”saker man kan göra när man mår dåligt”

11:19 21 Dec 2020

Under dina tårar på telefonskärmen laddar google. Överst kommer en artikel från Femina upp. Jag blev lika förvånad som du över att den tidningen fortfarande fanns och inte hade gått i konkurs.

Artikeln var i alla fall skriven av en tjej i page som sa att det första man skulle göra när man var ledsen var att byta sängkläder. Du tittar upp från mobilskärmen och runt om i din skräpiga lägenhet. Det står gammal thaimat på matbordet, tvättkorgen håller på att välla över och i sovrummet har glödlampan gått. Ett jävla råttbo. Det är ett alldeles för stort projekt.

Istället rullar du ett varv på din matta. Den är sticksigare än vad du hade trott när du beställde den. Mattan var det första du hade köpt när du fick ditt flotta nya jobb och hade kostat dig 7000 spänn. Hur fan kunde den vara stickig då? Du blev sur och dammig av att ligga på den nu men hade inte heller energi nog att flytta på dig. Ännu mindre för att hålla på och städa. Vad vet tjejer i page om att bli dumpade ändå.

Därför fortsätter du titta på Alla Mot Alla på datorn och gråta. Du hade fått sår under näsan av allt snor. Det ser äckligt ut. Din stora kärlek med lockigt hår hade lämnat dig för någon annan med samma hårkvalitet.

Och där ligger du på mattan med stockholms rakaste hår. På Alla Mot Alla ler Filip och Fredrik så brett att det ser ut som det ska spricka i kinderna. I december hade det varit noll soltimmar men det spelar ingen roll för du hissar ändå inte upp rullgardinen längre.

Genom dina blöta ögon kan du se konturerna av rynkiga kändisar med glitterkonfetti i löshåret. Fan vad misslyckat allt hade blivit för dig. Du rullar över ett varv till och torkar dina tårar på din dyra matta. Till applåderna från studiopubliken stirrar du ut i det hemska. Jag vet inte hur länge du låg så. Jag orkade inte titta hela tiden. Det var så jävla sorligt.

Någon gång så reser du dig i alla fall och lägger dig i sängen istället. Lakanet är fullt av knäckebrödssmulor men det är ändå mindre stickigt än nere på mattan. Förutom thaimat var knäckebröd det enda du åt. Ditt liv är över. Jag vet att det låter sorligt, men det är sant.

Du låser upp mobilen och då dyker artikeln från Femina upp igen. Då gråter du lite till. För om man läser Femina då är det fan mörkt. Becksvart. Men sängen sticks och vad fan annars ska du göra nu när du sett klart på Alla Mot Alla. Tjejen i page ler uppmanade mot dig. Så du gör som hon vill och river av alla sängkläder.

Ihop med linnetygen och brödsmulorna åker du ner till tvättstugan. Lakanen doftar fortfarande av din stora kärlek och du stannar upp och virar in dig i det. Det var så sorligt att se på. Och långtråkigt. För så stod du ett bra jävla tag.

När du äntligen är klar med det så knölar du in allt i tvättmaskinen. Medans du står och väntar så söker du i App Store. Du letar efter Alla Mot Alla appen, men det finns visst ingen sån. Jag håller med dig om att det är konstigt, för det skulle ju dom kunna tjäna mycket pengar på.

När sängkläderna är rena tar du hissen upp till lägenheten igen. Du hugger tag i ditt täcke och kryper tillsammans med det in i det nytvättade påslakanet. Där inne trevar du efter hörnen men hittar dom aldrig. Du fortsätter kravla. Länge. Efter ett tag ser du ett ljus inifrån lakanet. Och rätt som det är så trillar du ut på andra sidan.

Du hamnar då i en ljus lägenhet. Under dina bara små fötter känner du den dyra mattan. Men den är inte sticksig nu, tvärtom. Rullgardinen är upphissad och genom fönstret slår solen in.

Det är din lägenhet men den är spegelvänd och när du tittar på saker så börjar dom liksom bölja. Där du är nu finns det inte heller några spår av en människa i totalt förfall som i din vanliga lägenhet. Här är taklampan bytt, thaimaten är bortstädad och golven rena.

Allt gör dig illamående och du lägger dig på den nu mjuka mattan. Då trillar en lock från ditt hår ner framför ansiktet. En lock! Du sätter dig upp och då kommer en hand utsträckt från sängen. Handen petar locken från ditt hår bakom örat på dig. Den handen glömmer du aldrig. Den tillhör din stora kärlek.

Du följer efter handen upp i sängen. Allting är fortfarande böljande och du har svårt att hålla balansen. Men du tar dig upp till din kärlek bland dom nytvättade lakanen. Där kastar du ifrån dig mobilen som du fortfarande håller i handen. Den landar på mattan och du ser tjejen i page blinka hemlighetsfullt mot dig innan skärmen blir svart.

2 kommentarer | “”saker man kan göra när man mår dåligt””

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. 4-ever alone skriver:

    Jag vet, det är så sjukt! Gjorde samma och det funkade (typ nästan lika bra)! Men sen tipsade jag en kompis om att kolla upp hon page-människan på Femina och då visade det sig att hon var sjukskriven. En tillfällighet? – I think not! Man ska verkligen passa sig för att strössla med sina bästa livsråd, det kan slå tillbaka på en själv. Men kul att du hade samma upplevelse.

  2. Inte längre ensam med smulorna i sängen skriver:

    Och så va kinden våt. Så fint skrivet, min kärlek kom också tillbak

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp