Kan man spåra någon via Instagram?

12:45 13 Feb 2018

Instagram/Lance Hedman Graaf/Magdalena Graaf:

EDIT – enligt en läsare som hann se kommentaren innan den raderades menar på att den mer eller mindre innehöll ett regelrätt dödshot. Om det stämmer så hoppas jag verkligen att de polisanmäler det!!!
Men får polisen ta emot information som skaffats på olaglig väg? Någon som vet?

En person som kallar sig ”hacker_1234_hacker påstår sig ha spårat en användare som ska ha lämnat en otrevlig kommentar på Lance Instagraminlägg – dock vet jag inte vad som stod i den då den numera är raderad och vederbörandes konto avslutat.

Hackern menar på att hen kunnat ta fram både vad vederbörande heter och bor men jag tycker att det låter aningens märkligt eftersom det krävdes att Facebook (som äger Instagram) kopplades in för att få fram identiteterna på de två personer som låg bakom den sk ”Instagramhärvan i Göteborg”.
Eftersom den här profilen inte längre är tillgänglig så vet jag inte vad som stod i den. Kanske länkade hen till andra sociala medier med mer information som gick att spåra? Annars verkar det högst osannolikt…

Så här beskriver sidan ”Surfa Lugnt” tillvägagångssättet att få fram information om en användare och av det att döma så ser jag det som ganska osannolikt att hackern här ovan fått fram korrekt info från Instagram.n 
Jag har kollat upp det namn och den adress som han skriver ut och där bor 2 personer i 60-årsåldern och en man på 35 år men vem av dessa som skulle vara skyldig till kommentaren vet jag inte men 35-åringen är väl den som känns mest rimlig i så fall, eller?

Men…det kan ju lika gärna vara en helt oskyldig person som den här hackern hänger ut på nätet?
Kanske vill hen bara få lite uppmärksamhet av Lance och hans mamma?
Vilket hen också får…

Vad tror ni?
Och vad tycker ni om sådant här när personer tar på sig rollen av polis och hänger ut folk på sociala medier?
Det kan ju vara sant, men tänk om det inte är det…?

86 kommentarer | “Kan man spåra någon via Instagram?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Mira skriver:

  Blir så ledsen för Lance efter att ha läst hans text. Det är så extremt svårt att förlora ett syskon, antagligen något av det svåraste man gå kan gå igenom. Väldigt starkt av honom att komma tillbaks från mörkret. All kärlek till honom <3

 2. anonymous skriver:

  Jobbig text. Tungt innehåll men även att det var en enda lång mening. Förutom korta meningen i slutet. Stay in school…

  1. Helene skriver:

   Vissa människor kan gå ut gymnasiet utan att kunna skriva ordentliga meningar, förstår inte denna hets som alla språkpoliser har. Är det för att man har ett sånt enormt behov av att pika på något att man väljer språket till slut om man inte hittar annat? Mår man bättre själv då för man kan lite grammatik?

   1. Lindome skriver:

    Tror du slog huvudet på spiken, Helene. Känns onödigt att hacka på ett inlägg där en person öppnar upp om en personlig tragedi, då om någon gång kan man väl bara chilla lite eller?

    1. Helene skriver:

     Man kan tycka det, men vissa verkar leva livet efter epitetet att det svenska språket alltid ska vara grammatiskt korrekt…. 🙄

   2. Pepparkorn skriver:

    Språkpolis om en önskar bruk av punkter? Går ju inte att läsa hans text!

    1. Helene skriver:

     Jo det går, om man vill och anstränger sig lite. Det är hans text, hans uttryck, hans känslor och hans inlägg. Han skriver det för sin skull inte för din och framförallt inte för att du ska vara lat och fördömande.

    2. Anonym skriver:

     Kan du inte att läsa hans text för att den saknar punkter? Ja då är det nog du som behöver lite hjälp och inte han. Normala människor brukar tillochmed kunna läsa en text där bokstäverna har blivit omkastade i orden. Men du är väl lite efterbliven kanske 🙂

     1. Pepparkorn skriver:

      Dessutom, moget att kalla nån efterbliven för att hen påpekar att textväggar utan skiljetecken är svåra att läsa. Snacka om att visa på djup och intellekt genom att svara med ”äru efterbliiiven ällä?”.

      1. Anonym skriver:

       Jag skrev inte ”äru efterbliiiven ällä”?? Jag bara konstaterade att du nog måste vara lite efterbliven som inte kunde läsa hans text.

       1. Pepparkorn skriver:

        Innebörden är densamma i och med att du måste trycka till genom att kränka.

        1. Anonym skriver:

         Precis som du var tvungen att trycka till och kränka lance genom att säga att hans text om hans döda bror inte ens går att läsa? Om du påriktigt inte kan läsa den eller förstå vad han skrivit pga att han inte har med punkter så är det ju faktiskt hos dig problemet ligger.

         1. Pepparkorn skriver:

          Jag har ingenstans tyckt till och kränkt Lance, alternativt kallat honom för efterbliven. Jag skrev att texten inte gick att läsa (då den inte innehöll en enda punkt). Snacka om att ni är sekundärkränkta och i konstant affekt mot allt. Lågvattennivå deluxe på er retorik.

          1. Pepparkorn skriver:

           * tryckt till, ej tyckt till. Och nej, återigen – jag kan föga utröna textens innebörd. Men det beror ju på att jag läser så många välformulerade texter hela dagarna att jag blivit lite efterbliven. Se så, hoppa av skolan nu kidz och sluta vårda svenska språket. Etcetera, va.

          2. Helene skriver:

           Vems retorik är på lågvattennivå när du måste trycka ner samt kalla någon kränkt, jo din. Dessutom väljer du att inte svara på ett inlägg (mitt) där du inser hur dum du låter, då det är lättare att svinga hej vilt med att säga att folk inte kan debattera och är kränkta. Om ditt liv är på den nivån att du läser texter som verkar kunna bli nominerade till litteraturpriset varje dag, då kanske du ska undvika att vara här inne så ofta så dina ögon inte behöver bli skadade. Och återigen, inse att skolan only can do so much, bara för att du lärde dig saker där innebär inte att andra lärde sig samma saker. Sluta var så trångsynt.

    3. MaijaB skriver:

     Men skriv ut texten och sätt punkter själv vet jag!

     1. Pepparkorn skriver:

      Men ni är inte kloka nånstans tror att man får skriva hur man vill o ändå ska ha all respekt och bli förstådd helt och hållet fast man varken kan stava riktigt eller bygga korrekta meningar utan punkt är det väldigt svårt att läsa med normal rytm att skriva så är icke acceptabelt utanför sociala medier och vissa av oss kanske är färgade av att skriva korrekt i arbetet därför blir det mycket jobbigt att läsa ojoj sen är vi idioter och språkpoliser om vi påpekar att det blir svårt att läsa medan ni är abnormt jävla sekundärkränkta PUNKT

      1. Helene skriver:

       Känns det bättre nu?

      2. Helene skriver:

       Förstår du inte själv hur absurd du låter?

       ”Min bror är död, jag har mått sjukt dåligt, gjort massa dumma saker, haft det extremt jobbigt. Detta är vidrigt och dom förstår inte det”

       -uuuh okej jobbigt, men det är ”de” och inte ”dom”

      3. Kattis skriver:

       Naturligtvis ska man bli respekterad även om man inte kan bygga korrekta meningar?! Man kanske inte ska jobba som journalist eller författare men det är en lite annan sak med ett privat instagramkonto.

      4. Lindome skriver:

       Du missade ett ”och” där i början, Pepparkorn. Det stavas ”och”, inte ”o” 😊

   3. anonymous skriver:

    Jag är absolut ingen språkpolis. Viktigt innehåll i texten, därför är det synd att han inte kan sätta ut skiljetecken så att fler kan läsa texten. Skiter i grammatik osv men skiljetecken lärde man ju sig i mellanstadiet. Visst går den att läsa med mycket ansträngning, men vill man nå ut till folk borde man (vilja) lära sig grunderna tycker jag.

    1. Helene skriver:

     Men du har ju faktiskt ingen aning om vad just han lärt sig och inte lärt sig. Vi har alla olika förutsättningar. Jag hade klasskamrater som i nian fortfarande inte kunde stava korrekt även de simplaste ord. Man kan inte bara anta.

     1. anonymous skriver:

      Men jag behöver inte anta. Det är rätt tydligt vad han (inte) har lärt sig.

  2. Anonym skriver:

   Lärde han sig inte skriva bättre i grundskolan/under sin tid på gymnasiet så tror jag knappast det hade hjälpt att han hade tagit studenten. Dock tror jag detta bara är slarvfel.

   1. Helene skriver:

    Det är som att folk magiskt tror att alla passar in i skolan och på det sättet man lär sig på där, vilket är icke individanpassat. Bara för att du sitter i skolan i 12 år så kommer du kunna skriva helt korrekt svenska. Rätt naivt.

    1. Mickan skriver:

     Fast den borde vara bra/bättre efter 12 år. Blir på riktigt orolig över svenska skolan. Men du har rätt, inte rätt ställe att beklaga sig över detta.

     1. Helene skriver:

      Jo men det borde du bli, folk med läs och skrivsvårigheter eller andra inlärningsproblem får inte den hjälp de behöver, tyvärr, ofta pga resursbrist.

  3. Sandra skriver:

   Herregud! Vad att man har mage att klaga i detta sammanhang!! Skärp er för helvete!

 3. lol skriver:

  Kan vi diskutera att alltid när det är nytt år kommer ”influencerna” med sina ”jag har nåt kul att berätta inom kort” så är det allid nåt aptråkigt samarbete som ändå ingen vanlig person bryr sig om..

  Ni får jättegärna diskutera också hur dåligt jag skriver. Gjort i hela mitt liv!

  1. Emmis skriver:

   Haha, verkligen!

 4. Nettan skriver:

  En väldigt duktig hacker kan nog få fram adress mm relativt snabbt men det är inte på något sätt lagligt och många ”sidor” som hackas. Men visst, inte schysst att hänga ut en persons identitet på internet. Identiteten på den misstänkte hade den gode fén, jag menar hackern, kunnat delge enbart till Lance eller Maggan.

  1. Anonym skriver:

   Förtjänar man att bli schyst behandlad när man blir avslöjad när man dödshotat någon med kommentarer som att ”vi kommer att sikta mot ansiktet” etc ?
   Det enda som kan få även ”vanliga” människor att ge fan i att hata eller vara kränkande på nätet är ju risken att få sin identitet avslöjad. Näthatet skulle få ett abrupt stopp om en massa hackers satte i system att ta reda på identitet. Och det är klart att det går.

 5. Anonym skriver:

  Jag var inne på Lance insta för första gången igår, och hann se den fruktansvärda kommentaren som jag tolkade mer eller mindre som dödshot.

  1. Bloggbevakning skriver:

   Skojar du? Ett dödshot? Vad ända in i glödheta helvete?

   1. Anonym skriver:

    Det var väldigt osammanhängande och rätt dåligt skrivet, men det stod på ett ungefär att ”de” inte skulle glömma vad Lance gjort och att han aldrig skulle kunna gömma sig, vart han än gick. De skulle komma åt honom ändå. Ja, det var väldigt fula ord och måste ha varit nåt mer som gjorde att jag fick obehagskänslor, men kommer inte riktigt ihåg.

    1. Anonym skriver:

     Men fy så otäckt, fruktansvärt! Stackars Lance och stackars Magdalena, förstår att hon är rädd och orolig, fy vilken hemsk oro för henne.

    2. AA skriver:

     Det finns uppenbarligen en anledning till att Magdalena skaffat en vakthund som går lös runt huset.

     1. Anonym skriver:

      Jaa AA ! Anledningen är att hon har en som hon säger : sexuell stalker .

    3. Anonym skriver:

     Fy fan, å här sitter folk, å gapar om punkter

   2. Majsi skriver:

    Stod också att det inte spelar nån roll att Lance har västen på sig för de kommer sikta på hans ansikte eller nåt likande

 6. Baa skriver:

  Existerar informationen går det garanterat att hacka fram, beroende på hur duktig man är. Anledningen till att polisen var tvungna att be om informationen är ju att det är olagligt att hacka sig in och hämta den själv…

  1. Bloggbevakning skriver:

   Undrar om det är lagligt att ta emot information som någon annan fått tag i på ett olagligt sätt?

   1. Anonym skriver:

    Varför skulle det vara olagligt att ta emot informationen 🤔

   2. Milly skriver:

    Alltså, hur ska du kunna välja om någon väljer att berätta något som de fått reda på med en olaglig metod. Det borde vara lugnt ifall du inte beställt informationen.

    1. Leoni skriver:

     Det funkar lite som med olaglig husrannsakan – Låt oss säga att du valsar in i någons hem och påbörjar en husrannsakan och du hittar klara bevis för ett begått brott – detta är inte giltigt som bevis för att det inte fanns ett papper med utfärdat lagligt stöd för en husrannsakan, du har brytit mot dennes rättigheter (även om vi pratar om en brottsling som begått brottslig handling så har denna rättigheter).

     Om du olagligt hackar någon så bryter du själv mot lagen och dennes rättigheter, bevismaterial blir ogiltiga. Det är ett ibland knepigt system. Kram!

     1. Matilda skriver:

      Vad baserar du det på?

      1. Babs skriver:

       Nån amerikansk tv-serie antagligen. I Sverige råder fri bevisföring, ett bevis är ett bevis. Har ett brott begåtts vid inhämtande av bevis så kan det bli en separat sak. Du kan alltså bli straffad om du inhämtar bevis på olovligt vis, men beviset kan användas i saken det gäller.

     2. Anonym skriver:

      Leoni>> Vad babblar du om för papper och skit?
      En Google-sökning räckte för att visa att så inte är fallet!

      ”Beslut om husrannsakan fattas av åklagaren/tullåklagaren, förundersökningsledare inom polisen/tullen eller av enskild polisman/tulltjänsteman om det är akut (fara i dröjsmål). En vanlig missuppfattning är att polisen måste ha ett skrivet dokument att visa upp; så är inte fallet.”
      Källa: Wikipedia

 7. Helene skriver:

  Äh fy, stackars kille. Han kan verkligen inte haft det lätt, förlora ett syskon och behöva se resten av sin familj bryta ihop, förstår att han utagerat på det sättet. Ingen förtjänar det. All styrka till hela familjen ❤️

 8. Anonym skriver:

  Såklart en duktig hackare kan få fram sådan information. Ett polisiärt ärende måste ju ske genom laglig väg (genom Facebook osv), men det skiter väl fullständigt en hacker i.

  Lite naivt att tro annat…

  1. Bloggbevakning skriver:

   Men får polisen ta emot info som skaffats på olaglig väg?

   1. Anonym skriver:

    Vem har sagt att polisen ska få informationen?

   2. Harmagedon skriver:

    Du menar om de får använda den? Nej!

    1. Matilda skriver:

     Googla fri bevisprövning

    2. Anonym skriver:

     Jo, de får använda det

   3. Matilda skriver:

    Ja i Sverige får man använde bevis som kommit in på vilket sätt som helst

 9. Anonym skriver:

  Polisen får ta emot bevis oavsett hur man fått fram det

 10. Nikolina skriver:

  Det stod något i stil med
  ”Hahaha vill du att vi ska tycka synd om dig, torkar paow dina tårar nu. Jag kommer få tag på dig och då blir det inte kul hahah du vet vem jag är din falska jävel”

  1. Mari skriver:

   Det stod också nåt om skyddsväst och då nåt mot huvudet istället. Jag tolkade det också som dödshot. Hemskt.

 11. Anonym skriver:

  off topic: men ny photoshopmiss hos Kissie igen. Andra bilden i inlägget där hon står i beiga träningskläder. Vänster insida av låret hat ett konstigt ”hack” i den mörka linjen som löper längst med låret, samt att armen följer hennes midja i en väldigt fin båge.

  1. S skriver:

   Tack för att du illustrerar nästa blogg- och kommentarfältspråkområde med förbättringspotential, efter att vi ordnat ‘de/dem’, ‘sin/hans, hennes’ och eventuellt ‘även fast’ (dream on..):
   LÄNGS med låret

   ‘Längst’ är superlativböjning av adjektivet lång, man går alltså inte ‘längst med gatan’ men man kan gå längst bort, vara längst eller ha längst hår.

   1. Anonym skriver:

    vilken tråkig uppläxning du försöker ge. Om du verkligen vill lära ut något kan det vara bättre att göra det på ett trevligt sätt.

    Måste ärligt säga att jag inte längre är så sugen på att kommentera på denna bloggen mer då jag ofta ser sådana här tråkiga kommentarer där man inte vill vara hjälpsam utan snarare läxar upp personer på ett tråkigt vis.

    1. anonym skriver:

     Anonym håller med. En del försöker trycka ner andra och kritisera andras stavfel m m. Tycker det är dålig stil och några som vill provocera helt i onödan.

   2. Bloggbevakning skriver:

    S:
    Wow! Du känns som en riktigt kul prick!
    Arbetar du månne som svensklärare eller är det din livs dröm som du försöker agera ut här bland kommentarerna på min blogg trots att du inte kom in på utbildningen?

    Om du vill kan jag skriva ihop ett dokument med idel felstavningar, grammatikfel och syftningsfel som du kan få sätta tänderna i? Som ett sätt att klia på den klåda som dåligt användande av det svenska språket verkar ge dig! Jag gör det! För din skull! <3

    1. Helene skriver:

     Fasen, CamCam, har jag missat något? Är detta en blogg om svensk grammatik? Då kommer jag dra illa kvickt…

 12. Anna skriver:

  Camcam

  Bevisföring framtagen på olaglig väg kallas för frukt från förgiftat träd och är idag godkänd som bevisföring. Däremot kan den som tagit fram bevis på olaglig väg bli åtalad för sitt lagbrott.

  Det finns dock en dom från HD från förra sommaren som kan tyda på att det kan komma bli en förändring i framtiden. Men det är nog långt bort

 13. IThomas skriver:

  Att ta sig in på ett konto kan vara både enkelt och svårt. Trollkonto kan ha väldigt simpla lösenord tex. Är du väl inne så kan du ha turen att hitta telefonnummer och e-mail. Telefonnummer och email är en bra början. Bara att fortsätta att gräva. Har man sen lite skarpare verktyg då är saken biff. Nu vet inte jag hur Instagram är uppbyggt (med admins och liknande) men; man kan ju leka med tanken att personen kan ha bytt till sig access till konton som ger utvidgade befogenheter.

 14. Anonym skriver:

  OT. Skam-william på Isabellas insta-stories

 15. anonym skriver:

  Man får se upp med inom vilka kretsar man rör sej. Skojare och människor som inte är bra finns överallt. Livserfarenhet lär en att känna på sej när något är fel. Dom som dödshotat är inte att leka med. Farligt och otäckt.

 16. Y skriver:

  Alltså språkpoliserna flockas kring den här bloggen som flugor vid en hästskit. Att inte bemöta någons argument utan i stället bara peka ut grammatiska fel säger en hel del om er. Vad är det som ger er tillfredsställelse med att tala om att någon annan inte kan stava eller kan korrekt grammatik? Säger dyslexi och annat modersmål er något? Är ni likadana irl när någon icke svenskfödd använder den/det fel, slutar ni lyssna då och hånar och läxar upp? Allvarligt, ni är sjukt löjliga.

  1. Helenan skriver:

   Jag är själv gymnasielärare i svenska och skulle aldrig drömma om att rätta någon vars kommentar jag läser på nätet (eller någons blogginlägg). Anledningen är att jag har nog på mitt jobb, dessutom är det ingen som efterfrågar det. Den enda gången jag kan gå in och rätta är om någon attackerande ”språkpolis” har fel. Då blir det roligt.

 17. Backpacker hacker skriver:

  Jodå är man en tillräckligt bra hacker så går det att leta fram vem det är. Bra tycker jag då polisen är alldeles för dåliga på sådana här brott.

 18. Shi skriver:

  Det stod att en väst inte skulle skydda då man kan sikta på huvudet istället..

  1. Anonym skriver:

   Fruktansvärt, stackars Lance och stackars föräldrarna. Fy vilken oro att leva med.

 19. Xx skriver:

  När jag läser hans inlägg undrar jag var fanns hans föräldrar? En 14- 15 åring som drabbas så hårt bor hos en kompis? Han är ju ett barn…varför tog de inte hand om honom.

  1. A-K skriver:

   Tänkte också på det, jag undrar varför han inte fångades upp av någon vuxen i sin närhet. På honom låter det ju som om han knarkat, supit, flyttat hemifrån, hoppat av skolan och umgåtts med kriminella under 1-2 års tid som väldigt ung tonåring i djup kris. Antingen så har de vuxna svikit honom å det grövsta eller så överdriver han.

  2. Ann skriver:

   Måste vara jobbigt för Maggan

  3. Nansi skriver:

   Har NÅGON av er varit med om detta? Vare sig som förälder eller syskon? Om inte, så TYST! Om ni inte har något snällt att säga.

 20. OompaLoompa skriver:

  Nej fy fan, jag är inte för detta med att hänga ut folk till höger och vänster. Jag tror skadan är större än vinsten. Förut gick skvallret i skolkorridorerna, nu kan man till och med hitta på ”bevis” mot någon man avskyr eller mobbar. Skapa ett fejkkonto och mordhota någon. Skapa ett annat fejkkonto, låtsas hacka lite och vips! har namnet på den mobbade ”kommit fram” av hackandet.
  Lite mer substans vill jag gärna se innan jag tror ett uns på sånt här.

 21. Xx skriver:

  Jag tycker att du ska sluta att skriva om honom, han är ju inte myndig, jag trodde att du hade någon gräns där?

  1. Anonym skriver:

   Om man har ett öppet konto på sociala medier så kan man bli omskriven. Om man inte vill bli det får man låta bli att ha det. Är man inte myndig har föräldrarna forfarande ansvar för en. Punkt.

 22. Semlan skriver:

  Såg att Myggan hade svarat på detta med ett ❤️.
  Är inte Myggan och Maggan osams?

  1. Vicky skriver:

   Jo dom är osams. Men har sett att Myggan ofta svarar med ett hjärta hos Graaf-barnen.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla