Vad lär man ut här?

20:00 27 Sep 2016

Catrin Hedlund:

img_3525

Catrins ena son sov tydligen inte så bra i natt varpå hon skriver att ”Så får se om han vill gå till skolan eller om han vill vara hemma med mig och ta det lugnt. ”

Givetvis ville han inte gå till skolan – vem fan vill det? – men vad lär man sitt barn om han får välja att inte gå till skolan utan istället vara hemma med mamma utan anledning?

Vi började med att byta in två av kevins spel mot två nya spel, vilket resulterade i en nöjd kille! Fick även lite pengar över i presentkort, så det var ju bra! Sen gick vi och käkade mat på favvostället och det var lika gott som vanligt! Jag åt fläskfilepasta och Kev tog husmanskost; korvstroganoff! Mätta och belåtna gick vi därifrån till mötet som gick galant, och sen blev det shopping; strumpor! På vägen ut så passerade vi bibblan och där hann vi läsa en bok innan det var dags att gå mot tåget.

Han är visserligen bara 6 år och går inte under skolplikten men vad får han med sig för skolmoral om han får vara hemma och shoppa mm med mamma om dagarna? Vara hemma och ”ta det lugnt”? Ah ja.. hon drog i alla fall inte iväg honom på en spontan Finlandskryssning i all fall

Men mamma lät honom skippa skolan idag och av det här inlägget att döma låter det mest som att hon höll honom hemma för sin egen skull. 

Kevin blev hemma med mig idag och jag är överlycklig!

Tycker ni att det är okej för barnen att välja om de vill gå i skolan eller stanna hemma utan att vara sjuka eller liknande?

35 kommentarer | “Vad lär man ut här?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Lise skriver:

  Förstår inte varför du ska envisas med att kritisera folk i områden du har noll koll inom? Om ett barn inte sover bra en natt ska man INTE ta dom till skolan, tänk om de somnar där? Håll dig till saker du vet om

  1. Erica skriver:

   Oj, känsligt ämne? Camcam frågar ju vad ni tycker? Har du redan bestämt vad di ska tycka om texten innan du läser?

  2. Alex skriver:

   Angry mutch Lise ?

  3. Weronica skriver:

   Antar att vilken normalt funtad människa som helst, med eller utan barn förstår att om ett barn är för trött för att gå till skolan, orkar barnet ifråga inte heller springa på shopping rundor.. Har själv barn som fått lov att stanna hemma pga av att de sovit dåligt under natten, men då har vi också stannat hemma och barnet fått sova ut.. Sen är det ju även självklart att de vaknar fulla av energi (när de väl vaknar) men anser det ändå inte lämpligt att man då går ut i stan.. Utan stannar hemma och barnet få ”vila ut” .

 2. B skriver:

  Min spontana tanke var kanske att han inte vill gå till skolan för vad som pågår med hans mamma. Barn brukar vara ganska duktiga på att snappa upp sånt. Eller att de andra barnen är taskiga…

 3. Johanna skriver:

  Men om barnet är så litet att han inte har skolplikt, så varför inte stanna hemma om han sovit dåligt och hans mamma har möjlighet att vara hemma med honom? Känns bara dumt att släpa iväg en så ung pojke till skolan bara för att.

 4. Madde skriver:

  Om det är någon gång man ska passa på att låta barmen vara hemma och mysa så är det ju innan skolplikten börjar gälla för sen kan man inte göra det.
  Min äldsta fick vara hemma med mig ibland innan hon började 1:an, och det var fantastiskt att bara få lov att umgås.
  När de är 6 år så är det en förberedelse inför skolan och det är inte blodigt allvar, vi åkte även på en nästan tre veckor lång semester innan 1:an drog igång då vi visste att vi inte skulle få chansen då man inte kan ta ledigt från skolan så länge.
  Det var jättemysigt att bara få umgås som familj utan en massa måsten.
  Hela livet är ju läxor, jobb och ansvar sen så man kan väl låta små barm vara just små barn.

  Man kan aldrig göra rätt som förälder, antingen är man för lite med sina barn eller så lär man ut fel värderingar om man har de hemma när de sovit dåligt.

 5. Emma skriver:

  Jag kan känna att är man liten kan det vara svårt att orka en hel dag utan sömn. Men om han nu är så trött så han inte orkar skolan, hur kan man då köra en heldag med allt från shopping,utemat, möten och biblioteket ? hemma och ta det lugnt tycker jag är ok men lugnt blev det ju inte direkt för det stackars barnet…

 6. Je skriver:

  Tycker inte heller det var så konstigt. Han är kanske orolig för vad som händer kring hans mamma, barn förstår mer än man tror. Jag anser att det finns fler orsaker till att inte låta sitt barn gå till skolan än enbart fysiska sjukdomar.

 7. Ida skriver:

  Jobbar själv som förskollärare, i förskolan råder vi föräldrar att hålla barn som sovit dåligt/vaknat vääääldigt tidigt hemma, just eftersom det då kan vara svårt för barnet att hänga med i alla aktiviteter som görs. Koncentrationen blir ju inte den bästa när man är trött = inte rättvist mot barnet.

  Förskoleklass är ju ett ”mellanting”, övergången mellan förskola och skola. Som du skrev Så råder det inte skolplikt i förskoleklass, och jag (som mamma) tycker en ska ta alla chanser en får ska passa på och umgås med sitt barn INNAN skolplikten börjar. För då är det försent:)

  Bara lite tankar från mig?

 8. Therese skriver:

  Jag var ett barn som fick välja en del när jag var liten, gick aldrig på fritids osv. Min skolmoral var töppen i alla fall så det är nog ingen fara! 🙂 beror nog mer på hur man trivs i skolan hur det blir senare. Jag har alltid tyckt att det är kul i skolan, i princip, att träffa kompisar och sånt så jag ville alltid gå till skolan! 🙂 minns en gång när jag blev sjuk i tredje klass och missade när vi skulle dansa i skolan, var typ det förjävligaste som hade hänt mig so far

 9. Lina skriver:

  Klart hon tar varje chans hon får att umgås med sönerna. Skulle inte hennes rättegång vara nu på torsdag?

  1. M. skriver:

   Rättegång nu på torsdag? Nej, åtal är inte ens väckt ännu.

   Gissar att ditt antagande grundar sig i vad som stod i häktningsframställan där det stod att åtal senast skulle väckas senast den 29/9. Och hon blev ju som vi vet inte häktad, därför behöver inte åklagaren förhålla sig till det datumet vad gäller att väcka åtal.

   1. Lina skriver:

    Aa okej. Tack för förklaringen!

 10. Sara skriver:

  Inget konstigt om barnet är hemma för att det sovit dåligt. Förskolor och skolor vill att barnen är hemma om de inte är pigga nog. Blir bara jobbigt annars. Men man kanske som mamma skall berätta för barnet att idag får du vara hemma för att… Och inte låta det välja ensamt.

 11. Felo skriver:

  D e klart ungen heter Kevin.

 12. Charlotte skriver:

  Hejsan!
  Såg att du bad olika bloggare att kommentera inlägg som du skrivit med div påhopp/klagomål om deras bloggande (bla hur de märker ut reklam och ”bryter” mot lagen) jag har en fråga som jag tänkte du kunde svara på…
  Hur förklarar du att du använder bloggares bilder?! Det är nämligen också att bryta mot lagen…även om du länkar eller skriver vart du hittat bilden så säger lagen att man enbart får spara andras bilder ”för eget bruk”… ?????

  1. The real Hmm skriver:

   – Alla bilder på bloggen är faksimils från respektive bloggare och tillhör vederbörande om inget annat uppges.

   Slå upp mer om faksimils.

 13. TP skriver:

  Älskar att 95% inte ens läst frågan. Ftågam var om det är okej att barnet får välja, inte om det är rätt att hålla barnet hemma. Två väldigt skilda frågor.
  Utan att ha några barn anser kaffet som rätt att hålla barnet hemma men att man då talar om för barnet att idag får du vara hemma från skolan så det inte blir ett val för barnet. Det tror jag kan leda till bristande skolanda senare i livet.

  1. TP skriver:

   Haha frågan är vad jag tagit för att formulera en så osammanhängande kommentar.

   1. M. skriver:

    Bortsett från kaffet så förstod jag din kommentar glasklart ? Och jag håller med. Jag förstod det också som att det handlar om att sonen fick ett val, vilket jag anser sänder fel signaler till sonen.

  2. Therese skriver:

   Nej jag tycker att det är rätt att ungen får vara med o bestämma lite. Det var ju ändå på mammans villkor

 14. Numsi skriver:

  Jag har min son hemma en gång i veckan. Eller rättare sagt veckan han är med mig. Han är 6 år och har inte skolplikt. Jag tycker att det är jätte nice att kunna ha han hemma då jag är mammaledig. Det är lika bra att passa på medan man kan. Han tycker att det är jätte skönt!

 15. Anonym skriver:

  Hon har ändrat i inlägget. Först skrev hon att det var fel.

 16. Anonym skriver:

  Som tidigare nämnts anser jag att ett barn absolut kan vara hemma om sömnen varit dålig, men då bör man ju faktiskt ta det lugnt och inte spendera halva dagen med shopping.

 17. Hanna skriver:

  Jag tycker att det är FEL. Anledningen till att JAG tycker så är för att jag anser att det skickar fel signaler till barnet.
  Hade Catten varit hemma och tagit det lugnt med sitt så otroligt trötta barn så hade det varit en annan sak. Att istället springa på stan och luncha/shoppa sänder fel signaler, i mina ögon.
  Vad lär sig barnet av det här? Att om man är trött får man vara hemma. Snacka om reality-check senare i livet.
  Vad ska föräldrar som inte är föräldralediga/arbetslösa/vad hon nu är, göra när barnen är trötta? Vabba? Vård av trött barn?
  ”Jag jobbar på förskola och vi tycker att föräldrar ska hålla sina trötta barn hemma” tyckte jag att jag läste i en kommentar. Om barnet säger att barnet är trött utan att vara det då? För att få vara hemma? Om barnet säger ”Jag är ledsen för att det är åldersgräns på South Park”, ska barnet vara hemma då? ”Jag vill ha en katt men får ingen för mamma, så jag kunde inte somna förrän kl 22, så jag orkar inte gå till förskolan”.

  Sluta curla barnen!

 18. Miss M skriver:

  F.d soctant. Jobbar på skola nu. Skuckar hem de barn som inte sovit på natten. Det som brukar hända annars är att de somnar i skolan, antingen ofrivilligt eller så går de självmant och lägger sig under rast. Om de är väldigt trötta kan de inte ta in någon ny information eller lära sig något. Då finns det heller ingen mening med att de är kvar i skolan. Barn som växer är mer beroende av god sömn än vuxna.

 19. Carina akerlind skriver:

  Barn ska inte stanna hemma från skolan för att dom har sovit lite dåligt, likväl som inte föräldrar ska stanna hemma från sina jobb för att dom sover dåligt, hon utnyttjar honom för att folk ska tycka att hon är en bra mamma och slippa söka jobb, vet att hon påstod att hon var på jobbintervju men hon påstod ju i ett annat blogginlägg att hon skrivit på papper om ett nytt jobb i höst, men hon ska ju plugga… Ja, det får ju bli utan studielån då eftersom hon har skuld till dom och ej får ta nya lån…. Mycket snack och lite verkstad på den människan.

  1. ah skriver:

   Snälla Carina, du börjar låta besatt av Catrin. Vi har förstått att du inte gillar henne. Det märks på alla dina inlägg om henne. Till och med gånger då hon inte gjort något farligt eller dumt, som nu, så är du där och påpekar om allt fel.

   Så som du ständigt är på henne så kan jag inte dra annan slutsats än att den här människan har gjort dig något illa (jag vet att du skrivit att det inte är så). Om det absolut inte är så, så tycker jag du bör söka hjälp. För ditt beteende gällande en annan människa är inte riktigt sunt.

   1. Carina akerlind skriver:

    ???????

 20. :/ skriver:

  Varför pratar folk som om Catrin är en normal människa med normala tankebanor och normal logik? Hon är inte normalt funtad, självklart kommer hon inte tänka vettigt när det gäller barnen.

 21. Jag låter faktiskt mina barn vara hemma om de vill och behöver. Alltså inte bara för att de trött på morgonen säger att de inte vill gå (och det ångrar de ändå sen pga vill vara i skolan) men om jag tydligt märker att nej, detta blir ingen bra dag.

  Jag tror inte jag lär dem skita i ansvar eller skolan, de är ju små och ska slippa sånt ändå liksom. Det kommer sen ändå, krav osv. Låt barn vara barn liksom!

  Försöker istället förmedla att skolan är rolig och bra (och det tycker de ju annars) så att de ska ha LUST att gå i skolan och inte gå för att man måste. Själv var jag ju en sån som skolkade precis hela tiden redan från första klass.

  1. Fia skriver:

   Och det är just sådana barn som dina barn som gör det till en katastrof för arbetsgivarna. De söndercurlade barnen som är 18-23 kommer bara till jobbet om de vill/orkar. De har ingen arbetsmoral över huvud taget. De arbetar som behovsanställda men tackar aldrig ja till jobb för de ska träna, äta lunch med mamma ( som de bor hos och träffar varje dag) eller för att de inte ”ställt in sig på det”.

   Förstår faktiskt inte alls hur du tänker?

   Sedan tycker jag att så länge man går i 6 års kan man göra så iom att det inte är någon skolplikt, men inte sen.

   Det du lär barnen är att de kan stanna hemma så fort det inte passar, är tråkigt, det har hänt något eller om det är prov. Vad signalerar du då? Hur tror du kontrasterna blir när ditt barn kommer ut på arbetsmarknaden?

   1. Jag tänker så här: att jag kan lära barn arbetsmoral och ansvar UTAN att tvinga dem gå till skolan när de är sju åtta eller nio år gamla. Precis som jag kan lära lilla Juno samma sak trots att jag aldrig kommer lämna honom gråtandes på förskolan när han väl skolats in.

    Hur tror du man fostrar barn egentligen?

    Förstår inte hur DU tänker om jag ska vara ärlig. Förstår du inte skillnaden på små barn och vuxna? Eller ens små barn och tonåringar? Och varför tycker du att det är rimligt och ok att stanna hemma om man går i sexårs? Vad är skillnaden annat än skolplikten? Är det skolplikten som avgör om man är curlad eller inte? Är det skolplikten som avgör om man lär sig arbetsmoral eller inte? För barnet är det ingen skillnad alls nämligen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla