Fler människor som blivit ofrivilligt gravida pga Natural Cycles

17:00 12 Feb 2018

Denice Moberg:

HUR FICK VI REDA PÅ DET? 
Jag använde mig av Natural Cycles som är en hormonfri preventivmetod som hjälper en att räkna ut när man ska ha ägglossning,mens och säkra perioder. Så helt säker skulle jag inte säga att den är eftersom det säkert kan diffa på någon dag emellanåt och vi visste om riskerna så jag testade mig regelbundet med graviditetstest bara för att jag i vissa fall nojjade sönder mig och inbillade att jag var gravid haha.//Denice Moberg

Fler och fler sjukhus anmäler företaget Natural Cycles efter att oroväckande många kvinnor meddelat att de blivit gravida trots att de skyddat sig med preventivmedlet Natural Cycles som bland annat Blondinbella både investerat i och hyllat på sina sociala medier.
Träningsprofilen Denice Moberg är en av dem och nu berättar hon på sin blogg hur det gick till när hon blev gravid och mycket riktigt så använde hon NC i preventivt syfte och inte som ett hjälpmedel för att få ett plus på stickan.

Även Alexandra Bring använde sig av Natural Cycles när hon blev gravid men menar själv att hon inte hunnit använda det särskilt länge när hon plussade men att det var meningen att hon skulle göra ett samarbete med företaget men hann inte innan hon blev gravid.

Oavsett hur mycket Bella och företaget hävdar att det är användarna som slarvat om de blivit gravida och att företaget själva bär noll skuld till alla dessa stickpluss så måste väl ändå det här slå tillbaka ganska hårt på företaget?
Jag skulle hellre få femton rostiga spiraler uppkörda i min livmoder än jag litar på det här katastrofala ”preventivmedlet”.
Hade det här varit i USA hade de förmodligen stämts på astronomiska summor så ett tips till Bella och övriga investerare är att kanske dra tillbaka den amerikanska lanseringen innan användarna börjar bli gravida till höger och vänster och börjar jiddra om stämningar.

Tack för tips!

56 kommentarer | “Fler människor som blivit ofrivilligt gravida pga Natural Cycles”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Em.e skriver:

  Jag förstår inte varför de skriver på hemsidan att det är x antal som blir gravida varje år och ändå säger att användare slarvat. Varför svarar de inte bara att informationen om riskerna att man kan bli gravid finns på hemsidan? Inte ens gröna dagar är ju helt säkert via hemsidan. Har Bella inte läst på själv utan tror att det är helt säkert?

  1. Sara skriver:

   Natural cycles har ett pearl index på 7. Det innebär att 7 av 100 kvinnor som använder NC blir gravida under ett år. Motsvarande pearl index för p-piller är 9. Detta vid typiskt användande.

   1. Em.e skriver:

    Det gäller röda dagar, ja. Min fråga kvarstår, varför informerar de inte om detta bland annat istället för att anklaga användare för att slarva?

    1. Sara skriver:

     Pearl index vid perfekt användning är alltså 1 för NC, vilket kan jämföras med 0,3 för p-piller och 2 för kondom.

     NC är alltså inte mer osäkert än traditionella preventivmedel.

     NC:s kommunikationsstrategier kan jag dock inte uttala mig om.

     1. Em.e skriver:

      Fast det var ju det jag tog upp i min kommentar, hur de kommunicerar. Bellas uttalande la skulden på användarna och jag ifrågasatte varför, när hon kunde gått in på fakta istället

  2. Sara skriver:

   Vart står det på hemsidan att man kan bli gravid även på gröna dagar? Hittar inte. Plus att det motsäger ju hela idén med användningen? 🤨

   1. Em.e skriver:

    ”Under ett år 1 kvinna av 100 blir gravid på grund av en felaktigt distribuerad grön dag eller att den valda skyddsmetoden på en röd dag har misslyckats. 7 kvinnor av 100 blir gravida under ett år av alla möjliga skäl (t.ex. för att de har haft sex utan skydd på röda dagar eller för att preventivmetoden som använts på röda dagar har misslyckats).”

    Tidigare vill jag minnas att det stod 5 av 1000 på gröna dagar :S De har ändrat texten

    1. Sara skriver:

     Aha, tack, hittade inte den formuleringen

 2. Binki skriver:

  Denice verkar inte ha koll alls på hur NC fungerar. Jag har använt NC i tre år, inte blivit gravid, har barn sen tidigare. Jag använder NC mycket hellre än Mirena, som fick mig att må dåligt och förvärrade min migrän. Grattis till er som kan ha p-piller eller spiral och kann pippa loss hur ni vill. Låt oss som inte kan det få vara glada över NC som har givit oss ett bra alternativ, även om det kräver intelligens och noggrannhet.

  1. H skriver:

   Binki, det handlar inte om att vi är dumma och elaka och inte låter dig vara glad över att NC funkar för dig. Funkar det för dig? Toppen! Men det är väldigt, väldigt viktigt att all information om detta ”preventivmedel” finns ute och att det preciseras hur noga man måste vara. Kvinnor ska inte behöva genomgå aborter för att de har blivit felinformerade. Du hör ju själv hur sjukt det låter.

   1. Broccan skriver:

    Jag håller med om att det är fruktansvärt att kvinnor ska behöva gå igenom abort för att de har blivit felinformerade. Men har de verkligen det? Jag använde mig av nc i två år och blev inte oplanerat gravid. Jag läste på om appen, hur och varför man tar tempen. Vad jag kan minnas kom tempen med tydliga instruktioner hur den ska användas, när och hur man lägger in data i appen. Och även appen kom med notiser som påminde om det ena och det andra, tex att använda ägglossningsstickor, hur man tempar och idag är det röd dag, använda annat skydd.

    Sen kan jag tycka att många influencer har marknadsfört appen lite väl ”bara att tempa och så blir du inte gravid”. Där tycker jag att nc har misslyckats lite, alltså när det kommer till marknadsföringen. Men det är varje individs ansvar att läsa bruksanvisningen man har framför sig

  2. Hannah skriver:

   ”Intelligens och noggrannhet”… hur noga man än är och hur länge man än haft regelbunden menstruation så kan det ändå hända att man får ägglossning tidigare en gång. Och det kan ju tyvärr räcka med en gång.

   Ingen säger att du inte får vara glad över att alternativet finns, det är ju jätteskönt för dig att du har haft tur och att det har fungerat för dig än så länge. Det är dock viktigt att informera om riskerna som faktiskt finns för att inte riskera oönskade graviditeter – något som redan är ett problem.

   Faktum kvarstår också att Natural Cycles är ungefär lika säkert som avbrutet samlag – och det är ju väldigt få som skulle rekommendera det som preventivmetod.

   Slutligen. För de som har möjlighet, och vill/behöver undvika hormoner rekommenderar jag att testa kopparspiral vilket har fungerat fantastiskt för mig under de 10 år jag använt det.

  3. Em.e skriver:

   Du vet om att du kan bli gravid precis när som helst i månaden vid oskyddat sex med lite otur (eller tur för de som försöker)? Det finns alltså inget sätt att säga att det skulle vara helt säkert, hur noga man än är. Men nu säger ju inte företaget heller att det är säkert utan står klart och tydligt att personer blir gravida både på röda och gröna dagar. Problemet är ju hur de bemöter kritiken nu när det visar sig att det är så pass många som blivit gravida

   1. Matilda skriver:

    Nej man kan INTE bli gravid när som helst i månaden. Ditt fertila fönster är på några dagar, vilket betyder att om du har tur (eller otur) kan du bli gravid några dagar innan din ägglossning då spermierna kan överleva. Du kan absolut inte bli gravid från det att din ägglossning är slut till det att din mens börjar och är över.

 3. Sara skriver:

  En skulle ju gärna vilja veta om hon använt det korrekt eller ”slarvat” som BB uttryckte det nu när det resulterade i en graviditet.

 4. Emma skriver:

  För något år sedan gjordes en uppdatering där stora delar av prognosen plockades bort eftersom det missbrukats, alltså att flera personer förlitat sig på prognosen och sedan inte lagt in fler mätningar. Nu säger jag inte att graviditeter beror på sådan användning, men det säger en del om vilka problem de haft.

  Eftersom NC funkat för mig i tre år kommer jag att fortsätta med det, jag hade önskat mig ett preventivmedel som inte ställde så stora krav på mig och som inte ifrågasätts hela tiden men tyvärr har jag upplevt alldeles för mycket biverkningar av andra preventivmedel. Hoppas att vi inte ska behöva vänta alltförlänge på bättre preventivmedel

 5. Skit asså skriver:

  Alla som blir gravida när de äter p-piller, har p-stav eller spiral då? Alla dessa fall registreras inte ens alternativt tystas ned. Då är det enbart kvinnans slarv som påpekas hos BM men aldrig något om preventivmedlens reella brister. ”För alla hormoniella preparat är ju klanderfria och alltid pålitliga!” Läkemedelsindustrin äger alla.

  1. Hannah skriver:

   ”Kvinnans slarv” är inräknat i procentsatserna för säkerhet gällande de preventivmedel du nämner. De är de dock inte när de gäller de påstådda procentsatserna för NC.

   Ingen metod är 100% säker. Även människor som steriliserat sig har haft oturen att bli oönskat gravida.

   1. Sara skriver:

    Det stämmer inte, se svar ovan.

  2. Amanda skriver:

   Förlåt mig men hur menar du att man slarvar med en spiral? Den sitter där den sitter och jag har aldrig hört talas om någon som blivit gravid på spiral såvida inte spiralen trillat ut eller att kvinnan gått med den för länge. Dessutom är man enligt lag skyldiga att anmäla graviditeter trots preventivmedel. Så jag förstår inte vad du menar med att ”man mörkar”? Finns ju ingen som tjänar på att mörka det i slutändan. Och nej, läkemedelsbolagen tjänar inget på det då det inte finns andra alternativ som är så mycket bättre. Och sluta skyll på kvinnan.

 6. Anonym skriver:

  När jag ser bilder som den ovan tänker jag ”Stackars par. De kommer få en tuff tid framöver, de kommer med all sannolikhet att separera då livet med barn påfrestar så jävla mycket. Kvinnan kommer älska barnet en miljon ggr mer än vad hon älskar sin man. Mannen kommer känna att han lämnas utanför ekvationen och kommer i allt högre utsträckning titta åt andra kvinnor. Föräldrarna går isär efter ca fem år. De träffar nya partners och de förhållandena kommer hålla längre då de inte har ett gemensamt ansvar för småungar längre som tär på relationen”.

  Kalla mig cynisk men jag anser inte att man bör skaffa barn med en person som man vill leva resten av sitt liv med, för relationen kommer troligtvis gå åt pipan pga barnet. Skaffa dem med en vän eller liknande istället.

  1. Em.e skriver:

   Vilken udda kommentarer på ett inlägg om preventivmedel

  2. Sara skriver:

   Ja wow, det var verkligen cyniskt! Men du verkar trots allt ha rätt dålig koll, isf mer troligt att par separerar under barnets första (extremt krävande) levnadsår

 7. Pepparkorn skriver:

  ”Jag skulle hellre få femton rostiga spiraler uppkörda i min livmoder än jag litar på det här katastrofala ”preventivmedlet”.”

  Vilket jävla resonemang.

   1. Anonym skriver:

    Hatar folk som snarkar.

 8. Lhk skriver:

  Men det är ju inget preventivmedel! Det är en kalender typ!
  Har också kört ”säkra perioder” och till slut blev det en graviditet… Just för att det inte funkar som kondom eller p-piller gör, där det faktiskt finns en PRODUKT som hindrar en graviditet och där man kan ha sex närsom.
  Suck.

 9. Greta skriver:

  Märkligt hur Natural Cycles PR-detalj alltid rusar till och börjar kommentera så fort det dyker upp frågor och kritik kring NC.
  Bara i detta blogginlägg finns ju ett flertal kommentarer under olika signaturer som måste komma från folk hos NC med hänsyn till att svaren verkar väldigt standardiserade och precis anpassade till de invändningar som framförts.
  Även på Bellas blogg kommer direkt svar från NC om någon ställer frågor eller påstår något om NC – hyllningar kan emellertid få stå oemotsagda men de är troligen skrivna av NC ändå 🙂
  Det vore väl inte mer än rätt att den som skriver på uppdrag av NC dvs i marknadsföringssyfte inte låtsas vara en konsument. Skriv ut er identitet om ni skriver för att promota NC!

  1. Sara skriver:

   Om du syftar på mina svar ovan så är det information som går att finna med en enkel internetsökning. Jag är alltså inte anställd av NC.

   1. Em.e skriver:

    Varför känner du dig träffad för då?

    1. Sara skriver:

     Eftersom jag är den enda som skrivit kommentarer i informationssyfte.

  2. Sara skriver:

   Vilka kommentarer syftar du på då?

  3. U7 skriver:

   Deodoc gör precis samma sak. Tröttsamt och oseriöst. Framförallt när kvinnor generellt inte vill ha deras slutprodukter.

 10. LilleLuring skriver:

  NC och liknande metoder, som kombineras med Billingmetoden (där man håller koll på sina flytningar och sitt fertila fönster), är dock ett bra hjälpmedel när man inte vill äta hormoner. Det förutsätter ju dock förstås att man använder kompletterande skydd under sina fertila dagar, som är ungefär fem per månad.

  1. Yessir skriver:

   Hehe ja jag kör på Billingmetoden men mest för att jag själv är väldigt intresserad av min egna kropp o dess cykel. Så jag har inte direkt använt det som ett preventilmedel utan mest för min egen skull. Skulle ändå aldrig våga låta maken komma i mig även om jag rent teoretiskt har en ”säker dag”.

 11. M skriver:

  Vad jobbigt att behöva svanka sådär mkt för att framkalla en gravidmage. Den kommer när den kommer liksom. Man behöver inte paja ryggen innan det är nödvändigt 😅

 12. Nina Caliente skriver:

  Jag diskuterade detta med min syster så sent som igår. Hon har använt NC i 3-5 år (jag har inte hundra procent koll). Hon sade däremot att hon valde NC för att ifall det skulle faila skulle hon kunna hantera ett barn. Hon gifte sig för ett och ett halvt år sedan och blev nyss färdig socionom. Många som använder NC tror jag inte tänker på samma sätt. I och med att NC har marknadsförts mycket inom sociala medier av influencers med yngre publik så tror jag att det är de yngre som använt sig av NC och därför blivit gravida. Man får ju inte träna, dricka eller sova oregelbundet om man använder NC, för då kan temperaturmätningen bli fel (enligt min syster). Jag tror inte att dessa unga människor har koll på detta, och därför använder de inte NC på rätt sätt. Men enligt mig så blir det ju väldigt svårt att använda NC rätt. Som min syster sa: ”Man kan ju inte leva!”

 13. Anonym skriver:

  Vilken Kardashianrumpa killen har 😮

 14. Kentaur skriver:

  Till er som vill testa ett hormonfritt preventivmedel och ha koll på era cycles rekommenderar jag varmt Clue appen, kondomer och massa glidmedel. Glidmedel is the shit 👌 Obs appen är ingen preventivmedel, bara kul att ha lite koll!

  1. Sara skriver:

   På vilket sätt menar du att glidmedel skulle ha en preventiv effekt?

   1. U7 skriver:

    Det är väl snarare att glidmedel gör kondomer väldigt mycket mer najs att använda 😅

  2. Yessir skriver:

   Haha Clue har verkligen räddat vissa dagar för mig. Eftersom man kan ställa in hur en känner sig under vissa dagar kan jag nu alltid när jag typ känner mig som en bajskorv gå in i appen och skrolla tillbaka på månanderna jag loggat och se att varje gång det är ca 10 dagar kvar till mens har jag lagt in att jag känner mig nedstämd/ängslig och kan konstatera ”aha ja, 10dagar kvar till mens that’s why” och så känner jag mig mindre värdelös eftersom det finns en logisk förklaring till mitt mående typ haha 😀

 15. Anonym skriver:

  Södersjukhuset har medgett ju att användarna slarvat. Att anmäla är rutin.

 16. The Real Meal skriver:

  Tränar inte Denice jättemycket? Du bör väl inte hon använda NC enligt deras rekommendationer.

  1. Josse skriver:

   Helt korrekt! Med NC får man inte ”träna hårt” för då kan tempen ändras.

   1. Sara skriver:

    Hur går det då för Bellas nya träningssatsning?’

    Jag har kört NC i åtta månader och tycker det är skit, men jag har väldigt oregelbunden cykel. Fortsätter mäta bara för att se om det finns NÅGOT mönster så man är lite per förberedd den dagen det är dags för barn om inte alltför lång tid, men vi kör enbart kondom eller icke-penetrerande sex.

 17. Pillan skriver:

  Men blir det ens några säkra perioder med den appen? Inte om man är sjuk, inte om man druckit alkohol, inte om man tränat, inte om man sovit dåligt osv osv osv. Låter ju inte som ett normalt liv! Vem skulle detta passa för o när får man en säker period överhuvudtaget??

  1. Broccan skriver:

   Jag använde mig av nc i två år, för mig passade det perfekt. Första 6 månaderna jobbade jag på farm i Australien och sen flyttade vi hem till Europa. Om det var så att jag sovit väldigt dåligt en natt då skippade jag att tempa den morgonen. Så länge man tempar de andra dagarna är det lugnt. Samma om du skulle vara bakis eller ha feber.
   Men det är klart, tränar du sent mån-fre krökar fre-sön och jobbar oregelbundna tider är det inget för dig.

   För mig tog det 3 cykler att få gröna dagar och jag kompletterade med ägglossningsstickor.

   Vill bara tillägga att jag dricker inte alkohol, tränar inte och kan inte minnas sist jag var sjuk men tycker ändå att mitt liv är normalt 😉

   1. Sara skriver:

    Att inte dricka och inte träna är inte normalt i mitt liv. Allt är relativt 🙂

 18. Biff skriver:

  Jag tycker NC fungerar bra för mig, men min cykel är som en klocka och exakt på dagen med ägglossning, mens osv.

  Men jag blev också med barn, hähä, för att jag och mannen struntade i kondom på en röd dag. Vi bara: Äsch, hur lätt kan det vara att bli gravid?! Jättelätt, tydligen. Så vi fick ett barn till.

  Med det sagt, jag älskar att slippa äta hormoner. Jag älskar att ha koll på min menscykel! Men det här är en grej för vuxna kvinnor. Inget jag skulle rekommendera för mina barn när det är dags för dem att skydda sig. Men det är ett fantastiskt verkyg om man vill lära känna sin kropp och inte vet hur man ska börja.

  1. Broccan skriver:

   Det hade kunnat varit jag som skrev den här kommentaren, håller med om allt

   Och även exakt samma hände oss, jag sa till min man att idag kan det bli en bebis men vi valde att köra ändå. Tur det, ångrar det inte en sekund men jag tror vi var redo undermedvetet, det gick från att vara supernoga till att tänka händer det så händer det <3

 19. N skriver:

  Jag tror att det visst kan vara toppen för många, men problemet är väl att det har framställts av många influencers som det perfekta alternativet för alla, oavsett livstil. Har flera gånger även sätt olika bloggare säga att ”man är dum i huvudet om man fortfarande proppar kroppen full med hormoner när NC finns”, vilket ju totalt ignorerar att det verkligen inte passar alla. Frågan är väl om ansvaret ligger hos konsumenten eller hos producenten för otydlig marknadsföring.

 20. A skriver:

  Skulle vilja veta hur mycket bättre (om alls) NC är än en vanlig ägglossnings-mens-kalender som är gratis.

  1. Broccan skriver:

   Höjd kroppstempertur visar att ägglossing är på gång. Att tempa är skillnaden mellan nc och en vanlig mens-app

 21. Kemisten skriver:

  Inte för att vara den som är den, men kopparspiraler ärgar och inte rostar. Ville bara säga det.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla