Följarna fullkomligt rasar över Felicia Bergströms storhandling

06:00 23 Nov 2017

Felicia Bergström:

Youtubern Felicia Bergström gör en video där hon storhandlar och följarna är fullkomligt vansinniga över de val hon gör i videon.
Det är halvfabrikat, utländskt kött, inte ekologiskt och allt vad det finns att morra över och ovanpå det så kommer det – givetvis – kommentarer med påhopp av hennes vikt.

Ja, kanske inte en perfekt värld lever alla vegansk, ekologiskt, svanenmärkt, rättvisemärkt och allt vad det heter på längden och tvären men Felicia säger också i sin video att hon inte har särskilt gott om pengar och faktum är att ekologisk mat/svenskt kött och andra mer ”korrekta” produkter tenderar att vara dyrare än de som inte är det.
Jag vill inte kalla det en klassfråga men när jag levde på studiemedel så sket jag totalt i vad som var ekologiskt eller inte – jag ville bara så mycket mat för pengarna som möjligt. ”Bra” mat är dyrare helt enkelt, så är det bara!
Att Therese Lindgren sen blandar sig och vill skicka sin bok ”Vem bryr sig” till en av de som kommenterar är fantastiskt kul!

Men frågan är – finns det någonting som provocerar folk lika mycket som andra människors matval?
Ja, det skulle väl i så fall vara vad man kallar sina matval – Vegan · Vegetarian · Pesceterian Frukterian · Vegan · Lakto-vegetarian · Ovo-vegetarian · Lakto-ovo-vegetarian · Semivegetarian (Flexitarian) · Demivegetarian (pescetarian · pollotarian)
Nåde den som säger fel!!!!!!

Och ps. Hemmagjord pyttipanna är inte i närheten så god som Felix egna. Sorry CamiPapi! Dock inte gräddstuvad pytt. Det är djävulens påfund!

Tack för tips!

PS! Jag vill bara berätta för er att jag idag reser bort med min syster och kommer inte hem förrän natten till måndag så uppdateringarna kommer ligga på en helgnivå ungefär fram till dess. Pöss!
Sköt er bland kommentarerna så slipper ni hamna på modd. Kränkningar om vikt mm tolereras inte! Så försök inte.. 🙂

172 kommentarer | “Följarna fullkomligt rasar över Felicia Bergströms storhandling”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Anonym skriver:

  Korkade uppblåsta apa, vilka jävla kommentarer, att inte folk har någon hyfs, skrämmande att en del tar sig rätten, att vräka ur sig, hur som helst 😏

 2. E2 skriver:

  Störde mig mer på att hon köpte 4 steksmör. Ekonomiskt = köpa en, göra slut på den. Så mycket smör använder man inte 😂

  1. Kattis skriver:

   Jag köper också en jävla massa steksmör när det är billigt. Det klart det är ekonomiskt att göra så. Behöver hon slänga i slutändan är det väldigt oekonomiskt såklart men det står sig ganska länge så det behöver hon troligtvis inte.

   1. E2 skriver:

    Men hon köpte ju olika för att hon skulle testa? Det är inte nödvändigt med 4 steksmör, då har hon ju smör i ett halvår ovh samtidigt klagar hon på att kylen är trång

    1. Anna anka skriver:

     Nu har jag ju inte sett videon, men mycket mejeriprodukter går att frysa och steksmör kan man ju göra det med. Så man kan ju visst köpa flera så slipper man köpa på några månader

    2. Anonym skriver:

     Det räcker i 8 veckor för mig 🙈

  2. Matilda skriver:

   Vad är ens steksmör?

  3. ebba skriver:

   Haha ja jag tänkte också på att hon köpte EN Milda för 11kr men såg i en annan butik att man fick TVÅ för 20kr. Då var hon tvungen att köpa två till? Det slutade alltså med att hon handlade 3st Milda istället för 1, för att spara TVÅ kr. Kan dock känna igen mig i sånt dumsnålt beteende 🙂

   1. 👶 skriver:

    Milda är inte smör utan margarin. Äter folk ens sån skit fortfarande? 😵

    1. Annan E skriver:

     Folk som faktiskt inte har råd med riktigt smör. Kolla prisskillnaden så fattar du.

 3. e skriver:

  pucko.

 4. X skriver:

  Hej! Den här bloggen har börjat krångla för mig. Det är som streck mitt över texten på vissa ställen, och ibland går det inte att scrolla nedåt. Är det fler än jag som har de problemen, eller är det min mobil som är knas?

  1. Majs krok skriver:

   X: Jag upplever exakt samma.

  2. S skriver:

   Likadant för mig.

  3. Bloggbevakning skriver:

   NG jobbar på att se vad problemet är.

 5. anonym skriver:

  Gillar inte att min affär bara börjat med utländskt kött från tex Tjeckien vill köpa svenskt. Litar ej på det andra.

 6. JenPen skriver:

  Ha en trevlig helg med camisystern ❣️

 7. Something skriver:

  Nu har inte vi dåligt med pengar men handlar endast för 3000:- i månaden, och då köper vi mestadels kött, och bara svenskt kött. Det får mig att rent instinktivt säga att det borde väl gå att köpa svenskt, men vad vet jag. Tycker folk i hennes kommentarer borde chilla. Jag har aldrig förstått mig på vad som får folk att tro att bara för att man följer någons blogg/YouTube/whatever så har man nåt att säga till om. Det har man inte.

  Plus det här med att gå till personangrepp… Kom igen..

  1. Mickan skriver:

   Wow? Vi är två vuxna två barn (en tvååring, en ammar), och vi kommer aldrig under 5000 kr i månaden (inkl. blöjor iofs)! Har det med att vi bor i Sthlm att göra och/eller sällan möjlighet till storhandling?

   1. Kefir skriver:

    Vi hade också det matkontot innan men sen vi började handla på nätet så ligger vi nu på ca 3500-4000kr inkl blöjor, min man har börjat äta vegetariskt med mig ett par gånger i veckan också så det kan påverka också.

    1. Mickan skriver:

     Var handlar ni då? ☺

     1. Kefir skriver:

      På mathem 🙂

     2. Katten skriver:

      Hemköp har också hemleverans, 20 spänn för leveransen om man handlar för över 700. Min erfarenhet är att deras priser ligger lite under mathems.

      1. D skriver:

       mat.se har gratis frakt om man handlar över 700 kr. (obs ej sponsrad :P)

   2. Something skriver:

    5000 på två vuxna och två barn inkl. blöjor tycker inte jag låter så illa? Vi är bara två vuxna så det gör ju sitt.

 8. Tova. skriver:

  Men vad fasen, det enda svenska som jag handlade då jag levde livet var väl kungsörnens makaroner i slutet på varje månad. Som du skrev i en perfekt värld skulle alla ha råd med bra råvaror men hon lagar ju inte mat åt ett gäng ungar utan till sig och då tar hon väl ansvar för det?
  Tänk var världen skulle vara bra mycket bättre om alla bara kunde lita på att alla kan ta ansvar för sig själva. Helt ok, att säga till om folk har sina ungar utan bälte i en bil osv. för det är korkat. Men en tjej som inte har en massa pengar handlar hellre mycket som mättar än tre morötter och en bit kött som är ekologiskt.

  1. e skriver:

   Men problemet är ju att ens matval inte endast handlar ”om en själv”. Väljer du att äta kött (och speciellt utländskt kött, påverkar ju det oändligt många djur som har levt i misär och plåga. I en hållbar värld kan man inte bara tänka på sig själv och ta ansvar för endast sig själv, utan man måste tänka ett steg längre. Tycker jag.

 9. Kattis skriver:

  Tyvärr tror jag det kan bli svårt för Felicia att komma tillbaks och tjäna större pengar på youtube igen. Folk är arga på henne av olika anledningar vilket gör att dom hackar på henne för allt vilket gör stt hon inte laddar upp något, det retar upp folk ännu mer och när det väl kommer en video så lackar folk ur..

  Äter hon särskilt miljövänligt? Nej, det har hon väl heller aldrig påstått. Hon äter väl ungefär det hon är uppväxt med att äta. Alla har inte möjlighet, av personliga eller ekonomiska orsaker, att göra annat. Jag hade skitsvårt att sluta äta kött för ingenting kändes vanligt och ”hemma”, det triggade min ångest faktiskt. Typ quornköttbullar gick bra men det kunde jag ju inte leva på. Det tog tid för mig att vänja mig vid en köttlös vardag och hade någon skällt på mig hade det nog tagit längre tid. Istället var det folk som tipsade om enkla maträtter, gav råd om vad som var gott i frysdisken, peppade mig när jag väl gjorde bra val. Det är inte så jävla lätt för alla.

  1. E2 skriver:

   Fast asså, vadå ekonomiska skäl? Jag har inte råd att handla mat för 3000 kr i månaden. Tycker hon handlar väldigt dyr och god mat, så pengarna är nog inget problem för henne.

   1. B skriver:

    Håller med. Har man så dålig ekonomi så bör man köpa linser, bönor, potatis, lök, morötter och ris. Inte steksmör i fyra varianter.

    1. C. skriver:

     Håller med dig till fullo! Att äta en växtbaserad kost är inte dyrt om du håller dig undan halvfabrikaten.

     Man ska inte glömma att det även finns överviktiga veganer (som lever på oomph, cola och chips).

    2. Kattis skriver:

     Ja, men där kommer vi in på andra aspekter än de rent ekonomiska. Det är inte så jävla lätt för alla att ställa om till att äta linser. Teoretisktr det lätt att googla fram recept men i praktiken kan det finnas andra problem som ställer till det.

   2. Kattis skriver:

    Det är inte en månadshandling (där är mat för flera månader) och hon säger själv att hon har dåligt med pengar (vilket är troligt eftersom hon inte är särskilt aktiv på sitt jobb).

    1. E2 skriver:

     Sen när håller färskvaror i flera månader dock? Grönsaker, mjölkprodukter etc

 10. Anonym skriver:

  Personligen förstår jag inte att många väljer bort svenskt kött pga högt pris, och väljer istället billigare utländskt kött. Jag skulle aldrig stoppa i mig en köttbit från en exempelvis tysk gris. Urk! Nu är min köttkonsumtion ganska låg, så jag märker inte av att det svenska är dyrare. Dock anser jag att en svensk fläskytterfilé kan köpas för 49kr/kg vid extrapris på coop. Inte ekologisk men i alla fall svensk. Köp på ett gäng när det är billigare och släng in i frysen, fläskkött håller någon månad i alla fall. Nötkött är ju lite dyrare än fläsk men vem äter entrecote dagligen?

  Personligen tycker jag det är jätteviktigt att satsa på bra mat. Jag har haft en väldigt ansträngd ekonomi men planerar man sina inköp så går det att äta bra och billig mat ändå!

  1. Aaa skriver:

   Jag förstår dig helt men som student så har jag antingen två val: välja 1 kg nötkött för ca 89 kr (Irländskt kött) eller 500 gram för lika mycket (lite dyrare ibland), självklart väljer jag den billigare tyvärr. Om man har en stram budget så blir det helt enkelt andra prioriteringar, då har jag även råd att köpa mer grönsaker och frukt eftersom att köttet kostar hälften så mycket. Svenskt kyckling köper jag däremot.

   1. E2 skriver:

    1 kilo sojafärs, 69 kr typ. Voila

    1. Karin skriver:

     Sen när blev sojafärs kött?

     1. M skriver:

      Menar du att du på allvar inte förstår E2s poäng?

    2. Josse skriver:

     Alla vill kanske inte äta processad mat?

   2. K skriver:

    Håller med dig. Det är inte så lätt. Jag är sjukskriven, kan inte äta gluten, sojaprodukter, fibrer och bönor mm(pga sjukdom). Då blir det väldigt svårt att få ihop det att köpa svenskt. Äter aldrig en köttbit utan det blir eventuellt köttfärs från något annat land, eller falukorv och bacon.

    1. E2 skriver:

     Din situation är ju dock unik och inte en ursäkt gemene man kan använda. 🙂

     1. K skriver:

      Haha nej absolut inte! Men det kan finnas saker vi inte vet om om andra varför de inte väljer svenskt. Påhopp och ifrågasättande finns hela tiden, även för mig

  2. Plumbob skriver:

   Nu fick du mig att tänka (ovanligt), jag köper inte heller utländskt kött..men när jag reser utomlands så äter jag ju det.

   Borde man inte äta kött när man åker till Danmark?

   1. Anonym skriver:

    Jag köper svenskt kött… Men jag bor ju i Norge.. Då borde det oxå vara dåligt då.

    1. E2 skriver:

     Danskt kött ska undvikas pga djurhållningen och den mängd antibiotika som djuren har i sig. 🙂

   2. M skriver:

    Har bott i Danmark och precis som att svenskar är måna om att inte äta deras kött så kommunicerar de på exakt samma sätt att det är viktigt att äta danskt kött och ingenting annat. Lite komiskt det där.

    Bästa alternativet i Danmark är att inte äta kött alls. De har mycket antibiotika i köttet.

 11. Zebran skriver:

  Jag har inte sett videon men om hon inte tycker att hon har så mycket pengar så är det ett bra tips att börja laga lite egen mat ifrån grunden istället för att köpa helfabrikat. Köttbullar, korvstroganoff, köttfärssås osv är enkelt att göra och kan frysas in i bra många färdigportioner för en billig peng.

  Vill man dessutom äta lite nyttigare så är inte det så fruktansvärt dyrt som många säger. Hela den här grejen om att ”socker och fett är billigt, grönsaker är dyrt” känns det som vi stulit rakt av från USA där det verkligen är så. Det finns mycket bra, billig och nyttig mat här i Sverige. Potatis t.ex är riktigt billigt. Morötter fås ofta för 5-10 kr/kg och enklare grönt som sallad, tomat och gurka finns oftast på något sorts extra pris. Kål och rotfrukter blir väldigt billigt när de är i säsong, samma med frukt.

  Visst om man har så dåligt med pengar att man i princip lever på ris och ketchup så är det en sak men jag har väldigt svårt för de som säger saker i stil med ”det är för dyrt att köpa nyttigare” när de lever på typ färdiga köttbullar osv. (Obs menar nu alltså inte specifikt tjejen i videon, jag har inte sett den och lägger inga värderingar i hur just hon handlar, även om jag alltid tycker det är lite synd när folk köper utländskt kött istället för svenskt).

 12. Sara skriver:

  Om man väljer bort att köpa läsk/godis/chips/glass och satsar på mycket grönsaker, vego, lite kött/fisk så blir månadskostnaden def inte högre än annars. Man köper lätt på sig så mycket skit utan att tänka på det. Kvantitet istället för kvalitét. Om man kan börja tänka på att det är bränsle vi ska förse våra kroppar med och inte bara bli mätta…

 13. M skriver:

  Vad gäller eg på Insta Story och reklam? när någon lägger upp video/bild med text på plaggets namn eller rabattkod? Ser/hör inget om ”samarbete/reklam”

 14. Kefir skriver:

  Har svårt att tro att alla som kommenterar håller sina egna råd. Sen förstår jag faktiskt inte varför det skulle vara dyrt att äta nyttigt? Jag äter veganskt och har jättelågt matkonto, det är väl billigare att göra egna klyftpotatisar än att köpa färdiga tex? Ellen en linssoppa framför en stroganoff. Sen är människor lite förblindade gällande ekologiskt, vad är skillnaden mellan svenska morötter och ekologiska morötter? Vet någon varför eko ens är dyrare? Många tittar på amerikanska dokumentärer och tror att det funkar så här i Sverige med men så är det inte.

 15. Sarah skriver:

  Jag är själv vego och ser inte meningen med att hoppa på folk som inte är det. Människor väljer själva vad de vill äta och att kritisera sådant får de flesta att sätta sig på tvären bara. Däremot köper jag inte argumenten kring att Felicia har dålig ekonomi och därför måste handla som hon gör, hon köper en massa hel- och halvfabrikat och det är ju mycket dyrare än att själv laga från grunden.

 16. Sacha skriver:

  Jag vet inte varför men när jag hör folk säga smör till margarin så blir jag lite irriterad. Rättar ordet tyst i mitt huvud varje gång de säger smör istället. Blivit gammal och gaggig på senaste 🙄☺️

 17. S skriver:

  Haha läskigt hur hon tänkte och vad hon tog eftersom jag resonerar samma när jag handlar. Fabrikat eller inte, tar det som är gott.

  Men min fråga: vem är Felicia, vad är hon känd för och hur gammal är hon? (Sista kan jag inte ens gissa.)

  1. Rebecka skriver:

   Youtuber, 23 år! Född 94

 18. Hajhatt skriver:

  Jag är mest fascinerad över att folk orkar engagera sig så mycket i vad andra handlar?
  Mattalibaner och alla andra ”vi som vem bättre” borde bilda någon form av förening där de kan fäktas med sina pekpinnar.

 19. Annie skriver:

  Jag är nog en ganska medveten konsument. Äter så mycket lokalt producerade varor som möjligt, ekologiskt samt äter mycket vegetariskt och äter jag kött är det nästan till 100 procent från gårdar i närheten. MEN jag kan ändå tycka att det kan bli rätt bajsnödigt med alla som äter bara fallfrukt från sin egen trädgård osv och även om jag definitivt är för att vi köper eko och närodlat för miljöns och hälsans skull så är det lite befriande med nån som helt verkar strunta i det och typ äter snabbmakaroner och färdig schnitzel utan att be om ursäkt.

  1. Anonym skriver:

   Men det var ju nån professor i nyhetmorgon som satt o sa att ekologiskt innehåller oxå massa skit bara inte exakt lika mycket skit som oekologiskt. Och att det typ inte gjorde nån skillnad eko eller ej….. Så man känner ju sig ganska lurad. Sen kan man inte ens äta naturlig mat om man så odlar den själv för man kan ju typ inte hitta o köpa omodifierade frön. Precis allt är ju trixat med… :/

   1. Lala skriver:

    Det är viktigare att kolla på närodlat än på eko. Det enda som man verkligen ska köpa Eco är typ kaffe, bananer och choklad.

 20. A skriver:

  ….vem är detta ?? Varför bryr sig folk om vad hon handlar?? Och vad har hänt med hennes ögonbryn?

  1. L skriver:

   Ögonbrynen är asiatiskt mode, tror jag. Lite konstigt mode men jag tycker att västerlänningarnas ögonbrynsmode med stora påmålade i samma form är konstigt det med.

   1. E skriver:

    Dom där var väl påmålade om något..

    1. L skriver:

     Ja, men påmålade enligt asiatiskt mode, i vågor.

     1. Lisa skriver:

      Fast nej? Hennes ögonbryn har alltid sett ut sådär, dom är spikraka men ser vågiga ut när hon grimaserar

     2. Ha🍏 skriver:

      Det där är inte enligt asiatiskt mode, vad snackar du om ens? 😂😂

  2. Linnéa skriver:

   Youtuber

  3. V skriver:

   Jag tror att hon har tatuerat dom, så formen kan hon inte ändra så mycket på. Tyvärr.

 21. Tove Evensen skriver:

  Jag tycker faktiskt synd om Felicia.
  Kan inte ens köpa mat utan att få påhopp.
  Hur kan allt störa människor?
  Tummen upp för er som köper ekologiskt, svenskt, veganskt osv osv,
  Men tummen upp för det som köper mat oavsett VAD för mat det är.

 22. Låt henne vara. Hon vet väl inte bättre,hur gammal är hon? När jag flyttade hemifrån levde jag på tacos, rostade mackor och coca Cola. Det fanns inget ekologiskt eller miljötänk med min mat. Jag åt det som var gott och som krävde minst arbete.

  Ge henne tid så kommer nog intresset för BRA mat komma av sig själv.

  1. Annie skriver:

   Jamen precis. Hur gammal är hon? Jag flyttade hemifrån för att plugga på universitet och jag vette fasiken vad jag åt. Typ pulvermos, färdiga köttbullar och varma koppen. Skulle aldrig äta det numera…

  2. Something skriver:

   Väldigt bra kommentar faktiskt. Det är lätt att säga vad man borde göra med de kunskaperna man har idag, det gjorde jag själv, men är man ung, bor själv, kanske inte har något större matintresse är det inte alltid så lätt. Jag kommer själv ihåg när jag flyttade ut. Jag och min dåvarande pojkvän levde på köttbullar och falukorv med makaroner, cola och massa kakor. Kom undan med en matbudget på 1500:- i månaden. Nu skulle jag aldrig röra ett paket köttbullar eller hot dogs, men det är ju för att jag fått lära mig genom mina egna misstag.

  3. Lala skriver:

   Fast 23 år skulle jag inte kalla så ungt. Det som just jag reagerar på är inte att hon handlar onyttigt, för sådan kunskap kanske hon lär sig med tiden. Däremot nämner hon flera gånger att hon har ont om pengar och att hennes inköp är ekonomiska och hur hon handlar och tänker är långt ifrån ekonomiskt. Tror det är det som folk stör sig på.

 23. Camimami skriver:

  Ibland blir jag lite förundrad över vad som läggs ut på Internet.
  Tänk om jag skulle lägga ut en film när jag handlar mat, äter den, går på toa och gör nummer två… och sen filmar resultatet.

  Vilken grej det skulle bli.

  Fast nä… det skulle jag aldrig.

 24. Camilla skriver:

  Det är ingen mänsklig rättighet äta kött. Har man inte råd med svenskt kan man göra valet att äta kött mer sällan.

  1. Therese skriver:

   Eller så äter jag det jag vill 🙂

   1. Camilla skriver:

    Alla får äta vad de vill men det är ett dåligt argument att svenskt kött är för dyrt.

   2. Lali skriver:

    Djuren får aldrig ett val…

  2. Hajhatt skriver:

   Ett annat alternativ är att man slutar lägga sig i vad andra äter 😀 👍

 25. Louise skriver:

  Jag bryr mig absolut inte hur mycket man väger men seriöst? Hon köper ju bara skitmat?!

 26. M skriver:

  Tror inte att hon har så bra matvanor med sig hemifrån och nu är hon själv i sitt hushåll och ta ansvaret själv. Många som kommenterade hade nog kunnat vara lite mer pedagogiska och tjänar hon inte så bra just nu (samt har ökat på sina kostnader rejält – hon bodde ju hemma hos sin mamma tills nyligen och nu har hon avgift och bolån att betala) så vore det bästa om hon försökte äta mer vegetariskt. Tror dock inte att hon kommer ta åt sig så mycket av deras kritik när de slänger allt i ansiktet på henne på ett så pass otrevligt sätt. Då brukar folk bli rätt anti.

 27. Vivi the one and only skriver:

  Jag föredrar att äta svenskt kött. Men ni som absolut inte kan tänka er något annat. Äter ni helt vegetariakt när ni ät utomlands?

  1. M skriver:

   Jag har bott större delen av mitt liv utomlands och åt då det lokala köttet (innan jag blev vegan). Dog inte av det (uppenbarligen) men när man är i Sverige så är det ju bättre att köpa svenskt så att det inte fraktats så långt och för att vi har mindre antibiotika i vårt kött jämfört med andra.

 28. 👩🏻‍🎤 skriver:

  Vill man äta billigt (men ändå äta kött):

  – Potatis! Mos, klyftor, hasselback, ugnsrosta.

  – Ugnsrosta grönsaker. Morötter är ibland nästan gratis.

  – Ris. Köp en stoooooor påse. Boil-in-bag är jättedyrt. Skippa.

  – Couscous/Bulgur. Går dessutom att smaksätta varierat i oändlighet.

  – Pasta. Köp extrapris. Vi har alltid säkert 4-5 stora påsar pasta hemma.

  – Gör rejäla storkok på: Köttfärssås. Korvstroganoff. Biffar.

  – Svensk kassler går ofta att hitta till bra extrapris. Gör stor laddning pastasås tex. Kassler i ugn är också en underskattad 90-talesätt (obs, skippa ananasen).

  – Köp svensk kyckling till extrapris. Fyll frysen. Vi har nog alltid tre kilo kyckling i frysen.

  – Gör hemmagjorda piroger! Fyll med matrester av tex köttfärssås. Dryga ut med ris för att kunna göra ännu fler.

  – Gör grytor när du börjar ha lite rester kvar.. släng ner morötter, potatis, fond, grädde och lite kött (akta er för grytbitar, så äckligt).

  – Köp den stora osten som är på extrapris. Dela sen den på två och frys in andra halvan.

  – Pålägg som skinka/salami etc går också alldeles utmärkt att frysa. Köp när där är ex 2 för 25kr och lägg den ena i frysen.

  Sist men inte minst… utgångsdatum är en riktlinje och ingen dödsdom. Köp varor nära utgångsdatum och du kommer överlever utan problem. Köp varor nära utgångsdatum och frys in. Du ser/känner/luktar på maten om den är dålig.. avgör inte det genom att kolla på ett datum.

  1. Annan E skriver:

   Svårt när många har frysar(frysfack) stora som ett paket idealmakaroner.

 29. Mia skriver:

  Svenskt kött!! Om alla bara hade en aning om vad man äter, om man inte äter svenskt kött. I svergie har vi lång väg kvar med respekten mot djur, tex mjölk kor som inte får vara med sina kavlar mer än några timmar innan det är dax att ta adjö.. För att vi ska kunna dricka mjölk.

  Tror ingen kan förstå hur djuren har det, varför är dom inte lika värda som männsikor. I sverige äter vi inte hundar men det gör man på andra ställen i världen. Jag äter köper endast svenskt kött, på resturanger kollar jag upp om det är svenskt kött. Annars äter man något annat.
  Jag köper inte heller de som säger har inte råd… då får man äta vegmat. Eller dra ner kraftigt på kött. Och det jävligaste jag vet är när nån inte har råd med svenskt kött, men kan köpa cola, godis, chips och annat helt onödiga produkter till håret och kroppen.
  Det gör mig förbannad!!!
  Svergie har lång väg kvar! Men ska man äta kött, ja då finns det bara ett val i mina ögon! Svenskt kött! Annars får man dra ner på mängden kött eller äta vegmat.

  1. Anonym skriver:

   Då lär du få leva förbannad jämt.

   1. Mia skriver:

    Inte alltid men ibland 😉

  2. Madelon skriver:

   Ursäkta, men vem är du att avgöra om produkter till håret och kroppen är onödiga eller ej?? Ska jag skicka en lista till dig så att du kan pricka av om du anser min fotkräm vara nödvändig eller onödig? För att inte tala om allt annat i badrumsskåpet…

   En annan sak, jag har haft kaniner som husdjur men ändå ätit kaninkött på restaurang. Jag höll på med hästar i många år men har ändå ätit hästfilé flera gånger (fantastiskt kött, by the way. Mört så in i bängen!). Jag har inte vuxit upp på bondgård men har samma tänk, maten hamnar på tallriken.

   1. Mia skriver:

    Jag kan inte avgöra om det är viktigare för dig att ha smink/dyrt balsam/osv osv.. Men är det inte viktigare att det man äter har iallfall fått frisk luft och inte är helt genom sprutat med antibiotika. Kroppen vill du inte smörja med skit.. men du vill gärna äta massor med skit.. Det är ditt val. Men jag förstår inte hur man kan göra så, när djuren lider för att du ska kunna köpa smink, godis och annat.
    Och för att inte prata om det blir krig här och det inte finns bönder i svergie för alla köpte kött/mat/olika varor. Från utlandet. Vad ska vi då äta?
    Fan dom äldre jag jobbar med åt inte apelsiner/frukt/godis på åtta år.. pga av andra världskriget.
    Men kött åt dom eftersom det tillverkades i svergie och det kom inte från utlandet.
    Tror du danmark lär sälja kött till oss före dom själva om det blir en kris.?
    Det är många frågeställningar man kan ställa sig.
    Och som tur är får vi tycka olika eftersom vi bor i detta vackra land.

    1. Madelon skriver:

     Förstår inte hur du kan påstå att jag äter ”massor med skit”. Vad vet du om det? Jag äter inte skit och köper ALDRIG danskt kött. Äter mestadels svenskt kvalitetskött.

     Detta har heller ingenting med mina hår- och hudvårdsprodukter att göra. Tror faktiskt inte att jag använder några djurtestade varumärken.

     Det är inte konsumentens ansvar utan företagen och staten. Många Icabutiker har valt att sluta sälja danskt griskött och det är mer sådant som krävs. Jag vill äta kött och men betalar gärna extra för att vara säker på en värdig djurhantering. Vet att det inte alltid är så idag, men det är ditåt vi måste sträva på alla områden.

     1. .. skriver:

      Vad i slakt anser du vara ”värdig djurhantering”?

   2. Mia skriver:

    Vill bara tillägga att jag inte dömer dig för att äta äta kanin, det har jag gjort och mår inte dåligt över det. Men det var svensk kanin kött och det känns betydligt bättre än utlänskt kött. Oavsett djurkött så är svergie i framkant och det ska vi vara stolta över 🙂

    1. Madelon skriver:

     Djurhållning i stort är MYCKET bättre i Sverige än på många platser i världen. Har sett mycket ofattbar grymhet mot bland annat hundar och hästar när jag bott i Italien och Spanien. Som svensk går hjärtat sönder när man ser hur de behandlar djuren.

     Så även där behöver kunskap spridas. Det handlar inte bara om djur som mat utan om djurens utsatta position.

     1. Mia skriver:

      Håller med dig till100 % på detta svar!
      Ber om ursäkt att jag antog att du var en av dom jag skrev om. Ditt svar gjorde att jag antog att det var så. Var fel av mig såklart!
      Jag har pratat mkt om detta med mina vänner som studerar.(Och som då inte har det så fett med pengar) Och alla utom 1 vän har förstått vad jag menar och börjat tänka annorlunda och gjort andra val👍.
      Den som inte riktigt köpt mina agrument respekterar jag fortfarande lika mycket som förut men jag är fortfarande lika irriterad inombords när hon köper smink/kläder för ca 800 kr varje månad. Några av dom kronorna hade kunnat gå till svenskt kött.

      Har en bekant som är vetrinär och jobbar just nu för djuren i Eu och på andra ställen i världen. Dom bilder som har har från olika salkt ställen runt om i EU är inte roliga. Så går det inte till i svergie och jag står för att man kan dra in på annat och istället köpa svenskt kött. När jag har haft det tufft ekonomiskt har jag ätit mkt vegmat och dragit in på klädköp osv. Sen finns det en liten del av befolkningen som inte kan dra in på nåt mer och dom borde få mer hjälp av kommunerna för att klara av en vardag. Man görså gott man kan. Men dom jag blir irriterade på är dom som har råd men väljer att lägga som kronorna på resor osv. Det gör mig ledsen att livet är sååå grymt för både djur och männsikor.
      Om alla gör lite så blir världen än bättre plats ❤

    2. . skriver:

     Hur kan du finna stolthet i att vi i Sverige dödar andra kännande varelser för egen njutnings skull?

  3. Anonym skriver:

   Varför är det värre att äta hund än t.ex. ko? Är en hund mer värd än en ko? Undrar bara!

 30. A skriver:

  Men va säger du?! Gräddstuvad pytt i panna, ja älskar’t!

  1. Vivi the one and only skriver:

   Med ägg och rödbetor 🙂

 31. Hannah skriver:

  Men herregud vad folk härjar, låt tjejen va.
  Kollade hennes instastory och förstod det som att Ida Warg ska ha skrivit om henne (tolkar det som Ida Warg ialla fall) . Hittar det dock ingenstans, någon som vet vad hon skrev?

  1. Madelon skriver:

   Orkar inte att den stackars tjejen känner att hon måste göra avbön på sin insta story (japp, var tvungen att gå in och kolla när jag såg vad du skrev).

   Hon försöker desperat försvara sig: det är fullt med människor som ska äta av maten, det är mat för två månader, hon äter egentligen mycket vegetariskt och blablablablabla. Herregud, stackaren! Hon skulle bara sagt ”Jag köper vad jag vill och äter vad jag vill. Håll tyst på er.”

   1. Hannah skriver:

    Ja men precis, jag reagerade på det också. Tycker det spårat totalt. Alla är vi olika liksom. Vissa är mer engagerade och andra inte. Bättre i sådant fall med konstruktiv kritik om man nu måste hoppa på någon pga vad personen köper för mat. :/

    1. Madelon skriver:

     Exakt. Men lägger man upp en video får man nog räkna med reaktioner i kommentarsfältet. Däremot behöver folk a) inte vara taskiga och b) göra en grej av det uppenbara: att köttätare äter kött.

     SÅ tröttsamt.

  2. Amanda skriver:

   Sprid inte massa skit, det är INTE Ida Warg hon syftar på utan Ida som driver bloggen svenska YouTubers

   1. Hannah skriver:

    Som du ser i min kommentar så var jag osäker och därför frågade jag. Så nej jag sprider inte en massa skit. Jag undrade bara. Tack för svar.

  3. Anonym skriver:

   Felicia menar Ida som driver skvallerbloggen svenskayoutubers.se

   Här är även en länk till inlägget hon skrev om Felicia
   http://svenskayoutubers.se/2017/november/manga-reaktioner-pa-felicias-video.html#comments-area

   1. Hannah skriver:

    Tack! 🙂

  4. Amanda 🌮 skriver:

   Det är Ida på svenskayoutubers.se som skrivit ett inlägg. Inte Ida Warg.

  5. M skriver:

   Förstår inte varför hon måste bjuda så mycket människor på mat hela dagarna (enligt henne själv) om hon inte har råd. Hon har folk som bor hos henne och säger att hennes mamma ofta ber henne bjuda henne på mat – då får Felicia säga ifrån och säga att hon inte har råd med det. Folk och absolut hennes egen mamma får väl köpa egen mat?! (syftar till det hon berättade om i storyn på IG nu)

   1. Anonym skriver:

    Problemet är väl dock att hon ens ska behöva försvara sig gällande varför hon köpte så mycket mat. Tycker det är rent ut sagt förjävligt att väldigt många kommentarer är gällande hennes vikt, därav antar jag att hon känner att hon måste förklara sig att hon inte ska äta upp all mat själv och under hur många veckor maten kommer räcka.
    Ser det dessutom bara som en fin egenskap att oavsett om hon har mycket pengar eller inte så vill hon ändå bjuda sina nära. Ingen vet hur mycket pengar hon har eller inte. Hon har inte nämnt att konkurs står på schemat utan endast att hon inte har så mycket pengar just nu att röra sig med.

   2. Hannah skriver:

    Skrev en längre kommentar som inte kom upp. Men det värsta är att hon ens ska behöva förklara sig gällande mängden av mat samt hur länge det ska räcka pga utav alla hatkommentarer gällande hennes vikt. Och jag ser det dessutom bara som en fin egenskap att oavsett hur mycket pengar hon har för tillfället så bjuder hon ändå sina nära. Hon har inte nämnt att hon inte har några pengar alls, bara att hon har dåligt med det nu och därför behöver handla smart.

   3. Lovisen skriver:

    Exakt min tanke med. Vad är det för vänner o familj som hon måste försörja med mat när hon har det så dåligt ställt?

    Nä jag tror bara det var en dålig ursäkt. Det är nog Felicia som ska ha allt det men att hon kanske har svårt för att uppskatta vad som räcker i en månad.

    Hon verkar vara väldigt omogen och ansvarslös. Beter sig som ett barn.

    1. Hannah skriver:

     Snarare moget beteendet att planera och handla istället för att småhandla varenda dag. Det om något är väl oansvarigt när man har det lite dåligt med pengar för tillfället?

  6. anna skriver:

   Jag tror hon menar Ida, ägaren till svenskayoutubers.se

 32. Stenen skriver:

  Men hallå hallå, de finns en stooor anledning till att inte äta utländskt kött! ANTIBIOTIKA.
  Falukorv är billigare än en utländsk entrecoté, köp lite grönsaker och potatis och sen har man en jävulskt god maträtt.
  Jag köper inte detdär med att man inte har råd, man behöver inte äta lövbit 7 dagar i veckan.
  Dessutom kommer man va friskare i långa loppet, tråkigt att ligga där på sjukhuset när man är 70 och antibiotikan inte biter för man har valt billig mat hela sitt liv.

 33. Madelon skriver:

  Finns ju ingenting som verkar provocera folk lika mycket som andras matvanor. Otroligt att det kan väcka så starka känslor?!

  Jag är inte vegetarian och kommer aldrig att bli heller, köper precis vad jag vill och struntar totalt i vad folk tycker om det.

  Däremot är jag inte överdrivet förtjust i hel- och halvfabrikat utan älskar att laga maten från grunden. Dock finns tre saker jag alltid har i frysen som nödlösningar om det krisar med tiden. Det är inte vardagsmat utan saker som barnen själva kan kasta in i ugnen vid behov.

  1. Max Chicken nuggets
  2. Scan Ostschnitzel
  3. Kronfågelns kycklingpinnar

 34. --- skriver:

  Skulle vilja ha enkla och näringsrika recept på vegomat. Har svårt att sätta mig och googla, blir bara att jag äter det jag brukar äta. (Har autismspektrumstörning) Så tar tacksamt emot recept om någon här inne har =)

  1. En annan med ast skriver:

   Jag brukar steka kikärtor i kryddblandningar (berbere eller harissa) och ha i wrap med grönsaker eller kikärtor med currypaste i kokosmjölk och så har man ris eller liknande till. Currypaste kan man göra själv. Miixa lök, paprika, gurkmeja, vitlök, koriander, ingefära, stek det först för smak för att sen lägga i grönsakerna/rotfrukter och kikärtor. Sedan kokosmjölk. Man kan ju även köpa färdig paste. Linssoppa med valfri topping är också gott. Stek lök, vitlök och sedan koka det med linser och buljong. Ha i tomatsås eller valfri matgrädde.
   Hoppas det var till någon hjälp! Vet vad du menar med att ha svårt o googla 🙂

  2. Sandra skriver:

   Jag brukar göra en supergod vegetarisk köttfärssås som tar max 20 minuter att laga.

   Receptet:
   300 g sojafärs
   1/2 tub tomatpuré
   1 paket krossade tomater
   1 gul lök
   1 burk ratatoille grönsaker
   1 grön paprika
   1 vitlöksklyfta
   Paprikapulver
   Lite gurkmeja
   Basilika
   Oregano
   Salt
   Vitpeppar
   1 paket valfri pasta

   Supergott och enkelt!! Jag tycker sojafärs är mycket godare än ”vanlig” köttfärs. Har mer och mer gått över till vegetariska alternativ.

  3. Criss skriver:

   https://undertian.com Gott, billigt, vego/veganskt!

  4. L2 skriver:

   Den här boken är ett hett tips, enkla vegetariska rätter med väldigt standard och billiga ingredienser! Den herre ”Ännu mera vego” och finns nog på fler ställen än adlibris.

   https://www.adlibris.com/se/bok/annu-mera-vego-9789170378669

 35. Sascha skriver:

  Självklart borde ingen hoppa på henne. Med det sagt: jag har jätteont om pengar och har varit vegan i fem år. Det kan vara superbilligt att äta vegetariskt/veganskt! Det kan till och med vara billigare än att äta kött. Man måste inte äta sojakorvar och vegobiffar, man kan köpa bönor, linser, kikärtor och liknande som är jättebilligt och lättlagat. Håller med om det ekologiska är dyrare tyvärr, därför får jag själv ofta avstå det.

  1. Luna skriver:

   Håller med. Vi lever mycket billigare än vad vi gjorde för när vi åt kött, mjölk och ägg.
   Jag bruka göra egen seitan biffar och filéer. Det blir mycket billigare. Sen är tofu inte så dyrt heller. Linser, bönor m.m är så bra och vara så länge. Ett plus är att min sambo har ingen magsmärta längre.

 36. Johanna skriver:

  Vi är två personer och handlar mat för 2000kr i månaden, räcker gott och väl.. Jag skulle aldrig lyckas äta upp det där :O

  1. Hannah skriver:

   Olika för alla, jag och min sambo handlar gemensamt för 5000 kr i månaden.

   Hon sa dessutom att detta ska räcka MINST för en månad, men självklart kommer det att räcka längre.

 37. Pernilla Nilsson skriver:

  Vem orkar lägga sig i vad andra äter? Man får väl handla va man vill, man väljer själv om man vill äta färdig pyttipanna, 300ton kött eller vegan biffar

 38. En annan Felicia skriver:

  Tänkte börja inlägget med OT, men det är inte så OT egentligen.
  Nån med tips på bra och nyttig vegansk mat som inte kräver vare sig jättekonstiga ingredienser eller att man är bra på matlagning? Undviker köttsubstitut pga dyrt och inte så gott.
  Jag är 22, deprimerad och har både B12- och D-vitaminbrist. Försöker verkligen må bättre men kan inte komma på någon mat att laga som känns billig och praktisk, utöver pasta med spenatsås. De jag bor med har uttryckt lite oro över att jag bara äter pasta och jag vet att det här ger mig ett rykte om att vara oansvarig och omogen, vilket jag verkligen inte vill vara: jag är ju bara deprimerad.

  1. MMX skriver:

   Sötpotatispommes är lätt att göra och svingott! Champinjonsås (svamp,oatly imat, kinesisk soja o lök), vego stroganoff med ris, broccolisoppa, blomkålsmos med panerad tofu , osv är några olika grejer som ja brukar laga som känns väldigt enkelt billigt o lätt att spara o äta dagen efter 🙂

 39. Anonym skriver:

  Det går att göra bättre val fast man inte har så mkt pengar. Kan inte folk bara inse att man inte ska köpa utländskt kött! Det handlar inte bara om transporter och direkt miljöpåverkan, utan även indirekt. Andra länder har inte samma hårda djurskyddslagar som Sverige, många andra länder proppar i djuren antibiotika i förebyggande syfte. Det innebär att de som äter köttet får i sig rester av det, i längden kan det leda till antibiotikaresistens vilket är livsfarligt då man kan dö av en vanlig infektion eftersom bakterierna blir resistenta mot medicinen. Trodde faktiskt att folk var mer upplysta i dagens samhälle, ffa unga människor.

 40. MMX skriver:

  Jag bor ensam och har en matbudget på ca 1000 kr, försöker helst hålla mig runt 800 kr men svårt ibland.. vet faktiskt inte om det är för mycket eller för lite pengar för mat till en person?

  Brukar försöka storhandla på willys/lidl 2 ggr i månaden. Så ca 400-500kr per gång. Äter vegetariskt men jag tycker jag får rätt mycket mat för dom pengarna. Och då räknar jag in toapapper osv..
  Kikärter, bönor, champinjoner, sötpotatis, är både billigt och gott ju. Brukar försöka göra storkok med matlådor! Får dock lätt slut på inspiration på vegetariska matlådor:/

  1. Maria skriver:

   Jag tycker att tusen kronor är väldigt bra jobbat. Nu är jag väldigt matintresserad och det påverkar min budget, men jag lägger lätt det dubbla (om inte mer) och då gör jag ändå storkok till mina lådluncher. Eftersom jag är student brukade jag leva sjukt billigt men sen jag fick jobb vid sidan av lever jag ut mina köksfantasier (så gott det går på 28 kvadrat…). Innan var det linssoppa och nudelwok varannan dag 😅

 41. Emma skriver:

  Fast stopp en sekund nu.
  Absolut, dålig ekonomi. De flesta har vi varit där, själv var jag student under en längre period och hade en matbudget på 1000-1500 kronor i månaden. Och jag handlade varken halvfabrikat, importerat kött, smör/olja i mängder eller annat SKIT som är dåligt för min kropp. Det är varken ekonomiskt eller bra för kroppen.
  Absolut, man är bara människa och emellanåt får mindre bra saker slinka ner. Men att bygga upp en kosthållning på halvfabrikat, importkött (mycket kött över huvudtaget), saker som får blodsockret att åka bergochdalbana hela dagarna.. det gör mig bekymrad. Är kanske för brydd själv över vad jag stoppar i mig.. men jag vet också hur mycket vi kan påverka med en bra kosthållning. Så mycket folkhälsosjukdomar och problem som många västerlänningar drar på sig med kosten är skrämmande. Jag vet att kost är ett känsligt ämne, och att folk anser att man inte ska lägga sig i vad andra äter. Men enligt mig är det här något som får det att krypa i kroppen på mig. Äter folk verkligen såhär, varje dag? Detta är inget personligt mot Felicia, brukar vanligtvis inte ens lägga mig i, och inte heller vill jag shamea folk. Är själv vegetarian och försöker inte pracka på folk mina egna åsikter. Men nu.. när man får se sanningen i vitögat och läser folks kommentarer, då inser man hur illa det faktiskt är.

  1. Lala skriver:

   Klockren kommentar.

 42. E skriver:

  Jag är alldeles för snål för att köpa svenskt kött. Köper Icas egna, Ica basic, eldorado eller andra budget märken. Är de extra pris på ”bra” märken kan jag köpa de då. Annars skiter jag fullständigt vart de kommer ifrån o kollar enbart på prislappen.

  Köper mycket halvfabrikat också, mest för att de går fort o barnen är galna i köpta köttbullar o falukorv.

  Jäkla gnabb de är på många.

  1. M skriver:

   Jag ser vegetarisk kost som en investering. Jag lägger pengar på bönor, grönsaker och frukt nu för att slippa lägga tid och pengar på cancersjukdomar senare i livet (förhoppningsvis – genetik spelar ju in också).

  2. Anna anka skriver:

   Icas egna kött är mest från svenska gårdar, menar inte Ica basis då utan Ica eller Ica selection // en ica anställd

 43. M, skriver:

  En fråga – är det bättre, ur ett miljöperspektiv, att köpa kött hos en slaktaren än i någon stor mataffär?

  1. M skriver:

   Beror ju på var slaktaren har fått köttet ifrån och är det nötkött t.ex. så är det ju inte enbart transporten av djuren/köttet som har inverkan på miljön utan också det faktum att man odlar och skördar spannmål/foder till dessa djur på mark man hade kunnat använda till annat (eller låtit det växa skog på).

   ”Jordbruksverkets rapport ”hållbar köttkonsumtion” från 2013 beskriver att olika forskningsrapporter kring just nötkött landar i utsläpp på motsvarande 15 till 40 kilo koldioxid per kilo kött. Genomsnittet ligger runt 26 kilo. Det betyder att ett kilo kött är som tio liter bensin, eller som att köra en snål dieselbil i 20 mil.” Med eller utan lokal slaktare.

 44. Lala skriver:

  Fast där har du väldigt fel Camilla. Det är mycket billigare att äta nyttigt och vegetariskt än att köpa massa halvfabrikat, så är det bara!

 45. Carolina skriver:

  Jag, som inte är vegetarian är rejält trött på dom som är det. Istället för att tycka att det är bra att människor äter mindre kött så är jag så less för att man konstant blir uppmanad att bli vegan själv.
  Jag har extrem järnbrist, har fått järndropp två gånger senaste 5 åren då jag haft 70 i HB och obefintliga järndepåer. Min kropp tar inte upp järn så bra, och jag äter då mycket kött, mycket sparris och spenat och det räcker ändå inte. Hade jag skippat kött hade jag typ dött.

  Min äldsta son har autism. Senaste forskningen visar att autismsymptom blir värre av inflammatorisk mat, exempelvis gluten och socker. Med ett barn som vägrar all form av grönsaker finns det liksom inte så många alternativ kvar till typ kött och sötpotatis som han accepterar. ALLA mår inte bra av att äta vegetariskt.

  Så kör hårt alla som gör det, men om dessa bara kunde sluta pracka på alla andra hur hemskt det är så vore det bra.

  1. M skriver:

   Järnbrist är det många som äter kött som har.

   Ät det du tycker funkar bra för dig så äter vi veganer det vi tycker funkar för oss. 🙂

  2. Sascha skriver:

   Jag är vegan och tycker att det är fantastiskt när folk drar ner på kött. Alla steg är bättre än inga steg alls! Järnbrist hade jag när jag var pescatarian (alltså åt inte kött men åt fisk, ägg och mjölkprodukter). När jag blev vegan och började äta mer baljväxter och bladgrönsaker samt slutade dricka kaffe direkt efter maten så försvann järnbristen.

  3. Maria skriver:

   I likhet med de flesta andra veganer anser jag att köttätande ÄR hemskt. Med det sagt går jag inte runt och talar om för folk jag inte känner vad de ska göra. Jag är inte beredd att låta djur lida för att jag ska äta middag, men vad du gör är din ensak. Däremot tipsar jag gärna om järn- och proteinrika vegetariska rätter till den som vill! 😊

  4. Anonym skriver:

   Men vad intressant, det med forskningen. Har själv autism och har märkt av att min autism har förstärkts på det sistone.

   Åt gluten och socker i småmängder i fjol, men iår har jag helt struntat i att bry mig, och det är en större skillnad. Hade ingen tanke på att det kunde ha ett sammanhang med kosten.

  5. Josse skriver:

   Gluten är ingen ”inflammatorisk mat”, inte socker heller. Försöker inte säga att man ska äta massa socker, men om det slinker med lite nånstans nån gång ibland gör det ingen skillnad rent fysiologiskt.

   Gluten är enbart farligt för den med celiaki. Vete innehåller dock mycket fruktan, som kan ge en uppblåst mage, vilket många blandar ihop med celiaki. Det är inget farligt om man är känslig mot fruktan, men vill man bli av med obehaget i magen kan man prova att utesluta vete.

   1. E skriver:

    Fast jo, socker är visst inflammationsbildande i kroppen. Det är bara att googla så finner du källor på det. Varför blunda för saker som är sant? Bara för att man kanske inte reagerar rent kroppsligt efter att ha ätit en påse lösgodis, druckit ett glas läsk eller liknande betyder det ju inte att det INTE är inflammationsbildande. 🙂

    1. Josse skriver:

     Ge mig en bra källa på det, för jag kan inte hitta någon.

 46. Anonym skriver:

  Undrar om samma människor som rasar över detta, skäller ut personer som t.ex. byter ut fullt funktionsdugliga kök eller som köper nya kläder stup i kvarten? Eller för all del personer som tar bilen till gymmet eller väljer att byta mobiltelefon så snart en ny modell släpps (även om telefonen de har funkar utmärkt)? Människor (väldigt många av oss) är duktiga hycklare:)

  1. Lala skriver:

   Ja jag hade reagerat på alla de sakerna också.

 47. Anonym skriver:

  DET ÄR INGET JÄVLA PERSONLIGT VAL ATT ÄTA KÖTT. Få in det i din skalle nån jävla gång. Ens personliga val slutar där andra tar skada. Fan va du är korkad och empatistörd.

  1. Anna anka skriver:

   Oj så onödigt sätt att säga sin åsikt på. Man kan säga sitt men med en schysst ton.

  2. Sacha skriver:

   Vill du nå fram med din åsikt och om du vill att andra ska ta din åsikt på allvar så kanske du ska tagga ner några hekto

 48. Sara skriver:

  Haha finns bara vegan eller vegetarian resten e bara påhittad skit, är själv vegan. Sluta hitta namn på allt ni är o gör era fkn val åsnor

 49. Lala skriver:

  Blir så glad av att läsa att det är så många smarta människor på bloggen, både som är veganer och tänker på miljön. <3

 50. E skriver:

  Läser gärna på gällande kost o hälsa om någon har några länkar gällande ämnet att dela med sig av.
  Känns på kommentarerna här som att många är ganska insatta

  1. Josse skriver:

   Om det är alla veganer som hävdar att sojafärs är bra så har dom helt fel.

   http://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0088278&type=printable

   Där har du en hyfsat lättläst artikel att ta dig igenom som start.
   Annars är alltid Livsmedelsverket en bra källa för att få information om kost och näring.

   1. Gabriella skriver:

    Har du själv läst denna studie du länkar till Josse? (Var bara tvungen att kommentera eftersom du far med osanning och försöker använda dig av en studie för att underbygga dina egna värderingar på ett missvisande sätt).

    I studien som du så snällt länkar till står bland annat att det inte finns någon korrelation mellan vegetarianernas, som har studerats, kosthållning och deras generella hälsa. I studien vet man inte vad vegetarianerna har ätit för typ av mat. Vill med detta säga att du fortfarande är vegetarian även om du bara lever på pommes, chips och cola, men samtidigt är du ohälsosam. Vegetarian är inte lika med hälsosam! Allt beror på vad du äter! Studien är i sig också ganska missvisande eftersom dom har grupperat vegetarianer som en grupp och de som äter kött har dom delat in i tre grupper, där en köttätande grupp även äter mycket frukt och grönsaker.

    I studien säger författarna också flera gånger att den behöver utökas och det behövs fler studier för att underbygga deras resonemang och vad de har kommit fram till. Studien handlar om kostvanor och hälsa har någon korrelation och flera gånger påpekar dom på att dom inte vet vilken typ av mat vegetarianerna äter!

    Helspätta också, finns så mycket mer jag borde skriva som denna studie visar men jag orkar inte mer för nu måste jag sova. Blir bara så ledsen att du försöker använda dig av en studie på engelska som de flesta inte kommer att läsa iallafall men det ”ser” bra ut, snälla sluta med det Josse. //God natt från en trött student som kämpar med omtentor, och klickar in här för att få tänka på annat. <3

    1. Gabriella skriver:

     Måste tillägga att PLOS ONE är en tidskrift som publicerar artiklar innan någon har peer-rewied för att det görs av läsarna efteråt för att skapa en diskussion som är mer öppen. Lite som bloggbevaknings kommentarsfält 😉 (om du nä är dåligt insatt i denna värld Josse så innebär det att detta inte händer med tidskrifter som har ett högt, respekterat anseende i den vetenskapliga världen.)

    2. Josse skriver:

     Artikeln var inte menad att klanka ner på vegetarianer. Som du själv ser tar den upp olika kosthållningar, samt för och nackdelar. Artikeln var kort och lättläst. Personen frågade om kost och ville läsa på. Det kan vara en bra start att se allt i sin helhet först. Sen att epidemiologi inte är världens bästa håller jag med om. Finns inte en enda studie som inte har svagheter heller.

 51. Lanabanana skriver:

  Tycker att hon verkar köpa det mesta rent impulsivt, och köper mycket av bara en vara. Hon säger ju även i slutet att hon nog köpt för mycket saker, så kan tänka mig att en del kommer slängas tillslut

 52. Alexandra skriver:

  Ni som äter soyafärs och quornfärs, bryr ni er inte om allt socker som är i produkterna? Jag hittade ingen sist utan tillsatt socker (tror det var quorn som innehöll karamelliserat socker – whyyy??) vilket fick mig att välja nötfärs istället som iaf känns nyttigare för min kropp.. Sen är det liksom minst 10 ingredienser i vegofärserna jämfört med 1 enda i nötfärs.. Så himla synd att de måste stoppa in så mycket skit i (de flesta) veganska produkterna.

  1. Josse skriver:

   Vad alla dessa militanta veganer utan verklighetsförankring hävdar, är ju att det är nyttigt. Det är lika illa som Findus frysta pytt i panna. Quornfärs och sojafärs är processat helfabrikat. Inget bra där alls.

   1. E2 skriver:

    Jag har lagat sojafärs i flera månader (men knappt en gång i veckan pga äter inte middag hemma så ofta längre), och jag mår bra 🙂 Det är inte så att man äter det varje dag heller. Om man är rädd för sockret kan man ju ta hälften färs och hälften linser.

    1. vvv skriver:

     Om man gör ”kött”färssås så är faktisk svarta bönor mycket godare än qorn eller soya färs, påminner mer om the real deal än svampig qorn eller soya. Är en köttätare men endast en dag i veckan pga bacon och renskav.

   2. Gabriella skriver:

    Okej Josse, du är uppenbart inte vegan. Jag är det. Helt nybliven faktiskt. Jag kan leva med att äta sojafärs som innehåller 4,5g sockerarter/ 100g (från Hälsans kök) eftersom det jag äter består av så himla mycket mer. Bönor, frukt, rotsaker, grönsaker, toufu, frön, nötter m.m.

    Påstår du själv att du aldrig äter processat kött? Har du kollat på innehållsförteckningen på skinka, salami, parmaskinska, kalkon, t.o.m fryst kyckling trycks det in onödiga saker i (?!), ja du fattar Josse, listan kan göras lång…

    Så ja jag kanske inte äter 100% oprocessad mat men nå tusan äter jag 100 gånger bättre mat än när jag var allätare. Det är väl det stora hela som räknas eller? 😉 (kan rekommendera att kolla in filmerna ”what the health” och ”food inc” finns båda på Youtube och Netflix om någon vill bli inspirerad till att bli vegan! Slänger in ”Cowspiracy” där med. Kolla på dessa Josse så kan vi diskutera mer då 😉 (Förlåt Josse att jag har varit så på dig i kommentarsfältet här ikväll men damn vad du har provocerat mig, kanske var det det som var tanken också (?)).

    1. Josse skriver:

     Netflix dokumentärerna du refererar till har ingen som helst vetenskaplig evidens.

     Tofu är inget som växer på träd heller.

     Jag äter inte pålägg. Frysen används för att frysa in matlådor eller grönsaker. Den frysta kyckling jag köper är 100% kyckling.

     Nej, jag försöker inte provocera. Jag försöker sprida det som faktiskt är vetenskapligt belagt. Att du blir provocerad av fakta säger mer om dig än om mig. Jag tar inte åt mig.

     1. Gabriella skriver:

      Du hävdar att du vill kommunicera en vetenskapligt förankrad bild, men med tanke på ovan länkad artikel blir det uppenbart hur bristfällig basen för din argumentation faktiskt är.

      1. Josse skriver:

       Ja, du är ju inte den som ska klaga med tanke på din Netflix-arguemntation. Det dom säger i dessa ”dokumentärer” är rena lögner, då kroppen fysiologiskt sett inte alls reagerar så som de påstår.

  2. S skriver:

   Äter sojafärs ibland. Den innehåller 9g socker per 100g torrvara. Kokar kanske upp drygt 100g när jag och sambon ska äta det, alltså ca 4.5g socker per portion. Tycker inte det känns så farligt. Äter inte sjukt mycket socker i övrigt, någon frukt till vardags och det som finns i grönsaker och annat, samt kanske lite godis eller dessert på helgerna. Men liksom, är ju inget jag äter varje dag hela dagen heller. Varierar ju med annat.

   1. Alexandra skriver:

    Först och främst så är det skillnad på tillsatt socker och naturligt förekommande som i frukt, frukt ska man inte vara rädd för.. Och nä det är inte så mycket socker men det stör mig att det ska tillsättas socker i varenda produkt nu för tiden. Det är ju så onödigt!? Självklart spelar det ingen roll om man äter det ibland men många äter tillsatt socker till frukost(yoghurt, bröd, musli), lunch (färdigmat eller halvfabrikat), middag, kvällsmål (skinka eller kaviar på mackan någon?) utan att ens tänka på det tyvärr. Folk är inte alls så medvetna och samhället undrar varför vi blir allt sjukare och fetare? Konstigt! Förlåt men detta ämne gör mig galen 😛

 53. Anonym skriver:

  Någon dag fattar, kommer alla människor till insikt till vad de vill, kan och ska. Problem? Ja.nej eller ?

 54. Amanda skriver:

  Men alltså hon påstår i videon att hon inte har det så bra ekonomiskt men ändå köper hon såna mängder mat, säger att folk ska bo hos henne så hon ska bjuda på mat OCH lägger upp en video med massa onödigt skit hon köpt på wish som hon aldrig kommer använda……..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla