Paula ryter till!

14:00 12 Jan 2018

Paula Uribe:

Ingen kan ha missat alla larm om mässling i Göteborg senaste veckorna och jag har följt nyheterna med hjärtat i halsgropen och stigande irritation. Jag brinner av på att vårdpersonal på Sahlgrenska riskerade att smitta 40 nyfödda bebisar på kvinnokliniken. Enligt mig borde det vara krav på att vårdpersonal är vaccinerade, man ska inte riskera att bli sjuk på sjukhuset. De borde föregå med gott exempel och inte vara smittbärare till patienter och deras anhöriga. Usch, det här får mig att brinna av.

Jag brinner av på de som väljer bort vårt allmänna vaccinprogram vi har i Sverige. Världshälsoorgansatitionen säger att Sverige är fritt från mässling och att de få fall som uppstår har blivit smittade utomlands, att det inte är någon risk att det ska få fäste här eftersom nästan alla vaccinerar sig. Jag vet inte om det är något med min generation av mammor men jag märker att så många nu väljer bort vaccinet för att de tror att läkemedelsföretagen lurar oss, att riskerna är större med vaccin än utan och att vaccinet ger barn sjukdomar som är värre än de man vaccinerar mot. Sen är det många som säger ”vi har ju ändå inte de här sjukdomarna i Sverige längre” – varför tror ni vi inte har dem? Genom att inte vaccinera kommer vi ju få tillbaka dem//Paula

Åh, vaccin! Denna heta potatis, denna vattendelare, denna sak som egentligen borde vara en ickefråga.
Precis som jag så kan inte Paula förstå hur man kan strunta i att vaccinera sina barn under förevändningen att ”sjukdomen ändå inte finns i Sverige”.
Nä, och undrar VARFÖR den inte gör det? Kanske för att det allmänna vaccinationsprogrammet sett till att utrota den?

Idag när människor – och framför allt influencers – reser kors och tvärs över jorden och riskerar att exponeras av mängder av virus och bakterier så ökar risken för att dessa nästintill utrotade sjukdomar ska få fäste i Sverige igen, och precis som Paula tycker jag det är ren idioti att inte vaccinera sina barn.
Jag har sagt det förr och jag säger det igen! VACCINERA ERA BARN!!!!!!

Jag undrar om Paulas inlägg delats i någon anti-vaccingrupp eller liknande för kommentarsfältet fylls av vaccinmotståndare med argument lika underbyggda och stabila som en hög med sand.

 

121 kommentarer | “Paula ryter till!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Linda skriver:

  Sjukt att det ens blivit en ”vattendelare”. Men nu när vissa sjukdomar börjar få fäste igen kanske fler lär sig den hårda vägen

  1. Josse skriver:

   Problemet är ju att andras barn drabbas. Det är den biten som stör mig så fruktansvärt, då det är fullkomligt egoistiskt att inte vaccinera sina små.

   1. Amanda skriver:

    Håller fullkomligt med! Tycker nästan det är den värsta biten

 2. Lina skriver:

  Folk är så jävla efterblivna. Inget vaccin = inget barnbidrag, ingen förskola, ingen vabb. Så borde det vara.

  1. U7 skriver:

   Men skärp dig.. de föräldrar som inte vaccinerar sina barn är en så otroligt liten del av den ovaccinerade befolkningen. Lägg energin där den hör hemma.

   Sen är det fullständigt befängt att staten ska bestämma över vilka preventiva medicinska ingrepp individer gör. Härligt samhälle vi får då!

   1. Linn skriver:

    Staten bestämmer väl inte det isåfall? Det är en valmöjlighet.

    1. U7 skriver:

     En valmöjlighet för de som har de ekonomiska möjligheterna ja.. för övriga blir det indirekt ett tvång.

     1. Linn skriver:

      Vabba är också dyrt..

     2. Blomma skriver:

      Alternativet är att oskyldiga människors barn dör.

   2. E skriver:

    Ja, och tänk så mysigt när smittkoppor återigen får fäste i västvärlden för att nästa idiot inte tror att det är en farlig sjukdom och skiter i resten av samhället.

   3. A skriver:

    Håller med! Folk gör dumma val men hellre få välja än bli som Nordkorea

  2. Anonym skriver:

   Varför ska barnen straffas? De har ju inte gjort valet

   1. U7 skriver:

    Som i alla frågor är det vårdnadshavare som fattar beslut kring sina barn. Vissa vårdnadshavare fattar bättre beslut än andra men att staten ska gå in och börja fatta beslut är enbart obehagligt. Öppnar man den dörren är den svår att stänga.. det finns väldigt många historiska exempel på vilken dålig idé det är.

    1. Anonym skriver:

     Och jag håller helt med dig. Jag är absolut inte för tvångsvaccinering. Jag vaccinerar mina barn och önskar självklart att alla gör det men jag är mån om rätten att vi får välja oavsett om det gäller medicinering eller något annat. Menar bara att i exemplet så är det barnen som straffas och tar skada, vilket jag absolut inte ser någon fördel med heller.

     1. U7 skriver:

      Jag håller helt med dig. Vi vaccinerade vår dotter tidigt (6 månader) eftersom vi skulle åka utomlands. Det innebar att hon fick ta om vaccinet vid 18 månader och således en högre risk för biverkningar. Så jag är absolut inte emot vaccin på något sätt, tvärt om! Däremot tycker jag denna debatt är obehaglig, framförallt debattklimatet. Det är oerhört hetsigt och osakligt och media och andra opinionsbildare lägger fokus på marginella grupper. Varför riktas inte fokus mot de stora ovaccinerade grupperna där mässling just nu sprids? Vill nästan sätta på mig en foliehatt..

      1. E skriver:

       Du är medveten om att en liten grupp inte KAN vaccinera sina barn? De som aktivt väljer bort vaccin pga tankevurpor riskerar livet på denna grupp. Egoistiskt.

       1. M skriver:

        Därför är jag så tacksam att mitt barns cancerbehandling är avslutad och vi äntligen får vaccinera

       2. U7 skriver:

        Du missar poängen! De fåtal föräldrar som väljer att inte vaccinera sin barn utgör en otroligt liten del av den ovaccinerade befolkningen. Varför lägga fokus på dem? Fokus borde ligga på dem som är födda innan -80 samt utrikesfödda. De är den stora mängden som ej är vaccinerade. Varför inskränka folks frihet innan man exempelvis går ut med en informationskampanj och erbjuder fria vaccinationer? Ändrar man lagstiftningen och inför tvångsvaccinationer öppnar man även för andra ingrepp ska legaliseras mot individens vilja.

     2. Blomma skriver:

      Ingen har föreslagit tvångsvaccination. Däremot låter det helt rimligt att barn som inte är vaccinerade (utan medicinska skäl) inte får vistas på förskolor där riskerar att smitta andra. Tycker inte att de föräldrarna ska få barnbidrag heller. Bidrag är ingen rätt, det är ett privilegium. Och de människorna kostar samhället dyrt.

      1. U7 skriver:

       Ska det då även gälla förskolepersonal? Det är mer sannolikt att personalen är ovaccinerade än barnen. Barnbidraget är till för att stötta låginkomsttagare. Anledningen till att det betalas ut till alla är framförallt för att det är billigare än att inkomstbasera det.. med det sagt här det att låginkomsttagare inte kan välja huruvida de vaccinerar eller ej medan höginkomsttagare kan välja själva då de ej är beroende av barnbidraget. Rimligt?

       1. Lina skriver:

        Fast många dom jobbar inom förskolan är ju antingen vaccinerade eller har de redan haft dessa barnsjukdomarna. Det är 70-talisterna som är de ovaccinerade som kanske inte haft det.. och majoriteten av personalen på förskolorna är inte enbart 70-talister., sen sprider små barn sjukdommar betydligt mer än vuxna personer som vet om hur man hindrar smittspridningen.. dessutom är ofta personalen på förskolan extremt starka i sitt immunförsvar och sällan sjuka.,

        1. Anonym skriver:

         Starkt immunförsvar hjälper tyvärr inte mot mässlingen. Det är extremt smittsamt! Därför det är så viktigt att vaccinera. Sen är det en myt att de flesta födda innan -70 har haft mässlingen. Många som aldrig fick det. Fråga runt lite i vår generation eller titta på statistik innan du kommer med felaktiga påståenden tack 🙂

  3. LN skriver:

   Helt rätt Lina. I Australien har man inte rätt till barnomsorg om man inte vaccinerar. Är man så jävla egoistisk och korkad så ska man inte ha rätt till gemensamma resurser.

   1. A skriver:

    Det är ju just den här tonen som är så störig. Alla blir arga och flippar ut, sån stämning brukar aldrig leda till nått bra, titta historiskt.
    Lugn saklig debatt tack och inte bara ”jävla idioteeeer” suck.

    1. Lina skriver:

     Fast det ÄR idiotiskt att inte vaccinera sitt barn och riskera andra människors liv.. så dexeom inte vaccinerar sina kids ÄR idioter OCH egoister! Inte svårare än så., vad vi människor behöver men än en mjukare ton som du föreslår är mer medmänsklighet för varandra, i en jävla massa situationet, allt från regler vid magsjuka, vaccinera för andras skull eller bara le mot någon annan påväg till jobbet..

 3. E skriver:

  Vaccin utrotade inte mässlingen. Man dör inte av mässlingen och det var en jättevanlig sjukdom som dem flesta barn hade på 60-70talet då tycker folk kan lugna ner sig lite.

  1. Anna skriver:

   Nej du dör inte av mässlingen men det finns följdsjukdomar.
   En dödlig neurologisk sjukdom som följd av mässling är betydligt vanligare än forskare tidigare trott.

  2. Dus skriver:

   Va? Man kan visst dö av mässlingen. Särskilt de personer som inte kan vaccinera sig pga annan sjukdom, immunbrist, etc.

   1. Anonym skriver:

    Nej man där inte av mässling man dör av olika följdsjukdomar som hjärnhinneinflammation. Vilket man för övrigt också kan få av herpes som 80-90% av befolkningen har.

    1. T skriver:

     Nej och man dör inte av aids heller

  3. Linn skriver:

   Man kan få följdsjukdomar som hjärnhinneinflammation t.ex. som kan leda till förödande konsekvenser. Så nej, jag tycker inte alls folk ska lugna ner sig. Jag tycker att det är egoistiskt att inte vaccinera sig eller sina barn.

  4. L1 skriver:

   Visst fick många av ”oss” som inte fick vaccin på 60/70-talet mässling. De som inte var med oss dinosaurer på den tiden verkar tro att det är en sjukdom bland alla andra.

   Jag fick mässling på 80-talet. Jag var så inihelvete sjuk i 3 veckor men jag hade tur.
   Jag hade en sån jädra tur som doktorn sa för jag var ”ändå” 15 så min enda biverkning blev nedsatt hörsel.

   Tänk er för ni som har ansvaret för era barn.
   Och ja, jag hade tur för en hörselnedsättning är inte dödligt.

  5. Lina som gillar statistik skriver:

   Dödlighet i höginkomsländerna är ca 1/1000-5000 insjuknande. I låginkostlädet är denna siffra högre så jo folk dör visst. Det är en av de vanligaste dödsorsakerna hos som barn i vissa länder.
   Läs på hos:
   https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/massling/

   http://www.vaccinmyter.se/myter/masslingen

   1. Anonym skriver:

    Då är det ju betydligt fler som dör av både influensa och RS.

    1. E skriver:

     Och fler dör av kolera än av mässling, då kan vi ju skita i mässling.

     1. Josse skriver:

      Snälla, berätta hur man kan vaccinera sig mot kolera? Hur är detta relevant?

      1. Anonym skriver:

       E menar att med argumentet att det om finns värre sjukdomar än sjukdomen i fråga, varför då vaccinera mot den är det som att säga ”varför vaccinera mot sjukdom X, när sjukdom Y tar ännu fler liv”.

       1. Josse skriver:

        Kolera botas med vatten och/eller salt-socker-lösning. Det där är inte en fråga om vaccin, det där är en helt annan fråga. Fixa så att människor har mat och vatten så kommer kolera inte vara lika dödlig. Knappt dödlig alls, faktiskt.

  6. Anna-Lena skriver:

   Min fabror fick mässlingen när han var ett år (på 50-talet) och fick sen syrebrist i hjärnan och blev förståndshandikappad.
   Han klarar sig inte själv och bor nu (när mina farföräldrar har gått bort) på gruppboende. Han fick aldrig chansen att leva ett normalt liv med familj och jobb (eller vad han nu hade velat) även fast han var född utan hjärnskada.

   Så visst, du har rätt i att man inte nödvändigtvis dör av mässlingen.

   1. Gullan skriver:

    Men fy vad hemskt! Tack för att du berättar. Mässlingen är inte någon barnlek som många verkar tro.

    1. Anna-Lena skriver:

     Nej verkligen inte!

   2. Amanda skriver:

    Fruktansvärt det som har hänt honom men jag tycker att det är bra att du tar upp det. Många som är emot vaccin idag pratar om mässling som vanlig feber eller vattkoppor men det är värre, och kan vara mycket farligt. Förstår inte varför man frivilligt skulle våga utsatta sitt barn för den risken när det finns vaccin. Allt gott till dig och din farbror

    1. Anna-Lena skriver:

     Tack för ditt snälla svar!
     Ja, jag tog upp det som ett konkret exempel på vad som kan hända om man blir sjuk med mässlingen. Det finns så många som säger ”har du haft det en gång så kan du ju aldrig få det igen”. Men då vill jag säga att man vill ha mässlingen totalt noll gånger, allra helst när det finns vaccin mot det!
     Tänk vad min farbrors och mina farföräldrars liv hade varit annorlunda om han hade kunnat vaccineras!

  7. Blomma skriver:

   Ditt barn kanske inte dör om det är helt frisk. Barn med nedsatt immunförsvar kan definitivt dö om de blir smittade. Bryr du dig inte om det?

  8. A skriver:

   Eller hur!!

   1. Amanda skriver:

    Jag kan verkligen inte förstår hur man kan läsa det där och tycka att vaccin är onödigt🤷🏼‍♀️

  9. Amanda skriver:

   Min pappa hade mässlingen när han var liten och var jättesjuk. Ok jo, den kan mycket väl vara dödlig. Enligt WHO är det en av de vanligaste dödsorsakerna bland små barn – trots att vaccin finns! Galet

 4. U7 skriver:

  Fast Paula borde läs på innan hon blir upprörd och skriver någon sorts osammanhängande rant. Folk födda innan -80 har sällan fullgott skydd. Man började vaccinera mot mässlingen på 70-talet men då endast som en dos-vaccin vilket inte ger fullgott skydd. Först på 80-talet infördes det mpr-vaccin som vi har idag. Större delen av den vuxna befolkningen i Sverige har därför inte ett fullgott skydd mot mässling.

  1. Anna skriver:

   Nej det har vi nog inte men många av oss har haft mässlingen så vi är imuna.

  2. Linn skriver:

   Men om man är född innan 80-talet är det försent att vaccinera sig och skaffa fullgott skydd i vuxen ålder?

   1. U7 skriver:

    Absolut inte! Även om man har ett fullgott skydd är risken med ytterligare en vaccination inte större än om man är ovaccinerad. Tycker fokus borde ligga där, förslagsvis med en informationskampanj och gratis vaccin för personer födda innan -80.

    1. U7 skriver:

     Blev otydligt, är man född innan -80 och inte haft mässlingen bör man alltså vaccinera sig för att vara säker på att man har ett fullgott skydd.

     Även nyanlända och utrikesfödda borde erbjudas gratis vaccin eftersom det är en stor grupp som är ovaccinerade.

    2. Linn skriver:

     Okej, tack för svar 🙂

  3. A skriver:

   Hon har hittat i princip allt hon skriver här i denna blogg. Kommentarer jag sett här har hon kopierat rakt av till hennes smörja. Men håller annars med er alla härinne om att det är totalt egoistiskt att INTE vaccinera sina barn.

  4. Maja S skriver:

   Jag är född -68.
   Har antagligen fått en eller ingen spruta.
   För en vecka sen fick jag en kompletterande spruta för mässlingen. (Passade dessutom på att ta TBE spruta också)

   Tycker att alla ska göra det de kan för att utrota de här djävla sjukdomarna.
   Gamla beprövade vaccin ska fan alla ta.
   Jag kan däremot förstå om man tvekar att ta ”nya” vaccin.

   Undrar hur Gab kommer att göra 👿 med barn nr 2

   1. Anonym skriver:

    Mest troligt så har dom ändrat sig, utan att informera 😰 och super j är nu mera vaccinerad.
    Så även kommer lillasyster bli utan att det omnämns i bloggen

 5. Katta skriver:

  Jag förstår ilskan men att ens tänka tanken om tvångsvaccinering av vårdpersonal.
  Det är bara så korkat.
  Var drar vi gränsen?

  Titta bara på vaccinet som gav narkolepsi som en rejält tråkig biverkning.

  Vem skulle tagit det ekonomiska ansvaret för om det hänt de som arbetar i vården?
  Som kanske aldrig mer kunnat arbeta?

  Snacka om att skjuta sig själv i foten.

  1. Josse skriver:

   Du kan inte jämföra vaccinet mot svininfluensan med vaccinet mot mässlingen. Det är två helt olika typer av vaccin! Vaccin är inte samma sak, det finns en mängd variationer av det. Mässlingsvaccinet är gammalt och beprövat. Svininfluensavaccinet togs fram i all hast, under ett par månader, och ger inte ens längre just pga att en liten andel fick narkolepsi som biverkning. Det många ändå inte nämner är alla som inte dog av svininfluensan, men som med största sannolikhet annars skulle gjort det. Detta tack vare vaccinet och den flockimmunitet det ger när många tar det.

   1. U7 skriver:

    Öppnar man dörren till en typ av tvångsvaccinering öppnar man även dörren till andra. Vem kommer avgöra vilka vaccin som anses tillräckligt beprövade och säkra? Antagligen samma instanser som ansåg svininfluensavaccinet som tillräckligt säkert…

    1. E skriver:

     Ja det lär ju bli Mengele direkt om man tvingar folk som arbetar bland sjuka (ex) att vaccinera sig mot mässling, vattkoppor etc…

     1. Josse skriver:

      Sen är du jävligt smaklös och rent ut sagt respektlös som ens nämner Mengele i samma veva som tvångsvaccinering. Är inte ofta jag upprörs av saker på internet, men det där inte okej på något plan alls.

     2. Ted skriver:

      På Sahlgrenska pågår nu tvångsvaccinering av personal. De som endast fått ett vaccin och de som är ovaccinerade. Tar man inte vaccinet blir man avstängd med omedelbar verkan.
      Skitbra tycker jag!
      Vi har låste dörrar och låsta avdelningar.
      Vi har grindvakter vit entrén.
      Denna smitta måste elimineras så vaccinera er och era barn och sluta sprida sjukdomar.

      /personal på Sahlgrenska

      1. Felizia skriver:

       Nej, det pågår inte ”tvångsvaccinering” på Sahlgrenska. Det pågår en immunitetsinventering och erbjudande till alla födda mellan 1960-1980 och som inte haft mässling. Så just nu väljer majoriteten av de med oklar immunitet att bli vaccinerade och se det som en bra sak. Vad händer om man inte vill vaccineras..? Jo, så KAN man bli omplacerad eller avstängd. Men de flesta inom vård begriper sitt och andras eget bästa. Och de fåtal som inte gör det får hanteras tills dess ett mer övergripande beslut om obligatorisk vaccination av vårdanställda.

       1. T skriver:

        Ja du kan ju välja ord som ”immunitetsinventering” om det känns bättre.
        Hos oss började veckan med 2 alternativ. Dvs bli avstängd med omedelbar verkan eller vaccinering.
        Ingen vill ju bli av med sin inkomst direkt.
        Alla tog vaccinet.

        1. C skriver:

         Tycker du att det är fel att Sahlgrenska vill vaccinera sin personal? Och inget tvång. Man kan ju byta jobb. Arbetsmarknaden för ssk och usk:or m fl är minst sagt god. Just saying… Patientperspektivet kan ju vara rimligt, Ted. Eller..?

    2. Josse skriver:

     Gränsen bör dras vid det allmänna vaccinationsprogrammet.

    3. Blomma skriver:

     Tvång vore om man hade ett vapen mot huvudet. Att få jobba på ett sjukhus bland sårbara människor är inte en mänsklig rättighet. En arbetsgivare har rätt att ställa krav på en anställd om denne ska få vara kvar. Att inte utsätta patienter för livsfara är ett rimligt krav.

  2. Til skriver:

   Jag är inte heller för någon form av tvångsvaccinering, det låter helt sjukt, tycker absolut att det ska vara frivilligt. Men OM, alltså OM man ska prata om en sån gräns så tycker jag att det kan vara lämplig att dra den vid det allmänna vaccinationsprogrammet som är välstuderat och så gott som utrotat flera sjukdomar i Sverige.

  3. Sara skriver:

   Förstår mig inte på er som tjurar över tvångssterilisering av vårdpersonal. Jag tycker att det är 1000% viktigare att känna sig trygg med att föda på BB utan risken att ens nyfödda ska drabbas av mässlingen. Fruktansvärt egoistiskt av vuxna människor att tycka annat. Sök ett nytt jobb om det inte passar, ingen mänsklig rättighet att jobba på sjukhus. Dit kommer folk för att bli friska inte tvärtom.

   1. ! skriver:

    Vad hemskt om du faktiskt skulle ha menat sterilisering 😂

  4. A skriver:

   Jag jobbar inom vården och det har varit i princip tvång på flera vaccin, det börjar redan under utbildningen.
   Känns inte så kul när man blir hotad och tvingad istället för att bli informerad och få välja, i princip alla vill ju ändå ta vaccinet men det är obehagligt med en hotfull/arg stämning från chefer/ledning. För det är inget tvång enligt nån lag

   1. En tredje anonym skriver:

    Men inte heller en rättighet att få jobba inom vården. Vaccin eller ett annat jobb. Inget konstigt.

 6. Kajsa skriver:

  Lägg till föräldrar som inte vaccinerar sina barn på WT-listan.

  1. Anonym skriver:

   Tror vi redan har avhandlat den punkten.
   Samt att ditt ovaccinerade barn heter typ Novalii, Bentley och Leeam

 7. S skriver:

  Förstå vilket privilegium att kunna vaccinera sina barn, att kunna förhindra dem från att drabbas av elaka sjukdomar.

  1. C skriver:

   Det här👆 vi är så sjukt priviligerade i det här landet att man tillslut inte ser det och tror att det är en konspiration. Jag tror nog att de föräldrar som förlorat sina barn i polio/mässling och dyl hade gett allt i världen för att deras barn skulle fått sprutorna

   1. Amanda skriver:

    Hear hear 👏🏼

 8. Bulle i ugnen skriver:

  Alltså, detta är en sån total icke-fråga för mig. Naturligtvis vaccinerar man sina barn enligt allmänna vaccinationsprogrammet, om inte för barnen själva (finns säkert spån som resonerar så) så för de som inte KAN vaccineras. Flockimmunitet, någon?

 9. kati skriver:

  Vaccinera alla immigranter oxå. De har säkert inte fått såna sprutor i sina länder.

  1. U7 skriver:

   Utrikesfödda är en stor ovaccinerad grupp, ja. Betydligt större än de fåtal föräldrar som väljer att inte vaccinera sina barn.

  2. Ellen2 skriver:

   De flesta jag möter i jobbet har vaccinerat sig. Så det där var bara en oerhört låg och oinformerad kommentar. Sen är de som inte är vaccinerade oftast oerhört glada att de erbjuds och inte många av de som kommer tackar nej till vaccin. Så de som säger nej är ofta de svenskar som tror sig veta bättre än forskare och läkare.

   1. Ellen2 skriver:

    Sen beror det självklart på vilket land man kommer ifrån men de flesta är vaccinerade som sagt

   2. Anonym skriver:

    Fast nu stod det ingenting i katis kommentar om huruvida de tackar nej till vaccin eller inte, det är din egen halmgubbe. Och de du möter i ditt jobb är inte representativa för någon större grupp migranter alls. Det är snarare din kommentar som lyckades bli ganska låg och oinformerad i din iver att framstå som godare och finare än ”kati”. Sånt som händer.

  3. Anonym skriver:

   Varför de också erbjuds vaccin när de kommer hit som asylsökande

  4. Anonym skriver:

   Du kan läsa mer på folkhälsomyndighetens hemsida om du är intresserad av de rapporter de tagit fram angående smittorisken vid hög invandring från olika länder (vilket de anser är låg), de hälsoundersökningar som invandrare får genomgå och även de vaccineringar de erbjuds. Finns säkert siffror i rapporterna även på hur stor andel som tackar ja till vaccination, jag har själv inte lusläst deras dokument.

   1. Anonym skriver:

    Har läst hela rapporten, fler borde göra det! Bortsett från runt Järna är andelen vars föräldrar som väljer bort vaccin väldigt liten. Utrikesfödda och vuxna med otillräckligt skydd är den stora andelen ovaccinerade.

    1. Anonym skriver:

     Sen oroar man sig för utvecklingen om fler skulle välja bort vaccin.

 10. A skriver:

  Fascineras av debatten, jag kan inte bestämma mig om foliehattarna som inbillar sig att vaccin mot mässlingen ger allt ifrån autism till fotvårtor är dumma i huvudet eller spelar korkade. Och detta ständiga jämförande med svininfluensa-vaccinet, hur kan man ens komma idéen att jämföra ett 40-årigt vaccinprogram med ett vaccin som i all hast skaffades fram för att det blev en utbredd rädsla för att få svininfluensa?! Svininfluensa-vaccinet är inte alls så framtestat som vaccin mot mässlingen, varför är folk så himla trögfattade?

  Det är något riktigt skevt med vår samtid när folk på riktigt är rädda för livsmedel som vetemjöl och socker men kan på fullaste allvar skita i att låta sina barn vaccineras. Jag tycket dessa föräldrar ska fråntas rätten till att ha barn på dagis etc, bara för att ni skiter i era egna barn så ska ni fan inte äventyras andra ungars hälsa era egoistiska as.

 11. Ted skriver:

  På Sahlgrenska pågår nu tvångsvaccinering av personal. De som endast fått ett vaccin och de som är ovaccinerade. Tar man inte vaccinet blir man avstängd med omedelbar verkan.
  Skitbra tycker jag!
  Vi har låsta dörrar och låsta avdelningar.
  Vi har grindvakter vid entrén.
  Denna smitta måste elimineras så vaccinera er och era barn och sluta sprida sjukdomar.

  /personal på Sahlgrenska

  1. Anonym skriver:

   Varför räckte det inte med att säga det bara en gång här inne?

 12. Ida skriver:

  Har detta blivit en mammablogg..? Zzzzzzz…

  1. Bloggbevakning skriver:

   Bye Felicia!
   (Wiiii! Första gången jag använder det uttrycket! Hoppas jag använde det rätt…hihi…)

   1. Ida skriver:

    Haha! Nu tänker jag iofs inte lämna er, nej då, jag ska härda ut!

    1. vivi the one and only skriver:

     Finns vaccinmotståndarr bland papporna också.

 13. vivi the one and only skriver:

  Vet inte om någon skrivit det högre upp vissa förskolor i Australien tar inte in barn som är ovaccinerade. Det säger lite om Hr jävla viktigt det är.
  Jag som gravid tar alla vaccin jag kan och kommer vaccinera min unge. Karln tog till och med influensavaccinet nu i höstas för min skull.

  Våga vägra vaccinmotståndare!

  1. Anonym skriver:

   Barnvaccin i all ära men det är lika illa att vara hypokondriker.

   1. The Momster 👹 skriver:

    Hypokondriker? Det finns en klar och väldokumenterad ökning av gravida med influensa bland de som tvingats till sjukhusvård. Vi tillhör en riskgrupp eftersom graviditeten i sig enbart är en enorm påfrestning på kroppen. Täppt näsa, svullna slemhinnor rent allmänt både här och där och lungor i storlek av ett par valnötter gör att en influensa kan bli förödande. Jag tycker att det var höjden av omtänksamhet av hennes man att också vaccinera sig, skulle aldrig använda ordet ”hypokondriker” i det här sammanhanget, speciellt inte med den knapphändiga informationen som delgavs.

    1. Anonym skriver:

     Hahaha, klar ökning? Förra året behövde en gravid kvinna söka intensivvård på grund av influensan. Var hittar du dina siffror? Då kan man tillägga att det är väldigt få gravida som faktiskt vaccinerar sig.

     1. The Momster 👹 skriver:

      Jag har pratar med läkarna på specialistmödravården, jag har förtroende för de med högre utbildning och erfarenhet än mig själv. Ökning är fel ordval av mig, det erkänner jag. Jag menade aldrig en ökning som att det blir fler för varje år tex. Faktum kvarstår dock att vi gravida har en klart -ökad risk- för svårare influensa än en ickegravida. Hur andra gör är upp till dom, jag lägger mig inte i andras livsval. Däremot skulle jag aldrig gå och kalla någon annan för hypokondriker för att de väljer att vaccinera sig. Jag tycker inte att det är ett speciellt trevligt personlighetsdrag att moralisera över andras livsval.

      1. Anonym skriver:

       Vi är två olika anonym som skriver så kallade dig aldrig hypokondriker. Folkhälsomyndigheten har statistik om du är intresserad. Risken för gravida att få influensa är inte högre än för andra. Däremot får en väldigt liten del en allvarligare form av lunginflammation som följdsjukdom. Det kan i sin tur leda till att man behöver intensivvård. Det är mycket ovanligt och som sagt var det en enda gravid kvinna som drabbades förra året. Varför lyssna på andra när du kan läsa hela det statistiska underlaget Sam Socialstyrelsens utredning själv?

 14. C skriver:

  ”Det är oerhört viktigt att göra research innan man sprutar in nåt i sitt barn”

  Jamen vad bra att din googling ger bättre, säkrare info än vad forskarna som jobbat på vaccinen i många år sitter på. Klokt. Bra.

  1. Anonym skriver:

   Jag vet inte riktigt vem du citerar men jag är trött och kan ha missat något i inlägget. Jag håller med om att det är viktigt att göra research innan man medicinerar barn eller tar andra beslut åt andra som är mer eller mindre viktiga. Research behöver inte innebära att man googlar och läser kommentarer på familjeliv, det kan ju vara att ställa frågor till läkare om vad forskningen säger, fråga om biverkningar, vad är alternativen och annat.

 15. Fifhrbfbr skriver:

  Min farfars föräldrar hade 4 barn som dog i hjärnhinneinflammation orsakat av mässling. De skaffade 4 nya barn, däribland min farfar då.

  Snälla snälla snälla försök att förstå att MÄSSLING inte är samma sak som vattkoppor!! Skyller på dåligt översatta filmer där chickenpox felaktigt översatts till mässling eftersom så många tycks blanda ihop sjukdomarna:(

  1. Amanda skriver:

   Usch vad fruktansvärt med vilken bra kommentar! Detta påvisar verkligen att mässlingen inte bara ör feber som går över efter ett tag, det kan faktiskt vara dödligt. Så tragiskt med din farfars syskon, hemskt att läsa det och veta att det är föräldrar som aktivt väljer att inte vaccinera sina barn. De skulle behöva gå ett seminarium och lyssna på föräldrars vars barn har gått bort/fått men för livet pga sjukdomen för den siffran är tyvärr inte liten

 16. Anonym skriver:

  Brinner av
  Brinner av
  Brinner av

  1. S skriver:

   Haha. Förlåt mig men har aldrig hört det uttrycket förr.

  2. Kajsa skriver:

   Paulas nya favoritfras😴 Hon borde verkligen gå en kurs så hon kan uttrycka sig bättre i skrift. Korrläser hon inte och varför hjälper inte Hugo henne?

  3. Anonym skriver:

   Håller precis på att gå igenom alla kommenterar för att undersöka om det verkligen bara var jag som reagerade på det 😂🕯

   Smäller av är väl ett mer bekant uttryck?

 17. Nettan skriver:

  Hear hear! Vaccinera era barn punkt slut!

 18. M skriver:

  Vidrig sjukdom som jag är så glad att mina barn är vaccinerade mot.

  Min mammas kollegas dotter, fick det på 70-talet när hon var 3-4 är. Komplikationer ledde till att hon blev gravt förståndshandikappad. Så otroligt sorgligt 🙁

 19. .. skriver:

  Jag jobbar inom VGR o vi fick under veckan höra att det är krav uppifrån att all vårdpersonal ska ha skydd, vilket VGR bekostar. Bra o snabbbt agerat tycker jag.

 20. Jenny skriver:

  Problemet är våra öppna gränser utan en som helst hälsokontroll.

  En hund får du inte flänga med hur som helst utan diverse vaccinationer såsom rabies i Europa.

  Du kommer inte in med en hund i Norge utan en giltig avmaskning mot bandmasken.
  Pendlar du till Norge så ska du avmaska var 28:e dag….

  Så mycket av skiten som kommer in är från både invandrare och dessa tiggare och det är ren fakta!
  Var ju ett tiggarläger om de va Malmö? där de hade TBC-smittade…
  Tbc som Sverige inte haft på evigheter..

  Rekommendationer för vaccination av asylsökande, framförallt från Syrien, Afghanistan och Irak rekommenderas…

  Tiggarländerna såsom Rumänien osv har absolut inget vaccinprogram mot mässling.
  De som skulle vaccinera sig är då inga fattiga romer…

  Jag blir också vansinnig över dessa foliehattar som påstår att man får adhd, autism osv av vaccin.
  Deras föräldrar har nog själva hela alfabetet utom I och Q.

 21. Helena skriver:

  CamCam! Visste du att om man är född på 70-talet kan det vara så att en faktiskt inte blivit vaccinerad, något som i dessa antivaccintider är MYCKET allvarligt. En vän delade denna info i dagarna, med bilder från sitt eget vaccinationskort. Många insåg samma sak. Hittar inte din bild nu men kan skicka en bild på hennes status om du vill hjälpa till att sprida infon.

 22. Amanda skriver:

  Vid många diskussioner kan jag enas om att “lets agree to disagree”, men inte i denna fråga. Alla kommentarer och hur släkting/vän har blivit utsatta och fått men för livet/mist sitt liv, gör att jag för mitt liv inte kan förstå hur man aktivt väljer bort vaccinet. Det har funnits i över 40år och är välbeprövat, inget sol har tagits fram i all hast under en epidemi. Jag tror inte det finns någon som inte skulle ändra åsikt om det faktiskt vore så illa att deras barn skulle bli sjuk i mässlingen.
  Min pappa hade det när han var liten, född 67- det är ingen 1800-tala sjukdom vi pratar om. Det finns än idag, dock knappt i Sverige pga vårt vaccinationsprogrammet. Varför vill man inte utrota denna sjukdom?
  Det som gör mig allra mest arg och illa till mods är de personer och barn, som av olika skäl inte kan vaccineras (ex. Sjukdom) och där en förkylning kan vara rent av dödlig för deras immunförsvar. Det handlar inte bara om ens egna barn utan många, många andra i ens omgivning. Tror inte på statligt stiftade ting som inskränker på individens egna liv, därför är jag inte för tvpngsvaccinering av barn. Däremot, vill du utnyttja barnomsorgen idag tycker jag att det är ett högst rimligt krav att kräva vaccinering.

 23. Johanna skriver:

  En enkel uträkning baserat på FASS:s siffror av mässlingsvaccinet Priorix från GlaxoSmithKline visar att när vi vaccinerar en hel årskull barn i Sverige så får vi över 28 000 biverkningar.
  Övre luftvägsinfektion: 5 000 barn/år
  Öroninflammation: 500 barn/år
  Lymfadenopati: 500 barn/år
  Allergiska reaktioner: 50 barn/år
  Anorexi: 500 barn/år
  Oro, ihållande gråt, kan ej sova: 500 barn/år
  Feberkramper: 50 barn/år
  Ögoninflammation: 500 barn/år
  Bronkit, hosta: 500 barn/år
  Förstorade parotiskörtlar, diarré, kräkning: 500 barn/år
  Hudutslag: 5 000 barn/år
  Feber 38 grader: 10 000 barn/år
  Feber 39,5 grader: 5 000 barn/år

  Innan vi började att massvaccinera så var det cirka 10 000 personer som fick mässlingen per år och de flesta av dem läkte utan komplikationer. Nu har vi bytt ut det till över 28 000 biverkningar. Vi har dessutom två årskullar som vaccineras varje år, så siffrorna måste dubblas. Komplikationer som öroninflammationer, övre luftvägsbesvär och bronkit är en av anledningarna till att vi vaccinerar – skulle det vara bättre att våra barn får det av mässlingsvaccinet än av mässlingen?

  Enstaka barn kommer enligt biverkningslistan dessutom även att få Hjärnhinneinflammation • Encefalit • Cerebellit • Guillain-Barrés syndrom, • Myelit • Neurit • Vaskulit (kärlinflammation) • Artralgi, artrit (muskel- och ledvärk) med mera av vaccinet.

  Vägas in bör också mörkertalet för ej anmälda, ej fastslagna, ej säkerställda biverkningar och skador uppkomna av mässlingsvaccin – utöver de biverkningar som redan erkänts av FASS och som den här texten tar upp.

  värt att tänka på. Och med de sagt utan att säga om jag är för eller emot vaccination måste de vell vara upp till varje förälder att själva avgöra ifall man vill riskera biverkningar av ett vaccin eller biverkningar av mässlingen. Man får inte ett garanterat skydd av vaccin dessutom.

  1. Josse skriver:

   Vart finner du den här informationen? Det som jag fick upp när jag googlade FASS och Priorix var en klinisk prövning på 12.000 individer. Det stod heller inga direkta siffror.

   Om du nu har en annan studie, får du gärna lägga med länken så att man faktiskt kan läsa själv, och inte använda dina ”enkla beräkningar”. Febern stod dock med, det var i samband med rodnad vid injektionsstället, och 39 graders feber är inte högt för ett barn.
   Dessutom så i kontrollerade läkemedelsstudier är det självrapportering som gäller. Ofta får patienterna rapportera ALLA ”symptom” som de känner av, även om de inte har en enda koppling till själva läkemedlet i sig.
   Men som sagt, ge mig länken till var du fann informationen så får jag återkomma. För det du skrivit låter ytterst tveksamt.

   1. Josse skriver:

    ”Encefalit har rapporterats med en frekvens på mindre än 1 av 10 miljoner doser. Risken för att få encefalit efter vaccination är mycket lägre än risken att få encefalit orsakad av naturliga sjukdomar (mässling: 1 på 1000 till 2000 fall; påssjuka: 2–4 på 1000 fall; röda hund: cirka 1 på 6000 fall).”

 24. E skriver:

  Såg till min kommentar jag skrivit på paulas blogg kommit med och vill bara tydliggöra att jag absolut är FÖR vaccin och tycker att det är helt sjukt att människor låter bli att vaccinera sina barn. Det enda jag tyckte var fel i hennes inlägg var att skuldbeläggande ssk som spridit smittan (när det faktiskt visade sig att den personen var vaccinerad), så jag tycker att Paula ska tänka till innan hon ”brinner av” på en oskyldig människa som säkert mår väldigt dåligt av detta.

 25. Sannie skriver:

  Att en nyvaccinerad person sprider smittan, som den sista personen skriver, är bullshit. Det är en extremt liten mängd avdödat virus som sprutas in i kroppen via vaccinet. Jag ringde till och med förra sommaren och dubbelkollade detta när min då nyfödda dotter skulle träffa sin syssling som fått tremånaderssprutan samma dag.

  I övrigt kan jag bara säga att jag tycker att man är korkad om man inte vaccinerar och fattar inte att det är en diskussion ens. Alla barn som inte vaccinerats borde få gå på egna skolor och förskolor där dom inte riskerar att smitta de barn som inte kan eller ännu har åldern inne för att vaccineras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla