Sveriges mästerkock avsnitt 3 och 4

23:50 2020-01-16

En ny vecka ägnad att glo på när främlingar lagar käk i tv!

Hoppas verkligen det blir mer och mer storslagna intron för varje avsnitt för jag kan inte få nog av dessa orimliga ljusshower och konfetti och fyrverkerier inomhus för att fira 10 år av ett tvprogram inte jättemånga kollar på. Det var en härlig introscen där alla 40 deltagare stod uppställda som i början av en flashmob. Och man hade inte blivit jätteförvånad om de gjorde en flashmob och sen ställde upp sig så att varje person bildade en bokstav i ren cheerleadinganda för att tillsammans bilda ordet:

”LASAGNEPLATTOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

(Väldigt många av deltagarna fick försöka imitera utropstecken så det var inte det ultimata ordet att bilda för 40 personer kanske men vad gör man!!!!)

När juryn vandrade in genom småstjärnorna-dimman tänkte man hmm är detta tv4play eller Kraftwerk Live in germany 1992?? Fett så in i helvete iallafall. Mer sånt!!!!!

 

Efter att introt lagt sig insåg man tyvärr att det bara var det gamla vanliga matlagningsprogrammet, ingen tysk electro i sikte. Iallafall, en sak tycker jag är lite märklig, och jag antar att programmet har den här typen av upplägg enbart för att det är svårt att bygga fet spänning kring att människor lagar mat. Det krävs mer för att det ska bli lite.. action? Jag talar om det här att deltagarna tvunget MÅSTE SPRINGA fram till skafferiet och ”ha vassa armbågar” istället för att folk i lugn och ro kan få plocka på sig sina grejer som de tänkt använda.. ÄR det verkligen förankrat i verkligheten undrar jag, den delen av programmet… Förutom att en kock kanske behöver vara rätt så stresstålig då, men den ska ju inte behöva vara fysiskt överlägsen andra människor och typ slå ner folk på ica för att få tag på den sista burken kalamataoliver… ELLER? Det är ett konstigt fenomen!!!!

Kolla stresspaniken

Äkta rea-på-ullareds-plastfolie-stämning men …. Varför, det är bara det jag undrar. Varför?? Konstigt Black Friday-inslag som jag inte förstår. Och nu när det dessutom är med en man med ett amputerat ben så är programmets ända inställning till det ”JAHAPP DÅ FÅR DU SKYNDA DIG PÅ LITE EXTRA” ja det är verkligen också ett sätt att se på kroppar. Tycker många kommuner borde ta efter det där när de anpassar städer efter funktionsvariationer. Synskadade människor får TA SIG EN EXTRA KIK så att säga. Skärpa sig!! Sen kanske man inte kan kräva av ett program på tv4 att de är i framkant vad det gäller tillgänglighet men det finns en gnutta komik i att säga till en man med ett simpelt ben att han får skynda sig på, det gör det.

Underbar, denna person. Trodde för en sekund i denna prestationsfilm att hon hade någon form av dubbelpsykos där hon hörde TVÅ röster i huvudet som bråkade med varandra…. (Men hon hörde bara sina två barn bråka med varandra) Det var spännande. Oavsett, kul att hon säger att ”det känns skönt att få laga mat i mästerkocken för det är så stressigt hemma hela tiden”, då är hon ju VÄL rustad för all form av stress tänker jag, om man tycker att det verkar ”lite skönt” att vara med i ett program där 120 kameror filmar en från alla olika vinklar när man försöker komma ihåg hur fN man gör MOLL FRITT och sen brinner nån olja i bakgrunden medan Markus Aujalay står 1cm ifrån ens ansikte och påpekar att man har det ”lite stökigt” på sin 5×5 cm stora arbetsbänk. Lite som att vilja vara med i Robinson för att det ”verkar va så lätt att få tag på mat, ta det lugnt och sova gott där”.

(Det sista man känner om man äter en tomat precis innan man dör menar han)

Men ja den där TONEN håller ju juryn på med hela tiden. Det känns tyvärr som att med den där retoriken kan de få vem som helst att göra vad som helst. För man utgår ju från att när Leif frågar någonting sådär ledande så menar han såklart ”du BORDE ha lite socker i tomatsåsen”

Är bara så rädd för vad som kan hända om de blir lite maktgalna med det där och det blir mer jackass-stämning:

-har du….. kissat i stekpannan?
-va näe.. Bor..Borde jag.. Ska jag det?
-Det har jag inte sagt jag frågar om du tänker göra det.
*Leif vandrar långsamt iväg med simmig blick mot sin jordärtkocksmatlåda i längst bort i salen*

Känns tyvärr som den här kvinnan som ”älskar kina” är ja, tyvärr, en gnutta hotad av regimen (lite grann) men hon verkar ändå tycka det är helt okej. Som att hon funnit sig i det. Tycker i övrigt att det är uppfriskande att ibland exponeras för människor som har ett genuint intresse för något. Eftersom jag i flera år ägnat mig åt att Vara Likgiltig och att Sitta Oberörd I Soffan blir det en härlig omväxling att påminnas om att det finns människor som kan åka till kina, lära sig kinesiska och laga kinesiskt mat enbart för att de är ”intresserade”. Riktigt sjukt. Men härligt!

Älskar när Leif visar ett varningens finger för sina kollegor. Älskar också när han försöker lura i dem att bra köttbullar inte innehåller kött egentligen utan det ska bara vara små små tunna runda ballonger av kött som man blåser upp lite grann och serverar med potatis. Svingott.

”…För då kommer vi tyvärr behöva döda er” önskar jag ju att Mischa fortsatte meningen med men så spännande blir det tydligen inte. Det hade verkligen varit ett program som levde upp till titeln ”hunger games”

<3 <3 <3 ps ej den riktiga tallriken ds. (Vill ej bli anmäld för förtal)

Gilade ändå honom, David Sundins okända kusin. Synd att han i världens stressigaste tvprogram tog en liten siesta där i slutet och missade en av de mer väsentliga momenten i tävlingen dvs att lägga upp maten på en tallrik. Ledsamt!! Befogad grej att åka ut på kan man tycka men han kändes så jävla snäll och ibland ska man faktiskt låta snälla människor vinna tävlingar oavsett hur kassa de är!!!

Jag när jag minglade runt i klassen första dagen på universitetet.

Vill verkligen veta hur salt det egentligen var. Känns som Leif klarar MYCKET salt.

:)

Tycker lite synd om den här mannen ändå för det känns som att produktionen snappade upp att han använde ordet ”mancave” en gång och sen blev han mancave-mannen av det. Ibland säger man ju saker lite i förbifarten vilket leder till att människor kopplar en till just den saken tills man bevisar att man är en mer mångsidig människa och det kan ju ta flera år. Men han kanske förtjänar det lite…. Svårt att avgöra vem fel det här var egentligen.

Kunde gett mig fan på att han med den välstylade bokhyllan heter KINGBORG och jobbar som EXPANSION PROCESS & SERVICE LEADER

Älskar att denna vakteluppfödare tyvärr börjat få för sig att han själv är en liten vaktel med jättekorta armar.

Och UNDERBART när Leif pratade med vaktelmannen och sa ”Lycka till, gubben”… Det är en sån enorm sorg att detta är sista säsongen som Leif är med verkligen.

Undrar hur denna göterborgsman egentligen kan arbeta som kol&stålunionens representant i nån gruva istället för att vara det han egentligen föddes till: Mingel Master Manager på något event alltså SATAN va trevligt jag tycker att jag har det när han är i bild!! Smittande skratt. HÄRLIG! Så mycket bekräftande mimik hela tiden. nickar med HELA överkroppen när någon säger något. Fan va tryggt. Så socialt kompetent.

De visade ju tillochmed ett klipp där han MINGLAR RUNT med sina kollegor samtidigt som en 140 meter stor slagborr bränner hål i asfalten 3 kliv därifrån. MEN han ser inga problem, han ser bara möjligheter att umgås med människor och LE!!! Även i ett inbördeskrig hade han tagit tillfället i akt att gå fram och klappa nån på axeln och fråga om man ska ut och resa något i sommar. Så fö-re-ban-nat glad och go. Tycker faktiskt inte ALLS att han är för klämkäck även om han besitter alla verktyg att vara det.

En glad konversation mellan Mischa och en person jag upplever mer och mer som någon sorts Astrid Lindgren-figur. Jag tycker hon är ett spännande väsen. Glad. Upprepar ofta att hon ”har jättekul” vilket förbryllar med tanke på hur hög paniknivån borde vara i den där lokalen hela tiden. Extrem hög smärttröskel för stress. Verkligen en lönneberga-tjej som förmodligen hade kunnat göra lumpen för att senare konstatera helt sorglöst att det ”var jättekul”.

Och vid den här utröstningen tyckte jag det var roligt att produktionen insett att de inte kan ta fram fem människor och ställa dem på rad och säga samma sak till alla fem. Exempelvis ta fram fem dåliga personer och säga ”ni var kassa, ni åker ut” för då har alla redan förstått vad som kommer sägas, eftersom fem personer som fått mycket kritik får gå upp samtidigt. Så istället försöker juryn vara lite LURIGA och ta fram några slumpmässigt valda personer för att sedan gång på gång vrida på sina resonemang så att man inte vet vart de ska:

”… Lisa….. Du var riktigt fruktansvärd dålig idag MEN… Benjamin… Du var utan tvekan sämre… till en början….. sen var du skitbra. Så Lisa du måste packa dina väskor…. FÖR DU SKA MED TILL FINAL…… i ditt hem…. sov-finalen. Du ska HEM och gå och lägga dig för du kan inte laga mat…. NÅGON ANNANSTANS ÄN I NEW YORK VI HAR ÖPPNAT EN EGEN RESTAURANG ÅT DIG GRATTIS LISA DU VANN ALLT!!!!

Rätt in i torsdagens avsnitt:

Där deltagarna började med att känna ångest över saker vi andra människor kanske inte så ofta känner ångest över.

Och vilken naturlig presentationsfilm av Roy som följde sen!! Helt naturligt kommer han in i vardagsrummet och serverar en pasta som verkligen inte kommer räcka till hela familjen som naturligtvis består av 14 personer

Och va naturligt när produktionen tvingade hans familj stå bakom honom och vifta med presentsnöre (som man gör) för att fira att Roy ens existerar. Ser ut som nån jättekonstig reklam för postkodmiljonären.

Och va naturligt det var när Roy ståendes visade en bebis hur det ser ut när en vuxen man äter pasta SOM MAN JU GÖR…. Herregud va produktionen tar sig rätten att styra och ställa i de här jättekonstiga presentationsfilmerna…

Skrattade högt här när Markus rekommenderade en deltagare att tona ner det här med att lägga upp mat som en gängkriminell som försöker gömma heroin på ett kreativt sätt (under några tunna skivor frukt och grönt)

Och det här var ett härligt sätt att ta vad någon säger och redigera det till något man tyckte att man hörde den säga:

Hahahahhahhahhahaha skrattade rakt ut. Exakt sådär tolkar jag allt som folk säger till mig. Jag tar 20% av vad som har sagts och sen lägger jag in mina egna värderingar.

En person: – Vilken fin tröja. Har du klippt dig?

Jag: – Sen sa hon att jag borde vara med i VOUGE??? Och att jag hade perfekt hy som passade bra med min snygga tröja. Men sen sa hon också att jag såg ut som en död ananas i  håret så va fan????? sjukt toxic person

Jaha och sen rensades folk ut i stor mängd för sista gången, och det bidrog till en del besvikelse hos mig!

Bland annat kring detta!! Att Zena åkte ut!! Hon hade något!! Roligt att hon gjorde så stark mat att juryn ruttnade i ansiktet varje gång. Ville att hon skulle få fortsätta bränna sönder Marcus mun. Tyckte det var oväntat också??? Hon gjorde ju för fan en GRANATÄPPLESIRAP och jag tycker man ska få gå vidare bara för att man kan komma på en så konstig grej.

Orimlig stämning inför att folk skulle väljas och åka ut… ”TA DEM”? Hahaha som om han ska in i ”ringen” och boxas med Markus, Mischa och Leif (han hade kanske tagit dem? Oklart)

Och det var såklart perfekt att Roy kickade kameramannen i ansiktet av glädje när han fick veta att han skulle gå vidare. Medelhavet!!!!

Och dessa två… dessa två är bra, GILLAR verkligen när unga människor är med i detta program!!!! Blir liksom rörd av att man kan vara så ung och kunna så mycket!!!! Känner mig som en mamma som tittar på sina två barn som inte är släkt och som aldrig har träffat mig, morsan. Usch men jag är verkligen stolt över vad mina två gullungar har åstadkommit i livet <3 <3 Minns när ni var små. saknar er. Så känner jag.

Och tyckte vidare att det var SYND att min nya vän Agnes åkte ut!! (Hon blev min vän tidigare under avsnittet för jag konstaterade att hon kändes väldigt sympatisk men den vänskapen höll tyvärr inte länge för hon hade inte vad som krävdes tydligen!!!!)

Men den här katastrofen alltså..

Det var väl det sämsta jävla tröstpriset eller?? Det är som att hon nekas en anställning med de tröstande orden ”MEN jag ser så mycket potential i dig så du kommer få PRAKTIK här utan betalning!!!” Det finns väl inte en människa som kollar på Efter Stängning….. Eller ska jag göra det nu när Agnes är min.. kompis…. Nej, det kommer inte hända.

Fantastiskt stimmig stämning i mingelrummet när folk blev uttagna… Får en känsla av att detta är ett gäng som kan ha RIKTIGT kul ihop. Unnar dem det. Unnar oss också en fortsatt trevlig titt.

 

Hej!

16 kommentarer | “Sveriges mästerkock avsnitt 3 och 4”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. K skriver:

  Fantastisk bevakning TACK

  1. Erika Petersson skriver:

   Enormt tack ska du ha!

 2. Hanna skriver:

  Kul analys! 谢谢朋友 /”Kinakvinnan”

  1. Erika Petersson skriver:

   Tack!! Kul att du läser och kul att se dig i rutan, synd att du inte fick hänga kvar längre, tyckte du kändes långt mer intressant än många som gick vidare. Må gott!!

 3. Sofie skriver:

  Du bjuder alltid på igenkännande, roliga och härliga inlägg 😊 önskar du kunde följa Efter Stängning också.

  1. Erika Petersson skriver:

   Tusen tack Sofie!

 4. Lena skriver:

  Älskart!!

  1. Erika Petersson skriver:

   <3!

 5. Kim skriver:

  Detta är bättre än programmet i sig! (Älskar programmet)

  1. Erika Petersson skriver:

   Evigt glad blir jag av att höra detta!! Tack!!

 6. amanda skriver:

  nej men det här var så otroligt roligt. äckliga citronen!!!! frustade till

  1. Erika Petersson skriver:

   Haha citronen var… det var oerhört kul!!

 7. Klara skriver:

  Råkade skratta högt när jag läste detta under kontorstid. Förklädde skrattet till någon slags ut-i-luften-snytning. Tror det var en ganska misslyckad förklädnad. Hur som helst: ROLIGT!!

  1. Erika Petersson skriver:

   Tycker inte skratt ska vara förbjudet på arbetstid!!! Jag ska maila din arbetsplats imorgon. Tack för fina ord!

 8. Lisa skriver:

  SKRATTAR så gott till dina underbara analyser!!!

  1. Erika Petersson skriver:

   Blir evinnerligt glad! Tusen tusen tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg