Det där med praktikanter…

09:00 30 Jan 2018

Viktor Frisk:

Egentligen så får Viktor bara agera omslagspojke för det här inlägget då han är långt ifrån ensam att vilja använda sig av obetalade praktikanter.
Jag tycker man ser det hela tiden – Katrin Zytomierska har annonserat efter praktikanter ett flertal gånger och ingen har väl glömt den praktikant som sa upp sig efter endast några dagar hos Blondinbellas företag Economista AB och sedan skrev ett LÅNGT inlägg på sin blogg om Bellas bemötande.

När jag hör ordet praktik och praktikanter så tänker jag omedelbart på studenter, alltså någon som studerar och där en praktik ingår som en del av utbildningen och som man får studiestöd för under tiden man är där.
När influencers hör ordet praktik och praktikanter så tänker de ”gratis arbetskraft” – i alla fall om man ska tro deras annonser.

Jag är ingen expert på ämnet men om jag förstått det hela rätt så får en praktikan jobba helg ifall det är vanligt förekommande att man i branschen jobbar helger, men du får dock inte ersätta ordinarie personal och du får inte schemaläggas.
De får således inte dra ner på personalen för att en praktikant jobbar, så om man normalt är 2 anställda på helgen ska man fortsätta vara det och praktikanten blir en tredje person.

En praktikant ska ju mera ses som en extra resurs + nån som ska läras upp så det ska finnas tid för praktikanten att fråga och bli visad hur man arbetar på företaget, och en praktikant ska ha en handledare som finns tillgänglig för att svara på frågor och liknande.

Viktors annons skulle följa dessa bestämmelser här ovan om han redan hade en assistent som den här praktikanten fick gå bredvid men det är inte alls vad han söker.
Han söker någon som ska göra arbetet av en betald assistent men utan att få betalt och detta vill Viktor att man ska ställa upp på i flera månader.
Eftersom jag tvivlar på att det finns någon legitim utbildning som skulle godkänna det här upplägget som en godkänd praktik så kommer vederbörande inte få något studiestöd under tiden även om hen studerar just nu.
Viktor vill alltså att någon ska jobba för honom i flera månader utan att få någon typ av ersättning och jag försöker förstå hur han – och alla andra influencers som söker gratis arbetskraft på det här viset – har mage att utnyttja människor på det här sättet.
Utnyttja faktumet att de är ”kända” och att det kommer attrahera människor att söka deras praktikplats trots att den är obetald,  och förmodligen tjäna ännu mer pengar av den obetalda praktikantens arbete som kommer få vad?

Normalt sett så kan praktikplatser leda till sommarjobb och även anställningar men det kommer ju knappast hända här, även fast det här inte riktigt är en ”giltig praktikplats” eftersom personen ska göra en hel massa jobb själv och utan handledare.
När den första stackars praktikanten tröttnat på att jobba gratis och säger upp sig så kommer ju bara Viktor att annonsera efter en ny gratisarbetare under förevändningen att han söker en praktikant när i ärlighetens namn han mest vill få en massa jobb utfört utan att behöva betala för det.

Eller tänker han att taggningar på Instagram och att få gå på Mellofinalens efterfest med en GoProkamera i högsta hugg ska fungera som betalning?

Edit – Flora Wiström ändrade sig under rekryteringsprocessen och betalar nu sin praktikant lön så därför tog jag bort hennes namn ur texten.

Edit 2 – så här skriver Viktor om sin praktikant:

Jag har en tjej som är projektledare som jag betalar en summa varje månad för all hjälp, jag jobbar för Mindmakers PR som hjälper mig med alla mina åtaganden.

Jag frågade om någon ville följa med 1 månad för att lära sig mer om media/socialmedia och PR. Det är exakt som vilken praktikplats som helst då jag även jobbar på Mindmakers PR.

Jag betalar dom som jobbar för mig, så gör om gör rätt. Annars i övrigt en otroligt underhållande blogg, mer underhållande alla som kommentarer, haha!

Förhoppningsvis är dagarna med obetalda praktikanter som enbart utnyttjas förbi!

69 kommentarer | “Det där med praktikanter…”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Madeleine skriver:

  Skulle aldrig i mitt liv söka eller göra obetald praktik hos en influencer.

 2. Anonym skriver:

  Amanda Schulman sökte ju också en praktikant som enl instastorien även skulle kopplas till fina maken. Högst oklart om ”arbetsuppgifterna” för det var visst så heeeemligt, men hela storien (det här ar i slutet av deras senaste resa) andades bara ”iofs slavarbete, men du får hänga med OSS fina Schulmans💁🏼‍♀️”

  1. Blomma skriver:

   Hemligt?! Hur ska hen kunna använda meriten om det är hemligt? Vi fattar alla att hemligt bara är kodord för allt möjligt skitgöra.

 3. Jag tycker det är skitdåligt med allt utnyttjande av ung arbetskraft i sociala medier.
  Varför ska inte de ha lön som alla andra?

  Förstår inte hur man som ”kändis” kan med att söka efter en modern slav (tillgänglig 24/7) 🤬

  1. Sanna skriver:

   Men när fick man betalt som praktikant i något yrke? Jag har praktiserat både i en klädbutik som snabbmatskedja. Det var butiksägaren som fick betalt för att jag praktiserade där. Det enda jag fick var 2800-3000 som arbetsförmedlingen betalade ut varje månad.

   1. Ja men då utgick du ju från arbetsförmedlingen.
    Inte sant?
    Stor skillnad på att praktisera via skola eller inom socialförsäkringssystemet och detta.

 4. Panda skriver:

  Är detta på riktigt? Håller med dig om alla argument Cam Cam, trodde högre om Viktor faktiskt.

 5. Anonym skriver:

  En praktikant är väl ingenting man bara kan skaffa några månader för att man behöver hjälp. Det är väl något man endast får används sig av ifall det finns chans till anställning 🤔Eller om det typ är förfrågan från en skolelev.

 6. T skriver:

  När jag hade praktik var kravet att det skulle vara ett företag med minimum x antal anställda (minns inte hur många anställda just nu). Så att göra praktik hos vem som helst som vill ha en praktikant går inte ens för många studenter, då ”arbetsgivaren” inte uppfyller kraven för en seriös praktikplats.

  1. Anonym skriver:

   Gissar på att detta inte blir någon ”riktig praktik” som går via arbetsförmedlingen tex. Får man ingen ersättning därifrån och bara kommit överens med Viktor om att vara praktikant (slav) kostnadsfritt så finns det nog inga krav att uppfylla.

   1. Anonym skriver:

    Och detsamma gäller skolpraktik. Dock tror jag inte de kraven gäller för gymnasieelever osv, vet youtubers som fått praktisera hos sig själva trots att de har noll anställda (Linn Ahlborg bla)

 7. Nina skriver:

  Så taskigt att utnyttja ungdomar gratis, för övrigt satte jag morgonkaffet i halsen tidigare när jag kollade på insta och såg att Annika Englund sitter på riktigt och grinar över några finnar. Var fan är värden på väg? 🤣🤣🤣

  1. Nina skriver:

   Menar du allvar? För vissa kanske det är skitsamma med finnar men vad jag förstått har hon haft problem sista tiden med det. Jag själv har gått frpn sjukt dålig hy till svinbra hy till att också på senare tid fått tillbaka den dåliga och det suger faktiskt och många mår dåkigt. Måste inte vara grov acne för att det ska kännas tråkigt

  2. Blomma skriver:

   Tyckte det var roligt. Ja, jag är ond.

 8. S:et skriver:

  Jag har gjort liknande ”praktiker” många gånger, dock aldrig med influencers. Jag har alltid trivts och inte känt mig utnyttjad och i alla fallen har det lett till någon liten tjänst eller sommarjobb i längden. Dessutom har det blivit flera goda referenser. der är såklart inget jag hade velat göra en längre tid, men ett bra sätt att få in en fot i branschen om man är duktig och har lite glöd. Små startups har ju två alternativ när de börjar växa och behöver mer arbetskraft: 1. Flytta utomlands för att ha råd att anställa. 2. Ta in en praktikant och ge personen lön när det går. Sedan får man ju såklart inte vara dum och gå och stampa på ett ställe där man känner sig utnyttjad, då får man såklart gå vidare. Min sambos företag är just nu i detta skede och vi satsar nog på alternativ 1, av fler anledningar än just företagande.

  1. IThomas skriver:

   Hur går det där ihop? Man har så mycket jobb att man inte hinner med, man expanderar…men har inte råd att betala ut en skälig lön. Hur funkar det?

 9. 🐳 skriver:

  Pinsamt att han försäger sig själv och kallar det assistent. Det här är ju verkligen inte okej!

 10. Mandi skriver:

  Flora W ändrade sig dock och betalar nu praktikanten.

  Katrin Z praktikanter (merparten har fått jobb) samt Isabellas praktikanter har också fått jobb.

  Jag pluggar business och ibland är det jätte svårt att komma in på arbetsmarknaden därför ser jag inget problem med obetald praktik så länge det är tydligt vilka uppgifter som krävs, hur länge och vad det kan leda till sen. Personligen ser jag att obetald praktik kan leda till anställning.

  Blir iof också en klassfråga för med tanke på att det inte är berättigat via CSN (tror dock flera av LCC har varit det) så kan bara rika människor eller unga människor med ett stort sparkapital jobba gratis…

  1. Anonym skriver:

   Fast man behöver inte göra det till en klassfråga, mina föräldrar var industriarbetande invandrare och jag har aldrig fått några pengar men tak över huvudet och mat har de alltid haft råd med. Jag pluggade 4 år på universitet och har inga studielån tack vare att jag bodde kvar hemma, det vsr inte så hippt men ett bra försprång att inte börja vuxenlivet skuldsatt. Så om man är beredd att bo hemma har man visst råd att jobba obetalt, sen hur smart det är på lång sikt är en helt annan fråga.

   1. Anonym skriver:

    Dock kräver ju det att föräldrarna bor där utbildningen/jobben finns så långt ifrån en möjlighet för alla.

    1. Anonym skriver:

     Det du skriver motsäger inte mig. Kommentaren skrev att bara rika har råd med sådan praktik = absolut inte sant.

     1. Anonym skriver:

      Nej, inte en motsägelse men ytterligare en aspekt. Din kommentar får det att låta som att det ”bara” är att bo hemma så har man råd att jobba gratis/slippa ta studielån och jag ville då inflika med att det i så fall krävs att föräldrarna bor på rätt ställe.

      1. Anonym skriver:

       Så kan man säkert välja att tolka det jag skrev.

   2. Mandie skriver:

    Utgick nog fran mig sjalv som vaxte upp i en liten by i Skane. For mig att ‘komma in i branschen’ eller kunna ta obetald praktik hade jag behovt ett stort sparkapital da majoriteten av dessa praktiker ligger iStockholm vilket ar OK om det ar CSN berattigar. Om inte sa blir det ju en klassfraga, for jobbarud heltid har du ingen inkomst pa tre manader. Pluggar du pa CSN far du nagra tusen i manaden iallafall vilket racker om du bor hos dina foraldrar.

    1. Anonym skriver:

     I sydvästra Skåne har du nära till Lund och Öresundsregionen 🙂

     1. Anna skriver:

      Lund ligger i Öresundsregionen 🤓

      1. Anonym skriver:

       Eej ja jag vet 🙂

   3. Anonym skriver:

    Du bodde hemma utan att betala för dig?

    1. Anna skriver:

     Inget fel i att man som förälder sponsrar sina barn om man har råd.

    2. Anonym skriver:

     Ja. I vår kultur är det otänkbart att föräldrar tar hyra och matpengar av sina barn, särskilt medan de pluggar. Det var mina föräldrars sätt att hjälpa mig i min start i livet. De pengar jag tjänade på extrajobb kunde jag spara till en kontantinsats, körkort m.m.

  2. Anonym nu pga ämnet skriver:

   Nja. På den tiden jag hade insyn i Katrins verksamhet hade hon verkligen satt i system att utnyttja praktikanter som gratis arbetskraft. Genom att fresta med att ”den som jobbade hårdast” skulle få anställning med riktig lön efter praktikperioden (som var typ 12 veckor) fick hon dem att slå knut på sig själva i sin iver att vara till lags. Men när perioden var över bytte hon ut dem mot nya.

   Det här var ett par år sedan så hon kanske agerar mer etiskt nuförtiden?

   1. Blomma skriver:

    Kommer ni ihåg när hon hade någon stackars slav som flydde i USA och blev uthängd med namn och bild? K tyckte hon var så otacksam eftersom hon hade blivit bjuden på godis någon gång.

  3. 💸 skriver:

   Vad är det för ”business” du pluggar ?

 11. Hips skriver:

  Alltså ingenting om Viktor nu, utan öppnade upp Blondinbellas statistik från alexa.com (ägs av Amazon, används ofta av företag) och fastnade för de top 5 sökorden som man satt på t.ex. google, och sedan klickat sig till hennes blogg

  https://i.imgur.com/hsisGLz.png

  Stackars de som vill läsa om hur ofta bromsvätska skall bytas men får istället se gapflabb, tårtbitar och deodoranter

 12. Anonym skriver:

  Inom mediebranschen är detta standard. När jag pluggade journalistik fick vi veta att Johan Macéus jobbade gratis åt tv 4 i ett års tid för att få in en fot. Hemskt men det är så kulturen ser ut historiskt sett.

  1. Sara skriver:

   Jobbar i mediebranschen och skulle inte säga att detta är standard. Visst att det förekommer obetald praktik, men de flesta stora ställena betalar praktiklön. Låg visserligen, men det är ju pga att avtalet ser ut så och inte företagens fel.

  2. Amanda skriver:

   Finns det kollektivavtal med en eller flera fackliga organisationer måste väl företaget betala praktikantlön åtminstone? Dvs lägsta månadslön enligt kollektivavtalet.
   Dessutom ska man se till att kollektivavtalade försäkringar t ex olycksfalls- och arbetsskadeförs gäller även för praktikanter. Detta är ofta orsaken till att man inte vill ha oavlönade volontärer på en arbetsplats.

 13. Frida skriver:

  Jag tänker att man får vad man betalar för. Någon som är villig att jobba gratis i flera månader kommer behöva väääldigt mycket handledning och kanske inte bry sig speciellt mycket om arbetsuppgifterna.

  Förstår inte hur man kan se att man har så mycket jobb att man behöver hjälp – men inte vara villig att betala någonting för hjälpen? Dumsnålhet.

 14. Lejonhjärta skriver:

  Har han skrivit ut att det är obetalt? Tänker att det finns ju även betald praktik.

 15. Anonym skriver:

  I Sverige har vi det väldigt bra, vi har drivit upp löner och villkor vilket gör det svårt för vissa företag att anställa. Samtidigt har vi väldigt många unga som har svårt att få jobb samt en hel hög människor som tror att de ska få jobb helt utan erfarenhet.

  Att skaffa ett internship eller en bra praktik är ett utomordentligt bra sätt att skaffa erfarenhet, knyta kontakter och på så vis snabba på hela processen till ”ett riktigt jobb” Man kan också ges chanser man aldrig skulle få genom att jobba.

  Givetvis ska en praktik eller internship vara seriöst, DU som är där ska känna att du får ett utbyte och det ska finnas personer att fråga om hjälp/bolla med. Du ska efteråt kunna använda detta som referens osv.

  Jag säger inte att en praktikplats hos en influencer är värsta drömmen, men det kan nog vara det om influencern är seriös och mogen och man vill jobba inom den branschen. Om jag hade en dotter på 19 år så skulle jag inte se ngt fel i att hon hade praktik hos Kenza, Ebba von Sydow, Frida Fahrman eller liknande men Samir, Bianca eller nån annan som knappt har koll på var sina egna fötter sitter skulle jag avråda från.

  1. jenny skriver:

   Drivit upp löner? Vad baserar du det på? Byggnads – absolut. Byggnads har under flera år drivit upp lönerna inom byggbranschen. Vilka fler branscher är det som du anser har drivit upp lönerna?

   / Företagsrådgivare sedan många år och från småföretagarfamilj

 16. Lala skriver:

  OT: Någon som vet hur det kommer sig att man inte kan följa Stina Wollter på instagram? Hur kan de blocka den åtgärden? Sjukt!

  1. Sigge skriver:

   Det står att hon ”Blockar mobbare och rövhattar”. Kan det vara så att du platsar i en eller bägge dessa kategorier?

   1. Lala skriver:

    Absolut inte. Har aldrig kommenterat eller följt henne innan. Tvärtom så brinner jag för kvinnokampen hon driver. Jag är inte blockad. Det kom upp en varning från instagram att hennes innehåll var begränsat och därför inte gick att följa. Tänkte att det är för att instagram är ganska kända för att diskriminera kvinnorskroppar och tänkte om någon visste om det låg mer bakom.

    Oj blev en lång kommentar.

  2. Theemi skriver:

   Var tvungen att testa, jag kunde följa henne utan problem?

   1. Lala skriver:

    Ja det fungerade efter ett tag.

 17. G skriver:

  Någon mer än jag som börjar tröttna på hur Moa Murderess clickbaitar ihjäl oss på sin kanal? Är så evinnerligt jävla skittrött på att se henne försöka pumpa liv i triangeldraman som inte finns.

  1. E skriver:

   När man blir bombad av clickbaits så blir iaf jag väldigt osugen på att just klicka.

  2. Alex skriver:

   Klickar mig inte in på hennes videor något mer. Så himla töntigt och tråkigt

   Blir sur bara jag ser titlarna på hennes videor

 18. A skriver:

  …..blir så jävla less på alla influencers ( bara ordet är så otroligt fjantigt ), de lallar omkring och ska tjäna pengar på allt ifrån att torka sig i arslet till göra reklam för allt och inget. För detta ska de ofta avlönas rejält och sedan letar de efter någon ung stackare som de kan köra med och ha som någon liten slav , flåt! praktikant!!. Kan de inte bara skaffa ett riktigt jobb och sluta tramsa så förbannat? /Med vänlig hälsning otroligt dåligt tisdags-humör

  1. Josef skriver:

   Skulle du bli nöjd om vi skickar alla influencers till saltgruvorna?
   Efter något år där med hacka och spade så är de säkert tacksamma om de blir frisläppta och får ett lagerjobb eller något annat hederligt kneg 🙂

   1. A skriver:

    Varför inte? Saltgruvor är ändå något produktivt än att påstå att man blir trött av att luncha, fixa naglar, fota massa bilder osv

 19. E2 skriver:

  Jag gick på samma skola som Viktor gick på under en väldigt kort period innan han hoppade av och jag är absolut inte förvånad.

 20. Angela skriver:

  Jag är Floras praktikant och jag får betalt enligt Journalistförbundets angivna ramar. Så du får gärna ändra det 🙂

  1. Bloggbevakning skriver:

   Har du fått det från första början?

   1. Angela skriver:

    Ja, 🙂 hon hade annonsen uppe först där hon sa att det var en obetald praktikplats. Men hon ändrade det fort, redan innan själva rekryteringsprocessen drog igång. Vi har ett schyst avtal som vi tillsammans diskuterat fram, där löner och förmåner ingår.

   2. Angela skriver:

    Du kan läsa det här under ”uppdatering”: https://flora.baaam.se/2017/12/04/vill-du-praktisera-hos-mig/ 🙂 tycker för övrigt att det är jättebra att du tar upp såna här frågor!

    1. Bloggbevakning skriver:

     Toppen! Tack! Jag har uppdaterat texten!

     1. Angela skriver:

      Vad bra! Tack för snabbt svar, och superbra blogg 🙂

 21. Julia skriver:

  Många högskolestudenter som praktiserar som en del av sin utbildning får en praktiklön om de är på större företag. Har för mig att man jobbar gratis de första två veckorna och efter det får hälften av vad man fått som anställd. Många klarar av att göra samma uppgifter som en anställd så en liten lön är väl inte mer är rätt?

  1. E2 skriver:

   Nja. Vår praktik behövde vara obetald. Annars räknades det som jobb och inte praktik.

 22. Denice skriver:

  Så trött på högt betalade profiler inom media som tar in personer som ska jobba gratis. Vad tror ni Viktor tjänar på en månad med alla uppdrag med Samir, hans betalda samarbeten osv osv. Det är ju bara att kolla upp hans namn på allabolag.se så är det bara att läsa av där. Och varför vill man ha en person som jobbar gratis åt en, är inte bara den tankegången märklig.
  -Nämen hej, skulle du kunna tänka dig att springa mina ärenden helt gratis??
  Har man inte tid med alla jobb som man tar åt sig utan känner att man måste ta in en person utan lön, ja då kanske man ska se över sitt företag och sin egna ekonomi.

 23. Anonym skriver:

  Aha så han kallar det alltså praktikant istället för assistent så behöver han inte betala lön? Fy vad fräckt.

  1. Anonym skriver:

   Men det är ju säkert jättemånga som söker det, och som vill göra det utan betalning, många som vill få hänga med Viktor och få hänga i kändisvärlden och säkert jättekul ”jobb”/praktik.

 24. Lugna gatan skriver:

  Hej där!

  Sökes praktikant som kommer få en stimulerande arbetsplats med olika sysslor. Arbetet innefattar allt mellan att skopa upp kattbajs till att ge mig och min fästman frukost på sängen. Du kommer lära dig allt om morgontrötthet och hur man bäst skurar rent muminmuggar och hur min kille vill ha sitt kaffe.

  Tjänsten kommer inte garantera till jobb men kommer se fint ut i ditt cv. Vi tar sökande från hela Sverige.

 25. Blomma skriver:

  Skitbra inlägg. Håller med 100%.

 26. Viktor Frisk skriver:

  Vad är det här för påhopp? Jag har en tjej som är projektledare som jag betalar en summa varje månad för all hjälp, jag jobbar för Mindmakers PR som hjälper mig med alla mina åtaganden.

  Jag frågade om någon ville följa med 1 månad för att lära sig mer om media/socialmedia och PR. Det är exakt som vilken praktikplats som helst då jag även jobbar på Mindmakers PR.

  Jag betalar dom som jobbar för mig, så gör om gör rätt. Annars i övrigt en otroligt underhållande blogg, mer underhållande alla som kommentarer, haha!

  1. Evelina skriver:

   …fast du skrev ju uttryckligen; ska ta in en praktikant ”i några månader”….

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla