A special kind of idiot!

09:00 12 Feb 2018

Paula:

Jag måste nästan lyfta på hatten åt Paula som lyckades lägga band på sig när en kvinna öste rasistiska tillmälen över henne och Molly när de stod i kön på Konsum.
”Du och ditt invandrarbarn har inget här och göra.”

Alltså, på riktigt…vem SÄGER sådana saker?
Jag kan tänka mig att det finns en och annan människa därute som av en eller annan anledning kanske tänker i liknande banor. Kanske av okunskap, ignorans, rädsla eller helt enkelt för att de har lite otur när de tänker (I allmänna ordalag det vi kallar ”dum i huvudet”) men att formulera det till en mening och säga det till en främling och hennes lilla dotter?

Paula skriver i sitt blogginlägg att om Molly inte hade varit med så hade hon spottat den rasistiska kvinnan i ansiktet. Kanske inte det absolut bästa sättet att hantera situationen men frågan är om jag inte själv hade velat göra samma sak, även om jag haft min – fiktiva – dotter med mig.
Jag tror att antingen så reagerar man blixtsnabbt och helt utan konsekvensanalys eller så blir tappar man fattningen helt och blir handlingsförlamad. Ni vet det där ytterst irriterande scenariot när man kommer på en klockren replik en si så där 2 minuter för sent?

Sättet Paula hanterade situationen och pratade med Molly efteråt tycker jag var klockren.
Enklast hade ju varit att bli as-förbannad och göra en verbal ”falling down” där i kön men Paula höll sig lugn och sa så här till Molly:

Molly: Vad sa hon mamma?
Paula: Älskling, det är viktigt att du förstår att alla du möter är lika mycket värda.
Molly: Ah?
Paula: Alla kompisar på förskolan ser olika ut eller hur?
Molly: Ja?
Paula: Vi har brunt hår, andra har ljust. Du och jag är bruna, men Leonore är ljusare. Och Naomi har stort, vackert och lockigt hår.
Paula: Den kvinnan var arg för att vi inte såg likadana ut som henne. Men du och jag vet att det är bra att se ut som sig själv, eller hur?
Molly: Ja för när jag var liten hade jag blå ögon men nu har jag gröna!
Paula: Precis! Och båda är lika bra. Färger är bara färger. Glöm aldrig det.

Hur hade ni reagerat?
Med sansat lugn eller med att placera en nyrosslad ansiktsmask från långt bak i halsen på hennes ariska panna?
Jag önskar den här rasistkärringen ingenting annat än kliande tvättlappar som inte går att klippa bort för resten av livet!

114 kommentarer | “A special kind of idiot!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Anonym skriver:

  Jättefint förklarat av Paula.
  Jag hade bett kärringen dra åt helvete.

  1. Anonym skriver:

   Fint om det hade varit sant. Men vid det här läget hoppas man nästan att alla vet hur mycket osanning och överdrivna citat Paula skriver.

   1. Danniella skriver:

    Jag tänkte också att det där är ju en efterkonstruktion.

    Synd.

 2. J skriver:

  Året är 1984. Min mamma är ute med min storebror. En kvinna kommer fram och säger: ”Åh, vad söt han är! Synd att han inte är svensk!”
  Mamma: ”vad sa du?”.
  Kvinnan: ”Ja, det är ju synd att han inte är svensk, när han är så söt”.
  Mamma: ”Han är svensk”.
  Kvinnan rynkar pannan och säger: ”Han kanske är född här men jag ser ju att han inte är svensk!”
  Mamma: ”Han är svensk, jag är svensk och pappan är svensk. Hejdå”
  Kvinnan blir irriterad och skriker något efter mamma som hon inte riktigt hör.

  Så, tyvärr, säger folk sådana här saker. Och har alltid gjort.

  1. C skriver:

   Året är 1992 och jag är sex år gammal och går hand i hand med min farfar på operan i Stockholm. Jag ser väldigt svensk ut (läs: pale as f-ck) men min farfar såg mer exotisk ut med olivhy och mörkt hår. En parant, otrevlig äldre dam (ni vet sorten med gigantisk minkpäls, pärlclipsörhängen, pärhalsband, kort gråblond page, röda naglar, cashmerejumper) ogillade konceptet och sa ”är du en sån där svartskalle?”. Min farfar svarade lugnt ”ja, det är jag nog, jag har ju mörkt hår”.

   Det var mitt första möte med rasism och jag minns allt från den korta stunden och hur hon ville förminska min farfar framför mig. Idag hade jag läst lusen av henne. Min farfar var oerhört mån om att jag skulle få gå på balett, operan och fostras väldigt feministiskt/jämställt med fokus på högre studier/min karriär. Och allt tanten såg (och förminskade min farfar till) var mörkt hår. Hur sjukt är inte det?

 3. Ida skriver:

  Hade jag haft PMS hade jag nog inte kunnat hålla mig från att säga ”Ursäkta?”, annars hade jag nog försökt hålla mig om barnet är med. Om jag däremot varit ensam vet jag inte hur det hade gått, hade nog gjort ett litet större ifrågasättande än ”ursäkta”.

  Otroligt svårt att veta hur man kommer reagera. När sonen var nyfödd och vi åkte bil behövde vi stanna då en bil backade ut på parkeringen. Vi hamnade över ett övergångsställe som finns inom parkeringen och någon dunkade till på bilen (på samma sida som min son satt). Jag flög ur bilen och skrek ”Hörredu, vafan håller du på med? Ser du inte att en bil backar ut?!????”. Min sambo började småle och bad mig lugna ner mig. Visade sig efteråt vara en barndomskompis till honom, dock varken något vi visste innan jag klev ut. Där hade jag visserligen enormt mycket hormoner pga nyförlöst, men när det kommer till mitt barn är jag mindre tolerant.

  1. rebecka 🐞 skriver:

   skitbra 😁👏👏👏

 4. Josse 🤱🏻 skriver:

  Sorgligt att vissa människor inte bara kan acceptera att vi är olika. Hudfärg, hårfärg, ögonfärg, kroppsform, sexualitet, politiska åsikter & religion.
  Oavsett så är vi alla människor med känslor som man ska respektera.

 5. T. skriver:

  Det här är tyvärr vardagsmat.. jag jobbar i en butik och ser massvis med kunder varje dag och MINST en gång om dagen hör jag något racistiskt. Då jag själv inte är svensk, men ser svensk ut, så brukar folk tycka att det är okej att spy ut sina äckliga åsikter till mig och det är så provocerande! Älskar när jag står där i kassan med ett leende och bara ”du vet väl om att jag inte är svensk?” ☺️ Då blir de sååå obekväma och verkligen skäms, vilket de ju ska göra!

 6. Viktor Den Store skriver:

  Hade nog fullständigt ignorerat en sådan mupp. Inte värt att ödsla energi på en människa som stinker av värdelöshet…

  1. Anonym skriver:

   Fast så kan man inte hantera rasism… Man kan inte ignorera det och ”inte slösa energi på en människa som stinker av värdelöshet”. Tror inte vi kommer någon stans i världen om vi ignorerar rasism.

   1. Viktor Den Store skriver:

    Inte på individnivå nej, men man kommer inte heller någonstans genom att försöka utbilda någon som uppenbarligen redan bestämt sig. Vill man hantera rasism är det bättre att rikta in sig på nästkommande generation för att lära de rätt från början, precis som Paula redan verkar ha lyckats med.

    1. Anonym skriver:

     Oj. Så du tycker inte att vi ska verka för att upplysa alla? Vi ska låta rasister vara rasister? Shit vilken trist inställning. Med den attityden är ju inte ngt möjligt att förändra… män som slår kvinnor kommer aldrig sluta, kriminella kommer aldrig kunna rehabiliteras osv. Då känns allt dömt att misslyckas.

     1. Viktor Den Store skriver:

      Klart vi ska verka för att upplysa alla, men inte en och en i kön till mataffären. Det hade kanske fungerat om människor var rationella, men hade så varit fallet hade det inte funnits något problem från början. Men om du känner att du mår bra av att ta dig an världens problem en tusendels promille av en promille åt gången, så kör på. Du kommer kunna lägga hela ditt liv på det utan att göra någon som helst skillnad. Jättetrist inställning men så ser det ut. Vill man få till en skillnad är det lilla inte viktigt. Det är det stora som spelar någon roll.

      1. Anonym skriver:

       Man behöver inte upplysa henne om en massa. Men kan förklara att det inte är okej att säga så och inte tillåta henne gå före i kön. Annars tror ju människan det är okej att behandla människor hur som helst om alla ignorerar det varje gång.

       1. Viktor Den Store skriver:

        Du tror alltså att hon är rasist för att hon inte vet att det är fel? Då hade man ju kunnat bota rasism på en dag. Det är ju bara för någon att i en högtalare ropa ut att rasism är fel, eller skicka ut flygblad, eller sända det i radio. Att ingen tänkt på det…

        Rasister i allmänhet vet att deras åsikter anses som ”fel” av den breda massan. De skiter bara i det för de tror att deras världsbild är mer korrekt och att alla vi andra inte förstår hur det verkligen är. De är insnöade på ett sätt som ett kort samtal inte kan ändra på.

        Att säga ifrån är mest bra för det får dig att känna att du gjort rätt sak enligt din moral. Vad gäller att stoppa rasism har dock ingenting hänt över huvud taget. Jag skulle till och med våga påstå att det är mer sannolikt att människan du sagt åt blir ännu mer trångsynt. I exemplet ovan var Paula redan från början en del av ”problemet”. Kämpar ”problemet” emot blir bara rasisten än mer övertygad om att denne har rätt.

        1. Anonym skriver:

         Hon borde behandlas som alla andra som beter sig illa mot främlingar. Man behöver inte predika om rasism, men om alla låter henne gå före i kön eller aldrig ryter ifrån när hon förnedrar dem offentligt så kommer hon aldrig skärpa sig. Jag tror absolut att om fler säger ifrån så kommer det inte vara lika lätt för henne att behe sig såhär.

         1. Viktor Den Store skriver:

          Att hon skulle få gå före i kön tycker jag är helt uteslutet, och jag är helt med på att man ska visa att beteendet är fel. Jag tycker dock att man genom att ignorera personen säger en hel del utan ord om vad man tycker om beteendet.

          Men det är klart, hade det stått 100 personer i kön och alla hade sagt till så tror jag inte rasisten är så kaxig för tillfället. Med det sagt är jag inte säker på att hon blir mindre rasist för det…

          1. Anonym skriver:

           Det handlar inte om att bota henne eller förbjuda hennes åsikter. För hon får ju faktiskt lov att tycka vad hon vill. Men att bete sig illa mot människor är fel och ska inte ignoreras. Oavsett om det man säger och gör är rasistiskt eller inte. Finns folk som kan ta riktigt illa upp av det och som faktiskt inte klarar av ta en sådan elak kommentar. Därför bör man inte ignorera människor som beter sig illa på offentliga platser. Det är det jag menar. Inte att man ska förklara för henne att det är fel att vara rasist.

      2. Anonym skriver:

       Haha… okej. Jag är högst medveten om att strukturer är svåra att ändra på och att det inte går att lösa genom att en individ förklarar för en annan, MEN, jag tror visst att individen kan påverka. Man får välja sina strider men jag hade själv inte mått bra om jag valde din strategi att ignorera varje gång jag stötte på rasism, sexism etc. Då hade jag fan gått sönder inombords.

       1. Viktor Den Store skriver:

        Precis. Du får jättegärna säga åt om det får dig att må bättre, du gör ju inget fel. Men då är det ju främst det som sker också. Du mår bättre och rasismen finns kvar.

        Du har dock helt rätt i att individen kan göra skillnad. Om man skulle ha upprepade och mer ingående samtal kan man absolut förändra, men det känns nog lite uteslutet att man ska komma till den punkten om mötet börjar med får ett smärre utbrott på Konsum.

     2. Anonym skriver:

      En friendly reminder: om du är på väg att skriva ”så du menar att…”, ”så du tycker att…” så ökar sannolikheten att vederbörande inte menar/tycker det som du är på väg att skriva proportionerligt med indignationen med vilken du knappar in don kommentar.

    2. Solis ☀️ skriver:

     Fast tänk om barnet bakom dem i kön inte hade en mamma som Paula. Tänk om det barnet lär sig detta är ett ok sätt att tilltala sina medmänniskor? Ingen verkar ju ha något emot det, alla ska bara sköta sig själva.

     Nej fy, fritt fram att stå upp mot idioter som inte kan bete sig. Särskilt mot barn!

     1. Viktor Den Store skriver:

      Förhoppningsvis har barnet ändå ett flertal vuxna förebilder som väger tyngre än en främling i mataffären. Det är lite det jag menar när jag säger att det enklaste (om än lite tidskrävande) sättet att stoppa rasism är att lära nästa generation rätt från början. En bra lärare kan påverka 30 barn till att inte bli rasister. Det krävs en jävla massa köande i matbutiken för att konvertera så många rasister där.

  2. Anonym skriver:

   Fast att bara ignorera och låta människan trampa på en löser ingenting.

 7. Ems skriver:

  Det verkar vara trubbel i paradiset igen för paow och killen. Kanske har gjort slut i 30 minuter igen och snabbt som faaaan raderat alla bilder och avföljt 😜

  1. Sara skriver:

   Varför ska man radera alla foton direkt? Så löjligt.

 8. C skriver:

  Fyfan vad vidrigt.. jag kan inte föreställa mig hur det känns men fint hanterat av Paula. Men vad hemskt att veta att det antagligen kommer hända hennes barn fler gånger genom deras liv, och inte kunna göra nåt åt det.. vad ledsen jag blir 🙁

 9. S skriver:

  Man undrar ju om de var ensamma där eller om det fanns andra, i kön. Om ja, kan man ju fråga sig varför ingen sa något i så fall. En sak om man själv blir så chockad att man får svårt att formulera sig, men andra….?

  1. I skriver:

   Fast det är inte alla som vågar ingripa i en sådan situation. Jag är tex otroligt blyg och hade aldrig fått ur mig ett ord

   1. Polly skriver:

    Får säga samma svar som dig. Eller så blir det det klassiska att jag kommer på exakt vad jag skulle sagt 5 min senare.

  2. 🍤 skriver:

   Inte ett dugg förvånad att ingen sa något. Jobbar i butik och varit med om så mycket sjuka saker.. inte en människa hjälper någonsin till. Har tillochmed stått med en pistol mot mig och kunden bredvid undrade när tusan hon fick köpa sina cigg.

   Och nej hon var inte chockad, hennes försvar senare var: alltså jag såg ju att han inte tänkte skjuta dig.. jag är inte rädd för rånare, jag är mer rädd för våldtäktsmän. (Hon arbetar som strippa)
   Härligt med folk som har något innanför pannbenet 🙌

  3. E skriver:

   Nej, men det är väl också det som är problemet i Sverige, att folk bra vänder ryggen till o skiter i, men på internet har man hur mycket åsikter som helst och är hur tuff som helst, men live är svansen mellan benen. Så töntigt. Undrar hur vissa reagerat om det var en man som skrek till en kvinna att hon inte har nått att göra i kön för att hon är kvinna, då kanske det hade hänt något, men att någon råkar ha ett annat ursprung o befinner sig i en matbutik och blir trakasserad är ok. Helt ok!

 10. Camimami skriver:

  Jag hade exploderat och läst lusen av människan. Så där som bara jag kan.
  (Jag brukar explodera en gång om året… och det vore fint att ha klarat av det redan i februari.)

  1. Fuccboi skriver:

   Samma här. Men jag exploderar oftare. Och särskilt om jag är hungrig, ibland blir jag rädd för mig själv för någon dag kommer jag exploderar på fel människa och få stryk. Men jag blir så jävla arg på idioter som beter sig som svin att ilskan bara tar över. Och så blir jag förbannad på alla fega kräk som bara står och glor och inte vågar göra något när exempelvis rasister spyr ur sig sina vidriga åsikter.

 11. Ida skriver:

  OT men vad jag tycker synd om Anna aka apansattigranen! Som har tagit emot så mycket näthat pga sitt nya hår (som hon sedan klippte av för att hon fick nog). Många hävdar att det är CA men vid vilken gräns ska man dra det?

  1. Annie skriver:

   Såg på hennes insta. Ja precis hur drar man gränsen? Att ge sig på Anna på det viset känns ju så grymt elakt.

  2. s skriver:

   Ja, jag var in och kollade på hennes insta nu på morgonen och hela grejen är ju absurd.

   Jag fattar verkligen inte VAD som är den kulturella approprieringen? Hade snarare väntat mig kritik mot använda löshår och i och med att det varit aktuellt mot alla blonda bloggare. Felet är alltså att hon använd en teknik som lämpar sig för de med de som har afro (men även de med kort hår ju) + att löshåret var lite lockigt?

  3. Suss skriver:

   Fy fan. Är så glad över att jag inte är en feministisk profil. Hade blivit sågad vid fotknölarna med mina blonda dreads 😅

  4. + skriver:

   Jag tycker att hennes hår, om man enbart utgår från hur det såg ut var lite CA. Men CA handlar om så mycket mer än hur något ser ut och eftersom att jag tycker att den anklagelsen brister på flera punkter så tycker jag också att det är synd att hon klippte av det. Om inte annat för att det bara rent allmänt är riktigt jävla taskigt att bete sig så som folk gjorde mot henne.

   Kim Kardashian och hennes ”Bo Derek braids” skulle däremot behöva en fet lavett tillbaka till verkligheten…

 12. vivi the one and only skriver:

  Jag är ju mörkhyad och min sambo är ljus.
  Vi får hela tiden höra vilket vackert mulattbarn vi kommer få (om vi ens får ett mixat barn… alla får ju inte det)
  Då stannar jag upp och förklarar att mulatt betyder mulåsna och att det är rätt rasistiskt att kalla vårat ofödda barn för en mulåsna…. folk tystnar rätt snabbt.

  1. Anonym skriver:

   Jag tror absolut inte att någon menad att vara rasistisk när de använder ordet mulatt.

   1. Mandis skriver:

    Men jag tror inte folk förstår att det är rasistiskt att säga mulatt, jag säger alltid till och människor blir alltid jaha oj.

    Jag menar n-ordet sågs ju inte heller som rasistiskt först (ni förstår vad jag menar) och nu säger ingen det längre för det är ju rasistiskt. Det krävs bara att någon säger till och förklarar.

    1. LindaEd skriver:

     Och jag tackar er för att ni precis har upplyst mig med något som jag, tråkigt nog, inte kände till. Härmed kommer aldrig M-ordet användas igen. Tack!

     /Linda

   2. Maria skriver:

    Kanske inte, men då är det väl bra att Vivi förklarar att det är rasistiskt och inte bör användas?

   3. vivi the one and only skriver:

    Ordet syftar på mulåsna. En häst och en åsna som har fått en avkomma.
    Det rasistiska i det hela är att man jämför den färgade individen med en åsna och den ljusa med en häst.
    Åsnor har genom historien varit djur som har sammankopplats med envishet och att vara bångstyriga boskapsdjur medan hästar är ståtliga och hängivna djur.

    Summan av kardemumman så är Mulatt inget trevligt ord. Barn med olikfärgade föräldrar blir inte mer vackra än andra barn sp jag förstår inte riktigt vitsen med att påpeka det.

   4. Anonym skriver:

    Fast kan något vara rasistiskt om man inte känner till att ordet har en negativ innebörd?🤔
    Att något är rasistiskt betyder väl att man uttrycker sig nedervärderande om folk från andra länder – och om man inte vet att man utteycker sig så, så kan det väl inte vara rasistiskt? Inte i ordets rätta bemärkelse.

    1. vivi the one and only skriver:

     Nej, men får man reda på ordets betydelse så bör man inte använda det om det visar sig vara rasistiskt.

  2. G skriver:

   Vad bör man säga istället? Vill verkligen inte förolämpa eller kränka någon pga min egen okunskap.

 13. R skriver:

  Har alltid haft så otroligt svårt för Paula men herregus vad fint förklarat av henne. Heja henne! Att hon kunde hålla sig så lugn, imponerande!

 14. Joanna skriver:

  Jag kan säga att jag förmodligen inte hade kunnat hantera det så bra som Paula gjorde! Stor eloge!

  Jag har så kort stubin i vissa lägen så det där hade gjort att min stubin hade blivit dubbelt så kort.

 15. Pekfingret skriver:

  Nordiska Motståndsrörelsen hade ett info-bord utanför lokala mataffären och dottern och jag går förbi dem på väg in för att handla, då en av dem säger:
  – Vilket vackert ariskt barn, heil du ariska mamman, du ska vara stolt.
  – Visst är jag stolt över henne, svarade jag, det är hennes samiska gener som gör henne så vacker. Tyvärr är ju ni inte vackra med er vidriga människosyn, att ni inte skämms över att stå här och visa ert hat!

  Och så kom en spotloska som träffade bredvid skona på mig, med orden ’Landförädare!’ . Hade inte dottern varit med hade jag flugit på dem, nu tog jag upp telefonen och ringde polisen och pratade med butiksägaren som körde bort dem då de ej hade tillstånd av hen och stå utanför.

  Min dotter då, hon var förstås skärrad men vi satte oss i butikens kafé och tog en glass och hon fick ställa frågor och vi pratade. Vi har haft diskussionen om SD förut och min kloka femåring förstår att ’de tycker inte om andra som kanske är samer eller som Karim på föris som kommer från kriget’.

  Bra gjort av Paula att hålla sig så lugn!

  //Pekfingret

  1. 🍊 skriver:

   Modigt att du sa emot dom. Mår illa bara jag tänker på deras vidriga människosyn.

  2. Anonym skriver:

   Hände ungefär samma sak för mig och min dotter, hon är ljus och blåögd och vi fick flygblad tilldelade och ett tack för att jag för den ariska rasen vidare. Vågade inte säga att hennes pappa är polsk jude.

  3. Emma skriver:

   @Pekfingret
   Är ditt barn endast samiskt? Vad har nmr med SD att göra? Är du medveten vilka övergrepp svenska staten har begått mot samer i århundraden? Det var under sossarnas styre som rasbilogisk forskning pågick. Man grävde upp begravda samiska familjer och de är trots påtryckningar inte återlämnade. I mitt tycke fortsätter rasismen mot samer och det har inget med SD att göra. Vad har vår socialdemokratiske statsminister gjort för samernas rättigheter? Du verkar okunnig och det är tråkigt att se.

   1. Pekfingret skriver:

    Ja, jag är högst medveten vad svenska staten har gjort mot oss samer.
    Det är dock endast SD av riksdagspartierna som uttalat att samer (och judar) ej ska få kallas svenskar om ’de inte frånsäger sig sin samiska/judiska identitet’.
    Att kalla mig okunning baserat på vad jag skrev i första kommentaren ovan tycker jag är orättvist och elakt, vad vet du om mig?

    1. Emma skriver:

     Utgår från din kommentar och utifrån den gör jag min bedömning att du verkar okunnig. I politiken som har först mot samer i århundraden har man velat få bort den samiska identiteten, dvs språk, religion, kultur, det etniska, livsstil. Samerna skulle förneka sig själv, assimileras och bli svenskar. Så utrotat man ett helt folk. Har SD fattat ngr beslut ang samerna? Är det inte alla de andra partierna som sitter i riksdagen som har fört den politiken?

     Jag är svensk och same och stolt över det. Jag förringar inte min samiska sida och kallar den svensk. Jag är såpass kunnig att jag förstår att jag iom detta skulle fortsätta den rasistiska inställning som delvis har utrotat samerna.

     1. t skriver:

      Exakt vad i hennes kommentar är det du invänder mot? Att hon inte gillar SD? Man kan väl vara emot nmr, SB och riksdagspolitikernas inställning till samer samtidigt, eller vad snackar du om? Verkar mest vara massa åsikter du själv tillskrivit henne…

 16. sofia skriver:

  ”glömde” Kissie reklammarkera sitt inlägg om members.com? hon som aaalltid märker ut reklam.

  1. Vemvetintejag skriver:

   Står ju sponsored post högst upp i inlägget.

 17. Hallon skriver:

  Jag är själv svarthårig med bruna ögon. Och är grek.

  Med det sagt, så är det här ett problem som jag tyvärr också har råkat ut för. Efter alla terrorattacker märker jag ibland hur folk kan kolla lite extra på mig i fall jag går runt med en stor väska eller liknande, komma med elaka kommentarer, be mig ”åka hem”, inte har rätt att prata osv. Ett problem som jag inte tror att många andra etniskt svenskar med ljust hår och ljusa ögon varken ser eller hör. Det är tyvärr mer utbrett än man kan ana. Min pojkvän är från Algeriet, han kör runt i en dyr bil (han är direktör och har fått bilen från jobbet). Vi har blivit stannade tusentals gångar av polisen för att de misstänker något. Sist slängde de ut oss ur bilen (vi skulle endast till macken och tanka. Jag hade lite huvudvärk så kände att jag kunde sitta kvar i bilen medan han tankade) – och vi fick stå i minusgrader med inga jackor medan de sökte hela bilen igenom för knark. De kollade även upp vår bakgrund och våra föräldrar samt familj.

  Vi blev även stannade utanför en butik vid ett tillfälle för att de misstänkte att vi hade en bomb i vår TV-kartong (vi skulle återlämna ett TV). Jag klagade till polischefen i distrikten, men de lade ner ärendet direkt.

  Ja, ni hör. The story goes on and on 🙂 Ska sägas att vi inte har några kopplingar till terrororganisationer alls (såklart?!), vi är båda laglydiga medborgare som drar in miljontals kronor till svenska staten (med gläjde!) Vi älskar Sverige och känner oss som svenskar då vi är födda och uppväxta här. Men det verkar inte som att andra vill tillåta det.

  1. Anonym skriver:

   Min sambo är amerikan men hans föräldrar kommer från Indien. I USA är det sällan ett problem, men i Europa är det värre. Många sneda blickar, extra ”slumpartade” kontroller, kommentarer till mig om att vara ”försiktig”, att inte skaffa barn med honom osv. Och alltid strul när man ska genom passkontrollen trots att han reser med ett nytt amerikanskt pass på vanliga flighter inom Europa eller från USA. Tyvärr börjar det märkas att Trump styr i USA för sist vi åkte dit blev han stoppad och utfrågad trots sitt medborgarskap.

  2. Fanny skriver:

   Bara av ren nyfikenhet, var i Sverige är du uppvuxen? Tänker på dina ordval av ”direktör” och ”polisen i distriktet” som jag inte hört någon använda på evigheter. Lät lite amerikanskt det sista, haha.

   1. Hallon skriver:

    I Malmö och Köpenhamn! Haha! 🙂 Nerå, inte någon amerikanare här inte! Haha.

 18. Hanapee skriver:

  Hallå Camilla!

  Aporpå Paula ville jag bara kika in och berätta att vi nu har vi gjort ett nytt Kila stadigt! Denna gång med Paula och Hugo, superärligt avsnitt där de berättar om sina bråk väldigt öppet. Tyckte MYCKET om dem när vi sågs 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=4qDORExLg7c&t=656s

  Allt gött!
  Din ng-kollega Hanna

  1. Ghost skriver:

   En tråkig intervju utan engagemang från dig som ”intervjuare”. Och resultatet kändes inte superspännande, och inte heller var nåt av det de sa ”superärligt” utan bara samma som avhandlats i bloggarna genom åren. Gäsp.

   1. Lina skriver:

    Men guuu vilken trist kommentar!

   2. HIfs skriver:

    Så tyckte inte jag alls, jag tyckte att det dels var en bra intervju och dels att de bjöd på sig själva. Det är väl riktat till en ganska ung publik? Blev positivt överraskad.

 19. Hanapee skriver:

  *apropå!!!!

  1. M skriver:

   Eller egentligen à propos, om vi ska vara helt korrekta.

 20. Anonym skriver:

  Jättebra hanterat av Paula, om det hon säger är sant.

  1. 152 skriver:

   Är det nog inte. 🙂 Har sett flera liknande händelser, som hon påstår har hänt just henne, men som är långt ifrån vad som faktiskt hände. Hon går över lik för pengar, omtalan och ”charlek” från icke-kritiska människor.

   1. Ida skriver:

    Oavsett om det hänt henne eller inte är det en ”bra” situation att ta upp. För det sker överallt i dagens samhälle tyvärr.

 21. El skriver:

  Jag tror att många vita människor genuint inte vet hur vanligt det är med rasism. Mina svarta kompisar får höra saker så gott som VARJE DAG, allt från direkta tillmälen till folk som apropå ingenting frågar om de vet vilka deras pappor är.

 22. Amelie skriver:

  Jättebra hanterat av Paula. Otroligt detta händer år 2018. 🙁 SÅ SJUKT.

  Jag vet inte vad jag hade gjort… Men jag är bra på att prata och hade nog högt och tydligt sagt något i stil med ”Vad tråkigt det är att behöva möta en RASIST i vardagen. Jag hoppas du blir av med ditt hatfyllda tillstånd snart. Lycka till!”.

  Jag är från ett östeuropeiskt land ursprungligen och som tur är har jag sluppit den värsta rasismen. Men man märker ju att okunskapen kan vara väldigt stor hos andra. Har flera gånger mött personer som tittar på mitt namn (har namnskylt i jobbet men det har också hänt på fest med bordplacering = namnskylt på bordet) och antar att jag inte talar svenska! Vissa börjar tala engelska med mig direkt. En gång på bal på universitetet var min bordsgranne väldigt nonchalant och varken hälsade på mig eller såg mig i ögonen. Efter ett glas vin fick jag nog och knackade henne på axeln, ”hej jag heter X, vad heter du?” och hon tittade på mig helt paff ”oj uuh jag heter Y, ursäkta insåg inte att du kan tala svenska”. Hon förstörd helt festen för mig med den kommentaren. Som om jag inte var värd att uppmärksamma om jag inte kunde svenska??

  Jag hoppas på förändring.

  1. hej skriver:

   blev också tilltalad på engelska en gång vid sjukhusbesök, men blev inte särskilt upprörd, då det inte är något som händer ofta,, men min egen mans reaktion störde mig,, för han blev såååå upprörd att dom inte tog mig som svensk som om det vore nåt fel om jag inte hade var det…
   ( har utländsk förälder och lite mörkare toner)
   men just din situation som du beskrev ovan tycker jag dock var riktigt taskigt av din bordsgranne…

 23. IThomas skriver:

  Jag minns en full finngubbe så var helt övertygad om att jag var invandrar. Jag är vitare än snö. Då inser man att personen är full och dum i huvudet. Såna kan man inte diskutera med. Det har Mark Twain sagt…

 24. Anonym skriver:

  Vad är korrekt att kalla någon med mörk hud? Jag använder mörkhyad, är det ett ok ord eller finns det något bättre? Jag frågar därför att jag känner mig osäker och vill inte vara otrevlig när jag använder ordet.

  1. Anonym skriver:

   Beror på vem du frågar och vilken tid på dygnet, i morgon kan ett nytt ord gälla…. Min sambo är amerikansk med indiskt påbrå och kallar sig själv ”brown”, de African American vänner vi har säger ”black” om sig själva så de är de ord jag använder.

  2. Anonym skriver:

   Människa.
   Varför känner du ett behov att kalla någon med mörkare hud för något speciellt?

   1. Anonym skriver:

    Därför att jag möter människor i mitt yrke som innefattar make up där de frågar om råd exempelvis. Där kommer jag på mig själv ibland att jag inte vet om jag använder rätt ord eller inte. Självklart går jag inte omkring och definierar folk utefter deras hudton men i mitt arbete är färgen ofta relevant. Känns det som ett ok svar för dig?

    1. S skriver:

     Instämmer. Det blir lite löjligt att hävda att ”människa” är det enda rätta ordet man ska använda i alla sammanhang.

   2. Anonym skriver:

    För att svarta till exempel får utstå mycket på grund av sin hudfärg, ska vi låtsas som att ingen är medveten om varför? ”Va? Jag ser bara en människa”. Vi får inte bort rasism för att vi låtsas om att alla ser likadana ut, vi är olika och det är ok. Jag säger svart, precis som jag säger vit.

   3. ira skriver:

    Kan ju vara bra om man ska ge ett signalement?

    1. Anonym skriver:

     Tror inte att man få ge signalement på andra än vita personer 2018.

   4. Morris skriver:

    När jag till exempel diskuterar med rasister i olika kommentarsfält så använder jag ordet mörkhyad ibland utan att för den delen tro att vi alla är något annat än människor. Varför är det så jobbigt för dig när någon vill benämna någons hudfärg rätt?

 25. Tove Evensen skriver:

  Jag skulle aldrig kunna hålla mig lugn & sansad i en sådan situation tror jag…

  Hur Paula klarade det är för mig en gåta.

 26. Ada skriver:

  Alltså hur kan folk vara så enkla att dom verkligen tror på att Paula’s skriverier är direkta citat?

  Hon lurar och överdriver ständigt, exempelvis tidigare inlägg om att någon skulle ha kallat henne fet.

  1. Anonym skriver:

   Håller med! Bra agerat av Paula men känns det inte som att det händer väldigt många liknande händelser med henne? Med liknande händelser menar jag sådana som hon kan få mycket läsare av när hon ska stå upp för sig själv på bloggen. Gör det tyvärr svårt att lita på att allt hon skriver är sant

  2. Kajsa skriver:

   Tänkte exakt samma sak. Paula är som vanligt ute efter klick på sin trista, kasst skriva blogg.

   1. 152 skriver:

    Hehe. Glöm inte att hon minsann är en otroligt duktig skribent. Det har hon, Hugo och alla hennes lärare alltid (!111) alltid tyckt.

    ..Jag får ont i ögonen av att läsa hennes texter. Det är SÅ mycket stavfel.

  3. HIfs skriver:

   Det här har jag läst flera gånger att folk tycker men jag har aldrig fattat varför. Finns det exempel på gånger då vi vet att hon överdrivet och ljugit eller är det bara en känsla?

   1. Ada skriver:

    Finns exempel!

    Borde skicka dem till Camcam…

    Men exempelvis det där med att någon skulle ha kommenterat att hon är fet rakt ut. Hon fick ju massvis av klick på det inlägget, även via Instagram. Paula citerade typ ”hur känns det att vara fet?”, dessutom använde hon citationstecken.

    Orginalkommentaren frågade inte om hur det känns att vara fet utan om hur hon upplever att ha blivit storlek M/L?
    Antagligen av någon som bara kände igen sig efter graviditeter etc…

    Det är otaliga gånger hon förvrängt eller hittat på egna citat.

    1. HIfs skriver:

     Men så gör ju alla bloggare? Jag kan köpa att hon är lättkränkt/sårad men att därför kalla henne lögnare? Det jag tänkt på är att just hon pekas ut som särskilt falsk och lögnaktig utan några direkta belägg

  4. Hallon skriver:

   Jag tror inte på Paula heller. Alls. 🙂 Jag tycker ofta att hon skriver saker som är tagna ur luften. Vid ett tillfälle skrev hon om någonting som hade hänt henne vid ett event. Det var totalt överdrivit, nästintill osant, och det vet jag, eftersom jag själv var på plats då min man också tävlade.

   1. Ada skriver:

    Exakt.

    Men Camcam verkar gilla henne och är inte skeptisk till någonting hon skriver/gör.

    Synd eftersom Paula verkligen är en av de största skenheligheterna i Sverige.

   2. Anja skriver:

    Håller med er alla (ovanstående)! Bella är till och med snäll, jordnära, förstående, talar alltid sanning och är empatisk jämfört med Paula. 😁

 27. Bah! skriver:

  Hade det varit riktat till mig hade hon förmodligen fått en rak höger. Rakt från hjärtat.

  Hade jag stått i samma kö hade jag förmodligen nöjt mig med ”men va fan står du och säger?!”

  Har som nyårslöfte att stå upp för mig själv och andra som behöver det. Verkar behövas lite överallt. Civilkurage. Go grej.

  1. Anonym skriver:

   Våld är ju dock inte civilkurage.

   1. Bah! skriver:

    Nej – jag vet. Därav ”vad fan står du och säger”.
    = möta verbalt.

    Jag vet också att om jag själv blivit utsatt hade jag blivit så sjukt arg att det nog hade hängt en smocka i luften.
    Inte perfekt – men hyfsat mänskligt. Man får bli arg om någon beter sig så där. Jag hade förhoppningsvis besinnat mig dock.

 28. A skriver:

  Jag tror inte på Paula. Alls. Hon är stämplat som en mytoman.

  Även om jag själv råkat ut för liknande, så har jag noll tilltro till henne. Hon gör allt för siffror och positiv omtalan.

 29. En till Ida skriver:

  Minns att min mamma tagit med mig och min bror på ett café för att fira att terminen nästan var slut, detta var då jag var i lågstadieåldern.

  Min mamma är brunett med bruna ögon men kommer inte från någon invandrarbakgrund. Både jag och min bror har fått mammas bruna ögon, min bror har också mörkbrunt hår, jag är lite blondare.

  Plötsligt kommer en man och uttrycker sig hotfullt mot oss. Han pratar finska (bor i Finland) så jag förstod inte vad han sade. Frågade mamma efter att han gått, hon förklarade att han kallat oss zigenare och tyckt att vi inte fick sitta där vi satt. Har än i dag svårt att förstå den händelsen, så absurt!

  Däremot brukar jag få förfrågan om jag är tysk rätt regelbundet. Jag ser inte typisk nordisk ut, och då jag bryter då jag talar finska börjar folk fundera. Men det kan jag leva med. Det här med språkrasism (om man kan kalla det så) är ett annat problem. Ibland låtsas jag att jag är turist för i vissa situationer tycker jag att jag blir bättre bemött som turist än som Finlandssvensk.. Det finns människor som blir väldigt hotfulla direkt de märker man har svenska som modersmål och jag har fått höra både det ena och de andra. Sjuk värld vi lever i!

  1. The Momster 👹 skriver:

   Det här har jag funderat mycket kring. Jag är själv andra generationens invandrare i Sverige med finska föräldrar. Jag har hört lite svagt om språkrasismen i Finland mot finlandssvenskar och jag förstår den inte alls. (Jo vad den uppstår från och deras motivering förstår jag, men inte varför den existerar överhuvudtaget).

   Jag har själv inte märkt av det men där vi kommer ifrån vet ju alla vilka vi är.

   Men dessa språkrasister som är emot svenska språket, hur reagerar de och resonerar kring oss som växt upp i Sverige? Jag menar, många av oss kommer ju ”hem” på semestrar och liknande och jag är inte den enda som glömt stora delar av mitt modersmål (finskan) Det hörs idag att jag är svensk när jag försöker hitta rätt ord och betoning, ett par gånger har jag lekt svensk turist för att jag inte kommit på rätt ord. Riktas språkrasismen även mot oss eller är det bara finlandssvenskar som grupp? Anses vi ”utvandrare” ok? Och vad är i så fall skillnaden?

   Nä, förstår mig inte på det där. Varken det som händer i Finland eller rasism överhuvudtaget.

   1. Caroline skriver:

    Jag är själv finlandssvensk. Jag berättade för min finska kompis om hur irriterande det är att folk kallar en för alla nedkränkande ord. Han sa att det är inte samma, att ”alla” hatar finlandssvenskar, men att det är pga avundsjuka. Finlandssvenskar är snyggare (hans ord) och är rikare tex. Det här förklarar dock inte varför alla andra är negativa men hans förklaring var den här.

 30. + skriver:

  VARFÖR är jag satt på modd och NÄR flyttas bloggen???

  Mvh
  Orimligt angelägen

  1. Bloggbevakning skriver:

   Bloggen flyttar denna veckan.. Varför sin kommentar hamnade i modd vet jag inte..

 31. Moa... The real, real Moa skriver:

  Tycker mest det är märkligt att Paula varit med om det som hon säger. Så ”osvenska” ser varken Molly eller hon ut?

  Mina barn är inte arier. Märkbart av annat ursprung.

  Aldrig har någon hoppat på varken mig eller dem pga det.

  Jag ser inte heller direkt svensk ut. Har aldrig varit med om kommentarer runt det.

  Visst har jag stött på idioter. Rasister som verkar ha som livsuppgift att förpesta tillvaron för andra. Det har alltid varit någon annan som blivit utsatt och jag har lagt mig i.

  Det är illa att folk måste vädra sina unkna värderingar i närheten av barn.

  😡😢

  Moa

 32. Elin skriver:

  Tål inte Paula men om detta är sant är
  Det fan sjukt.

  Men annars bojkottar jag henne.

 33. Anonym. skriver:

  Åkte tunnelbana i London med min son på 2 år. Vi satt där tysta och jag satt lite i min egna värld. Plötsligt pekar sonen på något och säger högt och tydligt ”mamma, people’s shadow, people’s shadow!’. Jag, fortfarande lite i min egna värld och ni vet, när man inte hör vad någon säger fast man ändå hör sen senare? Jag kollar ner på sonen, säger ’vad sa du?’ (på svenska) och sonen upprepar igen, fortfarande pekande på någonting. Jag hörde fortfarande inte (är ju ganska högt ljud på tunnelbanan) och följer med blicken hans finger…… rakt mot en mörkhyad kille i 20-årsåldern… samtidigt som jag hör/förstår vad det är sonen säger. Alltså, allt detta utspelar sig på bara några sekunder, och jag ser i blickarna och småleendena runt omkring att precis alla hört vad min son just sagt (tror inte killen själv hörde dock för han hade hörlurar i öronen). Ville sjunka genom jorden men fick försöka finna mig snabbt och förklara situationen. Gjorde det på engelska dock så att alla skulle höra att jag ’gjorde rätt’😦

  Ska tilläggas att killen var helt klädd i svart och att sonen vid tillfället var väldigt fascinerad av just skuggor 🙄

 34. Linda skriver:

  Jag har tack och lov varit skonad från kommentarer. Själv är jag ljus med blå ögon, sonen likaså. Min dotter däremot är mörkhårig och har bruna ögon, min man är från Chile och kom till Sverige som barn. Vi driver ett väldigt framgångsrikt företag inom byggentreprenad och där kan det bitvis vara en ganska trist jargong, sexistisk och rasistisk. Min man säger ifrån ibland, sa ifrån när det kom en kvinnlig målare som genast blev föremål för kommentarer. Min make har skinn på näsan och alltid svar på tal men jag är orolig för mina barns framtid. Ska min son kunna dra fördel av att vara helsvensk och ljus med ett svenskklingande namn medan min dotter är lite mörkare med ett tydligt sydamerikanskt efternamn (som hon delar med mig). Hoppas jag kommer med svar på tal om någon någonsin säger nåt så jag hör. Är rätt stor i käften annars.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla