Följarna fick Anna ”Apan satt i granen” Davidsson att klippa av sig håret

13:00 12 Feb 2018

Apan Satt i Granen:

Anna ”Apan satt i granen” Davidsson la ut en bild på Instagram där hon visar upp sin nya frisyr där hon fått långa och lockiga förlängningar inflätade i sitt hår efter att frisören fått fria händer.
Detta ska ha resulterat i så många arga, hatiska och obehagliga mail där Anna anklagades för CA (Cultural Appropriation) att hon till slut kände sig så obekväm i sitt nya hår att hon helt sonika tog en kökssax och klippte av alltsammans inne på toaletten.

Jag har förstått att vad som är CA eller inte avgörs av de som har tolkningsföreträde även fast jag i det här fallet misstänker att många av de som hoppat på Anna i det här fallet inte alls har det utan bara ser sin chans att få trycka till en annan människa lite.
Anna – vars hår är snarlikt de lockiga förlängningar hon klippte av när det fått växa ut anklagas alltså för CA – trots att hon själv har rötter långt utanför Sveriges gränser vilket kanske inte alla ilskna läsare är medvetna om?

Jag kan med handen på hjärtat erkänna att jag inte riktigt förstår reaktionerna här, vilket så klart har att göra med att jag inte vet tillräckligt om CA och/eller lockiga hår av den här typen.
Anna valde inte att sätta i flätor, inte heller fick hon hela håret flätat i corn rows utan frisören flätade in lockigt hår i hennes egna, korta hår.
Vad är det som är CA här? Lockarna?
Hur stora behöver lockarna vara för att inte klassas som CA?

Det hela slutade med att Anna kände sig så pass obekväm i sitt nya hår att hon klippte av alltsammans inne på toaletten trots att hon lagt hela 4000 kr på frisörbesöket.
Många av hennes följare sympatiserar med henne och har börjat swisha pengar till henne som stöd och tröst för de 4000 kr som får ses som pengar rakt ner i sjön.
Att påpeka CA är en sak men att trakassera en människa så till den milda grad att hon ställer sig inne på toaletten och i panik klipper av sig sitt hår är inte okej. Särskilt inte som jag ger mig fan på att majoriteten av det som gastat CA i privata meddelanden till Anna varken har tolkningsföreträde eller känner sig kränkta utan snarare bara ser sin chans att få trycka till och tillrättavisa en annan människa.

Jag tycker faktiskt riktigt synd om Anna eftersom jag vet att hon har ett hjärta av guld som inte vill en fluga förnär, och bryr sig alldeles för mycket om vad folk tycker om tänker om henne.
Nu för tiden har jag svårt att identifiera mig med den typen av känsla eftersom jag inte längre bryr mig om hur jag eventuellt kan uppfattas eller vad folk som inte känner mig tycker och tänker om mig.
Jag har fått veta via kommentarer på bloggen att det kan uppfattas som rejält provocerande men det är ju inte heller mitt problem.

Av alla de mail och kommentarer jag fått angående Anna och hennes hår så får jag intrycket av att ni är många som stöttar Anna i det här och som inte alls håller med om kritiken mot henne och hennes hår.
Stämmer det?

Annas telefonnummer för den som vill swisha henne: ‭073-507 72 82‬

 

 

188 kommentarer | “Följarna fick Anna ”Apan satt i granen” Davidsson att klippa av sig håret”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Issa skriver:

  Jag förstår verkligen inte varför man inte skulle få ha vilken slags frisyr man vill? På vilket sätt kränker man någon pga detta?

  1. TRÖTT skriver:

   Det är vita lättkränkta/sekundärkränkta människor som har hittat på det här tramset.

   1. Nalin skriver:

    Exakt! Jag märker ofta att vita kvinnor skriker CA och rasism utan att ha tolkningsföreträde. Snälla vita kränkta feminister, sluta föra andras talan. Detta är typiskt vit feminism att de ska styra över saker De inte ens har något att göra med.

   2. Anonym skriver:

    Blanda inte in mig, jag är helt oskyldig

  2. AA skriver:

   Fattar verkligen inte heller. Är det samma människor som skriker ”rasist” i tid och otid som mentalt dödar henne för att hon satt dit mörkt, lockigt hår? Borde det inte i så fall vara väldigt orasistiskt att sätta dit det håret?

  3. W skriver:

   Jag kan verkligen inte se problematiken. Det borde stå var och en fritt att se ut på vilket sätt den vill, om det nu är så att den man ”ser” upp till/vill härma, inte delar kulturell bakgrund bör inte spela någon roll.

   Det är fullständigt vansinne att helt tillintetgöra sig själv för att vara andra till lags.

 2. 👩🏻‍🎤 skriver:

  Men vad i helv… 😡

  Fina Apan!

  Jävla nättroll! Är knappast så att hon har satt en röd prick i pannan eller tagit på en niqab. Det handlar om en frisyr.

  Jag hoppas dessa nättroll rullar in hos alla fotbollsspelare som rockat loss inbakade flätor med!

  1. Lo skriver:

   Eller hängt ett silverkors runt halsen! Blir sjukt kränkt när icke kristna bät kors i form av smycken. Niqab är bara ett klädesplagg som kan bäras av vem som helst, men korset är faktiskt en helig symbol!

   1. Muslima skriver:

    Inte vilket klädesplagg som helst, ett klädesplagg med syfte att dölja kvinnan, sexualisera och objektifiera. Ett sätt att förtrycka kvinnan.

   2. Andj skriver:

    Fast korset som helig symbol kommer väl från korset som tortyrredskap egentligen? Vem har tolkningsföreträde där? En bödel?

    1. Anonym skriver:

     Nja, nu är det ju inte så att kristna går omkring med kors om halsen för att det är ”ett tortyrredskap”, vilket som helst. Det var just från ett kors som Jesus uppstod från döden, och DÄRFÖR är det för många en helig symbol.
     För övrigt kunde jag som kristen inte bry mig mindre om varför andra bär kors, om det är pga tro eller enbart som en modeaccessoar, det spelar faktiskt ingen roll. Det viktiga är vad det betyder för mig.

   3. Anna skriver:

    För mig är ett kors ett kors och ingen ”helig symbol”.

    1. Zebran skriver:

     Det är en helt okej åsikt. För mig är bindi ett smycke i pannan – inte en helig symbol. Det borde råda samma självklarhet där.

     Så trött på detta trams rent ut sagt. CA är på inget sätt ”vedertagen fakta” utan (till stor del politiska) åsikter.

 3. The Momster 👹 skriver:

  När jag läser sånt här så saknar jag tiden före internet fanns i var mans hand och alla hatare fick nöja sig med att skriva arga insändare till lokaltidningarna istället. Det var en liten ruta att bläddra förbi, ingen läste skiten och så tryckte man in tidningen i vedspisen och tände på så var den åsikten ur världen.

  1. M skriver:

   Håller fullständigt med..

  2. Marlene skriver:

   haha! så jäkla bra! Då kunde man till och med få lite vettig energi i form av värme från åsikterna. Nu för tiden verkar det som all energi bara skapar stress.

 4. Anonym skriver:

  1. Så likt var inte hennes gamla hår det nya.
  2. Stå lite rakryggad nån gång. Skit i vad folk tycker! Att hon har lagt ner ca 4000 kr och sedan klipper av det för att några PK-människor skriker CA är för mig väldigt… svagt, ja svagt.

  1. Linda skriver:

   1. Irrelevant.
   2. Sedan när är det okej att klanka ner på den som blir utsatt? Nej, problemet ligger inte hos henne – problemet ligger hos de som tar varenda jävla tillfälle att klanka ner på en annan människa. Varenda. Jävla. Tillfälle!

   /Linda

  2. The Momster 👹 skriver:

   Det är inte direkt starkt att trycka ner någon som uppenbarligen tagit illa vid sig genom att kalla dom svaga. I mina ögon är det ett svagt beteende om något, att sparka på någon som redan ligger ner.

   En stark person anser jag, stärker den som behöver eftersom den inte kan stärka sig själv i den stunden.

   Alla är vi svaga imellanåt, jag kan bara hoppas att den stunden du är det inte blir bemött med samma attityd du själv gav nu.

  3. Anonym skriver:

   Man är inte svag för att man är känslig och tar illa upp om man får massa påhopp. Hon orkade väl inte ta en massa skit varenda dag tackvare detta.
   Vissa kan stå emot sånt lättare än andra. Men att kalla henne svag är bara taskigt.

  4. Anonym skriver:

   Vem har sagt att det är Anna som är problemet? Man ska sluta rätta sig efter tramsiga människor. Våga vara sig själv och stå för vad man gillar.

   1. Anonym skriver:

    Det är inte alla som vågar stå upp för sig själva när man får en massa näthat mot sig.

  5. Ja, det är svagt. Men jag kände att jag inte skulle orka bemöta detta dagligen i ett par månader framöver. Är glad för din skull att du är så stark att du skulle palla det.

 5. T skriver:

  Fy!:( vet någon vad hon har för ursprung?

  1. Ella skriver:

   hennes mamma är thai

  2. Mamma är thai, morfar indier.

 6. Penny skriver:

  Så fruktansvärt hemskt att hon känner att hon måste gå alla dessa hatiska och arga personer till mötes. Jag hade gjort precis tvärtom. Fy, det känns som när en person som mobbas i en klass blir omplacerad istället för de som mobbar.

 7. Tranan skriver:

  Känner mig lite kluven i detta. Dels tycker jag att det är fel att hata och attackera någon så som Anna blivit attackerad. Men det blir samtidigt skevt att så många följare viftar bort CA som ett dumt påhitt och tycker att det ju bara är hår och att alla får se ut som vill. Lite analys kan man väl behålla även om man tycker att nätmobben beter sig fel.

  Det hade kanske varit bättre om Anna hade sovit på saken, sedan skrivit ett inlägg om hur hon tänker och att hon faktiskt har svart lockigt hår naturligt och att detta är hennes beslut i frågan. Att spela in en video där man i klipper bort håret som man faktiskt ville ha två dagar innan för att folk på Internet klagar… jag vet inte. Jag skulle nog stängt ner IG osv en stund och fokuserat på det ”riktiga livet”. Internet är en sådan låtsasvärld ibland. När man blir så påverkad är det bäst att ta en break för sitt eget måendes skull.

  1. Issa skriver:

   Fast det är ju bara hår?! Varför skulle man inte få ha små lockar i håret? Tycker det går för långt när man kallar detta CA

   1. Tranan skriver:

    Jag menade inte just Annas fall nu, utan CA överlag. Själva begreppet viftas bort.

    1. Ƭĥe real Hmm skriver:

     Det finns ingen CA på någon frisyr. De som hävdar det har inte tittat tillräckligt långt bak i historien.

     CA började som en bra sak, sedan som så ofta annars så kapades det av dem som vill syssla med identitetspolitik och har helt slagit över där några få har tagit på sig rollen om vad som är ok över hur den stora majoriteten ser på det. CA i det stora hela motverkar allt om att vi ska bli en enad värld och upprätthåller med järnhand motsatsen trots allt som de påstår sig arbeta för.

    2. Anonym skriver:

     TRAAAMS!!! Varför är det fel för mig som vit kvinna att ha en svart kvinnans frisyr? Herre guuuuuud sätt lite perspektiv på livet! Oroa dig över VIKTIGA saker istället för sånt här trams!

    3. Linda skriver:

     Vilket menar du nu? Först så ger du en beskrivning på hur Anna borde ha agerat och sedan handlar det inte om henne?
     Problemet är knappast CA i sig, utan problemet är att det finns gott om människor som använder CA som ett bollträ som inte är något annat än sekundärkränkta.

     /Linda

     1. Tranan skriver:

      Jag menar att det är en del av en större diskussion. Det var fler poc i kommentarfältet som fördömde näthatet mot Anna men samtidigt ville att man skulle kunna diskutera CA. Det går väl att hålla två tankar i huvudet samtidigt?

      Med det inte sagt att jag tycker att detta är CA. Men jag har inget tolkningsföreträde här.

  2. Ella skriver:

   Kan hålla med dig samtidigt som jag förstår Anna. Vem vill gå runt i ”den verkliga världen” och känna att folk kanske stirrar och dömmer i det dolda och att man går runt och ofrivilligt kränker människor. För det de säger på nätet tänker de väl i andra miljöer i sitt huvud.

   1. Tranan skriver:

    Det finns alltid folk som har åsikter om allt. Man kan aldrig göra alla nöjda.

  3. Amelie skriver:

   Men är folk medvetna om att inte enbart personer med afrikanskt ursprung har krulligt/smålockigt hår!? Jag är från ett östeuropeiskt land och hade som barn nästintill afrolockar, dock ljusbrunt och inte svart. Så jo, det är faktiskt bara hår, för det är inte enbart mörkhyade som har en viss sorts lockar. Precis som inte enbart bleka rödhåriga har fräknar, utan det kan ses hos mycket mörka afrikaner också.

   Det är konstigt att de som anser sig vara anti-rasister (CA-poliserna alltså) är de som fokuserar MEST av alla på just RAS och etnicitet.

  4. Issa skriver:

   Klart man får vifta bort CA när det inte har någonting med henne eller hennes hår att göra.

  5. E skriver:

   Jag som vit med rakt ljust hår får inte permanenta mitt hår lockigt/krulligt? Vilket larv. Vissa har lockigt och vill ha rakt och plattar håret. Vissa tvärtom.

 8. Anonym skriver:

  Och till det viktigare: var hittar jag swishinsamlingen????

  1. S skriver:

   På hennes Instagram är det någon följare som kommenterat hennes nummer dit man kan swisha

  2. Lady Dahmer skriver:

   ‭073-507 72 82‬

   Annas nummer

   1. Bloggbevakning skriver:

    Tack! Lägger ut det i inlägget!

    1. Anonym skriver:

     Yes… ännu en insamling till något helt onödigt. Prisa gudarna.

     1. Bloggbevakning skriver:

      Eftersom någon frågade efter telefonnumret så finns tydligen intresset till det. Men som vanligt så är det ingen som varken förväntar sig eller tvingar dig att delta så det borde rent krasst finns bättre saker för dig att lägga din dyrbara energi på – tror du inte?

      1. Anonym skriver:

       Det var EN person som frågade om insamlingen, ska det då startas en insamling på en av Sveriges största bloggar för Annas extensions? Någon måtta får det ändå vara.

       1. Bloggbevakning skriver:

        Nä, jag har inte startat någon insamling och kommer heller inte göra…

     2. Helena skriver:

      Lägg din tid och dina pengar på nåt annat då.

 9. Amelie skriver:

  Jag tycker det är helt sjukt att folk utnämner sig till någon slags CA-poliser och tar sig rätten att attackera och kritisera individer. Jag såg flera av kommentarerna som var hatiska mot Anna innan hon stängde av kommentarsfältet och SURPRISE de flesta var skrivna av vita tjejer. Vad ville CA-poliserna egentligen? Ha en klapp på axeln och en kaka för att de får en annan person att må dåligt?

  Jag har så himla mycket tankar kring detta med CA på sistone.

  En grej: Var går gränsen? Säg att Anna skulle haft en svensk vit mamma och en mörkhyad pappa ursprungligen från Uganda. Får hon då ha sådant hår? Eller är hon för vit? Om pappan var 50% ugandisk då? Är hon då tillräckligt mörk för att få ha sådant löshår? Hur är det med adopterade barn förresten? Ja, jag kan fortsätta länge bara för att det är så absurt och löjligt att gå på detaljer och enstaka individer!

  Vem är den slutgiltiga domaren i diskussionen om CA? Det kan ju vara så att 10 mörkhyade personer hyllar mig om jag gör dreads (jag är vit), medan 10 helt andra mörkhyade personer tycker det är hemskt och olämpligt av mig. Vilka 10 får då bestämma? Vilka har rätt? (Kanske tycker någon att det räcker att en enda mörkhyad person blir kränkt av sådant hår, men alltså nej… Isf kan vi sluta vara feminister för Joakim Lamotte är kränkt av det. Så nej.)

  Det viktiga är att analysera STRUKTURER. Överallt ser jag t.ex. drömfångare och Ganesha-statyer säljas som inredning, men dessa är ju egentligen heliga symboler/saker för minoritetsfolk (ja jag vet att Indien är skitstort, men i Sverige är ju en hinduisk indier faktiskt minoritet). Där ser vi stora företag som tjänar pengar på att förvandla något som är heligt för t.ex. native americans medan själva folket är svårt diskriminerade och förtryckta i USA. Där är ett tydligt exempel på CA – vita rika företag som tjänar pengar på att stjäla från minoritetskulturer.

  Annas hår har inte ett skit med CA att göra. Snarare är det positivt att hon stöttar sin lokala frisör som har ursprung i ett afrikanskt land.

 10. AA skriver:

  Upphör aldrig att förvånas över hur elaka många ”goda” människor med rätt åsikter är.

  1. Linn skriver:

   Exakt min tanke.
   Mobbare som anser sig själva bättre och njuter av att sätta dit Anna.
   Jag blev helt chockad av hennes kommentarsfält, hur kan en vara så elak och hånande?

 11. + skriver:

  Re-postar min kommentar från föregående inlägg:

  Jag tycker att hennes hår, om man enbart utgår från hur det såg ut, var lite CA. Men CA handlar om så mycket mer än hur något ser ut och eftersom att jag tycker att den anklagelsen brister på flera punkter så tycker jag också att det är synd att hon klippte av det. Om inte annat för att det bara rent allmänt är riktigt jävla taskigt att bete sig så som folk gjorde mot henne.

  Kim Kardashian och hennes ”Bo Derek braids” skulle däremot behöva en fet lavett tillbaka till verkligheten…

  Tillägg: ni som ”inte förstår??? det är ju bara hår???”, kanske bör ställa frågan mer undrande om ni över huvud taget vill göra en ansats till att försöka förstå.

  1. E skriver:

   De som tillhör den alternativa scenen och har syntetiska dreads i regnbågens alla färger då?

  2. Ƭĥe real Hmm skriver:

   Du behöver helt klart läsa lite mer kulturhistoria så hade du inte tillskrivit en viss sorts fläta till enbart en sorts hår längre.

   Men om du sedan styvnackat ändå skulle fortsatt. Kim! På allvar! Har du sett hennes barn?

   1. Ƭĥe real Hmm skriver:

    Förresten har inte Kim grekiska anfäder? Då är det hon som har rätten på sin sida och alla andra som CAar henne. Slå upp Etruskiska statyer så får ni se. 😁

    1. S skriver:

     Kims pappa är från Armenien. Just det faktum att hon har mörkhyade barn gör det ännu konstigare att hon använder flätorna på det sätt hon gör.

     1. Ƭĥe real Hmm skriver:

      Men snälla. Om hon vill vara en del av sina barns kultur och få dem att känna att det är ok att vara stolt över den så ska hon inte göra det pga yttre biologiska faktorer som hon föddes med?

      1. Anonym skriver:

       Problemet med Kims flätor var att hon refererade till Bo Derek, en vit kvinna som i sin tur hade approprierat svarta kvinnors hårstilar. Svart hår är för många en komplex, känslig och politisk fråga, för svarta människor har i alla tider fått höra att det är fel, ser oprofessionellt ut, är fult i jämförelse med andra hårtyper osv. Man har varit tvungen att göra för onaturliga och skadliga saker mot håret för att det ska accepteras av den vita majoriteten, i arbetslivet och i samhället. När vita kvinnor bär samma frisyr hyllas de istället för att hånas, det är ju det som är problemet bland annat med CA.

       1. Minna skriver:

        Blir det bättre för de mörka kvinnorna om man förbjudet vita att fläta?

        Nej.

        Man får sluta å skilja på människor och människor. Annars får vi aldrig en jämställd värd.

    2. Emma skriver:

     Hon har armeniskt ursprung.

    3. y skriver:

     Etruskerna levde för det första i italien, inte grekland, och hade för det andra inte fulaniflätor (flätor som är specifika för den västafrikanska gruppen Fula och som approprierades av Bo Derek). Att Kim Kardashian och Anna har rötter i Armenien/Thailand gör det liksom inte ok att de approprierar afrikansk kultur. Det är helt irrelevant.

     1. Ƭĥe real Hmm skriver:

      De var ingen större skilnad på dem och övriga som levde samtida i den regionen och jodå de flätorna är också avbildade och det finns också statyer med dreadlocks som är över 3000 år gamla.

    4. y skriver:

     Dessutom är etruskernas kultur utdöd, så relevans????

   2. + skriver:

    Har en kandidat i etnologi och har utöver det bland annat läst konsthistoria och sociologi, men ”ok” TRH, du vet som skälvutnämnd allvetare alltid bäst.

    Var det något som du ville att jag skulle besvara eller ska vi lämna det där?

    1. + skriver:

     *självutnämnd damnit

     1. + skriver:

      PS. Ett tips i all välmening: googla ”Bo Derek”, och syna din självgodhet.

      1. Ƭĥe real Hmm skriver:

       Gjort! Hon har rätt och andra väljer att göra saker till något det inte är för att föra en kamp på en arena där den inte hör hemma. De väljer att öka motsättningar och skapa skillnader på folk och folk när enighet är det som behövs.

    2. Ƭĥe real Hmm skriver:

     Den beskrivning av din utbildning säger mig ingenting om vilken inriktning du har läst men uppenbarligen så har du antingen inte läst om statyer och olika flätor i olika världsledare under årtusenden eller så väljer du bara att skita i det.

     Bryr mig inte om vilket faktiskt för jag ogillar ditt hojtande om CA med lavetthot i vilket fall, på tal om osympatisk.

     1. + skriver:

      Tycker du på riktigt att du skälv bidrar till ett givande samtalsklimat? Säg från början att det var lavetten du störde dig på istället för att börja jiddra om statyer och kulturhistoria och killgissningar om Kim Kardashians ursprung…

      1. + skriver:

       *SJÄLV, för i…..

      2. Ƭĥe real Hmm skriver:

       Jag störde mig på hela din kommentar med identitetspolitik. Lavetten var bara grädden på moset som gjorde din dubbelmoral till en uppenbarelse där din åthutning till mig bara blev till trams.

       Och ja jag tycker faktiskt att jag bidrar till att bra debattklimat. Jag skriver aldrig otrevligt eller drygt först utan enbart som ett svar till någon annan. Anledningen till att jag inte backar för otrevlig samtalston är för att jag märker att det stärker andra att våga stå på sig mot sådana som typ dig som ”skriker” ut och använder hotande retorik för att få fram sin poäng. Tycker någon att jag låter otrevlig. Gå tillbaka och se vad det är jag svarar på så hittar ni anledningen. Orsak verkan.

       1. + skriver:

        Jag har verkligen ingen list att diskutera med dig, för om du hade varit öppen för diskussion pch kunskapsutbyte så hade du vid det här laget förstått att dina teorier om ursprung och kulturhistoriska djupdykningar är fullkomligt irrelevanta i den här frågan. Inte en jävel (utom möjligtvis du) drar kopplingen till ett gäng fnasiga statyer och därför är det heller inte relevant för den här diskussionen.

        Du kanske borde skaffa dig lite studieskulder att försörja dig med istället för att leva på din egen högfärdighet. 🤦

      3. Ƭĥe real Hmm skriver:

       PS killgissning. Ah så gulligt.

       Men du som nu har studerat etnologi borde ju då veta att Armenien tillhör en del av Turkiet och att den regionen var en del av en och samma kultur under den tidseran!!!

       Hoppas dina studieskulder inte är för stora.

       1. + skriver:

        Ärligt talat är du en av anledningarna till att jag allt mer sällan kommenterar den här bloggen, TRH. Brukade en gång i tiden försvara dig mot de som tyckte att du var en ovälkommen finne i röven, men fy fan vad jag börjar bli trött på att inte en jävel kan yttra sig utan att du ska komma gastandes och ge utlopp för vad i hela världen det nu är som får dig attatt inte ta ett chill pill och stfu…

        1. Ƭĥe real Hmm skriver:

         Ha ha, chill pill från den som pratar om lavetter?😺

         Det var trevligt om du nu försvarat mig men jag diskriminerar ingen om jag tycker någon skriver något som bidrar till ett kallt och dåligt samhälle.

         Din retorik i den här tråden visar på att du verkar vara rätt arg. Inget jag vill att du ska vara och inget jag önskar dig.

         Avslutar med att önska dig en bra kväll och jag menar det verkligen. 🌸

        2. Mm skriver:

         Man ser det framför sig. Någon skriver nåt. TRH supergooglar och hittar nåt som styrker sin åsikt, kastar in den å ba ”såhär är det” djupt liggande i ROMANER av text med fina ord hen vet ingen pallar läsa så ingen ska orka bemöta allt. Vidare djup analys saknas men tusentals ord vinner och TRH tror sig ha rätt 👌🏻

  3. ? skriver:

   Gissar att + är mycket ung och ganska vit. 🤔

 12. AJ skriver:

  Trodde att vi levde i Sverige. Landet där vem som helst åtminstone får se ut hur hen vill.
  Ett fritt land.
  Jag är lite chockad faktiskt, folk verkar spritt språngande galna.

 13. Nikki skriver:

  Har inte Anna anklagats för CA tidigare i samband med resa till Indien samt hennes traditionella japanska helkroppstatueringar? Hon är vuxen och borde således stå för sina val, istället stickar hon offerkofta och driver med sina följare när hon väljer Pass the Dutchie som bakgrundsmusik i videon. Svagt.

  1. Issa skriver:

   En del människor är känsligare än andra. Alla är inte superstarka och orka ta en massa elaka påhopp utan att påverkas. Det betyder inte att man är svag.

  2. s skriver:

   Kanske just därför det blev såhär. Hon orkade inte med det drev som skulle komma en gång till? Hon hade förmodligen inte väntat sig det, för då hade hon nog inte flätat håret från första början.

   Tycker Anna får ta så mkt onödig skit

  3. Nej, jag stickar ingen offerkofta. Kan dock inte ta ifrån dig din upplevelse om det är så du läser in mig. Pass the Dutchie är en av mina favoritlåtar och den spelas flitigt hos mig. Om du hade känt mig skulle du veta att jag enbart lyssnar på ska, rocksteady och reggae.

   Anklagades för CA när jag reste runt i Indien iklädd saris med bindis i pannan som jag fått klistrad av lokalbefolkning.

 14. anonym skriver:

  Men hon skulle inte klippt av det. Var ju jättefint. Vad synd.

 15. Anonym skriver:

  Haha men gud va löjligt! Av dom kränkta och av henne. För det första så har inte afrikaner sånt där hår, det var inte afrohår hon sydde in. Så vem är det egentligen som CA:r vem? Haha så patetiskt alltihop.

 16. Annie skriver:

  Stöttar Anna. De som anklagar henne för CA kan ju inte veta någonting om henne, eller om CA? Jag ”känner” henne bara via nätet, men det man ser på hennes insta är en av de mest varmhjärtade människor man kan tänka sig, en person som är genuint intresserad och nyfiken på andra människor (hennes reseskildringar borde egentligen få ett eget tv-program). Hon har dessutom utomnordiskt ursprung eftersom hennes mamma är thai (om det nu har någon betydelse). Att en frisyr kan få andra att spy sånt hat… fruktansvärt. Blev så ledsen när jag såg Annas film i morse.

 17. lol skriver:

  Men vänta jag som drömmer om att få hårförlägning och vill då endast köra flätor. Får man inte det som vit?

   1. Anonym skriver:

    Klart man får ha flätor i håret oavsett hudfärg.

 18. Anonym skriver:

  Gud vilka idioter.. Jag har äger inte mitt blonda skandi hår och skulle aldrig hata eller anklaga någon som färgar eller rakpermanentar sitt hår till det.

  For real, jag blir fan kränkt av dessa lättkränkta människor

  1. M skriver:

   Håller med om att folk är dumma som gapar på henne över detta men blont skandinaviskt hår funkar inte i sammanhanget då man ju inte förskönar något där – skandinaver har aldrig varit förtryckta eller liknande. Handlar inte om att man inte får se ut som någon annan utan att man inte ska försköna en kultur eller etnicitet som förtryckts, för att liksom förlöjliga eller förminska det de varit med om som man själv inte förstår. T.ex därför jag som vit svensk inte ska klä ut mig till indian och lägga upp en massa ”sexiga” eller ”sköna” bilder på det på IG.

 19. Marja skriver:

  Är antagligen för okunnig om CA för att uttala mig, men ändå… Min reaktion är WHAAAAT? Håller med Amelie att det viktiga måste väl vara att ta de diskriminerades upplevelser på allvar och att jobba med strukturer som diskriminerar. Var går som sagt gränsen för hur man ”får” se ut? Det finns ju massor med folk av blandad härkomst, där en av föräldrarna kanske har t ex en viss typ av hår/hudfärg men där barnet kanske ärvt en ljus hudfärg men krulligt afrohår? Vem blir kränkt av detta, det är hår, inte symbol för en kultur? Vissa frisyrer kan väl vara kopplade till en specifik kultur. Nä, håller vi på med hårklyverier (haha) på denna nivå så tror jag tyvärr bara att det spelar rasisterna i händerna och att vi får en backlash mot värderingar om allas lika värde.

 20. Linn skriver:

  Jag kan förstå om man hävdar CA om saker (frisyer, klädesplagg, symboler) används i komersella sammanhang men inte när en enskild individ väljer att fläta in lockiga extensions. Anna var ju dessutom på en salong inriktade mot afrohår och -frisyrer, ska de inte få sälja sina tjänster till alla sorters kunder?
  Att dessutom komma med kritik på ett sådant raljant sätt som en del gjort i Annas kommentars fält (”Perfekt exempel på CA – bra jobbat” och en applåderande emoji) känns bara så himla lågt. Att bara kasta in en brinnande tändsticka och se varthän det barkar.
  Jag har swishat Anna, hoppas att hon får tillbaka varenda öre!

  1. Sofia skriver:

   Det är en intressant poäng! Ska de inte få sälja sina tjänster till alla slags kunder? Ska salongen porta mig som ljushyad med smålockigt hår för att jag har fel hudfärg? Det är ju inte klokt. Jag förstår inte detta att hermetiskt innesluta människor i pyttesmå boxar. Det blir väldigt deterministiskt om vi alla bara får röra oss inom den lilla sfär och det sammanhang vi fötts i för att inte riskera att stöta sig med någon?

   1. C skriver:

    Alltså. Jag fick höra en gång att jag utövade CA genom att gå och äta sushi här i Stockholm. Då kände jag liksom att jag inte riktigt kunde ta personen på allvarl längre

 21. Lena skriver:

  Som mörkhyad måste jag säga att jag tycker det är oerhört påfrestande, att jag ständigt ska känna mig kränkt över andra människors val. Är det inte frisyrer, så är det klädstil, reklam etc.

  Jag känner att jag bara inte kan få vara stolt och mörkhyad. Jag handlar fortfarande på hm, men det borde jag inte, för jag ska känna mig kränkt över deras senaste utspel, trots att de bett om ursäkt. Det är oerhört jobbigt att förväntas vara kränkt hela tiden och om jag inte är det, så är det synd om mig för att jag inte förstår bättre och ska bli uppläxad av människor, som egentligen inte har tolkningsföreträde.

  1. Ƭĥe real Hmm skriver:

   💞🌸

   1. Lena skriver:

    Så skönt att folk förstår vad jag menar, Kram 😘

  2. The Momster 👹 skriver:

   🙌

  3. Moa... The real, real Moa skriver:

   @Lena

   💋👍🙏

   Är bedrövad över hur folk gör sig till talespersoner för andra, som aldrig ens bett om det.

   You go girl!

   Moa

  4. Dede skriver:

   Jag undrar var alla vita sekundärkränkta stackare tog vägen nu när du med, förmodat, tolkningsföreträde berättade hur du faktiskt känner. Undrar hur ett liv ser ut hos en vit människa som letar saker att bli upprörd över åt andra men som inte rör en mörkhyad, asiat, fräknig, muslim i ryggen alls? Jobbigt att föra ett krig mot omvärlden ända ner på atomnivå.

  5. Anonym skriver:

   🙌🏻🙌🏼🙌🏽🙌🏾🙌🏿 Preach!

 22. Binki skriver:

  Är det bara jag som tänker 4000 spänn för en frisyr?? CRAZY!! Speciellt om man som Apan ständigt har ont om pengar.

  1. Anonym skriver:

   zzz….

   Låt folk göra vad de vill för sina pengar. Vi fattar att du tycker att det är ovärt att lägga pengar på hår. Du lägger pengar på något som en annan tycker är lika ”Crazy”.

  2. Varför skriver du att jag ständigt har ont om pengar? Det är inte sant. Tvärtom. Jag jobbar extra, säljer grejer och lever så sparsamt jag kan för att kunna lägga pengar på det jag verkligen vill ha.

   Att vara ensamstående mamma till tre barn och att försörja sig på en lärarlön kräver extra arbete för att kunna betala resor och nöjen. Jag har inga lån eller skulder. Är fri som en fågel och har hårt förvärvade pengar på kontot.

 23. E skriver:

  Men angående Kardashians flätor – kan det inte bero på att hon vill ha någon slags samhörighet med sina barn? Hon gick ju på kurs för att lära sig sköta deras hår.

  Sedan gör väl just Kardashians en del skumma grejer i övrigt.

  1. + skriver:

   Problemet är ju alla de svarta som i t.ex. USA har diskriminerats, mobbats och mötts av fördomar för att de valt att fläta sitt hår eller bära det ”naturligt”. Och att sedan Kim Kardashian, som den samtidsikonen hon är och med den tillhörande makten hon har, gör det till något ”snyggt” och ”coolt” utan den erfarenheten som andra har av att ha burit samma eller liknande flätor. Det är där det kulturella bemäktigandet kommer in och i förlängningen blir det ett slags dubbel kränkning. Kim bör vara väl medveten om detta, men skiter uppenbarligen i det och kränker därmed medvetet. Rakt motsatt till vad som är fallet vad gäller Anna och därmed ett tydligt exempel på hur kulturell appropriering inte är en fråga om svart eller vitt (no pun intended).

   1. Anonym skriver:

    Och? Vad är problemet med det?

    Se framåt och inte bakåt. ✊🏾

    1. + skriver:

     ”Se framåt, inte bakåt”? Jag vill verkligen inte verka nedlåtande men den därhär kommentaren belyste bättre än något annat varför det fortfarande anses vara relevant att snacka om white privilege…

     1. S skriver:

      Precis, på nivå med ‘jag ser inte färg’ eller ‘det är ju ni som pratar om ras hela tiden som är de verkliga rasisterna’.

     2. Anonym skriver:

      + Såg du ens färgen på emojin i kommentaren? 🤔

      1. + skriver:

       Nä, jag är *färgblind*. On a more serious note så spelar det faktiskt ingen roll. Mitt svar blir inte mindre relevant bara för att avsändaren råkar vara mörkhyad.

 24. Surtant skriver:

  Alltså visst, de som hackar på Anna är fjantiga, men hon måste ju själv ta priset? Först så fixar hon håret och blir uppenbarligen nöjd med resultatet, men sen när en del troll på internet skriver dumma saker, så måste hon klippa av det, till allmän beskådan!

  Riktigt pinsamt effektsökeri, hon borde ha haft lite integritet och stått på sig i sitt beslut. Men jag antar att allt sånt här är ett bra sätt att få uppmärksamhet och mer följare på..

  1. E skriver:

   Eller så tål inte alla all skit som kastas. Hon har inte gjort fel, dömande idioter gjorde fel.

  2. S skriver:

   Ja, hjälp så ambivalent runt henne. Hon verkar såklart schysst och gullig, och självklart är det stolligt att folk trackar henne så brutalt… men, samtidigt känns hon ofta ganska omogen och just effektsökande, som nu med den offentliga håravklippningen. Och så bekräftelsesökande, vilket ju måste vara svinhårt i situationer som nu, när hon la ut hårbilderna och helt klart inte fick de enbart positiva kommentarer hon förväntat. Tänker ofta på hennes insta att hon blottar mer än vad hon klarar att hantera. Samtidigt har hon ju skapat en egen beroendesituation då hon ganska ofta ber och får hjälp av sina följare med diverse, som nu insamlingen. Jag orkar inte ens tänka tanken att kritisera folk på insta, men förstår om vissa av hennes följare reagerar när hon varit öppen länge om att hon är i en svår ekonomisk situation, samlat pengar till tatueringar, resor och annat och nu lägger 4000 på hår som hon trotsigt klipper av nån dag senare..

   1. Hej skriver:

    Det var följare som initierade insamlingen, inte Anna.

   2. Snälla, berätta för mig om den svåra ekonomiska situationen jag tydligen befinner mig i. Jag känner inte till den. Jag har aldrig samlat pengar till tatueringar, resor. ALDRIG. Jag har däremot jobbat extra för att kunna unna mig.

  3. Ta priset? Att behöva bemöta elaka kommentarer dagligen i flera månaders tid (vilket hade hänt om jag skulle behållit håret).

   ”Pinsamt effektsökeri, hon borde ha haft lite integritet och stått på sig i sitt beslut”? Jag tappade suget och slutade trivas.

   ”Men jag antar att allt sånt här är ett bra sätt att få uppmärksamhet och mer följare på”…
   Svar: Nej. Som det känns just nu vill jag inte ha fler följare. Har låst mitt konto, blockat ett hundratal konton och släpper inte in nya följare.

 25. Anonym skriver:

  Fy. Vad hände med kulturell berikning liksom. De som ropar CA vill bara söndra och åtskilja.

 26. Helenschki skriver:

  Oj mycket dramaturgi här men samtidigt vilket himla trams. Vilka är dessa småbrudar som ska in och jiddra om transfobi och ca hela tiden som har absolut noll koll på världen? Som hon som tyckte Sandra Beijer skulle kvotera in ickevita i sin kompiskrets. Och vad är denna rädsla för afrikansk kultur alltså enligt min erfarenhet blir de flesta afrikaner (nej en kontinent är inget land men orkar inte räkna upp 10 länder nu) glada när man tar del av deras kultur och bär chitenge eller äter nshima osv. Anna verkar otroligt härlig och gullig och alltså VAD är vitsen med att gå på henne för lite extensions hon betalade bra pengar för (alltså bra att hon betalade vad det kostade och respekterade hantverket). Sicket trams kan inte dessa tjafsa människor gå o tacka SDare istället.

  1. Ƭĥe real Hmm skriver:

   Precis!? 👏🙌

   Och samma med alla hinduer, enuiter etc etc. Jag orkar på alvar inte detta trams och ökande av motsättningar. 🙇‍♀️😿

  2. Amelie skriver:

   Haha skrattade så åt hon som tyckte Sandra skulle se över sin vänkrets ur etnicitetsperspektiv. Fick upp en så rolig bild i huvudet där Sandra ringer upp Elsa och ledset säger ”Tyvärr, men du kan inte vara min vän längre. Jag ringer dig om en plats för en till vit vän blir ledig, men just nu är balansen 60-40 och det går ju inte vet du…”. 😉

   1. Helenschki skriver:

    Hah lol. Vi behöver ett black mirror-avsnitt om detta.

 27. Nötter skriver:

  Det första jag gör när jag är ledsen och kränkt är att ta fram kameran och filmar mig själv. Så alla andra också får se att jag faktiskt är kränkt och ledsen. Gör inte ni det också?

 28. IThomas skriver:

  Ormen äter sin egen svans. Ska bara fylla på popcorn…

 29. A skriver:

  CA måste vara det mest skitnödiga begrepp som finns. ”Åååh en vit som bär braids, vilken heeemsk människa” ”åååh en icke-afrikansk kvinna som har lockigt afrohår, sätt henne vid skampålen” . Herregud vilket jävla trams?! Och jag skiter högaktigningsfullt i huruvida ”okunnig” jag låter; jag råkar anse att det står människor fritt att ha sitt hår som de vill. Eller kläder. Eller skor. Eller smink etc.

 30. Anonym skriver:

  Är hon verkligen så kränkt då? Tänker mer att en person som mår väldigt dåligt över att bli påhoppad inte hade ställt sig att filma när hon klipper av det? Känns mer som ett uppmärksamhetssökande drag att göra detta.
  Håller dock med om att CA snacket har gått för långt från vita kvinnor, men tveksam till att detta verkligen tog så hårt på henne.

 31. Nora skriver:

  Jag ser inte logiken i att Swisha pengar till någon som först går till frisören och blir nöjd med tilltaget men sedan, också av egen fri vilja, väljer att klippa av sig det? Då får man väl ta sitt ansvar? Om jag vore Anna skulle jag känna mig lite dum och självgod att ta emot pengar som swishas för något som i slutändan faktiskt var helt självvalt.

  1. S skriver:

   Apan klagar regelbundet över hur dålig råd hon har, och har haft insamlingar för både resor och tatueringar och annat.
   Har flera gånger tänkt att insta verkar vara en ganska ond cirkel för henne där hon behöver uppmärksamheten hon får från många följare, men inte pallar kritik hon får genom att ha just många följare och sedan behöver hon igen sina många följare för upprättelse, tröst, medhåll och insamlingar, eller hjälp av annat slag (à la bilreparation, boende i Västerås, nån möbel eller vad det kan vara).

   1. Det du skriver är ren lögn. Jag har aldrig klagat på att jag inte har råd och har aldrig haft insamling för egen vinning. Jag arbetar hårt och sparar pengar till mina resor och tatueringar. Har inga lån eller krediter. Har aldrig bett om tröst av mina följare. Varför ljuger du? Det är så fruktansvärt skevt och elakt.

    Ja, jag sålde min bil i Västerås eftersom den hade ett elfel som skulle kosta 25 000 kr att reparera. Det är mycket pengar när jag redan betalt 20 000 kr för felsökning. Möbler som jag inte vill ha kvar hemma har jag lagt upp på min instagram eftersom jag vet att det funnits intresse för det.

    Misstänker att du varken bryr dig eller kommer läsa detta, men det är elakt förtal du sysslar med och något som skadar mig. Hur tror du tillexempel att mina barn kommer må om de läser lögnerna du skrivit? Så fruktansvärt lågvatten.

    1. bob skriver:

     5 hrs ago
     ”Jag är en ensamstående mamma med tre ungar som sliter för att få vardagen att gå ihop på en lärarlön.”

     1. Ok, och du tycker att detta är lika med att ha dåligt med cash?

 32. A skriver:

  …nu har personens namn helt fallit bort men för nåt år sedan så var det ju nån tjej som sysslade med spraytan och fick höra hur vidrig hon var . Folk är fan inte kloka

  1. Anonymis skriver:

   Maxida Märak?

   1. A skriver:

    Nej,inte Märak utan det var nån annan. Tror personen drev spraytan salong. Blev ett jävla liv och folk gapade om det där minsann var CA. 😐😐 alltså; på riktigt,hur korkade får människor bli

    1. Anonymis skriver:

     Aha. Har för mig att det var ett jävla liv även av Märak och hennes hudfärg… fast hon kanske hade sminkat sig brun. Ja, så var det, folk tyckte hon gjorde en blackface pga smink.

 33. Li skriver:

  Alla som skriker CA om allt och ingenting och skriker om att alla andra ska läsa på är ju de som är minst kunniga. Hade de varit kunniga, pålästa och öht ha någon form av eget tänkande (misstänker groupthink deluxe i många fall) så hade de fokuserat sin energi på att lösa riktiga problem vad gäller diskriminering, och inte urvattna varenda begrepp genom att missbruka dem. Det är dock bekvämare att sitta bakom en skärm, påstå att man är ”påläst” för att man läst en artikel i ämnet och sen bete sig som en mobbare på internet. Istället kan man ju försöka göra skillnad på ett mer moget, genomtänkt och mer effektvt sätt genom konstruktiva samtal. Patetiskt!

 34. Lisa skriver:

  Dels har Anna mig veterligen en svans av hatare sen hennes gästvecka på kvinnohat(?) pga ett klumpigt men ärligt misstag i ett inlägg om transpersoner. Jag tror att det är samma personer som hugger vid minsta lilla möjlighet som presenterar sig, hur orimlig den än må vara. Titta på Sanna Bråding tex och hennes frisyrer genom åren, har hon nånsin fått ett CA-drev mot sig? Nåt drev alls? Inte vad jag vet och det är för att det är orimligt, precis som i Annas fall. Det handlar om folks personliga vendettan mot henne för att hon gjorde ett misstag en gång. Sjukt.
  Dels tror jag att Anna är för känslig för att fixa att ha ett så stort och offentligt konto. Det är absolut inget fel med det, jag skulle nog inte själv fixa det. Men hon lyckas liksom inte distansera sig från det dessa småsinta människor säger och jag undrar om hon inte gör sig själv en björntjänst genom att vara så pass offentlig som hon är. Man måste vara så jäkla hårdhudad och alla är inte det. Ens eget välmående måste få gå först.

  1. S skriver:

   Kombinationen av hennes öppenhet, impulsivitet och bekräftelsebehov och ett stort instakonto har skapat en lite läskig beroendesituation för henne verkar det som.

   1. ”Läskig beroendesituation” på vilket sätt? Beroende av vad?

  2. A. skriver:

   Vad var misstaget gällande inlägget om transpersoner? Är nyfiken.

   1. Jag gästpostade på Kvinnohat och fick frågan om min sin på könsidentitet. Jag berättade om hur jag av min thailändska mor fostrats utifrån hennes kulturella kontext att se på transpersoner. Nämligen att det är helt naturligt och inget som folk rycker på axlarna åt i Thailand. Jag berättade om min kusin som är Katoy och hur jag som barn fick det förklarat som en ”kvinna i en mans kropp”.

    Genom att skriva ”kvinna i mans kropp” kränkte jag transpersoner och blev uthängd som transperson. En mycket märklig anklagelse eftersom det inte är sant. Bodde vid tillfället tillsammans med en människa vars partner är trans.

    1. Anonym skriver:

     Så du berättade att du fick det förklarat som liten att det är som att vara ”kvinna i en mans kropp”? Dvs att du kritiseras för vad andra berättade för dig när du var liten? :s

 35. Annanas skriver:

  Bara jag som tycker det är lite märkligt med en insamling? Tänker att har man 4000 att lägga på en spontan hårförlängning så har man kanske inte ont om pengar.
  Dock tycker jag det är väldigt fint av de som vill skänka pengar för att glädja en med människa. (Slipper jag elaka påhopp nu?)

  1. Jag tycker också det var märkligt men är genuint glad och tacksam för stödet. Även om jag hade pengarna att lägga på att fixa håret känns det så fint att få tillbaka dem. Insamlingen skedde på en följares initiativ och jag svarade att swishen är fri. Tror ärligt talat inte att någon människa skulle tacka nej till en swish i det läget.

 36. Tranan skriver:

  Nu har hon fått in alla pengar på swish som hon betalade för hårförlängningen. Ibland blir man lite avis på dessa influencers alltså 😉

  1. Det förstår jag. Det är dock första gången jag är me dom något liknande.

 37. Sofiasanden82 skriver:

  Så jävla dumt min stora syster och storebror är helsvenska och är extremt lockiga min bror avskyr de o rakar av de.
  Syrrans är stort och lockigt typ som afro så att en sån sak kan anses ca är sååå fel detta med flätor och liknade har jag förståelse för men de finns även vita svenskar som är extremt lockiga min dotter lika så när hon va liten växte håret som en ”boll” på huvudet när de va ganska kort. Men nu har hon hår nästan till rumpan och har vad man kallar prinsess lockar /korkskruvar

  1. + skriver:

   Skillnaden är väl att du och din familj inte har blivit mobbade, diskriminerade, förtryckta eller mördade pga ert lockiga hår.

   1. AA skriver:

    Då borde det ju vara en fördel ju fler som vill ha lockigt, mörkt hår?

   2. Helena skriver:

    Men ska man bära en skylt då till sitt hår om man har det naturligt storlockigt/krulligt för att inte riskera att kränka någon?

   3. Sofiasanden82 skriver:

    Mördare nej såklart men mobbade ja finns en anlednig till varför min bror ex rakar av de pga grov mobbnig plus att han är rödhårig så jo.

 38. Anonym skriver:

  Alla dessa sekundärkränkta mobbare som försöker låtsas vara så goda och korrekta.
  CA är en ”hitte-på” -grej för folk som har det för bra.

 39. G skriver:

  Jag förstår ingenting, vill någon förklara? Vad betyder ca och har någon blivit kränkt av hennes frisyr?

 40. Anna skriver:

  Så jävla larvigt så jag orkar inte ens. Sjukt töntigt med vissa grejer som är CA… Hår?!

 41. Anonym skriver:

  Alltså va?! Vad är det för fel på folk? Inte direkt så att hon gjorde det för att göra sig lustig på någons bekostnad.

 42. Anna ♀️ skriver:

  Tänk om alla som ägnar så mycket tid och kraft på att hacka på andra kvinnor, anklaga varandra för dålig feminism, CA och olika fobier skulle ägna hälften av den energin åt att argumentera mot män och patriarkala strukturer … 💔

  1. E skriver:

   Vem säger att man inte kan göra både och? Det kallas intersektionell feminism.

   1. Anna ♀️ skriver:

    Om det är vad du tror att intersektionell feminism innebär tänker jag att det vore bra för dig att besöka ett bibliotek och läsa på lite. Att trycka ner andra kvinnor är aldrig feministiskt.

 43. Cee skriver:

  Personligen tycker jag det är kul att hon vill bära något som är mer förekommande i ”min” kultur sålänge det inte bytts namn (som Kim kardashian gjorde).

  Är det bara jag som reagerade på att det kostade 4000 kr!? Snälla sig att jag inte var den enda..

  1. Anonym skriver:

   Skulle aldrig själv betala 4000:- för NÅN frisyr, men det såg ut att vara rätt mycket hår, säkert bra kvalitet, och det tog nig en jävla tid att fläta in, så att frisören fick de pengarna var säkert rimligt, sett till arbete och material.

   1. Cee skriver:

    Kanske jag som varit bortskämd med att få håret fixat sådär för betydligt mindre priser och gratis haha, men antar att det är som du säger. Kan nog även bero på att det gjordes i salong och förhoppningsvis utbildad personal..

 44. Anonym skriver:

  Skulle aldrig kasta 4000 i sjön, för va andra jävlar tycker

 45. Gör det enkelt. skriver:

  Helvete för att vara en del av det som har blivit. Att svänga sig med dessa ord som problematiskt eller tolkningsföreträde mm. Det har ju blivit en jävla grej om vem som kan se mest problem i allt. Osäkra människor som egentligen är sökare efter gemenskap och i en annan tid kanske sökt sig till skinheadssekten. Varför göra det så in i helvete svårt för sig och att se problem i allt. Vad hände med det sunda förnuftet?

 46. E skriver:

  Naturligtvis gör man vad man vill med sitt hår och alla har inte samma kunskap om varför vissa kan bli irriterade/ledsna av detta, det är ju inte gjort med uppsåt att trycka ned någon annan.

  Dock tycker jag att det är ignorant att inte lyssna eller ens diskutera med de som kritiserar utan genast blocka och radera kommentarerna. Hör vad de har att säga åtminstone och lär dig om deras erfarenheter?

  Jag tycker alla bör kolla Lovette Jallows insta blackvouge_se där hon har lagt upp en story om cultural appropiation. Tycker hon förklarar det bra om varför det är problematiskt.

  1. Anonymis skriver:

   Jävla BS! Hon kan lägga sig platt på rygg med svansen mellan benen och det kommer inte göra ett jävla skit. De kommer spotta, fräsa och morra ändå.

 47. Pip skriver:

  Så himla tråkigt hela den här historien. Så onödigt att hata på någon som kanske inte vet bättre, kanske inte tänkte sig för. Tänk om vi kunde haft en utbildande och konstruktiv diskussion.

  Såg två kommentarer på hennes bilder, där folk frågade hur hon tänkte kring CA. Gillade en, och nu är jag blockad. Det måste varit innan näthatskommemtarerna kom, för där var, då, endast sakliga frågor. Så jäkla onödigt att trycka ner någon över huvud taget.

  Tycker det är viktigt som vit cisfeminist att backa, lämna plats, lyfta andra och främst de med tolkningsföreträde, och framför allt lära mig om strukturellt förtryck och dess uttryck. Att CA är superproblematiskt anser jag inte att det råder någon tvekan om, men det måste ju finnas rimliga gränser för hur en person som eventuellt gjort något som kan ifrågasättas bemöts.

  Tycker även att denna tråd där många gör ner hela CA-begreppet och kontexten är för nedrig alltså. Det är så mycket värre, och vittnar om ett mycket större förakt för intersektionelll antirasism än vad Annas frisyr gör.

  1. Anonymis skriver:

   Jag förstår varför hon blockade. Varför ska hon sitta och försvara sitt hår som folk anser problematiskt och ca? Skulle du vilja göra det? Sitta där med ditt nya fräscha hår och se när folk stampar på det? För det är PRECIS det de gjorde – hur ”snällt” och ”städat” de än ställde frågan.

   Obs jag är poc för övrigt och har inga problem med individer som inspireras av min kultur.

    1. Anonymis skriver:

     Person of color

   1. Pip skriver:

    Hon har ju blivit utsatt för massor av kränkande och hatande kommentarer, så jag har förståelse för om hon inte vill diskutera med de som sakligt ifrågasätter hennes handlingar heller. Det skulle jag nog inte heller orka, om hag blivit överöst med hatkommentarer i min inbox.

    Sen är det väl ändå skillnad på att ifrågasätta en persons handlingar och att fullkomligt och osakligt trycka ner en individ. Det är lite det jag är inne på – kan vi diskutera något som är problematiskt utan att ta till personangrepp och mobbmentalitet?

  2. Anonym skriver:

   För det första så är hon inte en vit CIS-feminist.
   CA i all ära men hat mot en tjej vars frisör som är svart gör efter fri tolkning en frisyr på henne (även Anna har lockigt hår naturligt), hallå liksom… Det är skillnad på att synliggöra strukturella problem och på att hata på någon individ, skicka kränkningar och dylikt.

 48. Anonym skriver:

  Ehm, ursäkta, men vill bara meddela att det finns en kultur – min – som säger nej till allt. Ja, allt. Precis allt ni gör. Ni har aldrig hört om min kultur, p.g.a. förtryck (så klart!) och kan givetvis inte ta till er attribut från min kultur på ett positivt sätt, utan jag, den med tolkningsföreträde, utgår konsekvent från att ni gör det av okunskap och illvilja. Herregud, skulle min kulturs estetiska uttryck vara blott estetiska?!! NEJ! Inte för mig, och således ska ALLA ta hänsyn till det. Det är inte fint, det är förtryck!!!!!! När inte jag gör det då, för då tar jag tillbaka makt. Eh… aaa, nåt sånt. Men lockigt hår är ett statement, hur dum är man om man inte fattar det?! Och lockigt hår får bara vissa ha – inte alla som har fötts med det, utan bara de som fötts med det och vars förfäder också levt under förtryck. Geez! Ska detta va så svårt att förstå? Du fattar väl själv att du inte ba kan gå och locka hårtet hur som helst? Folk med lockigt hår har faktiskt dött under annan hand förut! Så därför är lockigt hår inte bara hår som ´lockats, utan ett statement vars budskap jag bestämmer. För jag har faktiskt TOLKNINGSFÖRETRÄDE!!! :,D .,D :,D Asså snälla sluta ni dödar mig! Hahahaha! Jävla trams är vad detta är!! Och vet ni, nu är det så att vi med lockigt hår, som jag, har tolkningsföreträde när det gäller detta trams (jo, jag lovar, det är så!!!) så oavsett vad ni kan ha för kloka invändningar och tankar i frågan så har jag likväl rätt, för jag har tolkningsföreträde. Minsann. Debatten blir ju torftig, så klart, men det är skönt för mig, för jag har alltid rätt :))))

  1. Hepp skriver:

   Precis så är det ja, lika bra för all att inse det nu :)))

  2. Anonymis skriver:

   Vet att du drev hårt men du lät EXAKT som dem!! XD

 49. Anonym skriver:

  CA är bara ett nytt, töntigt hittepåord. Då borde inga mörka eller asiater få blondera sig och svarta med lockigt hår borde inte få rakpermanenta sig eller sätta i löshår. Jag som skandinav blir ju KRÄNKT! Beyonce är världens största rasist med sitt blonda löshår!

  1. Jannie som aldrig skriver nuförtiden skriver:

   Vet du varför svarta människor rakpermanentar håret? Jag började göra det som som 12 åring. Googla fram det så förstår du kontexten.

   #educateyourself

   1. Anonym skriver:

    Wow, här målar vi med den breda penslen!

    1. TM skriver:

     Jag har själv svårt för hur långt CA-debatten kan gå men tänker ändå att du kanske inte vet varför många av oss POC rakpermanentar eller blonderar håret. Det är för att vi ska bemötas på ett mer respektfullt sätt utan att misstänkas för att vara lata/odisciplinerade i jobbsammanhang eller begå brott (tex sno något i butiken). Jag behandlas betydligt bättre när jag har rakt hår än när jag har mitt naturligt lockiga hår medan jag har behövt försvara mig mot anklagelser från butikspersonal när jag har mitt naturliga hår (ologiskt, jag vet men rasism är inte heller logisk). I år har jagbestämt mig för att ha mitt naturliga hår oftare för jag är trött på att behöva lägga ner så mycket pengar och tid på att inte bli diskriminerad.

     Med det sagt tycker jag ändå inte att apansattigranen skaffade frisyren för att vara elak utan snarare för att hon tyckte om den. I år kan SD få 20% och alldeles för många fokuserar på vad apansattigranen har för frisyr än att lägga sin energi på att motarbets politik som kan ha betydligt mer förödande konsekvenser.

     1. TM skriver:

      Ber om ursäkt för stavfel, har problem med mobilen 🙂

   2. Anonym skriver:

    Jag är mycket väl medveten om varför svarta känner att dom måste rakpermanenta håret. Jag har tex sett dokumentären Good Hair av och med Chris Rock. Jag tycker bara det har gått till överdrift nu när vita blir anklagade för rasism för att dom har dreads.

    Människor som har naturligt blont hår är i minoritet och finns bara i nordeuropa, nordamerika och i Australien så jag gillar inte att majoriteten blonderar sig eller skaffar blont löshår. Det är faktiskt kulturell appropriering om något! Tom SVT har berättat på nyheterna att naturligt blont hår kommer försvinna om några årtionden.

    Självklart driver jag nu. Mörkhyade får gärna bleka håret om dom vill. Precis som att jag kommer skaffa flätor om jag vill.

    Jag är etnisk svensk och dansar salsa och magdans men det får jag väl inte göra för dig. Det är ju CA. Om jag berättar att jag har brunt hår och ser utländsk ut, är det ok då? Folk tror alltid jag är halv nånting. Halvjugoslav, halvfransyska m.m. En syrian jag brukade umgås med trodde jag var halvsyrian och han blev chockad när jag berättade att jag var svensk.

    Får jag dansa orientalisk dans nu då eller är det kulturell appropiering?

 50. Powertothepeople skriver:

  Intressant. På 60-talet permanentade vita håret till afrokrull för att visa solidaritet med poc. De gick tillsammans i medborgartåg i Södern i USA. Det här är en så sorglig utveckling med ka så det finns inte. Leder bara bort, inte framåt. De viktiga diskrimineringarna skyms

  https://m.youtube.com/watch?v=KfarBWt6DWo

  1. E skriver:

   Man behöver inte se ut som någon annan för att visa solidaritet. Och approprierar man någons kultur så betyder inte att man automatiskt inte är rasistisk eller förtryckande.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla