Helt jävla sinnes..

21:36 17 Jul 2017

Emma Pettersson Hernandez Soriano från ”Ensam mamma söker” är en del av ”Födelsevrålet” som delar det här på Facebook.
Kan det verkligen stämma?
Fy fan i så fall? Vad ska man göra? Knipa järnet hela vägen upp till Gävle där det finns en plats ledig i någon gammal skrubb?

Min kära ”Trött på att vara preggo” – jag hoppas du inte ska föda i Stockholm?! <3
Och är det inte dags att vräka den där inkräktare snart?

136 kommentarer | “Helt jävla sinnes..”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Ƭĥe real Hmm skriver:

  Spelar nog tyvärr inte så stor roll var preggo bor. Samma typ överallt. 🙁

 2. NiC skriver:

  Det är likadant ut i Skåne. Tur man är beräknad till februari och lågsäsong. Sjukt att förlossning är så underprioroterat!

  1. Anna skriver:

   Vill inte skrämma upp dig men fick också höra att jag lätt skulle få plats på KK i Lund när det var ”lågsäsong” (december). Det var inte riktigt så självklart dock. Fick det sista rummet som fanns och fick dessutom vänta extra länge hemma för att få det. Tur jag har hög smärttröskel 🙄 Sedan patienthotellet i Malmö lades ner väljer många att åka direkt till KK i Lund, vilket ökar trycket på förlossningen där.

   1. NiC skriver:

    Ingen fara 🙂 Läget ser ut som det gör och det måste vi tyvärr acceptera. Tänker mest att jag har tur som bor i norra Skåne och har relativt nära både till Helsingborg, Halmstad, Kristianstad, Malmö och Lund samt föder under lågsäsong och inte semestertider. Bor man uppåt landet är det ju helt annorlunda ut! Åt helvete oavsett att det ser ut som det gör! Fyfan för att kvinnor och barn inte prioriteras högre.

  2. Linnea skriver:

   Har själv jobbat på en kvinnoklinik i sthlm februari/mars är högsäsong, flest barn föds då. Men de allra flesta får plats dit de åker.

   1. Mickan skriver:

    Sommar är vanligast sen ganska länge nu har jag hört?

    1. Linnea skriver:

     Problemet med sommaren är att personalen vill ha semester. Men det är faktiskt inte högsäsong då.

     1. NiC skriver:

      Jag fick någon statistik över hur många barn som föds på Helsingborgs lasarett och december-januari är absolut lågsäsong och sommarmånader (minns ej så noga nu) var flest födslar. Men det finns säkert geografiska skillnader 🙂 förra barnet föddes på nyårsafton så då var det lugnt och skönt bortsett från alla fyrverkerier 😛

   2. Helena skriver:

    Har hört att den 22 mars är den vanligaste födelsedagen 🙂 Midsommarligget 😉

  3. Josse 🤰🏻 skriver:

   Amen! Ska också föda i Helsingborg (i december) och hoppas på att folk hade mycket att göra i mars.. 🙈

   1. T. skriver:

    Jag födde också i Helsingborg i januari nu i år. Asbra tajmat tänkte jag, ingen semesterbemanning eller annat strul att oroa sig över. Men så sade typ hela personalstyrkan på förlossningen i Malmö upp sig och det blev ju verkligen KAOS i hela regionen. Var nära att vi fick åk vidare till Halmstad(!) när det drog igång. Tack och lov har läget stabiliserats lite nu. Det kommer gå bra för dig, jag håller tummarna 👍👍👍

    1. Anonym skriver:

     Bor närmare Helsingborg, men kommer definitivt dra mig till Halmstad när det är dags, blir till att knipa 40 min men det får det vara värt!

     1. Anonym skriver:

      Halmstad har bästa statistik i Sverige gällande förlossningsskador. Ytterligare ett plus kanske?

     2. T. skriver:

      För mig ligger Halmstad nästan en och en halv timme bort. Eftersom jag behövde åka in strax innan sju på morgonen en vanlig torsdag hamnade vi i bilkö på e6:an – det som jag var kanske mest orolig för, jävla skitväg på morgnarna när alla stressar till jobbet. Hade jag tvingats upp till Halmstad då hade jag brutit ihop. Men i efterhand när jag låg ensam med en bebis som jag inte kunde ta hand om på bb och min man fick åka hem igen för det fanns inte plats för honom att stanna med oss – då önskade jag att jag hade åkt vidare. Att vara utan stöd från sin partner direkt efter förlossningen var lika traumatiskt som rädslan att föda i bilen.

     3. NiC skriver:

      Min man vägrade åka därifrån (jag hade dessutom förbjudit honom). Han satt i fikarummet och sa att jag lämnar inte min fru själv i detta tillstånd. Slutade med att vi fick ett enkelrum och fick vara beredda på att byta om någon behövde göra akut kejsarsnitt. Kändes helt ok för oss. Men ett tips till eventuellt nästa bebis. Det är sjukt att det inte är självklart att pappan/partnern får stanna. Jag hade aldrig klarat av mentalt att bli lämnad själv i det tillståndet. Dessutom kom jag till BB klockan 7 på morgonen efter 48h förlossning och fick dela rum med en kvinna som inte pratade svenska o h som pratade konstant i telefon i de två timmarna jag var där innan jag fick byta rum. Kändes inte direkt rimligt…

     4. NiC skriver:

      Det stämmer inte anonym. Tittar man på bristningar grad 3 och 4 ligger Helsingborg på 2,8% och Halmstad 2,1% jämfört med rikssnittet på 3,4%. Malmö och Lund ligger högt på 4,4% respektive 4,0%.
      http://enbrastart.se/statistik-forlossning/har-anvands-mest-eller-minst-av-ingrepp-och-metoder/

  4. Matilda skriver:

   Födde i Malmö ikväll 😀 Alla var toppen och ingen platsbrist, fick jättefin vård. Faktiskt har de jag känner som fött här haft samma upplevelse även om rubrikerna ofta är alarmerande. Så misströsta inte i onödan

   1. Matilda skriver:

    Alltså inget bevis på att förlossningsvården är fris och fröjd såklart, vill tillägga det.

   2. MmeMim skriver:

    Stort grattis! *hjärta*

   3. Trött på att vara preggo skriver:

    Stort grattis! 😄🎉🍾

    1. Matilda skriver:

     Hoppas det är din tur snart! Jag var fem dagar över men led inte speciellt av det egentligen. Kände mig inte överdrivet tung och otymplig trots mer än 20 kg plus och väldigt lite andra krämpor. Var lite stressad över att behöva gå över dock för jag vill ha så mkt ledig tid som möjligt innan skolan börjar, men godtar fem dagar.

     1. Trött på att vara preggo skriver:

      Ja, jag är mer än en vecka över nu och är egentligen inte så värst stor heller men jag har väldigt mycket foglossning och en pigg liten tjej hemma så det hade varit skönt att komma igång lite med tvåbarnslivet nu. Sist blev det 20 dagar över men då kunde jag ligga hemma och slappa och titta på serier haha. Tack, jag håller hoppet uppe men jag har inga större förväntningar.

     2. Matilda skriver:

      Oj, 20 dagar😱😱 trodde det var standard att bli igångsatt efter 14 typ, det hade jag satt som worst case scenario. Aja, lycka till, vi håller tummarna på att det blir snarare än så.

     3. Linda skriver:

      Matilda, det borde vara standard. Vi fick vår första för snart femton år sedan och gick över tiden med 23 dagar. Stå på er ifall det drar ut mer på tiden, igångsättning är kanske inte att föredra men det är inte bra för barnet att vänta för länge heller.
      Förövrigt hoppas jag att statusen i Malmö är bättre numera – då var det rena katastrofen.
      /Linda

    2. Anonym skriver:

     Ta inte det här fel nu, för jag är uppriktigt nyfiken (och har som du förstår aldrig fött barn och vill inte göra det heller 🙂 ), men varför tycker så många blivande mammor att det är så jobbigt att gå över tiden? Barnet kommer ju ändå inom en ganska snar framtid ändå, det kommer inte stanna där inne för alltid liksom 🙂 Vad är det som är jobbigt (fysiskt kan jag förstå om man har besvär som man vill bli av med, men mentalt)?

     1. Nej skriver:

      En låser sig vid BF-datum trots att en vet att det sällan stämmer. Och det är jobbigt fysiskt den sista tiden även om en slipper de värsta krämporna. Men framförallt längtar en ihjäl sig efter bebis!

     2. Linda skriver:

      Jag gick över tiden så länge som man ”får” i mitt landsting vilket är 14 dagar. Sedan satte de igång vräkningen, igångssättning alltså vilket jag inte såg fram emot. Nu gick det hela bra som väl var!

      Under dessa 14 dagar hörde folk av sig konstant för att höra om bebis var på gång. Snällt av dem, men tröttsamt och faktiskt påfrestande att skriva något glättigt som att bebisen trivs inne i värmen eller dyl varje gång, typ 3×14 gånger samtidigt som man oroar sig för den stora moderkaksdöden!!!

     3. Johanna skriver:

      Jag fick 6 dagar över tiden och grät in i kudden på natten när bfdagen tog slut när jag förstod att bebis inte skulle komma då. Min sambo fick trösta mig i flera timmar, även om jag såklart förstår att bebis inte fått reda på det här datumet och ligger med en kalender där i magen.

      För mig var det jobbigaste att jag liksom räknat ner till ett datum. Det var som att ha räknat ner till julafton och på julaftonsmorgon få veta att ”nä, vi flyttar på julen i år. Den kommer kanske imorgon eller kanske om en vecka eller kanske om två, vi får se”. Helt orimligt såklart, men ändå!

     4. Anonym skriver:

      Jag gick över 5 dagar och på slutet var det så tungt, hade ont överallt och kände mig väldigt färdig med att vara gravid. Sen att få se bilder på nyfödda barn som var beräknade efter mig gjorde iaf mig lite frustrerad. Man längtade ju så mkt!

   4. Emma skriver:

    Grattis till bebisen <3

  5. S skriver:

   Stämmer. Jag är precis hemkommen från Malmö BB där jag legat inlagd som gravid. Var fullt i Lund och helt fullt i Malmö. Någon enstaka plats sa de.

  6. Sofia skriver:

   Har fött i Malmö i september för snart fyra år sedan och i Lund i januari för 1,5 år sedan. Även då talades det om kaos men vi hade nog tur, har upplevt bra förlossningar båda gångerna och fått plats direkt. Eftersom jag dessutom haft en del komplikationer efter båda förlossningarna så har jag fått stanna kvar på eget rum på sjukhuset i ett par nätter. Sjukt skönt att mannen kunnat bo med oss och väldigt skönt att kunna få hjälp stöd och hjälp de där första skälvande dygnen. Så, det kan funka bra men jag lider med alla blivande föräldrar samt personal på sjukhuset, hoppas att situationen snart blir bättre!

  7. M. skriver:

   Födde i slutet av mars i Stockholm (SÖS), märkte inte av något alls. Fick jättebra vård på både förlossningen och efteråt. Vi ringde först in vid 22, men åkte inte in förrän 03. Inga problem med plats 😊

 3. Anonym skriver:

  I norra Norrland och Norrbotten är det mer regel än undantag att vi har minst 1 timmes bilresa till bb. Dessutom är det ständiga diskussioner om att dra in ännu mer på förlossningsvården. Lägg till långa iskalla vintrar och massa snö på det…

  1. Ƭĥe real Hmm skriver:

   Kommer aldrig glömma reportaget om kvinnan som fick föda i bilen och sedan få gå med blottat underliv och barfota i snön med rester hängandes ut mellan benen.

   Blir förbannad. 👿

  2. Sofia skriver:

   Jag bor i Dalsland och har en och en halv timmes resa till BB. Var livrädd att inte hinna in. Men blev igångsatt så var på sjukhuset från början. Vilket var tur för ungen kom i rekordfart. Blev ”varnade” av barnmorskan som förlöste och även läkaren vi träffade efteråt att det kommer nog gå ännu snabbare nästa gång. Känns ju bra.. Inte alls..

  3. Aa skriver:

   För något år sedan hade vi 10 mil till BB, nu är det 16 mil.. Om det är till någon tröst för dom ska födda i städerna

  4. S skriver:

   Bor i Småland. Här är det också 1 timme till förlossning…

 4. Kneja skriver:

  Vården är ett kvinnoyrke och tyvärr innebär det att det är noll prio att lägga pengar på det. Och vi kvinnor är så dumsnälla att vi hellre knäcker oss själva för att patienterna inte ska lida.
  Jag arbetar själv inom vården (dock inte BB utan på andra sidan av livscykeln). Nu på sommaren tar de in ”vad som helst” som vikarier, bara de är över 18 och helst inte med i brottsregistret. Vilken kvalité det ger va… och härlig press som det blir på oss ordinarie som är kvar.
  Jag var har varit enda ordinarie i huset i tre veckor nu, vi är tre i personalen som har hand om 60 äldre.

  1. Anonym skriver:

   Men lägg av. Tror du det inte ges pengar till vården för att mest kvinnor jobbar inom det? Näe, då handlar det mer om snålhet eller att de inte inser hur stort problem det är. Folk vill inte jobba inom det just pga situationen. Jag vill inte se det som att kvinnor är ”dumsnälla” – de män som jobbar inom vården sliter arslet av sig också! Och det handlar om medmänsklighet. De är riktiga hjältar och de borde bli helgonförklarade.

   1. Anonym skriver:

    Och ett tips: jag har jobbat mycket som vikarie, istället för att se vikarier som odugliga inkräktare. Lär upp vikarien. Hitta den som faktiskt vill lära sig och som faktiskt vill jobba.
    Det upplever jag ofta. Att man inte är ett ugg välkommen, hur skall man då kunna jobba? Omfamna, vägled och lär ut så lovar jag att vikarien blir en tillgång 🙂

    1. Linn skriver:

     Jag har i åtta år jobbat inom vården, och jag är väldigt pedagogisk av mig. Jag älskar att lära ut! Har en dröm om att bli just lärare inom vård yrken. Men jag måste säga att under alla år och alla uppkörningar jag haft, så är det skillnad på de som är 18 och de som är 22.
     Så många gånger jag fått ont i hjärtat när äldre gråter.
     Gråter för att de släppt in människor i sitt hem som uttryckt äckel när de ska hjälpa med intimbesök.
     Äldre som känner sig i vägen när de frågar något, eftersom de yngre sitter och tittar i mobilen när de ska ha social tid.
     Många pratar svengelska med de äldre och skrattar gärna åt handikapp på rasterna som en del har.
     En sommarvikarie som jag lärde upp gjorde ljud som att hon skulle spy när hon fick se sitt första amputerade ben.

     Detta återkommer varje år. Sen att de inte har lärt sig lojalitet utan sjukskriver sig betydligt oftare än ordinarie, det är en annan diskussion.
     Men min personliga åsikt är att man skall ha en högre åldergräns inom vården. Man behöver som människa mogna lite i sitt inre för att kunna ge människor i den utsatta situationen värdighet.

     1. Linn skriver:

      Upplärningar ofc

     2. Katniss skriver:

      Det spelar ingen roll om dessa människor skulle varit 18 eller 22. De är respektlösa, ouppfostrade och saknar verklighetsuppfattning. Om de äcklas av äldre, äcklas av handikapp, äcklas och förläjligar människor som inte klarar av att ta hand om sig själva – då är det personen som är felet, INTE ÅLDERN. Är så trött på att se folk ”godta” att man kan vara en respektlös idiot när man är 16-18 bara för att man är ung.

      Har i hela mitt liv lärt mig och FÖRSTÅTT att man ska ha respekt för andra människor. Jobbat inom alla olika yrken från jag var 16-22 och har senaste åren jobbat inom demensvård och studerar nu till ssk. Överallt har jag mött respektlösa människor i olika åldrar, som nedvärderat andra människor och skrattat åt andras åkommor bakom deras ryggar eller när de haft rast. Är livrädd för hur mina kollegor kommer beté sig när jag kommer ut i arbetslivet igen…

      Man borde lära sig respekt och förståelse som grundkurs i livet. Allt för många föräldrar missar det och allt för många ungdomar bryr sig inte ett skit. Detta narcissistiska beteende är ju livsfarligt – vad tror de händer när de själva blir sjuka, gamla, skadade eller i behov av hjälp?!?!? Ska vi stå och skratta eller göra kräkljud då? Fyfan säger jag bara.

     3. Anonym skriver:

      Hej Linn! Vad fin du verkar, önskar det fanns fler som dig. Jag tror inte de har med åldern att göra. Jag var 17 när jag hade mitt första vårdyrke. Beter man sig sådär som du beskriver, så gör man det oavsett ålder, sådana har inget i vården att göra och dessa vill man hänga från ett fönster upp och ned. Man får ju hoppas att när de ör gamla eller behöver amputera ett ben, så kommer någon och gör kräkljud åt dem så får de känna hur det känns.

      Vården är inte lämpade för alla, och man önskar ju att vissa insåg det innan de satte sin fot inom vården. Inom vården jobbar hjältar!

   2. Em skriver:

    Nu får jag be om ursäkt i förväg då jag inte är den som skrev kommentaren, men ändå hoppar in och talar om hur jag tror den personen menar. Och om det är fel så är det iaf mina tankar 🙂

    Självklart jobbar män inom vården arslet av sig precis lika mycket som kvinnor! Personer inom vården är överlag underbara människor! Jag älskar att vara på sjukhus( när inget allvarligt hänt!!). Personalen är ljuvlig! Alla är så förstående och tillmötesgående. Är man dessutom på sjukhus i Göteborg får man extra kärlek eftersom alla kallar en för ”vännen” ❤️

    Detta är nog ganska specifikt för människor som arbetar inom vården (och välfärden. Lärare är också överlag mycket omtänksamma människor). De vänder ut och in på sig själva för att patienten ska ha det bra.
    De människor som jobbar inom vården (välfärden) gör allt i sin makt för att patienten ska ha det bra. De accepterar försämrade arbetsvillkor och mer att göra. De gör avkall på sina raster för patienternas skull. De vänder ut och in på sig själva.

    Jämför detta med sophämtarna (som jobbar 29h/v) som strejkar för att de ska få mer att göra. Det är så lätt för politiker att bara slänga på de plikttrogna (ja en sophämtare är också plikttrogen) sköterskorna (eller lärarna) mer att göra. De säger ju ändå inte nej. För patientens skull. Jag (som liberal!) hoppas att alla landets välfärdsarbetare tar gemensam ställning och visar för politikerna att detta är oacceptabelt! Jag står på er sida!

    1. Em skriver:

     Och det var ju visst detta du skrev anonym. Förlåt! Jag får skärpa mig! Läsa kommentarerna ordentligt innan jag svarar. Kul att vi är ense iaf 🙂

  2. Suss skriver:

   Jag jobbade som timvikarie på en hem i 5 år, men det var en avdelning som jag och de andra ”veteranerna” vägrade gå in på p.g.a den ordinarie personalen.
   De var så jävla elaka, och dolde inte precis att de tyckte att det var jobbigt om man frågade saker som ny. (Jag har läst omvårdnadspogrammet i två år, är som gott som u.s.k.a nu med all reell kompetens så jag ville mest ha reda på rutiner/vart allt stod)

   Tillslut hade chefen svårt att få in personal över sommaren, då ingen någonsin ville komma tillbaka dit.

   Var rädd om era vikarier, utan dem hade ni inte fått någon semester under sommaren

 5. Anonym skriver:

  Skickas till Gävle och riskera att skickas vidare till Hudiksvall…

 6. Sara skriver:

  Alltså jag måste ha haft sån jävla tur? Födde juli 2015 i Stockholm, det fanns plats på mitt förstahandsval när det var dags.

  1. G skriver:

   Känner detsamma, första barnet föddes i augusti -15 och vi fick komma till förstahandsvalet. Spännande att se om vi har samma tur när syskonet kommer i slutet av januari…

 7. Lina skriver:

  Check Angelica Blick’s Instagram stats on Socialblade, what do you think about it? Why so many people unfollow her?

  1. Hacki Hälinen skriver:

   Why so bad english?

   1. Johanna den äldre skriver:

    Why so lousy attitude?

    1. Hacki Hälinen skriver:

     Ba’ undra lixom.

     1. Peachy skriver:

      Fråga dig själv. ”English” stavas med stort E, inte ”e”.

 8. S skriver:

  Sjukvården går alltid på knäna
  och på sommaren är det värst.

  Samma sak varje år.

 9. Anonym skriver:

  Tycker det är sjukt att förlossning är så nedprioriterat. Det måste ju födas barn för att vår art ska överleva. Det känns så korkat att inte prioritera det 🤔 Abortvården är mer prioriterad än förlossningen. Nej vi ska inte snåla på abortvården men förlossningen måste också få kosta.

  Födde nov 2015 i Mölndal, blev akutsnitt, märkte aldrig av att de skulle ha personalbrist, hade minst 2 personer i rummet hela tiden.

  1. Madde skriver:

   Fast överbefolkning är ett stort problem och grunden till de flesta stora problem som finns i världen nu. Så att låta bli att skaffa barn är det bästa man kan göra för miljön. Säger inte att jag själv kommer vilja skaffa barn en dag men detta är fakta.

  2. Jahopp skriver:

   Patienterna märker sällan personalbristen eller hur det ser ut på andra sidan. Du hade mer personal hos dig pga. akutsnitt vilket måste prioriteras, högst troligen var det då någon annan som var ensam just då eller att ”din” personal sprang mellan olika rum/lämnade ansvaret till redan överbelastad kollega

 10. Trött på att vara preggo skriver:

  Nej, inte i Stockholm men tyvärr så är det likadant här. Jag försöker att inte tänka för mycket på det utan jag hoppas verkligen att det finns plats ifall det startar spontant innan vårt datum, vi har bara en förlossning här och har lite ångest över ifall vi blir skickade till den som ligger i grannstaden. Men har vi tur i oturen så går jag över såpass så att jag blir tvungen att bli igångsatt som sist och då har vi ändå en plats ”säkrad”. Men jag vet inte riktigt vad jag föredrar, jäkligt jobbigt att gå över tiden så mycket men även jobbigt att inte veta om vi får plats.

  1. CHarlotte skriver:

   Men är du här? Skrev en kommentar igår under Wahlgrensinlägget om att du inte kommenterat under dagen och att jag hoppades du födde barn😁😘

   1. Trött på att vara preggo skriver:

    Haha ja tyvärr, jag måste ha missat det, vi var ute röjde hela dagen igår ☀️🏖 Får passa på att njuta egentid med lillan så länge nu 😊

 11. CHarlotte skriver:

  Jag har inte alls följt den här debatten pga är 34 och har fått de barn jag ska ha – men – beror d på personalbrist eller på platsbrist (alltså rumsbrist)?

  Där jag bor finns enbart en förlossningsavdelning och jag har fött tre gånger med mer eller mindre planerade snitt så för mig var allt tidsplanerat och finfint men det där ser ju förskräckligt ut!

  1. Anonym skriver:

   Platsbrist pga personalbrist. Finns inte tillräckligt med personal (alltså finns inte tillräckligt med utbildat folk) och ja då kan man inte ha alla platser öppna.

  2. Anonym skriver:

   Pga ATT 💃

 12. HP skriver:

  I början på juli var det en tjej från Eskilstuna som fick åka till Finland för att föda:

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/therese-behovde-foda-i-finland-fick-inte-plats-i-sverige

  Sinnessjukt!

  1. Anonym skriver:

   Fast det låter ändå som att landstinget gjort det bästa av situationen som den ser ut för de fick ju bra vård snabbt, så ”sinnessjukt” är väl att ta i.

   1. NiC skriver:

    Det är väl sinnessjukt att utan förvarning behöva föda barn i ett annat land där de inte talar ditt språk?! Där de har andra vårdrutiner som du inte är insatt i? Förstår du vilken stress det medför och hur mycket det ökar risken för komplikationer?!

  2. Matilda skriver:

   Tror de ibland skickar till Köpenhamn här i Skåne också, men det hör nog till ovanligheterna.

 13. ... skriver:

  Skönt att aldrig behöva vara gravid när en ser såna siffror 🙂

 14. Krista skriver:

  Det är fruktansvärt och under all kritik, men vill bara dela med mig utifall nån orolig förstföderska läser och kan ha behållning av det här (självklart är varje förlossning unik och finns säkert de som inte alls delar min upplevelse).
  Jag fick åka vidare och det var ingen big deal. Innan jag råkade ut för det själv så var det en mardrömstanke jag var jätteorolig för. Var rätt öppen, 4 cm tror jag, men det var ändå flera timmar värkar kvar. Så det var typ sak samma att sitta i en bil, fick nån bra smärtstillande tablett inför resan, i en timme extra som om jag varit på bb.

  1. M skriver:

   Den timmen hade, för mig, inneburit födsel i bil och då bebis fastnade på vägen ut hade hen dött. Det är illa, väldigt illa, att en inte får plats. Det är också oerhört patientosäkert.

  2. Suss skriver:

   om det är nära mellan sjukhusen kan man förstå att det inte är någon större fara, men som i mitt fall då jag hade en timme till b.b och riskerade att bli skickad 3 timmar söderut till nästa sjukhus som kanske också var fullbelagt.

   Som tur fick jag plats, hade fått föda i bilen annars 😕

 15. Bm studerande skriver:

  Det finns många utbildade barnmorskor men ingen vill längre jobba på landstingens förlossningsavdelningar. Därav finns det ingen personal, inte pga av att ingen vill utbilda sig!!

  Villkoren måste bli bättre, lönen öka med erfarenhet och ansvar och bättre arbetsmiljö där en kan ta rast och kunna gå på toaletten på sitt pass. Utbildar mig själv till barnmorska nu men ser ärligt talat inte fram emot att bli klar. Två terminer på Barnmorskeprogrammet jag drömt om att komma in på ser jag numera sista terminen som ett nödvändigt ont att göra klart för att se få ”ta en paus”. Jag hoppas att det blir en förändring snart, för i nuläget hade jag inte vågat jobbat på förlossningen. Så överjävligt med den arb miljön att jag själv hade varit sjukskriven inom ett år. Känner att min hälsa och mitt liv är värt mer än så. Tråkigt och helt jävla sjukt att inte politikerna gör något!!

  1. Bm studerande skriver:

   Kan även tillägga att det saknas erfarna barnmorskor att handleda studenter! Så i höst har min utb svårt att hitta praktikplatser för alla studerande! Folk fattar inte att det krävs erfarna handledare för att lära upp nya. Och då kanske man också borde anstränga sig som arb givare med att behålla de nya med att erbjuda värdiga villor och inte köra slut på alla..

   1. Jennifer skriver:

    Känner lite samma sak. Har ett år kvar på sjuksköterskeprogrogrammet och vill ärligt talat inte bli färdig, för praktikperioderna har inte varit roliga och jag ser inte fram emot att jobba som sjuksköterska just pga arbetssituation. Arbetet i sig älskar jag. Men fyfan vilket slit det är.

 16. M skriver:

  Tyvärr är det nog så att det måste gå helt åt helvete innan någon budgeterar annorlunda. Har nära familj som är politiker och känner även Ella Bohlin privat och detta är inget försvarstal men tyvärr är det nog så överlag med vården att budgeten helt enkelt är för liten från början.

  Folk fortsätter ju att föda barn och kvinnor är ganska toleranta och gör det de måste helt enkelt. Tror helt klart att hade detta drabbat män istället så hade det också blivit avspeglat i budgeten för förlossningsvården…

  1. Bm studerande skriver:

   M, inget påhopp på dig men smidigare än Ella Bohlin uttalat sig kan man dock göra som politiker. Tror också att budgeten är för liten, inget snack om saken. Detta har pågått under lång tid, nedrustningen av vården är liksom ett faktum som pågått oavsett färg på styrande parti. Men politiker är ju också de som måste arbeta för förändring. Ella B har ju sagt att det inte alls är kris i förlossningsvården. Hon säger att läget är under kontroll, trots att hon inte jobbat som vårdpersonal eller barnmorska en dag av sitt liv. Hon sitter väl o njuter av sin semester medan en trött barnmorska får ställa in sin till förmån för att jobba.. 🙄

   1. M skriver:

    Tar det inte som ett påhopp alls. Som sagt, känner henne privat, väljer gladeligen att inte kommentera hennes val och agerande som politiker. 😉

  2. Harkel skriver:

   Hur blir det när Gabriel Wickströms flickvän ska föda barn?
   Vad jag förstår så är det inom snar framtid.
   Men, sjukvårdsministern blev ”lätt” sjukskriven för utmattningssyndrom, mot andra personer här i Sverige som brakar ihop och inte får sjukskrivning.
   Så flickvännen Elin får väl också någon ”gräddfil” att föda deras gemensamma barn på någon klinik utan att kastas ut efter tre tre timmar efter förlossningen.
   Jag förmodar att de får gulligull i flera dagar med den nyfödda.
   PS. Han har ett barn innan, men det räknas inte i detta fall.
   Oj det är hennes första!
   Vad fan! De skiter i andra som föder sitt första barn.
   De får leta efter en förlossningsklinik som kan ta emot dem.
   Samt har de lyckan att få sova över första natten.
   Är man sjukvårdsministern sp kan man bestämma över lagen

 17. Göta skriver:

  Jag bor inte i Stockholm, men när jag skulle få min trea fick jag inte komma till ”min” förlossning utan skulle köra en timme till en annan stad eftersom det var fullt. Jag sa att jag kommer ändå och föder i korridoren, hellre det än motorvägen. När vi kom in var jag fullt öppen men hade inga krystvärkar och bebisen mådde dåligt så jag fick andas syrgas och det var fullt med personal i rummet och två (!!!) läkare och barnmorskor som skrek åt mig att krysta ändå. Bebisen kom ut och mådde helt okej, men hur det hade gått om jag hade gjort som de sa och kört en timme vill jag inte tänka på. Jag har inga problem att stå på mig och vara besvärlig, men det är ju inte klokt att det är det som krävs. Och stackars personal som väl fick det väldigt stressigt när jag kom in och det var fullt och drama. Älskar barnmorskor <3

  1. Göta skriver:

   Obs: jag skulle förstås inte köra, det gjorde min man (en rutinerad man som la plastad frotté på passagerarsätet medan vi väntade på barnvakten).

 18. Harkel skriver:

  Jessica Almenäs har tagit upp detta på sin blogg.
  Hur hon själv vet inte vart hon ska åka för att föda sitt tredje barn.
  Jag vet personligen när jag fick min dotter för femton år sedan att det INTE var självklart att få föda henne i Stockholms-trakten.
  Det var på ”håret” att hon fick födas i Stockholm samt att jag fick ligga över natten på BB!!!
  För de ville skicka hem mig efter tre timmar efter förlossning!
  Hon är född vid femtiden på eftermiddagen!
  Jag hörde både före och efter förlossningen att mammor åkte till vänner, släktingar och bekanta i bland annat till Ystad och Kalmar för att föda sina barn i lugn och ro. Men även få ligga inne några dagar på BB för att få igång amningen.
  Efterkontroll som förut skedde på BB fick förstagångsmammorna i Stockholm ske efter några dagar de hade varit hemma.
  Jag blev mycket ledsen när en förstagångsmamma skulle få hjälp med att få sin babys att ta bröstet!!!
  Och det skedde på efterbesöket när babysen var några dagar gammal!
  Ni får ursäkta mina utropstecken, jag är fortfarande upprörd.
  Allt detta plus med mera fick man förut när man låg på BB.
  Dvs. Hjälp att komma igång med amning, ta det lugnt och komma i harmoni med den nya familjemedlemmen samt även att man undvek de flesta komplikationer så som hände mig med mig.
  Jag fick en större blödning när jag kom hem.

  1. Ia skriver:

   Innan jag födde barn förra året fick jag på MVCs gruppinfo höra att om man har möjligheten att åka till en vän eller till ett landställe utanför Stockholms län, var det att rekommendera. 20 gravida satt som fågelholkar för vi var inte ens beräknade i högsäsongen. Lyckligtvis fanns det plats när jag tre veckor innan bf kom in pga minskade foaterrörelser, annars hade jag inte suttit med min son här idag..

 19. Harkel skriver:

  Det var inte på BB jag fick ligga över natten.
  Det var ett litet skrymsle på förlossningen!

 20. Emma skriver:

  Vad hände med Sandra Beijer inlägget??

  1. Bloggbevakning skriver:

   Ingenting.. vad menar du?

 21. BM skriver:

  Jag är barnmorska på sös. De flesta som kommer in och föder får ett bra omhändertagande och märker inte så mycket av krisen. Men för oss som arbetar är det fruktansvärt eftersom vi måste jobba 10 gånger så snabbt för att ordna lediga rum…

  Igår fick jag en stressatack så jag höll på att trilla i golvet av yrsel samtidigt som jag skulle ta hand om en sjuk bebis. Eftersom neonatalavdelningarna också har svårt platsbrist. Jag fick be om ursäkt till föräldrarna. Som tur är, är folk förstående.

  Jag har ångest för att gå till jobbet imorgon, fast jag har jobbat 10 år och är erfaren. En sån här sommar har vi aldrig haft…

  1. Harkel skriver:

   Som jag skrev att redan för femton år sedan var det katastrof inom BB.
   Jag har själv arbetat inom på bland annat BB och neontala.
   Och sett vilken vård man har fått förut.
   Till och med på åttiotalet fick de nyförlösta mammorna ligga inne en vecka på BB, fast det var deras fjärde eller femte barn.
   Då pratar vi inte om kejsarsnitt, det var vaginala förlossningar.
   Det jag blir bedrövad av är förstagångsmammorna får vara några timmar efter förlossningen.
   Då är det lätt att det blir komplikationer samt även få gång den ” hurtiga” amningen!!!

  2. Anja skriver:

   Det är jag väldigt ledsen att läsa. 🙁 Jag hoppas att du trots allt ser det fina i ditt yrke och i att hjälpa kvinnor (och män) med deras största stund någonsin i livet.

   Du behövs och man är evigt tacksam att såna som du finns.

  3. Anonym skriver:

   Sjukt att det ska behöva se ut så. Tusen tack för allt du gör, vilken hjälte du är som kämpar på!

  4. hej skriver:

   Sjuksköterskor och barnmorskor är fan världens finaste personer, önskar att ni snart får allt ni förtjänar

   1. hej skriver:

    Och undersköterskor!!! Allihopa

 22. Linda skriver:

  Lite ot såhär på morgonkvisten, Booken myser med Samir och Sigrid hemma hos henne, visste inte att dom var tighta! 😱

 23. Jahopp skriver:

  Det var så här redan för 10-15 år sen så tyvärr inte något ovanligt just denna sommar. Har som många andra här också jobbat på förlossning och BB och inför arbetspassen såg jag till att några timmar innan inte dricka så mycket för då behövde jag inte bli kissnödig. Ha med mig mat som gick snabbt att få i sig om jag ens hade tid att äta den (typ banan, yoghurt etc).
  Vi hade många gånger 10-12 förlossningar på totalt 6 förlossningsrum och då ska rummen städas, fyllas på osv innan nästa kommer.

  Längtar tillbaka något otroligt till glädjen, alla fina möten och arbetsuppgifterna i sig men går inte tillbaka pga stressen, lönen, neddragningar, stängda vårdplatser plus enormt trasig kropp.

 24. Anonym skriver:

  Kan sopgubbarna få 35k ska barnmorskorna också ha det. Så jävla sjukt att det inte är mer prioriterat.

  1. Sigge skriver:

   Då får barnmorskorna först lägga beslag på nycklarna till BB och vägra låsa upp om de inte får högre lön och bättre arbetsvillkor. Verkar fungera i praktiken för sopåkarna 👍

  2. Linda skriver:

   Tycker verkligen det är större allmänt att sjuksköterskor, undersköterskor, poliser, brandmän har så dålig lön, men en del som sitter vid en dator kan ha enorma summor… de personer som jobbar med människor, skyddar och räddar, borde ha så hög lön det bara går. Utan dessa människor hade inget fungerat!

   1. Anonym skriver:

    Ja min sambo jobbar ”med datorer” och tjänar typ en mille/år. Glad för det (tjänar med bra, ej golddigger) men det är lite sjukt.

   2. SH skriver:

    Fast alltså, det är ju en förenkling som heter duga. Finns massor med jobb där man ”bara sitter bakom en dator” som är absolut nödvändiga för många otroligt viktiga samhällsfunktioner. Flera av dessa jobb kräver dessutom en längre utbildning. Dessa förtjänar väl också en sådan lön? De flesta tjänar ju liksom inte orimligt med pengar.

  3. Matilda skriver:

   Nu tror jag väl iofs att barnmorskorna i Sthlm har den sortens lön men deras arbetsvillkor suger. Synd att de bara har riktig yrkeskunskap att förhandla med och inte en tio kilos nyckelknippa.

  4. Silverräven skriver:

   Sopgubbarna med höga löner jobbar för privata företag. Det är verkligen inte alla som tjänar 35 heller, de som kör i villaområden har en lön från 23500 och uppåt. De som tjänar mest är de som kör i stan och springer i gångar och ner i källare på Östermalm.

   Önskar folk kunde sluta jämföra sopgubbar med vårdpersonal, även om sopgubbar får sänkt lön kommer det inte ge en krona till vårdpersonal. Istället önskar jag att vårdpersonalen ser detta att de står enade och inte accepterar försämringar, och tar efter. Gjorde de det skulle de ha mitt fulla stöd för vårdpersonal om några förtjänar verkligen högre lön.

 25. Kattfan skriver:

  När man väntar barn och man är orolig över att bebis inte rört sig på flera timmar (i magen) så ska man ringa förlossningen och få komma in och kolla så att allt ät bra men lillfisen..inte ofta man får komma in pga platsbrist. Så då får man hoppas på att bebis mår bra..

  (Sitter på Öland med trasig bil för er som undrar hur vi har det… ska försöka ta den till en verkstad)

  1. .E skriver:

   Behöver ni något Kattfan?
   / ölänning

   1. I skriver:

    Ja, ska vi swisha igen?

   2. Kattfan skriver:

    Nä. Verkar vara tändspolen som lagt av. Det går o köra med bilen men den är slö som f*n och drar massa mer bensin. Tack ändå! ❤

    1. Aa skriver:

     Hoppas det fixar sig, så ni kan njuta av semestern! Hoppas ni har det jätte bra annars!

 26. J skriver:

  Kan någon svara på varför de stängde BB Sophia?
  Sjukt sen på bollen, men hängde inte med i vad som hände där!

  1. Anna skriver:

   Olönsamhet..

  2. Chili skriver:

   De som låg bakom BB Sophia hade gjort en orimlig kalkyl och fick stänga för att det inte var tillräckligt lönsamt (det gick inte runt alls, dvs minus, eftersom de inte Hade tillräckligt många som födde hos dem).

   Det handlar alltså INTE om att de inte gick tillräckligt mycket plus (vinster i välfärden osv) och INTE (som vissa tydligen på riktigt tror) att det inte var tillräcklig patientsäkerhet (eller vad det kallas). Vården var oklanderlig och alla som fött på fler ställen intygar att Sophia var något alldeles särskilt. Personalen tyckte också att ”så här ska det vara” (känner bm som jobbade där och flera som födde där). Tyvärr hann de stänga kort tid innan jag födde mitt tredje barn (för att idiotpolitkerna tillät att de stängde innan kontraktet gick ut och därmed tog bort 3000 platser precis innan det vanliga sommarkaoset).

   Jag har fått jättebra vård vid alla mina väldigt olika förlossningar. Men att vi patienter inte märker av stressen som någon skrev ovan är inte helt sant. En förstföderska kanske bara inte kan se tecknen? Inte vet jag men nog märkte jag av vilken stress de jobbade under den natten min andra föddes. Vid tredje hade de inte plats på BB så de gjorde i ordning ett rum på förlossningen åt oss, men ligga där hela första natten, höra någon stackare skrika som en stucken gris (ville mest gå in och stötta henne) och de glömde ge oss mat eller ens berätta hur vi skulle få tag i det osv. Medvetna om deras situation ville man ju heller inte störa. Nu var det ju tredje så vi var ganska rutinerade men ändå. Ovärdigt.

   1. Anonym skriver:

    Har bara fött ett barn och mer eller mindre direkt vi kom in beslutades för akutsnitt. Jag märkte aldrig av att personal var stressad/att det höll på att gå åt helvete för jag hade ju aldrig fött innan. Jag visste inte att det inte var normalt att inte bli lämnad ensamma ens för en sekund. Jag visste inte att det inte var normalt att få infarter i båda armarna och båda händerna.

    Personalen var säkert döstressad, ganska många förlossningar samtidigt och så min som höll på att sluta i katastrof. Så evigt tacksam till speciellt en av barnmorskorna som var med från det att vi kom in genom dörren tills bebis var ute. Det var hon som såg på en gång att det inte var bra, hon var fantastisk ❤️

  3. Anton skriver:

   Enl Dagens Medicin 2016-02-12:
   ”En hyra på drygt 16–17 miljoner kronor om året och höga kostnader för anestesi- och intensivvård blev för mycket för BB Sophia.
   – Ersättningssystemet tar inte hänsyn till att vi har högre hyreskostander än andra förlossningar och att anestesi och intensivvård är dyrare för oss, som inte kan dela de utgifterna med annan verksamhet, så som man kan göra på ett sjukhus. Inte ens med fulla volymer, på 4 000 förlossningar om året, skulle BB Sophia kunna nå ett nollresultat, säger Johan Fredriksson koncern-vd för Praktikertjänst AB.”

   1. NiC skriver:

    Förlåt men det måste man ju ha kalkyler på innan man startar verksamheten? 🙄

 27. Karin skriver:

  Fråga till Camcam: Carola Wetterholm har varit på en gratisresa till Danmark. Har skrivit flera inlägg men aldrig reklammarkerst. Skriver Pressresa och Visit Denmark i rubriken. Är det ok?

  1. Bloggbevakning skriver:

   Ja, det är okej. En pressresa betyder inte att du MÅSTE skriva om det men om man skriver så bör man tala om att det är en pressresa.

   1. Karin skriver:

    Tack.

 28. Anonym skriver:

  Födde barn 2013 samt 2015 och bägge gångerna hade jag tur nog att hamna på östra (Göteborg) som jag ville. Dock märktes det med andra barnet att det var STRESSIGT. Barnmorskan fick springa mellan flera rum och hennes telefon ringde/vibrerade konstant! Trots det kändes det hela tiden tryggt och all heder till personalen som verkligen ger sitt allt!

  1. Anonym skriver:

   + OT men har Dessie förlovat sig? Se Instagram bild med ring och texten ”him”

   1. Maski Hallonen skriver:

    Känns rätt ointressant faktiskt. Ville hon inte lämna offentligheten lite?

    Eller är det du Dessie som skriver? Fiskar följare till din insta eftersom den numera är privat? Hmm ja man vet inte…

    1. Anonym skriver:

     😂 sämsta clickbaitet i så fall eftersom jag skrev vad det var för bild OCH texten till. Finns ingen direkt anledning att gå in på hennes instagram då.

     Skulle hon verkligen velat lämnat offentligheten så är det ganska lätt ordnat. Stäng bloggen och gör en ny intsgram för bara dina vänner. Svårt att vara anonym med 57.000 följare 👍🏻

     1. Maski Hallonen skriver:

      Ja du, texten är faktiskt en uppmaning om att surfa in på hennes insta: ” Se Instagram bild med ring och texten ”him””

      Dessutom en särskrivning 😂😂 instagrambild, om jag får be.

 29. Johanna skriver:

  Känner rent spontant för att knipa för alltid när jag ser det här och vet att jag ska föda i september. Hur många jul- och nyårsungar ligger inte och sprattlar i sina mammors magar nu liksom…

  Hade helst velat föda på Mölndal igen som senast, men den förlossningen har de lagt ner.

 30. Anonym skriver:

  OT, men fick inte lillbooken bara äta flytande föda i 6-7 månader? Hon postade en bild på ett fruktfat på insta för några dagar sedan… Men hon har kanske en batteridriven mixer i handväskan och swoschar snabbt ihop det till en tuggfri röra…

 31. Anonym skriver:

  Invandringens fel. Steg för steg kollapsar hela vårt samhälle.

  1. A. skriver:

   Sluta trolla

 32. Majs krok skriver:

  Jag fick havandeskapsförgiftning och blev inlagd på KS, det blev akut snitt och vi fick inte plats på neonatalen. Min dotter skickades till Danderyd och jag blev kvar på KS i drygt ett dygn innan jag fick följa efter. Min man kunde lyckligtvis åka till Danderyd och vara med vår dotter på neonatalen. Jag var i så dåligt skick att jag inte tänkte så mycket på det mer än att jag ville att min man skulle vara med vårt barn. Men all Personal jag pratade med tyckte att det var fruktansvärt att vi behövde bli separerade. Och det är klart, jag har visste ju knappt om hon mådde bra eller inte. Jag lyckligtvis slutade allt väl.

 33. Kristina skriver:

  Inser mer och mer vilken tur jag haft med mina förlossningar
  Fött barn mitt i vintern och mitt i sommaren. Personalen på förlossningen kanske var stressade och trötta men det var aldrig nått de visade för oss. (Arbetar själv inom vården och vet hur min sinnesstämning smittar patienterna). Inte heller några förlossningsskador (tack ochvlov) trots en ”svår förlossning” och en 5kilosförlossning . Idag får en bara läsa om allt elände som drabbar kvinnan under och efter förlossning. Men en måste komma ihäg att det ofta går väldigt bra också. Kom ihåg att personalen på förlossningen har mycket utbildning inom området så att lyssna på dem är inte så dumt. De kan mer än Google….

 34. Hanna B skriver:

  Neonatalavdelningen i Uppsala har sådan platsbrist så att det har köpt två platser i Åbo (Finland!!!). Har redan behövt skicka två kvinnor dit, om än inte fler.

 35. K skriver:

  Det stämmer. Vi får hela tiden samtal från stockholm till förlossningen i nyköping. Det är hemskt. Och vi har inte så mycket plats att vi kan ta emot alla som behöver.

 36. Gravid vecka 37 skriver:

  Det stämmer.
  Jag har varit inlagd på DS sedan i fredags för havandeskapsförgiftning och de får inte ordning på mitt blodtryck. Bebis är också liten, förmodligen pga havandeskapsförgiftningen.
  Planen var att jag skulle sättas igång så snart en plats fanns ledig, ikväll kom jag hem, ingen plats finns att tillgå på förlossningen, avd som jag låg på har blivit överfull, mitt blodtryck är lika illa som tidigare med undertryck på 100-105 trots maxdos av blodtryckssänkande.
  Har under hela graviditeten varit sjukskriven samt gått på specialistmödravården då jag har en underliggande sjukdom som triggas av graviditeten (vilket man inte visste innan, hade jag vetat hur det skulle bli hade jag valt att inte slaffa barn)

  Så från oron att i veckan få genomgå en förlossning, få ett litet barn och sedan få komma hem som familj blev istället ännu mer oro för att när det blir dags inte få plats på förlossningen utan skickas iväg långt bort medan man har värkar och ett blodtryck som är på tok för högt.

  Har till och med börjat fundera på att åka iväg på semester toll nån ort där det inte är samma tryck på förlossningen.

  1. Gravid vecka 37 skriver:

   Och idag blev jag inlagd igen för ett blodtryck på 188/114 efter att medicin intagits och vila skett. Men är i precis samma situation som förra veckan/helgen – det finns fortfarande inga platser.

   Dock är all personal på sjukhuset underbara och rara, men det hjälper tyvärr inte riktigt..

 37. Ida skriver:

  Jag vet inte hur mycket det skrivs om det i sverige men det finns två förlossningsplatser på finska sidan i åbo reserverade för svenska föderskor som inte ryms i uppsala eftersom det är ont om platser där.. Bifogar en länk:

  https://www.google.fi/amp/s/svenska.yle.fi/amp/7-1212984

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla