Funkar det på fler än småbarn?

09:00 12 Jan 2018

Jessica Lagergren:

Den ena av Lagergrensystrarna efterlyste tips, tricks, knep och sätt att underlätta sin dotters potträning och givetvis kom alla Loppi-soldater till hennes undsättning för att hjälpa till.
Mammaläsare kan vara en riktigt jobbig grupp kvinnor att tampas med när de tycker att någon gör fel och sätter den sidan till, men de kan också vara fantastiska när någon genuint ber om hjälp.
Jessica har sammanställt en lista med de tips som kommit in och efter att ha läst dem känner jag att;
Tror ni att de skulle funka även på katter? Alltså, det är ju min ultimata dröm att slippa ha en kattlåda i badrummet och blöjor tror jag kan bli lite svårt med tanke på allt THKs lösa hud som fladdrar i vinden. En blöja skulle aldrig sitta kvar på honom om det skulle blåsa upp till storm. Då skulle förmodligen både han och blöjan virvla iväg i första bästa kastvind som når honom så det går bort…

Men titta på alla de här tipsen.
Jag har satt fetstil på de jag tror skulle kunna funka på min katter, trots att de kanske inte är de smartaste som rasslat runt med svans på vår jord.

1. Kör bara!
Mja, jag behöver nog lite mer information än så är jag rädd.

2. Gör det på sommaren
Absolut! Sommaren är den enda årstiden då våra katter går ut men då vill de helst bajsa i närmaste sandlåda i stället – vilket de så klart inte får – så jag vet inte riktigt hur detta ska kunna hjälpa mig få dem att kissa på toaletten?

3. Erbjud toaletten
I nuläget så är det enda sättet att få THK intresserad av toalettstolen att fylla den till bredden med kattmat.

4. Bli inte arg
Jag blir aldrig arg på mina små kärlekskorvar.

5. Var naken
Eh, check på den! De har varit mer eller mindre nakna sedan de föddes. Visste ni förresten att en nyfödd Cornish Rex på pricken ser ut som en lite ledsen, o-omskuren snopp sekunden efter att de kräkts lite på någons mage. Blurp liksom… Lite som en magsjuk nakenråtta

6. Använd en toaring
Det ska finnas katt-toaletter som man sätter på toalettstolen och gör större och större tills katten kan kissa och bajsa själv. Om de testats på inavlade knaskatter förtäljer inte tipset.

7. Skapa rutiner
Den enda rutin THK bryr sig om är matrutinen. När är det mat? Har jag redan fått mat? Du måste ha glömt ge mig mat? Jag vill ha MER mat!

8. Använd belöningssystem
Done and Done! Jag skulle kunna få THK att dansa line dance mot att han får godis.

9. Läs böcker om pottan
Tveksamt. Inte heller Youtubevideos tror jag fungerar.

10. Var förberedd
Jag är gammal flickscout! Jag är alltid förberedd.
”Var redo! Alltid redo!”

11. Låt barnet välja ut trosor/kalsonger
Okej, okej… kan jag vänja dem vid att ha tratt, pinglande fluga och polotröja så borde inte trosor/kalsonger utgöra något större problem.

12. Prova kissa
Mina katter lämnar mycket sällan hemmet så vida det inte är 25 grader och sol ute.

13. Låt det ske olyckor
Okej, men kan dessa ske I duschen?

14. Potträning på 3 dagar
3 dagar? På två katten med totalt 33 hjärnceller uppdelat på de båda?

15. Flytta runt pottan
Jag undrar om barnen är okej med att det helt plötsligt dyker upp en kattlåda på deras rum? Tveksamt va?

Har ni några tips till mig Jessica som inte står med här?
Ös på i så fall!

21 kommentarer | “Funkar det på fler än småbarn?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Annie skriver:

  Ja det skulle väl vara att inte hetsa och ta det i barnets/kattens takt. Det löser sig när hen är mogen. Lägg ingen prestige i att vara först på förskoleavdelningen med att vara rumsren (alla dessa föräldrar vars barn slutat med blöja som ettåringar/aldrig använt blöja yada yada yada).

  1. Ellen2 skriver:

   Men det måste väl inte vara prestige i det? Min dotter var blöjfri när hon var 1,5 bara för att hon skulle få en lillebror och jag inte orkade två blöjbarn. Men det är ju knappast så att jag lägger prestige i det eller tycker hon är bättre än något annat barn på grund av det. Jag tog bara av henne blöjan och lät henne kissa i trosorna. Till slut fattade hon att det var äckligt och bad om att få gå på pottan.

   1. Annie skriver:

    Nä såklart. Som förälder så känner man ju sitt barn, är ditt barn tidigt i sin utveckling så är det så, och andra barn behöver mer tid på sig. Det jag stör mig på är föräldrar som ser barnens utveckling som en tävling.

  2. Anonym skriver:

   Det där fattar jag inte, bara för att ens barn är först eller tidig med något så betyder det inte att man tävlar eller pushar sitt barn. Jag har sett inlägg från sk instagrammammor där de skriver att de är trötta på att andra tävlar med sina barn medan de själva är de som konstant skriver om sina barns ”framgångar” 🙄 Det är svårt att få sitt barn att tex sitta eller gå innan det är redo så det finns ingen anledning att se det som att någon tävlar. Barn är olika, någon slutar med blöja tidigt, en annan går vid 9 månader och en annan pratar jättetidigt. Vid 5 års ålder kan ingen se vem som var först med vad.
   De som klagar på tävling är oftast de som tävlar mest.

   1. Linn skriver:

    Jag är glad så länge min son inte kryper eller går. Bättre om han ligger kvar där man la honom 🤔 Han lär sig tids nog, i sin egen takt. Börja gå för tidigt ger jag inte mycket för heller då barnens hjärnor inte är så utvecklade så de slår sig lätt. 🙈

    1. Anonym skriver:

     Som sagt så är alla barn olika, de flesta barn slår sig mycket när de lär sig gå och mitt barn som lärde sig gå vid 10 mån hade ett par jobbiga veckor men sen så gick det hur bra som helst. Det ena är inte bättre än det andra, ett barn går när det är moget för det oavsett ålder.

     1. Linn skriver:

      Jaha? Jag föredrar ändå att mitt barn lär sig gå senare framför att slå sig.

 2. The momster 👹 skriver:

  Köp en vägghängd byrå från ikea som heter ”bestå” med 2 skåp. På ena kortändan såga ut ett hål i lämplig storlek (större hål för barn?) Lägg ut en billig badrumsmattan i första skåpet (eller dyrare sponsmatta som givetvis ska reklammarkeras ordentligt). Ett nytt hål i mellanväggen, i nästa skåp ställer du en billig plastlåda från samma varuhus. (Eller en potta?) och fyller med sand. För den där extra lyxen kan man beställa hem en batteridriven lampa från Kina med rörelsesensor och sätta upp där inne. När katten (eller barnet) är färdig så tappar de all kattsand på badrumsmattan på vägen ut och man slipper hålla på och dammsuga stup i ett. Kattlådan (eller pottan) syns inte, luktar inte och sprider sig inte. Vi har våran i vardagsrummet och har dekorerat den med fina lampor och blommor under en tavelvägg, ingen förstår att det är en kattlåda förrens vår Hertiginna av Fluff ‘n Puff smyger in i den och frenetiskt börjar knacka på väggarna i lådan. Sen kan man sätta sig och njuta av den betydligt trevligare toaletten för sig själv och invänta första samtalet från soc. för att att någon tagit ironin med pottan i skåpet i det här inlägget på allvar och ringt in en anmälan.

 3. Anna skriver:

  Alltså jag kanske är helt efter men vem är Forni i Miami med? Petra? Petra lägger upp inlägg som om hon vore kvar i Sverige ju? Fattar ingenting hjälp detta tar upp orimligt mycket av min tid. 😫

  1. Anna skriver:

   Ok hennes pojkvän enligt insta, ifall nån annan undrade xD men har hon skrivit det nånstans? Skulle hon inte åka med Petra först? Är det bara jag som är intresserad av detta?😢

   1. Bah! skriver:

    Som svar på din fråga: vem är Forni? 😉 Hoppas du får ordning på dem i alla fall! <3

 4. A skriver:

  Japp. Hade en sådan här insats till min förra katt, och det funkade toppen: https://youtu.be/w4wka4aKtZE

 5. Camimami skriver:

  Hur vi gjorde.
  Camcam och hennes storasyster satt på pottan och jag på toastolen.
  Läste sagor… och plötsligt hamnade något i pottan.
  Efter ca. 1000 sagor började de fatta grejen.

  Självklart blev det små pölar på golvet ibland. No big deal… bara att torka upp.

  Idag är Camcam helt blöjfri! 🙂

  1. S skriver:

   Bra jobbat Camimami!
   Vilket mammaproffs!

   1. Bloggbevakning skriver:

    Ja, det är bara ibland det kommer några droppar på golvet men det är bara om jag blir alldeles för uppspelt över något… =)

    1. Camimami skriver:

     Det är helt naturligt. Så gjorde våra hundar också. 🙂

 6. anonym skriver:

  Katter behöver sin sand att rafsa runt i något annat ser jag som djurplågeri. Men jag bor så att kissen gick på planka nedför balkongen ch där utanför har jag mina egna buskar så där gömde hon sej och gjorde sina behov hur mycket hon ville på vår och till vintern.

 7. Kajsa skriver:

  Är så trött på barn i 3-4 års åldern som har blöja. Herregud, kan föräldrar sluta vara så förbannat lata och lära sina barn saker istället för att låta ”allt komma i egen takt”.

  1. J skriver:

   Jag håller delvis med men vi måste också förstå att dagens blöjor är 100% mer absorberande än de som fanns för några år sedan. Innan blev blöjan dygnsur o tung, något ett barn oftast tycker är jobbigt och obekvämt. Men med dagens blöjor känner dom knappt av att den är våt och går såledens runt med den och blir van, det blir en trygghet. Det är därför många barn tar så mycket längre tid på sig att bli blöjfria. De får aldrig någon tid till att lära sig kontrollera sina signaler medans de är små eftersom blöjan håller dom såpass torra. Så dagens blöja blir liksom ett moment 22. Den är otroligt effektiv med den hindrar också barnet från att lära sig att det blir vått på om en kissar.

   1. Kajsa skriver:

    Ett litet tips till alla som sitter fast i detta moment 22 är att helt enkelt SLUTA SÄTTA PÅ BARNET BLÖJA.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla