Annons
Annons
9:16 16 Aug 2016

avsnitt 112

 

HALLÅ!

VBDFR är var fortfarande utan studio (vid inspelningstillfället [sic]), så detta avsnitt kommer direkt från Sannas säng. Eller iaf delvis, Petter fick sitta bredvid. Tillsammans pratar dom hursomhelst om ny rap från Sverige av både unga och gamla rappare, och ny rap från USA av både gulliga och hmm… kanske inte riktigt lika gulliga rappare.

Ett avsnitt i om rap i både Dur och Moll!

Relevanta länkar:
Revolt TVs intervju med A Boogie Wit Da HoodieVladTVs intervju med 21 Savage

 

PS. Bara dagar efter denna inspelning kom en co-signade allas vår Drake rapparen a Boogie Wit Da Hoodie, som vi pratar om i detta avsnitt. Lyssnar han på våra inspelade filer? Är hans algoritm SÅ stark??

PS2. Avsnittet spelades in för några veckor sedan mitt under pågående sommaruppehåll. Vi pratar mer om Onda i kommande avsnitt.

Whatever?! xoxo

 

 

Ljud:

Podbean
iTunes / Podcaster Subscribe
Android Subscribe
Acast
RSS
Soundcloud (äldre avsnitt)

Sånger från avsnittet:

1. Pato Pooh feat. Jireel & Denz – Driftig
2. Ondy & Mächy feat. Antabuz – Giftig Freestyle (S&C av Trappadon)
3. Lorentz, M Sakarias & Paragon – Giftig Remix
4. ILLE FreeWay feat. Ayoo S.G.L – Natten
5. A-Boogie With Da Hoodie – My Shit
6. A-Boogie With Da Hodie – Jungle
7. A-Boogie With Da Hoodie – Bando
8. 21 Savage – Real N***a
9. 21 Savage feat. Future – X
10. Jidenna – A Little Bit More

Några av sångerna finns i spotify-spellistan med alla sånger från alla avsnitt!

MERCH! vbdfr.tictail.com.

9:02 15 Aug 2016

 

4832eb9057436d9dd06cdb069f76ae60

Sanna, Onda och Petter i Rågsved kring 2011-2012.

I torsdags eftermiddag gick Onda bort efter en period av sjukdom. Cancern och behandlingen var fruktansvärd, men han älskade livet. Jag tror att han ville leva mer. Det är det som smärtar mest.

Min flickvän ringde mig när jag stod utanför en pizzeria och berättade. Jag ringde Petter som jag precis sagt hej då till och jag ringde Sanna som var i Göteborg. Jag visste inte vad jag skulle säga, mer än att Onda var död.

Jag trodde orden skulle komma, men de har de inte gjort. Jag försöker skriva här ändå, för att säga att Onda alltid var och alltid kommer att vara en del av VBDFR och en del av våra liv. De första avsnitten spelades in i hans hemmastudio och det var han som peppade oss att våga köra när vi kändes 100% osäkra på att det fanns något värde alls i att höra oss snacka om rap.

Jag skriver också eftersom Onda var min vän, min storebror. Vi snackade om musiken och livet. Onda var varm, genuin, kärleksfull, omtänksam.

Vila i frid Onda.

Våra tankar går till hans efterlevande, hans flickvän Emma och alla hans nära.

Hugo och Onda julen 2010.

Det finns otroligt mycket att säga om Onda som musiker, och hans roll i musiken. Det kommer vi beröra nästa gång vi spelar in ett poddavsnitt. Tills dess, läs vad Lars skrivit på Brytburken. Jag kan skriva under på varenda ord. För er som inte känner eller känner till Onda och hans liv, läs denna DN-intervju från förra året.

Hitta hans musik genom att söka på Onda eller Sthlms Inkasso på vilken musiktjänst som helst. De mesta som inte finns på Spotify och dylikt är samlat på Gökbots hemsida gokbot.se, direkt på hemsidan eller under fliken musik. LADDA HEM allt ni hittar. Köp det på hans bandcamp eller iTunes. De här sångerna är en viktig del av svensk raphistoria.

Farväl Onda. Tack för allt.

/Hugo

Annons
9:38 5 Aug 2016

Skärmavbild 2016-08-05 kl. 20.55.31

 

En av mina favoritskivor inom gengren bruks-rap förra året var Drakeo The RulerI Am Mr Mosley. Hörde ni den aldrig?

Antar att ni inte hörde. Det är mer än nånting annat ett bevis på att DJ Mustards fame och varumärke som musiker är nere på tidig 2012 års nivå. Med andra ord, nu för tiden är jag är den enda personen utanför hans direkta släkt som väljer att kolla upp projekt baserat på att DJ Mustard är inblandad.

Det är lite värre än 2012 dock, för då letade jag ju efter DJ Mustard eftersom han var på väg att göra nåt jävligt fett av mitt favorit-sound. Det var spännande, svårt att hitta och skitkul musik. Det var typ samtidigt som det så kallade DJ Mustards-soundets grundare Young L började göra Björk-låtande musik om gamla matematiker. Så jag var skitglad över att DJ Mustard plockade upp fanan.

Nu kollar jag upp DJ Mustard-tracks för att höra andra bättre musiker göra nåt fett på hans plattform.

I Am Mr. Mosley var alltså Hosted By DJ Mustard och lyckades på något sätt vara helt ohörd och samtidigt skitbra. Skitbra bruksrap iaf. Alla sånger låter typ likadant. Drakeo The Ruler låter som en blandning av leanad Problem med Bay Area-dialekt och en Joe Blow på molly som fortfarande kan artikulera. Den är referensen är alldeles för smal för alla som inte läst alla inlägg på bayonnaise (vad upp Lo!) men det är så han låter iaf.

Om ni istället för att läsa om det vill höra hur han låter, tryck play på sång 3 på I Am Mr Mosley som ni hittar här. Eller tryck play här:

 

 

Ja ni ser rätt, det är en Youtube-inbäddning där ovan. Det blev en fucking youtube pga Drakeo The Ruler är en sån artist som går runt på gator och torg 2016 utan att bemöda sig lista ut hur man lägger upp sin musik på Spotify eller TidalFactsSweden ens.

Trots att Drakeo aktivt jobbar emot att blir upptäckt har jag alltså lyckats höra inte bara en I Am Mr Mosley-skiva, utan nu i veckan tog jag mig tid att lyssna på uppföljaren I Am Mr Mosley 2. Och det är fan mer av samma guld. Jävlar vad denna skiva bara rullar på. Livet känns på riktigt lite ljuvare med Drakeos mjuka röst i hörlurarna. Kommer knappt ihåg nåt han säger förutom den där om att jag inte ska lägga mig i hans knark-problem från refrängen på I Know, men det är precis så bruksrap fungerar.

Det ska inte va så bra att det tar fokus från vad du nu gör, det ska inte vara så dåligt att det tar fokus från vad du nu sysselsätter dig med. Du ska kunna bruka denna musikprodukt i ditt liv utan att bli alltför påverkad av varken fantastiska mänskliga prestationer eller oljud.

Det kanske är så DJ Mustard tjänar sina slantar numera. Han har skrivit ett 10-album kontrakt med BIG PHARMA om att göra musik som fungerar som komplement till bipolär-medicin som är svindyr att tillverka. Terapeutiskt. Om ni googlar DJ Mustard och big pharma record deal så hittar ni inge bevis för att den här dealen inte existerar.

 

Skärmavbild 2016-08-05 kl. 21.32.29

 

Exakt av detta skäl valde jag bilden på Drakeo The Ruler som ligger längst upp här. Den är tagen från videon till Having Fun från nya skivan. Drakeo ser jävligt avslappnad ut.

Having Fun är näst bästa sången 10 Chains som handlar om att bära tio kedjor. Lyssna på hela skivan på Soundcloud:

 

 

/Hugo

 

9:33 20 Jul 2016

Avsnitt 111 guleed

 

Hej!!

I det här avsnittet är det bara Petter som pratar, eller inte bara, han har nämligen åkt till Malmö och intervjuat Guleed. De pratar om just Malmö, om att växa upp på Möllan, vad som verkligen betyder något inom musik, och om Guleeds kommande mixtape 50 grader i februari. Idag släpptes videon till det mixtapets första singel, Samma spår och den kan ni se här:

 

OBS! Vi har för tillfället ingen studio, så om ni har ngt tips om var vi kan spela in i stockholmsområdet, skriv till oss på fb eller maila. Men vi hörs snart igen, det lovar vi.

Whatever?! xoxo

 

 

Ljud:

Podbean
Apple / Itunes
Acast
RSS
Soundcloud (äldre avsnitt)

Sånger från avsnittet:

1. Guleed – Ingen annan prod. av Durimkid (länk)
2. Guleed & Ozzy – Samma spår prod. av Durimkid
3. Guleed & Adam Aden – Energi (länk)

Några av sångerna finns i spotify-spellistan med alla sånger från alla avsnitt!

MERCH! vbdfr.tictail.com.

1:38 17 Jul 2016

Skärmavbild 2016-07-17 kl. 13.34.49
Skapar spellistor.

Hallå där Q3 och fuck off Q2!

Q3 hit och Q2 dit. Vad snackar jag om egentligen? Jo det ska jag berätta. Q står för quarter och det är engelska för kvartal. Kanske världens mest underskattade tidsenhet. Så mycket bättre än världens mest överskattade tidsenhet (veckor). Hursom.

Jag ska va ärlig och berätta att jag inte riktigt är mentalt redo att smälta att vi just nu befinner oss inuti kvartal 3. Halva året har gått nånstans efter sommaren, anser jag. Man kan ju argumentera emot det med fakta, påstå att Q2 tog slut sista juni och Q3 började första juli. Men det känns inte så.

Nog om det. Jag har lyssnat på skitmycket bra musik i år. 25-60% av det jag hörde under Q1 finns i denna spellista på Spotify. Och nedan har jag samlat uppåt 65% av den bästa musiken jag stött på i spellistan 2016 grejorna Q2. Resterande 35% ca finns inte på Spotify idag, eller fanns inte vid det tillfälle jag sökte. Eller så heter artisten annorlunda på olika tjänster och jag har inte orkat söka (ni vet som hur VBDFR-favoriten Tu5en heter Tu5en på Youtube och nånting helt annat på Spotify).

En parantes här: På Tidal Facts Sweden har Tu5en inte ens ett namn utan deras musik hittas genom en ny datatjänst där du betalar Tidal Fact Sweden 499kr per kvartal och så gissar deras datorer att du vill höra deras musik baserat på data om dig som de har köpt från bland annat Facebook, Swish, Pornhub, Tinder, LunarStorm, PokemonGO, Tesla, Fleshlight, Willys och IKEA. Om du tror att du vill höra Tu5en men Tidal ändå inte visar sångerna betyder det att du inte passar in i deras varumärkes målgrupp såsom den är definierad genom upprepade workshops. Workshopsen handleds av så kallade digital natives, personer som lever inuti tech-bubblan som befinner sig inuti en UberX-Rock-n-Roll som befinner sig inuti Spotifys-garage just nu. Om du trots allt vill höra Tu5en så är det enklaste sättet att förändra dig själv och ditt beteende som konsument, pröva att cykla istället för att åka spårvagn eller att göra mer varierade sökningar på Pornhub. Du får helt enkelt prioritera ner sådant konsumentbeteende som gör dig kåt och välja att bete dig på ett sådant sätt passar den musikgrupp du vill höra.*

Vet inte hur vi kom in på det där. Men men, här är några stycken sånger från Q2 jag har hört. Och under det hittar du några sånger från Q3 som jag hunnit höra. Den spellistan kommer att utökas kontinuerligt under tre månader tills det är dags att säga fuck off till Q3 och hej till Q4.

God lyssning:

 

 

/Hugo

*Intressant nog har Tu5ens varumärke exakt samma kodning som bastusex, teve-serien Boys och ishockey. Så det finns förbättringsmöjligheter för de där workshops-skaparna, men tror de jobbar agilt så det ordnar sig nog!

Annons
Annons