Jag är nykter igen

2:19 8 Sep 2019

Det är konstigt att vara nykter, jag vet inte om konstigt är rätt ord men just nu har jag inget bättre att beskriva mitt tillstånd med. Allt jag vill prata om, tänka på, förhålla mig till blir plötsligt denna nykterhet, det kan låta religiöst och det är det nästan, men mer som ett övernaturligt väsen, en kraftfull insikt som skänks mig igen och igen. Ni som följt mig och ni som känner mig vet att jag försökt, lyckats och misslyckats med nykterhet flera gånger förut. Ibland stannar jag upp och funderar över varför jag, mer än mina vänner, “experimenterar” så mycket med nykterhet.

Tidigare när jag varit nykter har det alltid haft med något som hänt att göra, jag har på grund av min onykterhet satt mig i olika livspositioner i vilka jag inte velat vara. Onykterheten har i bästa fall gjort mig loj och i sämsta till en sämre vän, en sämre flickvän, den sämsta versionen av mig själv. När man lever i total onykterhet, och då menar jag på sättet som egentligen är extremt men som jag och min omgivning lyckats normalisera genom att bara förhålla oss till varandra, jag menar att dricka sig full fem gånger i veckan, har det för iallafall mig alltid kommit till en punkt där allt raserats. Där jag slutat bry mig om det som enligt mig egentligen är det viktigaste för ett gott liv, jag har slutat förmå bry mig om andra, jag har tagit beslut jag vetat varit fel och efteråt saknat förmågan att ångra dem, vilket lett mig vidare in i fler och fler felbeslut. När ens felaktiga handlande inte får känslomässiga konsekvenser går det endast att bryta när de får praktiska konsekvenser, alternativt med en rationell vilje(som fan)styrka som också ofta tycks försvinna i den destruktiva onykterheten. Det är detta som tidigare lett mig in i nykterhet, en sista utväg.

Den här nykterheten är annorlunda, jag har inte förstört mitt liv. Jag har inte gjort slut på ett förhållande, inte sårat en vän och inte utsatt mig själv för någon direkt fara. Det är något annat som gror i mig den här gången; längtan efter mig själv. Tidigare har jag inte sett mitt sällskap som speciellt mycket, jag har längtat bort och ansträngt mig ordentligt för att inte plötsligt finna mig själv på platser där jag inte har någon annan att spegla mig i. Varför jag nu väljer nykterhet har alltså inte med en förtvivlan att göra, utan med den enkla insikten om hur mycket tid och energi det tar, dels från att hitta mig själv (ett uppdrag jag bestämt mig ägnas åt den här hösten) och utforska min kreativa energi, men också från mer triviala saker som att hålla det rent hemma, orka bry mig om vad jag klär på mig, orka vara aktiv på sociala medier, orka svara på ett sms. Jag vill frigöra mig från valet, att behöva välja nykterhet eller onykterhet. Och när jag vaknade den första september var det precis vad jag kände, en stor stor lättnad. Nu måste jag vara nykter, nu behöver jag inte längre välja.

En vän frågar mig varför jag inte kan prova begränsa mig till fylla bara en gång i veckan. Jag har försökt det också, utan framgång alls. Jag läser i Allvarligt Talat, boken med de samlade frågor Lena Anderssons svarat på i radioprogrammet med samma namn: “Det är en viss typ av psyke, som verkar vara riggat så genetiskt: allt eller inget, på eller av, sköta sig eller missköta sig. Detta psyke lever av rus och kontraster. […] Detta psyke åstadkommer saker eller knarkar ihjäl sig, eller både och. Om man inte vill drabbas av det senare, och det vill man ju inte, måste man hitta motstrategier.” Jag vill hitta motstrategier, och det verkar som, att den enda motstategin som finns för mig är att vara nykter. I nykterheten kan jag gå hela vägen, precis som mitt enda alternativ för onykterhet tycks vara att gå hela vägen. Jag hittar aldrig lagom, jag hittar aldrig balans, jag hittar aldrig ett sunt förhållningssätt till livets godheter, och över det behöver jag för mig själv och andra ta ansvar.

Nykterhet gör mig lycklig, eller iallafall får det mig att känna hur jag strävar mot lyckan. Som väl kanske är det närmsta lycka man kommer då tillståndet “lycklig” omöjligt kan vara statiskt på det sättet. Men det är en balans, och det är inte helt enkelt. Att vara nykter är uppoffringar, och när jag tänker på vad jag offrar slår det mig att jag aldrig varit och antagligen aldrig kommer bli fysiskt beroende av alkohol. Mitt val av drog är en annan: Sällskap och relationer med andra människor. I det senaste avsnittet av En varg söker sin podd, “Nykter och tjock”, pratar Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli om just detta, och jag nickar engagerat instämmande för mig själv genom hela pratan. Vad det innebär att bli full och vad man missar när man bestämmer sig för att inte bli det. Vissa rum når man aldrig som nykter, inte fysiska rum utan rum inuti, omdömeslösa rum där man lyckas lura sig själv in i tillstånd att göra saker man kanske egentligen alltid velat men inte kunnat av respekt för den egna moralen. Vissa tillstånd av onykterhet gör det möjligt för en, för mig, att släppa sådant som håller mig tillbaka och tar mig till platser med andra människor som är underbara, platser man inte hamnat på tillsammans annars. En förhöjd tillvaro. För det är underbart att känna, jag gör vad jag vill, jag bryr mig inte om konsekvenserna. Det är vad jag är beroende av. Att hamna där med andra människor, där allt kan hända, där allt kommer hända. För när man är nykter kan ingenting hända, allt blir noga övervägt, på gott och på ont. Det är med sorg jag överger möjligheten att hamna där, men det hade varit mig en långsiktigt större sorg att aldrig lämna.

6 kommentarer | “Jag är nykter igen”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Klara skriver:

  ❤️

 2. GothenburgianBaron skriver:

  Bra läge att börja arbeta i de 12 stegen!

 3. Emil skriver:

  Väl skrivet! Det finns ju också sätt att hamna i ännu mer spännande rum, utan samma stasis eller själsliga slitage som fyllan till slut ger. Exempelvis att käka psykedelia. Har också fördelen att det känns nästintill omöjligt att utveckla ett ”fem gånger i veckan”-bruk.

 4. M skriver:

  Men jaaa vad jag behövde den här texten. Går igenom exakt samma tankar och känslor just nu och bestämt mig för att bli nykter. Inte nödvändigtvis för att jag har problem att vara utan, men för att jag inte trivs med den personen jag blir, okontrollerad och oförutsägbar. Jag har i två år gått fram och tillbaka med detta, det går bra, sen kommer det nån födelsedag eller liknande och jag säger saker jag inte menar, sårar folk i min närhet mm. Nu har jag som tur är alla mina relationer i bra skick men väljer ändå att avstå alkohol helt. Jag behöver det för mig själv, för att trivas med mig själv alla dagar i veckan, inte bara dem dagar jag inte dricker. Nu känner jag mig inte ensam längre, tack!!

 5. sillyh0 skriver:

  ja till slut kraschar man på nåt sätt o blir tvungen att stanna o rannsaka. men bli ett sånt behärskat nyktert klubb/festproffs var aldrig ett alternativ för mig. rus, kaos o magi var det jag ville ha. ”en förhöjd tillvaro”, precis! så jag la ned. det är kanske så här klubblivet är bara. man har en karriär ungefär som en sportkarriär. och det är bra/snyggt om man inser när det är dags att lägga av.

 6. HP skriver:

  Fint och klokt <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp