Räkna kalorier?

18:00 9 Aug 2017

Ida Warg:

Att diskutera vad som är ”bra och dåliga” matvaror ser jag ingeting fel i – att se till innehållet, men så fort Ida Warg börjar prata om kalorier och hur många kalorier saker innehåller så vill jag säga stopp.
Hon har många unga följare som influeras och inspireras av henne och det är inte hälsosamt för dem att börja fundera över kalorier. Hälsa – ja, kalorier – nej.
För då kommer de där tankarna:
Var är för mycket kalorier? Vad händer om jag drar ner på mina kalorier? Är fett dåligt och borde jag jobba på att minska mitt kalori och fettintag eftersom hon säger att det är dåligt?

Hon hade kunnat berätta att tuben innehåller en mängd ämnen som är dåliga för kroppen utan att för den sakens skull nämna kalorier och fett som någonsin dåligt.
Jag fattar ju att man inte suger i sig en sån där tub till middag och att om man bara äter lite dressing på sin burgare någon gång i bland så gör det förmodligen varken för eller till men så är jag inte heller en tonåring med begynnande kalori och fettskräck.

Och nej, Ida!
Taurin är inte tjurpiss utan en organisk syra (ett derivat av aminosyran cystein) som bilas i människokroppen. Själva namnet kommer från det latinska namnet på Tjur så det var där det först upptäcktes – i gallan på en oxe (Bos taurus).
Ämnet förekommer i alla animaliska livsmedel, främst i rött kött och särskilt i hjärtmuskeln och alltså inte bara i energidrycker. Ida borde således rata alla animaliska livsmedel och inte sprida dynga om just Rellbull. (Det gör hon ju visserligen redan men att sikta in sig på enda produkt, mjaaa)

<href=”https://sv.wikipedia.org/wiki/Tjur”>tjur, då ämnet först upptäcktes i gallan på en oxe (Bos taurus) av de tyska kemisterna Friedrich Tiedemann och Leopold Gmelin år 1827.

103 kommentarer | “Räkna kalorier?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Pysen skriver:

  Citronsyra är jätte jättefarligt, säger hon. Citronsyra är väl annat namn för C-vitamin?

  1. Pegasus skriver:

   Askorbinsyra är namnet för C-vitamin. Citronsyra är ett konserveringsmedel med namnet E330. Tror det finns både naturligt och syntetiskt framställt.

   1. Pysen skriver:

    Tankevurpa av mig! Tack för rättelsen.

  2. Jen skriver:

   Om man är mögelallergiker kan citronsyra vara skadligt eftersom det kan vara framställt genom svartmögel (tror det är svartmögel, någon mögelsort IAF). Vet inte om det kan framställas på annat sätt också.

   1. TTT skriver:

    Det går att framställa på annan väg som du skriver men de kostar mycket mer och därför väljs den billigare mögelsyran som gör folk sjuk.

    1. NiC skriver:

     Det finns inga vetenskapliga belägg för det… Är man allergisk reagerar man på protein. Det finns inget protein i citronsyra.

   2. Anna skriver:

    Anledningen till att folk blir ”friskare” när de utesluter citronsyra är helt enkelt för att de äter bättre mat. Citronsyra finns i många hel- och halvfabrikat så folk tar bort detta ur sin kost och äter nyttigare. Voila!

  3. Josse skriver:

   Citronsyra är något kroppen själv producerar så att säga att det är skadligt är att säga att det är skadligt att andas…

  4. William It Was Really Nothing skriver:

   Har chrons sjukdom, Blöder alltid i tarmen efter aromat. Ville bara säga det. Jag har nu givetvis slutat upp med det. Då jag blöder trots medicinering av aromat.

   Blöder du i tarmen, sitter på skoltoaletten med en masa blodiga diarréer. Ta kontakt med läkare!

   Det finns hjälp att få. CamCam kanske borde uppmärksamma nästa internationell ibd dag? så sjukt handikappande, så sjukt förnedrande, så sjukt att det inte uppmärksammas

   Unga kvinnor/män får sina liv förstörda genom att inte kunna gå genom dörren utan att skita ner sig. Och jag vet av personlig erfarenhet att bristen av förståelse (från samhällets sida) gör stigmat värre.

   Jag blev utskälld idag för att jag gick på handikapptoan. Men jag tar ingen skit längre, gubben stod som en jävla fågelholk efter att jag var klar med honom.

   1. Tussilago skriver:

    Crohns här också 🙋‍♀️ Efter ett flertal offentliga olyckor går jag nu på den toalett som finns tillgänglig, handikapp eller inte – folk får ha förståelse 😑

   2. Skrotnisse skriver:

    Här har du en virtuell soulmate, älskar också The Smiths och har Crohns. 😉

    1. William It Was Really Nothing skriver:

     tack <3 ingen kul sjukdom, men man får göra det bästa av det.

     Jag vet inte hur det är för er, men jag känner lite som att min hjärna aldrig kan komma över vad jag gått igenom, även om jag inte är särskilt dålig. Som om det har förändrat hur min hjärna fungerar

     does the body rules the mind, or does the mind rules the body?

 2. Sara skriver:

  Hon är ju i grunden en träningsbloggare så tycker inte det är så konstigt faktiskt.

 3. Anonym skriver:

  Ida har i en video berättat att hon haft ätstörningar tidigare. Tyvärr tycker jag allt hon förmedlar och sättet hon lever på tyder på en form av ätstörning. Jag har jobbat på ätstörningsenheten och kan se tecken men jag tror dock inte min erfarenhet krävs för att se det). Att vara så mån om vad man får i sig är inte hälsosamt för hjärnan någonstans.

  1. Lina skriver:

   Efter hon blev vegan har ju alla muskler försvunnit, antagligen på grund av hennes proteinfattiga kost. När hon gör reklam för Stadium redigerar de bilderna så att hon ska se större och mer muskulös ut. Hon hävdar alltid att hon får i sig allt protein hon behöver, men de recept hon lägger ut är till 90 procent mycket proteinfattiga. Om jag hade en dotter i tonåren skulle jag bli mycket orolig om hon hade Ida Warg som nån slags förebild.

   1. Anonym skriver:

    Fast Ida är inte Vegan. Hon säger att hon är det men hon har isf inte förstått vad en vegan är. Inte heller är hennes kille det men han nämner det i nästan varje avsnitt av framgångspodden, blir tokig! De vill ha nån slags cred, varför inte bara säga att de äter vegansk ibland. varför måste de skrika att de är veganer när de inte är det och inte verkar ha en aning om vad det innebär. Blir så trött.

   2. Amor skriver:

    Vegankost är inte proteinfattig. Det är en jättestor myt. Jag räknar själv på maten och får i mig mer protein än vad jag ens behöver…
    Men visst man kan ju äta dåligt både som vegan och blandätare så såklart kan en vegan ha proteinbrist pga slarv 😊

    1. Lina skriver:

     Ni veganer hävdar gärna att er mat inte är proteinfattig. Och när ni bestämmer hur mycket protein ni behöver går ni på WHO:s rekommendation hur mycket en människa behöver för att inte svälta. Men jag skrev inte att vegansk mat var proteinfattig. Jag skrev att hennes recept till 90 procent är väldigt proteinfattiga. Antagligen för att hon exempelvis inte äter bönor och liknande.

 4. Anonym skriver:

  Haha älskade saltet i slutet 😁

 5. E2 skriver:

  Matgeek har gjort flera såna här videor som fokuserar på innehållet i produkterna. Hoppas folk lyssnar mer på honom än henne

  1. Anonym skriver:

   Exakt! Älskar hans videos och rekommenderar dem starkt. Det är innehållet och alla tillsatser som räknas i sin helhet. Inte kalorierna. Kalorier säger inte om något är nyttigt eller ej utan det är tillsatslistan. Därav avskyr jag allt från hypade nocco, kvargdesserter, proteindrycker etc – typ inga kalorier men en milslång tillsatslista som bara en kemiutbildad människa förstår sig på.

   1. E2 skriver:

    Ja, han är en vettig människa haha!

  2. A skriver:

   Honom ska jag kolla upp, tack för tips 🙂

 6. Henrietta skriver:

  Farlig citronsyra, giftig gmo, var det till och med giftiga icke ekologiska bananer? Var glutamat också giftigt?
  Visst att man kan säga att allting som vi äter inte är nödvändigt eller ens bra för våra kroppar men att dra det så långt som att säga ”giftigt” är väl lite och ta i.
  Var får hon allting ifrån?!

  1. Anonym skriver:

   Svar på din fråga: från dokumentärer som What the Health och liknande. Det gäller att ha ett kritiskt tänkande när man tittar på dem som vissa saknar. Har sett en uppsjö av sådana filmer men fortsätter att äta mejeriprodukter, gluten, oljor etc. Vill ha fullbordat forskningsstöd innan jag tar bort något av dem.

   1. Henrietta skriver:

    Undra hur det går för hennes älskade bananer i framtiden om odlarna inte får fram någon ny sort, via gmo kanske, som är resistent mot den svampen som sprider sig bland bananodlingar och förstör bananer på löpande band…om jag minns rätt.

  2. NiC skriver:

   Gmo får inte säljas inom EU utan att märkas ut..

  3. Josse skriver:

   Hon har verkligen noll koll vad gäller kost, det märks och det är tragiskt. GMO betyder ju genmodifierad, inte konstgjord. Älskar också början när hon inte vet vad aromat innehåller, men det är dåligt!!!

 7. Moa skriver:

  LOVE DAT HAMBURGERDRESSING. Var en standardvara hemma hos mina föräldrar. Det blev människa av mig också ska ni veta.

  1. A skriver:

   Me too! Äter den fortfarande även om det är väldigt sällan och min mamma köper nog fortfarande hem den 🙈

 8. J A skriver:

  Nä men det var ju skitjobbigt att höra henne prata. Läser hellre hennes recept osv än att höra denna maniska stämman.

 9. Linnea skriver:

  Skillnad på fett och fett. Tex har avokado och nötter rätt ”högt” kaloriinnehåll (vad som nu räknas som högt) men är tusen gånger bättre för kroppen än diet coke.

 10. LA skriver:

  Mitt intryck av Ida är att hon verkar prata väldigt mycket om saker hon egentligen inte besitter någon vidare kunskap om, och detta basuneras ut till hennes unga följare.
  Kommer aldrig glömma den där videon hon gjorde om tarmparasiter, stor facepalm på den videon. I kommentarsfältet hittade man en massa barn som undrade om de också behövde göra parasitrening…

  Jag fick ett väldigt oseriöst intryck av hur hon hanterade kritiken i den videon och hur hon inte verkade bry sig nämnvärt att faktiskt ha källor på den infon hon sprider. Dessutom verkar hon tro på pseudovetenskap istället för att gå efter vad faktiska vetenskapliga studier säger.

  Hon lyckas dessutom slänga in lite (smyg?)reklam för sin egen webbshop welloteket när hon nämner att man ska köpa guarana istället för red bull.

  1. A skriver:

   Håller med om att denna video inte fick det att framstå som hon vet så mycket. Jag hade tyvärr väldigt svårt att ta det seriöst men ser framför mig 15 åringar som nu slutar äta makaroner, korv och hamburgerdresdubg ihop (en vinnare hos mitt 15åriga jag och kan slinka ner ibland när jag är hemma hos mamma också).

   1. Elin skriver:

    Men är det NÅGON som på riktigt tror att korv och makaroner är bra och nyttig mat? Det är väl bara bra om ungarna börjar äta riktig mat istället.

    Jag tror dock inte att det är någon fara på taket. Ungarna kommer nog fortsätta med sin skräpmat. Jag menar, vissa vill äta glass till middag, och det förstår de nog att det inte är nyttigt.

 11. Hanna B skriver:

  Slutade följa henne för ett tag sedan, trots bra träningstips. Får tokbryt på allt hon predikar om, och hur hon är allergisk/känslig mot allt och saknar varenda vitamin och mineral i kroppen. Får rejäl hypokondriker-känsla av henne.

  1. Emma skriver:

   Samma sak för mig. Tyckte det var en underhållande kanal först, då det var bra träningstips plus att jag som redan äter överlägset växtbaserat (är vegetarian) bara såg det som ett plus att hon är vegan och kanske kan kan leverera bra recept. Men följer inte längre, då hon predikar men inte verkar veta vad hon talar om. Det ska vara så himla krångligt och precis som du nämner känslighet/allergier mot allt och brist på allt, och tillskott skall tas hit och dit. Det verkar nästan vara ”trendigt” att vara glutenintolerant och ha födoallergier och överkänslighet. Min kropp har aldrig varit så stark och hälsosam som den är idag, och det enda tillskottet jag käkar är B12 och D-vitamin under vinterhalvåret.

   1. Anonym skriver:

    Hej, du vet väl att glutenintolerans är en autoimmun sjukdom? Sjukdomar är inget man väljer att ha. Visst, det är eller har iaf varit trendigt att äta glutenfritt. Men blanda inte ihop det men en sjukdom!

    1. Emma skriver:

     Absolut! Det är jag fullt medveten om, då jag har bekanta som har den. Men Ida har även senare sagt att hon inte är glutenintolerant, därav mitt uttalande 🙂

 12. Emma skriver:

  LCHF! Kolhydrater är gift!!!!!!!

  1. 🥖🍝 skriver:

   Lchf är rena döden för dina kärl. Inget du märker direkt men vänta tjugo år. En varierad kost kan dock göra dig gott.

   Vad har du för källa på att kolhydrater är gift? du förstår väl att det finns kolhydrater i princip allt förutom rent fett?

   1. Elin skriver:

    Eh, nej. Hört talas om något som kallas protein?

    1. 🥖🍝 skriver:

     Att vara så drastisk att kalla frukt, mjöl, bönor, ris, grönsaker för gift (kolhydrater) var min tanke att förmedla.

     På tal om lchf:

     https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/jul/05/more-saturated-fats-raises-risk-early-death-large-harvard-study?CMP=Share_iOSApp_Other

   2. E skriver:

    Skulle kanske inte kalla kolhydrater ett gift. Socker däremot! Själv har jag ätit lchf i över två år.

    Vet dock inte varför lchf skulle vara dåliga för mina kärl? Hur vet du att den som äter lchf inte äter varierat? Jag äter ekologiskt kött, kyckling, ägg eller vegetariska substitut, grönsaker i stora lass (väldigt mycket broccoli och vitkål), och till det lite fetare såser som bea eller ibland gjort på creme fraiche eller grädde. Vad i detta skulle ge mina kärl sämre förutsättningar än det någon annan äter?? Kan lova att denna kost gör mig mer frisk än som jag åt innan, då jag åt kolhydrater.

  2. V skriver:

   Hahahaha, bra kolhydrater är guldet och essentiellt för kroppen! Ska vi snacka gift så är det dödsdieten LCHF. Hur kan folk fortfarande gå på den skiten?

   1. Hannah skriver:

    Älskar kol

    1. Hannah skriver:

     Skickade innan jag hann skriva klart…
     Älskar kolhydrater, men kolhydrater är inte essentiella. 🙂

   2. E skriver:

    Kolhydrater är inte essentiella för kroppen. Både protein och fettsyror är däremot det.

    1. Anonym skriver:

     Kolhydrater är viktiga för kroppen pga mineralerna och ingen kan leva friskt helt utan kolhydrater. Ska vara vissa enuiter i Alaska kanske.

   3. UC skriver:

    Jag slapp cellgift pga byte av kost till LCHF så jag tycker inte du ska förminska det faktum att påverkan av kolhydrater hos vissa personer är större än andras. Min tarm klarar inte av för mycket grönt – det kommer ut helt. Faktum är att cellulosa och fibrer inte bryts ner hos människan utan kommer ut som avföring.
    Rent biokemiskt känns det ologiskt att inta föda som man inte kan tillgodogöra sig. Jag har dock all respekt för vegetarianer och veganer och hade själv önskat att jag klarade en sådan livstil pga etiska skäl.

    Gör mitt bästa genom eko och knappt kött-mest fisk. (Om det nu är bättre)

    P.S. Lider av ulcerös kolit

    1. Hannah skriver:

     Superskönt att du hittat en kost som funkar för dig, men ville bara säga att fibrer delvis bryts ned i kolon av bakterier, och det är därför man säger att fibrer ger 2 kcal per gram.

  3. Li skriver:

   Åt lchf i sex månader & aldrig har jag varit så trött & mått så dåligt, en ”diet”, livsstil, eller vad de nu ska kallas passar inte alla.

 13. Harmagedon skriver:

  Nej hennes tips kanske inte var de mest vetenskapliga jag hört men de var ju inte direkt ohälsosamma att följa. Något större kroppshetsande hörde jag inte heller. Men jag är gammal och på min tid åt anorektikern en halvtugga av ett grönt äpple och lågprisnudlar utan smaksättning.

  1. Anonym skriver:

   Idag letar dock anorektiker tips på bloggar och videos som dessa. Tyvärr.

   1. Harmagedon skriver:

    Kan ju vara bra att veta för den här tidens anorektiker att anorektikerna i min generation inte överlevde till sin 40 års dag. Så stay in school kids…och gå inte över på en diet av gröna äpplen och nudlar.

    1. Anonym skriver:

     Det är fortfarande 20 % av alla anorektiker som dör i sviterna av sin svält.

 14. Hannah skriver:

  Hon vet ju inte vad hon pratar om 😩

 15. Whoops skriver:

  Slutade följa Ida när allt med banandetox och grejer drog igång. Dessutom att hon är känslig mot typ allt??? Att hon inte var allergisk mot bananerna var väl ett under.

 16. Nea skriver:

  Hon verkar ju inte vara särskilt påläst, typ gmo är giftigt. Trodde gmo stod för att det är genmodifierat, hon utvecklar ju inte varför det är dåligt för kroppen?

  1. Mona skriver:

   GMO är kraftigt cancerframkallande. Sedan om du tycker att det anses giftigt eller inte får stå för dig.

   1. Hannah skriver:

    Genuint intresserad av att läsa forskningen kring att GMO är kraftigt cancerframkallande, har du en länk eller titel på studier (och tidskrift/namn på författarna så det är lättare att söka) som kommit fram till det? 🙂

    1. Anonym skriver:

     Är inte så himla insatt men vill själv läsa mer ifall det finns studier gjorda. Hos mig klingar gmo dåligt och framförallt onaturligt. Såvitt jag vet finns ej gmo-produktion/odling i Sverige väl?

     Tips. Googla bilder på: rats + tumur + gmo. För skriftlig information kan du söka på: Séralini affair (wiki)

     1. A. skriver:

      newsflash: GMO är superonaturligt men utan det hade vi inte haft några överlevande grönsaker eller frukter idag. Älska GMO puss på GMO <3. Tack GMO för broccoli <3

    2. Hannah skriver:

     Okej svarar mig själv.
     Jag hittade inte mycket (relevant) när jag sökte efter studier kring ämnet GMO och påverkan på människans hälsa. En artikel jag kom över var ”Debate on GMOs Health Risks after Statistical Findings in Regulatory Tests” (publicerad 2010 i International Journal of Biological Sciences). Det jag får ut av den och genom att ha kollat lite på vad för typer av publicerade artiklar det finns inom ämnet så verkar det inte vara särskilt studerat. De studier på möss/råttor som finns har en hel del brister (alla studier har brister osv) och låg validitet. Studier på möss är också svåra att applicera på människor, eftersom vi inte är… möss. Den artikel jag nämner ovan är en kort review, och enligt den (och med tanke på hur få studier det finns kring GMOs påverkan på hälsan) verkar helt enkelt som att det behövs mer forskning på ämnet för att man ska kunna uttala sig helt säkert om GMO och huruvida det påverkar människans hälsa åt något håll.
     Jaja, det var min tolkning av den forskning jag fann, någon annan kanske kan bidra med mer?

     Däremot så funderar jag över om de som är emot GMO, om ni/de också är tveksamma mot andra typer av tekniker för att förändra egenskaper hos ex. växter? Har fått uppfattningen om att det är just GMO som många människor har åsikter kring.

     1. HIfs skriver:

      Jag är emot gmo pga att de sätter bönderna i skuld, de kan inte ta utsäde av skörden och måste alltså för evigt köpa utsäde. Plus att det kan para sig med icke genmodifierat och genom det paja det icke genmodifierade som fanns på platsen först.

     2. Hannah skriver:

      Svar till Hlfs: det argument du lägger fram är det jag oftast hört också, och det är ju helt valid. Jag undrar hur du (eller andra som vill svara) funderar kring GMO när det kommer till tex det gyllene riset? Alltså där riset genom GMO har tillförts A-vitamin vilket i sin tur kan minska blindhet etc vilket är relativt vanligt i fattigare länder (orsakat av just A-vitaminbrist). För det blir ju såklart att det negativ vägs mot det positiva, och för mig personligen så överväger det positiva med GMO när det kommer till just sådant som det gyllene riset.

     3. Hlfs skriver:

      Jag har ingen koll på det gyllene riset men svarar allmänt: Nej jag tycker inte det överväger i stort, bra grej men det ska inte lösas av företag utan av stater. Om GMO kontrollerades av andra än företag skulle jag nog inte ha något emot det, om det var på de som faktiskt odlar grödan eller lever där grödan odlas. Det är jättebra när företag gör bra grejer men när hela idén är vinst är det bara en positiv bieffekt, inte lösningen.

     4. Hannah skriver:

      Hlfs: ja okej, så egentligen är det inte tekniken GMO som är ”problemet” utan det är allting runtomkring?

   2. Nea skriver:

    Mona: jag tycker ingenting 🙂 Men om det är så att det är giftigt/cancerframkallande så är jag intresserad för vetenskapliga belägg för den uppfattningen.

   3. Jossan skriver:

    Alltså gmo är ett samlingsnamn för att gå in och ändra genuppsättningen i frukt och grönt, och har oförtjänt dåligt rykte. Det är ofta väldiglt beprövat och kan dessutom rädda liv där grödor har svårt att växa osv. Det man ska se upp för i första hand är multinationella företag som försöker monopolisera marknaden, typ Monsanto.

    1. Marja skriver:

     Precis, en av de stora problemen med t ex GMO är att det ägs av stora multinationella företag. Av traditionella grödor kan bönderna själv ta utsäde, med GMO-grödor är det storbolag som ska tjäna kosing på fattiga bönder. Sedan finns det en massa annan problematik med gmo och stora monokulturer, som gör att jag inte vill stötta det oavsett ev hälsokonsekvenser.

   4. Henrietta skriver:

    Vad snackar du om Mona? Gmo står för genetiskt modifierade organismer, det är inget medel som störs på livsmedel. Man använder genteknologi för att t.ex. modifiera en växt på dna-nivå för att stå emot vissa sjukdomar. Man kan modifiera i princip allt levande. Hur kan du dra en kollektiv slutsats att all gmo orsakar cancer? Det finns ingenting i det påståendet som låter vettigt. Om vi petar i människans gener och modifierar t.ex ögonfärg i fosterstadiet, blir människan då cancerframkallande, bara helt automatiskt sådär?

    1. Sacha skriver:

     Henrietta Tack, älskar din sköna ton 👌🏼😘 Vill du bli min fru?

 17. Anonym skriver:

  Hon är ju dummare än tåget(förlåt), det är väl klart som korvspad att RedBull INTE innehåller kiss. HERREGUD!
  Ser inget fel i att prata om mat och hälsa, inte heller kalorier om man gör det på ett bra sätt MEN, Ida känns inte neutral när hon pratar om sånt här utan hon får för sig saker och sen basunerar hon ut det som sanningar. Hon är inte dietist, hon är inte särskilt smart eller allmänbildad och därför blir det så fel när hon säger vissa saker. Hon förespråkar ju dessutom att vara vegan trots att hon inte är det!? Och som någon tidigare sa, hon verkar lite för frälst i naturmedicin, gluten och laktos-intollerans osv…
  Kan inte förstå att hon är 30+

  1. Anonym skriver:

   Ser nu att hon har en ny video där hon berättar varför hon är vegan, jag orkar inte! Hon är ju inte vegan. Men klart man vill ha klick…. urk!

 18. Ida skriver:

  Jag har en ätstörning. Har man det är det inte svårt att se vilka andra som beter sig ätstört. Jag vet inte om Ida ”lider”, men jag tror definitivt att hennes kost-val är mest ett resultat av hennes ätstördhet. Jag menar inte att man är ätstörd om man äter en hälsosam, vegansk kost. Jag tycker dock att det mesta Ida äter är kalorisnålt och fettfattigt. Har även sett i en video att hon har Lifesum på sin iphone, vilket är en kaloriräknare. Den låg på hennes hemskärm, vilket jag tolkar som att hon använder den. Hon och ”Pärlan” verkar inte heller äta tillsammans särskilt ofta, vilket ännu mer tyder på en ätstörning (att hon vill ha full kontroll på vad hon äter). Men jag kan ha helt fel, att jag tolkar hennes beteende såhär kan mycket väl bero på att jag är ätstörd 🙂

  1. Ida skriver:

   Vet att Ida haft en ätstörning förr. Så är ju inte helt orimligt att hon är kvar i ätstörningen, men som sagt inte ”lider” så mycket mentalt just nu.

  2. Anonym skriver:

   Nej det låter inte sunt alls, du har reflekterat helt rätt angående detta ❤

 19. Eleanor skriver:

  Jag tittar på hennes videos lite sporadiskt, men har trott att hon är vegan. Nu blir jag nyfiken på varför hon inte skulle vara det? Vad har jag missat liksom?
  För övrigt har jag också märkt att hon verkar ha noll koll på näringslära och borde därför inte heller uttala sig i det ämnet. Det blir bara så fel =/

  1. Anonym skriver:

   För det första har hon själv uttryckt att hon inte är så noga. När hon är hos vänner frågar inte hon om det är ägg eller mjölk i brödet tex. Hon har också sagt att hon ibland äter en skvätt mejeriprodukter om hon behöver lugna sin mage. Hon gör sedan reklam för skinn och andra animaliska produkter! Hon lägger upp outfitbilder där hon har skinnskor, skinnväska osv. Hon skuttar runt med en Chanel som ju är gjord av kalvskinn. Högst upp i hennes blogg ligger en rullgardin med ”hennes favoriter” och där finns ickeveganska produkter. Så nej, hon är inte vegan.

   1. Anonym skriver:

    hon säger i en väldigt ny video att hon varit vegan i två år. MEN vid julen 2015 köpte hon en Chanel… det gör inte en vegan. Den har hon dessutom kvar och den syns i massor av hennes videos.
    Det är rätt tydlig att Ida inte är vegan, hon förstår inte vad det är osv. Men hon ser nog fördelarna rent hälsomässigt då hon är extremt hälsosam och därför är det ju ”inte så noga” enligt henne. Det är ju lätt att säga när man hittar på sina egna regler…

    1. Wyy skriver:

     Ja visst är det hemskt att andra lever livet som de vill och inte hur sekten säger åt de att man ska leva. Brukar inte veganer några animaliska produkter? Varför inte ägg? Ägg är hönsmens och någonting som händer naturligt. Finns många som har höns hemma som är frigående inkl min farmor. Hönsen går liksom runt på gatan och kommer sen hem för att lägga sig. Skulle det vara ickeveganskt att äta de äggen? Isånafall är det en väldigt extrem och fundamentalistisk ideologi och intr alla någonting vi borde promovera som något bra. Logik och omständigheter borde alltid gå före principer. Det känns lite som när muslimer säger att Isis inte är muslimer eller kristna som säger att westboro Baptist church inte är kristna. Löjligt då de ser sig som det och det är väl allt som räknas. Eller? Ingen lyssnar på varje ord deras heliga bok säger då det är omöjligt men alla går efter vad deras kommunala pastor imam w/e säger. När jag skrivit allt detta känns det som det finns motargument men jag kommer inte på det så snälla feel Free to tell me

 20. J skriver:

  Tror Ida bara har omvandlat sin ätstörning till en annan ätstörning. Blir helt chockad över hennes ”banandetox” och annat skräp. Detox är en myt och ett marknadsföringsknep. Dessutom är det knappast naturligt för kroppen att äta massor med bananer på samma dag. Fruktos är inte dåligt i små mängder, men stora mängder kan faktiskt på lång sikt belasta bukspottskörteln, vilket är kopplat till bl.a. diabetes. Raaaant. 😀

  1. Anonym skriver:

   Att omvandla en form av ätstörning till en annan är tyvärr klassiskt. Finns många som en gång haft exempelvis anorexi men istället lägger full fokus på t ex bodybuilding eller hälsosam kost (”hälsosam” á rawfood, plantbaserad etc). Förvisso tär det inte på kroppen likt anorexi men hjärnan har full fokus på sitt enda mål i livet som är att ”äta rätt”. Orkar inte kommentarer som att man är ”sååååå stark” för att man bekämpat sin ätstörning, för nej det har man inte – man har bara hittat en annan ätstörd väg att hantera den på.

   1. Lina skriver:

    Jävlar vad jag blev provocerad av den här kommentaren. Kommenterat ca fem gånger sen jag började läsa bloggar för tio år sen, är väl faktiskt min egen ätstörningshjärna som blir sekundärkränkt.

    Hur tycker du att ätstörda människor ska bete sig när de blir friska? Att ta sig ur ett osunt kontrollbeteende och in i ett mindre osunt kontrollbeteende är inte hela världen, det ena är faktiskt bättre än det andra. Det är INTE en myt att det i princip är omöjligt att bli helt frisk ifrån ätstörningar. Om man blir det genom att kontrollera lindrigare än tidigare och faktiskt ÄTA vilket resulterar i att man inte DÖR, ja – då är det bättre. Och det är starkt.

    1. Anonym skriver:

     Inte min mening att provocera dig och jag drog inte alla över en kam. Men det är inte ovanligt att förvandla ett missbruk till ett annat. För ätstörningar klassas som ett matmissbruk som du säkert vet. Som jag skrev kanske dessa exempel ovan INTE tär på kroppen som vid exempelvis anorexi eller bulimi men man blir ju inte kvitt hjärnspökena och kontrollbehovet om man fortsätter i samma bana. Som fd ätstörd är det bästa att hålla sig bortom all hälso- och träningshets för att det annars finns stor risk till att man fastnar i det och det i sin tur eskalerar. Finns en anledning till att man på ätstörningsenheterna förespråkar varierad mat á tallriksmodellen.

     Mvh en som jobbat professionellt med många anorexi- och bulimipatienter

     1. Fanny skriver:

      Håller med. Jag har själv haft anorexia och behandlats på sjukhus två gånger. Där fanns det även patienter med långt gången ortorexi (tror det stavas så) när clean eating och träning gått för långt. Det är också psykiskt och fysiskt skadligt. Förutom att gå upp i vikt och lära sig att äta igen var det stort fokus på att inte värdera olika livsmedel positivt eller negativt. Eller använda mat som belöning eller bestraffning. Har sett i Idas videos att hon i princip alltid äter samma sak. Ett beteende som jag känner igen från mina egna erfarenheter.

      Tycker den här videon är problematisk. Hon har många unga tittare som ser upp till henne. Känns väldigt oseriöst hur hon hanterar kritiken som kommit efter videon. Eftersom hon inte verkar vara påläst alls om det hon pratar om ger hon inte sin webbshop ett så trovärdigt intryck heller..

 21. Anna skriver:

  En människa som tipsar om kolloidalt silver går ju inte att ta på allvar. Nej du blir inte friskare av att spä ut ditt vatten med silver, du kommer snarare att få en lätt blå ton i huden om du dricker det för länge och riskerar att bli sjuk av det.
  https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/kolloidalt-silver

  1. Anonym skriver:

   Haha de som förespråkar kollodialt silver kan man ens inte föra en diskussion med. Vi snackar foliehattsnivå. Om det nu vore så fantastiskt, varför finns det då noll bevis på att det funkar?

  2. EnsamvargISkogen skriver:

   Jag var ganska så skeptisk mot KS och läste en hel del om det innan jag började använda. Jag tänker inte predika om för/nackdelar, foliehattens vara eller icke vara. Vill bara nämna att KS har tagit bort mina utslag på händer och armar. Dessa utslag har jag sökt läkarvård för ~5 ggr utan resultat. Även träffat en hudläkare och smort med diverse utskrivna salvor.

   Utslagen var små, men blev sedan som stora svidande såt över handryggar, runt vristerna och hela vägen upp till armvågarna. Gjorde skitont. Började sedan att badda med KS och inom 1 vecka var alla utslag borta 🙂 . Placeboeffekt? Tror jag inte och bryr mig inte heller 😛 . Är bara överlycklig att vara av med skiten.

   1. Elli skriver:

    Silver är bakteriedödande så det kan mycket möjligt hjälpt dina eksem, däremot så skapar det resistens hos bakterier men vi lever ju bara för idag och den resistens vi skapat idag får våra barn leva med imorgon.
    KS förespråkas främst av foliehattar, det ska gärna intas oralt och löser allt från cancer till ebola trots att hela EU avråder från att det använts förutom i sjukvården vid svåra brännskador.

    Det är just den här ”jag bryr mig inte” – attityden som kommer skapa problem i framtiden och att ks inte får säljas mer än som vattenrening (eftersom det är bakteriedödande) borde ge en hint om det. Men resultat>konsekvens antar jag

   2. Josse skriver:

    Vanlig bakteriedödande handsprit eller liknade hade antagligen gett samma effekt. Bara det att det borde svida en hel del om det var öppna sår – vilket kan vara en anledning till att sjukvårdspersonalen gav dig mildare krämer.
    KS kan ge förgiftningar och var mkt populärt för en, tja, ~20 år sen också. Konstigt att det inte botade cancer då. 🤔
    Som ovan sagt också, det bidrar till bakterieresistens och kan leda till att vanligaste dödsorsaken blir bakterieinfektioner. Själv höll jag på att stryka med pga bakterieinfektion. Med hjälp av antibiotika lever jag idag och mår bra. Vem vet om jag ens hade levt idag om detta var 20-30år in i framtiden, när vi överanvänt oss av antibiotika och bakteriedödande medel?

 22. AH skriver:

  Blir så jäkla provocerad av att hon slänger ut pseudovetenskapliga ”faktan” så att jag avprenumererar på henne nu. Fan då…

  TIPS till alla som gillar kost och ”hälsosamt” och MAT i allmänhet. Livsmedelverket jobbar vetenskapligt och har väldigt bra rapporter och hemsida om man vill lära sig mer 🙂

 23. Camilla skriver:

  Top notch på detta inlägg Camilla! Bra skrivit!

 24. Sara skriver:

  Hon är pt och inte dietist, därför blir det så fel när hon pratar om kost.

  1. Sara skriver:

   Som ovanstående så tipsar jag om livsmedelsverket om man vill ha vetenskaplig fakta.

 25. Yalla skriver:

  Inaktiverar hon alltid kommentarerna på sina youtubeklipp eller har hon möjligtvis fått oönskade svar på denna video?

 26. Kiwii skriver:

  Att folk inte kan lära sig att alla grönsaker och frukter vi har nu för tiden är framställda med GMO och att det har pågått i några tusen år för vissa sorter. Framförallt hennes älskade bananer.
  Suck.

 27. Joshy skriver:

  soooooooo
  Ät lite av allt, eller inte.
  Övertänk inte, så länge DU mår bra är det bra.
  Du och ingen annan ska kunna se tillbaka på livet och känna ”fasen vad gött det vart ändå, iaf det det jag själv kunde styra över” .
  Även om det ät over något så stort/litet som matvanon.

  dressing, grönsaker, veganskt, vegitariskt, nitiskt planera din kost, glom äta en dag, ät 2 pizzor och 4 middagar en dag, råka sova bort en dag, E-ämnen, syror, gmo…..

  Vill en inte ha I sig något tvivelaktigt överhuvudtaget – odla egna grönsaker/rotfrukter.

  Själv äter jag mat. Lite av en hobby. Gör det varje dag 😉

 28. Johanna den äldre skriver:

  Gäsp. Rent instinktivt. Jag önskar obligatorisk universitetsutbildning till influuuuuuuencers så att orden som kommer ur deras läppar har lite substans. (Nynnar vidare på stupid girls 🎶).

 29. Andy skriver:

  Som någon skrev på svenska youtubers blogg som jag tyckte var bra:
  ”Det största problemet enligt mig är inte ens kaloriräkningen (även om det inte är att uppmuntra framför tusentals barn/ungdomar), utan hennes brist på kunskap baserat på fakta. Hon nämner en del ”fakta” i videon som antingen är baserat på hennes åsikter och inte vetenskap/forskning, eller bara felaktig fakta/myter som om det vore sanning. Om hon nu vill förmedla till sin publik vilka produkter hon vill och inte vill köpa får hon ju ha legitim forskning som stödjer hennes påståenden och inte bara slänga ur som olika grejer och lägga till ”typ” efter för det är ”typ sant eller något”. Men det är ju om hon faktiskt vill att folk ska ta till sig informationen och budskapet hon ger. Hela videon känns liksom oseriös när hon pratar en del strunt.Bara kolla på det hon skrev: ”Angånende RedBull och Taurin så förstår jag nu att det inte är tjurkiss och men jag tycker fortfarande att Redbull eller andra energidrycker inte är bra på många andra sätt.”
  Bara det visar ju att hon antingen inte har kunskapen, eller helt enkelt inte tycker det är viktigt nog att förklara sig ordentligt utan istället komma med ”jag tycker energidrycker inte är bra på många andra sätt”. Vilka sätt? Har du bra källor eller är det bara din personliga åsikt?”

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp