Jag hatar också när människor säger åt mig vad jag ska göra

11:05 2020-03-31

Jag hatar när människor säger åt mig vad jag ska göra. Vad jag ska tycka och tänka. Förmodligen är väl det ett rätt allmänmänskligt drag? Att vi vill själva veta vad som är bäst och tro på vår egen vuxna förmåga att ta beslut och blir galna när andra sätter sig över oss.

Därför förstår jag att man kan bli irriterad eller trött på att jag ifrågasätter vuxna människor som sitter på krogar och trängs – eller att man under påsk inte ställer in sin resa till mindre orter där man inte betalar skatt och riskerar att belasta sjukvården.

Jag tycker också att det kan vara svårt att tolka rekommendationer som något annat än just rekommendationer. Vilka är alarmister a la Katrin Zytomierska och vad menar egentligen Tegnell? Vem fan ska man lyssna på? Kanske är en bra idé att lägga stor vikt vid att FHM:s uttryckligen råder oss att inte resa inom Sverige eller att ”trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra”.

Men jag förstår att det kan vara svårt att som ensam individ orka ta ansvar för.

Det är klart att jag också förstår att det kan kännas piss att inte kunna gå på fest en fredag då det rycker i festnerven, hela världen ligger framför ens fötter och att man då känner att några överdrivna dårar vill förstöra för en. Och var ska man dra gränsen?

Jag fick en kommentar från någon som tyckte jag skulle låta bli att skriva om coronaviruset och läget i världen för det triggade hennes dödsångest och att det jag skrev var skrämselpropaganda.

Jag hatar också när människor säger åt mig vad jag ska göra. Men så kommer det stunder då jag måste lägga den känslan åt sidan och gå in i mig själv och granska mina luststyrda behov och på riktigt fundera på vad som i grunden är rätt och fel.

Dagen innan skärtorsdag begravs min mormor uppe i Sundsvall och jag kommer inte vara där på grund av smittorisken. Varenda liten cell i kroppen vill såklart vara där, krama mamma, höra prästens ord och få ett avslut tillsammans med släkten. Men det är en tid för att ta in andra värden nu.

Min mamma är sjuk i parkinson och KOL och min svärmor har 20 procent lungkapacitet i en komplicerad lungsjukdom jag inte kan uttala namnet på. Från och med nu kommer inte Anton få följa med till barnmorskan och titta på vår bebis eftersom partners förbjuds från mottagningarna. Och människor inom sjukvården, både de jag känner och inte känner, beskriver rädsla inför den eskalerande situationen just nu.

I kontrast till detta har vuxna människor hemmafester och trängs på uteserveringar och krogar. Den kontrasten är svår att hantera. Jag förstår den, absolut, men jag har svårt att acceptera den.

Det är inte synd om mig men det är klart jag vet hur dödsångest känns. Det är klart att jag har dagar då jag inte läser en nyhet för jag går under av oro.

Och det är ju just därför jag tjatade om det här. För att ju bättre vi alla blir på att ifrågasätta våra val, förstå vad rekommendationerna innebär och hur virus sprids, ju bättre vi blir på att strunta i krogen, ställa in hemmafesterna, begränsa våra sociala kontakter, inte åka på påskresorna och sluta sätta våra behov före världens – desto bättre kan vi hantera pandemin och desto närmare är det till vi kan krama om vår mamma, morfar, svärmor eller annan person vars kropp inte skulle överleva det här coronaviruset.

<3

92 kommentarer | “Jag hatar också när människor säger åt mig vad jag ska göra”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. A skriver:

    Håller med om allt!! Känns så himla *trotsig tonåring* att inte följa rekommendationerna…. Men på tal om nåt annat så lyssnade jag på podden inatt när jag inte kunde sova (bästa ångestdämparen, så himla fint avsnitt) och vill tipsa om ugly delicious säsong 2 avsnitt 1 på Netflix där David Changs fru är gravid och dom pratar bland annat om varför det är helt lugnt att äta sushi och dricka nåt glas vin ibland när man är gravid och även hur hemskt det verkar vara att ha en partner som är kock… :) Tyckte iaf avsnittet var intressant och mysigt så ville tipsa!!

  2. Maja skriver:

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  3. Sandra skriver:

    Förstår faktiskt inte varför friska personer inte ska kunna få gå ut och äta/ta ett glas med sina friska vänner? Varför måste man hålla sig hemma?

    Många påstår att man ”bara ska fatta varför, det är ju uppenbart!?”, men har aldrig sett någon förklara varför med vettiga argument. Varför kan vi inte bara följa de rekommendationer vi har, varför gå längre än så? Är det för att man inte litar på FHM och Sveriges strategi? Sorry men jag fattar faktiskt inte ”det uppenbara”. Men genuint nyfiken att höra förklaringen!

    1. Ingrid skriver:

      Har du sett hur social distansering minskar smittbärare?

      Ponera att ni är en friskt gäng som går ut och käkar. Allt är frid och fröjd. Men låt säga att PATRIK i ert käcka gäng blir sjuk dagen efter. Då har ni alla blivit utsatta för smittan. För ni kramades adjö efter er härliga middag kvällen innan.

      Sen dröjer det ett tag innan ni andra uppvisar symptom, under tiden hinner ni socialisera lite mera och det kanske är chill för dig Sandra, men du kan faktiskt vara orsaken till att någon blir allvarligt sjuk.

      1. Anna skriver:

        Rekommendationer är den strängaste uppmaningen en svensk myndighet kan gå ut med. Det är bara lagstiftarna som kan förbjuda och gå in med mer tvingande åtgärder. Som Madde skriver ovan är rekommendationerna från FHM för närvarande att gamla eller sjuka ska anamma social ISOLERING och unga friska ska anamma social DISTANSERING. Den rekommendationen måste vi ta på allvar och varför känner så många vuxna människor ett behov av att trotsa och pressa rekommendationerna till yttersta gränsen till sin fördel istället för att bara följa dem rakt av?

    2. Sandra skriver:

      Jo men ingen kan väl ha missat att rekommendationerna om social distansering i nuläget enbart riktar sig till personer som är över 70 år eller som uppvisar symptom? Förstår därför fortf. inte varför vi friska skulle behöva gå längre än så? Vad jag förstår smittar inte viruset särskilt effektivt om man inte uppvisar symptom. Kommer dessa utökade rekommendationer så småning om så kommer de väl längre fram när tiden är rätt tänker jag, men just nu känns det mest logiskt att följa de rekommendationer som finns.

      1. Madde skriver:

        Nej, de som är gamla eller sjuka ska anamma social ISOLERING och unga friska ska anamma social DISTANSERING.

        Det är även för att det inte går att lita på andras omdöme. Rimligtvis smittar inte du eller dina vänner när ni är friska och umgås, dock är det inte alls självklart att bordsgrannen på restaurangen är helt frisk (kanske gick på krogen fast hen är lite krasslig) eller personen som gått på toaletten innan dig tvättat händerna ordentligt.

        Vi blir även i vanliga fall smittade av magsjuka, förkylning och flunsan vid andra tillfällen utan att vi uppenbart träffat någon som är sjuk, det är för att alla som rör sig i samhället inte är friska, utan ger sig ut på stan trots att de är sjuka. I vanliga fall är inte det något större bekymmer, men det är det vid en pandemi.

      2. Anna skriver:

        Visst, om du går ut på stan med dina vänner för att du känner dig frisk så är sannolikheten inte så stor att du smittar någon. Däremot ökar du risken att du BLIR smittad, av en vän eller främling, och därefter potentiellt sprider smittan vidare. Vi har inte bara ansvar att inte smitta andra, utan också att i så stor utsträckning vi bara kan låta bli att bli smittade från första början, allt för att platta ut kurvan.

      3. Gutterflower skriver:

        Allra första symtomen på sjukdom tajmar ju inte nödvändigtvis in när du är hemma ensam så att du därefter kan ställa in allt umgänge med polarna. Den där allra första nysningen, eller kanske hostningen, kan ju dyka upp när som helst medan du fortfarande känner dig helt frisk. Kanske när du hänger med polarna på den där restaurangen, i en baren eller på festen. Det är ju inte belagt ännu om man kan smitta innan symtom bryter ut, men du smittar alldeles säkert från allra första nysningen/hostningen. Så medan du tycker dig vara frisk på den där middagen/pubben/festen och plötsligt nyser en gång kan du mycket väl smitta dom runt omkring. Liksom andra kan smitta dig fast dom anser sig vara lika friska. Det är därför man ska begränsa sin kontakt med andra generellt och inte hänga i offentliga miljöer om man inte måste just nu. För du vet aldrig när de där första symtomen kommer, varken för dig själv eller för de som är i närheten. Och ärligt talat, hur svårt är det att vara lite extra försiktig ett tag? Att dra sitt strå till stacken och hjälpas åt så att vi minskar alla möjligheter till smittspridning, för sjukvården och alla i riskgruppers skull, även om vi tycker oss vara friska..? Inte speciellt svårt om du frågar mig.

        1. Sofia skriver:

          Huvet på spiken!!!

        2. Carro skriver:

          Älskar alla som förstår och tillämpar social distansering så mycket! Och älskar alla som orkar förklara för de som inte fattar! Puss puss puss på er

          Blir också så himla förvånad över att många verkar tycka att det är så otroligt hemskt att inte få gå ut och hänga på barer med kompisar. Alltså förstår verkligen verkligen festnerven som Hanna skriver och har väl själv aldrig lyckats tacka nej till vindrickande under min 35-åriga livstid före corona. Men nu när vi vet att social distansering är så viktigt för att inte överbelasta sjukvården tycker jag inte alls att det är svårt. Bor i ett land där vi haft lockdown ett tag och har inte alls haft svårt att underhålla mig själv, med egna aktiviteter och samtal med andra via FaceTime, skype osv (dricker vin med vänner på distans – rekommenderas varmt!). Kanske låter bitchigt, men har man inte ett lite fattigt själsliv om man är så beroende av uteliv och shoppande osv även under så korta perioder det handlar om?
          + förstås tecken på att man är en sjukt egoistisk människa (och inte så smart, unga utan underliggande sjukdomar dör också ibland och det är en jävligt obehaglig sjukdom och kan ge lungskador)

          1. Sandra skriver:

            Nice med lockdown för dig men det har vi inte här i Sverige. Det här gäller för oss https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/

            1. Hanapee skriver:

              Kämpa Sandra!

            2. Döden i vitögat skriver:

              Kära Sandra, idag ligger Killraten på 5% av de som blir smittade och bara för att FHM säger något så är det inte säkert att det de säger överensstämmer med verkligheten.

              Om KR är 5% i länder med fungerande sjukvård så är risken att den är 15% i länder utan fungerande sjukvård.

              Applicera det på 8 miljarder människor och du får 400 till 1200 miljoner döda, sedan ska vi ju inte prata om alla de stackare som får skador på lungorna i efterhand och dör ca 10-15 år förtidigt.

              Inse att även ifall du överlever så får du skador som förkortar ditt liv ordentligt.

              Om det nu krävs att du inte knallar på restaurang på några månader utan får köra takeout, vilket föredrar du? 400 miljoner döda eller 1,2 miljarder?

              För den som orkar räkna lite så kan ni varje dag i Sverige ta gårdagens antal döda och multiplicera med 1,295 så får ni antalet döda i dag.

              dvs igår 239*1,295 = 310.

      4. Kristin skriver:

        Nu har ju typ alla redan svarat dig, Sandra, men jag tänkte bifoga en film från folkhälsomyndigheten där de tydligt rekommenderar att man håller avstånd! Tänker att det är väldigt svårt att hålla avstånd på typ, ett klubbgolv. :) https://www.youtube.com/watch?v=QSOYNdlYJlM

        1. Sandra skriver:

          Klubbgolv? Klubbar håller stängt. Restauranger och barer har bara bordsservering, så avstånden mellan borden är någon meter eller mer.

    3. Marcus skriver:

      Den här smittan är extrem vad det gäller smittorisk av ett antal anledningar.

      1. Den är asymptomatisk i genomtsnitt 6 dagar från det att du har blivit smittad. Det vill säga du går 6 dagar och smittar andra personer utan att känna dig det minsta sjuk. Nästa person gör det m.m.

      2. Den är luftburen och kan leva i luften upp till 30 minuter och på vissa ytor upp till 24 timmar. Kolla på den här videon för att förstå varför du behöver social distansering: https://vimeo.com/402577241

      3. Det är ett nytt Coronavirus (det är namnet på gruppen av virus), så det finns ingen naturligt resistans mot det bland människor, som t.ex. vid influensa, så smittspridningen stoppar inte på samma naturliga sätt som den gör på resistenta personer.

      4. Smittspridningen av den här utan social distansering är 3.1 personer per dag, jämfört med t.ex. 1.2 personer för förkylning vilket normalt anses smittsamt. I 5 dagars led från när du märker av att du blir smittad så har 287 personer blivit smittad. Gör de samma misstag som du har ungefär 80000 personer blivit smittade.

      5. P.g.a av de assymptomatiska och långdragna processen, så tar det upp till 21 dagar innan någon dör. D.v.s från dess att folk börjar märka att ”oops, idag dog 100 personer, nu är det seriös”, så kommer med all sannolik öka dödligheten i minst 14 dagar med en topp på ungefär 900 personer. Det är samma mönster i alla de länder som blev lamslagna först.

      Så hur hemskt det låter så kan ditt beslut att känna att du måste ta en öl idag bland folk leda till att 100-tals personer om ett par veckor. Det har hänt i Sydkorea (Googla patient 31) eller i Ecuador redan.

  4. F skriver:

    AMEN på det! Just precis som du skriver, att sluta sätta våra behov framför andras, det är bara att göra det <3

  5. Emma skriver:

    Så himla bra Hanna! Jobbar just nu som sjuksköterska på karantänavdelning. Vi har det otroligt lugnt med de få patienter med bekräftad Covid har blivit väldigt sjuka väldigt snabbt, i princip alla har fått intuberas och ligga på IVA. Obs detta inte bara äldre och sjuka utan även unga och relativt friska personer.
    Alla måste ta sitt ansvar för att kurvan ska plana ut och för att vården ska kunna ha kapacitet!

  6. Bella skriver:

    Är i ganska liknade sits som du är i. En mamma som har KOL som inte kommer klara att få viruset, gravid med mitt första barn i v 19 och ångesten att tänka på att hon kanske inte kommer få träffa vår lilla bebis knäcker mig totalt. Ni som inte gör allt i er makt, när man har möjligheten att gör val som kan rädda våra kära och avlasta vården hur tänker ni? Att ni är beredda att ta det ansvaret på era axlar och ert samvete är mind blowing rent ut sagt. Vakna upp och läs på för sjutton gubbar.

    1. Jag skriver:

      Precis som du, gravid och med föräldrar i riskgrupp. Mina svärföräldrar bor hemma hos oss och är ute och härjar hela dagarna, träffar andra släktingar och vänner, åker och handlar minst två gånger om dagen. Jag jobbar hemifrån och håller mig i princip isolerad. Skulle så himla gärna vilja fixa med allt inför bebisens ankomst och ännu hellre kunna umgås och kramas med min mamma och pappa. Men jag känner inte att jag kan och det gör så jävla ont.

      1. Bella skriver:

        Det är en väldigt konstig situation att va gravid i det här. Jag har verkligen mått piss med den här extra oron som vi alla delar. Som att man bara vill att tiden ska gå och så får man ta tag i det här med bebisen senare i sommar.

        1. En annan Bella skriver:

          Det är verkligen en underlig situation att vara gravid i. Är inte så orolig för egen del men tänker på både mina och min mans föräldrar som alla tillhör riskgrupp. Det känns också väldigt tråkigt att min man inte får följa med på kommande barnmorskebesök även om jag förstår varför. Det som skrämmer mig mest just nu är att vår bf troligtvis kommer sammanfalla med att situationen är som värst i Sverige. Har full tillit till vårdpersonalen och att de gör sitt bästa men är rädd för att behöva gå igenom förlossningen utan min man ifall han blir sjuk lagom tills dess. Förlåt för möjligtvis alarmistisk kommentar men har liksom inga andra gravida i min närhet att prata med om det här.

          1. Bella skriver:

            Förstår dig verkligen. Jag har min bf sent i aug så har ingen oro(än) för den biten. Man förstår ju helt att sånna restriktioner måste sättas men man får samtidigt tycka jävligt synd om sig själv tycker jag. Vet inte om min sambo får följa med på rul nästa vecka och bara det är panik för mig. Lycka till med allt!

          2. Jag skriver:

            Den tanken tänker jag ofta, att behöva föda utan min man. Har bf i början av juli så förhoppningsvis kan det ha lugnat sig men det låter som att du ligger några veckor före mig.
            Vi ska göra en krisplan (hade ändå planerat det eftersom min man jobbar utomlands och kanske inte hinner hem). Har pratat med en vän och också min mamma så båda har jour några veckor före och efter. Min vän på natten och min mamma på dagen. Måste fila lite på den ifall reglerna är att man inte får byta sällskap.

            Har du någon annan du kan tänka dig att ta med om ni hamnar i en sån sits?

            1. Hanapee skriver:

              <3!!

            2. Madde skriver:

              Jag är själv i samma situation. Har BF 28/7 och oroar mig mycket för hur förlossningen ska bli. Bor i norra Sverige och vi ligger några veckor efter Stockholm när det kommer till smittspridning.

              Jag oroar mig också för att det ska vara som värst lagom till förlossningen och att min man ska vara sjuk och inte få vara med. Också att jag själv ska vara sjuk och få en tuff förlossningen alt behöva förlösa med kejsarsnitt om jag är riktigt dålig/behöver sjukhusvård pga Corona.

              Om min man blir sjuk kommer jag förlösa barnet själv utan medföljande. Det här är min andra förlossning. Jag vill helt enkelt inte ha någon annan där. Jag oroar mig dock i ett läge att det händer något med mig eller bebisen under förlossningen. Exempelvis om jag behöver sövas vid ett akut snitt eller opereras efter förlossningen – känns hjärtskärande att vår son då inte ska kunna få vara hos sin pappa.

              I Västerbotten där jag bor får partner dessutom inte följa med till BB pga Corona oavsett om de är sjuka eller friska, ute heller annan medföljande.

              1. Sanna skriver:

                Jag fick barn i juni 2019. När jag skulle föda vart min man sjuk, förkyld. Jag, som en nojig förälder, ringde till sjukhuset och frågade om han kunde träffa bebisen. Jag ville ju inte att den lilla nya skulle bli sjuk. Jag fick då till svar att det var självklart att han skulle vara med. De la till att det skulle vara inhumant att inte låta pappan vara med. Jag FÖRSTÅR att det är ert annat läge idag. Men samtidigt känns det lika inhumant och hemskt. Jag håller tummarna att det löst sig för ett alla.

  7. MK skriver:

    Men jaaaa, exakt så!! Så skönt att du orkar skriva om det här och är så vettig❤️👏👏👏

  8. Sara skriver:

    Håller alltid med det du skriver o nu också o nu gråter jag av det här braiga inlägget

    1. Andrea skriver:

      Även jag fällde en liten tår faktiskt. Hanna <3

  9. Jonna skriver:

    Jag är helt mind blown av hur Sverige hanterar det! Nu förstår jag också att olika länder har olika förutsättningar, men där jag är tex (Australien) så har vi stängt regioner och gränser, alla gym, restauranger, bio, ja you name it är stängt. Nu får vi endast vistats 2 personer på offentliga platser, affären tar inte emot cash längre osv. Från och med inatt får vi inte lämna regionen vi är i, det har öppnats ”Corona” hotell i varenda stad, så om flyg kommer in så tvingas dessa personer att vara i karantän I 2 veckor på dessa ”Corona” hotell. Regeringen har infört att ingen får slängas ut från sitt boende på 6 månader, även om inte hyran kan betalas. Dem supportar med bidrag som ska täcka i och med så många har förlorat sina jobb. Det finns inte ens på kartan att vi skulle sitta på en uteservering eller ens ha hemmafest.

    Men ja, det är ju olika från land till land, kanske vi är värre än Sverige, men min teori är väl att ni har haft vinter så ni har redan suttit inne, och därav har det gått långsammare för att bryta ut. Vi får se! Norge och Danmark har ju reagerat helt olikt Sverige, men antar att varje individuell regering försöker göra sitt bästa utan att ekonomin går åt helvete.

    1. A. skriver:

      Danmark och Norge styrs på ett helt annat sätt än Sverige. Där fattar politiker beslut på ett sätt som inte sker i Sverige, här har expertmyndigheter stort inflytande. Säger FHM att skolor och förskolor ska stängas, ja då stängs de – osv. Jag tror det handlar om att vi i Sverige har en vana av att anamma rekommendationer. Då krävs inte tvångsåtgärder.

    2. Karla skriver:

      Hej Jonna! En till svensk här, i Sydney. Jag tycker också att det är bra att de har gått ut med så strikta regler för ALLA – då vet man vad man har att förhålla sig till, vad man ska göra. Det känns skönt – bättre än oklara rekommendationer och att alla gör lite som de själva tycker är bäst. Kurvan har redan börjat plana ut, så förhoppningsvis fungerar det här. Ta hand om dig!

      1. Jonna skriver:

        Håller med helt! Är själv i Perth så vi är ganska skonade pga så isolerade redan, men ändå tycker jag det är bra att myndigheterna steppar in och ”tar över”.

  10. Lovisa skriver:

    Du är så klok, så klok! Håller med om allt

  11. Mia skriver:

    Håller med helt och hållet, tycker det är positivt att så många ändå lyckas göra dessa små uppoffringar! Tror och hoppas att det också kan avspeglas i hur vi ser på klimatkrisen, när just denna kris är över. Hoppas vi lyckas fortsätta hålla den nivån då med, eftersom vi faktiskt ser nu att vi kan vara solidariska och rädda liv!

  12. Anonym skriver:

    Saknar din analys av gift vid första ögonkastet!

    1. Hanapee skriver:

      Hahaha

    2. Charlotte skriver:

      Jag med!!

      1. Charlotte skriver:

        Får panik på en av deltagarna, har ingen att prata med om serien och vill bara få läsa ett Hanapee-inlägg om denna människa

        1. En annan tittare skriver:

          Snälla berätta vem du får panik på!!! 😂😂😂

          1. Hanapee skriver:

            Gissar att det är hon med rosa hår?

            1. #teamalbin skriver:

              Tack för tipset Sofia! :D känns lite pinsamt att vara med med sitt eget namn bara, man avslöjar liksom vilken tönt man är, haha. Rimmar inte så bra med min ganska offentliga personlighet. Är en viktig jurist. Lol lol lol lol lol. Som inte skriver saker som typ lol.

              Och ja Hanna, får ont i magen av rosa håret, mest för hennes skull, komplexigare människa har jag aldrig skådat.

              Hon har på förhand bestämt sig för vilken roll hon ska ha, att hon ska vara den stenhårda, tuffa, som biter direkt och som alla män blir rädda för, både pga hennes person och fysik, och även fast underbara Albin bara ser förbi allt trams och bara liksom omfamnar henne för den hon är (trots den hon är…) i sin mjuka, lugna, trygga aura, och hanterar varenda en av hennes utfall med ro, så ska hon liksom ihärdigt försöka intala sig själv och andra att han typ skakar tänder i hennes närvaro och inte har svar på tal etc. Hon är så sorglig.

              1. Limpan skriver:

                Spot on!! Man vill klappa på henne och ba släpp det där tramset nu, släpp axlarna och andas nuuuuu

          2. Sofia skriver:

            Tips! Gå med i facebook gruppen med samma namn <3

    3. A skriver:

      https://blogg.ng.se/hanapee/2020/03/nej-jag-kommer-inte-recensera-gvfo-ar#comments

      Gå med i vi som vill diskutera gift vid första ögonkastet på facebook……

  13. Linnea skriver:

    Tack Hanna för att du använder din plattform till att influera dina följare till att ta detta mer på allvar <3

    Jättefrustrerande hur långsamma folk i Sverige har varit med att agera. Nu känns det som att poletten börjat trilla ner äntligen. Tyvärr innebär ju Sveriges strategi med folkvett och att "vädja" att det blir upp till individen, då måste individen också tåla att kritiseras.

    Jag får inte ångest av att gå in här, utan av att gå in på andra bloggar där de fortfarande har hemmafester och äter ute. Klart det som alltid är viktigt att bry oss om psykisk ohälsa och att ta hand om varandra, men samtidigt måste faktiskt alla förstå allvaret!

    1. Carro skriver:

      Jaa, precis! Och lösningen på psykisk ohälsa osv är väl inte att fortsätta festa så länge man kan – det är väl att hjälpa varandra, hålla kontakten, hitta på aktiviteter när det behövs, checka in och se att någon som verkar ensam eller mår dåligt är okej. Tycker faktiskt att lockdown i UK har fått folk att ta mycket mer ansvar för att ta hand om varandras psykiska hälsa också. Många som lagar mat, handlar osv åt andra, men också etablerar eller upprätthåller sociala kontakter och ser till att folk mår bra. Hoppas att de sociala band och fina beteenden som skapades i den här krisen kommer att finnas kvar!

      Och det är ju inget jättestort offrande som krävs av oss. Iaf vi som tillhör bekväm medelklass och har råd att gå ut och festa i Stockholm eller åka på skidresor har ju i regel mysiga hem, tillgång till tv, internet, böcker, möjlighet att hålla kontakt med vänner och familj, gott vin, god mat. Hur fan tänker folk som känner att det är en för stor ”uppoffring” att göra? Man önskar ju att corona bara drabbade såna

  14. J skriver:

    Är konstant orolig hur Sverige hanterar denna krisen!
    Jag bor själv I London och här har dem tagit till alla åtgärder som går att ta till genom att stänga ner i princip allt utom apotek och mataffärer. Jag är lite orsäker på hur mkt svensk media trycker på att även unga kan bli väldigt sjuka utav detta viruset osv och även att ju mer man blir exponerad utav viruset desto sjukare blir man så att sjukvårdspersonal är extremt utsatta.

    Jag är konstant på mina föräldrar att dem absolut inte ska ”bara följa restriktioner” då det i Sverige kommer bli en fråga ifall ens sjukvården kommer räcka till?

    Följ även Sthmssjukvårdsypprop på insta för ökad förstålse om hur hårt belastad sjukvården är redan nu.

    https://www.instagram.com/sthlmsjukvardsupprop/

  15. Anna skriver:

    Jag har varit supernöjd med strategin Sverige valt men börjar nu tvivla. Uppenbarligen kan ju inte folk hantera ansvaret.

    Förstår inte varför folk absolut ska leva exakt som vanligt. Man kan fortfarande göra väldigt mycket, bara man tänker om lite. Fatta vad vår vardag kan rulla på trots pandemi! Tacka gud för digitaliseringen. Nu behöver vi ju inte påverkas så mycket!

    1. Anna skriver:

      Tillägg: Med ”behöver inte påverkas så mycket” menar jag ens fritid. Typ middagar med vänner, filmkvällar osv kan man ju faktiskt köra via skype. Det blir lite annorlunda men det går. Man behöver inte åka med gänget till stugan i påsk utan kan umgås ändå. Fatta om vi hade behövt vänta på brev istället. Lång middag…

      I arbetslivet är vi såklart jättemånga som påverkas jättemycket. På massa sätt.

  16. charlotte skriver:

    tack hanna!!!! uppskattar alltid din blogg och speciellt i dessa tider.

  17. Linda skriver:

    Tack för att du skriver så bra och vettigt angående detta!

  18. Sofia skriver:

    Blev så tagen av det här inlägget, fällde några tårar och vill nu bara skicka styrkekramar till alla där ute som inte hade turen att födas med ett fungerande immunsystem <3

  19. Emma skriver:

    Tack Hanna för att du skriver så vettigt om corona! Ger hopp! <3

  20. Cornelia skriver:

    Alltså JA!! Du är så jävla vettig och sätter ord precis på vad jag tänker och känner men inte kan formulera. Du borde få publicera denna text i någon stor kvällstidning så att fler skulle ta till sig. Vill bara läxa upp alla egoistiska personer utan vett att tänka steget längre. Mängder av kramar till dig och jag känner verkligen för din situation.

  21. Tale skriver:

    👏👏fint å lese dette, for det er veldig strengt i Norge nå, og noen ganger er det litt sånn ”oj er det sånn det er i Sverige ja..” altså at det meste er åpent og folk henger rundt sosialt, bursdagsselskap osv.

  22. I skriver:

    Men JA! Anledningen till att viruset ens fortsätter att smitta är just pga EGOISTISKA människor – ja så är det. Som kommentaren ovan ”varför ska inte jag få gå ut med mina vänner – det är bara 70+ som ska isolera sig” – blir fullständigt tokig över naiva människor och det är värre än någonsin NU PGA I VECKA 38 OCH SKA FÖDA NÄR SOM!

    Vill bara ställa mig och skrika och gapa på alla som fortsätter leva exakt som vanligt för det minsann är deras rätt. Ser det likväl hos Bengt 57 som ska ha sin korv från korvmojjen och från Ida 23 som minsann ska fira sin födölsedaaaag.

    Spyr just nu över beteendet hos människor. Mvh hormonstyrd 35 åring från Göteborg…….

  23. Anna skriver:

    Angående dina läsare som ifrågasätter ”social distansering”: de lyfte det lite i Stormens utveckling, att det just nu finns en diskrepans mellan ”twittersverige” som är konstant uppkopplade och ”vanlisar” som inte är det, i synen på corona. Har upplevt det som att social distansering, både som term och som strategi, främst kommer från internationella medier och sociala medier, medan t ex FHM inte har använt det som term i särskilt stor utsträckning? Missförstå mig rätt här, jag tycker social distansering är självklart, men blev rätt förvånad när jag märkte att det inte är något som FHM eller andra involverade myndigheter har använt.
    Så om man som individ går på myndighetens rekommendationer till individer (dvs de som inte är riktade till branscher utan till privatpersoner), så kan man vara duktig och (tyvärr) göra ”rätt” även om man tar en öl på krogen så länge man inte uppvisar symptom eller är i en riskgrupp.

    MED DET SAGT, håll er hemma pga why the fuck not.

    1. Hanapee skriver:

      Ja! Lyssnade också på det, jävligt intressant!

    2. P skriver:

      Jag tänker att just det är stor del av problematiken, att de officiella rekommendationerna inte är så stränga för friska personer. (Sen finns det så klart alltid idioter som bara skiter i allt).

      Är man frisk och inte i riskgrupp finns det inga rekommendationer att undvika gym, kollektivtrafik och socialt umgänge – vilket gör att de som följer rekommendationer inte gör något ”fel” ändå. Alla övriga åtgärder andra gör är ett plus i kanten liksom. Men eftersom det sprids så mycket olika information, av kunniga och mycket okunniga, tror jag att många väller att enbart följa FMHs rekommendationer och sortera bort resten. Hur vet man vad man ska lyssna på om man inte är helt insatt? De som skriker att friska ska hålla igång handel och restauranger eller de som skriker att alla ska sitta i karantän? Det blir ändå knepigt att folk som följer rekommendationer får skit för att de inte gör mer tänker jag!? Vad är tillräckligt mer? Osv osv

      MED DETTA SAGT. Jag är ingen som går på gym, äter ute osv! Jag sitter mestadels hemma med en bebis som klättar på väggarna just nu, bokstavligt talat. Jag hade också gärna fortsatt leva som vanligt eftersom vi är friska men väljer att inte göra det. Trots någorlunda vettig (hoppas jag haha) tycker jag att det är svårt att veta vad man ska lyssna på och inte – för att undvika att hamna i total panik. Är det bara jag?

      1. Anna skriver:

        Jamen och grejen är att det är ju något vi ska uppmuntra, att enbart gå på myndigheters rekommendationer! Det ÄR ju på riktigt svinbra att gemene man i Sverige har en stark tillit till myndigheter och tjänstemän och kör på FHMs linje rakt av! Men det kräver att alla läser in samma sak i ”personligt ansvar”, vilket alla inte gör. Så förvirringen kring t ex social distansering är rätt naturlig.

  24. Malin skriver:

    Känner bara att jag pendlar mellan inte så mycket oro till en hel del ångest. Jag försöker förhålla mig med att bara göra det viktigaste som att handla, jobba och promenera (och såklart prata med nära och kära). Sverige har gett oss alla ett enormt ansvar, vilket kräver att var och en gör sitt yttersta. <3

  25. Ida skriver:

    👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

  26. Em skriver:

    Wow ❤️ Jag hittade hit via en kommentar hos Sandra Beijers blogg. Och kan inte fatta hur jag kunnat gå miste om din blogg så länge. Glad att jag hittade hit, speciellt i en tid då jag känner att andra människor på nätet visar så tydligt att de inte bryr sig nå nämnvärt om andra, utan många sätter sina lustar före andra människors liv.
    TACK och åter TACK till dig för denna text.

    Jag och min man bor i Stockholm och enda sedan vi hörde om hur viruset sprids och att man faktiskt kan göra stor skillnad för sina medmänniskor genom att hålla sig mycket hemma, så har han och jag i stort sätt suttit inne i nästan två veckor nu. Det är jobbigt, jag saknar att gå ut men det är värt det.
    Om folk skulle tycka vi är lite tokiga eller överdriver, ja jag överdriver hellre än underdriver, för att inte riskera människors liv.
    Detta kommer ju inte pågå för evigt, kan vi inte skärpa oss lite, och för en gångs skull ta ansvar för varandras skull..

    Jag vet att inte alla kan jobba hemifrån, jag är väl medveten om att vissa måste ut för att tjäna pengar till familjen.
    MEN de som inte alls behöver gå ut men väljer att gå ut ändå, gå på krogen, ha picknick med massa människor, gå och shoppa kläder, ha fest mm …. de är ju bara otroligt egoistiska och skyller ifrån sig genom att hänvisa till regeringens allt för svaga rekommendationer.
    Du som människa KAN faktiskt göra mer, varför då inte göra det?!
    Hellre göra mer i onödan än göra för lite, och sedan se folk vi älskar dö.
    😢

  27. nora skriver:

    Så vettigt skrivet Hanna!!👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 Annars tycker jag att det är bra att FHM går ut med det strängaste, rekommendationer om isolering och distansering. Det SKA man följa. Fattar inte alla puckon som måste tänja på gränserna såhär. Lagar om utegångsförbud osv, för ja det kanske är en bra grej i den här situationen för många länder, men mig skrämmer det lite att det är så enkelt att stänga gränser, länder, ge utegångsförbud.
    Tänker för en annan tid, när andra partier kanske sitter vid makten. Säg sd eller nmr. Tänk om de då väldigt enkelt kunde bestämma sånt som att stänga landet med ett annat uppsåt?

  28. Lovisa skriver:

    Jag skulle vilja öppna diskussionen för skolan. Jag hör er och håller med er här ovan, men var kommer vi lärare in i bilden?

    Ni som sliter ifrån hemmakontoret med full lön kanske går på väggarna av tristess; jag och mina kollegor går nära 40h om veckan runt omkring kramades barn, tättittande klassrum, elever som nyser sig i händerna och äter salladsbuffé med 200+ pers varje dag. Går vi hem av lindriga symptom förväntas vi arbeta hemifrån med 80% lön. Är vi på jobbet är det dubbelt arbete för att underhålla eleverna på plats samt hålla lektioner på distans för de som är sjuka/hålls hemma.

    Jag förstår att skolan är en viktig trygghetsbärare och viktig för att samhället ska rulla, men en skola är ju mångt och mycket som en uteservering, en trång restaurang och en full buss på samma gång. Vem vet om jag har någon underliggande hjärtsjukdom? Om min kollega inte vet om hen har nedsatt lungkapacitet? Varför ska vi vara försökskaniner som inte tillåts använda munskydd och som blir ifrågasatta av föräldrar när vi skickar hem förkylda barn.

    (Allt detta skrivet med vetskapen om att det finns andra yrkesgrupper som har det ännu värre)

    1. ER skriver:

      All kärlek till er lärare.

      Känner också att det är två läger inom lärarkåren. Kan bara se till hur mina barns lärare hanterar det (det är på samma skola men olika lärare)

      Skolan har satt upp rutiner för onlineundervisning så allt sånt är igång.

      Det ena barnets lärare uppmuntrar att barn stannar hemma även för minsta snor eller om det är andra i familjen som är sjuka och deltar i onlineundervisning.

      Det andra barnets lärare genomför nån häxjakt och frågar ut oss föräldrar om barnen verkligen är sjuka och varför de hålls hemma.

      Vi har haft ”influensa” eller covid eller vad det nu är, pågående i 3 veckor hemma. Vi är fortfarande två personer i hushållet som fortfarande har feber. 3/4 har fortfarande hosta. 1/4 är förhållandevis ”frisk” men vi har valt att det barnet också stannar hemma för att inte sprida smitta vidare.

      Såklart är det detta barnets lärare som är mest nitisk och ifrågasätter anledning till att hen är hemma fortfarande (men gör allt skolarbete online)

      Om vi nu har MÖJLIGHET att hålla oss hemma, arbeta hemifrån både vuxna och barn. Varför ska vi i dessa tider bli ifrågasatta? Jag förstår inte det.
      Det borde snarare vara positivt att vi håller oss undan när vi har sjukdom hemma?!?

      1. Cornelia skriver:

        För att skolan har en jättestor del i att upptäcka barn som far illa hemma. Och det är ju ingenting som upphör med Corona. Tvärtom snarare med den stress och oro hos föräldrar som det ger upphov till.
        Och att hålla barn hemma kan ju i sig vara ett tecken på att något inte står rätt till som man som lärare bör följa upp.
        Sen har vi väl fortfarande skolplikt i Sverige.
        Så var glad att ert barn har en lärare som bryr sig. Förhoppningsvis så kommer det att hjälpa något annat barn :)

  29. Elin skriver:

    TACK Hanna för att du är den enda vettiga bloggen just nu. Jag får ärligt talat MINDRE ångest av att gå in här, hela den här bloggen med kommentarsfält ger mig hopp om mänskligheten igen jämfört med många andra internetplatser just nu. TACK. <3

    1. Carro skriver:

      Samma här! Så mycket mindre ångest av att diskutera hur man ska agera tillsammans för att göra sitt bästa för att hantera en läskig situation, än av att läsa ”ut och lev ditt liv!”-råd. Det jag får mest panik av av allt corona-relaterat är folk som säger ”det värsta som kan hända är att människor får panik”. Nej. Det värsta som kan hända är att miljontals människor dör när det kunnat förhindras.

      Och ja att massa människor dör är också dåligt för ekonomin.

      Har slutat läsa t ex Sandra Beijers blogg för att hennes och hennes läsares attityd får mig att må så dåligt. Kommer aldrig att gå tillbaka till att läsa såna bloggar.

      Tycker du att det är jobbigt att sitta hemma? Ja, det kanske är lite jobbigt. Men tänk på sjukvårdspersonalen (och andra som utför frontline workers. De riskerar sina egna liv och sin psykiska hälsa för att rädda människor som blivit sjuka för att egoister tycker att det är tråkigt att vara hemma

    2. Anna skriver:

      Jag håller helt med! Jag får ångest av läsa gulliga inlägg just nu. Så glad att jag hittade tillbaka till denna blogg. Brukar annars bara läsa Sandra Beijers blogg men nej det funkar inte just nu med den sortens livsstilsbloggande för mig. Jag kan överhuvudtaget inte relatera.

  30. elsa skriver:

    TACK igen för att du är så vettig.

  31. Petra skriver:

    Håller helt med, varför kan man inte bara göra allt man kan?

    Förstår framför allt inte unga som, förmodligen, är mkt ute på ”nätet” och ser vad som händer i andra länder, läser inlägg på twitter/facebook från läkare. Reflekterar över att typ alla utländska ”kändisar” är hemma. Hela nya vågen av livesändningar från folks hem istället för att jobba på som vanligt. Hur kan man, om man ser vad som händer i världen, tänka att ”nej det är inte nån fara här i Sverige än, vi kommer bli förskonade”.

    Som många skriver rekommendationer och vädjan till befolkningen att göra allt man kan att ta sitt ansvar är det största ingreppet våra myndigheter får göra. Varför kan vi inte alla bara höra vårat yttersta för att det ska få en snabb effekt? Vad är det som är svårt med det? Ger vi det lite tid ser vi ju hur utvecklingen är och vi kanske då har lyckats platta till den där kurvan.

    Förstår att det är skitläskigt att tänka på hur länge det här kan pågå, men tanken på att vi inte gör tillräckligt är fan än mer skrämmande.

    Myndigheterna har tro på befolkningen, att vi gör vad som krävs när det är allvar. Låt oss visa att vi förtjänar den tilliten och se till att vi får ha den kvar även efter Corona!

    Och på riktigt vad handlar det om, några månader av hela livet där du förväntas va lugn. Ta tillvara på det! Utveckla dig själv, måla om hemma, rensa skåpen, skriv en bok, kom ikapp med alla serier, börja med yoga, sov, gör vad du vill bara gör det hemma!

    Själv jobbar jag hemma och träffar noll människor annat än sambon sen 14 dagar. Det är fan svårt men det är värt det!

  32. Anonym skriver:

    jag håller ju med dig men vill också bara påpeka att det är inga människor som står och trängs på barer och fester, runt om i hela stan är ställena i princip tomma varje kväll. det är mindre sällskap som sitter långt långt ifrån varandra eftersom det är runt 90% färre människor där än vad det brukar. känns som en ganska falsk bild alla fått att livet är ”precis som vanligt” i sverige (och framförallt städer som sthlm, gbg etc) men dom få gångerna jag tagit mig utanför dörren (bor centralt på söder) har alla helgkvällar känts som i en spökstad.

    1. Anonym skriver:

      Tänkte precis kommentera liknande, håller helt med om allt som Hanna skriver osv. Men kan också intyga att det absolut inte är proppat med folk över hela staden som lever på som vanligt utan tvärtom att det är väldigt tomt. Länge sedan jag såg folk trängas vid en bardisk.

    2. Hanapee skriver:

      Önskar verkligen det! Du måste missat Hornsgatan i fredags i solen! Varenda uteservering var KNÖKAD. Samma sak i stan. Om du vill bli förvånad kan du tex ta en titt på Anders Timells (Hahaha) stories!

  33. M skriver:

    TACK HANNA❤️
    Jag är en nybliven 30-årig 2-barnsmorsa som tillhör riskgrupp pga mediciner jag måste ta för min autoimmuna sjukdom. Är så jävla rädd att mina barn ska behöva växa upp utan sin mamma 💔 min bebis är bara 4 månader så jag är dessutom helt hormonell och känslig som det är liksom. Blir fullkomligt rasande på alla som lever på som vanligt, känslan är liksom att man håller på att drunkna å alla bara går förbi utan att hjälpa en. Och så fort jag får ”känningar i halsen” lol så kommer dödsångesten som ett brev på posten. Gaaah sån tärande tid detta. Aja glad att du e på oss riskisars sida ❤️

  34. Fanny skriver:

    Din blogg är verkligen en av få platser på www som inte gör mig fullkomligt skogstokig av ilska och frustration just nu. Tack för att du är så klok och rolig och bra 💕

  35. Kajsa skriver:

    TACK Hanna för detta inlägg!!!

    Jag har liknade problem med att jag är den enda i mitt kompisgäng som tar detta seriöst, och blir liksom ”förlöjligad” av resten för att jag tar de så allvarligt.

    Vet inte heller när jag kommer kunna träffa min kille (som jag har distansförhållande med) igen. Eftersom vi båda följer de rekommendationer att inte resa, och vi kan inte flytta till varandra pga jobb. Vi lever på facetime nu på obestämd tid. Det rent ut sagt suger, speciellt när jag ser folk som inte tar sitt ansvar och lever på som vanligt.

    Så TACK igen för detta inlägg.

  36. xx skriver:

    Blir så himla kluven till detta. Jag VILL ju distansera mig och det gör jag även på min *fritid* MEN hur göra om man jobbar i butik?? Det är ju omöjligt. Jag måste gå till jobbet och tyvärr så är det fortfarande ganska mycket kunder, i helgen när det var löning var det precis som vilken helg som helst. Dessutom kom det in en ung tjej som ville att jag skulle prova ut foundation på henne (jobbar i sminkbutik) och då säger hon ”jag har precis varit utomlands så jag är lite brunare nu”. Hon hade alltså kommit hem några dagar tidigare och var nu ute och shoppade i ett köpcenter. Blev chockad och typ ledsen, känner mig redan så utsatt när jag jobbar i butik och så kommer det in sådana kunder.

    Vet inte riktigt vad man ska göra? Enda sättet är ju att FÄRRE människor går och shoppar, samtidigt som min chef ju blir superglad att vi säljer så bra trots detta.

    1. Kristin skriver:

      Asså, jag känner igen mig så mycket i den känslan! Jag har kompisar som jobbar i affär och har typ samma argument, att de träffar asmycket folk ändå, kan lika gärna träffa sina kompisar på fritiden. Men jag tänker att JAG har ju makt och ansvar, även om jag blir smittad av någon jag träffar på jobbet (för alla kan ju inte jobba hemifrån), så ska smittan stanna vid mig för jag ska inte hinna infektera mina vänner innan jag blir sjuk och stannar hemma.. Och det är sjukt att folks hälsa, väl och ve, ställs i motpunkt till ekonomiska intressen… För i ett kapitalistiskt samhälle kommer ju alltid, alltid de ekonomiska intressena vinna…

  37. Elin skriver:

    👏👏👏

  38. Anna skriver:

    Du är bäst Hanna! Heja dig och ni andra gullisar! När ska vi bilda en facebookgrupp för alla vettiga och roliga Hanna-fans?

  39. Sofie skriver:

    TACK för det här inlägget. Har haft SÅ dålig känsla i magen när jag läst Sandra Beijer och Elsas bloggar + kommentarfält på senaste. Det känns otroligt trist eftersom jag läst Sandras blogg i över 10 år. Är chockad över hur de båda hanterat detta. Tack tack tack för vettiga ord och fina värderingar.

  40. Kristin skriver:

    Uppskattar verkligen det här inlägget. Jag håller med dig. Jag är helt frisk men har som många andra personer i min närhet det inte skulle gå bra för om de blev smittade. Jag har själv knappt träffat vänner på tre veckor, studerar hemifrån och gått till affären endast en gång. Det går bra! Jag promenerar varje dag, spelar sällskapsspel med familjen på Internet (tabletopia, tips!), pratar i telefon osv. Jag förstår att du känner dig förtvivlad kring ansvarslösheten som sker på krogen i Stockholm. Speciellt eftersom du har gjort en enorm uppoffring för att förhindra smittspridning och folk kan inte ens skippa några aw:s. Jag forsöker trösta mig med att det är en absolut minoritet som beter sig så oansvarigt. Du är modig som skriver det här inlägget. Kram!

  41. Saga skriver:

    Så himla bra skrivet Hanan! <3

  42. Sara skriver:

    Precis som flera andra skrivit så ska man ju följa FHM’s rekommendationer. Så är det bara.

    Sedan blir jag lite stressad när utlandssvenskar skriver att det är så fruktansvärt hur vi hanterar det här i Sverige och att vi borde ha lock-down som andra länder valt. Det som skiljer Sveriges strategi från andra länder, som jag uppfattat det, är att vi inte satsar på att utrota smittan. För det går inte. Covid-19 är här och dem allra flesta av oss kommer få det. Ett vaccin ligger typ 1 år bort? Vid någon punkt måste karantänen släppas och då kommer kurvan över smittade stiga igen. Tex som i Wuhan, där smittade börjar gå uppåt igen (hur mycket man nu kan lita på info från Kina). Så det Sverige satsar på är att skydda riskgrupper och långsam smittspridning. Vilket jag tycker är vettigt. Råden från FHM tycker jag inte är så jävla illa, i jämförelse med hur det skulle kunna vara heller. Så följ dem. Tycker det är superbra med Hannas blogg som fan skammar lite, folk som inte kan hålla avstånd och följa rekommendationerna. Sen fattar jag ju att det som funkar i Sverige, kanske inte funkar i andra länder. Vi är ju normalt sett rätt bra på att hålla avstånd, har stor respekt för våra myndigheter och vill ju vara duktiga. Så alla som sitter ute i världen och tycker vi är superavslappnade, tvärtom! Det är ju precis det vi inte är och därför Sverige gör på denna strategi. Och här i Malmö är det i alla fall rätt tomt på uteserveringar (dock antar jag helvetesgapet Lilla torg går emot strömmen här) och glest mellan borden. Alla restauranger, caféer etc erbjuder take away, hemkörning mm. Jag tror man här, som en större stad, ser vad som hänt i Sthlm och gärna vill undvika det. Om det ens går? Jag tror och hoppas på Sveriges strategi. Sedan kommer det en sommar efter detta! Glöm inte det.

    1. Sofie skriver:

      De andra ländernas strategi är inte att ”utrota” viruset, utan att sakta ner smittspridningen (precis som här). Social distansering har visat sig fungera och därför ifrågasätts Sverige eftersom vi inte tar till lika drastiska åtgärder för att främja just detta. Ingen har heller påstått att karantänen i andra länder helt plötsligt skulle upphöra. Med andra ord, det kommer att finnas strategier även kring hur man ”avvecklar” en rådande karantän för att motverka en ny våg av spridning. Allt är inte så svart/vitt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla