210. Romantiserad akutvård

21:31 2018-02-19

Bo har varit på akuten (Martin med), puckade personer som pratar i klyschor, övermänniskan, att välja läkaryrket av status, läkarlöner, fisa på plan och för partners. Och ja, Hanna berättar återigen hur hon betalade Anton 50 spänn för att fisa.

Ni hittar den där poddar finns. Samlar du på andras vårtor, lever på juicer och lägger stenar i fönsterbläcket tryck play nedan:

20 kommentarer | “210. Romantiserad akutvård”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Emma skriver:

    Men hallå inget om möhippan??

    1. Hanapee skriver:

      Hahaha GLÖMDE.

  2. Alvedon skriver:

    Pluggar läkare. Alltså de flesta som pluggar till/är läkare är verkligen inte coola eller glassiga. De flesta är rätt töntiga. Tror de som vill glassa och tjäna pengar märker ganska fort att det är fel utbildning och hoppar av som ni säger. Däremot SER ju många läkare rätt heta/coola ut i sjukhuskläder så man kanske får den uppfattningen?! Som specialist kanske man tjänar i snitt 70. Lägg till jourersättning och övertid på ganska många tusen så får man absolut en hyfsad lön, men man blir ju inte RIK, speciellt inte i förhållande till yrkets utformning. Hyfsad lön i kombination med moraliskt kapital tror jag är en stark drivkraft för många.

    1. Hanapee skriver:

      Älskar dig för det. LÄK MIG!!!!!!!!!

    2. Snart examen wow skriver:

      Jag blir färdig läkare i sommar och håller med dig. Eller, jag tycker nog att somliga är rätt coola haha, men det är verkligen inte *ekonom/finans/karriärs-typen* liksom. Att bli läkare är INTE snabba pengar. Ingångslönen är runt 30 000. I Stockholm tar det ofta över 4 år innan man ens är klar med AT. ST-lönen är typ drygt 40 000 tror jag och det tar ju ca 5 år. SEN kommer man upp i specialistläkarlön på drygt 60 000. (OBS att alla dessa löner är exkl jourkomp). Men då har man alltså pluggat i 5,5 år och jobbat i ca 10 år. I genomsnitt blir man i Sverige specialist vid 40 års ålder. Jämför med min kille som är civilingenjör. Hans kompisar är under 30 och det är inte ovanligt att de är managementkonsulter med löner omkring 40 000 strax efter examen – snart är de på specialistläkarnivå lönemässigt. Det ger helt andra pengar ur ett livsperspektiv, alldeles utan att tvingas jobba nattjourer och utan tungt ansvar för människoliv. Läkaryrket är fantastiskt på många sätt, men det är ett jävla slit per krona i rätt många år.

    3. Emma skriver:

      Också snart klar läkarstudent som håller med! Väldigt mkt kånkenryggor och liknande stil, mindre glassighet! Tycker dock att det finns några i varje klass (nästan alltid killar) som började med en stöddig ”jag pluggar läkare så jag är coolast och vet mest”-attityd men de hoppade av ganska snabbt eller lärde sig en stor dos ödmjukhet när de började komma ut på praktik och insåg att 1) de är små skitar som inte kan nånting och 2) det är ett väldigt oglammigt yrke. Tror att det kan vara dessa du tänker på Hanna men de är i klar minoritet

  3. Läkarstudent skriver:

    Också läkarstudent och kan hälsa (som övriga skrivit) att det max är några stycken/klass (100-150 st i en klass) som är ”glidare”. Ev mer överrepresenterade på KI än på andra utbildningar i landet. Läkarlönerna är najs på sikt, men till en början är det kassa villkor, vikarierande underläkare före AT (man kan jobba som underläkare efter termin 9 i Sverige) tjänar mellan 23-29000, dvs man kan tjäna mer året innan när man jobbade som undersköterska än vad man gör året efter med fullt medicinskt ansvar, svåra beslut osv. AT-lön är mellan 29000-35000 typ och specialist ca 40000 sen efter det kommer man upp i ca 50-60000 (om man inte skiter i allt och jobbar som stafettläkare men det är långt ifrån alla som gör!). Så med tanke på arbetsbördan, studietid (CSN lån i 5.5 år) vidriga nattjourer osv är det varken glammigt eller bra pengar, dock sjukt kul och lärorikt!! Och de flesta gör det nog för det är intellektuellt tillfredställande och man gör något bra för världen :):):)):)

  4. Andy skriver:

    Älskar att andra kommentatorer är stenseriösa och snackar om läkargrejen och så kommer jag och vill säga HUR MYCKET jag relaterar till fisdiskussionen! Fnissade en evighet åt den där artikeln du tog upp, och har en mage som beter sig likadant som din. Tack för att du tog upp det! Fire away! <3

  5. Hanna skriver:

    Martin måste prata närmre micken!!!!! Och tydligare!!!!!

  6. Emma skriver:

    Älskar förresten att både inlägget och podden heter aktuvård istället för akutvård haha<3

  7. Sissi skriver:

    Mkt besviken över uteblivet möhippesnack????? Såg ut som jordens bästa möhippa, fick mig vilja att alla mina kompisar ska gifta sig NU.

  8. Frida skriver:

    Haha älskar dessa inlägg av två anledningar: älskar klädtipsen och blir alltid väldigt inspirerad PLUS skrattar så att jag kissar på mig över hur du iscensätter varje plagg. Mer, jag vill ha mer!!!!!

    1. Frida skriver:

      Alltså denna skulle jag posta under ditt senaste inlägg, men blev så exalterad att jag kommenterade på fel!! Förlåt

  9. Vik ul skriver:

    Med skriande brist på AT-platser och en flaskhals av underläkare i väntan på AT har man i princip noll att säga till om gällande lön. Tjänar mindre än de (visserligen otroligt kompetenta) sjuksköterskor jag jobbar med. Men det medicinska ansvaret är fortfarande mitt…

  10. Ida skriver:

    Hah, asså.. Jag blev sjukt provocerad när ni pratade om läkaryrket! Som att status ligger i hur glamourös och typ instagramvänlig ens arbetsplats är? Tror inte det är många som har det i åtanke när man väljer utbildning inom vården, utan att det är vad man faktiskt får göra som kan kännas glammigt!

    1. Hanapee skriver:

      Men menar du att det inte finns ngn status i läkaryrket?! Vi syftade ju i det KOMISKA att det finns killar (ja främst) som väljer mellan typ handels och läkarlinjen när just läkaryrket ÄR såpass oglammigt

      1. idan skriver:

        Självklart finns det status i läkaryrket!
        Men ni pratade om hur de skulle bli besvikna för att det inte är en glamourös arbetsplats. Att det är ”fult” inom vården. Jag menar att det inte är alla som tycker ett yrkes status ligger i arbetsplatsens utseende.

      2. Ida skriver:

        Främst reagerade jag nog på att det lät som att ni anser att status ligger i hur arbetsplatsen ser ut.
        Det må vara så att det inte är fallet. Men sättet ni uttryckte er på fick det att låta så. Det känns tråkigt att folk som jobbar på ”osnygga” platser då skulle anses ha ett lågstatusyrke bara baserat på det.

        1. Hanapee skriver:

          Osnygga arbetsplatser, gå i prassel yxor hela dagarna, jobba utanför stan, möta
          människor från alla klasser, LÄGGA OM SÅR = låter inte riktigt som finansbranschen va? DET var poängen :) Hoppas du fattar den nu.

          1. Ida skriver:

            Nej, det låter inte som finansbranschen. Tycker dock inte det har med status att göra.
            Jag förstår det komiska med killar som vill ha ett flaschigt arbete och inte ”passar in” i vården. Men tycker det handlar mer om en privilegierad världssyn än status. Jag hoppas du förstår vad jag menar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg