En dålig förebild?

11:00 11 Jan 2018

Bianca Ingrosso:

Att Bianca Ingrosso levt med bulimi är ingenting som hon någonsin hymlat med eller försökt dölja för sina följare.
Tvärt om så har hon snarare öppet delat med sig av sin kamp och gör så även i det senaste avsnittet av sin podd ”Alice & Bianca – Har du sagt A får du säga B” där hon berättar hur flytten till den egna lägenheten gjorde att sjukdomen smög sig på igen och hur hon utkämpat en kamp mot sig själv för att inte sjukdomen skulle ta över hennes liv.
Kommentaren här ovanför berör just det och skribenten anklagar Bianca för att vara en dålig förebild som sätter galler (griller?) i huvudet på unga tjejer genom att prata om sin sjukdom. Att det fått skribenten att känna sig bra i sin sjukdom och att om hon bara fortsatte att spy så skulle hon snart se ut som Bianca, hon med.

Det finns nog få saker som jag håller med om mindre än den här kommentaren.
Att göra reklam för en fryspodd som ska minska kroppsomfånget som Bianca gjorde här tycker jag inte är att vara en bra förebild, men att öppna upp och dela med sig av sina egna demoner och hjärnspöken? Hur kan det vara någonting negativt?
Att hennes följare förstår att livet inte är en dans på rosor bara för att man är känd, eller att psykisk ohälsa kan drabba vem som helst, att det är okej och normalt att få ett bakslag men att det får att ta sig ur det också – är det någonting negativt?
Hade Bianca uttryckt sig på ett sätt som på något sätt förespråkar, romantiserar eller på annat vis försöker få bulimi att framstå som någonting positivt så absolut – en dålig förebild, men att visa sig svag och mänsklig som Bianca gör här är både modigt och starkt.
Ätstörningar är en mäktig kraft som kan slå klorna i vem som helst och att för barn och ungdomar – som kanske ser upp till Bianca – få se att till och med deras idol är lika mänsklig som de är tror jag mer kan vara en tröst, än som den här skribenten försöker få det till – att Bianca skadar och förvärrar för redan sjuka människor.

Jag har själv haft en ätstörning och har flera människor i min omgivning som drabbats och en sak som går igen i alla oss är att – trots att vi drabbats på lite olika vis – så kände vi oss alla som den ensammaste i världen och som den enda på jorden som slogs med de här problemen och de här tankarna. 
Hade jag då fått veta att någon jag beundrade och såg upp till kämpat med och känt på precis samma sätt som jag, så hade jag känt mig mindre ensam och mindre uppgiven. Aldrig att det hade förvärrat någonting eller triggat min ätstörning.
Absolut inte!
Jag tycker Bianca är modig som delar med sig av sin kamp och sitt mående, för trots att hon är en influencer och någon som många människor ser upp till så är hon bara en människa precis som du och jag och det är befriande att se, även om jag givetvis önskar att ingen skulle drabbas av en ätstörning någonsin!

Att Bianca pratar om bulimi tror jag inte för ett ögonblick skadar barn och ungdomar, snarare tvärt om. Att dölja att man har en ätstörning och låtsas som att allt är prima liv och fantastiskt när det visuella säger någonting helt annat kan nog fucka med både ett och två huvuden där ute, men inte att vara öppen och ärlig med sin sjukdom.
Att normalisera sådant här däremot, tror jag kan göra massor med skada.

58 kommentarer | “En dålig förebild?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Maja skriver:

  Så onödigt att lägga över ansvaret för alla bulimisjuka och hur de kan tolka in saker, på Bianca. Hon ska inte behöva bära det ansvaret..

 2. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EowJ2G/preventivmedels-app-anmals–37-kvinnor-blev-gravida

  Natural cycles anmäls, 37 kvinnor gravida. Fan, jag som funderat på att byta till natural cycles..

  1. Anonym skriver:

   Att det kan hända borde väl dessa kvinnor listat ut själva, man kan inte lägga över allt ansvar på en app.

   1. A skriver:

    Jag tror verkligen att många slarvar. Det är ju väldigt noga hur många timmar man sovit, när man mäter, att man har regelbunden cykel, att man skyddar sig på röda dagar med mera. Yngre personer och personer som har småbarn kanske inte är den lämpligaste gruppen för appen heller.

    1. Anonym skriver:

     Frågan är väl snarare vilka den faktiskt är lämplig för?

     1. Dde skriver:

      De som är mogna och faktiskt följer bruksanvisningar. Sen kan man inte lägga över allt ansvar på en app. Vill man inte äta p-piller eller använda skydd och använder detta, så får man vara beredd på att man faktiskt kan bli gravid

      1. Anonym skriver:

       Men om man får vara beredd på att bli gravid….Då är det väl ingen metod som ska likställas med preventivmedel..?

       1. Hannah skriver:

        Nej det borde den verkligen inte. Ett av de mest osäkra sätten att skydda sig på även om allt såklart är bättre än inget

       2. Anonym skriver:

        Nej jag har inte påstått det heller. Tycker snarare de som använder den och blir förvånande när de blir gravida är korkade. Lite ansvar måste man väl ta själv.

        1. 😨 skriver:

         Varför ska man då betala för att använda en app som preventivmedel? Den marknadsföringen som har nått mig gällande appen säger att bara jag mäter tempen varje morgon och undviker röda dagar så är det safe. Men du menar att NC är enbart en app som mäter tempen? Då kan man ju lika gärna köpa en termometer, så exakt vad erbjuder NC om allt ansvar ligger på kunden?

        2. Anonym skriver:

         Min kritik var inte mot dig utan mot att nc ens blivit kallad för preventivmedel. Jag skulle själv inte använda mig av appen eftersom jag inte vill bli gravid, eventuellt skulle jag använda den som ett hjälpmedel för ATT bli gravid

      2. Marja skriver:

       Och där en graviditet är helt ok. Och som har en regelbunden menscykel. Annars är det ju väldigt viktigt att använda annat skydd på röda dagar, vilket kanske för de som inte har regelbunden mens innebär nästan jämt.

   2. Anonym skriver:

    Nej precis!
    Jag har en bantningsapp -inte f-n går jag ner i vikt 😀 följer absolut och för in alla intag och motionerar……MEN gör undantag när jag blir sugen på något gott = bryr mig inte om appen. Tror jag ska anmäla………

    1. Panda skriver:

     Då är vi tillbaka till det här med kvinnors trovärdighet. ”Ljuger och slarvar”. Suck. Om så många barnmorskor larmar då tycker jag vi skall ta dem och de drabbade kvinnorna på allvar.

    2. Panda skriver:

     Då är vi tillbaka till det här med kvinnors trovärdighet. ”Ljuger och slarvar”. Suck. Om så många barnmorskor larmar då tycker jag vi skall ta dem och de drabbade kvinnorna på allvar.

  2. (en annan) Johanna skriver:

   Men, alla preventivmedel innefattar väl någon typ av risk om man slarvar? Klart dessa 37 kvinnor inte skulle erkänna slarv, istället skyller man på appen eller termometern. Skulle vilja veta siffror på hur många som blivit gravida trots kondom, p-piller, minipiller osv. också isåfall…

   1. Matilda skriver:

    Eller hur. Det säger inte så mycket utan jämförelsetal. Sen är anmälan i sig inget konstigt, det är nytt och måste rapporteras som biverkningar. Samma sak för alla andra preventivmedel när de var nya, och fortfarande antar jag.

   2. Josse skriver:

    Kan du med handen på hjärtat säga att kvinnorna har slarvat om de ex tränat hårt dagen innan, eller inte märkte av en infektion?
    Du vet inte vad det är som gått snett, vare sig det är tidpunkten för mätning (som såklart är slarv) eller om de helt enkelt haft en stressig dag på jobbet (som man inte alltid märker). Ett ”intensivt” träningspass är ju också extremt godtyckligt. Det kanske för mig är medeltungt, medan för en annan intensivt. Nej, tycker inte du ska dra slutsatsen att de slarvat. För det vet du inte.

    1. (en annan) Johanna skriver:

     Nej det är klart att jag inte vet det, men precis som med alla andra preventivmedel som finns på marknaden så passar inte allt för alla, så även säkert NC.

   3. Anonym skriver:

    Fult att misstänka att alla kvinnor som blir gravida blir de för att de slarvar och inte sköter sig OCH sen ljuger om hur de använt sitt pmedel. Att de inte ”erkänner” att de slarvat är ett antagande du gör och att du ens kallar det för ett erkännande antyder hur du ser på deras oönskade graviditeter.

  3. Josse skriver:

   NC är ju jättebra om det för dig inte spelar någon roll om du skulle bli gravid. Om du även alltid sover bra, alltid lika många timmar, vaknar vid samma tid, aldrig har feber, inte dricker alkohol, är sjuk i övrigt, har hyfsat regelbunden cykel osv. I princip allting som kan påverka din egen temperatur.
   Skummade snabbt igenom användarmanualen också, en muntermometer är inte det mest tillförlitliga. Rektal eller örontermometer är bättre.
   * Man ska heller inte mäta om man tränade intensivt kvällen innan.
   * Känner sig extremt stressad
   * Har början till en infektion (det vet man oftast inte förrän man för symptom efter ibland så sent om några dygn).
   * Har arbetat under tunga eller stressiga förhållanden
   * Har varit på resande fot
   * Druckit så att du känner dig bakfull

   Med andra ord; jobbar du på ett kontor där du aldrig har stressiga arbetsuppgifter, bara håller dig till kanske 1 glas vin, aldrig tränar mer än yoga (helst på förmiddagen då) eller reser så är det säkert bra. Men efter en check på Pearl Index är det lika säkert som avbrutet samlag.
   Alltså; du kan lika gärna köra avbrutet som med NC. Enda skillnaden är att du sparar pengarna från termometern och tjänsten.

   1. C skriver:

    I Aftonbladet skriver de att Bella säger att man på röda dagar ska använda kondom eller avslutat samlag. Vad i all världen menar de/hon med det sistnämnda?

    1. Josse skriver:

     Det de säger är ju att kondom och avbrutet samlag ska vara lika säkert, i princip, eftersom att det likställs. Det var ju det första man lärde sig i sexualkunskapen i högstadiet att avbrutet samlag inte är säkert för fem öre.
     Är man intresserad så googla bara Pearl Index.

 3. Emmis skriver:

  Bloggfavvisen natural cykles har blivit anmälda av SÖS till läkemedelsverket pga att det är innefektivt

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EowJ2G/preventivmedels-app-anmals–37-kvinnor-blev-gravida

  1. Anonym skriver:

   Du är typ den femte som skriver det på en timme 😂

 4. Camilla skriver:

  Posta detta inlägget senare och skriv om Natural cycles istället? It’s what the people need

 5. Sia skriver:

  Vilken märklig kommentar! Heja öppenhet! Sluta beskyll alla kända människor för era problem, ta ansvar!

 6. In skriver:

  Jag har fått byta ut 8 tänder, varav fyra var mina framtänder, på grund av min bulimi som jag hade. Min bröt ut igen också när jag flyttade hemifrån och det tog över mitt liv en period, jag kände mig som ensammast i världen och skämdes så mycket. Idag, mår jag bra och är väl frisk, jag tränar mycket och kontrollerar mitt matintag men jag kan fika och äta godis och vara nöjd över det

 7. Minimamma skriver:

  Haha.. tänkte också tipsa om NC! Lite typiskt att det är så osäkert för det lät som en bra grej. Tydligen så är det extremt viktigt att man sover lika många timmar varje natt och mäter exakt samma tid varje morgon, och har några dagars marginal till ägglossning (källa är en helt ovetenskaplig diskussion i en facebookgrupp baserat på erfarenheter av NC).

  1. 😨 skriver:

   Funkar det om man delammar då? Har man småbarn så sover man ganska oregelbundet så NC hade inte funkat alls då? Vill gärna inte ha en 3:a

   1. Anonym skriver:

    NC ska endast användas om man inte har ngt emot att bli gravid, om det inte är en katastrof ifall det händer.

    1. Linda skriver:

     Om det är en total katastrof att bli gravid kanske man ska avstå helt. Finns inget som är helt hundra. Förutom att avstå helt.
     Finns många som blivit gravid med p-piller, spiral, kondom också…

     1. 😨 skriver:

      Jag hade spiral från att jag var 18 till 29, blev inte gravid en enda gång. Antar väl att man ska få ha sex trots att man inte vill ha tre barn tätt, det är därför man använder preventivmedel.

  2. Anonym skriver:

   Och vem, i vilken ålder som helst, vilken fas i livet som helst, sover lika många timmar varje natt och kan mäta sin temperatur på samma tid varje dag varje vecka varje månad? Ett under att så många litar på att en app med så känslig indata ska skydda mot en graviditet.

   1. C skriver:

    I min värld är det bara pensionärer och de har ju inte riktigt behov för det längre 😂

   2. S skriver:

    Ja precis, det är ju omöjligt att uppfylla alla dessa krav om man inte är en robot. Det har inget med slarv att göra öht. Har sagt från början att NC är en skandal som preventivmedel, det är en fertilitetsapp för folk som vill bli gravida! Är helt säker på att inte BB använder den själv, det är hon för smart till. Men att lura i alla sina unga följare att NC är lika säkert som p-piller har hon inga betänkligheter med.

  3. Matilda skriver:

   Fattar verkligen inte varför fler inte kombinerar det med pessar, iaf till de känner sig säkra. Sen säger de här siffrorna inte speciellt mycket egentligen. 95% har blivit oönskat gravida av andra anledningar/preventivmedel så utan jämförelsetal blir det lite magert.
   Jag tror absolut att NC inte är för alla, men kombinera det med ex pessar för att lära känna kroppen så tror jag det är ett bra alternativ. Använder det själv inte men har trackat min cykel själv i många år kombinerar med pessar. Jag vet när jag har ägglossning. Har funkat svinbra, och ännu bättre när det väl var dags för barn.

 8. S skriver:

  Tycker mest Bianca ska ha cred för att hon verkligen inte har några spärrar (för det mesta) utan kan prata om allt verkligen. Och när hon pratar om allt så innefattar det just bra som dåliga saker i hennes liv, ofiltrerat. Riktigt befriande är det. Synd att folk ska klaga så fruktansvärt jäkla mycket på henne, det vore verkligen synd om det fick henne att sluta podda. Hon behövs!!

  1. Anonym skriver:

   Är väl inte konstigt att alla nyhetssidor skriver om det. De vill ha klick 😝

 9. Anonym skriver:

  Oj vad långt text.. Ja stackars Bianca det finns alltid folk som har invändningar och åsikter på allt hon säger och gör, kan inte va lätt.. Men så fint Camilla att du skiver snällt och positivt om Bianca efter att du skrev ganska elakt och gick lite över gränsen för ett tag sedan.

 10. elli skriver:

  Apropå influencers vurmande för Natural Cycles vill jag tipsa om detta: http://www.gp.se/nyheter/sverige/preventivmedel-anm%C3%A4ls-efter-37-o%C3%B6nskade-graviditeter-1.5035388

  Anmäls alltså av Södersjukhuset.

  1. Bloggbevakning skriver:

   Tack för alla tips! Jag har precis skrivit en debattartikel om appen och influencernas ansvar i och med sin marknadsföring. Jag hojtar när den ligger uppe.

 11. IThomas skriver:

  Galler i huvudet? Gamla fransmän i huvudet?

  1. de Gaule skriver:

   Ja, tomtarna Asterix och Obelix på loftet 🙂

 12. Anonym skriver:

  OT

  Finns det någon typ köp och sälj på facebook för hårgrejer? Har en ny dyr locktång som jag inte använder (pga är snart 28 och kan inte ens locka håret :))))))) ) och tänkte sälja den. Tradera känns inte som rätt forum, vill inte sälja den för 100 kr när den kostade 2 papp.

  1. Ceccano skriver:

   Speciellt för hårprodukter vet jag inte men det kanske finns loppisgrupper för området där du bor. Testa att söka på Loppis i (valfri stad/kommun/by) och se om du hittar någon passande grupp. 😊

  2. AL skriver:

   Beauty & bullshit-gruppen har en säljtråd en gång i veckan 🙂

 13. The momster 👹 skriver:

  Att vi ska visa hänsyn till varandra är väl självklart, men det börjar gå till överdrifter när man begär att vi på nätet ska visa hänsyn till precis varenda individ som kan tänkas läsa och ta illa upp. Då kan man lika gärna lägga ner internet som fenomen. På mitt senaste jobb hade jag en man med atypisk autism som hakat upp sig på feminism (LD var en blogg han läste B.la, hade aldrig hört talas om henne innan) och han kunde verkligen fastna i ett destruktivt ältande om saker som skrivits och må riktigt j*vla dåligt över det han upplevde som ”manshat” och Gud vet vad. Jag vet inte hur många timmar jag spenderat på samtal med denna mannen i detta minerade minfält, ska jag då börja kräva att dessa kvinnor ska anpassa sina texter efter denna mannen för att han inte ska triggas? Verkligen inte, det är något han behöver träna på att hantera, allt annat vore väl en björntjänst. Genom att undvika problemet kommer han inte framåt utan står och stampar på samma ställe. Det pratas om alkohol till höger och vänster och postas bilder på färgglada drinkar, tänk på alla alkoholister som måste triggas av detta? Eller så är det som min, idag nyktra alkoholiserade syster har sagt; det är en del av samhället, hon behöver lära sig att förhålla sig till det utan att trilla dit igen och det enda sättet att kunna göra det på är att utsätta sig för det. Självklart är det en process där man kanske inte ska kasta sig ut i de absolut värsta sammanhangen i ett allt för tidigt skede, utan öka svårigheterna allt eftersom. Men då kanske man själv måste ta ett eget ansvar i sin tillfrisknelseprocess och inte utsätta sig för mer än vad man klarar av, vet man att Bianca är öppen om sin kamp mot ätstörningen, läs då inte hennes texter före du själv är redo och stark nog för att hantera hennes verklighet. Lägg inte över ett ansvar på Bianca som inte är hennes att bära. Hon har garanterat fullt upp med att bära sig själv för tillfället i sin egen process.

  Skulle Bianca däremot gå fram till en individ ansikte mot ansikte och prata om sin ätstörning, då kan man prata om att vara en dålig förebild och att inte ta ansvar. Det är svårare att värja sig för en person i verkligheten. Jag skulle tex aldrig själv ta upp feministiska frågor med mannen med atypisk autism eller hälla upp ett glas vin framför näsan på min syster, men jag tänker inte sluta skriva om det på nätet och tänker aldrig få för mig att begära att andra skribenter ska anpassa sina texter för att jag möjligen kan ta illa upp. Då har individualismen gått på tok för långt.

 14. Aa skriver:

  Tycker ändå kommenteraren har en poäng, och att hon inte på något sätt lägger över ansvaret eller menar att Bianca gör fel, hon bara delar med sig om sin upplevelse. Och jag är beredd att hålla med. När jag var ung och mer eller mindre svalt mig eller spydde upp mat så hade jag känt mig inspirerad av Bianca. För hon är så smal och fin, och hon gör ju samma som jag. Det betyder att jag är på rätt väg. Hade Bianca däremot skrivit att hon har lagt in sig för hjälp med sin sjukdom hade det inte verkar lika inspirerande. Mer som att: okej, hon tycker verkligen bulimin är sjuk. Och hennes omgivning. Jag kanske också är sjuk?
  Å andra sidan – nu när jag mer eller mindre lever för mat så kan jag ju se det fina i att hon skriver så öppet om det. Jag tycker Bianca får skriva som hon vill, hennes öppenhet är det charmiga! Men det tåls att beakta kommentaren som skrev för det ligger något i det. Sen gör man ju som man vill 🙂

  OBS. mina erfarenheter. Säger varken det ena eller det andra som andras erfarenheter eller hur Bianca bör göra. Bara att jag förstår problematiken som kommenteraren tar upp. Men man kan ju inte göra alla nöjda. Slut på OBS.

  1. Spockster🖖🏻 skriver:

   Väldigt bra skrivet!

 15. Jackie skriver:

  Dock har hon uttryckt sig lite ”klumpigt”, sagt att man inte kan bli frisk från en ätstörning för att ta ett exempel.
  Jag hoppas att hon söker hjälp och får lära sig hantera känslor och impulser, för det GÅR att bli frisk från ätstörningar. Det är sorgligt att hon, liksom många andra (däribland jag själv) blivit drabbad av en ätstörning och att hon fått återfall, och jag kan inte tala för vad som passar henne eller alla bäst. Men för min del: jag skulle aldrig ha blivit frisk om jag inte fick professionell hjälp.

  Man behlver inte bli inlagd eller bo på behandlingshem för att få adekvat hjälp, man behöver inte ens vara på en specialiserad ätstörningsenhet. För en del hjälper det att prata med en kurator på VC, andra kräver kontakt inom psykiatrin. Det är i alla fall ingen skam och fel att be och ta emot hjälp. Det kan minska lidandet och det förtjänar alla att få!

 16. Anna skriver:

  Jag kan inte se att skribenten Maria skriver att Bianca är en dålig förebild men jag kan förstå lite hennes tanke. Men jag tycker det är synd att Bianca hela tiden ska få pekfingrar på sig.

 17. Alexandra skriver:

  KAN DU INTE LYFTA HENRIETTA FROMHOLTZ INLÄGG ( publicerades typ igår!) SOM KRITISERAR BÅDE BIANCAS OCH HANNAS SYN PÅ KROPPEN? En fin jämförelse med feminismen också!

 18. J skriver:

  Lider själv av en ätstörning, diagnotiserad EDNOS men skulle säga att det riktar sig mer åt bulimi. Absolut triggas jag av att Bianca pratar om det, en känsla av vinnarskalle och tillfredställelse. Men å andra sidan skapas också en samhörighet och trivs att höra andra pratar om sådant ingen i min närhet förstår.

  Bianca har inget ansvar huruvida hon ska prata om det eller ej, så länge hon inte romantiserar det bara vilket jag inte tycker hon gör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla