En het potatis

19:00 15 Jul 2017

Paula:


Saxat från Paulas blogg.

På tunnelbanan kom det en tiggare och frågade om pengar. Jag sa som det var, jag hade inga kontanter på mig. Jag svarade honom, avisade inte och tittade honom i ögonen. Det räckte för att bli en invit.

Han satte sig ner.

Michan: Låt mig gissa. Han frågade om en macka och pengar till ett tandläkarberök. ’

Jag: Hur f*n visste du det!?//Paula

Paula menar på att hon blivit blåst av en tiggare som kört ett ”nummer” på henne för att få pengar, att en liga låg bakom tiggeriet som fick henne att ge en man 500 kr och att hon är besviken för att hon inte kan säga nej.
Enligt henne/hennes kompis så kör de med att det behöver pengar till tandläkaren för att få folk att donera lite större summor, men tydligen går pengarna till ligan och inte till den som faktiskt tigger.

Tiggeri är ett känsligt ämne och givetvis kryper de allra värsta av kommentatorer fram då och jag är uppriktigt förvånad över att Paula släpper igenom dem.
Tycker ni att det är rätt eller fel av henne att låta dem stå kvar?
Släpper hon igenom dem så länge de inte kritiserar henne? Kanske?

 

166 kommentarer | “En het potatis”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Trött på att vara preggo skriver:

  Förstår inte varför man hellre ska ge till svenska hemlösa, dom är ändå medborgare och förmodligen uppväxta i ett samhälle där vi har ett skyddsnät så den logiken är jättekonstig. Sen så tycker jag inte att man kan välja vilka människor man ska respektera, alla förtjänar respekt. Personligen stör jag mig inte på tiggare men det kanske är för att jag inte har några problem att säga nej, jag ger aldrig pengar utan hälsar på dom som vilken annan människa som helst, man ska inte vara naiv utan det är klart att dom är i desperat behov av pengar och använder sig att det som fungerar på oss.

  1. CHarlotte skriver:

   Men Omg – ngn slags elefantgraviditet för Dig (tror elefanter typ är gravida i 2 år)😂
   Kämpa – snart har du en skrikig, rynkig och alldeles underbar bebis hos dig!😘

   1. Trött på att vara preggo skriver:

    Hahaha! Tack för skrattet! 😂 Och tack för peppen!

    1. Katt skriver:

     Snälla meddela när hyresgästen flyttat 🙂

     1. Trött på att vara preggo skriver:

      Jag lovar 👍🏼😄

     2. Klick skriver:

      Hur långt över tiden är du nu? Jag avundas dig inte, gick över sex dagar och det kändes ungefär lika länge som sex år!!! 😂

     3. M skriver:

      Gått över 16 dagar med alla barn…. Frickin sucks! Lycka till!! 💪🏻

  2. Fanny skriver:

   Jag blir så jävla ledsen när jag hör argumentet att ”svenska tiggare har valt sin situation” ”SKYDDSNÄÄÄÄT” osvosv. Ovissheten är skrämmande hos många svenskar. Innan 80-talet och Sveriges nya reformer hade Sverige institutioner där bland annat psykiskt sjuka och psykiskt funktionshindrade bodde, vår dåvarande regering tyckte det var en fantastisk idé att stänga instutiotionerna och placera ut dessa människor i samhället där de i princip skulle klara sig själva med boendestödj som det så fint heter. Hur gick detta? Inte så bra. Missbruk och ovårdad sjukdom blev konsekvensen därav många utav våra svenska uteliggare och hemlösa vi ser på gatorna. Hemlöshet för dessa människor är Lima själv valt som psykisk ohälsa.

   1. Trött på att vara preggo skriver:

    Jag skrev inte att dom har valt sin situation, jag undrade varför man hellre skulle ge till svenska hemlösa. Om man nu tycker att dom förtjänar pengar så borde man verkligen anse att tiggare också gör det.

    1. Fanny skriver:

     Du hänvisade till ett skyddnät som inte existerar för vissa svenska hemlösa. Du sätter två grupper gentemot varandra och säger sedan själv att det är fel att göra så?

     1. Trött på att vara preggo skriver:

      Jag svarade på en kommentar som satte två grupper emot varandra, där det stod att man hellre ska ge till svenska hemlösa. Personen undrade varför dom inte bara anpassar sig till det svenska samhället som ”andra invandrare” och då kan hon väl kräva det av svenska hemlösa också som till och med är uppväxta i vårt samhälle. Jag ifrågasatte hennes logik och inte varför det finns hemlösa. Jag fattar att det inte är något att kräva av varken svenska hemlösa eller romska tiggare och att ingen väljer att bo på gatan. Går du igång lika mycket på kommentaren som ifrågasätter romska tiggare också?

     2. Fanny skriver:

      Nej jag går inte igång på kommentarer lika mycket gällande romska tiggare då förutfattade meningar om att det är ”själv valt” inte förekommer dem på samma sätt som svenska hemlösa. Romska tiggare är alltså offer men svenska har valt det själva? Båda är lika mycket offer vilket jag antar du också ville komma fram till? bara för att vi lever i ett priviligierat land betyder det inte att alla som fötts och vuxit upp här är det. jag tycker du gör en olämplig jämförelse mellan två grupper då jag inte tycker en sån här fråga är något att jämföra överhuvudtaget.

     3. Trött på att vara preggo skriver:

      Hur är det med din läsförståelse egentligen? Varför ska jag försvara mig emot något som jag varken tycker eller har skrivit? Jag tycker inte att det är självvalt i något fall! Fattar du nu? VAR har jag ens skrivit det? Jag har svarat på kommentaren allra längst upp i detta inlägget, ifrågasatt hennes logik. Jösses. ”För att deras kultur har skapat en dålig arbetsmoral- som bygger på att dom hellre vill skaffa unge efter unge istället för att försörja sig själva”, så, där har du en förutfattad kommentar om att det är självvalt som JAG svarade på. Du kanske ska läsa den?

     4. Fanny skriver:

      Vi har antagligen misstolkat varandra, menade inte att brusa upp i min första kommentar men jag tolkade dig fel, förstår nu att du givetvis inte missunnar svenska tiggare på något sätt. Lycka till med bebis 🙂 🌸

     5. Trött på att vara preggo skriver:

      Ingen fara, läste mina kommentarer igen och kan se att det i en kan uppfattas så men det menar jag så klart inte. Mitt humör är inte det bästa just nu så jag uppfattas nog lätt lite irriterad. Tack så mycket! 😊

    2. Fanny skriver:

     Men grejen är fortfarande att du själv svarar med ett förutfattat exempel om svenska hemlösa? Det hade räckt att vara saklig utan att trycka ner en annan grupp vilket du själv anklagar tjejen du besvarar för att göra. Och du behöver absolut inte bli otrevlig.

     1. Trött på att vara preggo skriver:

      Du påstår att jag tryckte ner en annan grupp trots att jag i tre kommentarer har svarat att jag inte tycker att det är självvalt i något fall. Det finns väldigt få människor som väljer att leva i misär och jag bryr mig inte om ifall det är otur, missbruk, sjukdom eller annat som har gjort att dom har hamnat där utan jag tycker att alla har rätt till ett värdigt liv oavsett om man är svensk eller inte. Jag stått i soppkök många lördagar (när jag inte är preggo) och jag har lyssnat på dessa människor. Jag vill absolut inte vara otrevlig men jag blir irriterad när det känns som att påförs åsikter jag absolut inte står för. Första kommentaren kanske hade kunnat formuleras annorlunda men jag kan absolut inte tolka den som du gjorde.

  3. Maria skriver:

   Att prata om att Sverige skulle ha ett så bra ”skyddsnät” bevisar endast att du levt ett oerhört privilegierat liv. Sedan bör utsatta grupper aldrig ställas emot varandra.

   1. Trött på att vara preggo skriver:

    Du kan ju läsa det andra jag har skrivit och originalkommentaren som jag svarade på innan du kommenterar något om hur mitt liv har varit. Jag har inte ställt två grupper mot varann och kommer inte att försvara mig mot det.

    1. Maria skriver:

     Hur läste du in att den andra meningen skulle vara riktad till dig?

 2. Riri skriver:

  SJÄLVKLART fel. Men det är ju känt sedan tidigare att hon enbart tar bort kommentarer som är i någon form kritik mot henne.

  Detta med att berätta om när man hjälpt en annan människa är så konstigt tycker jag. Varför inte behålla det för sig själv?

  Det är ju bara för att få hejarop och en klapp på axeln från omgivningen, samt att skryta om hur god man är som människa. Jag menar, det är ju inte första gången hon, eller Hugo för den delen, delar med sig av sådana här berättelser.

  Det slår ju fel när hon sedan säger att hon är så ödmjuk, jordnära och diverse andra eftersträvansvärda egenskaper.

  1. Maria skriver:

   Har nog aldrig hört en människa som genuint varit ödmjuk, generös, snäll, whatever god egenskap man kan besitta _själv uttrycka detta_? Behöver det påtalas så är det oftast snarare så att motsatsen är bevisad.

   1. R skriver:

    Jag instämmer! Båda Hugo och Paula har gjort det vid ett flertal tillfällen.

 3. CHarlotte skriver:

  Jag ger till tiggare när jag har barnen med mig- värsta hyckleriet från min sida men jag vill lära dom en fin människosyn och att man ska hjälpa andra som har det sämre….🙈

   1. CHarlotte skriver:

    Men åh😘

  1. M skriver:

   Jag brukar inte ge pengar men vi har köpt mat, dryck eller annat till tiggare. När jag har barnen med alltså.

  2. Emma skriver:

   Jag gör samma sak, låter barnen ge lite pengar när de är med och sedan pratar vi om att alla människor inte har pengar så att de kan köpa mat och kläder osv. Tycker det är viktigt att barnen lär sig hjälpa andra som inte har det lika bra ställt som vi, och att de ska veta om att det finns fattigdom i världen.

 4. Anonym skriver:

  Jag ger till tiggare. Det är utsatta människor. Jag köper även situation Stockholm och ger pengar till välgörenhetsorganisationer. Mina pengar å ja gör va jag vill för dem. Skulle inte drömma om att säga åt någon vad denne bör göra av sina pengar. Risken att bli lurad finns även på välgörenhetsorganisationer, Röda korset har lurats å nu senast en annan organisation som hade kändisar som talespersoner och sa sig hjälpa flickor ut ur prostitution. Jag tar den risken meddela organisationer likaväl med tiggarna.

  1. 👑 skriver:

   Samma. Jag handlar och ser till att göra ett ”smart val”. Köper något som är typ veckans erbjudande, typ en parmesan som de sänkt priset på – mellanskillnaden går till min lilla fina tant vid min mataffär. Så det blir väl ett par hundra eller lite mer per månad vilket är strunt samma. Köper också t ex Iprén till henne eller bananer. Skänkt en jacka o s v. Varför inte..? Kärlek till medmänniskor är livet.

 5. A skriver:

  Nej jag ger inte till tiggare. Tror inte det hjälper någon.

  1. L skriver:

   Men jag tror inte, jag vet. Jag vet att pengar som tiggs ihop här går till ett tak hemma i Rumänien. Till en kamin i ett ruckel i ett land där det blir många, många minus på vintern. Det räcker till lite kläder, skor, pennor till barnen. Jag har sett det själv.
   Och ja, det är möjligt att en och annan utnyttjas eller utnyttjar, precis som i samhället i övrigt. Men försök inte rättfärdiga ditt ställningstagande med falsarier om att det inte skulle hjälpa någon.

   1. Katt skriver:

    Jag ger oxå när jag har. Vad dom väljer att göra med pengarna är upp till dom, det är en gåva. Men jag har alltid undrat hur dom hör när dom skickar hem pengar; menar typ växlar skickar med typ post? Vet inte ens vad det ärftligt valuta i Rumänien 🤔
    Time to Google!

    1. Jen skriver:

     Till Katt: pengar som skickas till fattiga människor utomlands vilka ofta inte har bankkonton skickas via western union eller moneygram.

     1. Katt skriver:

      Tack! 🙂 alltid lär man sig något nytt!
      Har även lärt mig rumänska valutan; rumänsk leu

   2. Em skriver:

    Får jag fråga hur du vet? Har du följt med en tiggare tillbaka till hemlandet? OBS! Detta ska inte läsas med dryg röst, utan trevlig. Så himla svårt att förmedla ton ibland. Särskilt när det handlar om sådana här ämnen.

    1. A skriver:

     Men verkligen. Hur vet du detta?

    2. L skriver:

     Hej! Tog det absolut inte drygt. 🙂 Skrev ju att jag sett det själv, vilket jag har då jag rest dit två gånger och träffat personer som stora delar av året tigger i Sverige.

     1. Em skriver:

      Tack för svar! Intressant med någon som har sett och har insikt.

   3. Emma skriver:

    Vet att flera tiggare i Norge hade sjuka villor i Rumänien som deras tiggeri sponsrade. Har gett till tiggare flera gånger men slutade efter de spottade efter mig när jag köpte mat, tjatade efter att jag skulle köpa cigg eller kastade en pantkvitto som var 100kr på 😀 finns dokumentär om tiggare i Norge på nrk! Där följs tiggare i Västra Norge upp!

    1. Yo skriver:

     Jag arbetar med två rumänska kvinnor, de visar bilder på hus som några av de tiggarna som tigger i vår stad har i hemlandet.
     Stora villor på 3-4 hundra kvadrat med fin inredning, men det lönar sig att tigga här.

     Mina arbetskamrater har bott här i 7 år och skänker inte själva till tiggarna trots att de tjänar bra med pengar. De vet att pengar finns samt att de är för lata för att arbeta (deras egna ord) de bara skrattar åt dom som går till jobbet.

     1. Anonym skriver:

      Det du beskriver är ett typexempel på en vanlig inställning många från Rumänien har mot sina landsmän som är romer. Likaså inställningen att de är lata. Hur vet du att dina arbetskamrater talar sanning, att det är tiggarnas hus?, till exempel? Hur vet de att huset tillhör tiggarna?

     2. Emma skriver:

      I nrks dokumentär kartlagde de tiggarna i ett eller flera år och kommunicerade med de. Följde upp och hade film på samma personer i Norge som rör sig i fantastiska hus i Rumänien. I en annan dokumentär vid namn Petter uteliggare kom det fram att sitta på Karl Johan en dag kunde ge 500kr. Om man tar det gånger 20 dagar (vissa dagar går sämre, andra bättre) blir det 10000 helt skattefritt. Bor du i ett hus ihop med sjukt många andra och möjligen prostituerar sig om natten, eller skyddar de prostituerade, får du ihop bra med pengar. Detta är inte alla såklart, men att det finns och mina tidigare erfarenheter med tiggare får mig att spy och aldrig ge pengar till tiggare. Ger dock mer än gärna till uteliggare som inte har tak eller huvudet. Ingen där har aldrig betett sig illa eller varit något annat än tacksam när jag har skänkt pengar, eller att vi går till restaurang och skaffar något att äta eller kaffe och pratar lite.

   4. Anonym skriver:

    Då drar jag tvärtemot-kortet då, då jag vet att det INTE går till någon stackare som verkligen behöver hjälp utan till ”chefen”. Obs! Gäller såklart inte alla, utan det här är min erfarenhet.
    Jag jobbar i en butik på ett köpcentrum med två ingångar där det sitter en tiggare vid varje. Jag ler och hälsar alltid mot dem! De är människor och precis lika mycket värda. Skulle däremot aldrig ge dem pengar! För mellan dessa ingångar och tiggarna går ”chefen” och då och då plockar han pengar ur tiggarnas muggar och går sen in till systemet och köper öl till sig själv – för pengar som tiggarna fått sitta och tigga om hela dagen.
    Denna chef äger dessutom en grön skåpbil som är allmänt känd i samhället då de snor både cyklar och andra egendomar. Förstår inte hur det kan fortsätta…?

    Jag ber i förväg om ursäkt då jag druckit några glad vin för mycket, texten kan vara osammanhängande…

    1. Burn skriver:

     Det du beskriver är inte nytt tyvärr. De kommer i hela grupper där de har olika uppgifter utifrån ålder och kapacitet. Många begår inbrott i våra hem (tack som fan ni som skänker pengar), en del säljer droger och stöldgods, en del säljer sina kroppar och en del tigger och har nu börjat följa med in i butiker och pekar på varor de vill att folk ska köpa eller så lägger de helt sonika upp sina varor på bandet och kräver att näst på tur ska betala. Oftast går de på äldre som skäms att neka dom inför andra, ”man vill ju inte verka snål”.
     Så länge de har sponsorer, alltså givare och köpare så lönar det sig att fortsätta komma hit.

     Svenska tiggare är en annan historia, det går inte ens att jämföra de grupperna då det oftast handlar om människor som en gång i tiden haft familj, arbetat, bidragit till vår välfärd osv. Men så händer något som stjälper hela deras värld och de vänds ryggen när de inte orkar bråk mer med myndigheter.
     Någonstans känns det bättre att skänka pengar till dom än de som kommer hit och stjäl från oss, förstör skog och mark med sina läger och förstör människor med drogerna de har med sig.

     Men visst, man kan alltid dra ”alla människors lika värde”kortet. För min del är det kortet utspelat och fungerar inte i sammanhanget längre.

     1. Ida skriver:

      Skrattar ihjäl mig, skulle vara snäll jag.

      Frågade den kvinnliga tiggaren utanför affären om hon behövde något och jag sa att jag kan köpa det är henne. Hon sa tvättmedel och följde med in, tänkte vara extra snäll så packade i två paket av Ica basic tvättmedel och två sköljmedel av billigare märke och gav henne korgen men hon bara skakade på huvudet och sa bad och skakade på huvudet. Plockade till sig tre flytande via och tre flaskor comfort sensation och nickade glatt.
      När jag sa no och skakade på huvudet tog hon händerna om huvudet och låtsades bli förtvivlad.

      Ska väl tilläggas att jag själv handlar Ica basics varor men det dög tydligen inte till henne. Jag lämnade både butiken och henne fort utan att handla något alls. Kände mig bara skitdum och korkad

   5. A skriver:

    Men asså va? Du verkar ju helt delusional. Hur VET du detta med säkerhet då?

    1. Linn skriver:

     Ingen aning om jag svarar rätt nu…
     Men jag har en personlig erfarenhet av en hemlös.
     Han var den finaste man jag träffat.
     Han hade haft ett långvarigt missbruk. Någonstans på vägen blev han dödsförklarad och hans personnummer ströks. Han är ute ur systemet.

     Han var pundare och brydde sig inte. Varför skulle han göra det? Det var ju inte så att han behövde legitimera sig när han sålde och köpte.
     Detta pågick i många år tills han ville ta sig ur det.
     Men han finns inte i systemet. Det är en människa utan identitet.
     Han slutade med knarket men fortsatte göra pengar pp stöldgods. Han snodde koppar och sålde osv. Han hade gott om pengar, men ingenstans att bo.
     Han fick hyra ett varmgarage svart och gjorde det till sitt hem. Fortfarande får han leva på stöld osv för att han är så pass utanför systemet.

     Så hemlöshet i Sverige är inget som skyddsnät kan garantera en ifrån. Är man ute ur systemet är man ute.

     Jag har aldrig brukar droger eller gjort kriminella affärer. Denna människa följde jag i fem år av andra skäl. Jag har sett och hört allt och vet att det är sant.

    2. Burn skriver:

     Vem frågar du?

     1. Linn skriver:

      Ville lägga till detta till diskussionen kring den svenska hemlösheten, men det kanske hamnade käpprätt fel..

 6. Joanna skriver:

  Sådant trodde jag folk redan visste? 😦

 7. I skriver:

  Förstår inte vad som är hemskt med kommentaren…

  1. Andrea skriver:

   Du förstår inte vad som är fel med signaturen Gabs kommentar? Att kalla enannan människa för helvetes avskum eller skräp?

 8. Anonym skriver:

  Men om man GER bort något är det väl upp till mottagaren vad hen vill göra med gåvan? Den är ju inte din längre

  1. Majs krok skriver:

   Anonym, oj oj oj, det vet jag inte om folk tycker. Mins ni Lady Dahmer och krukväxt-gate. Man får uppenbarligen inte använda pengar man fått till vad som helst.

  2. Em skriver:

   Jo visst, men om någon ber om pengar för ett specifikt ändamål (i det här fallet tandläkare) och sedan använder pengarna till något annat förstår jag att man känner sig lurad och blir arg. Det är skillnad om personen inte ber om pengar till något specifikt, utan enbart tigger/ber om pengar.

 9. Amy skriver:

  Bor i en liten ort och ger inget till tiggarna här. Har flera gånger sett dom röka men samtidigt sitter dom med skyltar att dom inte har råd att köpa mat till sina barn? Får inte ihop den ekvationen.

  1. LindaP skriver:

   Många (inkl jag) ger cigg till tiggare… De ber ofta om en och klart jag ger dem då.

   Jag tycker man ska ge det man kan/vill till dem och vill man inte ge något så låter man bli och går vidare i livet. Att sprida falska rykten eller på något sätt visa avsky mot dem är bara vidrigt. Det är människor! Som sitter utomhus i alla väder och tar emot fantastiskt mycket skit från andra människor. INGEN skulle göra det om det fanns några bättre alternativ.

   1. Amy skriver:

    Förstår självklart att dom ska få cigg av någon, men i denna lilla håla finns bara en mataffär och tiggarna här har flera gånger varit inne och köpt cigg för pengar dom skramlat ihop under dagen.

    1. Amy skriver:

     *kan få

  2. 👑 skriver:

   Så alla rökande fattiga får skylla sig själva? Inklusive svenska sådana..? Du tror inte på att det finns ett behov av ”flykt” som vi som har det bättre inte förstår?

   1. Amy skriver:

    Nej men påstår man att man inte har råd med mat till sina barn så ger man fan i att röka.

   2. Anonym skriver:

    Hahah förlåt, men vill man ha en flykt tar man nog till tyngre saker än cigg.

 10. Anonym skriver:

  För övrigt:

  Är Anitha Schulman och pojkvännen iväg på ren sponsorresa eller på semester (ja, jag hävdar att det är en rätt märkbar skillnad) med tanke på alla hashtaggs på kläder, smycken, skor etc (vilket hon även poängterar för läsarna att ”klicka på bilden”) och olika hotell/platser samt att instastoriesarna där de filmar varandra oftast bara visar den andre fullt – FULLT – upptagen med sin mobil.

  Jag var vill jag minnas inte sådan som nykär……..

 11. Therese skriver:

  Håller faktiskt med kommentaren i Paulas blogg. Gör som ALLA andra invandrare; lär er svenska ( sfi är tack o lov gratis) och skaffa ett arbete. Tiggeri är inget arbete och inget jag uppmuntrar. Alla jobb är värdiga jobb och jobb finns det gott om. Bara man är villig att kämpa lite.

  1. L skriver:

   Förutom att de flesta varken är invandrare eller flyktingar, utan här några månader i stöten (allt de har rätt till). De har familjer hemma och liten chans att få stanna här längre.
   Du bortser också frän den enorma diskriminering och de fördomar de möter och jag blir så bedrövad över den brist på analys och djup kommentarer som dessa har. Det är ju inte så enkelt som ni vill tro.

   1. Lisa skriver:

    Vad ska de här och göra över huvud taget? Rumänien får ta hand om sina egna medborgare. Om de har råd att ställa upp i ESC med fancy musiknummer som inte är gratis så har de nog råd att ta hand om sina medborgare.

    1. R skriver:

     Men snälla, visa lite medmänsklighet för i helheten. Jag bidrar och hjälper hellre dem än har kvar empatilösa människor som dig i mitt land. Angående ESC, så får värdlandet en liten summa pengar från varje land som deltar, så du har fel där.

     1. Lisa skriver:

      Du känner inte mig så spara argumentet om ingen empati till någon annan. Jag vill inte se tiggare sitta här på gatorna och sedan runda hörnet och öppna upp sin splitter nya bil och dra iväg. Jag vill heller inte ha gäng som förföljer mig och kallar mig för könsord bara för att de har en annan kvinnosyn. Om du kallar mig empatilös för att jag är emot sådant så kan du kyssa mig där bak.

     2. R skriver:

      Fast snacka om att inte alls tänka längre. Stärker min bild av att du är empatilös men också obildad. Läs på, Lisa. Det är inte tiggarnas egna bilar direkt. Snarare att du kan kyssa min och samtliga tiggare bak, att det fortfarande finns så okunniga människor som dig år 2017 förvånar mig.

    2. IdaV skriver:

     Haha vilken trött analys Lisa

    3. En annan Sofia skriver:

     Rumänien har absolut råd att ta hand om romerna som bor där. De får pengar till just det om jag inte fattat fel. Men de skiter i romerna, för i Rumänien och många andra länder är romer inte värda ett piss. Ingen anställer en rom, ingen hyr ut lägenheter till romer. Gifter du dig med en rom så blir du av med jobbet. Ungefär på den nivån. Det finns en hel del dokumentärer om detta.

     De är inte lata eller ovilliga att arbeta. De FÅR inte jobba i sina hemländer. Därför åker de till andra länder och tigger. Du har kanske sett att de ibland sitter och försöker sälja någon liten korg de knåpat ihop eller liknande? Det är typ vad de kan arbeta med. Tillverka sopkvastar och sälja på någon marknad för typ inga pengar alls, om de har tur och inte blir ivägkörda från platsen.

     Så visst kan man tycka att Rumänien och Bulgarien kan ta hand om sina invånare. Det tycker jag med. Men det gör de inte för romer ses inte ens som människor i dessa länder..

     1. Lisa skriver:

      Det beror nog snarare på deras bakgrund som de har gett sig själva genom att vara ett så kallat tjuvpack.

     2. Anonym skriver:

      Och då är inte lösningen på problemet att fortsätta att ge dessa människor pengar. Alla ni som ger pengar, har sån underbar människosyn, bryr er om utsatta osv osv VERKLIGEN vill göra nytta kan ni ju sätta press på våra politiker så att de i sin tur kan sätta press på Rumäniens politiker.

     3. Wyyy skriver:

      rumönien tar inte hand om npgra av sina medborgare. romer KAN få arbete och iaf i västra rumänien finns det gott om arbete men ändå ser man tnårsgrupper av romska pojkar flickor och tjejer som stirrar ner en (kan lika gärna vara etniskt rumänska eller något annat, det är kulturen som lyser igenom) och som inte är i skolan. skola i rumänien är obligatoriskt och jättemånga romska barn går i skolan. jag har släktingar som är gifta med etniskt romska människor men som har jobboch lever som vem som helst. det du skriver är inte sant. situationen är inte enkel och den romska kulturen som finns iaf i rumänien beror såklart på år av diskriminering etc men idag finns det speciella platser i högskoleprogram åt människor med romsk bakgrund. det finns skyltar i jättemånga affärfönster i stan där man söker personal utan erfarenhet och man ser många gånger romer jobba. sen finns det de som bygger helt monstruösa villor med ickelegitima pengar. korruptionen i rumänien är enorm och männsikorna är fortfarande kulturellt skadade av kommunismen och tanken av att ” jag och min familj måste överleva så fuck alla andra och staten” är fortfarande stark. det är svårt att ändra och med en regering som försöker legalisera ekonomisk stöld för politiker blir det inte lättare. uttala dig inte så starkt om någonting du inte kan så mycket om.

   2. En annan Marie skriver:

    Några månader i stöten för att det är allt de har rätt till? Jo, iofs, men vem kollar detta? Inte polisen iaf. Här i byn har vi folk som sitter och har suttit utanför samma butiker i flera år, förutom ett par veckor i halvåret när de åker hem till Rumänien.

    Jag ger dem aldrig en krona. Det är Rumäniens ansvar att ta hand om sina medborgare. De får miljarder i bidrag från EU för att förbättra situationen för romerna, som har diskriminierats i generationer och det görs saker, men sånt tar tid.

 12. M skriver:

  Vi som bor i Stockholm vet nog exakt vilken man det är hon stött på. Han åker fram och tillbaka på tunnelbanan, pekar på sin kind och pratar om att han har ont i en tand och behöver pengar till tandläkare vissa dagar, andra dagar vill han ha alvedon. Han sätter sig alltid ned och frågar hur man mår osv. först och sen klagar han över sin onda tand. Han säljer som många av de andra nu börjat med olika tidningar som inte är Situation Stockholm (som för övrigt är något jag köper varje gång – mycket bra initiativ). Så sent som igår så satte han sig mitt emot mig på gröna linjen och sa att han ville ha pengar till alvedon. Jag sa att jag inte hade pengar men att han kunde få kartan med alvedon jag hade i min väska. Den tackade han bestämt nej till. Han ville ha pengar.

  Jag ger sällan till EU-migranter då jag redan betalar skatt och Sverige är del av EU och därför också har ett politiskt ansvar för dessa människor. Om de väljer att skriva sig i Sverige så får de enligt EU-lag det och de får då också tillgång till samma sociala stöd som jag får i morgon om jag skriver mig i ett annat EU-land. Det är inte synd om dem. De har valt att utnyttja EU-lagen som säger att vi har Free Movement of Workers inom EUs internal market och då är de välkomna att göra det också. Att tigga utanför ICA är ett val de gör och ingenting de är tvingade till att göra. De har rätt till samma stöd från socialen, kommunen och arbetsförmedlingen som alla andra EU-medborgare.

  Med det sagt så ska man naturligtvis fortfarande behandla dessa människor som medmänniskor. Av någon outgrundlig anledning, möjligtvis okunskap eller rädsla så väljer trots allt dessa människor att leva i fattigdom på gatan. Det är ett hårt liv vare sig de tigger åt sig själva eller som del av ett större nätverk. Man gör dem dock inte en tjänst genom att uppmuntra detta. Som sagt, vi betalar redan skatt för att se till att vi kan, som land, ta hand om människor som vill flytta hit för att leva, bo och arbeta enligt våra regler och lagar.

  1. Lol skriver:

   Asså va? ”Väljer att skriva sig i Sverige”?? Da fuck. Tror du att det är ett val man har?
   EU-migranter har INTE rätt till ekonomiskt bistånd eller andra sociala försäkringar.
   Har man inget jobb, studier eller kan försörja sig på annat sätt så får man stanna i 3 månader som ”turist”. Tiggeri räknas inte som ett jobb eller försörjning btw om du nu trodde det…

   1. M skriver:

    Men det är ju EXAKT det jag skriver. Jag get inte till dem för att jag vet att de inte följer de regler de hade behövt följa. Min poäng är alltså att möjligheten att förbättra deras liv finns enligt EU-lag. Så länge de inte är intresserade av det genom att erbjuda riktig arbetskraft så tänker jag heller inte uppmuntra deras vistelse här. Exakt samma sak gäller mig om jag hade velat flytta till ett annat EU-land.

  2. H skriver:

   Det är inte sant att de har rätt till samma skyddsnät som medborgarna i landet. EUförordningen ger bara rätt till likabehandling om man är en arbetslös som har reella möjligheter att få ett jobb under de tre månaderna man har rätt att vara här utan försörjning. Inget som ställer något krav på svenska kommuner att ge ekonomiskt bistånd till romerna alltså, då de allra flesta inte har en chans att få jobb. Kommunerna gör så vitt jag vet i stort sett inget för de EU-medborgare som inte omfattas av förordningens skydd. I vissa fall ger de nödbistånd i form av bussbiljetter hem. Allt utöver det är på ren god vilja och inget som tiggarna har laglig rätt till.

   1. M skriver:

    Det är visst samma regler som för alla andra! Det är ju det som är min poäng. Har man förutsättningar för att arbeta i ett annat EU-land så får man det. Hade jag velat flytta till Spanien i morgon så hade jag också fått det under samma premisser som de får flytta till Sverige. MEN har man inte intresse av jobb och vill man inte söka jobb i Sverige så får man alltså vara kvar hemma tills man kan det.

    1. H skriver:

     Ok men det var inte så du skrev, du skrev att de alla skulle få ett skyddsnät direkt bara de gick och skrev in sig, vilket är helt fel. Det handlar inte om ifall man vill ha jobb eller inte. De som går och skriver in sig på arbetsförmedlingen får ingen hjälp där och har inte rätt till ekonomiskt bistånd heller, eftersom som sagt det krävs att man bara är tillfälligt mellan jobb typ och kan visa att man inom kort kommer få en anställning. Det är ganska svårt när man som i många fall inte ens fått gå ut grundskolan i sitt hemland, inte talar språket och ses på med en misstänksamhet var man än går. Också väldigt kortsynt av dig att tro att du som svensk är i samma utgångsposition och att de rumänska romerna bara är lata som inte tar tag i situationen. Men men orkar inte ha den här idiotiska debatten, var bara tvungen att rätta ditt uppenbara faktafel eftersom du fått så många likes, så att det inte tas för sant.

 13. Bumbibjörnen skriver:

  Alltså genom att ge tiggare pengar så kommer vi ju ha kvar dem utanför varenda svensk matbutik/systembolag etc. Slutar vi ge dem pengar så kommer de förhoppningsvis söka sig ut på arbetsmarknaden istället. Men i dagsläget drar dom in så pass bra med pengar, skattefritt dessutom, att det inte lönar sig att jobba.. tro mig. Jag har bott i Rumänien en tid, det är Inte synd om dom..

  1. NiC skriver:

   Ursäkta? Har dom det bra menar du? Jag har också bott i Rumänien och har haft en rumänsk pojkvän. Där heller folk kokande vatten på sovande romerska barn på vintern för att de ska frysa ihjäl. Många rumäner jämställer romer med råttor och det är extremt svårt att som rom få jobb. Undrar vilken drömvärld du levt i.

 14. Anonym skriver:

  Det förvånar mig verkligen att Paula skriver ett sånt här inlägg överhuvudtaget. Hon kritiserar faktiskt ett visst fenomen som dessutom är känsligt att tala om. Hör ej till vanligheterna i hennes fall.

 15. Anonym skriver:

  Passa er för för det nya som dom kör med: dom går runt med en lista och låtsas vara dövstumma, på listan står det att dom samlar in pengar för ett nytt center för döva (något i den stilen) och ber om en donation.

  Detta har polisen uppmärksammat under händelser i Stockholm.

  Häromdagen var dom i mitt bostadsområde, då såg man dessutom hur dom stod och samtalade med en man och kom dit med bil och tog alla pengar som dom fått som ”donation”

  1. Anonym skriver:

   Bor i Jönköping, det händer här med! Här tar de sig till bostadsområdena och knackar dörr.

  2. Joanna skriver:

   Det är ganska gammalt faktiskt. Redan när jag var 11-12 år hade en tiggare tagit sig in på min gård när jag var ensam hemma.
   Då ska jag berätta att ön jag bor på ligger rätt öde om man säger så, alla vet inte vart det ligger, knappt de som bor i staden.

   Iallafall, denna tiggaren knackade på dörren och visade mig några bilder som han ville sälja. Och tog sedan fram en skylt där det stod att han var döv, stum och blind, att han samlade pengar till sina småsyskon i sitt hemland. Han var ensam, hade ingen sådan hund som jag sett blinda personer gå med och inte heller den där vita käppen. Han gick precis lika bra som en annan. Fnyste åt mig när jag skakade ett nej med huvudet. Efter att han gått så ringde jag mina närmsta vänner och berättade om händelsen, i den stunden var jag inte ensam, utan alla dem hade också haft ett hembesök av någon som inte passade tidsmässigt ihop.

   Jag kan säga att jag var rätt rädd.

 16. Kattfan skriver:

  Jaha mina vänner, my friends, imorgon drar vi på semester på Öland!!! Ska försöka uppdatera bloggen så att ni får vara med oss.

  Ännu en gång ett stort tack och massa kärlek till er som gjort denna resa möjlig, är förevigt tacksam!! ❤❤❤

  1. Anna skriver:

   Ha det så braaaa! ❤

  2. Flugan skriver:

   Njut av semestern, bara mys med familjen ❤️

 17. Hedda H skriver:

  Det man måste förstå är att vara tiggare är ett jobb för de flesta som reser hit. De reser till och med hem på semester, för att sedan komma tillbaka.

  De har till och med arbetsgivare som bestämmer hur de ska klä sig och agera.

  Jag föredrar att ge pengar till organisationer. Att bygga en skola eller att borra en brunn känns bättre än att belöna den bästa skådisen.

  1. Kalops skriver:

   Mycket dumt har man hört i livet men det här tog priset.

   1. Tommy skriver:

    Stämmer nog, tiggaren utanför min butik har varit på semester i två veckor nu och kommer untevtkllbaka förrän i september igen sa han. Han skulle åka hem över sommaren

 18. Asterixia.se skriver:

  Jag köper Situation Stockholm och börjar jag få tillbaka växel som mynt så får de behålla växeln. Den är en bra tidning faktisk! Passa på och köp den vid tillfälle och när ni har råd. Kostar 50:- .

  Rumenska romska tiggare har sin sambandscentral vid lånedatorerna i Kulturhuset vid Plattan. Sedan så undrar jag varför just gröna linjen är så poppis bland tiggarna. Det är bra så mycket lugnare i röda linjen.

 19. Madelon skriver:

  Själva tiggeriet är inte ett så stort problem i förhållande till vad det för med sig i övrigt. Det blir en sanitär olägenhet i parker och områden där de har sina läger. Dessutom är inte alla enbart tiggare utan det handlar om många kriminella sidoinkomster. Allt från åldringsrån till att stjäla barns tamkaniner från utomhusburar i villaområden.

  Efter tre inbrott i rad på vårt företag har vi haft mycket kontakt med en utredare specialiserad på den här typen av brott. Det är långt ifrån så enkelt att de ”bara” kommer hit och tigger.

  Sist men inte minst: jag undanber mig att bli kallad rasist och liknande. Jag försöker bara visa att problematiken är omfattande (och samtidigt mycket känslig).

  1. Anonym skriver:

   I den norska dokumentären brennepunkt tas en hel del av sidoverksamheterna upp, dokumentären går att se i Sverige via nrks hemsida. Den kan förövrigt rekommenderas för att få mer kunskap och perspektiv på hur utbredd verksamheten är. Jag tycker otroligt synd om de unga flickorna i dokumentären men känner en stor avsky mot männen som porträtteras.

   Jag önskar att det fanns ett enkelt svar i denna fråga, men ibland undrar jag om det överhuvudtaget finns en lösning.

  2. Anonym skriver:

   I min (lilla) kommun löste vi det så att kommunen lånar ut ett par lägenheter där de får bo, och så hjälper frivilligorganisationer till att öppna på kvällen och låsa på morgonen varje dag. Funkar bra. Vi har bra insyn och de får inte ta med några barn, samt att vi känner till vilka de är som brukar komma hit, och märker ju om det kommer några nya också, så risken för ligor skulle jag bedöma som väldigt, väldigt liten. Just här i alla fall. Resonemanget gick så att vi kan inte låta dem frysa (ihjäl) på vintern (de sov i bilar), och vill inte ha några sk ”läger”. Själv säger de nej tack när jag försöker ge dem pengar utanför nån butik, eftersom jag ju öppnar/låser lägenheterna. De tycker att det räcker för min del 🙂 Och visst är det problematiskt att de kommer hit, och det måste ju till en större lösning för dem, främst på hemmaplan, men i vår lilla stad funkar detta bra just nu.

  3. Anja skriver:

   Här i vår stad har polisen haft problem med att de kvinnliga romska kvinnorna utanför COOP säljer sex inne på deras toaletter eller uppe i skogen ovanför. Det är fruktansvärt att det blir sådana mer-problem kring dem. Det går inte att sälja en produkt utan efterfrågan och jag avskyr de vidriga gubbar som betalt för att sticka kuken i dem. Vi ger då vi har kontanter eller har tagit med smörgåspaket eller köpt mat och vi har alltid bemötts med stor tacksamhet.

 20. Stephanie skriver:

  Bor på Malta sedan snart 3 år och har under denna tid enbart sett två tiggare. Den senaste förra veckan som enligt nyheterna idag dömts till böter på €58 för tiggeri.

  http://www.maltatoday.com.mt/news/court_and_police/78926/man_fined_for_begging#.WWpn8YWeyEc

  Kommentarsfälten går bananas men till min glädje så är de flesta förbannade och undrar varför, då malteserna har ett starkt kyrkligt community som hjälper utsatta.

 21. Anonym skriver:

  I Holland får tiggare böter om de tigger framför butiker etc därför tvingas de söka bidrag för hjälp

  1. Lisa skriver:

   I Polen är det samma sak. Där är tiggeri förbjudet och tigger någon kommer polisen och för bort dem.

 22. Kajsa skriver:

  Tycker att det är skitsvårt att säga nej även fast jag inte har det bra ställt själv. Brukar ge kvinnan utanför mitt ICA nåt från affären ibland, ibland en liten slant. De har ju fasen inte valt att sitta där tänker jag. Nu känns det som att jag själv kommer behöva sätta mig och tigga eller sälja organ :p Har kommit in på utbildningen jag verkligen vill gå men har 22 poäng att ta igen för att ens få CSN så hur fan ska man då klara sig en hel termin? Två små kids och inget jobb. Någon som har varit med om liknande och har tips? Varför jag har poäng att ta igen beror på mitt sjuka ex som sabbade mitt liv och nu när man lyckats fly 80 mil och precis fått ordning på det mesta och betalat av skulden han satte mig i så kommer detta. Känns som att man aldrig blir fri. Trodde gamla sjukintyg och papper från polis skulle räcka för att CSN skulle kunna bevilja mig eftersom det är åtta år sedan jag studerade sist men de säger nej ändå. :'(

  1. Anonym skriver:

   Fast de flesta tiggarna har ett val. Alla har ett val.

   Har du kontaktat soc? Här där jag bor skulle dina kriterier uppfylla kraven på att få ekonomiskt stöd.
   Men du har lika mycket rätt att sätta dig utanför Ica och tigga.
   Hoppas det löser sig! <3

  2. Anonym skriver:

   Oj vilken knivig situation. Har du ngn möjlighet till barnpassning så att du kan jobba? Jag jobbade heltid hela min studietid på ett boende för vuxna med autism. Eftersom det är ett jobb med möjlighet till dygnspass kunde jag skrapa ihop 40 t/v på bara två-tre arbetspass per vecka. Ett annat slags jobb med kontorstider hade ju aldrig funkat att jobba heltid på. Beror ju också på hur pluggigt programmet man går på är, och hur mycket det kräver att man är på plats i skolan.
   För ensamstående mammor med barn finns också många fonder att söka pengar ur.
   En annan lösning är att ta ett lån för att betala CSN-skulden, inte optimalt såklart men möjliggör ju att du kan studera med CSN-lån.

  3. Lisa skriver:

   Fy vilken jobbig situation för dig ❤ jag har pluggat i fem år allt som allt efter gymnasiet men är arbetslös och känner mig fast i en förbannad bubbla och kan inte med ord sätta mig in i hur ännu värre det är för dig och dina små barn. Men du kanske kan vända dig till arbetsförmedlingen så du får A-kassa? Eller socialkontoret i din stad och kommun borde kunna hjälpa dig i en sådan situation. Många människor är otroligt starka och kan arbeta medan de pluggar men jag jobbade bara deltid och fick 4000 i månaden som försvinner på två röda så se över hur mycket du orkar för du får inte stressa ihjäl dig. Din hälsa och dina barn är det viktigaste just nu!

  4. J skriver:

   Vilken jobbig situation. Tycker absolut den anledning du angett samt att du kan dessutom styrka det med intyg borde räcka, du kan inte överklaga deras beslut?
   CSN har visserligen blivit hårdare men tycker det låter märkligt att det inte blev godkänt.

   Du visste kanske redan detta men när du läser upp poäng funkar komvux-kurser också(fast man får konvertera poängen till gymnasiepoäng istället,du kan läsa mer på CSN:s hemsida. Så det kanske kan vara ett alternativ att hoppa på en komvux kurs nu innan höstterminen börjar och försöka hinna läsa upp åtminstone en del av poängen? Du har fyra veckor på dig efter terminsstarten att hinna läsa upp poängen, för att hinna få studiemedel hela terminen. (Dvs de poäng du läser på din utbildning under de första fyra veckorna kommer också räknas in) Komvuxkurser brukar ha löpande antagning och vissa är på distans. Jag gjorde precis så när jag saknade poäng för att få studiemedel på universitetet, och det funkade bra. Tänk också på att det bara är typ 70% av poängen som du behöver klara för fortsatt studiemedel, första året är det ännu mindre men minns inte exakt hur mycket(står på hemsidan)

   Hoppas det ordnar sig för dig!

  5. Nadia skriver:

   Jag tipsar om att söka ekonomiskt stöd från stiftelsen AAA. Både jag och en vän har sökt bidrag därifrån när vi studerade och båda fick det beviljat. Vet inte hur mycket man kan få av dem, men de kan du kanske maila och fråga. Oavsett så kanske det är till lite hjälp även om du bara skulle få beviljat ett par tusen per månad. Sen säger jag som någon annan att du får kanske jobba också för att klara dig. 22 poäng är ju inte ens en termin så det borde du klara även om det blir tufft. Jag jobbade tre dagar i veckan när jag pluggade och fick då plugga ikapp på kvällarna. Lycka till!

 23. Hedda H skriver:

  Förresten har jag hört från en tiggare att det är helt okej att välja att inte ge pengar. Däremot hör det till vanligt folkvett att hälsa. Att inte säga hej till en medmänniska är inte okej enligt de tiggare jag pratat med.

  1. Madelon skriver:

   Det hör också till folkvett att inte handgripligen försöka ta ifrån äldre eller barn pantpåsarna de har i händerna på pantstationen eller påstridigt på gränsen till hotfullt försöka få dem att ge pantkvittot. Men beter man sig som folk hejar jag givetvis.

   1. Hjj skriver:

    Min son gick för att panta och handla själv första gången förra veckan. Han blev frånryckt sin påse med pant och vågade inte säga till. Han har tappat all lust att gå till affären själv.

  2. Anonym skriver:

   Vett hit och dit. Hälsar man på alla man möter eller? Jag hälsar såklart tillbaka om dom hälsar, men i övrigt är jag inte någon som hälsar på någon vilt främmande människa jag möter på en gata.

   1. Sandra skriver:

    Varför inte?! Skadar liksom inte ha vara trevlig!

   2. A skriver:

    Nej verkligen! Jätteobehagligt.

   3. Em skriver:

    Haha där jag bor hälsar man på alla man möter oavsett om man känner varandra (iaf om man är ute och promenerar. Inte på typ Ica). Jag bor på en väldigt liten ort på landet (2500 invånare) och om man inte hälsar är det alltid någon som känner ens grannes farmor och då blir man klassad som ohyfsad 😂
    Jag vet att detta är specifikt för små orter (hålor). Eller så är det bara något man gör här… När jag flyttade till en stad i några år gick i början runt och hälsade på alla. Folk trodde jag var helt dum 😂

 24. Ludde skriver:

  Skulle gärna se att alla ståbajsare åkte hem igen. Stockholms innerstad är så äcklig numera …

  1. Sandra skriver:

   Du är äcklig och osympatisk!

   1. Anonym skriver:

    Så du ser ingen problematik med romer öht?

    1. Anonym skriver:

     Med alla romer? Svenska romer också eller?

     1. Anonym skriver:

      Nej, de romer som diskuteras i detta kommentarsfältet såklart.

 25. Anonym skriver:

  Vet inte hur ”nytt” det är, men på sistone har jag sett tiggare vid återvinningsstationer där man slänger papper och glas osv. Man hinner knappt stiga ur bilen förrän någon är framme och ska ta ens saker. De vill ha pengar för det misstänker jag. Var med en gång om en kvinna som tacksamt tog emot hjälp från två manliga tiggare. När de burit ut hennes kassar ville de ha pengar, men hon hade inga eftersom hon trodde att de gjorde det för att vara snälla. Resultatet? Hon fick gå till en bankomat och hämta pengar….

  1. M skriver:

   Händer när en reser utomlands också. Folk springer fram och ska bära ens väskor och förväntar sig sen pekar för det.

 26. Anonym skriver:

  Jag jobbade på McDonalds tidigare, när jag gick på gymnasiet. Det satt alltid en tiggare utanför entrén och vi hade VÄLDIGT stora problem med tiggare som tiggde från kunder inne i lokalerna. En av våra arbetsledare råkade prata rumänska (han hade släkt därifrån) och hade långa samtal med dem flera gånger i veckan där han tydligt förklarade att det inte var okej att tigga i våra lokaler. De nickade alltid på huvudet och beklagade så mycket men struntade i våra tillsägelser redan nästa dag. Det slutade med att vi började kalla på Securitas istället.
  Det var även standard att det kom en bil och hämtade dem på kvällen, och att en man kollade till dem med jämna mellanrum under dagen.

 27. Elsa skriver:

  Att stötta tiggeri genom att skänka några kronor är som att tro att man hjälper traffickingoffer genom att köpa sex. Det är människohandel och inget blir bättre av att cementera den situation de är i.

  Det enda ni gör när ni slänger några kronor i koppen är att köpa er ett gott samvete och spotta på utnyttjade fattiga människor.

  1. Escobar skriver:

   Håller med. Jobbar inom en kyrklig organisation som hjälper både prostituerade och tiggare och ofta har de samma chefer. Många kvinnliga tiggare tvingas sälja sex på natten när de inte kan tigga utanför affären. Det bästa vore om organiserat tiggeri och prostitution förbjöds. Vi tror att vi gör gott genom att skänka pengar till dem, men pengarna hamnar alltid i andras fickor än tiggarnas.

   1. Sandra skriver:

    Att inte sänka pengar alls hör ju knappast saken bättre… tänk till!

    1. Elin skriver:

     Sandra, det är snarare du som bör tänka till. Vill man stoppa barnarbete köper man inte kläder gjorda av barn eller hur? Trots att de behöver sin lön. Vill man stoppa sexhandeln köper man inte sex trots att den prostituerade kvinnan behöver pengar och får en liten procent av det hon tjänar in till sin hallick. Nej man säger ifrån och vägrar stötta organiserad människohandel, förtryck och organiserad profitering på fattiga och utsatta.

 28. Lisa skriver:

  Jag kommer aldrig se åt dem och jag kommer aldrig ge dem pengar. De ska bort härifrån.

  1. Anonym skriver:

   Har du tänkt på att det är just den inställningen som har fått dem att till slut komma hit. Att flytta problem löser dem inte.

   1. Anonym skriver:

    Lös problemen på plats då, dvs Rumänien

  2. E2 skriver:

   DE ÄR MÄNNISKOR, inte skräp! Skäms

   1. Lisa skriver:

    Jag nämnde inte ordet skräp. De är människor precis som du och jag men de ska inte tigga här. Situationen för dem ska förbättras i deras hemländer så de får en trygg tillvaro och bra liv där både för sig själva och för sina barn. Tigga på gatorna och andra idiotier är ingen hållbar situation.

 29. Sue me skriver:

  Deras levnadssätt hör inte hemma i ett civiliserat samhälle.

  Läs på lite om deras kultur, finns även en del dokumentärer kring hur grupper av romer fått bostäder att bo i, men det har inte dröjt länge förrän dessa förvandlats till förfallna sopberg.

  De saknar arbetsetik, tiggeriet hör till deras kultur.

  1. Anonym skriver:

   Skulle snarare säga att den fattigdom de lever i inte passar i ett civiliserat samhälle. Så vad gör vi då åt det? Har du nån bra lösning? Mitt förslag är att du börjar med att göra dig av med dina fördomar om romer, för med en sådan inställning kommer vi verkligen ingenstans.

  2. Elsa skriver:

   Helt sant. Läs gärna boken ”Begrav mig stående” av Isabel Fonseca som levde med romer i Östeuropa i fyra år. Romerna ser ner på oss andra, och det ligger i deras kultur att lura och bedra oss. De ser en stolthet i sitt arv och i att tigga. Mycket intressant bok om ett intressant folk med en hemsk historia av förföljelse och hat.

 30. IdaV skriver:

  Alltså så trött på grejen att folk tycker det är *jobbigt* med tiggare, VEM har det jobbigt egentligen

 31. MMX skriver:

  Kolla gärna dokumentären Hotell paradiset som SVT visade för några år sen, om ni vill veta mer om hur romer lever och deras inställning till att arbeta & pengar. Hur dom gör allt för att slippa arbeta och hellre tigger pengar (deras egna ord).
  Väldigt intressant faktiskt. Rekommenderas att se

  SVT verkar inte ha kvar den men hittade den på youtube med engelsk text här https://www.youtube.com/watch?v=yTQu41ffoSs

  1. Anonym skriver:

   Se detta samtidigt, för lite nyanser: https://www.svtplay.se/video/14222740/vi-kallas-tiggare-filmen/vi-kallas-tiggare-filmen-avsnitt-1?start=auto (SVT Play ”Vi kallas tiggare”)

  2. Elin skriver:

   http://www.bokus.com/bok/9789170374807/begrav-mig-staende-zigenarna-och-deras-resa/

   Jättebra bok om romerna och deras kultur. De ser en stolthet i att tigga och lura oss andra.

   1. Hussam skriver:

    Nouw.com/Hussamhero

  3. M skriver:

   Jag gör också allt för att slippa arbeta. Att vara ägd av en arvetsgivare låter sjukt otrevligt…

  1. Humanist skriver:

   Snälla! Dra inte läsare till Skalman… Hoppas ingen klickar på länken eller läser ”krönikorna” över huvud taget!

   1. Mickan skriver:

    Skalman 😂

   2. Helena skriver:

    Han har ju redan en plattform och kommer att ha massor med läsare pga den. Det är väl bättre då att han läses av kritiska ögon som vet att ge vettig replik.

 32. svr skriver:

  Hur kan du vara ”uppriktigt förvånad” över att Paula släpper igenom sådana kommentarer? Har du läst ditt eget kommentarsfält?

  1. Amy skriver:

   Detta kommentarsfältet modereras inte på förhand dock.

 33. Vivi the one and only skriver:

  För en en gång skull pallar inte jag att ge mig in i en diskussion.
  Men usch vilken människosyn, fördomar och värderingar ni har.
  Snacka om att många av era drar alla romer över en kam!

  1. E2 skriver:

   Eller hur! Många här inne pratar om romer som om det gäller alla romer. Exakt lika vidrigt som folk som pratar om ”alla muslimer” etc. Hur kan man ens ha en sån skev människosyn???????

 34. Anonym skriver:

  För mig är vem som helst välkommen att leva i Sverige och ta del av vårt välfärdssystem. Men inte utan motprestation. Jag vill inte ha ett samhälle där vissa står utanför lagen, inte arbetar och inte bidrar med skatt, inte försöker lära sig svenska och inte respekterar den svenska kulturen.

  1. Anonym skriver:

   Ja precis för skulle alla komma hit och ta del av systemet utan att bidra själva till det har vi snart inget välfärdssystem kvar. Det säger ju sig själv att svenska folket kan inte agera socialkontor ensamma, alla måste hjälpas åt.

 35. Johanna den äldre skriver:

  Vi ger alltid pengar till tiggare. Min son älskar en gammal dam som alltid sitter utanför Hemköp. Han studsar fram och kramar henne, ger en tjuga, köper fika åt henne när vi handlar. Hon har ofta gjort någon liten grej åt honom i trä. En fin vänskap. Hjärtat ska alltid vara minst lika stort som plånboken.

 36. Anonym skriver:

  Ger inte pengar till tiggare. Sett så många i Stockholm som sitter och pillar på sin iPhone, gömmer den i sin huvudbonad och pratar i telefon, bär plagg av finare märken och de som tigger på tunnelbanan som ställt sig och skrikit på människor som inte gett dem något…

  1. 🙄 skriver:

   Hmmm, jag har gett bort min förra IPhone samt kläder som jag inte längre bär av bra märken. Men ja.. ja.. det är väl lättare att tro att de har det gott ställt. Som om någon som hade det gott skulle sätta sig på gatan å tigga 🙄

 37. M. skriver:

  Efter att blivit trakasserad på pendeltåg & utanför den lokala affären, så kollar jag inte ens åt deras håll. Det är inte okej att följa efter, skrika och försöka tvinga på folk att köpa/skänka saker.

  Vill jag skänka pengar så gör jag det på mina villkor, inte för att jag blir hotad/tvingad.

 38. Katta skriver:

  Inte för att någon lär läsa, men om vi tar och släpper de heta känslorna och är lite sakliga så ser det rent praktiskt ut såhär: tiggare, romer, ”skräp” som vissa säger, kallas med en annan term för EU-migranter.

  De kan, utifrån att de är EU-medborgare röra sig relativt fritt i Europa. De får rent lagligt stanna 3 månader i ett land. Om de ska jobba måste de ha arbetstillstånd och det får man inte hursomhelst. Eftersom få EU-migranter kan få jobb i ett såpass ”kvalificerat” land som Sverige där utbildning och språk oftast är ett måste är det från början jävligt svårt för dem att få nåt annat än svarta påhugg och tiggande.

  3-månadersregeln är dessutom en stor anledning till att de åker hem mellan varven.
  Skulle de ertappas med att stanna riskerar de att deporteras. Sedan har de familj hemma.

  Eftersom de vare sig är invandrare (de har inte för avsikt att stanna och etablera sig), flyktingar (inga asylskäl) eller arbetskraftsinvandrare (de har ingen arbetsgivare) kan de inte få uppehållstillstånd, personnummer eller på andra sätt skrivas in i det svenska samhället. Detta medför att de inte har några rättigheter till vår välfärd. De kan inte få pengar från Försäkringskassan, de kan inte söka försörjningsstöd hos kommunen eller få annan ekonomisk hjälp.
  Har de minderåriga barn finns viss hjälp att få då barn som vistas i Sverige har rätt att t.ex gå i skolan och leva drägligt.

  Frivilligorganisationer och vissa kommuner försöker hjälpa dessa människor på olika sätt. T.ex genom härbärgen som erbjuder mat, en sängplats för natten och möjlighet att tvätta kläder. Genom att anställa romer som kan tala med personerna och på andra sätt hjälpa dem. Dessa frivilliga insatser är ofta det enda de har rätt till, och de räcker inte för alla.

  De får inte heller ta del av sjukvården vilket gör att om de måste söka vård blir det kostsamt.

  Dessa människor är fattiga och illa ansedda i sina hemländer. Många blir givetvis utnyttjade av människohandlare som tar hit dem under falska förespeglingar och sedan tvingar dem att tigga ihop sin skuld (som aldrig tar slut i princip). Där är ofta utpressarna själv rätt desperata människor som gör sig en fin hacka på andras utsatthet.

  Många kommer också hit på eget bevåg. I familje- eller vängrupper. De är inte utnyttjade på samma sätt och får behålla det de tjänar själva. Min egen upplevelse är att dessa personer hittas mer i mindre städer medan människohandlarna placerar ut sina offer i storstäder. Vet ej om det är så.

  Oavsett vad man personligen tycker om det hela. Oavsett om man väljer att ge eller inte. Och oavsett vad man har för syn på just romer. Så är det utsatta människor som försöker lösa sin situation.
  När du ger pengar/mat hjälper du en människa där och då. Du möjliggör också för den, och nästa att komma hit och tjäna sitt levebröd. Men det är ju inte konstigt att göra det, för man ser en medmänniska. Vi kan heller inte säkert veta den personens situation, om den är utnyttjad eller ej.

  Det optimala vore givetvis att deras hemländer tog hand om dem. Och ja, det ges pengar till Rumänien bl.a för att förbättra levnadsvillkoren för romer på hemmaplan. Men pga deras status och korruption i hemländerna används inte allt till deras gagn. Man bör fortsätta arbeta med det, för en hel generation barn växer mer eller mindre upp utan sina föräldrar i närheten.

  Nej, man behöver inte ge eller hjälpa om man inte vill. Men sluta kalla andra människor skräp. Det må vara kulturkrockar och annat som gör att det inte går smärtfritt. Men de är människor. De har behov, drömmar och samma basala, mänskliga behov som vi.

  Om de kunde välja så lovar jag att ingen velat sitta på marken 10-12 timmar om dagen, i alla väder och temperaturer. Om de haft ett bättre alternativ än att bli spottad och sparkad på av intoleranta rövhattar hade de nog tagit det. Om de kunde slippa att försöka tjäna sitt levebröd i ett land där de inte kan vare sig språket eller de sociala koderna så hade de gjort det.

  Sätt press på våra, och deras, politiker. Skänk till organisationer som opererar i deras hemländer. Skänk inte alls om det är så.
  Men sluta anta att det är så enkelt eller svartvitt.

  1. L skriver:

   Tack för detta inlägg, jag hoppas verkligen att ”Lisa” och andra både ids ta sig igenom det och faktiskt tar intryck av det. <3

   1. Katta skriver:

    Tack L!

    Om det gör någon skillnad för någon är jag socionom. Har tidigare jobbat med både försöjningsstöd och vuxna (missbruk, hemlöshet mm) samt har vänner som jobbar med EU-migranter. Så viss insyn har jag och vet generellt hur kommunerna arbetar med den målgruppen.

    Det är så jävla lätt att pissa på andra, men det är sällan så enkelt som ”åk hem”.
    Lovar att de allra flesta människor hellre skulle leva i sina hemländer där de kan språket, kulturen och har sina anhöriga, om de kunde!
    Om alternativet hemma är fattigdom, förföljelse och/eller död så skulle jag också dra.

    1. Anonym skriver:

     Tack för en bra, förklarande och klargörande kommentar! Så bra att du tog dig tiden.

     Jag undrar hur det kommer sig att de inte har rätt till sjukvård? Jag trodde alla eu-medborgare hade rätt till samma sjukvård som i sitt hemland i andra eu-länder. Eller sjukvården ser kanske annorlunda ut i dessa personers hemländer?

 39. Anonym skriver:

  Det var bättre om de fick hjälp i hemlandet eller via hjälporganisationer så det slapp att åka ut i Europa och till Sverige för att tigga.
  Sedan använder de naturen som campingplats längre tid, där de slänger sopor och gör sina behov så det blir en sanitärolägenhet till slut.
  Det kanske blir ett tiggeriförbud till slut om regeringen hinner vakna, annars blir det nog efter valet 2018, beror på vem som vinner det förstås.

 40. Anonym skriver:

  Dra inte alla romer över en kam. Jag är svensk men skäms för att vara svensk när Sverige är så känt för att vara så jävla trångsynta och rent ut sagt rasistiska. Öppen för mångkultur? Haha up my ass. Sverige är så äckligt land. Dubbelmoral från bpde regering och samhälle. Skäms!!

  1. Anonym skriver:

   flytta då om det är så äckligt.

  2. Madelon skriver:

   Lite lustigt att du tycker det, Sverige är nämligen ett av de länder som behandlar romer bäst och ger dem en hel del hjälp och bistånd på många olika sätt. Tror att du behöver ut och resa lite i världen för att få lite perspektiv.

 41. Anna skriver:

  Både jag och min (ex)pojkvän är hemlösa missbrukare. Ja det kanske stämmer att vi själva har valt vår situation men när drogen har sitt grepp om en är det svårt att välja något annat. Jag är några år över 30 och han strax under. Jag har levt in och ut ur hemlöshet i nästan 10 år och gått på heroin i 13 år. Båda han och jag har varit på flertalet behandlingar och över 10 avgiftningar var. Avgiftningarna varar som regel ett par dagar oftast 3 vilket inte alls är tillräckligt för att bli fysiskt frisk. Inte efter en enda behandling eller avgiftning har sov lyckats fixa någon form av boende. Så efter slutförd avgiftning är det bara ut på gatan igen, tillbaka till källarförråden, trappuppgångar, tält etc.det är väntetid på bostäder och under den tiden hinner vi oftast börja missbruka igen. För 1 år sen dog min pojkvän i mina armar av en överdos. Jag skyller på samhället. Hade han fått tillräckligt med hjälp hade han inte dött 25 år gammal. Killen jag är med nu var jag tillsammans med innan han som dog. Vi hänger ihop dör att det är betydligt lättare att klara sig när man är 2. Det svenska skyddsnätet existerar inte

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste kommentarer