Söndagskrönikör!

9:32 8 Feb 2016

Jag är hemma från London nu! Recension kommer inom kort när jag har vaknat till liv och nyktrat till, men det lutar mot att det blir fyra av fem toasters. Tills dess så kan jag meddela att jag gått och blivit söndagskrönikör i Arbetarbladet! Min gamla lokaltidning i Gävle alltså. Tidigare så var jag nöjeskrönikör för dem, men nu får jag skriva om VAD JAG VILL!!! Känns rätt ovant för mig som är van med att enbart bevaka Lotta Engberg. Nedan kommer min första text iallafall.

Häromveckan så tillkännagav regeringen att det kommer införas åldersgräns på sociala medier. Facebook, Snapchat och Instagram kan komma att få 16-årsgräns när EU:s nya dataskyddsdirektiv inkluderas i svensk lag, och det har tillsatts en utredning på hur detta ska genomföras.

Här blir jag genast skeptisk. Barn som är under 16 år måste ha ett ”tillstånd från målsman” för att få använda sociala medier. Lycka till med att kontrollera det! Det känns ungefär som varje gång man godkänner ett avtal på internet och klickar ”Ja” i rutan där man intygar att man har läst det 200 sidor långa avtalet med användarvillkor för tjänsten. Ingen frisk människa läser igenom ett sådant avtal men alla intygar att de har gjort det.

Om man tror att lösningen på problemet med barn på internet är en kontrollruta där barnen själva får intyga att de har sina målsmäns tillstånd så har man uppenbarligen aldrig träffat en 10-åring (eller varit lika gammal själv). Det är inte direkt svårt att klicka ”Ja” och därefter fortsätta nätmobba som att ingenting har hänt.

Om det enda som krävs för att gå förbi 16-årsgränsen för sociala medier är ett ”tillstånd från målsman”, så vet jag inte riktigt vad lagen har för syfte. När jag var yngre så fejkade jag mina föräldrars signatur till det mesta. Vet inte hur många idrottslektioner jag sluppit ifrån med en dåligt fejkad lapp från mamma att jag var ”lite hängig”. Barn fejkar ju sina föräldrars godkännande hela tiden. Det var mitt enda nöje under hela grundskolan!

Lagen blir ännu mer oklar när jag tänker på vad som ska hända om man bryter mot den.Vad ska hända då, blir det sluten ungdomsvård på anstalt för den 13-åring som använder Facebook utan sina föräldrars godkännande? Blir det urkundsförfalskning om man ljuger och intygar man pratat med sina föräldrar innan man laddade ner Snapchat?

Jag tycker nästan att det är lite gulligt när politiker och EU tror att man kan hindra 13-åringar från att ta selfies och lägga upp på Instagram genom något töntigt ”godkännande från målsman”. Ungefär som att det gick att stänga av internet bara sådär. Tonåringar lyssnar ju självklart alltid på sina föräldrar! De dricker aldrig fast de är minderåriga och respekterar alltid att de ska komma hem innan kl 23.

Den enda lösningen jag ser på problemet skulle vara att kräva en signatur från ett mobilt bank-ID varje gång man skulle skicka en bild på Snapchat, men det känns ju inte speciellt aktuellt det heller.

Sen vet jag inte heller vilka problem som en åldersgräns på sociala medier är tänkt att lösa? Det största problemet på internet är knappast nioåringar som tar selfies. Nätmobbning och näthat är hemskt, speciellt bland unga, men att tro det går att lösa problemet genom lagstiftning så har man inte förstått hur internet fungerar alls.

Den som vill läsa min summering av första deltävlingen av Melodifestivalen kan för övrigt göra det här. Ni kommer hitta all min bevakning om Melodifestivalen i artikelform under de kommande veckorna på samlingssidan MELLOGLAM MED TRAMSFRANS här på Nöjesguiden. Viva la diva, som Dana International brukar säga.

 

En kommentar | “Söndagskrönikör!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Sandra skriver:

    du är så himla bra!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste kommentarer

Mest läst på NG