Varför Paow inte skrivit om #metoo

14:45 7 Dec 2017

Paow:

Jag fick en kommentar som gjorde mig lite ledsen på Instagram här om dagen. Där en tjej eller kille förklarar hur egoistisk jag är, om hur jag bara tänker på mig själv och hur jag bara är en plåga för mänskligheten Jo vet ni varför?

För att jag har tagit ett aktivt val att inte skriva om allt elände som händer i världen. Att jag inte velat köra en clickbait på något så allvarligt som en våldtäkt under #metoo kampanjen, det skrev jag om för flera år sedan och det kan ni läsa här om ni vill. 

Det var ingen som hyllade mig för det inlägget. Det var självklart för mig att berätta om det. Det gjorde jag bara 3 månader efter att det hade hänt, trots att jag var i ett förhållande och kände skam. Så varför skulle det vara så speciellt nu?//Paow

Paow delade med sig om den våldtäkt som hon utsattes för 2013 och orkar kanske inte göra det igen och det måste man respektera. 
Man kan inte ”kräva” att en annan kvinna ska vara solidarisk, bara för att hon utsatts för ett övergrepp. Vill man inte så ska man inte…
Att ifrågasätta en annans människas val är verkligen inte rätt väg att gå – då riskerar det att bli masspsykos av alltihop och risken finns att anledningen till #metoo och syftet med kampanjen helt tappas bort.
Eller man en dålig och osolidarisk kvinna om man inte delar med sig av sina erfarenheter?

43 kommentarer | “Varför Paow inte skrivit om #metoo”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Anonym skriver:

  Jag skulle aldrig dela med mig av mina erfarenheter. Det är för känsligt och för privat.

  1. Anonym skriver:

   Förstår att man kan känna så. Men det är ändå bra att det finns folk som vill dela med sig, annars hade man nog kännt sig ganska ensam, om varenda utsatt kvinna var tyst om det.

   1. Mm skriver:

    Absolut. Det är jätte bra att de som vill berättar, men man inte kräva alla ska berätta bara för att. Alla har rätt till sina egna val.

    1. Maggie skriver:

     ”Att ifrågasätta en annans människas val är verkligen inte rätt väg att gå”

     Och ändå är det precis det du gör hela tiden i alla dina inlägg? Låter märkligt att du, när det kommer till vissa influensers tycker att de ska få välja sin egen väg utan att detta ska ifrågasättas medans vissas val här i livet ska granskas och spekuleras in i det sista.

     Jag förstår verkligen paow. Hon har vart med om mycket skit och ska inte behöva om hon inte vill berätta dessa historier om och om igen och absolut inte behöva förklara sig för varför hon inte vill. Det gäller ju såklart alla andra också. Eller?

  2. Mira skriver:

   Jag känner så jag också. Dessutom är det saker jag skulle behöva prata med en psykolog om innan jag börjar prata med andra om det, och det är jag inte redo för.

  3. Maria skriver:

   Känner likadant. Mitt värsta metoo kommer jag hålla för mig själv. Förutom psykologen då, men enda sedan jag klarade av att prata om det har jag bara mått sämre över vad som hänt. Förnekelse funkade bättre för mig 🙁 Det är lite knepigare när det är enklare att låta förövaren vara kvar i ens liv än att avbryta relationen.

 2. Milla skriver:

  Cred till Paow.
  OT men ni som kan allt:
  Jag har precis börjat träna efter att ha varit i princip stillasittande i 1,5 år. Är inte tjock (160 cm 60 kg) och har inte så mycket fett, men jag har inga muskler. Och jag märker att kroppen därför inte orkar så mycket, får lätt ont i kroppen och så. Dessutom har jag börjat träffa en kille nu och det motiverar mig att bli mitt snyggaste jag. Jag vet, inte okej tanke, men min främsta motivation är trots allt att jag vill få muskler för att MÅ bättre. Men när jag står och svettas så tänker jag ändå på honom haha. Nu undrar jag hur lång tid det tar att se resultat? Jag kör korta styrkepass hemma, med övningar som typ squats, planka, situps, armhävningar och allt sånt där. Har kört varje dag denna veckan, mellan 15 och 45 min beroende på ork. Har träningsvärk i hela kroppen efter att som sagt inte ha tränat på år och dar. Någon som har en aning om när man börjar se att t ex rumpan blir fylligare, magen plattare och armarna fastare? Kan verkligen inget om träning och behöver motivation att resultaten kommer fort 😛

  1. . skriver:

   Vill du ha snabbare och riktiga resultat bör du nog ta dig till något slags gym och köra med tunga vikter – tror endast hemmaträning med egen kroppsvikt är en mycket lång väg att gå om det är muskler du vill ha. Hur du än väljer att göra, lycka till!

  2. Anonym skriver:

   Det går inte fort – det tar tid.

  3. Ajlin skriver:

   Har du råd att skaffa medlemsskap hos ett gym? Många gym erbjuder personlig tränare eller i alla fall en instruktion och kanske ett träningsschema anpassat efter dina mål. Om du vill träna för att kroppen ska hålla för vardagen och för att hålla dig i form räcker det absolut med kroppsviktsövningar hemma men om nu målet är att du vill bygga muskelmassa och bli STARK så behöver du använda vikter.
   Jag spelar amerikansk fotboll och har under de senaste åren kört ett tungt, tungt fys-schema och varit drillad deluxe av våran fyscoach. Det har varit så jävla jobbigt men jag har blivit så stark och det är så cooooolt! Jag ÄLSKAR att vara stark och muskulös och få folk på gymmet och i affären att häpna när jag liksom orkar asmycket. Så häftig känsla tycker jag.

  4. RebecKa skriver:

   Kul att du kommit igång! Du har fått bra tips här ovanför men glöm inte bort att vila. Kroppen behöver återhämtning och det är mer troligt att du kan hålla igång regelbundet under en längre tid om du inte kör slut på dig själv i början. Finns ekonomin där så skaffa ett gymkort och varva tunga styrketräning med konditionsträning! fitness24seven är billiga och finns i de flesta större städerna, det finns även ett tjejgym. Ang. Övningar så finns det en uppsjö med färdiga program på internet, så googla dig fram och hitta ett som passar dig! Glöm inte att se över kosten också. Lycka till <3

  5. Blomma skriver:

   Tycker att det är bra att du börjar lite lättare med hemmaträning. Felet som många gör är att gå ut för hårt och tröttna. Försök göra det roligt, tex lyssna på musik eller hitta en träningsform (ridning, dans, skidor) som du faktiskt gillar. Då kommer du att fortsätta med den. Vet faktiskt inte hur lång tid det tar att se resultat? Men om du har lite underhudsfett borde det gå fortare att se muskler.

 3. Ƭĥe real Hmm skriver:

  Jag skrev #metoo. Det har fått räcka.

  Sedan har jag haft samtal med vissa i trygg vrå innanför mina egna väggar.

  Allas val är rätt väg om man så är helt tyst och ingen bör ifrågasätta någon annan i den här frågan. 💚

  1. Jenny skriver:

   Jag trodde du var en kille! Eller det är du kanske, min hjärna har tänkt att det bara är tjejer som skriver under på #metoo, förvirrande 😂

   1. Ƭĥe real Hmm skriver:

    Jag valde med flit att ha ett könsneutralt nick på nätet för att både bland kvinnor och män mer bli bemött för mina ord än vilket kön jag är. Tror det var mer så när jag bara kallade mig för Hmm. The real Hmm verkar mer associeras med en man verkar det som.

    Men nej, jag är kvinna. 😊

    1. IThomas skriver:

     Hm jag trodde det var ganska uppenbart att du var kvinna. Iofs kan ju detta vara en rökridå #foliehatttankar

 4. Em.e skriver:

  Nej, det är väl självklart att man inte behöver dela med sig

 5. Ilse skriver:

  Skriv om redgert!!

  1. Anonym skriver:

   Ointressantare människa än honom får man leta efter

  2. Therese skriver:

   vet egentligen typ inget om honom, men av det lilla jag har sett så ser han ondskefull ut. kan hända att jag har helt fel dock

   1. Anonym skriver:

    För mig är han bara en accessoar som klänger på framgångsrika människor. Han verkar ha noll personlighet och hans enda mål är att synas. Varje gång jag sett han i någons youtubekanal osv så ska han genast börja prata om sig själv och allt han har på gång. Verkar inte ödmjuk för fem öre.

  3. Alexa skriver:

   Vadå om honom

 6. Otänkbart skriver:

  jag har heller inte skrivit något om #metoo, av typ samma anledning som Paow. Jag har redan pratat och berättat, försökt berätta, fått motstånd snarare än stöd osv. Pratar om det när det är relevant och kan hjälpa något annan osv.

  Har förstås like:at loss på andras #metoo och stöttar vad de väljer att säga/göra. Själv har jag redan talat.

 7. Agnes von K. skriver:

  Liten #metoo-spaning från idag.

  Soran Ismail verkar tro att faran är över. Själv tror jag att han har fel. Idag vågade han sig i alla fall ut efter att ha suttit instängd i lägenheten i över en månad. Han var och åt lunch på Riche, satt och skrattade och såg allmänt nöjd ut i ett fåfängt försök att nonchalera att folk blängde.

  1. Anonym skriver:

   Stryk skulle han ha !!!

  2. Anonym skriver:

   Men vad ska han göra tycker du? Ta livet av sig? . Han är inte dömd för något ännu och ingen av oss vet vad som hänt.

   1. Agnes von K. skriver:

    Att erkänna sina brott och be om ursäkt kunde ju vara en bra början.

 8. Anonym skriver:

  Jag vågar inte berätta för allmänheten på grund av min och mina näras säkerhet. Personen som våldtog mig hotade även mig, min pojkvän och förföljde mig ett tag efter. Men jag är SÅ, så, så tacksam för alla som berättar vad de har blivit utsatta för. Ni har fått mig att känna mig så mycket mindre ensam och hjälpt mig massor i min terapi och varit ett ljus i ett väldigt mörkt år för mig, så TACK. <333

 9. Jossan skriver:

  Paow har även bestämt sig för att ”inte tro på källkritik” 😂

 10. Anonym skriver:

  Man behöver inte berätta men jag tycker man ska visa sitt stöd iaf. Reagerar på att Hanna Graaf inte heller nämt ett enda ord och hon borde väl visa sitt stöd iaf till hela me too grejen. Tippar att hon borde varit utsatt ett flertal gånger pga utvikningsgrejen.

  1. wleaf skriver:

   Nej, det väljer man själv i alla lägen.

  2. Anonym skriver:

   Det är ingenting du ska reagera på överhuvdtaget. Man måste absolut inte skriva om #metoo. Det är något man måste få bestämma över själv, precis som att man bestämmer över sin kropp. Tycker det är fruktansvärt med människor som pressar andra till att uttala sig om detta.

 11. Nea skriver:

  På tal om #metoo fikade jag med några kollegor på jobbet idag, flera av dem tyckte det var ”överdrivet” pga vissa berättar om övergrepp som skedde för flera år sedan. Sen tyckte en av dem att många kvinnor är mesiga som inte vågar säga ifrån och så skämtade de om ”snart blir man anmäld för en klapp på axeln”.

  Hur hanterar man sånt här? Blev bara ledsen, sa inget och gick därifrån.

  1. FE skriver:

   Beroende på hur väl man känner personen så kan man ju agera olika men när det gäller kollegor som man inte är ute efter ett bråk med men vill göra en markering i känsliga frågor brukar jag svara såhär:
   – Nu håller jag inte med dig,
   – Nu hänger jag inte med i hur du tänker?
   – Det där är inte okej. Nu är vi på jobbet och här gäller (insert passande lag, företagsplan m.m) så oavsett vad du må tycka är de åsikterna inte värda att yttras här.
   – Jag tycker inte det där är något vi ska prata om här. Jag håller inte med dig och känner inte det här är rätt plats för diskussionen.

  2. Den andra C skriver:

   Hade en kollega som också höll på så.

   Jag sa helt enkelt till honom, att om du seriöst inte förstår skillnaden på att ge någon en klapp på axeln och begå ett sexuellt övergrepp så föreslår jag att du söker hjälp.

   Han blev tyst. Men jag är också helt trygg med att alltid säga precis vad jag tycker på mitt jobb.

 12. Maria skriver:

  Hannah har nämnt #metoo i sin blogg,bara att kika igenom hennes inlägg.

  För övrigt så tycker att det är varje kvinnas rätt att VÄLJA om hon vill berätta eller ej.
  Skjut mig ifall det skulle anses osolidariskt att välja att inte berätta…. då har det gått för långt.
  Det här jävla dömandet är jag så innerligt trött på…

  1. Anonym skriver:

   Bra skrivet! Håller helt med!

  2. Anonym skriver:

   Nej det har hon INTE gjort om du inte syftar på tomten hon sålde som hade en lapp att han var en trevlig gubbe. Hon behöver inte lämna ut sig själv bara visa att hon stöttar hela grejen. Men hon vågar inte för är hon neutral till allt blir hon mer åtråvärd för alla reklam på bloggen. Catching…

 13. Anonym skriver:

  Förstår Paow. Håller med att det känns lite som en del utnyttjat metoo och terrorattacken för att få uppmärksamhet och fler klick.

 14. Aa skriver:

  Paow har redan berättat, och vem är det som säger att man måste berätta för allmänheten vad man har upplevt, om o om igen. Jag förstår Paow.

 15. Blomma skriver:

  Har inte berättat pga har inget att berätta (inget allvarligt iaf). Hade ingen aning om att det var så vanligt, speciellt i arbetslivet?! Stödjer självklart alla utsatta.

 16. Josse skriver:

  Det är skönt att höra andras upplevelser och att man inte är ensam, så jag beundrar verkligen de som vågar berätta. Men det är verkligen upp till var och en. Jag har inte svårt att berätta för mina närmsta vänner, men mer än så känner jag inte att jag skulle orka. Synd att Paow haft en dålig upplevelse när hon delade med sig, men håller inte med till 100% om kritiken om me too. Det kanske har blivit lite överdrivet men tror det är bättre än att denna rörelsen aldrig funnits. Folk måste ta det här seriöst!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla