en bra nyhet och jag råder alla som behöver ett riktigt lån att ansöka via deras email (christywalton355@gmail.com) Jag är glad nu att jag har fått lånet jag begärde

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG