Min debattartikel om Natural Cycles

15:30 11 Jan 2018

Blondinbella:

Jag ombads skriva en debattartikel om hela den här Natural Cycles-härvan som uppdagats efter att 37 kvinnor på 4 månader från ett enda sjukhus blivit gravida vid användandet av metoden.
Ni hittar den HÄR!!!

Jag bad dem skriva om rubriken eftersom jag på intet vis vill framstå som att jag skuldbelägger kvinnor som väljer att göra abort.

191 kommentarer | “Min debattartikel om Natural Cycles”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Anonym skriver:

  ”Blod på era händer” ? Tycker det där uttrycket endast bidrar till att skuldbelägga kvinnor som väljer att göra abort.

  1. Bloggbevakning skriver:

   Som sagt – inte jag som skrivit rubriken men jag ska framföra kritiken till dem så kanske de kan skriva det på ett annat sätt.

   1. Anonym skriver:

    Min åsikt kvarstår, oavsett vem som skrivit rubriken =)

   2. Anonym skriver:

    Låter bra, tack!

 2. Desirée skriver:

  Fruktansvärt dåligt skriven! Lika virrig och inconclusive som dina inlägg.

  1. Bloggbevakning skriver:

   Men skönt ändå att du lyckades traggla dig igenom hela, trots allt! 😉

  2. ah skriver:

   Gud, du är ju värre än språkpoliserna i detta kommentarsfält, din kommentar bidrar ju inte med annat än hat.

   (Jag tyckte artikeln var bra, men jag har ju ett jobb & liv vid sidan av min bloggläsning)

 3. Panda skriver:

  Besviken på underbar Clara, de andra verkar göra allt för pengar men Clara brukar ha genomtänkta och bra samarbeten. Gillar inte den här produkten, känns som om de bara vill tjäna pengar.

  1. T skriver:

   Hon trodde vän på forskningen bakom? Har inte egentligen Karolinska mer ”blod på sina händer” än bloggarna? Om det nu är forskingsfusk, vilkets får anta om siffrorna de publicerar inte stämmer.

   om siffrorna att 7 av 100 per år blir gravida stämmer, som NC går ut med, tycker jag man får skylla sig själv och ej klaga att man blir gravid.

 4. SH skriver:

  Du ser ut som att du håller på att frysa ihjäl på bilden :’)

  1. Bloggbevakning skriver:

   Det gjorde jag! =)

 5. Maj skriver:

  Men är det verkligen influencernas fel att metoden inte används på rätt sätt hos användarna ?
  Samma sak gäller med mini-piller, de dka tas vid samma tidpunkt varje dag, strular du med det finns ökad risk att bli gravid. Jag tycker inte det är rimligt att ställa reklamansiktena till svars för vad enskilda individer gör med de användningsråd som ges.

  1. Bellis skriver:

   Står det någonstans att personerna använt metoden på fel sätt och därmed blivit gravida?

   1. Anonym skriver:

    Står det någonstans att de använt det rätt? Egentligen finns det ju inga bevis på att de använt metoden överhuvdtaget, det kanske bara är lätt att skylla på NC

  2. M skriver:

   Är väl stor skillnad på 1) ta piller 2) gör det samma tid varje dag och 3) inte gravid trots oskyddat sex och NC där det är mer som följande: 1) ta tempen 2) gör det varje dag, samma tid 3) se till att du inte är sjuk – är du det så måste det anges 4) se till att du inte är bakis – är du det så måste det anges 5) läs av om det är grönt eller rött 6) om det är grönt OCH du gjort allt efter konstens alla regler blir du inte gravid (i de flesta fall)

   Har inte sett någon influencer som i sin reklam för NC nämnt att det krävs otrolig disciplin och att att man ska komma ihåg att gör man fel så säger appen att det kanske är säkert när det inte är det. Finns ju inga influencers som gör reklam för läkemedelsklassade mini-piller och som glattigt talar om hur lätt det är. Det går inte att jämföra då dem bara går att få via recept och då har sjukvården ett ansvar i att utbilda dig i hur de ska användas. Det gör inte Blondinbella.

   1. Maj skriver:

    Jo det krävs diciplin för att följa råden. Oavsett piller, ring, medel eller NC. MEN anser du själv att du är redo för det här preventivmedlet så har du även ett EGET ansvar att följa de råden som ges. Annars får du vara vuxen nog att inse dina diciplinära begränsningar.
    Jag blir så trött på att det alltid ska skyllas ifrån sig. LÄS råden och GÖR rätt. Kom inte sen och grina på att blondinbella inte har sagt hur du ska göra. Vafan hur kan det alltid vara någon annans fel att det blir fel ? Ta EGET ANSVAR om du anser dig vuxen nog att ha sex osv..

    1. M skriver:

     Jo men det är ju skillnad på råd du får ta till dig från din barnmorska eller gyn, och råd du får från Blondinbella och co. När en produkt inte kommer med råd från sjukvården utan från influencers så kan man ju kanske förstå att folk inte riktigt inser att det är mer komplicerat. De som marknadsför NC marknadsför ju inte andra läkemedel, av en anledning! De kanske bör hålla sig till smink helt enkelt…

     1. Maj skriver:

      Så du menar på riktigt att de enda användningsråden man får om produkten är genom blondinbellas blogg ? 🤔Ingen bipacksedel eller liknande vid köp av produkt ? Det har jag mycket svårt att tro på, men du får gärna överbevisa mig om det är så 👍

      Anledningen till att du får råd från en barnmorska är för att hon skriver ut recept på pillrena. Med NC är det ditt egna ansvar och sunda förnuft som krävs för att du ska läsa instruktionerna. Vilket tydligen är för svårt för vissa att göra..

      1. M skriver:

       Nej, jag menar att de som använder appen blir PÅVERKADE av vad en influencer säger är coolt, nytt, hippt och the thing to do (alltså det som en influencer gör). Det gör att det inte är alla användare som faktiskt ÄR mogna nog till att ta beslutet att använda NC, men det är fritt fram att gå loss. Du beställer allting själv. Ska du ta p-piller men inte fattar allvaret i att läsa bipacksedeln så kan det snappas upp i samtalet i samband med att receptet skrivs ut.

       Jag håller 100% med om att man ska använda eget furnuft och ta eget ansvar, men det borde inte vara okej för influencers att marknadsföra sådana här produkter OM de ska likställas vid andra medicinska metoder och preventivmedel.

       1. Anonym skriver:

        Som vanligt, skyll på andra och ta inget ansvar själv. ”Jag blev påverkad av en influencer”… Klarar man inte att läsa användarinstruktioner och utifrån dessa ta ett beslut om huruvida man tror sig behärska preventivmedlet är man inte vuxen nog att ha sex.

        1. Aa skriver:

         Givetvis är allt i hela livet alltid alltid ens egna ansvar. Typ. Men riktigt så fungerar ej världen tyvärr och vi får också se rimligheten i den värld vi lever i.
         1. varför tror du marknadsföring är en sån brutalt stor bransch?
         2. varför tror du bloggare tjänar så mycket på sin reklam?
         3. varför tror du vi ändå i Sverige har strikta lagar om marknadsföring?
         4. varför tror du konsumentombudsmannen får så många anmälningar per år?

         Som jag själv sa till en anställd på Telenor i förrigår: det är lika illa av ett företag att INTE berätta allt som kunden bör veta som det är att medvetet lura denne. Att undanhålla viktig information ÄR att ljuga (eller förlåt, ”föra bakom ljuset”). Hon berättade att allt står i villkoren: så vi läste dem tillsammans och jag påtalade hur det inte någonstans klart och tydligt stod att de tar ens mobil och att man aldrig får tillbaka den; de bara sickar en annan gammal de har på lager (sista meningen min överdrift). Först sa hon att det beror på hur man tolkar villkoren, och jag kontra med att man inte ska behöva tolka villkor. Sen höll hon med om att de var oklara och att det inte tydligt framgick hur förloppet går till eller vad det innebär.

         Vad jag här vill få sagt är att det kanske är på sin plats att influensers, precis som CC skriver, funderar längre på vilka samarbeten de gör, men även att de är tydliga med att det är reklam samt att all information som kan vara av vikt för kunden förs fram. Speciellt när det kommer till viktiga och svåra saker som ”preventiv”medel. Aldrig någonsin förr har jag sett en bloggare göra reklam för preventivmedel – för det är inte deras område. Alls. Det är barnmorskornas.

         1. Aa skriver:

          Dessutom ska man läsa ”bipackssedeln” efter man redan köpt hela tjobalahejsan? På deras hemsida är det rätt otydligt att den inte passar vissa slags personer, bara att det finns saker som kan påverka temperaturen, mer eller mindre. Och det är klart; de vill ju sälja.

     2. Maj skriver:

      Måste även tillägga att detta inte är ett läkemedel, det är en metod.

      1. M skriver:

       Exakt, men NC vill själva klassa sig som ett preventivmedel som har samma säkerhet som ett medicinskt preparat.

    2. HIfs skriver:

     Ja du har så klart ett eget ansvar men då har företag ansvar för sin produkt också. Nc bygger sin affärsidé på att ha många användare och de vet att deras metod inte är vettig för en så stor grupp. De marknadsför sig med hjälp av bloggare som har en ung publik och de trycker överhuvud taget inte på grejer som stabilt liv, regelbundna cykler och behovet av disciplin. Det måste vi få ifrågasätta.

     1. Maj skriver:

      Alla företag vill väl ha många användare?
      Tror knappast att p-piller företagen tänker att ”näe vi riktar oss endast till personer som är 22 år, äter micromat och gillar att dansa.”
      Nä, alla preventivmedelstillverkare riktar sina produkter till fertila kvinnor oavsett ålder som vill kunna styra när de ska bli gravida och inte. De ger även info om hur produkten ska användas för bästa resultat.
      De kan ju knappast sluta sälja sin produkt för att vissa inte förstår innebörden och vikten av att ta produkten på rätt sätt. Det är ju upp till individen själv hur seriöst man vill ta det.

      1. HIfs skriver:

       Alltså egentligen förväntar jag mig inget av företag men jag tycker ändå att vi ska ställa krav. Alla företag har en målgrupp och den är liksom aldrig ”alla”, nc marknadsföring visar att den riktar sig till ganska unga påverkansbara kvinnor som är en grupp som förmodligen inte är den lämpligaste för metoden. Dessutom ska den användas av någon med regelbunden mens, lite som att ett nätföretag skulle sälja jeans som passar alla men bara sy upp dem i en storlek. Jag har själv använt föregångaren till den här appen i flera år och var jättenöjd. Men den fick jag tips om via en barnmorska som fick mig att fatta konsekvenserna. Och jag visste att det skulle funka pga regelbunden mens och stabilt liv.

    3. Blomma skriver:

     Är du säker på att det bara är vuxna som använder? Finns det åldersgräns?

    4. Petra skriver:

     Jag har inga problem att följa de råd som ges, men det stod ingenstans att man måste få minst 7 tim sömn. Jag sover oftast 6 tim, så jag fick rött hela tiden plus med en liten hemma som gallskrek när han vaknade var det inte heller prio att ta tempen innan man klev upp. Den infon fick man inte heller innan köp. Så helt natural att man känner sig blåst och att de bara vill tjäna pengar när den här infon endast kommer fram när man frågar varför man aldrig får gröna dagar. Och inte heller får tillbaka pengarna dom icke nöjd kund.

 6. Anonym skriver:

  Ful rubrik som bara skuldbelägger kvinnor ännu mer.
  OT men vad är det för gubbsnuskrättegång Magdalena Graaf skriver att hon ska på? Något man missat?

  1. Bloggbevakning skriver:

   Den är på gång att ändras!

   1. Anonym skriver:

    Läste artikeln dock. Bra och sakligt skriven med tryck på att det i slutändan är varje individs enskilda ansvar, men att influencers måste förstå vilken makt de har och att deras ord kan bli lag för unga och lättpåverkade tjejer. Bra!

    1. Bloggbevakning skriver:

     Tack!!

     1. Anonym skriver:

      Hahahahahaha ser den nya rubriken nu. Är det praoelever från 8e klass som jobbar på nyheter24?
      Snart skriver de väl ”Natural Cycles – snart mördat fler barn än IS” eller ”Blondinbella & co – fertilitetshoror är vi allihopa!”

 7. r skriver:

  Inte att glömma Therese Lindgren, har inget förtroende för henne överhuvudtaget. Sell out.

  1. Amanda skriver:

   Måste tyvärr hålla med. Gillade Therese jättemycket förut men nu består hennes videos och särskilt instragram endast av sponsrade inlägg/reklam. Har avföljt både instagram och youtube

  2. Anonym skriver:

   Och Egoina! Hon faller ofta under radarn av kritik.

 8. Anonym skriver:

  Madde Ilmrud har också gjort reklam för NC.

  1. Annie skriver:

   Det känns ju inte direkt som att Ilmrud kan uttala sig särskilt mycket om preventivmedel.

  2. Anonym skriver:

   Har hon?! Kanske inte den rätta hehe.. Har inte sett att Ilmrud gjort det men Bianca, Johanna, Mona m.fl har jag sett.

 9. Nettan skriver:

  Vidrig rubrik! Snacka om abortmotståndare. Jättetråkigt om produkten inte håller det den lovar men för att verkligen veta att det är produkten det är fel på måste varje enskilt fall granskas så att man skött allt korrekt för att uppnå fullt skydd. Som gäller för alla andra preventivmedel. Jag tycker det är synd att genast klanka ner på ett av de få preventivmedlen som faktiskt är utvecklade för oss kvinnor.

 10. Jennie skriver:

  Håller med dig till 100%, Camilla! Jag känner tjejer som blivit gravida trots att de använt NC så det här var egentligen inget nytt men att det skulle vara så många..! Det är skrämmande, och jag tycker definitivt att bloggarna som varit med och marknadsfört den här produkten borde rannsaka sig själva och inse att de har en stor del av skulden. Blondinbella t.ex, hennes trovärdighet är redan ett sjunkande skepp och det här kan ju inte göra saken bättre.

  1. Denise skriver:

   Och jag känner flera som har blivit gravida trots spiral och olika p-piller. Ska vi lägga den skulden på de barnmorskor som rekommenderade dessa preventivmedel?

   Det är bara att inse att INGET preventivmedel ger fullgott skydd, inte ens kondom. Skulden behöver inte läggas på någon, man bär ändå lite ansvar själv över att kolla upp risker innan man förlitar sig på något till 100%.

   1. Anonym skriver:

    Nej men frågan är väl huruvida nc alls ska klassas som ett preventivmedel om det är så oanvändarvänligt och därmed osäkert så att man i princip för räkna med att bli gravid. För klassades det inte som ett preventivmedel utan snarare en fertilitetsapp. Som jag förstår det så är det just klassificeringen som ifrågasätts av bland annat läkemedelsverket

   2. Aa skriver:

    Nej, men barnmorskor BRUKAR även vara väldigt duktiga på att berätta om de olika för-och-nackdelarna av olika prevmedel. Brukar skriver jag för jag vet det finns bm:s som är idiotas och inte lyssnar på sina patienter. Utöver det har de lång utbildning och kompetens och är således de som bör stå för rekommendationer som rör preventivmedel eller medicin. Inte bloggare. Bloggare kan göra reklam för ett klädesplagg, för det krävs ingen god kunskap, utbildning eller kompetens för det. Men att glatt marknadsföra en preventivmedelsapp (som många säkert inte ens använder själv eller använt tillräckligt länge för att kunna uttala sig) är bara dumt.

   3. Ida skriver:

    Håller med Aa, det är stor skillnad mellan att professionellt med stöd av en lång utbildning och tiotals år av vetenskap rekommendera en produkt, och att genom sin blogg marknadsföra en produkt för att tjäna pengar. Går inte ens att jämföra.

 11. The Real Deal skriver:

  Jag tycker att det är intressant att INGEN verkar sätta de här siffrorna i perspektiv.

  Ja, det är olyckligt med 37 oönskade graviditeter. Men hur många oönskade graviditeter hade vi kunnat vänta oss om de här kvinnorna hade använt annat preventivmedel?

  T.ex. har kondom ett s.k. Pearl index på 3-14. Det betyder att om 100 kvinnor använder kondom under ett år kommer mellan 3 och 14 av dem att bli gravida. Ponera att det finns 1000 kvinnor i Södersjukhusets område som använder kondom som preventivmedel. Det betyder då att mellan 30 och 140 blir oönskat gravida per år. För minipiller hade siffran varit 20-60 stycken. Är det då så dramatiskt med 37 graviditeter för NC?

  Jag är ingen förespråkare av varken Bella eller NC, men tycker att det är fascinerande hur lätt det är att glömma bort att tänka…

  1. Marja skriver:

   Nu vet vi väl (?) inte hur många användare vi ska relatera dessa 37 st till. Är det 37 av 38 eller 37 av 100? Stor skillnad.

   1. Matilda skriver:

    Jo det vet vi. Står i alla artiklar. De 37 är ca 5%.
    Tappar fan hoppet för mänskligheten i den här debatten. 37 eller 5% säger jävligt lite så dra fram lite mer siffror och vidga argumenten lite. OBS använder själv ej NC men är ett stort fan av siffror och underbyggda argument.
    Mvh

    1. Annan anonym skriver:

     Ja, 5% av drygt 600 kvinnor med oönskade graviditeter på SöS sept-dec 2017 använde NC. Det säger absolut ingenting om hur stor andel av NC-användarna som blev oönskat gravida.

     Håller med dig i sak (d v s inte tillräckligt underlag i artiklarna för att dra slutsatser kring NC:s säkerhet) men är även jag ett fan av korrekta siffror…

     1. Marja skriver:

      Precis!

     2. Matilda skriver:

      Ja, det är givetvis också korrekt. Var helt inställd på bara de 37 av genomförda aborter och det säger givetvis inget om relationen till användningen i stort. Hur som, 37, eller 5 % är undermåligt för diskussionen. Uppskattar att du tillför ytterligare kritik mot underlagsmaterialet, det är så dskussionen bör föras, inte känslodrivet.

    2. Lina som gillar statistik skriver:

     Nej. Du tolkar siffrorna fel. Det är inte drygt 5% av NC användarna. Det är drygt 5% av de som blivit oönskat gravida och talat om det vid Södersjukhuset som använt NC. Stor skillnad

  2. Zhara skriver:

   P-i index vid p-piller (kombinerade) är 0,3 (om man sköter det rätt) och spiral är något mindre. Det finns spiral som är hormonfritt samt andra metoder som spermiedödande medel som männen kan använda.

   Jag är inte för nC, hittar ingen bra evidens på det & förstår inte hur folk kan nappa på allt som dagens influncer säljer, tyvärr.

   1. T skriver:

    Jo fast nu gällde ju inga av siffrorna för ”om man sköter de rätt”, utan för hur folk sköter det i praktiken. Varför dra in siffrorna för det ens?

    1. Zhara skriver:

     Vadå drar in siffror? Självfallet är det väl viktigt med siffror för att kunna få en uppfattning om hur bra/dåligt det verkar?(det anser jag iaf)

     Spermier kan leva i slidan upp till tio dagar, har det räknats med i NC?

     1. Zhara skriver:

      Ska tillägga att jag personligen tar mina p-piller samma tid varje dag & har uppehåll när kartan gå över till sockerpiller. Alla vill väl sträva efter att ta piller/ div metoder RÄTT?! Eller det kanske bara är jag?🤨

 12. Annapanna skriver:

  Jag tycker inte att rubriken skammar de som gör abort. Den skammar de som gjort betald reklam för detta ”preventivmedel. Det borde väl vara de om har ” blod på sina händer”.

  1. Anonym skriver:

   Abort ska inte kopplas ihop med att någon har blod på sina händer.

 13. Annelie skriver:

  Problemet är att dom marknadsför den till väldigt unga människor som kanske inte har kontroll på allt. Preventivmedelsrådgivning ska ske med utbildad personal!

 14. Anonym skriver:

  Tycker inte nya rubriken blev speciellt bra heller 😂Det är ju ens egna ansvar att skydda sig irdentlgt vid samlag.

 15. Milla skriver:

  Alla preventivmedel är till för att förhindra graviditet men det finns ingen 100% garanti. Den enda garantin som finns är att helt enkelt inte ha sex som kan resultera i graviditet. Jag ser NC som ett hjälpmedel men ytterst är det mitt och min partners eget ansvar och risktagande. Man kan inte lägga sitt livsöde i händerna på någon annan, på en produkt. NC hjälper många som vill ha ett hormonfritt preventivmedel men risken kan aldrig kan bli 0. Visst att NC marknadsför sig som säkert men kom igen, lite egenansvar måste man väl ändå ha. Varje gång man ligger, oavsett preventivmedel, så bör man vara medveten om att det finns en risk att bli gravid. Annars får man avstå.

  1. Milla skriver:

   Är man i en livssituation där en graviditet vore absolut katastrof så kanske man får säkra upp med dubbla preventivmedel, t ex NC och även kondom om man känner sig osäker.

 16. Lisa skriver:

  Det handlar alltså om 37 fall där personen som blivit gravid vill genomgå en abort det handlar om? Isf verkar ju den siffran väldigt låg för NC med tanke på hur många aborter som genomförs dagligen på SÖS. Snacka om att göra en höna av en fjäder..

  1. Marja skriver:

   Du har gått den avancerade mattekursen? Kanske ska ställas i relation till antal användare?

   1. Lisa skriver:

    Haha

  2. LL skriver:

   omg…

  3. Anonym skriver:

   37 st är runt 5-6% av det totala antalet aborter på den kliniken under den perioden.

   1. Anonym skriver:

    Och för att förtydliga (då jag sett många missuppfatta) så är det alltså 5-6% av de som gjorde abort under den perioden på den kliniken som uppgett att de använt sig av nc. Inte 5-6% av de som blivit oönskat gravida trots skydd eller 5-6% av nc-användarna.

 17. Ninka skriver:

  Jag tycker det är jättebra att detta tas upp. Använde NC ett tag, men slutade efter att gröna dagar i efterhand blev röda när jag mätte temperaturen på nytt morgonen efter…

  Själv tänker jag att det säkert är en jättebra metod om man inte har något emot att bli gravid trots allt, eller för att planera för graviditet. Men preventivmedel för oss som definitivt inte är redo för barn än? Tror inte det.

  Så synd om alla som drabbats!

  1. TM skriver:

   Jag jobbar inom life science och kan säga att vi är många som är kritiska till hur appen har marknadsförts.

   Det jag inte visste är detta som du skrev: ”Använde NC ett tag, men slutade efter att gröna dagar i efterhand blev röda när jag mätte temperaturen på nytt morgonen efter…”. Det om något är skrämmande och borde tas upp mer än det gör!

 18. M skriver:

  ”Södersjukhuset, SÖS, har konstaterat att minst 37 kvinnor ändå blivit gravida när de använt appen och anmäler nu p-appen till Läkemedelsverket.” Heja!

 19. Elin skriver:

  Användning av så kallade ”säkra perioder” har förekommit i alla tider med klent resultat. Oansvarigt att marknadsföra NC som prevetivmedel.

  Undrar om Bella använder sig av den metoden nu också?

 20. Jag funderade länge på om jag skulle byta till natural cycles. Idag har jag spiral. Efter detta så får den sitta kvar. Jag har också svårt att se att jag skulle kunna hålla tiderna och skulle lätt kunna slarva med en dag eller två lite då och då. Har svårt att bli gravid, har inte ägglossning jämt så behöver hjälp på traven men ändå, onödigt att chansa. Abort är nämligen inget alternativ om jag skulle bli gravid idag.

 21. Mymlan skriver:

  Jag har använt NC, och eftersom jag sover oregelbundet, stressar, dricker så fick jag nästan bara röda dagar. Men de var just röda, dvs att jag var tvungen att använda annat skydd. Om man inte sköter sig så kommer det inte att leda till att du får en massa falska gröna dagar utan det kommer att leda till att du knappt har några gröna dagar. NC är verkligen inte en metod som passar alla, men jag skulle vilja veta mer om hur deras data har sett ut.

  1. Ida skriver:

   Det har varit flera som kommenterat här (andra inlägg) att de blivit gravida trots gröna dagar 🙂

   1. Gudrun skriver:

    Säkert någon gammal spermie som legat och lurat för att passa på rätt tillfälle 🙂

    1. Anonym skriver:

     Eller för att ägglossningen startar en dag eller två dagar tidigare just den månaden (trots att den varit regelbunden tidigare månader). Temperaturen ändras efter att ägglossningen skett och inte innan. Nc kan inte spå in i framtiden och hips vips lossnar ägget lite tidigare än vad det brukar göra.

   2. Em.e skriver:

    Står på deras hemsida att ca 5 personer av 1000 på ett år blir gravida på gröna dagar pga att den visar fel. 7 av 100 av andra skäl. Så informationen finns där. Frågan är ju hur många som har läst igenom deras sida innan och tagit del av informationen och hur många som beställt bara för någon sagt att det är bra

    1. Marja skriver:

     Och deras hemsida är en oberoende källa?Läkemedelsverket ville stoppa dem från att kalla sig p-medel. Hur många långsiktiga forskningsstudier finns det på appen t ex, med tanke på att den lanserades 2014?

     1. T skriver:

      Läkemedelsverkets skäl hade iofs inget att göra med säkerhet, utan att de inte tyckte NC var ett preventivMEDEL, de tär ju snarare en metod.

      Siffrorna kommer från de studier de betalat Karolinska för att göra.

      Men 7 av 100 är ju rätt mycket. Dock rätt många som blir gravida med p-piller och kondom också.

     2. Em.e skriver:

      Mitt svar var till Ida. Alltså på följande ”Det har varit flera som kommenterat här (andra inlägg) att de blivit gravida trots gröna dagar 🙂”
      Jag informerade bara att det står till och med på hemsidan att det finns kvinnor varje år som blir gravida på gröna dagar, alltså mer en bekräftelse på Idas kommentar

     3. Anonym skriver:

      Marja: Och om det nu är en ny grej som det inte finns mkt forskning kring, låt bli att använda det då! Folk har fri tillgång till hemsidan och även att läsa på om ev. forskning som har gjorts. Tycker man det verkar bristfälligt har man ett val att inte använda appen. Hur svårt ska det vara? Varför vill du och så många andra försvara människors rätt att skylla på andra och slippa det egna ansvaret?

  2. Louise skriver:

   Får du bara röda dagar och respekterar detta genom att använda annat preventivmedel så är du på den säkra sidan! Då har ju NC fungerat för dig 🙂

   1. E skriver:

    Om man bara får röda dagar är det väl helt onödigt?

 22. Tusse skriver:

  Tycker det är bra att sånt här framkommer! Visst kan alla bli gravida på alla slags preventivmedel men att denna fertilitetsapp är ett preventivmedel är ju bara skrattretande! Sen har många (både killar och tjejer) dålig koll på menscykeln, risk för graviditet osv vilket rimmar illa med en app där det krävs kroppsmedvetenhet och full koll. Många vill ha inga hormoner men vill inte lägga ned arbetet det krävs för att få fullgott skydd (i form av att ha koll på sin kropp med temp mätningar och fertila dagar, avhållsamhet osv)

 23. LL skriver:

  Bella skriver förstås att hon har suttit med ”alla” tidningar i morse. Menar hon Aftonbladet, som plötsligt blev hela Sveriges journalistik?

  Komik på den människan alltså.

  Sen att hon står och posar och ler, som att det här med aborterna vore lika lättsamt som dagens outfit..

  1. 🎈 skriver:

   Läskigt

  2. Gudrun skriver:

   Verkar som hon pratat med Breakit och Di Digital också 🙂

 24. Anonym skriver:

  Har dessa bloggerskor / influencer reklammärkt sina inlägg om denna app? Monas Universum skrev om den ungefär i samma veva tror jag, men tror inte att det inlägget var reklammärkt. Har svårt att tro att de inte har fått betalt.

  1. Anonym skriver:

   Jag såg när Mona skrev om det och det var reklammärkt har jag för mig, hon skrev ju även att hon själv inte använt det om jag inte minns fel. Även de andra som jag sett gjort reklam för det hade reklammärkt.

 25. LL skriver:

  Jag blev själv gravid en gång ca sex-sju dagar före min ägglossning. Förstod inte hur överlevnadsdugliga vissa sperimer uppenbarligen kan vara. Skulle aldrig lita på NC.

 26. Evelina skriver:

  Jag har använt det och varit nöjd i 2,5 år nu, jag hakade på innan de började göra så mycket reklam och läste själv studierna (som de mailar ut om man ber om det). Jag är dock regelbunden i både menscykel och i livet, och mäter inte ens tempen om jag misstänker att den kan fluktuera. Hellre många röda dagar än att riskera falska gröna. Det är dock den mest krävande preventivmetod jag använt och då har jag ändå testat det mesta så av den anledningen funderar jag på spiral, men eftersom jag upplevt så mycket biverkningar är jag livrädd för att stoppa i mig hormoner igen

  1. l skriver:

   Prova pessar! jättesmidigt, inga hormoner.

   1. Anonym skriver:

    Pressar är jättebra. Tål inte hormoner (är könslig överlag för alla slags läkemedel). Tyvärr tålde inte min man den spermiedödande krämen. Gav honom utslag på ollonet. Så nu kör vi avbrutna samlag. Har gjort så i 5,5 år och inte blivit preggo. Skulle jag bli det får det bli abort. Kondom är förvisso bra men irriterar min vagina tyvärr.

   2. Annan anonym skriver:

    Pessar har samma pearl index som säkra perioder så skulle inte våga det, även om det låter bra…

  2. L2 skriver:

   Jag har kopparspiral, eftersom jag inte kan använda hormoner (vestibulit) eller kondomer (vestibulit och allergisk). Jag hade inte så mycket mensvärk innan, har måttlig nu men inte så farligt 🙂 Rekommenderar spiral starkt!

 27. Hmm skriver:

  Hör inte till inlägget men Amir gör ett uppenbart samarbete med royal design på sin instastory. Han efterfrågade en fatboy och plötsligt sitter han hos royal design och posar samt väljer färg på den 😂

  1. F skriver:

   Alexandra / Kissie har också samarbete med RD, de har inrett hennes och Andreas lägenhet.

   1. L skriver:

    Alexandra märker ut att det är samarbete om jag minns rätt medan Amir inte har gjort det.

 28. Anonym skriver:

  Vem ska jag skylla på då som blivit gravid inte mindre än två gånger fast jag ätit p-piller?

  Och nej, innan ni frågar: jag slarvade inte.

  Alla vet väl att inget utom att avstå från att ligga är 100% säkert?

  1. Blomma skriver:

   Är ju ganska stor skillnad på 0,3% risk och 5% risk. Men kanske är värt om man har stora bieffekter av hormoner.

   1. T skriver:

    Vart kommer siffran 5 % ifrån menar du?

    1. Blomma skriver:

     Vete katten, tror att jag läste den någonstans i hela den här debatten men kommer inte ihåg var. Ursäkta dålig trovärdighet här.

 29. C skriver:

  Fult att Bella i sitt försvarsinlägg förvränger de framkomna siffrorna genom att skriva ”37 kvinnor av 680 som har blivit gravida trots skydd har använt Natural Cycles”. Andra medier rapporterar att 37 av 668 som sökt för abort på SöS sedan september 2017 använt NC och alltså ingenting om övrigas preventivmedelsanvändning.

  Har för övrigt alltid haft svårt för NC just pga hur de har marknadsfört sig. Att med skräckargument om hormoner marknadsföra sig på plattformar som har unga tjejer som målgrupp rimmar illa med följande citat från Aftonbladet:

  ”Att Natural Cycles inte är ett lämpligt preventivmedel för unga, håller företaget med om, och säger att det är därför man måste vara 18 år för att registrera sig.”

 30. Elin skriver:

  Efter att jag tog ut min p-stav så använde jag NC i flera månader (under strikt disciplin). Det tog nästan 2 månader innan den blev grön = säkra dagar för sex. Tog alla ägglossningstester varje gång appen bad mig men de visade aldrig någonting. Hade inget sex, hade inte heller något förhållande på de första månaderna med appen så det var ju ”säkert” hursom. Men sen träffade jag en kille. Samma vecka som vi hade sex första gången så sa appen att jag var grön, men jag tog ändå ägglossningstester hela den veckan o även veckan efter (spermier kan leva i upptill 6 dagar inuti en). Men ägglossningstesterna visade ingenting o appen var grön, jag klickade ju givetvis i att jag haft sex osv. Sen kom inte min mens o den är väldigt regelbunden så jag ombads att göra ett graviditetstest o ja jag var ju givetvis gravid. Så nu ska jag o killen som jag hade känt i typ 5 minuter ha barn till sommaren 😂 Vi valde alltså att behålla, (Vi är 27 o 28). Men jag tänker ju nu så här efteråt att hur jävla dum får man vara som tror att man kan ha säkert sex med en termometer? 😂 Min barnmorska sa även att ägglossningstester inte heller är tillförlitliga överhuvudtaget. Man kan vara super fertil utan att det syns ett skit på testerna. Ska tillägga att jag absolut inte är emot abort! Gjorde en abort när jag var 16. Men när killen sa att han är säker på att han verkligen vill leva sitt liv med mig oavsett vad jag bestämmer mig för men att han gärna vill behålla barnet, så kände jag att man måste chansa ibland i livet. Det kan gå åt helvete eller så blir det hur bra somhelst. Men hursom är NC inte direkt att lita på 😅

  1. Anonym skriver:

   Lycka till med allt och grattis till bebisen! Det låter som att hen får två föräldrar som aktivt har valt att bli föräldrar trots omständigheterna och det är en väldigt bra början.

  2. Petra skriver:

   Så roligt! Grattis! Jag hade känt mitt barns pappa i cirka 2 månader när jag blev gravid. Vi var tveksamma först men valde att behålla och det var både det tuffaste men bästa beslutet i mitt liv. Idag bor vi i hus med bebis på 1,5 år och försöker skaffa syskon. Jag hade nog aldrig inlett et förhållande med honom annars men idag inser jag att han är allt jag någonsin önskat och att ibland får man bara hänga med dit livet tar en 😉

   1. M. ⛸ skriver:

    Känner så igen mig i det du skriver! Inte att vi blev gravida efter 2 månader, men det med killen. Min man var inte ”min typ” och det var mest ett skämt med min kompis att para ihop oss. Men nu är vi här 5 år senare, gifta och en son på 3 år. 🙈

 31. Såg att två bloggar så sent som igår skrev sponsrat inlägg om natural cycles och hur bra det är. Tror inte det får valuta för pengarna de betalade bloggarna 🙂

 32. Maria skriver:

  Bra att det kommer fram! För så många influenser som rekommenderat och gjort reklam för hur bra NC är för dem som inte vill bli gravida och sen helt plötsligt planerat sin graviditet med hjälp av NC . varför inte vara ärliga med det från början?

 33. Anonym skriver:

  Oj är du journalist nu då eller debattör, inte bara skribent/bloggare längre, kul. Du får det att låta som om media bett dig att skriva en artikel om det. Jag tycker väl inte att det är de sk influencernas anvar att personer blivit gravida som använt appen, jag menar att dessa influencers har kanske litat på den information som de har fått, det är ju företaget bakom Natural cycles som måste stå till svars, det är dem som är ytterst ansvariga tycker jag nog. Men sen är det ju beklagligt om folk blivit oönskat gravida men finns det ett hundraprocentigt preventivmedel? Har detta marknadsförts som helsäkert? Det känns säkert snopet för de som gjort reklam för det och de lär nog inte göra om det men skyldiga till graviditeterna nja…

  1. Bloggbevakning skriver:

   Jag fick faktiskt frågan från dem i morse om jag ville skriva en debattartikel i ämnet men det är kanske inte så konstigt med tanke på att jag jobbat som krönikör för dem under flera år tidigare när jag skrev om musik.

   1. Anonym skriver:

    Aha har du jobbat som krönikör för 24 tidigare, då förstår jag. Såg ju annars att många skrev om detta härinne i flera olika inlägg och bad dig skriva om det.

 34. anonym skriver:

  Glöm inte 2017 års mest pinsamma krönika, där Frida Boisen tycker att Natural cycles borde få Nobelpriset!
  https://www.expressen.se/kronikorer/frida-boisen-1/skams-nobelstiftelsen-det-ar-uselt-att-ni-inte-prisar-kvinnor/

 35. Gudrun skriver:

  Studio Ett i Sveriges Radio P1 tar upp Natural Cycles om några minuter!
  (pågående program) 🙂

  1. M skriver:

   Kritiken mot NC togs precis upp i radion på Mix Megapol också (5 min sedan).

  2. Gudrun skriver:

   Intressant att höra Elina Berglund lägga ut texten kring Natural Cycles. Bättre att hon fick förklara snarare än virriga Bella.
   Inslaget kommer att finnas på SR Play (Studio Ett) efter sändningen är slut kl 17:45.

   1. Annan anonym skriver:

    Jag tycker faktiskt att Elina Berglund gjorde ett rättså stressat/virrigt intryck. Förväntade mig järnkoll och tydlighet eftersom hon är teknisk fysiker I botten… Men å andra sidan är hon kanske inte så van vid att prata I radio, så förståeligt att det var en stressande situation.

 36. Sch! skriver:

  Bra camcam! En influencer som tar ansvar. Undantaget bekräftar regeln på nåt metavis. Nej men det är så skönt när nån med inflytande tar ansvar

 37. Anonym skriver:

  Jag tänker inte TF, en persons analys blir inte automatiskt mer eller mindre bra pga hans/hennes hudfärg. Jag tänker mer i en internationell kontext, i Sverige är det inte socialt acceptabelt att göra kopplingen mörkhyad = apa, men i ett gäng andra länder där HM finns så är det dessvärre det. Därför tycker jag att tröjan är olämplig.

  1. Anonym skriver:

   Sorry, fel inlägg 🙄

 38. Sofia skriver:

  CAMCAM! Kan du lyfta photoshopmissen som en av världens största bloggare gjorde precis nu här om dagen på hennes instagram? Hon heter Leonie Hanne och hennes blogg heter ”Ohh Couture” och hon har över 1,5 miljoner följare världen över.

  Hon är redan otroligt smal som det är och det som verkligen är disturbing med detta är att hon photoshoppar sig ännu smalare vilket avslöjades i denna PS-miss:

  https://www.instagram.com/p/BdxdmNFnO5N/?taken-by=ohhcouture

  Zoomar du in på mobilen så ser du hur hon har redigerat bort ryggsäckens band och pushat in armen avsevärt för att den ska se ännu smalare ut.

  Jag tycker bara det här är så himla sorgligt då de unga tjejerna som följer henne ser upp till henne och vill se ut som henne. Och hon skickar ut så extremt osunda ideal genom att photoshoppa sigsjälv, samt att hon alltid vill posera med onyttig mat, våfflor, grädde, pannkakor, cupcakes etc. Då undrar man, äter hon ens något av det eller är maten bara i syfte utav stageing?

  1. e skriver:

   Jag tycker att det där ser helt normalt ut. Bandet har åkt in under armen, inte konstigt alls i och med att den hänger löst ut så mycket från hennes rygg.

 39. Lisa skriver:

  Förstår mig inte riktigt på NC. Jag kan tänka mig att det är bra om man har oregelbunden mens och dålig koll på när ägglossning sker. Men har man regelbunden och man vet när ägglossning och mens kommer. Vad är då nyttan med NC? Oavsett om man använder det som preventivmedel eller hjälp för att bli gravid. Jag använder p-tracker, gratis och räcker gott o väl. Kan någon mer kunnin upplysa mig?

  1. T skriver:

   Hahah ja du har nog reglerbunden mens :p jag använder också P-tracker och har mens som hoppar vilt mellan 25 – 50 dagar. P-Tracker gör ingen som helst skillnad på detta och på folk som har lika lång cykel varje månad. De tar bara medelvärdet (inte ens medianvärdet, så jag gissar betydligt bättre själv pga har några få högre värden som drar upp genomsnittet) och sen ger dem mig 5 gröna pluppar dagarna innan. Det hade varit vansinne för mig att använda som preventivmetod.

   Hade jag haft NC hade den upptäckt vad man inte måste vara matematiker för att räkna ut, nämligen att min mens är svårförutsägbar, och sen hade jag fått massor av röda dagar…. P-Tracker grör ingen värdering av med hur stor säkerhet man ha ägglossning den beräknade dagen eller inte. Den visar dig ägglossning på samma sätt som min, trots att min är lotteri.

   Sen är det klart att man kan göra bättre förutsägelser med mer data, och då är temperaturen bra indata att ha.

 40. JJ skriver:

  Två influencers som jag uppfattat som att de blivit gravida av sitt samarbete med natural cycles är ju Alexandra Bring(hon prata om det i sin podd, inte för att hon nämner NC men finns väl ingen annan fertilitets app hon kan ha gjort samarbete med)
  Sedan Egoina, men har för mig att hon medgav att hon själv hade slarvat.

  1. T skriver:

   Hon sa väl att hon hade haft sex på en röd dag iofs? Lite som att jag skulle klaga på att kondom är dåligt om jag blir preggo när vi skippar kondomen.

 41. Josse 🤱🏻 skriver:

  Min systers kompis har lovordat NC. Nu ska hon få barn i augusti 😶

  1. LL skriver:

   Hur tog hon det?

   Känns som det är väldigt många gravida med denna ”preventivapp” iaf.

   1. Josse 🤱🏻 skriver:

    Hon är abortmotståndare, så hon har insett att det bara är att acceptera läget.

 42. Isabelle skriver:

  Ingen i mitt tjejgäng som ej har barn redan skulle använda NC. Så intressant att debatten kom upp nu när vi satt och diskuterade detta på nyår! Alla vi känner någon/några som blivit ofrivilligt gravida på grund av NC. Jag är även insatt i forskning och de nyhetsartiklar som producerats av seriös press. Det är för många helt enkelt. Otroligt osäkert ”preventivmedel”. Säkert svinbra om man vill bli gravid. Men annars – nej tack!

 43. LB skriver:

  Jag dömer inte tjejerna som följt denna temp app
  Men med lite medicinskt kunskap i bagaget kan jag säga att man behöver inte vara hjärnkirurg för att förstå att detta absolut inte är en säker metod 🙂 när jag var yngre så fanns de tom blad som barnmorskorna delade ut på ungdomsmottagningen och där stod det att mäta kroppstemperaturen är samma sak som att killen ”avslutar precis innan han kommer” och det stod att det INTE var säkert

 44. svatantrya.se skriver:

  Det farliga med den där appen är ju att folk fullständigt tappar kontakten med sin egen kropp och förlitar sig på en app och tar det som sanning. Jag håller koll på min ägglossning och min fertila kropp genom att ha koll på min cykel. Jag vet när det är extra risky men jag kör avbrutet samlad med vetskapen att en bebis KAN komma liiiite tidigare än planerat. Det är lika säkert att bara ha lite koll själv som att använda den där appen. Den är nästan värre just för att folk tror att de på något sätt är säkra för att appen sagt så.

 45. hanna skriver:

  Men snälla kan någon där ute förklara för mig: de flesta säger att de använder NC för att blir gravida, hur kan NC då klassas som ett preventivmedel? Ett preventivmedel är ju till för att förhindra eller förebygga graviditet, eller? Är inte NC då egentligen något annat, typ en app för att se när man ”lättast” kan blir gravid?

 46. Anonym skriver:

  Det många verkar missa är att andra preventivmedel rent FYSISKT minskar chansen att bli gravid. Med NC lägger man all sin tilltro till sin lille termometer.

 47. Anna skriver:

  Bra Camilla!
  2013 eller däromkring kommenterade jag samma sak på Egoinas blogg. Hon lyfte fram NC som världens bästa ”preventivmedel” och blev fly förbannad när jag påpekade att det är en metod som varken får kallas preventivmedel eller är särskilt säker. Jag ifrågasatte också att hennes huvudsakliga målgrupp var unga tjejer och att det kanske inte är helt vist att låta tonåringar tro att det räcker att ta tempen för att skydda sig. Till saken hör att jag är utbildad till klinisk sexolog och bifogade källor men blev bespottad och beskylld för att ljuga. Där har vi en som inte tål att få konstruktiv kritik.
  För övrigt hejar jag på alla försök att få fram preventivmedel (till alla kön) som inte påverkar livskvalitén negativt! I nuläget saknas det tyvärr så allt som erbjuds bör användas med det i åtanke. Hormonella p-metoder är ju relativt säkra men inte bivrerkningsfria för alla. Kopparspiral och kondom också men det är tyvärr inte alla som tål dem heller.

  1. LindaEd skriver:

   Jag tror mig komma ihåg det där och det var också den första (men inte sista gången) det blev tydligt att Egoina under inga omständigheter som helst kan ta kritik.

   /Linda

 48. Anonym skriver:

  Enligt tv4 är det över 50 oönskat gravida kvinnor trots nc

 49. Jenny skriver:

  En mycket bra artikel Camcam.

  Jag slutade lita på hyckleriet redan när BB promota de blåa ljuset mot acne..
  Den bluffen gick jag på och den va dyr..

  Sen visa de ju sig att den inte funka på BB heller då hon börja med Roccautan *stavningen??*

  Jag skulle aldrig flera 1000 meter neråt söderut lita på ett preventivmedel där hon är med i på något hörn. ALDRIG I LIVET!

  1. Ida skriver:

   Tyckte det var kul då hon först tryckte ner hormoner i samband med att promota NC, att hormoner belastar kroppen och ger så mycket bieffekter och hon inte vill utsätta sin kropp för det. Men sedan började hon äta SSRI mot sin PMS istället. Jag menar hormoner skulle vara ett mycket mer skonsamt alternativ att lindra PMS med än SSRI. Också ett mer skonsamt sätt att lindra acne med än roccautan (vet inte heller hur det stavas!). Det var där jag fattade att allt bara handlar om pengar!

 50. Blomma skriver:

  Är inte säker på vad jag tycker om NC, men är säker på att så viktiga saker inte borde marknadsföras i så lättviktiga kanaler.

  Skitbra att det står graviditeter istället för aborter, för övrigt. Viktigt och bra.

 51. Anonym skriver:

  Kondomen är på!

 52. D skriver:

  Isabella säger intervjun med Aftonbladet att det är viktigt med kondom eller avslutat samlag under röda dagar. På NC:s hemsida står det tydligt att avbrutet samlag är ej att rekommendera. Inte konstigt att kvinnor blir gravida om de läser hennes blogg och hon hänvisar till avbrutet samlag under röda dagar. Herregud.

  1. T skriver:

   Va skrev hon så?! Sjukt…. NC kan ej vara nöjda, knäppt att de inte håller reda på vad hon säger.

 53. M. ⛸ skriver:

  Det jag störde mig på är det som Blondinbella säger i artikeln med Aftonbladet. Hon säger ju i princip, utan fakta, att de som blivit gravida slarvar. Men hur hon nu kan veta det har jag ingen aning om. Sen kan man såklart inte veta om de slarvat heller.

 54. Li skriver:

  Förstår inte varför Bella ska uttala sig, det minskar ju företagets trovärdighet ännu mer. Varför uttalar sig inte någon expert? Bella är bara en delägare som vill tjäna pengar och jag tar absolut inte hennes försvarsinlägg seriöst. Klart hon försvarar företaget, hon har ju investerat i det. Jag själv skulle inte använda NC för att jag nog är för slarvig och det verkar finnas alldeles för många saker man inte ”får” göra för att det inte ska bli fel.

 55. Anonym skriver:

  Fast det fungerar om man inte slarvar det medger till och med SÖS. Citat: ”Följer man instruktionerna noga är det mycket möjligt att metoden skulle fungera väldigt bra. Men det är uppenbarligen många som inte gör det, det är det som är problemet.” Lena Marions. Så Bella har rätt, slarv är problemet.

  1. Anonym skriver:

   Även feber, bakis, missa mättider, ej regelbundna menscykler påverkar detta så nej, det är inte bara slarv som orsakar det. Bella förenklar som vanligt för att skyda sitt vinstintresse.

   1. Perr skriver:

    Allt det där, bortsett från oregelbunden menscykel förstås, är ju slarv? Jag använder pearly p-dator och när jag druckit mycket/sovit dåligt/haft feber etc. så använder jag inte p-datorn och har inte oskyddat sex. Vet inte hur det är med den här appen men man rekommenderas inte att köpa pearly om man har väldigt oregelbunden cykel.

    1. Anonym skriver:

     Feber och bakis är inte slarv.

    2. s skriver:

     p-datorer i pealy familjen och NC är inet jämförbara direkt då de har helt annorlunda algortimer och sätt som de används på. Har själv pealy och känner mig väldigt trygg med den 30-åriga forskningen som ligger bakom datorn.

   2. Anonym skriver:

    Eller en infektion man inte känner av

 56. Anonym skriver:

  Var det slarv som gjorde att Bella blev gravid också då eller? För nog var i alla fall Gillis inte planerad. De skulle ju gifta sig _innan_ de skaffade barn (så inte Odd behövde fastställa faderskapet) och huxflux var Bella gravid och de var tvugna att ha bröllopet 6 månader tidigare än planerat. Bella påstår ju dock att de använde NC i bli-gravid-syfte, men väldigt märkligt att de planerade att bli gravida innan bröllopet när det var så viktigt att vara gift innan man fick barn…

  1. AL skriver:

   Hon började väl först med NC i samband med Sallys graviditet då hon påstod att hon använde det som preventivmedel men efter graviditeten sa att hon använt det som hjälpmedel… Så tror mer att det var S som var (välkommet skall sägas) oplanerad.

   1. Anonym skriver:

    Just det, tack för påminnelsen. Hon påstod ju att det tagit ”lång tid” att bli gravid med Gillis och därför använde hon NC för att bli gravid med Sally. Lång tid är ju dock relativt med BB.

    Fortfarande märkligt att de försökte bli gravida i flera månader när det var så viktigt att vara gift före man fick barn?

 57. TM skriver:

  Jag läste en intervju där ena grundaren skrev att en ändå ska använda kondom på gröna dagar för att minimera risken för att bli gravid. Vad är då syftet med att betala och använda appen överhuvudtaget?

  /Någon som jobbar inom life science och känner många som är lika kritisk till den oetiska marknadsföringen av denna app

  1. Anonym skriver:

   Korrigering av det jag skrev innan: ena grundaren sa att folk måste använda kondom på röda dagar så nu försvinner den kritiken från min sida.

   Jag är dock fortfarande väldigt kritisk mot den oetiska marknadsföringen som beskriver appen som något du kan använda väldigt lätt utan problem, när det i själva verket kräver en nästan ”perfekt” menscykel och sjukt mycket disciplin för att mäta rätt, ingen bakis, inga feberrelaterade sjukdomar osv. Det är alldeles för många variabler.

 58. AL skriver:

  Bra skrivet! 👏🏼 Det är ett rätt allvarligt problem att influencers gör reklam för preventivmedel utan att nämna de eventuella biverkningarna det kan bidra till! Det borde verkligen Läkemedelsverket, KO, RO eller annan lämplig Instans se över. När man hör reklam för läkemedel på konventionellt vis (gamla medier) måste man ju skriva ut biverkningar någonstans. Detsamma borde rimligtvis hälla preventivmedel!
  Tycker verkligen att de influencers spm gjort reklam för detta förtjänar en känga genom att inte nämna hur jäkla noggrann man ska vara samt de andra premisserna för användning.

  1. Anonym skriver:

   Enligt de riktlinjer (som brukar betraktas som regelverk) som FDA har haft ute på review i över fem år (sjukt länge, vet inte varför de dröjer) så ska riskerna alltid framgå väldigt tydligt i sociala medier, bloggar, youtube osv. Kim K fick rätta sig efter något år sedan när hon missade att beskriva riskerna. Alla seriösa life science-bolag följer dessa draft guidelines trots att riktlinjerna inte har formaliserats av FDA än eftersom den viktigaste principen är att patientsäkerheten alltid väger tyngre än bolagens vinstintressen.

   Eftersom NC har USA som marknad gäller därför detta även för dem (och även seriösa bolag som inte har börjat sälja i USA följer dessa draft guidelines).

 59. Anonym skriver:

  OT. Ska flyga till Milano (bergamo) strax. Ska sen ta bussen därifrån till centralstationen i Milano. Någon som vet vilken buss jag ska ta? Kan man betala med kort på bussen eller kan man köpa biljett innan man stiger på?

  1. Anonym skriver:

   Här hittar du information: https://wikitravel.org/en/Milano –> ”Get in” -> ”By plane” -> ”Orio al Serio airport (Bergamo)”

 60. Kentaur skriver:

  Alla ni som är intresserade av att följa eran menscykel (obs ej som preventivmedel!) och lära er mer om hur era kroppar fungerar rekommenderar jag appen Clue! Skulle dock aldrig lita på den MEN bra att ha översyn!

  1. Blomma skriver:

   Tack! Ska jag använda. Kanske kan hjälpa med min PMDS.

 61. Anonym skriver:

  Men hur kan nc vara klassat som preventivmedel?? Då borde ju även min penna och almanacka vara klassat som preventivmedel då jag använder detta för att logga min cykel…..

  1. Gudrun skriver:

   NC är egentligen inte ceritifierat som ”preventivmedel” utan som en ”medicinteknisk produkt”. Den är en fertilitetsapp och som sådan kan den användas både att hitta fertila och mindre fertila perioder.
   Självklart är det enklare att kalla NC ”preventivmedel” men riktigare är alltså att kalla NC fertilitetsapp – i synnerhet eftersom NC inte på egen hand fungerar som ett pålitligt preventivmedel vid röda dagar.
   Enligt Natural Cycles hemsida:

   IIb Medicinteknisk produkt
   Natural Cycles är en certifierad och CE-märkt medicinsk enhet i klass IIb, avsedd som preventivmedel. Därmed är Natural Cycles i samma riskkategori som en kondom, vilket betyder att vi behöver följa internationella standarder för kvalitetssäkring och produktutveckling. Vi är Europas enda fertilitetsapp i denna riskklass. CE-märkningen visar att vår produkt följer de relevanta Europeiska direktiven. I länder utanför Europa är appen avsedd att användas som fertilitetsmonitor.

   1. Louise skriver:

    Obs alltså att i Nusa m fl länder utanför EU så får inte NC kallas preventivmedel utan endast ”fertilitetsmonitor”.
    Detta talar väl för sig självt?
    Varför skulle NC plötsligt bli ett preventivmedel bara för något tyskt institut kommit på att säkerheten vid korrekt användning av NC under optimala betingelser motsvarar den vid användning av kondom?

    1. Louise skriver:

     USA alltså – inte Nusa som jag inte tror finns som land.

 62. Emma skriver:

  Älskar att vego-vegan Bella beställer in en räkmacka i loungen innan sin flyg. Missade kanske att även räkor har en mamma eller pappa 🙂 🙂

  1. Jennie skriver:

   Måste bara tacka för att du gjort min dag! Går upp 05.15 för att dra till jobbet och nu går jag till jobbet med tanken på räk-föräldrar som sitter och gråter bredvid en inramad bild på sin son 😂😂😂😂 ”En räkmacka blev han!!! Ett ovärdigt sätt att dö!” 🤣🤣 (Detta är endast roligt i mitt trötta huvud, ber om ursäkt)

  2. Missj skriver:

   Ursäkta? Trodde alla visste att räkor är en växt?

 63. Anonym skriver:

  Håller med dig i denna artikel! Det är problematiskt att bloggare (som blir betalda för detta och därmed blir oförmögna att kritiskt granska för- och nackdelar med denna metod) gör reklam för detta och spär på myten att det är farligt med ”hormoner” utan några som helst belägg. Breaking news: vi är vandrande hormonbomber och (köns)hormonerna skiftar bland annat under menstruation naturligt. De skriver ofta om detta preventivmedel som om de VET att det är det enda vettiga alternativet och att allt annat är farligt och onaturligt. Preventivmedel ska individanpassas, vad som funkar för dig kommer kanske inte att funka för mig! Att mäta temperaturen är en osäker metod. Såhär står det t ex i en gynekologibok: ”Basal kroppstemperatur är inte lika prediktiv för en ägglossning eftersom temperaturstegringen oftast kommer ett dygn efter ovulation” (ovulation = ägglossning). Denna osäkerhet kommer tillsammans med massa andra faktorer att göra att en viss andel av de som ändå använder appen rätt får en oönskad graviditet.

  Lyssna på experterna angående preventivmeddel och framförallt rädslan om p-piller;
  https://www.expressen.se/debatt/riskerna-med-p-piller-ar-kraftigt-overdrivna/

  1. Blomma skriver:

   Det är absolut individuellt, men min erfarenhet av medicinsk personal är att de skammar mig för att jag har bieffekter av hormoner och försöker pressa mig att ta piller fast jag inte vill. Kan vara en anledning till att folk undviker dem?

 64. HIfs skriver:

  Är det någon annan som använt de mätarna som fanns före apparna? Jag hade en kissdator i flera år, alltså jag köpte till stickor som jag kissade på och sen in i apparaten som mätte något. Funkade asbra men var lite meckigt att komma ihåg att beställa nya stickor. Den kanske kan återlanseras, tänker att det är lite mindre känsligt än att mäta temp?
  Blev även erbjuden att gå en ”sekretkurs” för att lära mig att se och känna när jag hade ägglossning, tackade nej till den. Haha, det är ju jättekonstigt nu när jag tänker på det!

 65. SH skriver:

  Håller med i sak om att det inte borde få marknadsföras som preventivmedel (möjligen preventivmetod). Men, samtidigt måste man ju själv inse att NC inte är mer än glorifierat säkra perioder. Om man sov på sexualundervisningen eller fick undermålig sådan så borde man ju iallafall ta och google eller boka in ett besök hos UM/BM och få det förklarat hur det ligger till. Överlåter man all information om ett preventiv”medel” till influencers så vette tusan om man är redo att ta ansvar för sitt sexliv.

  1. Anonym skriver:

   Hela life science-industrin bygger på att företagen måste ge lättillgänglig och lättförståerlig information gällande sina produkter – även när de samarbetar med influencers. Detta har utvecklats under hundra år med syftet att motarbeta kvacksalveri och att att alltid låta patienters säkerhet och integritet väga tyngre än vinstintressen.

   Alla vi som jobbar inom life science (även NC) vet detta då vi möter dessa krav i vårt dagliga arbete – de flesta av oss respekterar och följer dessa krav också. NC borde jobba betydligt mer i sin marknadsföring via influencers så att informationen framgår tydligare om vad som egentligen krävs från användaren för att appen ska kunna funka (tex att sömn, alkohol, mättider, feber, regelbundenhet av menscykeln osv påverkar metoden). Detta ska ske även när det ges ut via betalda influencers och inte bara från NC’s egen hemsida.

   1. SH skriver:

    Borde är nyckelordet. Absolut, det vore asbra om alla företag arbetade som de borde gällande detta. Men, min poäng var mer att oavsett företagens ansvar och brist på ett ansvarsfullt beteende så för individen bör man själv förstå vad för slags preventivmedel/metod det är man använder. Ser det som ett personligt ansvar. Spelar egentligen ingen roll vilken slags preventivmedel det gäller, kan likväl vara t.ex. p-piller. Tänker jag använda det så bör jag rimligen ta reda på hur det fungerar och vända mig till UM/BM (beroende på ålder) och få information om vad det innebär. Får jag fel information från en legitim källa, absolut – det kan man inte skuldbelägga individen för, eller om själva medlet felar (fel piller/dos, eller fel på appen i fallet med NC). Men de som är förvånade över att de blivit gravida på NC…har svårt att tro att de faktiskt pratat igenom det med sin BM och fått förklarat att det inte är något annat än en version av säkra perioder – som INTE är en särskilt tillförlitlig metod.

    1. Anonym skriver:

     Förlåt, jag ändrar ”borde” till ”måste” för det handlar ändå om vad de måste göra. NC ansvarar för all kommunikation de själva ger ut och betalar andra att ge ut. Det är ingen åsikt från min sida utan något som måste tillämpas enligt olika regelverk, formaliserade riktlinjer och en draft guideline document. NC har brustit i sin kommunikation – jag kommenterar inte varför folk använder appen eftersom de utgår ifrån informationen som finns tillgänglig.

     1. SH skriver:

      Okej, fast min kommentar var inte om företagens skyldigheter- mer än att NC inte borde få kallas preventivmedel utan snarare preventivmetod. Min kommentar handlade om att jag anser att man har ett personligt ansvar över sin reproduktiva hälsa. Jag tycker det är orimligt och oansvarigt att inte förstå vad det är för prevetivmedel/metod man använder. Syftar inte ens på att alla kan slarva, det är mänskligt – det händer. Men att inte förstå ens hur det prevtivmedel/metod man använder fungerar är oansvarigt.

 66. Elin skriver:

  Inslag om detta på TV4 nyheterna nu i kväll med en barnmorska i studion.

 67. Mäl skriver:

  Långt ifrån ett ”nytt sätt”. P-datorer har funnits läänge!

 68. Marianne skriver:

  Tycker ändå det är felriktad att kritisera influensers som använt sig av Natursl cycles, det är väl ändå företaget självt som ska stå till svars om prevetivmedlet inte är säkert och har risker?

  1. Ida skriver:

   Det har att göra med att de får betalt för att marknadsföra en produkt. Vi vet ju inte ens om de använder den själva, det är pengarna som styr.

  2. Elin skriver:

   Bella är ju delägare i företaget, så visst ska hon ta ansvar.

 69. Carolina skriver:

  Problemet är väl att kvinnor vet för lite om sin menscykel och hur barn verkligen blir till. Alla verkar tro att man har oskyddat sex en gång så blir man gravid, när faktum är att det inte är ovanligt att det tar nästan ett år av seriösa försök innan man blir gravid. Visst finns det väldigt fertila kvinnor, men FAKTA är att man bara kan bli gravid ett visst antal dagar i månaden, och det runt ägglossning.
  Om man använder Natural Cycles (jag använder liknande fast gratis produkt för jag tycker NC är för dyrt) korrekt så ÄR det säkert.
  I vårt fall så använder vi avbrutet samlag på säkra dagar och kondom på osäkra dagar. Det har fungerat i 12 år för mig med två olika partners. När jag väl blivit gravid har jag blivit det med 4 barn vilket tagit mellan 1-7mån (olika med alla).

  Jag tror tyvärr helt klart att alla som blivit gravida har använt appen fel. Kanske chansat med avbrutet samlag på osäkra dagar ”för att det inte är skönt med kondom” och annat liknande man hör.
  För övrigt vet jag fyra stycken vänner/bekanta som blivit gravida trots SPIRAL, jag själv kom till trots KONDOM och flertalet med minipiller, givet is något glömt sådant.

  Alla preventivmedel har sina brister och NC är absolut inte för vem som helst (där brister marknadsföringen). En väldigt oregelbunden menscykel lämpar sig ju t.ex inte alls för NC.
  Men jag har svårt att tro att dessa 37 kvinnor använt appen som man ska fullt ut.

 70. Aaaa skriver:

  Tror alla som kritiserar appen borde läsa det här https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lista-sa-sakra-ar-preventivmedlen
  Tydligen är det större chans att bli gravid med kondom eller p piller som preventiv metod än NC. I alla fall med ”typisk” användning. Till och med mer än dubbelt så stor chans när man använder kondom. Man kanske borde ha mera fakta innan Man skriker ut att NC inte funkar och att allt är influencers fel. Har ni ens någon fakta på att kvinnorna har hittat NC p.g.a. influencers? Jag gissar på nej.

 71. Elli skriver:

  Jag undrar hur Blondinbella mest i Aftonbladet artikel. Hon rekommenderar AVSLUTAT samlag som metod på röda dagar. Inte konstigt om folk blir gravida med så ”korrekt information”.

  Från Aftonbladet artikel.
  Menar du att appen är ett fullgott preventivmedel?
  – Självklart, det är ett godkänt preventivmedel. Det är en termometer du använder vid exakt samma tidpunkt varje morgon, för över din temperatur i appen där vi har en algoritm som visar om du kan vara fertil eller inte. Om du är fertil och visar på röda dagar är det jätteviktigt att man använder sig av kondom eller avslutat samlag och där märker vi att det är användare som kanske inte följer det här riktigt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla