7 grejer att tänka på när man tror man är en usel person

22:29 2018-04-26

Överlag ser jag mig själv som en person med ok självkänsla. Jag fattar att jag inte är mina prestationer och jag tycker jag har nåt slags värde oavsett. Men emellanåt sviker den och jag känner mig genomusel och rövig som människa.

Den senaste månaden har varit så fylld av sånna känslor. Det har varit misstag som begåtts, åsikter från människor runt mig – om mig. Och beslut jag fattat som kanske inte alltid varit superbra. Eller så har det varit en vanlig månad men att jag bara haft dåligt tålamod med mig själv.

Sakta men säkert smyger sig tvivlet på.  ”Är jag en bra person?” frågar jag mig själv en sen natt och fryser till is i sängen när jag inte vet om jag kan svara ja.

Så började jag bena ut hur jag brukar göra för att må bättre i sådana här känslor.

1. Ta ansvar för ev specifikt misstag. Har du på riktigt gjort någon ledsen? Säg förlåt. Inte med fokus på dig själv eller omständigheterna runt omkring – utan mer ett rakt och ärligt: ”förlåt för att jag gjorde dig ledsen, det vill jag inte och det var dumt av mig”. Kräv inte en massa av personen du sårat, men förstå att skulden du bär kanske kan får vara i dig ett liiiitet tag för att du ska lära dig av misstaget, och för att ja, det är så skuld funkar. Men obs, det finns alltså gränser och för mig är det när jag just börjar tro att jag är en dålig person för att jag gjort dåliga grejer.

2. Sänkt ribba för ”bra person”. Ibland tänker att ”jaja jag har iaf inte mördat någon” och inser att det eventuellt är att ha sänkt ribban för vad en bra person är. Men ibland MÅSTE ribban sänkas drastiskt eftersom vi ofta har den så otroooooligt högt. Bilden vi vill ha av oss själva är så ouppnåelig att hela livet blir att vandra omkring med skuld. Och så går vi där bredvid varandra, fyllda av skuld på varsitt håll med bilden av att alla andra verkar ”göra det så bra”. Ingen gör det bättre än någon annan, vi har bara liv att hantera.

3. Se på dig själv utifrån som en vän. Ibland kan andra människor med sin *egenpåhittade moral* eller *höga hästar* få en att må skit över saker som inte är under din moraliska kompass – men oftast är det ju man själv som målar upp sina misstag och fel som ENORMA. Det är dem inte. Ett klassiskt trick är att tänka på sin bästis/syrra/ngn annan man älskar och bah: ”Anna berättar för mig att hon gjorde/sa/kände/handlade så här XXXXX – hur skulle jag då se på henne?” tragiskt nog har man ju lättare för kärlek för andra än sig själv. Utnyttja det när du förstorar upp saker i din hjärna! Sätt det i perspektiv.

4. Höra av dig till en riktigt bra polare. Gud höll på att börja grina nu när jag tänkte på vad bra mina fördomsfria, öppna och varma kompisar har fått mig att må. Jag tror det är just det som är 100 procent avgörande när jag utvecklar djupare vänskaper med människor – hur förstående och icke-dömande de är (tänker också att det handlar om intelligens? Att de är såpass smarta). Jag tror jag har sagt i princip alla mina *hemskheter* till mina bästisar och bara fått tröst. De förstår att den som begår misstag eller känner sig sämst trots allt bär den tyngsta bördan själv – då behöver man få höra bra snälla saker.

5. Förstå att man alltid är fri i tanken. Det kan ingen nånsin ta ifrån dig. Tänker du hatiska tankar om folk som är jättegulliga mot dig? Heheheeeee, det gör de också. Man får tänka vad man vill. Det är tjusningen med att ha en hjärna.

6. Lära sig något av det. Förlåt för att jag nu är en vandrande klyscha på två ben; men så mycket jag har lärt mig av mina misstag har jag inte lärt mig av något annat. På riktigt. Jag har lärt mig saker om mig själv och andra genom att göra saker jag kanske inte borde. Jag har förstått hur skört relationer kan vara, hur mycket vissa personer betyder och framförallt: att jorden inte går under. Jag har förstått vad ”ta ansvar för sina känslor” betyder och jag har blivit mycket MYCKET mer förlåtande mot andra.

7. Förlåt dig själv. Det här är väl slutklämmen på hela hanteringen av skulden, men jag vill bara helt ärligt och från djupet av mitt hjärta anamma det eventuellt superkristna buskapet om förlåtelse. Att förlåta är väl nånstans att älska. Och det tycker jag att du verkligen ska göra med dig själv, jag lovar att du verkligen är värd det.

Puss och kram alla ni funderare där ute

58 kommentarer | “7 grejer att tänka på när man tror man är en usel person”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Sara skriver:

    Oh my god vilket bra inlägg <3

    1. jessica skriver:

      Hej, är här inte bara att vittna utan också att uppmuntra människor som står inför civil- eller relationsproblem. Om Dr Ogundus fantastiska arbete, email: [drogunduspellcaster@gmail.com] jag blev förlorad i kärlek med min man tills en kvinna tog honom ifrån mig. då ropade jag till min vän och hon berättade för hur hon mötte ett liknande problem och gav den här stora mannen kontakten med mig och jag gav alla de föremål han behövde för stavningen och nu är glad igen att bli kär i min familj. Jag anställer dig att kontakta den här mannen. Din berättelse eller smärta kommer att förändras inom några dagar och du kommer att le som jag idag. Återigen är tacksam. Kontakta honom på hans email via: [drogunduspellcaster@gmail.com] om du står inför någon form av problem
      1. Få din älskare eller man tillbaka
      2. Pengar stava / lycka till stavning
      3. Om du vill stoppa din skilsmässa
      4. Skyddsspel
      5. Få jobbstavning
      6. Kampanjer
      7. Få pengarna tillbaka.
      8. viktminskning stavning
      9. Kärlekstavning
      10. Om du vill tillfredsställa din partner / botemedel för svag erektion
      11. Graviditetsstavning

  2. M skriver:

    TACK så himla bra!!!

  3. Sofia skriver:

    Åh vad bra detta är! Tack <3

  4. Evelina skriver:

    Så sant och så bra Hanna! Precis vad jag behövde höra idag – att jag inte ska bedöma mig själv utifrån mina prestationer. <3

  5. Anna skriver:

    <3

  6. Linda skriver:

    Tack, jag behövde verkligen detta inlägg <3

  7. frida skriver:

    så sant så sant. vill verkligen uppskatta mitt eget värde mer. tungt efter en slitsam skilsmässa, sjukskrivning etc. men jag läser nu agneta lagercrantz: 70 skäl till självmedkänsla, och den är så himla bra. mitt tips till dig om du inte redan läst den!

  8. Linda skriver:

    Tack! Mitt hjärta blev 1000 ggr lättare <3

  9. Saga skriver:

    Hanna!! TACK för detta <3

  10. Linda skriver:

    Älskar dig <333

  11. Andy skriver:

    <3 Tack!

  12. Elsa skriver:

    Jag behövde verkligen detta idag <3

  13. Melinda skriver:

    TACK Hanna!!!! Känner mig oftast som en bra person. grundbra liksom. Men sen slår den där VEDERVÄRDIGA känslan till. Nu vet jag att jag alltid kan gå till det här inlägget när det händer. Det gör att det känns lite lättare

  14. Sanna Ord skriver:

    Hur kan man bli en bättre person av de här råden? verkar ju mer vara ett sätt att slippa vara en bra person och ändå känna sig som en bra person, alternativt föreställa sig att man är det.

    Är det inte bättre att faktiskt göra nått åt de saker som gör att man är en sunkig person? det innebär alltså att man förstår vad som är rätt och fel, hur svårt kan det vara?

    1. Lina skriver:

      Har vi läst samma text?!

      1. Sanna Ord skriver:

        Troligen om du inte har ett annat internet där det står något annat.

        Sänka ribban för vad en bra person är, stämmer inte överens med att bli en bättre person.

        Man behöver inte sänka ribban för att vara en bra person eftersom det då urholkar värdet av vad en bra person är!!!!

        Om man gör om samma misstag om och om igen har man heller inte lärt sig något av dem.

        Om man tar på sig en fasad av godhet men gör tvärtom då är man helt enkelt en dålig människa och kommer vara det ända tills man faktiskt gör det man säger att man gör. Det finns inga genvägar.

    2. Hanapee skriver:

      Det var inte råd för att bli en ”bättre person”, det var råd för att hantera att man är en dålig person :) Stor kram till dig du väldigt schyssta varma människa

      1. Sanna Ord skriver:

        Om man är en dålig person och inte vill ändra sig är det väl bara att köra på o skita i allt, varför sitta och ångra sig då? eller är det för att det är uppenbart för alla andra att vederbörande är en dålig person och behöver tips för att verka god? är man inte psykopat om man tänker på det sättet?

        1. Hanapee skriver:

          Men va? Så du menar att människor idag inte går runt med onödig skuld? Jag är övertygad om att många skuldkänslor och tillhörande självhat i längden snarare gör dig till en taskigare och framförallt olyckligare människa.

          1. Sanna Ord skriver:

            Fan vad lam du är som suddar ut kommentarer, är du 5 år eller?

            1. Hanapee skriver:

              Vad yrar du om du goda människa?

      2. Karl Knug skriver:

        Att du tar bort kommentarer för att du inte gillar dem, får väl börja ta skärmdumpar på det man skriver i ditt kommentarsfält så att man kan visa upp dina dåliga sidor för resten av världen.

        Är det så Hanna att du inte klarar av att bemöta människor med andra åsikter än dig själv? du känner att du måste ta bort dessa kommentarer för att du är så lättkränkt? luktar detta narcissism?

        Troligen så har du svårt att få bort kommentarer som du inte kan sålla bort med hjälp av tekniken eftersom du inte förstår dig på tekniken ;)

        1. Hanapee skriver:

          Vet tyvärr inte vad du pratar om, har du synpunkter på nån teknik jag inte förstår mig på får du hemskt gärna kontakta pelle@nojesguiden.se. Stor kram och hoppas du får en fin dag

          1. Maffi skriver:

            Jag älskar din ryggrad Hanna.

            1. Hanapee skriver:

              Har inte ”plockat” nån kommentar, skriv den igen så ska du nog se att den kommer fram :-)

          2. Jimmie skriver:

            Jag älskar dig Hanna, dina ord får mig att tänka större.

          3. Sofia B skriver:

            Jag älskar dig Hanna och står bakom allt du gör!!!!!

      3. Karl Knug skriver:

        Skriver du dina egna inlägg för att få upp hit-raten så att du ska få bättre förhandlingsläge för reklamen du visar upp?

        Eller är alla dina följare enrads människor som inte har någon som helst ryggrad?

        1. Hanapee skriver:

          Hahaha

  15. T skriver:

    Väldigt OT men huuuuuur hittar man lägenhet/rum till RIMLIGT pris att hyra i Stockholm? Känns helt sjukt omöjligt ärligt talat…. Ska man ge upp sin Stockholmsdröm pga detta undrar jag? :(

    1. Sanna Ord skriver:

      #1 Börja med att ställa dig i bostadskön, inse att du kanske inte kan bo innanför tullarna.

      #2 Skaffa en arbetsgivare som kan fixa en bostad åt dig.

      #3 Bo i en angränsande kommun tills dess att du har fått in foten på nått jobb eller liknade.

  16. Julia skriver:

    Så fint och bra fornulerat. Men bäst av allt; ”det är tjusningen med att ha en hjärna”. :)) Så kul skrivet, och SANT!

  17. Julia skriver:

    Tack för detta inlägg, det hade inte kunnat komma mer lägligt!!! Även om ingen kanske ska behöva frysa till is i tanken om att inte vet om man är en bra människa, så känns det skönt att man inte är ensam med dessa funderingar. Jag tycker du är fantastisk <3333

  18. Muffi skriver:

    Hanna tror ju att man kan blocka dynamiska IP, vilket är rätt korkat då det enda hon gör är att blocka alla framtida användare av just det IP numret.

    Sedan så kan man ju som synes blocka epost adresser eller cookies men båda går att ändra eller tabort ;) så Hanna hur ska du nu censurera allt som skrivs?

    1. Hanapee skriver:

      Vet inte ens vad dynamiska IP:n är, kram

  19. Maffi skriver:

    Eller så byter man browser.

  20. Hanna skriver:

    Så realistiskt när det plötsligt dyker upp fler ”kritiska” med påhittade alias som alla tycker samma sak. Himla troll.

    1. Sofia B skriver:

      Ja, det är hemskt med personer som verkar vara djupt olyckliga och lättprovocerade att de lägger stor energi på att dagligen gå in och skriva nya intelligenta kritiska kommentarer, tragiskt är det.

      Mvh Sofia b

    2. Hanapee skriver:

      Haha ja :(

      1. Maffi skriver:

        Jadå hanapeee vad du är intelligent och älskvärd.

      2. Maffi skriver:

        Skärmdumpar allt lägger ut på flashback

        1. Hanapee skriver:

          Haha kolla på min Instagram din sopa, kram!!

          1. Maffi skriver:

            Varför skulle jag göra det?

            1. Hanapee skriver:

              :-)

          2. Maffi skriver:

            Vi kommer nog inte längre här Hanna, jag återkommer med kritik när du skriver nått dumt nästa gång.

            Visa upp lite reklam nu så du kan tjäna lite pengar på bloggen, lite mer glassigt vill vi ha. Berätta gärna på hur man lever sitt liv på ett korrekt sätt.

  21. Matilda skriver:

    Haha herregud vilken tragisk person som kommenterar. :( Kan folk fatta att det inte är ”censur” om en bloggare tar bort elaka kommentarer? Läs på lite vafan, censur är från staten och inte Hanapee lol

    1. Jimmie skriver:

      förklara gärna hur du tänker, kan censur bara utföras av staten? är det verkligen den semantiska innebörden av ordet censur?

      1. Matilda skriver:

        Haha ja. Censur är från en offentlig myndighet. Google är jättebra, testa det.

        1. Jimmie skriver:

          Jo jag förstår att du googlat utan att tänka, om någon censurerar sina egna åsikter i syfte att passa in i en grupp av individer är det då staten som censurerat den personen?

  22. Anna skriver:

    Haha vad är det för människor (människa?) som kommenterar här.. ”Jag återkommer med kritik när du skriver nått dumt nästa gång.” :)))) Tragiskt vare ja.

    1. Hanna skriver:

      Det är så uppenbart samma person pga uttrycker sig på exakt samma sätt.

      Bästa man kan göra för att bli av med såna är att radera deras kommentarer och att blocka, men det är ju svårt att blocka om de byter ip hela tiden…

      1. Jimmie skriver:

        Är det sant? klart det är samma person! frågan är väl snarare varför HannaPeee inte vågar erkänna just det att hon blockar, tar bort och skriver om kommentarerna. Är ju rätt ryggradslöst!

        1. Hanapee skriver:

          Tjena igen! Vem har sagt att jag inte erkänner? Gjorde ju en riktigt stark insta story på temat :) Lite skoj hobby att skriva om dina kommentarer till fördel om mig själv. Ha en fin valborg! Gå ut och andas in lite vårluft nu, kram :)

          1. Jimmie skriver:

            Minsann till fördel om dig själv? det är ju precis det hela blogginlägget handlar om, frånvaron av förmåga till självinsikt och hur man bäst fejkar att man är uppriktigt ångerfull för att man är en dålig människa.

            1. Hanapee skriver:

              Ta kampen! <3

          2. Jimmie skriver:

            Varför inte göra en story om det på bloggen istället? det är ju faktiskt här det hör hemma.

  23. Elin skriver:

    Så bra inlägg! Är generellt en väldigt skör men också snäll och givmild person som bara vill väl mot allt och alla. Den senaste tiden på jobbet har det varit en del hugg från kollegor som säger rätt elaka saker och jag VET ju att ingen annan tycker att jag är så som de säger men det tär ju ändå på en. Som snäll tjej som alltid fått höra att jag är just snäll är det ju jobbigt att få kritik som inte känns befogad. Usch vad värdelös man känner sig med en gång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg