Fy fan så obehagligt!

19:00 20 Mar 2017

Elaine Eksvärd:

Så igår när Evelyn och jag var på väg hem från en playdate så tog Matheo bort en legogubbes huvud med munnen och den fastnade i halsen. Gustav hörde bara ljud av Matheo som gick panikslaget för att få luft. Gustav fann sig snabbt, gjorde Heimlich manöver tre gånger och legohuvudet åkte ut.//Elaine

Herregud, jag får ont i magen av blotta tanken på att min Lille Palt (gudson) skulle sätta någonting i halsen och inte få luft.
Och fan för lego som är helt omöjligt att ta isär. Jag inser nu när jag skriver att jag också använt tänderna när vi lekt med smålego – fy, tänkt om han skulle ta efter mig? Tankeställare – check!

Igår tog hon bort allt lego från Matheo för att skydda honom men efter att ha fått en massa bra tips på bloggen om hur man kan göra istället så har hon ändrat strategi.

Helst kan jag tänka mig att man vill ha sitt barn i ett vadderat rum utan vassa hörn och två bomullstussar att leka med, för att kunna skydda dem mot allt i hela världen men det går ju så klart inte.
Istället för att ta bort allt lego så ska de leka tillsammans och sonen ska få öva på att ta bort legohuvuden med den lilla manicken som följer med så att han inte av ren vara stoppar in biten i munnen.

Tack för att ni är så konstruktiva och för att ni inte dömde mig som mamma. Jag var väl för chockad för att tänka klart. Allt jag tänkte var att legot var en dödlig hobby som måste bort. Haha, kanske inte så konstigt direkt efter. Nu har jag tänkt om tack vare er.//Elaine

Det här känns rätt ovanligt – andra mammor som INTE dömer!
Jag hade förväntat mig att en hel drös med mammapoliser fullkomligt skulle storma in bland kommentarerna med ”goda råd” och pekpinnar men ibland blir man glatt överraskad. Sånt är trevligt!

Frågan är väl vad som hade hänt om Blondinbella skrivit inlägget?
Hade hon fått samma bemötande?
Knappast va?

 

60 kommentarer | “Fy fan så obehagligt!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Anonym skriver:

  Intressant inlägg, I guess?

 2. Apansson skriver:

  Vad kostar egentligen Kenzas alla väskor? Måste vara sjukt mycket pengar.. någon som har koll? Med tanke på hennes senaste video! ?

  1. Sanna skriver:

   Hennes Chanel väskor kostar minst 40.000 och hon har väl 3? Den senaste, den svarta och den röda. Den rosa med silverkedjor är såld nu. Hon har två Celine och jag skulle gissa att det är 20.000 styck, Sen hennes Prada är 17.000. Chloe har jag ingen aning om vad dom kostar, samma med den svarta väskan hon visade. YSL kostar nog runt 15.000. Givenchy kostar runt 20.000 den också. Så ja en hel del pengar men som Kenza sa det är pengar hon själv tjänat ihop då har hon också rätten att spendera dom hur hon vill 🙂

  2. Andy skriver:

   Bara för att jag väntar på att min Visual Studio 2017 ska ladda klart så kan jag sammanfatta åt dig:

   Miu Miu Bowel Satchel – 10k?
   Chanel boy (small) – 38 k
   Chanel boy (medium) (rosa, guld, silver, mörkröd) x4 – 166k
   Celine micro luggage tote – 30k
   Celine luggage phantom – 24k
   Prada saffiano (beige) – 19k
   Oscar Delarenta clutch – 16k
   Balenciaga le dix cabas – 20k
   Gucci Marmont matelasse – 20k
   Gucci Dionysus – 17k
   Chloe faye mini backpack – 17,5k
   Chloe faye (medium) – 17,5k
   Givenchy antigona (small) -15k
   YSL Classic kate (medium) – 23k
   YSL classic kate (small) – 21,6k

   Totalt:454,6k kronor.

   1. Vivvi the one and only skriver:

    Har själv en väksamling av märkesväskor som känns lite snål nu 🙁
    3 Lv
    5 Mk
    1 Yls
    1 Chanel

    70k

    Bor i en hålan men har mina väskor som en annan samlar på actionfigurer.

  3. A skriver:

   Är avundsjuk! Vill också ha en sån väsksamling ?

   Engla har ju gjort något liknande inlägg men där är jag inte lika avundsjuk. Det känns bara deppigt? Vad gör hon med alla sina designerväskor däruppe i Uppsala? Tar fram ibland och tittar på? Har i gymväskan?

   1. Maria skriver:

    ”Däruppe i Uppsala”? Som om hon skulle ha mer nöje av dem om hon bodde i Stockholm? Inskränkt much?

    1. A skriver:

     Ja om man jämför med Kenza och de andra Stockholms-bloggarna som har mycket mer socialt liv och är ute var och varannan kväll tror jag man har mer glädje av en samling designerväskor. Om man aldrig går ut utan ens liv går ut på att umgås med familjen eller hänga på gymmet fattar jag inte vad man har den till.

     1. Anonym skriver:

      Fast det handlar väl snarare om att de har ett socialt liv, inte det faktum att dom bor i Stockholm. Jag bor i stockholm och har mycket mindre socialt liv än min släkting som bor i Uppsala.

   2. i skriver:

    Uppsala…? Uppsala?! Oh noooo! Engla bor i den Gudsförgätna hålan Gimo, circus en timme från Uppsala. Kanske tar hon väskorna på en runda runt Gimodammen, eller varför inte till ICA eller den lokala pizzerian 😀 (Usch o fy på mig. Nu var jag riktigt elak. Smisk på fingrarna, bam bam!)

 3. Kristinsita skriver:

  ABSOLUT ingen kritik eller dömande här utan bara bra att vara förberedd.
  Jag har inga barn, har ”bara” jobbat väldigt mycket med barn & varit bonusmamma MEN jag skulle verkligen rekommendera alla som har med barn att göra att om inte gå en barn HLR-kurs så åtminstone läsa på om det. Små små barn är behöver annan teknik än vuxna Jag har hund och har en hund HLR-lapp på kylskåpet bara för att.

  Barn kommer alltid hitta sätt att skada sig på det är en del av utvecklingen. Fint att Elaine fick tips att inte ta bort allt.

  https://www.1177.se/Fakta-och-rad/Behandlingar/Hjart-lungraddning-HLR-pa-barn/

  1. Andj skriver:

   Samma här med hunden, har även instruerat min sambo och hundvakt ifall ifall ?

 4. J skriver:

  När vårt barn fick ett legogubbehuvud i halsen sa läkaren att det är ”rätt harmlöst”. Hon sa att det är lite för litet för att orsaka helt stopp. Å andra sidan dog ju ett barn i Sverige för några år sedan av popcornkärna/or..?! i vårt fall hostade barnet iaf upp det och svalde det vilket vi inte visste, så teorin var att han fått ner det i ena lungan. Röntgen visade att det låg i magen och där är det helt ofarligt.

  1. Anonym skriver:

   Ja, jag frågade på BVC om just det, men jag fick inget svar. Hon skakade bokstavligt talat på huvudet bara. Dom kan ju svälja popcornkärnor hela så hur kan dom kvävas? Ja, jag vet verkligen inget om anatomi.

   1. J skriver:

    Nä jag vet inte heller nåt alls om det där. Tror det finns grejer ett barn kan svälja helt men som kan kvävas om det hamnar i fel strupe? En korv”slant” från hotdog har ju också orsakat kvävning för inte så länge sen. Det känns som det går att svälja en sån? Det med popcornet borde ju varit antingen ett stort poppat eller flera st kärnor? Riktigt hemskt och sorgligt hursomhelst. ;(

    1. Anonym skriver:

     Korven sväller i halsen har jag för mig. Gör alltid mikrominismå bitar!!

   2. Johanna skriver:

    Det barnet som dog av popcornkärnan i halsen var 1.5 år. Då är luftstrupen lika stor som ett lillfinger ca, så visst kan en popcornkärna fastna, likväl huvudet av en legogubbe. Så det beror nog helt på hur gammalt barnet är.

   3. Sofie S. skriver:

    Jo men lite skillnad på matstrupe och luftstrupe. Små barns luftstrupar är lika tunna som de där smalaste sugrören. Där kan definitivt en popcornkärna sätta sig. Matstrupen dock är flera cm bred så där slinker den lätt ner så klart.

  2. MmeMim skriver:

   Jordnötter och små barn går inte ihop. De har tydligen perfekt storlek för att helt blockera luftstrupen om de hamnar fel.

   En liten varning bara…

   1. Anonym skriver:

    Nä, jordnötter ska man väl inte ge på grund av allergirisken heller? Jag hade bara velat veta svart på vitt hur det fungerar med barns luftstrupar och hur det är möjligt att kvävas på en popcornkärna. Det är en sån otroligt sorglig historia som jag inte kan släppa, tänker ofta på den familjen.

    1. Alexa skriver:

     Va det finns väl inga restriktioner pga allergirisk? Jag ger jordnötssmör till min ettåring, gjort sen han var 8 månader ?

     1. Susanna skriver:

      Jordnötsallergi är världens dödligaste och vanligaste av de dödliga matallergierna, allergier kan även uppkomma när som under livet och är inte någonting en föds med.

      Därför skulle jag inte ge mitt barn någonting med jordnötter i, om det inte vore för att jag själv är väldigt allergisk.

      Min allergi upptäcktes vid tre års ålder, jag kunde en dag inte äta jordnötssmör.

      Sedan kan jag predika i tio år om andra anledningar att skippa jordnötter och jordnötssmör p.g.a. allergisk omgivning, men det är sällan någon som orkar bry sig eller vill lyssna.

     2. Ammis skriver:

      Vi väntar med att ge nötter och annan kost som kan orsaka ALLVARLIG allergireaktion för vår 2 åring. Känns säkrast att vänta tills hon själv kan berätta att det t.ex. kliar eller känns konstigt i halsen. Hoppas ni förstår hur jag tänker 🙂

     3. Anonym skriver:

      Jo,vi fick det från BVC. Eftersom jordnötter kan gå på bra en gång och vara dödliga nästa gång. Andra matallergier eskalerar inte lika fort. Jag skulle aldrig ge jordnötter till min 1,5 åring.

     4. Alexa skriver:

      Jag fick höra tvärtom! Att nya rönen är att man ska ge såna livsmedel (typ nötter i smörform och ägg) tidigt för att undvika allergi senare i livet.

      Jaja all for att inte ta onödiga risker men jag tänker heller inte gå runt och oroa mig för allt i livet ?

     5. Anonym skriver:

      Det är nya rön i USA, i Sverige så är det fortfarande samma som förut men det kanske ändras. Det är jättesvårt att veta vad som är rätt och fel och man gör så klart det som känns bäst för en själv.

     6. C skriver:

      Nej man ska inte undvika nötter till barn. Detta är saxat från Livsmedelsverket (kostråd för barn under 1 år). Det tog 1 minut att googla fram. Snälla sluta spekulera och ta reda på vad som faktiskt gäller.

      ”Hela nötter och jordnötter
      Tidigare trodde man att allergi kunde förebyggas om man väntade med att ge barn nötter och jordnötter tills de var ett år, men nyare forskning visar att det inte är så. Däremot finns det risk att barn sätter hela nötter och jordnötter i halsen, men små bitar går bra.” https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/barn-och-ungdomar/spadbarn/#Allergi

      Bifogar även om den nya amerikanska studien. De nya amerikanska kostråden handlar alltså om att ge jordnötter redan vid 4 månader men att vänta med övrig matintroduktion till 6 månader. https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/vetenskap/nya-amerikanska-kostrad-ge-smabarn-jordnotter-for-att-undvika-allergi

     7. P skriver:

      Jag var hos BVC förra veckan med min fyra- och en halv månader gamla bebis och de sa åt mig att introducera gluten och jordnötter redan nu för att undvika allergier, så det tycks visst ha ändrats här redan. Enda anledningen att inte ge jordnötssmör direkt är om man har en känd allergi i familjen. Hon sa åt oss att ge världens minsta klick av så rent jordnötssmör som möjligt så jag lät min dotter slicka lite på fingret av smör som var 99,6% jordnötter. Det gick hur bra som helst, men vi var påklädda och jävligt redo att ringa ambulans om minsta lilla skulle gå tokigt, vi bor supernära sjukhuset också. Har testat det ytterligare en gång efter det, också utan reaktion. Från fyra månader ska det introduceras, enligt henne. Vad vi däremot skulle undvika var ägg, salt, rena mjölkprodukter och lite andra grejer tills hon är minst ett år.

     8. Anonym skriver:

      Jag är själv jordnötsallergiker och har fått höra att man börjat introducera de för barn vid tidig ålder för att de ska ”vänjas” bort. De finns ju även metoder där man ger en liten mängd jordnötter till barn som redan är allergiska och sen ökar den till de att barnet kan äta 10 jordnötter. Jag hade gärna gjort de men är tyvärr för gammal.

     9. Susanna skriver:

      Men de lade ju till jordnötsolja i AD-dropparna på 90-talet just för att minska allergier, och det gick inte så bra enligt min allergiläkare.

      Anonym: kolla med din läkare, de gör undantag för väldigt allergiska personer!

 5. Anonym skriver:

  Min värsta mardröm, är så jääävla nojig när det kommer till att sätta mat i halsen?

 6. Andy skriver:

  När jag var liten stoppade jag in en ärta i näsan för att jag var intresserad av att se vad som hände. Mamma fick smått panik och tog ut den med en pincett. Som vuxen åt jag popcorn och den hamnade snett så jag gick runt i flera timmar med ett popcorn i halsen som kittlade som fan. En av de obehagligaste känslorna är när man äter något som går riktigt trögt ner för att man ej har tuggat ordentligt och man tror att man kommer dö.
  Om något så är jag säker på att jag kommer dö av att inte ha tuggat ordentligt maten.

  1. The real Hmm skriver:

   Berätta mer.

   Vad är det för mat som du tycker är trögast?

   Har du kollat upp det där?

   1. The real Hmm skriver:

    Jag är alltså lite orolig Andy.
    Vill inte skämma upp dig men du ska ta det där på allvar. Man ska inte ha det så och ju snabbare du får reda på en orsak desto bättre.

    1. Andy skriver:

     Hahaha! Nä men alltså, det är inte farligt, det är bara jag som inte tuggar ordentligt. Lever väl ett väldigt stressigt liv och äter ofta bara för att äta liksom :). Trögast att äta är nog typ chips, popcorn, kex osv som är redan torrt.

     1. The real Hmm skriver:

      Det kan vara så man jag är inte säker och de sakerna du beskriver borde inte kännas tröga även om du inte tuggat ordentligt.

      Möjligen om du dricker för lite och inte har tillräckligt med salivproduktion och dessutom har stängt av självbevarelsedriften och sväljer för stora bitar. Men det senare är ovanligt och i så fall skulle du kunna hosta upp det och inte få det att kännas som att det fastnat.

      Är det också svårt med sallad men inte med fet korv och fet lax tex?

     2. Andy skriver:

      Ja, du har rätt i det du säger. Jag dricker inte heller mycket vatten. Måste bli bättre på att tugga och dricka vatten… Samt när jag äter att jag inte sitter framför datorn/jobbar osv utan bara sitter och njuter av maten. Har nog inte gjort det sen jag var liten.

     3. The real Hmm skriver:

      Uumh alltså det kan vara ett kognitiv problem och att du behöver lära om kroppen igen, inte otroligt om du ätit framför datorn i flera år, men det kan också vara orsakat av en sjukdom. Helt ofarlig sådan eller något mer allvarlig.

      I vilket fall så bör du börja ta det på allvar.

      Sköt om dig!

    2. Jenny skriver:

     The real Hmm jag är Såååå nyfiken på dig!!! Tycker att du alltid lämnar så kloka och intressanta svar. kan du inte berätta lite om dig??? Hur gammal är du? Bor du i en storstad/småstad? Gillar du tacos? Hade uppskattat det 🙂

     1. The real Hmm skriver:

      Ha ha, älskar mexican food. 🙂

      ”Th-th-th- that’s all folks!

      Och gott nytt år!

  2. Ior skriver:

   Men så kan jag också känna ibland, typ att man sväljer lite för tidigt. Smärtan är nästan olidlig. Sen har det ibland hänt även när jag tar en för stor klunk vatten, känns som den långsammaste hissen i världen.

   1. The real Hmm skriver:

    Alltså det är just känslan av kramp och att det sitter i ett bra tag som jag är fundersam över.

    I ditt fall så kan det vara allt från ingenting till en allergi som du har känningar av ibland till att du aknse har haft matsstrupskatarr och har en ärrvävnad eller påbörjat magsår. Ganska ofarliga saker alltså.

    Har du halsbränna ofta så kan det orsak ärrvänad som för det obehagligt att svälja. Halsbränna ska tas på allavar.

    Men i vilket fall. Har man svårt att svälja och framförallt upplever det som en kramp att man ska dö, då bör man ta det på allvar.

    1. Ior skriver:

     För min del är det bara slarv eller om någon får mig att skratta när jag dricker så jag tappar koncentrationen. Då känns det som kramp i hela bröstkorgen och ryggen tills vatten”klumpen” kommit ner i magen. Helt frisk i övrigt ?

     1. The real Hmm skriver:

      Du ser. Fullt normalt. 🙂

      Man ska i vilket fall inte spekulera över skärmen. Det var bara den där varningsklockan om kramp länge som jag tog på allvar. 🙂

   2. Igenkänning skriver:

    Det är HEMSKT när man sväljer vatten på det sättet. Det är som att transportera ett knogjärn ner i magen. Vattnet blir typ vasst och kantigt.

   3. OA skriver:

    Det är HEMSKT när man sväljer vatten på det sättet. Det är som att transportera ett knogjärn ner i magen. Vattnet blir typ vasst och kantigt.

    1. Ior skriver:

     Haha eller hur, jag fattar inte, det är ju vatten..

     1. Ballie skriver:

      Ja usch, har också lyckats med det! Senast var med bubbelvatten och där gjorde liksom både själva vattnet OCH kolsyran sitt?

 7. Elin skriver:

  Fy vilken panik! Jag har själv satt i halsen en gång, så illa att jag var tvungen att sövas ner för att de skulle plocka upp köttbiten som fastnade i halsen. Har fortfarande men av det fast de hände för ca 9 år sedan.. får panik så fort jag hör/ser någon börja hosta eller så när den äter. Fasar inför den dagen jag har egna barn som vill stoppa allt i munnen ?

 8. Anonym skriver:

  På jobbet var det en unge som satte müsli i halsen. Hon varken skrek eller hostade, plötsligt var hon bara väldigt tyst och typ blå. Lagom mycket panik, som enda vuxen på plats. Tack och lov har jag gått hlr för barn och ungen klarade sig fint. Blir fortfarande svettig när jag tänker på det

  1. Maria skriver:

   Får all förskolepersonal utbildning i HLR på små barn? Håller tummarna för det, borde ingå i BVC:s insatser också, precis som de informerar om andra grejer kring barns utveckling och behov.

   1. Anonym skriver:

    Alla i min kommun i alla fall. Vi måste gå hlr (för både vuxna och barn) och brandutbildning minst var tredje år. Vi får även ”krisutbildning” av polisen numera. Om någon skulle komma in på området med vapen, till exempel. Det får vi varje år. Jag gråter varje gång, så hemskt att tänka på. Vi har även utbildning i vad vi får och inte får göra om målsman kommer påverkad och ska hämta sitt barn, samt vad vi gör i hotade situationer, samt om någon okänd försöker hämta barnet.

    1. Anonym skriver:

     Oj, vad många ”samt” det blev. Har precis vaknat 😛

  2. Anonym skriver:

   Hur sätter man müsli i halsen? :/ tänker att det inte är så stora bitar? Usch vad obehagligt! 🙁

   1. Anonym skriver:

    Hon kanske fick en havregryn i luftstrupen eller så.

 9. R skriver:

  OT – men, nu får Forni ge sig. Hur tråkig får man göra när man som influencer väljer sina samarbeten? Beefeater gin? Drack det litervis på studenttiden i för sig, men kanske inte ett så jäkla hett märke att göra reklam för…

  1. Jahaja skriver:

   Hetare än Estrellas linschips som både Hugo och Loppi-gänget pushar om… ?

 10. Andy skriver:

  http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/s%C3%A5-kan-hormonsjukdomen-pcos-f%C3%B6rebyggas-3854972
  Fan vad irriterad jag blev på detta klipp, ej på Anna Book utan på Malou som hela tiden avbryter.
  Anna Book ba ”jag äter lite och jag har märkt att mitt hår blivit tunnare”, no shit.
  Btw, PCOS kan EJ förebyggas. Det är medfött. Det bör stå ”så lindrar du symtomen”.

  1. Ems skriver:

   Malou är sämst, hon avbryter alla konstant!
   Det är för mig helt obegripligt att hon typ har någon form av ”Oprah status” här i Sverige.
   Jag tycker hon är pinsam!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla