Det ena men inte det andra?

09:00 4 Jan 2018

GabJoss:

Det löste sig igår och vi ska flytta till en superfin, stor och fräsch trea i ett helt nybyggt område. Vi får hjälp med flyttlasset av Fs familj idag och även hjälp med barnvakt av hans mamma så att vi kan fixa i ordning nu innan bebis ankomst och landa i allt det nya. Vi har ju inte så mycket saker att flytta då vi har allt i vårt förråd som vi hyr och även det känns ju otroligt skönt.//GabJoss

Jag har personligen svårt att förstå människor som väljer att inte vaccinera sina barn men sedan blixtbyter lägenhet för att man vill skydda barnen från eventuellt mögel i några månader.
Att inte vaccinera sina barn mot exempelvis mässlingen är så dumt och farligt att jag knappt finner ord och det är på grund av dessa vaccinmotståndare som sjukdomen återigen har fått fäste i vårt samhälle. Dumt och farligt för ditt egna barn men framför allt för andras barn.
Att våga riskera och spela med andra människors hälsa och liv är egoistiskt och en idioti och jag önskar att ovaccinerade barn inte fick gå på förskolan med andra barn.
Gör du ditt val då men låt inte andra människor ta konsekvenserna för det.

När jag precis flyttade hem till USA så arbetade jag som personlig assistent till en liten tjej som var extremt infektionskänslig och att bli smittad av ett barn vars föräldrar underlåtit att vaccinera det av själviska foliehattsanledningar hade dödat henne.
Vill man ha det på sitt samvete?

Nä, jag kanske inte har egna barn men hade jag ynglat av mig så kan ni ger er fan på att de skulle ha vaccinerats! 
Sånt här har jag nolltolerans för och blir rejält uppjagad av så jag ska nog ut och springa några varv kring centrum för att få ur mig ilskan.

261 kommentarer | “Det ena men inte det andra?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Annika skriver:

  Har inte G och F vaccinerat J?

  1. Nope skriver:

   Nej de har valt att avstå bvc besök helt. Väger och mäter hemma samt vaccinerar ej.

   1. Anja skriver:

    Men seriöst. Hur kan man vara sådär. Jag tycker så synd om barnet!

   2. På riktigt!? Det var fan det dummaste jag hört på länge. Hur fan kan man välja att avstå från BVC. Dumma jävla privligerade fjantar som tror dom är nått. Stackars barn. Håll ungen borta från mina barn

    1. Lina skriver:

     Är 99 % säker på att det gick till såhär:

     När Jason föddes gick de på BVC i Göteborg (ett besök) där fick de info om att BVC rutinmässigt rapporterar till soc när så unga föräldrar får barn oavsett om det behövs eller ej just för att inga barn ska fara illa. Detta gjorde främst G mycket upprörd och hon fick då med sig F i att de aldrig någonsin skulle gå till BVC igen för de behövde minsann inte det.

     F var som vanligt helt utan egen vilja och åsikt och bara hängde med 🙂

     1. Anonym skriver:

      Jag tror det är för att slippa behöva ”stå på sig” emot bvc angående att dom inte vaccinerar.
      Men vansinne, är man förstagångsförälder plus omogen och osäkra som dom verkar till att vara är bvc ett ytterst välbehövlig stöd.

     2. Nanna skriver:

      Nu har inte jag barn själv och vet inte riktigt hur det går till – men FÅR man göra så att man aldrig uppsöker BVC? Borde de inte rapportera det till SOC?! Stackars barn, hoppas de mår bra.

      1. Lina skriver:

       All vård är frivillig och således även BVC.

       1. A skriver:

        Och det ska vi vara glada för. Att vi inte bor i en tvångs-stat. Vissa människor kommer ta dumma beslut enligt andra människor men vi har egen vilja i detta land och det är värt otroligt mycket! Så det finns som alltid två sidor, det är bra att folk får bestämma själv men då kan det även bli dumma beslut. Men jag tycker att det är rätt att vi får läsa på och ta beslut själva.

     3. Nope skriver:

      Vi är lika gamla som F och G, har 2 kids men har aldrig hört något om att bvc rapporterar till soc när unga får barn 🤔 Eller ja, vi är lika gamla som F, -93

      1. M skriver:

       Arbetar också inom soc och aldrig hört om något BVC som har en rutin att alltid anmäla om unga föräldrar.
       Kanske var BVC faktiskt oroliga för något och anmälde därför. Och därav håller dom dig nu borta från BVC…

     4. Matilda skriver:

      Baserar du det på någonting eller det är bara dina egna tankar?

      1. Lina skriver:

       Jag VET att vissa BVC har det som rutin. Som så mycket annat i vården skiljer det sig mellan landsting och till och med från BVC till BVC.

       1. Anonym skriver:

        Jag har jobbat på socialtjänsten och fick själv barn som ung (19 år) . Inga anmälningar görs automatiskt från BVC till SOC i alla fall i den kommun där jag arbetade. I mina ögon låter det högt olämpligt och rent resursslöseri att göra det. Anmälningar till socialtjänsten ska bygga på faktiskt oro och inte moral. Att få barn i ung ålder säger ingenting om förmågan. Uttrycker nyblivna föräldrar, oavsett ålder, osäkerhet i föräldraskapet bör de i första hand erbjudas stöd och rådgivning från BVC (som ofta har kuratorer m.m knutna till mottagningen). Det är ju inget konstigt att vara osäker i en ny situation. Det behöver inte betyda att barnet far illa för den sakens skull. De flesta föräldrar vill ju sina barn väl, oavsett ålder.

       2. Johanna skriver:

        Men vad är det för märkligt? Jobbar på soc med barn och unga och har aldrig hört talas om att det anmäls från BVC när personer över 18 år får barn.
        Vi skulle inte utreda om unga människor får barn eftersom det krävs misstanke om at barnet far illa för att vi ska göra något, inte bara att de har unga (myndiga!) föräldrar. Och var går gränsen då – anmäls 22åringar? 23, 24, 25? Allt under snittåldern?

        1. C skriver:

         Jobbar också på soc, med just barn och unga under 18 år i en stadsdel i Göteborg. BVC anmäler INTE rutinmässigt angående unga föräldrar, inte ens när föräldrarna är under 18 år. Det säger inte nödvändigtvis något om deras föräldraförmåga. Säkert finns det undantag då BVC skulle anmäla, om föräldrar var så unga som kanske 14, men inte annars. I min mening anmäler BVC generellt bara när det verkligen behövs (och inte ens alltid då)”

         1. Cec skriver:

          Jag har däremot hört att om en person blir aktuell hos soc och har avsagt sig bvc kan detta uppfattas negativt. Vad säger ni i branschen?

          1. Johanna skriver:

           Är inte speciellt ofta jag ens kontaktar BVC vid utredningar så för det allra mesta kommer det inte ens fram om de har kontakt eller inte. Rotar inte mer i livet än vad anmälan eller information som kommer fram under utredningstiden kräver.

       3. Matilda skriver:

        Så enbart dina egna vilda spekulationer med andra ord.

     5. Anna skriver:

      Jag minns att dom bytte BVC efter första besöket i Göteborg. Sen sluta de helt gå när du flyttade i januari. J var bara 2 månader då.

   3. Linda skriver:

    Herregud man tror knappt det är sant… !

  2. F skriver:

   VARFÖR är vaccinationer frivilligt?! Herregud folk förstår inte de simplaste saker här i livet men ska själva få avgöra om barn ska vaccineras eller ej. Ibland är det faktiskt bra med en myndighet som styr och ställer och tvingar en att göra grejer. Argh!!

 2. Nope skriver:

  Ja det är verkligen galet att inte vaccinera efter bvcs vaccinationsprogram. Klart de finns vaccinskador men det är ju en minoritet. Man borde vara mer rädd för eventuella komplikationer som kommer med sjukdomarna. Speciellt mässlingen som är tillbaka 🤢

  1. Snoke skriver:

   Ni som kommenterar detta verkar rätt insatta i det här med vaccinationer så passar på att fråga; hoppar sådana här vaccinationsvägrare stelkramp också?!

   1. Lina skriver:

    Ja det är väl all form av vaccination som idioterna avstår.. men om de tex trampar på en rostig spik eller blir biten AB en hund eller något kanske de tar stelkrampen., men inte i förebyggande tror jag..

 3. Jinnie skriver:

  Det är något som inte stämmer där, varför flytta tre månader för lite mögel när hon är höggravid och det inte är bra för barn att flytta? Särskilt när det kommer ett syskon till familjen och när de ska flytta igen till ett hus. Det känns som att de hittar på en ursäkt som mögel.

  1. Lina skriver:

   Kanske inte betalat hyran? Eller bara är efterblivna.

  2. Helena skriver:

   Lägenheten är väl inte fin nog för dom?

  3. Imra skriver:

   För att det är extremt dåligt att bo där det finns mögel, inte minst för spädbarn. Det var t ex pga mögel som Karolinska akut fick stänga flera förlossningsrum för ca 5 år sen.

   1. Jinnie skriver:

    De skulle väl bo hos f:s familj mellan flytten så varför anstränga sig att hitta en ny lägenhet när de ändå snart skulle flytta in där? Jag tror att lillasyster skulle kunna bo där några veckor utan att ta skada om de har själva kunnat bo där så länge utan att få problem med luftvägarna.

    1. Sia skriver:

     För då hade folk gnällt om.det, klart man inte riskerar dina barns hälsa!

     1. Jinnie skriver:

      Många flyttar skadar barn också

      1. Jen skriver:

       Jag har hört att barn dör om man flyttar ofta.

       1. Jinnie skriver:

        Ja för antingen så lever eller dör barn, det finns absolut inget mellanting där. Psykiskt välmående hos barn hör väl hemma på familjeliv bland foliehattarna.

     2. Hanna skriver:

      Fast att inte vaccinera barnen är en betydligt större risk för hälsan…

 4. Anna skriver:

  Begriper ingenting, hur man kan strunta i att vaccinera. Letade själv fram mitt gamla vaccinationskort igår och ska boka tid för påfyllning av stelkramp/kikhosta/difteri samt vaccinera mig mot TBE.

 5. Mona skriver:

  Att det var mögel i deras lägenhet kom ju väldigt plötsligt också. Hur mycket kan det vara liksom. Det finns ju många som får både bo och framför allt jobba i mögliga lokaler under långa perioder. Gabjossan har ju heller inte sagt ett ord om att detta misstänktes innan, och dom har heller inte varit sjuka vad jag vet. Att flytta med en tvååring som precis ska få ett syskon för en så kort period låter lite överilat. Det borde inte vara värt besväret……

 6. Tove Evensen skriver:

  Håller med om att vaccinera!
  Jag vaccinerar mitt barn & kommer göra det med framtida barn också.

  Frågade min bvc tant om varför de finns de som inte vaccinerar sina barn.
  Fick till svar ”VA?! FINNS DET FOLK SOM INTE GÖR DET?!” Hon blev förskräckt..

  1. Jempa skriver:

   Låter som en något orutinerad vårdpersonal om man på riktigt blir förvånad äver att folk inte vaccinerar sig och sina barn. Det är inget nytt.

   1. Tove Evensen skriver:

    Ja mycket möjligt.
    Men hon kan väl bli förskräckt av de ändå. Och det är ju enda sättet hon kunde visa för mig vart hon står, mer får hon ju inte yttra sig.

 7. Louise skriver:

  Nu är det ju så här att mässlingutbrotten i Sverige med största sannolikhet beror på de stora flyktingströmmarna och jag som själv blivit vaccinskadad tycker det är ytterst tråkigt att vi tvingats tillbaka många decennier i utvecklingen pga detta. Samma sak gäller TBC, vägglöss mm, sånt som Sverige för många år sedan utrotat. Sedan ska alla tvingas ta dessa hemska vacciner för att vi importerat sjukdomarna in i landet igen, känns inget vidare. Och uttala dig själv om vacciner igen då du har fått ditt liv förstört av ett vaccin.

  1. Shark skriver:

   Suck

  2. Emily skriver:

   På vilket blev du ”vaccinskadad”?

  3. GGG skriver:

   Vägglöss är väl snarare vanligare pga alla utlandsresor svenska turister gör?

   1. Anonym skriver:

    Sant. Just vägglöss kan vi skylla till största del på de svenskar som turistar utomlands. Men det passar vissas agenda bättre att peka på invandring än att ägna två minuter till att kolla upp fakta.

    1. Alexandra skriver:

     HAHA men snälla!! Ni förstår väl själva att denna EXPLOSION av vägglöss (och även andra skadedjur) inte kommit för att svenskarna plötsligt börjat resa så extremt mycket, utan för att vi fått in typ en miljon flyktingar från andra länder.
     Varför skulle vägglöss bara kunna följa med människor som turistar utomlands, men inte med folk som bott där och kommit hit?
     Nån måtta får det faktiskt vara på eran blindhet. Det är ju bara en orsak och inte en anklagelse dessutom.

     1. Anonym2 skriver:

      På den tiden du skrev den kommentaren hade du istället kunnat kolla upp fakta i frågan.

     2. Anonym skriver:

      https://www.bloomberg.com/news/articles/2011-12-01/correlation-or-causation

      Du måste skilja på korrelation och kausalitet😉

      1. Alexandra skriver:

       Jo tack jag kan skillnaden 🙂 men ingen kan svara på varför skadedjuren INTE skulle öka när det kommer en miljon människor från länder där dessa skadedjur är standard i bostadshusen. Varför skulle vägglössen bara vilja följa med i svenskarnas väskor? Jag förstår inte varför det är sån tabu att prata om detta..

       1. SofiNi skriver:

        Din argumentation påminner om Hassan-sketchen 100 000 tyska bögar.
        Tips till nästa gång, fakta är alltid ett starkt argument.

       2. Jinnie skriver:

        58% av svenskarna säger att de reser utomlands minst 1 gång per år, vet du hur många miljoner det är?
        1.Ökat resande och fler övernattningar utanför hemmet.
        2.Större mängd begagnade kläder och möbler i omlopp.
        3.Vägglössen har blivit resistenta mot vissa kemikalier.
        4.De starka kemikalierna DDT och vätecyanid som tidigare använts skadade också oss människor och har förbjudits.
        På 20-talet fanns vägglöss i var tredje hem.

       3. T skriver:

        Flyktingar kommer hit 1 gång i sitt liv, reser utomlands gör svenskar vadå, 40 ggr under ett liv?

        givetvis kommer både flyktingar och utlandsresor med vägglöss mm. Men effekten av utlandsresorna är mkt större eftersom de är så mycket fler.

        Att mässlingen sprida beror till stor del på att vaccinationstalen är låga i i invandrarområden, men inte (bara) beroende på flyktingar utan på att invandrare är mer skeptiska mot sjukvården, precision som Gabriella är. Det finns alltid risk för ett utbrott hos en person, men att det sprider sig beror på att folk inte vaccinerar sig, flykting eller inte.

        1. Aa skriver:

         Som vanligt blir man inte rädd för en eller två stollar, en eller två dumma kommentarer, man blir rädd när man ser att dessa har massa grillningar. Man kan ju hoppas att det är personerna själva som suttit vid 42 olika datorer och gillat sin egen kommentar.
         1. Mindre vaccination bland flyktingar som kommer hit och inte fått det från sina hemländer. Det är väl inget konstigt? Tar andra sina vaccinationer är risken för spridning liten. Inte som att en flyktings vaccinationskort bör vara avgörande om denne får uppehållstillstånd. Sedan behövs åtgärder för att få fler att vaccinera, både invandrare och svenskar. Fast det är i mina ögon ännu mer sjukt när svenskt avstår då de BÖR ha mer info
         2. Sluta använda ”importerat” problem. Det är samma ord som SD och flashbacksrasister använder sig av
         3. Vägglöss är inte ett ”importerat problem” som du fått svar på via kommentarerna ovan
         4. Tråkigt du fick en vaccinationsskada. Dock låter det märkligt att du tycker att man inte ska uttala sig förrän man fått en sådan. Det händer ju väldigt sällan så typ ingen kommer kunna uttala sig då, och de som gör det kommer vara partiska för de fått en negativ effekt. Alla andra, den stora majoriteten, som klarar sig finfint då? De som mår bra och har sluppit kroniska problem eller att dö av en sjukdom man enkelt kan vaccinera mot? Får inte de säga nåt? Märkligt.
         5. Du som säger ”miljoner” lika mycket som Trump säger ”billions and billions” (finns video på det): var får du din siffra ifrån? Eller avrundar du uppåt och tycker det låter mer fräsigt?

         Jesus Christ be with us all…amen.

        2. Alexandra skriver:

         Din länk funkar inte för mig, självklart lite överdrivet med en miljon men nog måste det vara nära när man även räknar med alla som fått avslag och ”försvunnit under jorden” (enligt polisen som inte har tid att leta upp dem), alla eu-migranter och alla som inte fått något uppehållstillstånd än.

         1. Anonym skriver:

          Visst kan vi säga en miljon om du vill. Vi kan säga tio miljoner om det gör dig ännu nöjdare. Eller mer? Bestämt du så spikar vi den ”faktan”.

     3. Maria skriver:

      Jag fick vägglöss från ett fint hotell i centrala sthlm. Men det är väl ett typiskt tillhåll för flyktingar…

      Och läs migrationsverkets statistik innan du sprider osanningar. Även de som gått under jord efter ett avslag är såklart med i statistiken eftersom de vid något tillfälle sökt asyl.

  4. 💩 skriver:

   🙄😒

  5. AnnelieN🦉 skriver:

   På vilket sätt är du vaccinskadad? 💕

  6. Anonym skriver:

   Inte mycket positivt med flyktingströmmar till Sverige 🙁

  7. A skriver:

   Det är så tragiskt vad flyktingströmmarna medfört att man blir gråtfärdig.

   1. Anna skriver:

    Jag blir gråtfärdig av din kommentar, men framför allt blir jag gråtfärdig av människor som far fruktansvärt illa i krig och naturkatastrofer, som driver dem på flykt. Att ge dem en fristad i vårt land är en självklarhet. Öppna ditt hjärta…

    1. Anna skriver:

     Oavsett vilken politiskt ståndpunkt man har om det stora mottagandet av flyktingar måste man vara realistisk och inse att det blir konsekvenser som påverkar samhället långtgående. Många av de som kommit hit har sannolikt inte fått viktiga vaccinationer. Det är bara att inse att sjukdomar som i princip varit utrotade kommer att komma tillbaka.

     1. C skriver:

      Det är väl en himla tur då att nyanlända generellt tackar och tar emot vaccin. Kanske resonerar man inte lika korkat när man sett dessa sjukdomar på nära håll.
      Turism är en stor källa till smitta det med. Men den verkliga boven är ju folk som inte vaccinerar.

     2. F skriver:

      Så alla dessa priviligerade,ovaccinerade svenska ungar ska alltså leva i plastbubblor och aldrig vistas utanför Sveriges gränser för att inte riskera att bli sjuka och ta med sig smittan hem och ge den vidare till de svenskar som av olika anledningar inte kan vaccineras? Good to know.

      Är det kanske du som bevakar in- och utresandet vad gäller ovaccinerade svenska barn? Så att vi kan fortsätta beskylla invandrare för allt, tänker jag?

    2. Lina skriver:

     Den dagen vi tar hand om våra egna invånare så är det självklart att även hjälpa andra. Börja med att ta hand om alla hemlösa och alla fattiga pensionärer här FÖRST.

     1. Anonym skriver:

      Zzz

     2. 💩 skriver:

      Det ena utesluter inte det andra.

      1. E skriver:

       Det är exakt det det gör. Politik = prioritera och ställa grupper mot varandra. Den som säger något annat har fel eller ljuger.

       1. Jinnie skriver:

        Och jag säger att alla som inte håller med mig har fel och ljuger. Vad skönt det var, nu slipper jag komma med riktig fakta och välgrundade argument.

       2. Aa skriver:

        Du har ju fel fast du säger att du inte har det. Med din logik borde politiker bara kunna fokusera på ett område i taget. Dvs allt engagemang och finansiering på en myndighet och åtgärd per mandatperiod. Hmm nu ska vi se… 2018-2022 kör vi endast skolan. Sjukvård, kollektivtrafik, försvar etc får fallera och lösas upp. 2022-2026 kör vi ålderdomshem så låter vi skola, försäkringskassan, soc, kommuner fallera.
        Men så fungerar det inte, eller hur? Slutsats: det ena utesluter inte det andra.
        Sedan kan man prioritera mer eller mindre på olika saker, det har du rätt i.
        Finns information på nätet samt i böcker om svensk politik och hur den fungerar. Från det kan man läsa på om EU. Sedan kan man läsa om ännu fler länders politik och skaffa sig en relativt bra koll på läget 🙂

     3. Modig skriver:

      Lina.
      På vilket sätt menar du att vi ska hjälpa våra egna först?
      Och varför tror du att de flesta hemlösa är just hemlösa?

      1. Lowis skriver:

       Efter att jag såg det där programmet med arga snickaren när de hjälptes åt att bygga en trygghet till hemlösa… och ett par bara sumpade möjligheten en eller flera gånger pga droger så kände jag bara näää…. ja, det är jättehemskt och yada men jag har nolltolerans mot droger. Någonstans handlar det ändå om eget ansvar.

       1. Modig skriver:

        Exakt!
        De flesta som är hemlösa tar inte sitt egna ansvar, och är därför hemlösa.
        Sverige är uppbyggt så att ingen ska behöva vara hemlös!
        Men missköter man sig gång på gång på gång så, ja..

        1. Beroendesjukdomen är en just en sjukdom, klassades på 70-talet av WHO. Just för att det inte är så svart eller vitt som att ta ansvar. Ofta ligger det något bakom missbruket som gör att man flyr in i ex. droger för att det blir enklaste sättet att hantera orsaken. Ingen börjar ju knarka och tänker att ”Hej, fan vad jag ska fucka upp mitt liv nu!”. Att erkänna sig som knarkare är dessutom svårt och tar tid, för man helt enkelt ska inse att man är längst ner på samhällsstegen.

         Det är ju inte direkt så att någon vill vara hemlös, inget att eftersträva direkt utan påverkas av en rad olika faktorer. När jag flyttade från mitt ex började han prata om att skjuta heroin och planera väpnade rån mot butiker, jag vaknade upp och insåg att jag var tvungen att lämna. Vi hade några år tidigare köpt hus och då han stod på lånet fick jag lämna. Utan ett enda bostadsköpoäng och dragit på mig skulder. Hade jag inte haft min bästa vän och mamma hade jag också blivit hemlös.

         Är så jäkla trött på okunskap kring missbrukare, om det vore så lätt som att bara ta ansvar skulle inte missbruk vara så stort som det faktiskt är idag. Förutom alla yttre faktorer som raseras tar hjärnan skada och slutar producera dopamin och serotonin, pga att det tillsätts onaturligt mycket på kemisk väg. När man sen ska sluta med droger och handskas med allt annat i livet man fuckat upp samtidigt som hjärnan Ingeman producera några glädjeämnen, är det jävligt svårt att rätt och slätt bara ta lite ansvar.

         1. My skriver:

          Prisonbeauty: tack 🙏🏻 för att du delar med dig! Jag har också varit där och det är bra att någon kan sprida information till folk som verkligen inte har någon aning. Det är hemskt att vara i ett missbruk och jag önskar inte ens min värsta fiende det.

        2. Modig, Sverige är inte längre uppbyggt på att ingen ska bli hemlös. Isf skulle det inte finnas. 90-talet ringde och vill ha sin trångsynthet tebax, btw!

         När jag lämnat mina ex har det varit mitt ansvar att hitta ett boende, soc har inte längre några lägenheter att ge. Med ex. prickar i belastningsregister, skulder och ingen fast anställning plus sjuka bostadsköer är inte det jätte lätt.

         1. Isabel skriver:

          Prisonbeauty, vill nästa säga att jag älskar dig för att du tog dig tiden och delade med dig av dina personliga erfarenheter. Fina människa! All lycka till dig i framtiden <3 Sverige kommer vara sist med skademinimerings principen men tills dess får vi medborgare kämpa för allas rättigheter till att leva.

          1. Isabel: Vad fan fin du är, tack! Jag vill så gärna visa hela Sverige att missbruk är så mycket mer än bars att knarka.

           Modig: Jag dömer dig inte, det är nog den vanligaste fördomen folk har i det här landet. Jsg har ju kontakt med soc nu och kan bara få efter egna erfarenheter. Förr hade de lägenheter att tillgå med idag måste man styra det själv. Jag har turen att ha familj som skulle kunnat gå i borgen om det behövts, men alla har ju inte den förmånen. Och med dagens bostadsköer är det sjukt svårt.

           Hur gör man liksom, många missbrukare har ju både skulder hos kronofogden och prickar i belastningsregistret. Då är det inte lätt att få lägenhet och som sagt, många har inte möjligheten att en närstående kan gå i borgen. Den stora hyresgästföreningen här i Mjölby accepterar både skulder och prickar om soc sagt att de betalar, men kö:n för en etta tig 1,5år för mig att få poäng till. Så det är inte så svart eller vitt. Visst att samhället (soc) ställer upp och betalar boende, problemet ligger ju i att hitta ert.

           Sen vet jag att många har svårt att komma in på behandlingshem. Det är många beslut som ska fattas av olika instanser. Jag vet flera som fått vänta månader och nästan är, för det är inget som soc kan hjälpa med på en gång. Och under som månaderna kan set ju hända mycket.

         2. Modig skriver:

          Fast de finns ju hjälp att få?
          Då är min personliga åsikt att man får ta lite ansvar och ta emot den hjälpen.
          Förstår oxå att de inte är svart eller vitt, men man har väl ändå ansvar för sitt eget liv någonstans.

          Ber om ursäkt om du tycker jag är obildad och har fel åsikt.
          Är ju inte så att jag tror att hemlösa vill bara hemlösa och att jag inte känner empati med dem, jag är inte helt hjärtlös!

          1. LindaEd skriver:

           Det är inte svart eller vitt, Modig. Efter att ha jobbat inom fastighetsbranschen i Malmö i många år och däribland med både narkotikapolisen, KRIS och haft flertalet missbrukare som hyresgäster – har jag förstått att det inte är enkelt att vända skutan ens om du vill. Du är dömd som missbrukare/hemlös – det finns en mängd förutfattade meningar i samhället kring detta plus att bostadsmarknaden är brutal just nu vilket gör att människor med reella behov nedprioriteras.

           /Linda

       2. My skriver:

        Du vet inte mycket om psykiskt ohälsa och missbruk. Det är inte så jävla lätt att sig ifrån ett missbruk och dom som är hemlösa är inte så att dom tänkt att äh skit samma jag blir hemlös istället… Dom mår helt enkelt inte bra pga olika omständigheter. Blir på riktigt ledsen av såna här kommenterarer.

        1. Modig skriver:

         Men självklart förstår jag att ingen hemlös mår bra? Jag är inte dum.
         Menman har fortfarande ett eget ansvar?
         Jag tvivlar på att de flesta hemlösa INTE fått hjälp?

         Men skulle jag som frisk och normalbegåvad missköta mig gång på gång så skulle ju definitivt mina chanser ta slut? Och jag hamnar på gatan?
         Ska man för att man är missbrukare få obegränsat med hjälp och chanser men aldrig behöva ta eget ansvar då menar du?

         1. Modig skriver:

          I kände jag själv hur jag formulerade mig fel med ”frisk och normalbegåvad”

          Det jag menade var att om jag, som har ett ordnat liv och ekonomi helt plötsligt skulle börja missköta mig så skulle jag hamna på gatan?

          Äh, jag tycker helt enkelt inte att man ska få hur många chanser som helst, missbruk eller inte.
          Alla har ett eget ansvar.

     4. Mi skriver:

      Det är väl ändå väntjänst i Sverige att alla (svenska) hemlösa valt det på ett eller annat sätt? Vi tar väldigt bra hand om dem som inte kan ta hand om sig pga tex missbruk

      1. Mi: Du har rätt, samhället ställer upp mycket men det är många yttre faktorer som påverkar och som har förändrats de senaste åren. Jag kan bara gå på egna erfarenheter och vad andra sagt till mig:

       * Soc har inte lägenheter att tillgå på samma sätt. Du måste hitta en själv. Många missbrukare har ju prickar hos både kronofogden och i belastningsregistret vilket gör det svårt. Här i Mjölby var dessutom bostadskön hos den största förmedlaren som fakrusktaccepterar prickar men kräver borgenär, drygt 1,5år för en etta. I Linköping är det minst 5år (!) hissen största förmedlaren men du stängs av om du har prickar i belastningsregistret.

       * De ”soclägenheter” som ändå finns är det sjuka köer på och är oftast utlussningshem som du får tillgång till efter behandling. Men lägenheterna som finns är några och antalet missbrukare ökar ständigt tyvärr.

       – Att få komna in på behandlingshem krävs många turer och vet flera som fått vänta upp till ett år. Det hinner hända mycket på det året.

       – Många kvinnohem tar inte emot kvinnor som missbrukar vilket skapar moment 22

       Så Ja, Sverige tar väl hand om sina egna men det tar ofta tid och som missbrukare påverkar det massor och mycket hinner hända. Men det är långa köer och saker tar tid, förr kunde du få en egen lägenhet och behandling på en vecka liksom.

     5. anonym skriver:

      Lina bra skrivet. Människor som betalar skatt och jobbar ska inte få det sämre för knäppa människor startar krig där dom dödar varandra. Men så är det. Men sen får dom jobb i hemlandet när dom ska bygga upp ett land i ruiner. Stackars barn som dött och fått vara med om hemska saker. Ska vi i sverige ta ansvar för oss så ska ledarna för land i krig ta hand om sina medborgare.

      1. Aa skriver:

       *insert thinking smiley*
       Ledarna
       I krig
       Ska ta ansvar
       För sina medborgare

       Jaa. Det ska dom ju. Helst. Men du nämnde själv ordet krig, vet du vad krig är?
       ”Några knäppa människor startar krig”. Ja. Det är dem ju. Knäppa alltså. Men du får det att låta som en lek med lego. Vi pratar faktiska maktspel, politiska manövrar, girighet, flertalet faktorer, ekonomi, resursbrist (som kommer bli vanligare i samband med klimatförändringarna. Vem ska ta ansvar för klimatflyktingar; det är ju klimatet som ”startat kriget”. Fast vem bidrar till klimatförändringarna? Det är du och jag och cirka alla i västvärlden. Kan du tänka dig att ta ditt ansvar då?). Och vad händer när ledarna krigar mot sitt eget folk?

  8. Ny skriver:

   Tyvärr har ju inte alla i världen det priviligieriet att erbjudas vaccin gratis, som tur är erbjuds de som kommer till Sverige vaccin.
   Håller med er som säger attbarn ska vaccineras.

  9. M skriver:

   Nu är det ju såhär att det här utbrottet av mässling spårats till en person som blivit smittad i södra Europa. Det pågår ett större utbrott av mässling i Europa och ovaccinerade som åker på utlandsresa riskerar att dra på sig smittan.
   Jag kommer osökt att tänka på Gabriella Joss som åkt på resor till Sydeuropa med sitt ovaccinerade barn. Det kunde ha varit hon, som i sin naivitet och okunskap, dragit med sig mässlingen till Sverige. Ovaccinerade är ett problem, det har inget med etnicitet/nationalitet att göra. Så tröttsamt att flyktingarna ska få skulden för alla problem.

   1. abc skriver:

    Hon och Jason spenderade väl dessutom natten på förlossningen i Gbg precis innan den här mässlingepidemin tog fart där… helgen då de dumpade hundarna. Som hon fortfarande inte skrivit nåt om…

    1. Kinne skriver:

     Ja och det ligger en hund begraven där tror jag, att ingenting är skrivet om hundarnas ”nya” hem..

   2. E skriver:

    Det är en sydeuropeisk utlänning som vistas tillfälligt i Sverige.

    1. Aa skriver:

     ”Det är en person från Sydeuropa som vistas tillfälligt i Sverige” eller ”det är en sydeuropé som vistas tillfälligt i Sverige”. Varsågod.

     Fick mig att tänka på när min moster hade varit i Italien och min mamma frågade henne hur det hade varit där och fick till svar att det var bra och skönt ”men det fanns så många spaggar där”.
     Man bah… det menar du inte?!? Italienare??!? I ITALIEN?!?!?
     Aka: vissa svenskar tycker alla är utlänningar, även när det är vi som befinner oss i någon annans land.
     Eller som i Timbaktus låt när han sjunger ”i Norge är jag svensk, hemma är jag utländsk”.
     Det är fan inte lätt.

  10. Mi skriver:

   Alla minderåriga flyktingar blir vaccinerade

  11. Sara skriver:

   Men dra åt helvete vad okunnigt av dig!

   Vaccinationsprogrammet är allmänt spritt, flyktingbarn som kommer hit är vaccinerade.

   Här kan du läsa om hur stor spridningen vaccination har, globalt:

   http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs378/en/

   Det är töntig vit svensk medelklass som avstår vaccination, det är DOM som är problemet. Inte flyktingar.

  12. 💸 skriver:

   Kanske Sverige borde stoppa denna flyktingström då och ta lite bättre hand om ”sitt eget” folk.. 🇸🇪

 8. D skriver:

  Den här nya omgången med unga föräldrar som vägrar vaccinera sina barn skrämmer skiten ur mig med! Mycket bra inlägg, Camilla!

  Känns som om det är dags att ta till hårdare metoder, som tex att man inte får barnbidrag om man utsätter sitt och andras barn för sådana risker. Det vore intressant att se hur viktigt det är för dem att avstå då om konsekvensen blir att många tusen om året försvinner …

  1. Lpj skriver:

   Håller helt och hållet med dig!

  2. Schnell skriver:

   Jag anser att är man inte vaccinerad ska man inte få gå på förskolor som är subventionerade av staten. Tycker även att om man valt att inte vaccinera sina barn enligt vaccinationsprogrammet och sen råkar ut för en av dessa sjukdomar tex mässling, ska man inte få gratis vård av staten för detta. Utan få betala det själv! Det är min personliga åsikt!

   1. Nea skriver:

    Är väl ganska hemskt mot barnen? Tycker självklart man ska vaccinera sig men det finns ju många som råkar ut för skador/sjukdomar som beror på livsstil eller att man är korkad. Tycker dock att alla människor har samma värde och alla har rätt till vård.

    1. Schnell skriver:

     Jo jag vet att barnen straffas i slutändan. Så är det ju alltid! Barnen kan inte hjälpa att deras föräldrar är foliehattar. Det där med att barnbidraget borde dras in var även en bra idé… då straffas ju inte barnet på samma sätt kanske.
     Oftast är det ju även sånna föräldrar som inte vaccinerar som tycker att förskolor är djävulens påfund.
     Men för att skydda andra barn så tycker jag det borde vara så.
     Sindy vaccinerar ju inte heller och tycker alvedon är värre än jag vet inte vad… och hellre låter sin son ha skyhög feber än att nedsätta den! Kanske borde vara ett uppvaknade för henne att hennes son får svåra feberkramper eller polio. Som sagt… foliehattar, och det är barnen som straffas i slutändan.

     1. Marja skriver:

      Det var ju extra roligt om det du säger om Sindy stämmer, för hon använder/har väl använt knark? Och sen vägra vaccinationer och Alvedon? Låter rimligt.

      1. Schnell skriver:

       https://instagram.com/p/BcWuXgeBLrM/

       I kommentarerna under denna bild skriver hon om alvedon…

       1. Jinnie skriver:

        Citron och russin mot feber för att alvedon är hormonrubbande? Var hittar de all denna info?

      2. Anna skriver:

       Kolla första säsongen av unga föräldrar då Sindy är med..

   2. Anna skriver:

    De som skulle lida av att sjukvården inte är gratis är framför allt barnen, som riskerar att inte få den vård de behöver. Det är knappast barnens fel att deras föräldrar gjort okloka val och avstått från vaccination. Att inte ge drabbade barn effektiv och gratis sjukvård är att straffa dem dubbelt – först drabbas de av sjukdom för att deras föräldrar missköter sitt föräldrauppdrag och låter bli vaccination och sedan straffas de igen genom att inte få sjukvård. Nej, påtryckningsmedel för att få igenom vaccination av alla barn kan inte få gå ut över barnen.

   3. Linda skriver:

    Förskolan för dessa barn är ju en chans att få ta del av mer normala tankegångar. Taskigt straffa barnen.

    1. Susanna skriver:

     Problemet med att inte vaccinera ett barn är inte främst det barnets hälsa, utan vad det barnets sjukdomar kan göra i ett samhälle där det finns grupper med nedsatt immunförsvar. För en nyfödd, en äldre person eller någon med svår sjukdom slår mässling hårt och kan i värsta fall döda. Att som förälder medvetet utsätta andra för den faran är ofattbart. Att dessutom medvetet smitta, som en del föräldrar väljer att göra, faller under smittskyddslagen och är alltså även olagligt.

    2. Alexa skriver:

     Det är ju inte för att ”straffa” barnen utan skydda andra barn på förskolan mot smitta som de eventuellt kan bära på? Vissa på förskolan är för små för att ha vaccinerats mot mässlingen t.ex

    3. Therese skriver:

     Känns ännu taskigare för de barn som har föräldrar som är dumma i huvudet som inte vaccinerar. Visst, tråkigt att kanske 1 barn på 1000 vaccinationer får komplikationer (nu drog jag i med en siffra, vet inte den riktiga) men det är tack vare vaccin som vi fått bort svåra sjukdomar. Förstår inte de människor som inte tror på läkemedel och vaccin men att typ käka bark botar cancer tror de på….

  3. L skriver:

   Här går Australien i förgrunden meddon ’No jab, no pay’ där man ungefär motsvarande barnbidrag och liknande om man inte följer nationella vaccinationskrav.

   http://www.immunise.health.gov.au/internet/immunise/publishing.nsf/Content/67D8681A67167949CA257E2E000EE07D/$File/No-Jab-No-Pay-FSheet.pdf

   1. L skriver:

    Autocorrect…

    Här går Australien i förgrunden med sin ’No jab, no pay’ där man blir utan motsvarande barnbidrag och liknande om man inte följer nationella vaccinationskrav.
    http://www.immunise.health.gov.au/internet/immunise/publishing.nsf/Content/67D8681A67167949CA257E2E000EE07D/$File/No-Jab-No-Pay-FSheet.pdf

   2. Blomma skriver:

    Skitbra. Önskar vi hade det i Sverige.

 9. Anonym skriver:

  Fast om andras barn är vaccinerade men inte Gabjoss så kan väl de ändå inte smittas? Det är väl bara ovaccinerade barn som smittas? Om då föräldrarna är korkade nog att inte göra det så får de ta konsekvenserna av det. Så de barn som blir smittade av Gabjoss barn är väl lika korkade som henne då det innebär att deras barn också gått oskyddade?

  1. Lina skriver:

   Hennes ovaccinerade barn kan smitta tex nyfödda som inte hunnit få vaccin än.

  2. Lovisa skriver:

   Nyfödda och sjuka barn som inte kan få vaccin riskerar att smittas pga de barnen som inte är vaccinerade men har möjlighet.

  3. Milly skriver:

   Nu så är det barn/människor som inte kan vaccineras och det är främst de som är absolut mest infektionskänsliga. Därför måste alla som kan vaccineras vaccineras för att de som inte kan vaccineras inte ska utsättas för smitta. De som inte kan vaccineras är nämligen de mest infektionskänsliga som inte kommer att klara t.ex. mässling utan löper stor risk att dö, det handlar om barn under 18 månader, barn som behandlas för t.ex. cancer eller har andra sjukdomar som ger försvagat immunsystem.

  4. Jennifer skriver:

   Barn vaccineras mot mässlingen när dom är 1,5 år. Det finns många barn under 1,5 år som dessutom sprider smittor fort. Det finns barn och vuxna med sjukdomar och allergier som inte får vaccineras. Det är dessa personer vi vill skydda genom att vaccinera oss. Det kallas flockimmunitet, googla.

  5. Ƭĥe real Hmm skriver:

   Är inte riktigt säker på vad du säger, men för att vaccination skyddet ska fungera så måste över 90% an befolkningen vara det annars så kan du även som vaccinerad bli sjuk då det inte är ett 100%igt skydd. Du bli dock inte lika sjuk men du kan smitta.

   För flockimmunitet så finns det ju som sagt
   inga vacciner som ger ett 100 % skydd men de flesta skyddas mot sjukdom och därigenom hindras även sjukdomsspridning till andra.

   För alla sjukdomar som vacciner i det allmänna programmet riktas mot, utom stelkramp, gäller att smittspridningen upphör om tillräckligt stor andel av befolkningen är vaccinerad. Detta kallas flockimmunitet och gör det möjligt att skydda dem som inte är vaccinerade. På så sätt skyddas ovaccinerade, t.ex. spädbarn och människor med allvarliga sjukdomar som inte kan vaccineras eller inte skyddas av vaccinationer. För t.ex. mässling behöver man vaccinera 90-95% av befolkningen för att hålla infektionen borta. Det är därför viktigt att uppmuntra till vaccination också i populationer med hög andel immuna.

   1. S skriver:

    Bra illustration ad herd immunity här:
    https://www.instagram.com/p/BdgPstilkKq/

  6. A skriver:

   Vid 18 månader får du vaccin för mässling första gången. Jag vill inte att mina barn ska smittas bara för att man inte får vaccinera innan dess, pga dessa idiotiska människor

   1. Ulla skriver:

    Jag vaccinerade min dotter när hon var 14 månader pga att då började hon förskolan och jag kände att hon skulle vara fullvaccinerad.

 10. Linda skriver:

  Helt förbluffad. Inte bara för vaccinet, men hur kan man skippa bvc-besöken?? Här får man liksom en helt ”gratis” tjänst av samhället som verkligen kan vara en fördel för både barnet och en själv! Information! Kunskap! Chans att upptäcka avvikelser.

  Läste även nåt om att de inte ger d-droppar…
  Alltså vad är det här för obstinata småbarn?? Tror de att allt från samhället är en konspiration med syfte att skada deras barn??
  Det är så dumt att man baxnar. Förbaskade fjortisar.

  1. Anonym skriver:

   Dom pallar inte att ta till sig råd och kritik. Utan slår bakut för minsta lilla och då får det vara så. Som en trotsig 14 åring helt enkelt

  2. E2 skriver:

   Men de är ju veganer, och kommer säkerligen befrias från alla onda sjukdomar 🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼 Mvh en som är vego men sjukt trött på Gabriella. Fattar inte hur man INTE kan vaccinera sina barn! Stackars unge säger jag bara. Tycker inte ett dugg synd om föräldrarna för det är barnen som drabbas. Undrar hur tankesättet blir när eller om barnen får tex mässling?

   1. Mi skriver:

    De är vegetarianer som lever på fabrikat, ost och socker, skulle inte rekommendera deras diet till någon, allra helst ett växande barn.
    (Äter vego själv men är iaf påläst inom kost)

  3. Marja skriver:

   Nä, fattar inte heller. Man vill ju se att barnet utvecklas som det ska, och upptäcka avvikelser, där barnet kanske behöver extra stöd, så tidigt som möjligt. Det handlar inte bara om att väga och mäta.

   1. S skriver:

    Precis som det problemet de verkar ha med Jasons tal. Han skulle förmodligen utvecklas i sitt tal på förskolan men det verkar vara en hemskt plats enligt GabJossan.

  4. Blomma skriver:

   Känns lite arrogant. Vad har de för utbildning? Gymnasium? Men tror att de vet mer än läkare och forskare.

 11. Annika skriver:

  Om man som förälder väljer att inte vaccinera sitt barn förlitar man sig på att andra gör det. Ens eget barn riskerar ingen smitta så länge vaccinationsandelen ligger så högt som den gör i Sverige.

  Men om fler och fler avstår har vi snart sjukdomarna tillbaka och med dem alla livshotande/invalidiserande komplikationer…

  1. Ƭĥe real Hmm skriver:

   Tillägga får man väl också då att man måste stanna i Sverige som ovaccinerad och inte resa utomlands.

   1. Anna skriver:

    Jag har funderat lite över det här med att många föräldrar väljer att resa utomlands med sina bebisar innan de fått MPR-vaccinet. Det är ju skitlätt att bli smittad på flyget eller en flygplats, liksom…

    1. Marja skriver:

     Man kan få det tidigare. Sedan beror det nog på vart man ska. Vi åkte till Spanien när lillen var ca 1 år och fick då tidigarelagt en vaccination, sen kommer jag inte ihåg om han ändå fick ta den ordinarie också. De av oss som går med våra barn till BVC kan ju ha en diskussion med vårdpersonalen om de smittorisker resor med småbarn medför 🙂

    2. Til skriver:

     Vi åkte utomlands med vår son när han var några månader, då tog vi helt enkelt vaccinet tidigare. Det ger bara ett tillfälligt skydd då så vi fick fylla på när det egentligen var dags för vaccinet.

     1. Alexa skriver:

      Det vaccinet kan ges allra allra tidigast från 6 månader.

      1. Til skriver:

       Han var nog 6 månader, tänkte att vi tog det tidigare. Så ”några månader” var kanske lite att ta i.

 12. Criss skriver:

  Tänk om man inte fick sitt statliga barnbidrag om man inte vaccinerade sina barn? Undrar hur procenttalet på ovaccinerade skulle se ut då?

  1. Anna skriver:

   Förmodligen under en procent…

  2. Anja skriver:

   Gabriella hade nog vaccinerat barnet då.

  3. L skriver:

   Kampanjen ’No jab, no pay’ i Australien, som sedan 2016 drar in ungefär motsvarande barnbidraget och andra statliga förmåner från familjer som vägrar följa det nationella vaccinationsprogrammet verkar funka.
   Det verkar även planeras att utökas.

   https://mobile.nytimes.com/2017/07/24/world/australia/vaccination-no-jab-play-pay.amp.html

 13. * skriver:

  Var inte hennes argument (mot att inte vaccinera) att ”mässling är väldigt ovanligt i Sverige”? Undrar varför? Systematisk vaccinering kanske???

  I D I O T.

  Snälla, vaccinera era barn. Om ert (dumdristiga, oansvariga och ogrundade) beslut innebär att ett eller flera barn dör – ditt och/eller någon annans – är det verkligen värt det då? Skulle ni inte göra vad som helst för att få det ogjort? Skulle ni inte önska att ni inte hade nekat barnet ett vaccin som finns rakt framför era ögon?

 14. Tjahej skriver:

  I Italien förbjuds föräldrar med barn som är ovaccinerade att placera sina barn på förskolor som är skattesubventionerade. Det känns som en rimlig väg att gå om föräldrar fortsätter ta dessa dumma och oinformerade beslut.

 15. Minimamma skriver:

  Så glad att jag inte följer henne längre eller läser hennes blogg. Tänker inte stötta sådan idioti. Vaccinerar man inte sina barn så borde det bli konsekvenser, tex att man inte får nyttja kommunal förskola eller blir utan barnbidrag, kanske både och. Har själv en liten bebis som inte kan vaccineras än och bor inte långt från Göteborg. Är rädd och tokförbannad på dessa oansvariga föräldrar som hotar mitt barns säkerhet. Min bvc menar att nyanlända oftast är tacksamma för vaccin och att det är mer etablerade Svenssons som väljer bort det.

  1. Anna skriver:

   Har en bekant som valde bort MPR-vaccinet, tror dock barnet fick det sedan när det var småsyskonets tur. Hen gick på myten om att vaccinet skulle ge autism. Hen är i övrigt välutbildad akademiker så utbildningsnivån behöver nog inte alltid påverka. Korkat oavsett.

   1. * skriver:

    Japp. Vad ska man med sina raka A:n och masterutbildning till när ens barn insjuknar och kanske dör framför ens ögon? Bara för att man skulle envisas om att agera utifrån en bluffrapport och neka barnet det som kan rädda liv.

  2. Aa skriver:

   Bra. Kan tycka alla borde sluta följa hennes blogg och sluta bidra till att än fler URBOTADE korkade idioter (ursäkta min franska) till influensers får uppmärksamhet, legitimitet och förmåga att påverka andra med sina galenskaper.

   På rrrriktigt. Och kan snälla fler influensers skaffa en utbildning? Minimum gymnasieskola. Helst eftergymnasial. Eller så är problemet snarare vad det säger om oss som slaviskt följer vandrande reklampelare utan större tanke-eller analysförmåga och förundras över deras glittriga liv med resor, rövar och kläder och vill ocksåååå ha det så.
   Nä. Fuck D.

   1. Aa skriver:

    Såg på hennes blogg att hon har ett CSN-lån att betala av så hon kanske har en utbildning?
    Foliehattsprogrammet, 180hp. Grundläggande behörighet: vet ej vad källkritik är, blåögd och lättlurad, uttråkad på livet. Meriterande: ej fullständig gymnasieutbildning, kunskaper i origami inför foliehattskapandet.

 16. Kics skriver:

  Helt vansinnigt att inte välja att vaccinera sitt barn och välja att inte följa de rekommendationer som finns. Att anse sig så ‘duktig’ och välinformerad att man går emot utbildad sjukvårdspersonal ( professorer, läkare och sjuksköterskor)

  Sen att dessutom inte helt stå för det, jag har följt gabjossans bloggs och instagrams kommentarer extra noga av nyfikenhet sedan mässlingen blev aktuell, och hittar inget som handlar om det så hon raderar väl allt (?) för jag tror det är många som ifrågasätter.

  1. * skriver:

   Hon vet (enligt sig själv) tydligen bättre än gedigna forsknings- och samhällsresultat som utarbetats under lång tid och under många länder/regeringar.

   Perfekt. Vi behöver inte forskning mer, Gabjoss kan vara vår utvalda nu, ända till vi har stelnat och är påväg ner i graven. Wiho

  2. Lisa skriver:

   Det är det som är det värsta, hon vågar inte stå för det. Raderar allt som inte går att svara med ”åh, tack finis ❤️”. Bara fluff och fruktfat som gäller tills verkligheten kommer ikapp henne.

  3. Hanna skriver:

   Hon raderar allt som inte är fjäsk och smicker ! Jag läste häromdagen om en smitta som upptäckts i Örnsköldsvik , gissa vem jag tänkte på då .. på tal om mässlingen alltså ..

   1. ! skriver:

    Jag har precis kommenterat om det på hennes blogg. Ska vi satsa pengar på att den kommentaren inte kommer att publiceras?

    1. Maja S skriver:

     Kommenterade ang mässlingen på hennes Insta för några dagar sen.
     Kommentaren togs bort o jag blockad 😳

    2. Hanna skriver:

     Du måste ju uppdatera sen hahaha

     1. ! skriver:

      Den släpptes inte igenom! Andra frågande kommentarer (dock innehållande ”alla vet bäst själva finis, frågar bara lite lätt snygging”) har fått ett VÄLDIGT intressant svar, nämligen att hon inte tänker säga huruvida de har vaccinerat J till slut och om de ska vaccinera nya barnet. Detta eftersom vi som förespråkar vaccin är så eeeeeelaka och hemska! Sådeså!

      1. Hanna skriver:

       Såklart inte haha , jag tyckte det var tomt på kommentarer i de senaste inläggen . Undrar varför ..
       Jag kommenterade för ett tag sedan när hon skrev om att J inte pratade, bla om bvc men då svarade hon nåt svävande och nu fattar jag ju varför .

 17. LL skriver:

  De borde få föda barn hemma också. Ha så kul.

  1. 🐯 skriver:

   Ja, för jag antar att Jason säkert kommer hälsa på lillasyster på BB. Spelar egentligen ingen roll, både GabJossan och F skulle vid det laget kunnat smitta ner en hel förlossning. Det tar ca två veckor från smitta till att man insjuknar – hur vet de om de bär smittan eller ej?

  2. Lälle skriver:

   Min mamma födde 2 barn hemma, är olika från person till person. Det är bra att vården finns men den är frivillig. Tänk hur det gick med svininfluensa-vaccinet….

   1. Marja skriver:

    De vaccin som ingår i vaccinationsprogrammet har testats under lång tid, till skillnad mot vaccinet mot svininfluensa.

  3. Blomma skriver:

   Sticker lite i ögonen på mig att hon själv tar emot sjukvård (BB) men inte verkar anse att barnen förtjänar den (vaccin och BBC). Om hon är behöver går hon till sjukhus, men barnen får klara sig själva. Vilken förälder är så självisk?

 18. Emma skriver:

  I Australien får man inget barnbidrag om man inte vaccinerar och i Tyskland ska förskolor anmäla föräldrar som inte vaccinerar sina barn (böter som följd), tycker det är väldigt bra lösningar! Otroligt dumt att inte vaccinera och dessutom hämta sin fakta om det från olika vinklade youtubevideos…

  1. A skriver:

   Obehagligt! Rättsstat, tvång…..

   1. Emma skriver:

    Nej? Finns ju vissa länder som har infört vaccinationskrav. I denna modell får du fortfarande välja men det finns konsekvenser av att inte vaccinera, precis som att andra människor kan råka ut för konsekvenser av att du inte vaccinerat ditt barn

    1. Lälle skriver:

     Bestraffning –> du ska göra som staten vill att du ska göra = kontrollstat

 19. Ino skriver:

  Orka tjafsa om vaccin

  1. E2 skriver:

   Tror nog man orkar tjafsa om en sån viktig fråga. Speciellt med tanke på att mässlingen har fått utbrott, om än på ett sjukhus – men tänk dig det scenariot i det öppna samhället om folk låter bli att vaccinera. Detta skulle säkert sluta med mycket lidande och säkert dödsfall.

  2. LL skriver:

   E väl för sjutton viktigare än bloggarnas outfits och maginsugningar iaf.

   1. Ino skriver:

    Nej

  3. Nope skriver:

   Ja man ska orka tjafsa om det. När de innebär död för vissa så är det oerhört viktigt att tjafsa om.

  4. Johanna skriver:

   I tisdags skulle jag till mina barn BVC för stt vaccinera(!!) min yngsta på 3 månader. I dörren in till BVC, som delar lokal med VC, blev vi tvugna att uppge personnummer och om vi är vaccinerade eller har haft mässlingen. Allt på grund av att två personer som visat sig vara smittade av mässlingen sökt vård på den vårdcentralen.

   Fick rådet av min bvcsköterska att inte åka korta ”onödiga” sträckor med spårvagnen nu just för att mässlingen är sjuuuukt smittsamt och kan finnas kvar på platser i flera timmar efter en smittad vistats där.

   Men visst, de flesta klarar mässlingen bra. Precis som de många överlever cancer.

  5. Blomma skriver:

   Var det du som kallade dig Orka inte igår? Jobbigt att vara så utmattad 🙂 Innan vi hade vaccin dog det kanske en person i varje familj i barnsjukdomar. Tror nog du skulle orka om det var dina barn eller syskon eller du själv som drabbades.

 20. LL skriver:

  Bojkottar de tvåårs/treårskontroller mm också?

  Visst har inte alla BVC-tanter/besök varit bra, men jag skulle ALDRIG låta bli att gå bara för det. Man har ju fortfarande sitt eget huvud att tänka med och inget är tvång.
  Finns det dock bara en chans att få information som gynnar miit barn så tar man ju självklart den liksom.

  Många i tredje världen/fattiga skulle göra allt för denna tjänst + vaccin.

 21. Lisa skriver:

  Bra inlägg. Detta måste uppmärksammas mera och åtgärder måste vidtas för såna idioter som inte vaccinerar sina barn utan någon riktigt anledning.

  Blir så jäkla förbannad på den där gabjossan och likasinnade. Vem fan tror de att de är. Struntar i BVC när man är knappt 20 år och första barnet. Skrämmande egentligen att vem som helst kan skaffa barn.

  1. A skriver:

   Men chilla!
   Hur gör dom i andra länder? Förr i tiden? Man behöver inte BVC bara för att man är en ung förälder. 20 är inte så himla ungt egentligen, man är vuxen då.
   Det går att läsa böcker, på Internet osv
   Allt som går mot normen tex att inte gå på BVC blir sån karastrof för folk som inte vet nått om deras beslut, hur/varför som tagit beslutet.

   1. * skriver:

    I många andra länder är inte tillgängligheten på vaccin och vaccinering den bästa. Men om man har privilegiet att få gratis vaccin, med uppföljning, tillsammans med kunnig vårdpersonal i ett land där dom allra flesta lätt kan ta sig till närmaste BVC, och nekar? Ja då är man fan dum i huvudet.

    1. * skriver:

     Tillägg:

     Svenskarna är också så välinformerad och vaccineringen är så ”självklar” pga vårdens service, att det är definitivt ett medvetet val att inte vaccinera. Om man bor ute på landsbygden i ett i u-land med dålig infrastruktur och där många aldrig kommer i kontakt med utvecklad sjukvård kanske man aldrig informeras om att vaccinet ens finns eller hur man får ta del av det.

   2. Blomma skriver:

    Tyvärr var det hög barnadödlighet förr i tiden, och är det fortfarande i en del fattiga länder. Det är därför det är så viktigt med vaccin och sjukvård.

 22. kinne skriver:

  Håller med alla som skriver att man ska vaccinera. Mässlingsfall kryper allt närmare Umeå, ett fall finns i Ö-vik. Skulle inte känna mig så säker då att föda barn i Umeå.
  För övrigt är det där med flyttandet ett evigt tema för dem. Hur länge kommer Gabjoss stå ut i det nya huset, utanför stan med två små barn och när allt är inrett i gråvitbeige? Just saying!

  1. Schnell skriver:

   De hittar nog snart på en anledning att flytta från nya huset också…

   1. Gumman skriver:

    Det tror jag knappast! 🙂 Dom båda är så folkskygga så bo utanför stan kommer säkert passa perfekt.

  2. Mjo skriver:

   Utanför stan är det inte riktigt men det ligger i en mindre ”fin” stadsdel av Umeå. Har sett att hon försökt få det att låta som huset ligger i ett område utanför stan (det är ett lite ”finare” område med låg brottslighet). Området de bygger har nog nästan högst brottslighet i Umeå.

   1. Karin skriver:

    Var bygger hon? Förresten så är brottsligheten i Umeå minimal

    1. Mjo skriver:

     Östra ersboda. Statistiken visar att centrala stan har högst, sedan kommer ersboda/ersmark. Lite missvisande att slå samman dessa två då de flesta brotten som sker i ersmark begås av kriminella från just ersboda (inbrott i villor främst). Har själv bott på båda ställena och de ligger ca 5 kilometer ifrån varandra. Ersmark är känt för att ligga lära stan samtidigt som det ligger lite utanför, med många fina hus osv. Ersboda är känt i folkmun pga mycket droger, misshandel, bilbränder osv. Tycker däremot att det blivit bättre senaste åren. Men gabjoss har skrivit att dem bygger i ersmark, iaf som svar på en kommentar på bloggen.

     1. Blomma skriver:

      Oj, det är inget trevligt område. Men kan man säga att det ligger avsides utanför stan? Rätt långt från centrum, men det är väl ändå tätbebyggt?

      1. Mjo skriver:

       Ersboda ligger i Umeå tätort, det är en stadsdel i Umeå med ca 10.000 invånare. Det ligger kanske 8 km från stadens centrum. Ersmark ligger ca 5 kilometer utanför Umeå tätort och är alltså en liten by nära staden. Man passerar ersboda när man ska ta sig till ersmark, det är 5 km skog mellan.

 23. Linda skriver:

  Problemet med jossan är nog bara att hon blivit för bortskämd. Tror knappast hon vill tillbaka till en tid utan några kontroller, inga vacciner, ingen mvc-vård, ingen gratis tandkontroll för barn mm. Dvs fattigdom och elämde, alla får klara sig bäst de vill.
  Alltså är det förbannat hyckleri å trams att hoppa över

 24. Milsh skriver:

  Blir så fruktansvärt arg på alla hjärndöda idioter som inte vaccinerar sina barn!!

  Födde min bebis på Östra sjukhuset 16/12, två månader för tidigt, mässlingen för honom skulle med stor sannolikhet innebära döden. För folks jävla ignorans och egoism.

  Är tacksam att vi blev flyttade till ett annat sjukhus innan första fallet bröt ut (vårdas på neonatal) men blir så ledsen av tanken på alla små sjuka bebisar som vårdas där, och deras föräldrar som har tillräckligt med oro och ångest att hantera utan att behöva tänka på mässlingen också, hoppas verkligen ingen av dem drabbas. 😔

 25. Modig skriver:

  Önskar ibland jag kunde skita i att vaccinera min dotter. Hon är 8 månader och har fått två omgångar och blir så himla himla dålig efter varje gång 😞
  Men självklart gör vi de ändå, för hon skulle ju bli ännu sämre om hon åkte på det hon vaccineras mot 👍😂 (och även vara en risk för andra människor)

  1. Du och jag Alfred. skriver:

   Mitt barn blev med väldigt dålig av sina vaccin-sprutor! Låren svullnade enormt, barnet hade fruktansvärt ont och hög feber. Vi fick ”tillstånd” av BVC att ge Alvedon innan sista sprutorna och det hjälpte 🙂 Så värt att kolla upp!

   1. Modig skriver:

    Tack för tips! ☺️ Vi gjorde de andra gången, men hon blev ändå dålig! 😞
    Men som sagt, hellre de än bli dålig av något av de hon vaccineras mot!

  2. Blomma skriver:

   Så bra att ni kämpar på! Hoppas det går över fort för din bebbe!

  3. M skriver:

   Vill skicka ett litet stöd eller uppmuntran till er med barn som haft det jobbigt efter de första vaccineringarna.
   Min son hade också besvärligt med dessa vacciner, svullna lår, ont och feber (hjälpte dock ganska bra med alvedon).
   Nu till uppmuntran: mässling, påsksjuka och röda hund vaccinet är inte alls lika jobbigt för barnen. Min son fick det vaccinet idag, och bvc-sköterskan sa:
   1. Själva sprutan gör inte alls lika ont/svider inte
   2. Biverkningar är ovanliga och om det ändå blir några är det lite feber efter ca 1 vecka och kanske lite bleka utslag. (Nu fattar jag ju att det finns mer biverkningar, men jag menar de vanligaste)

   Sonen har mått tipptopp idag och gnällde endast i typ en halv sekund när han fick sprutan. Så det vaccinet är mycket snällare på det sättet.

 26. Kocko skriver:

  Så olika det är, jag älskar BVC 😄! Skulle gärna gå varannan vecka, försöker mygla mig dit så ofta det går. Det har jag velat med alla tre barnen. Nu dock lite sur för jag måste vaccinera min ettåring i förtid för oro för mässling😠. Vill inte vänta till 18 månader då smittan finns här i Göteborg. Dock är väl den smittan inte Gabs fel så skyller inte på henne..

 27. Tess skriver:

  Skrev en kommentar på hennes blogg, om hon skulle vaccinera det nya barnet med tanke på utbrottet men den inväntar granskning. Såklart.

 28. Judge Judy skriver:

  Att det fått fäste igen kan även bero på den stora mängd av nytt folk som hela tiden kommer till Sverige.

 29. E skriver:

  Ingen myt att autism är en biverkning av vaccin för det är de (står t.o.m som biverkning), samt andra autoimmuna sjukdomar, likaså plötslig spädbarnsdöd samt en massa andra sjukdomar.
  Man kan få sjukdomarna av vaccinerna och du kan få sjukdomarna trots vaccin.
  T.ex mässlings”epidemin” startades av en vaccinerad flicka och vaccinerade smittar i flera veckor efter vaccineringstillfället.
  Förstår inte varför alla får för sig att mässlingen är rn livshotande sjukdom (ja i ett u-land kanske men inte här). Nästan alla på 60-talet Fick mässlingen när dem va små och dem lever fortfarande, skillnaden är bara att dem har ett livslångt naturligt skydd mot det men inte dem vaccinerade.
  Precis som vattkoppor är ofarligt är mässlingen likaså
  Och folk som ba: men biverkningar av mässlingen är bla hjärnhinneinflammation så kan jag ju säga att samma är för vaccinet.
  Tycker folk borde läsa på lite mer om vad vaccinen faktiskt innehåller och gör mot kroppen. Och att dem sjukdomarna vi vaccineras emot inte är så farliga som läkemedelsindustrin vill få det att framstå.
  Finns väldigt bra forskning som visar hur mycket dåligt det finns med vaccin men pga rädsla så väljer folk att inte tro på den.

  Är inte intresserad av att diskutera då folk får göra precis som dem vill (med all rätt!)
  Men ville skriva till lite riktig fakta.

  Och ajuste ni som tar vaccin mot TBE så är det 1 på 10 000 att drabbas av dem värsta biverkningarna som t.ex hjärnhinneinflammation och 1 på 15 000 att faktiskt drabbas av TBE (som man kan få hjärnhinneinflammation av).

  1. Anonym skriver:

   Alltså ursäkta E, men det där med att autism länkas till vaccinationer ÄR en myt. ”Forskningen” som gjordes har motbevisats många gånger och läkaren förlorade till och med sin licens eftersom han fuskat med forskningen. https://en.wikipedia.org/wiki/MMR_vaccine_controversy

  2. Schnell skriver:

   Länka gärna några forskningsartiklar som är peer-reviewed till din fakta så blir det kanske lite mer trovärdigt.

  3. Emma skriver:

   1. Forskningen som visade att vaccin ger autism var förfalskad och läkaren förlorade sin licens över det
   2. För många människor är inte mässlingen en dödlig sjukdom, men den kan vara det. Ffa för personer med nedsatt immunförsvar, för tidigt födda, cancerbehandlade osv., alltså personer som ej kan vaccineras. Detta är hela konceptet av flockimmunitet, att 95% är vaccinerade skyddar de 5% som inte kan vaccineras. Ditt barn kanske inte dör av mässlingen, men det kan smitta ett barn som i sin tur dör av det.

   1. Emma skriver:

    Dubbelkollade till och med MPR-vaccinet på FASS nu, står ingenting om autism som biverkning så du får gärna tala om var du fick det ifrån?

  4. Kusaidore skriver:

   Backa upp dina åsikter, tack, som övriga skriver För det du skriver stämmer inte över huvud taget.

   http://www.vaccinmyter.se/myter/tbe

  5. StinaS skriver:

   Världshälsoorganisationen WHO kunde glädjande nog konstatera att 2016 blev det första året där antalet dödsfall till följd av mässlingen inte nådde upp till 100 000 (89 790 personer dog, de flesta barn under fem år). Att inte fler barn dör är vaccinets förtjänst. Du MÅSTE sluta ta all din ”kunskap” från foliehattarnas hemsidor.

  6. Lisa skriver:

   Att du likställer vattkoppor med mässling tyder på att du har ingen aning vad du snackar om. Med andra ord totalt otrovärdig. Kom tillbaka när du är mer påläst.

  7. Nope skriver:

   Autism föds man med. Det är inget som ba ”tja nu kommer jag”

   Sen hellre autism än död.

  8. Bulle i ugnen skriver:

   Jag slutade läsa din kommentar efter ”Ingen myt att autism är en biverkning av vaccin”.

   Vad i helv*** är det med folks källkritik nu för tiden?

   mvh, hon som just nu nojar över att snart ha en nyfödd mitt i RS-tider (ja, jag vet att det inte har med vaccin att göra) och självklart kommer vaccinera den lille fullt, precis som storebror

  9. Lpj skriver:

   Jo, det är en myt.

  10. Blomma skriver:

   Det är ju en myt, men även om det inte vore det. Jag har släktingar med autism som är underbara människor. Och framförallt lever de. Skulle du inte hellre riskera att dina barn fick autism än att de dog? Eller att du dödade andras barn, som är helt oskyldiga och redan har nedsatt immunförsvar?

  11. EL skriver:

   ”Är inte intresserad av att diskutera då folk får göra precis som dem vill (med all rätt!)
   Men ville skriva till lite riktig fakta.”

   Det vore ju bra om din kommentar då faktiskt också innehöll korrekt fakta. Det gör den inte. Det tidigare utbrottet av mässling orsakes INTE av ett nyvaccinerat barn. Ett barn som vaccinerats mot mässling bär helt rätt på en ”del” av viruset som ges via vaccinationen för att kroppen ska bilda antikroppar mot sjukdomen, det är helt korrekt. MEN detta är en sån liten ”del” att det inte är smittsamt. Det är en MYT och en LÖGN att ett barn som nyligen vaccinerats mot mässling smittar. Det säger sig självt att ett sånt vaccin inte skulle göra särskilt stor nytta i och med att man då skulle utsätta en stor del av befolkningen (som ännu inte vaccinerats) för risken att drabbas av mässlingen och på så sätt sprida mässlingen ytterligare. Eftersom jag själv jobbar som sjuksköterska på den klinik där det smittade barnet (som du påstår varit nyvaccinerat och smittsamt) sökte vård så kan jag intyga att det barnet inte var vaccinerat mot mässling över huvudtaget.
   Jag tycker att det är oansvarigt, läskigt och obegåvat att skriva att din humbug till ”information” är fakta. Och jag tycker att det är ännu läskigare och ännu mer obegåvat att folk fattar beslutet att inte vaccinera sina barn på information som är ren och skär lögn. Den dagen då någon kan leverera saklig information, vetenskap och evidensbaserade bevis på att vaccinationer gör mer skada än nytta så kommer jag mer än gärna ta del av denna och omvärdera mina åsikter. Än så länge har det aldrig hänt och så länge det inte går att göra så borde alla vaccinera sina barn!

 30. 🦊 skriver:

  Undrar hur länge hon trivs i nya huset innan hon vill flytta

 31. LL skriver:

  Läste för en tid sen att Sindy inte ens ger sina barn alvedon för det är tydligen också farligt. Hon verkade hellre låta barnet ha ont.

  Det finns risker/biverkningar med allt. Du kan dö om du äter ett äpple typ, om det sker på fel sätt.
  Man måste ändå klara av att ha flera tankar i huvudet samtidigt, väga fördelar mot risker.

  Detta är bara höjden av ignorans och idioti.

  1. Jossan skriver:

   Men illegala droger går bra att stoppa i sig? 😂

   1. LL skriver:

    Haha precis. Vansinne.

 32. Ella skriver:

  Korkat m ovaccinetat syskon å så kommer d en bebis mitt i värsta sjukdomstiden
  Stackars deras kids

 33. Mimmi skriver:

  Spyr på all okunskap under detta inlägget, små patetiska människor som bara måste försöka kritisera och kränka en annan mamma. Att någon väljer bort vaccin SKA vara okej i detta samhälle för vaccin är frivilligt, och trots allt så är vaccin något man får välja bort för vi har valfrihet och ni har ingen som helst rätt att gapa och skriva massa skit. För gissa vad? Ni har absolut inget att göra med hur dom väljer att leva sitt liv! NI kanske väljer att sitta på andra sidan en skrämt helt opålästa om vaccinationers risker och skador, men sitt inte och gapa åt folk som är betydligt mycket smartare än er, för det är precis det hon är. PÅLÄST OCH KUNNIG, medans ni bara är små elaka patetiska korkade människor som tror ni har rätten till att beté er precis som ni vill…

  1. Emma skriver:

   Nja tycker de flesta vaccinationsmotståndare är de som är opålästa, tex. de som fortfarande hävdar att vaccin orsakar autism (vilket varit motbevisat hur länge som helst). Att människor väljer att inte vaccinera går absolut ut över mitt liv och angår därför mig också, tex. om jag i framtiden skulle behöva föda barn på ett sjukhus med mässlingsutbrott eller får ett barn med nedsatt immunförsvar som inte kan vaccineras.

  2. X skriver:

   Mimmi, du känns påläst och kunnig och framförallt stabil.

  3. Emma skriver:

   Vill förresten gärna se all denna forskning som vaccinationsmotståndare refererar till när de säger att de ”läst på och är väldigt insatta” (obs forskning, ej hemmasnickrade antroposofiska hemsidor)

  4. E skriver:

   De har visst rätt att gapa och skriva en massa, enligt dig, skit. Tänk om tänk rätt.

  5. Sia skriver:

   Visa dig bättre då! Ingen vuxen människa skriver ett sånt tramsigt inlägg!

  6. Hon är inte mycket smartare än mig. En person med lite koll på verkligheten borde förstå att det är tack vare att vi vaccinerar vore barn som många sjukdomar i Sverige är ovanliga. Det borde inte vara så svårt att förstå.

  7. Aa skriver:

   Det har vi faktiskt all rätt till. Hört talas om yttradefrihet? Vet du även att ämnet är högaktuellt och påverkar fler än personen som utför eller inte utför handlingen? Det är således ett alldeles utmärkt ämne att debattera 🙂

  8. Milla skriver:

   Just med mässling och liknande vaccinationer har vi med att göra då det är samhällsfarligt att inte vaccinera barn, då om vaccineringsgraden sjunker under 90% så riskerar vi att få mässlingsepedimer där spädbarn och svårt sjuka riskerar att dö. Så precis som jag kommer bli vansinning om grannen i lägenheten under börjar grilla inhomhus eller min pojkvän börjar försöka tillverka nitroglycerin så har jag att göra med hur vida människor vaccinerar sina barn. Detta då dessa olika exempel är handlingar som kan påverka mig på ett mycket allvarligt sätt.

 34. A skriver:

  Och jag tänker precis tvärtom jag, två medvetna val. Låter helt logiskt att flytta snabbt när man upptäcker mögel, precis som det är logiskt att låta bli att spruta in lite sjukdomar och konserveringsmedel rakt in i blodet på ett litet barn.

  Själv skulle jag aldrig vaccinera mina barn och jag skulle aldrig låta dom bo i mögel.

  Heja medvetna och ifrågasättande föräldrar!

  1. Anna skriver:

   🤦🏼‍♀️

  2. Jossan skriver:

   Ja ”spruta in lite sjukdomar” är liksom hela idén, rätt fantastiskt ändå att man kom på det. Kryp tillbaka under stenen du kom från.

  3. Lisa skriver:

   Finemang, gör ett medvetet val och flytta ut till en koja i skogen tillsammans med alla andra egoistiska jävla medvetna föräldrar och stanna där så att vi andra slipper möta konsekvenserna av era val. Ni slipper säkert cancersjukdomar eftersom ni kommer leva på allt naturligt och ni blir säkert mycket lyckliga, men jag slipper höra hur ni sprider lögner. Så galet trött på den här okunskapen och misstron på evidensbaserad medicin! Det är inte läkemedelsbranschen som är ond, det är ni!

  4. Lisa skriver:

   A: Nej, det är inte ett ”påläst” och smart val att inte vaccinera. Snarare idiotiskt, egoistiskt. Men såna som du är för hjärntvättade för att förstå det.

  5. Anna skriver:

   Vacciner ges intramuskulärt, alltså inte ”rakt in i blodet”. Så påläst är du.

 35. Mi skriver:

  Rätta mig om jag har fel men har inte GabJoss pratar om det faktum att Jason inte verkar prata alls än? Har för mig att hon pratat om att kanske söka en talpedagog? Hade det inte varit bättre att gå på BVC kontroller och få dem (som är utbildade inom barnavård) att kolla att allt är rätt?

  Känns sjukt mycket billigare att gå via BVC än att betala någon privat?

  1. Det ingår språktester på BVCs hälskontroller. Vid 2,5-3 års ålder gör dom första om jag inte minns fel. Då kollar dom även motoriken, ex. sparka boll och lite sånt. Med andra ord, om man går med sitt barn p å BVC så ingår det flera typer av hälsokontroller och det är då väldigt enkelt och smidigt att upptäcka och förebygga om barnet har vissa talfel eller om barnet ligger efter i språkutvecklingen

  2. Lina skriver:

   Märkligt att han inte pratar? Har en dotter i samma ålder och det är ju konstant babbel. Meningar med upp till fem ord, ordförråd på över hundra ord både svenska och engelska. Vet inget barn i bekantskapskretsen som inte pratar?

   1. Anonym skriver:

    Jag har också ett barn i samma ålder som inte pratar, fullständigt normalt. Hon gick vid 9 månader, kan siffror, bokstäver, springa, hoppa, bygga lego och är så otroligt klok. Vi går på bvc så vi fick träffa logoped som lärde oss takk och nu pratar hon med händerna. Det är människor som du som gör henne onormal och ledsen när ni frågar varför hon inte pratar. Alla barn är olika, förstå det.

 36. Anonym skriver:

  Hahaha, fan ni har inget liv…

  1. abc skriver:

   Hej Gabriella!

 37. Helena skriver:

  Ja tänk att folk orkar bry sig om att andra inte ska dö. Horribelt.

  1. Helena skriver:

   Den här skulle som svar till en kommentar längre upp.

 38. Batvic skriver:

  Bara i göteborg har minst 10 smittfall konstaterats. En ovaccinerad och smittad anställd på sahlgrenska som vistades på förlossningen resulterade i att +60 nyföddabarn hamnade i riskzonen att få mässlingen. De erbjuds nu antikroppar och jag hoppas för guds skull att föräldrarna har vett nog att tacka ja till erbjudandet.

  1. Blomma skriver:

   Vad i hela friden?! Hur kan någon ovaccinerad få jobba på förlossningen? Borde vara kriminellt.

   1. Milla skriver:

    Förmodligen är Personen född på 60- eller 70-talet, då gavs barn bara en dos mässlingvaccin, vilket gjorde att de aldrig fick mässling men deras skydd blev då inte fullgott vilket gör att de inte är immuna i vuxen ålder.

 39. M skriver:

  Undra om de kommer låta bvc komma på hembesök och kolla så lillasyster går upp i vikt? Eller kör de det hemma på hushållsvågen tro 😉 De kanske inte ens väger henne på förlossningen, de har ju så bra koll själva, hehe.

 40. Viktor Den Store skriver:

  Alla som inte vaccinerar sina barn borde det vara fritt fram att sparka i arslet…

 41. Therese skriver:

  Kanske blir det så här när bortskämda ”fjortisar” skaffar barn som skall agera accessoarer. Ytlighet och självgodhet! Allt för likes och följare.

  Djurvän och vegetarian jo jag tackar. Ändå tills ett par snygga skor, en jacka eller något annat fint dyker upp…
  Hon döljer ett fult och egocentrisk inre bakom ett fint yttre.
  Usch!

  1. LL skriver:

   Dock finns det ju ingen tvekan över att hon älskar sin son vansinnigt mycket, tycker hon verkar vara en jättefin mamma till honom.
   Begriper mig verkligen inte på bvc/vaccinmotstånd där.

 42. Anonym skriver:

  Jossan har visst stängt av kommentarsfunktionen. Inte en enda kommentar på tre inlägg.

  1. Ja det var väl väntat. Allt handlar om yta så jag tvivlar på att det kommer någon djupare reflektion från henne.

 43. Johanna skriver:

  De flesta föräldrar vill det bästa för sina barn. Att välja att avstå vaccination är ett noga genomtänkt och påläst val. Annars hade man inte tagit det beslutet. Det är lätt att bara ställa sig i kön och göra som alla andra. Börjar man läsa på BÅDA sidor tror jag inte man lika tveklöst placerar sig i den där kön längre. De som väljer att vaccinera respekterar ofta valet hos de som vaccinerar. De som vaccinerar bedriver dock gärna en häxjakt mot motsatta sidan. Men om man gör sitt val om att vaccinera förstår jag inte varför man är så rädd för de som väljer att avstå. Jag förstår inte heller varför man väljer att blunda för de som smittas av till exempel mässling nu nyligen faktiskt är vaccinerade. Ska man ha åsikter får man vara påläst. Påhopp är aldrig ok.

  1. Flugan skriver:

   Fast du kan läsa om rymdödlor i timtal också.
   Att vaccinera är det enda solidariskt rätta, jag hade också blivit lack om min unge inte kunde vaccineras och någon säger att ”nähej minsann, min unge är för bra för vacciiiiin” trots att typ alla vi som får barn nu vaccinerats.

   De som inte vaccinerar respekterar inte barn som inte kan vaccineras.
   Riskerna för att deras barn ska ta skada av vaccinet är extremt minimala jämfört med vad som kan hända det barnet som pga sjukdom/nedsatthet inte kan vaccineras. Egoistiskt är vad det är.

  2. Blomma skriver:

   Om du inte vaccinerat utsätter du andras barn för livsfara. Det är inget val som kan eller ska respekteras.

 44. Johanna d.ä. skriver:

  Bästa inlägget av dig!

  Inför att vaccin krävs för att få ta del av barnomsorg och skola. Så sätter vi press på googlande foliehattsbärare.

 45. Annapanna skriver:

  Det dör ca. 370 personer varje dag i världen, p.g.a. mässlingen.

 46. Umebo skriver:

  Har också ett minne av att Gabbjossan bekymrade sig över att Json pratade mindre än sina jämnåriga. Alla ungar utvecklas inte i samma takt men här kan BVC vara ett ovärderligt stöd. Något som jag fascineras av är alla lägenheter som bara dyker upp gör familjen Joss att flytta in i. Var kommer de ifrån? Vi har bostadsbrist här i stan och just nu väller det in en massa studenter som också skall ha nånstans att bo.

 47. Anna skriver:

  Svar på en kommentar från Gabjossan:
  4 januari, 2018 kl. 19:32
  Hej! 🙂 Jag har skrivit detta inlägg: https://gabriellajoss.me/2015/12/07/tremanaders-vaccin/ och sedan har jag väl svarat på några kommentarer och mail angående vårt val att vaccinera eller inte under Jasons första år. Sedan har jag faktiskt valt att hålla det för oss själva och varken sagt bu eller bä här på bloggen. Jag tycker att det är upp till varje förälder att vaccinera eller inte och det viktigaste är att man känner sig säker i sitt egna beslut och känner att man tagit rätt beslut för sig själv och sitt barn. Efter inlägget jag skrev när han var cirka tre månader (det jag länkade här ovanför) så kommer jag aldrig mer att prata vaccin på min blogg då jag fått så otroligt mycket hatstormar till och från.. Vissa vet inte ens om vi har vaccinerat eller inte men väljer att anfalla ändå och det är otroligt tråkigt. Var dumt av mig att ta upp det från första början känner jag och tycker inte alls att föräldrar som inte vaccinerar ska behöva få hat eller höra att dom är idioter. Alla gör vi våra val baserat på olika saker och har man ett vaccinskadat barn eller någon annan skadad i sin familj ex. så kanske det inte är så roligt att höra och läsa fruktansvärda saker (vissa som är för vaccin är ju verkligen otroligt påhoppande i hur dom väljer att uttrycka sig). Jag har valt att hålla hela vaccindiskussionen utanför min egna blogg och vill man prata för/nackdelar eller bara skriva av sig med tankar/åsikter angående folk som vaccinerar och inte så finns det många forum för det på andra ställen. Om vi har vaccinerat eller inte som det ser ut idag kommer jag inte heller att svara på. Många kanske hade blivit glada över mitt svar idag och många kanske hade blivit otroligt besvikna med. Jag väljer att hålla det utanför mina sociala kanaler och vi vet iallafall att vi är nöjda med det valet vi har gjort i dagens läge. Och man kan ju alltid ändra åsikt eller se annorlunda på saker vid olika tidpunkter i livet. Men INGEN ska behöva ta skit oavsett om man är för eller emot och jag väljer därför att hålla mig helt utanför för både min egna skull och mina barns skull. Sedan får andra spekulera hur mycket dom vill men inte här bland mina kommentarer. Håller med dig helt om att det är upp till varje förälder om man ska vaccinera eller ej och man har ju sina egna anledningar till varför man avstår eller inte. Det är viktigt att respektera varandra i ett val som fortfarande är frivilligt. Kram och hoppas att du fick ett okej svar på din fråga iallafall. Blev lite överförklarande men jag är varken för eller emot. Tycker att det är upp till var och en och respekterar allas beslut <3 Kram och detsamma

  1. Lovisa skriver:

   Blåst brud är vad hon är…o F är lika blåst..

 48. Tina skriver:

  Vaccinerade barn sprider inte automatiskt smitta om ni nu tror det, nyvaccinerade kan däremot smitta upp till 6 veckor efter vaccinationstillfället så är det några som ska hållas borta från tex nyfödda är det nyvaccinerade ungar. Ok?

  1. EL skriver:

   Men alltså hur kan du påstå en sån sak? Det är helt felaktigt, det stämmer inte! Nyvaccinerade smittar INTE. Sluta sprid dina lögner!

   http://www.vaccinmyter.se/myter/shedding

 49. Nettan skriver:

  Blir så arg att jag kokar när jag hör om föräldrar som väljer att inte vaccinera sina barn. Ursäkta språket, men vilka jävla idioter. Fattar dom inte att mässlingen är världens dödligaste barnsjukdom och att anledningen till varför vi inte drabbas av sjukdomen i Sverige är för att vi nästan har utrotat den tack vare vaccin. De barn som av olika anledningar inte kan vaccineras ska inte behöva drabbas av risken att smittas av att föräldrar till barn som kan vaccineras väljer att inte vaccinera sina barn av okunniga och ofta känslomässigt beslutade anledningar. Idioti är vad det är att utsätta sitt barn för risken att få mässlingen. Anmäl anmäl anmäl! Det är enligt svensk lag olagligt att inte vaccinera sina barn mot dödliga sjukdomar och medvetet riskera att smitta andra med dödliga sjukdomar. Anmäl ointelligenta föräldrar och skydda barnen!

 50. Isla skriver:

  Alltså! Vaccinera era barn!
  Man kan ju jämföra lite med hur det har gått med hundar och olika sjukdomar de kan få och sprida utan vaccinationer! Alla vanligaste sjukdomar som tex parvo har ju nästintill försvunnit tack vare ansvarsfulla ägare som vaccinerar sina vovvar!
  Det är ju hejvilt med parvo, rabies etc i länder där hundar inte vaccineras.
  Nu är ju hundar djur och barn är ju barn, men vaccinet och hur det funkar är ju precis samma!

 51. Maggie skriver:

  Nej aldrig att jag kommer att vaccinera mig. Jag kör kolloidalt silver i stället. Ännu färre anmälda biverkningar (typ noll) och det fungerar mot det mesta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla